Az önkormányzati szövetségek javaslatára a jövőben a helyhatóságok cégeinek is csak a korábban lekötött földgáz-mennyiség 60 százalékát kell kötelezően átvenniük. Az erről szóló rendeletet Orbán Viktor írta alá.

Orbán Viktor úgy döntött, megmenti az önkormányzatokat

Ezzel lényegében egységesen 40 százalékra nő a szerződéseikben legfeljebb 25 százalékos szinten rögzített alsó toleranciasáv.

Így mások mellett egyes települési távhőszolgáltatóknak sem kell kötbért fizetniük a nagyobb tételben fel nem használt földgáz miatt

- jelentette be csütörtöki közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

A kérdés rendezésének igényét az Energiaügyi Minisztérium kezdeményezésére a napokban megtartott fórumon vetették fel az önkormányzati szövetségek. A javaslaton alapuló jogszabály-változás nyomán a szerződött gázmennyiséghez képest már akár 40 százalékos alulvételezés is megengedett a helyi cégek számára.

Kizárólag azt kell tíz napon belül, írásban jelezniük a kereskedőnek, ha ragaszkodnak a szerződésben rögzített minimális mennyiség érvényesítéséhez. Minden egyéb esetben a földgázkereskedő a jogszabály erejénél fogva, külön igénylés nélkül alkalmazza a rendeletben megszabott 60 százalékot. A döntés például települési távhőszolgáltatókat is mentesíthet a lekötött, de fel nem használt gáz után fizetendő kötbér alól.

Az EM közleménye Brüsszelt sem hagyja ki a buliból:

"A szankciók okozta nemzetközi energiaválságban komoly ellátásbiztonsági kockázatokkal kellett számolni Európában. A kormány az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentéssel védi a családokat. Az ellátásbiztonság megőrzése érdekében a közintézmények fogyasztásának csökkentésével fékezte a gázfelhasználás ütemét. A központi állami hivatalok több mint száz ingatlanban kevesebb földgázt fogyasztva közel 1,7 milliárd forintot takarítottak meg 2022 utolsó négy hónapjában"

- tették hozzá.

Forrás: MTI

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

levarosbukta
Szuper! Először tönkrebacca aztán jön nagy hős megmentő!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
gina
Elmebeteg törpe, "ö úgy döntött", ki ez a kis féreg , a nép szolgája . a nép dönt nem egy ilyen rohadt féreg,, löjjék már ki
levarosbukta
Szuper! Először tönkrebacca aztán jön nagy hős megmentő!
Baker
Az általa keletkezett problémát oldotta meg a hős utczai harczos! Elgáncsol, majd felsegít a primitív fidesznyikek pedig ezért magasztalják.
Szánalmas szolgalelkű csürhe...
jáger laszló
1 személyi döntést hozott a gorbán
Semmi meglepi ,mert így szokta
Különben is háború van és rendkívüli vészhelyzet!!!???
csak ennyi
barátilag
J.L.
Toller Béla
Ez egy természetesen, magától értetődő, nyilvánvaló korrekció volt. Nálunk jár érte a hozsánna a feszítés a kamera előtt, a nimbusz, a dicsfény ! Hülyék között a féleszű ...
amortizáltok
fabatkával pengővel vagy millpengőkkel , van pár milliÓs BILLPengőm kölcsönőzzem? Igéretekből szar sem lesz még oktatás sem, MAX AZ ORBÁNI NYOMOR álmodik. 12 ÉVE ígéret főldje lett . kORRÚPCIÓBÓL U?NIÓS ELSŐK ez a dicstelenség, hataloméhség meg a tőbbi vonzata. KÖVETKEZMÉNY ami nem mulik el felelősségrevonás nélkül.
amortizáltok
1900 Önkormányzetból max 39 - et sem érint? bravó ujabb etetés az illuzioidból ?
Fenyöfa58
97 % eggyet ért !!! előre az ORBÁNYI ÚTON !!!
Eladott Ország
Mert a bölcs vezérünk „lyóságos”! Ezt mindazután, hogy volt önkormányzat aki inkább elégette a gázt hiába, csak ne kelljen kötbért fizetni? Kivéve az ellenzéki vezetésű önkormányzatok, ők kapnak még egy büntetőadót is,hogy kevés gáz felhasználásával akadályozták az orosz békeműveleteket Ukrajnában. A Hír TV műsorában Steiner Attila, az új Energiaminisztérium energiaügyi és klímapolitikáért felelős államtitkára azt mondta, hogy a tárca gondolkodik azon, miként módosítsa a rendszert, és azt lényegében elismerte, hogy a meglehetősen abszurd helyzet kialakulásában az állami gázbeszerzésnek is szerepe van: "ez a forrásbeszerzés megtörtént egy bizonyos áron, ennek a jelenségnek ez állhat a hátterében." Igen, mert tavaly nyáron feltöltötték a tározókat qrva drágán, és azt próbálják elsózni úgy, hogy lehetőleg minél kevesebbett bukjanak rajta. "Az Energiaügyi Minisztérium azt is bejelentette, hogy a központi állami hivatalok több mint száz ingatlanban kevesebb földgázt fogyasztva közel 1,7 milliárd forintot takarítottak meg 2022 utolsó négy hónapjában." Azért kérdezzük meg már Gizikét és a többieket is mondjuk a kormányablakban, mi erről a véleményük? Miután az utolsó 4 hónapot nagyjából kabátban dolgozták végig. Tudom-tudom, hivatalosan nincs véleményük, sőt a többség kifejezetten örült hogy segíthet hazánk nehézségein, és így nem is izzadtak.
Eladott Ország
És kinek a pénzéből akarod megmenteni a önkormányzatokat csúti geci. Csak nem a tőlünk ellopott ezermilliárdokból, mert az államnak nincs pénze, csak az adófizető állampolgároknak?!
verőce21
Mert a brüsszeli szankciók tönkretesznek bennünket...!
Láttam a bombás plakátokon! :)
lampa laz
Add vissza a pénzüket te homárzabálló, mert azt elsősorban az ott élő emberektől vetted el azért, h a mocsok fidesz elitet meg a családodat folyamatosan jól tudd lakatni.
drrotf
Előbb súlyos pénzfizetéssel sújtotta őket, majd megmenekítette az ártatlanokat, a Jóságos doktorminiszteelnökúr!Belátta, hogy ha ő , a nagy Ő, takarékosságra szólítja fel az alattvalóit, akkor aki a takarékossága miatt megszegi a gázlekötési szerződését, akkor azt nem kell megbüntetni!Micsoda észjárás?Teljesen normális!Mi történhetett , mert ez idáig nem ez volt a jellemző! Valami baloldali soros gondolkodás fészkelte be magát az Úr fejébe!
Qqberci
"A szankciók okozta nemzetközi energiaválság"

Hát Soros már nem is játszik? Meg Gyurcsány?...
Havanagi
Csak úgy félkézből,ő személyen a duce,az ország ura.Ennél szánalmasabb már nem lehetne.
magyar1
@gina: Ja, persze, nálunk a polgármester titkárnője azt mondta nekem a fogadónapon, hogy valószínűleg nem fog fogadni sem most sem máskor. Pedig önkormányzati probléma lenne.. Én is arra gondoltam, hogy talán ezért tartjuk fenn az önkormányzatokat, hogy megoldják az emberek problémáit. De ezek szerint nem.
gina
@magyar1: Mert ugye OV megoldja ?? ö a nagy megmondó ... ez vicc... a polgid meg fideszes biztos...
gina
@verőce21: Nagy barom vagy te,, látszik az Orbáni szektaszöveg, ezért nem kell iskola meg tanárok, ilyen hülyén kell tartani az embereket, mint te is,,,,,,, Gratula
gina
Ha csk ránézek erre az agyi elmaradott zsiros patkányra ,kiráz a hideg,, mikor éljük meg, hogy a temetöben lesz 30 méter mélyen a föld alatt
namihami
Hát nem egy jóember!?!?! (Az általa összelopott forró) aranyba kéne mártani!
gina
@KisTehen: Igaz csak belelökik (árok)
Giovanni Alba
Mintha itt az éves elszámolásról havira való áttérés lenne a probléma, nem?
Az egészen biztosan nem "A felhasználók kérték" című műsor volt.
Ez a rendelet vonatkozik a "túlhasználatra" is? Mert ha nem, akkor csak félsiker, és még mindig egyszerűbb lenne visszahozni az éves elszámolást. Ez toldozgatásnak, foldozgatásnak, és nem megoldásnak tűnik.
Eladott Ország
@KisTehen: ma, 13 :28 Olyan sötét vagy mint a Mariana árok.
justhpeter
Etetés a jövő évi önkormányzati választásra.
kereső
Nem kellett volna elvonni az önkormányzatok bevételeit- aaz állami finanszirozás egy részét, és a helyi adók saját bevételeit. Most nem lenne szükség a "kegyre", a megmentésre. Lehet, hogy a halódó/hanyatló nyugat azért tart ott a szakadékszélén, mert eur millirdokkal támogatták a pandémia alatt ,és most is az önkormányzatokat, akik igy közvetlenül tudták támogatni a településeken élőket? Hja, kérem, a magyar kormány meg elvonta a bevételeket- és lett belőle templom felújitás, meg hitéleti egyházi támogatás.
Lepényleső
...azt követően,hogy őket szisztematikusan,kíméletlenül kifosztotta,- hiszen annyira keresztény,amennyire demokrata?
Cucika
Nagy baj van ott fejben. A döntések attól függnek milyen lábbal keltek fel?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.