Az energetikai infrastruktúra összekötése Magyarország és Szlovénia között szimbolizálja a két nép jövőbe vetett reményét is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a szlovéniai Cirkovcében a Cirkocve-Pince villamosenergia-távvezeték átadóünnepségén.

Orbán: Európa legboldogabb, legjómódúbb, legbiztonságosabb térsége lehetünkOrbán Viktor kormányfő az északkelet-szlovéniai Cirkovcében, a Cirkovce-Pince magasfeszültségű távvezeték átadóünnepségén 2022. december 2-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormányfő hangsúlyozta: korábban az egykori jugoszláv területen élő népek és a magyarok el voltak vágva egymástól. Emiatt a magyarok minden kapcsolatot kelet-nyugat összefüggésben építettek ki, legyen szó gázról, olajról, villanyról.

Ez a szétválasztottság Jugoszlávia megszűnése után is megmaradt, és Magyarország egyetlen szomszédja Szlovénia volt, amellyel sem a gáz, sem az olaj, sem pedig a villamosenergia rendszer nem volt eddig összekötve

- tette hozzá Orbán Viktor.

Orbán Viktor felidézte: 1999-ben az általa vezetett akkori magyar kormány hozta le a magyar határ végéig a villamosenergiavezetéket majd összekötötték azt a horvát rendszerrel.

Köszönetet mondott a szlovén kormányoknak, amelyek részt vettek a távvezeték kiépítésében, illetve a szlovén embereknek is, akik kitartottak, és szintén fontosnak érezték a villamosenergia-rendszer észak-déli összeköttetését.

A kormányfő szerint világos a feladat a magyaroknak: meg kell tenni mindent annak érdekében, hogy a még hiányzó többi összeköttetés is létrejöjjön Szlovénia és Magyarország között.

Kiemelte: abban hisz, hogy Közép-Európa amelyhez mindannyian tartozunk, fényes jövő előtt áll.

Olyan népek élnek itt, amelyek rendkívül tehetségesek, képesek és tudnak sokat dolgozni, hajlandóak kockázatot vállalni, szeretik a hazájukat és családjukat, ez pedig olyan energiát ad, hogy sikeressé tesz bennünket

- mondta.

Hangsúlyozta: bár különböző nyelveken beszélünk, az életösztönök összekapcsolnak bennünket.

A politikusok, ha ezt megértik, "és jól engedelmeskednek ezeknek a népi ösztönöknek", akkor Közép-Európa vesztes helyett nyertese lehet a történelemnek, le tudja dolgozni a hátrányát, és Európa legboldogabb, legjómódúbb, legbiztonságosabb térségévé tudjuk alakítani

- fogalmazott.

Az átadóünnepséget követő sajtókonferencián Orbán Viktor közölte: Európa és Magyarország előtt három kockázat áll, biztonsági, gazdasági és energiaellátási. Bizonytalan időkben a jó szomszédi kapcsolat felértékelődik, ezért nagy értéknek és megbecsülendőnek nevezte, hogy Magyarország és Szlovénia jó kapcsolatban áll egymással.

Erről szólva kiemelte: Magyarország a NATO keretén belül légtérrendészeti feladatok ellátásában is együttműködik Szlovéniával. Emellett a két ország közti gazdasági kapcsolatok is kiválóak, a szlovén-magyar kereskedelmi forgalom 35 százalékkal nőtt, egyre több a két ország közti beruházás és létrehoztak egy közös alapot is a határmenti fejlesztésekre.

A két országot összeköti az is, hogy egymás országaiban élő kisebbségi közösségeket értéknek tekintik

- jelentette ki Orbán Viktor. Jelezte: amióta a Fidesz-KDNP kormány van hatalmon, a Magyarországon élő szlovén közösség támogatásai hatszorosukra nőttek, és Szlovénia is értéknek tekinti az országban élő magyarokat.

Újságírói kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta: a szerb-osztrák-magyar együttműködés célja közösen védeni a határokat a migrációval szemben, amelyben örömmel fogadnak segítséget más országoktól, akár Szlovéniától is, hogy minél jobban lehessen védeni Európa külső határait, továbbá minél délebbre lehessen vinni a hatékony határellenőrzést.

A szlovén-magyar földgázvezeték tervekről Orbán Viktor kiemelte: egyetértés van abban, hogy a két országot össze kell kötni gázvezetékkel is. A magyar fél nagyobb átmérőjű vezetékben, míg Szlovénia közepes vagy kisebb volumenben gondolkodik, amely kapacitását később növelné. Orbán Viktor szerint ez áthidalható, a magyar fél számára a kisebb volumenű kezdés is elfogadható.

Energetikai kérdésekben Orbán Viktor azt mondta:

Magyarországnak három lehetősége van, ha tovább akarja növelni függetlenségét az orosz energiaforrásoktól Románia, Horvátország és Szlovénia irányában.

Magyarországot mindhárom irány érdekli, mert a függőséget szeretné felszámolni, hogy minél több választási lehetőség legyen. Hozzátette: pragmatikus együttműködésre készül szlovén kollégájával.

Később a tőzsdei árakról szóló kérdésre válaszolva arról is beszélt: bár Magyarország Szlovéniától eltérően nagyrészt Oroszországból hozza be az energiát, a tőzsdei ár alakulása az oroszokkal kötött szerződésen keresztül a magyar árszintet is meghatározza.

Forrás: MTI

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
"Orbán: Európa legboldogabb, legjómódúbb, legbiztonságosabb térsége lehetünk"

Na a hülyemagyar maffiahívők máris 5 fokkal melegebbnek érzik a hideg lakásukat...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Miközben az odarendelt hallgatóság fuldoklott a visszafojtott kacagástól! Csak a kapun kivül robbant ki belőlük!
simmering73
Mondta ezt Sosemhazudtamdoktorvekkerviktor.
Béla333
"Orbán: Európa legboldogabb, legjómódúbb, legbiztonságosabb térsége lehetünk"

Na a hülyemagyar maffiahívők máris 5 fokkal melegebbnek érzik a hideg lakásukat...
balos
@Béla333: Azért ez túlzás!Megmérték és 4.9 et mutatott a műpénisz!
Nessy
Ki hazudik még több boldogságot, gazdagságot stb. pár éven belül kis Hazánkban! Fidesz hívek lehet licitálni! Jelenleg Orbán Viktor tartja licitet!
verőce21
Dr. Miniszterelnök Úr tudja, hogy mit csinál. Hagyjátok Őt dolgozni...!
gina
Felfordul a gyomrom ettöl a beteg skizofrén idiótától, 12 éve élösködik az országon a vérünket szivja és itt próbál megint Isten lenni, a legalja mocskos kis parazita, akit el kell taposni...
gina
@verőce21: Tudod mi az a munka??? ennek a cigány mosléknak elképzelése sincs, igaz ha a lopás munka akkor nagyon ért a munkához, remélem az ördög végre elviszi ezt a szemetet de az is undorodik töle,, hogy a patályát bemocskolja egy ilyen rohadékkal
Emmersson71
"Orbán: Európa legboldogabb, legjómódúbb, legbiztonságosabb térsége lehetünk"

Miért, lemondasz és feloszlatod a kormányodat?!
rohács1926
„Európa legboldogabb, legjómódúbb, legbiztonságosabb térsége lehetünk”; pontosabban lehettünk volna, de jött a ner…
Meg ígéretekben amúgy sincs hiány:
„…Orbán Viktor kiemelte azt is, hogy a visegrádi négyekhez tartozó országok rendkívül dinamikusan növekednek, 2030-ra utolérik a nyugati ipari országokat, és nettó befizetői lesznek az EU költségvetésének. …2030-ban jórészt Németország és a visegrádi országok finanszírozzák majd az Európai Uniót"
propeller.hu/itthon/3326810-orban-viktor-sorsdonto-lesz-2018-as-ev?all#c2051924
verőce21
@gina: Téged a népszerűséged miatt néhány DK-s széttépne mint hülyegyerek a mesekönyvet...! :)
Gazella
Ennek a keselyű dagadtnak nincs ki a 4 kereke. Pszichiátriai eset.
gina
@verőce21: Mesélj csak mást nem is tudtok ,. szegény fogatlan prolik
gina
LEHETÜNK,, és ez a lényeg ha te eltünsz a földröl,,. akkor biztos te beteg törpe,,,,
csipetke
Orbánt felébreszthetné valaki,hogy belelóg a keze a bilibe...Mindkettő..
Hogy ez az ország jómódú legyen, annak épp orbán a gátja, mert a falkájával minden pénzt ellopnak, amit csak lehet. Lehet hogy orbán után jön egy becsületes kormány,akik valóban ezen fognak dolgozni, de az évtizedekbe fog telni,hogy ezt a gusztustalan katyvaszt, és szinte minden ágazat tönkretételét kiheverje az ország. Már nem tudom melyik politikus mondta,hogy amihez orbán hozzányúl, az szarrá változik. És tényleg
magyar1
Hát van egy réteg aki most is boldogan és gazdagon él itt Mo-on, de nagy részét elszegényítették.
Pálinkás Pál
igazán elintézhetné valaki ezt a kártékony férget...
Aki Én
@verőce21: majd ha kipusztul a rohadt, kommunista fajtája.
Tudja bizony, meg is látszik.
Peller Anikó
"Európa legboldogabb, legjómódúbb, legbiztonságosabb családja lehetünk, sőt vagyunk."

Orbáncs alád sk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.