Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Urska Klakocar Zupancic, a szlovén Nemzetgyűlés elnöke felavatta Petőfi Sándor mellszobrát a szlovéniai Kranj városában, abban a parkban, ahol France Preserennek, a szlovén irodalom egyik legnagyobb költőjének, a szlovén nemzeti himnusz alkotójának mellszobra is található.

Kövér László, az óvárosi La Ciotat parkban, Hunyadi László szobrászművész alkotásánál elmondott beszédében hangsúlyozta: a szlovén és a magyar nemzet két költőóriása, France Preseren és Petőfi Sándor, noha kortársak és sorstársak voltak, életükben soha nem találkoztak egymással, de ha mégis találkoztak volna, bizonyára nem gondolták volna, hogy eljön majd az idő, amikor szellemiségük a szobraik révén jelképes módon mégis egymásra talál.

A házelnök szerint ez az idő most mégis eljött. Köszönet mondott Kranj városának és szlovén barátainak, hogy Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján, és az 1848-as magyar forradalom 175. évfordulójára emlékező március 15-i magyar nemzeti ünnep küszöbén közösen felavathatták Petőfi Sándor szobrát, és tiszteleghettek France Preseren emléke előtt.

"Azokban az időkben a szlovén és a magyar nemzet ugyanazon nyugati birodalom rabságában szenvedett, és költőink a nemzeti szabadságvágy legékesebb szavú szóvivői voltak" – fogalmazott Kövér László, rámutatva: az 1848-49-es forradalommal és szabadságharccal a magyarság háromszáz esztendős szabadságvágyát kívánta beteljesíteni.

Emlékeztetett: a keresztény Európát a középkorban a keleti birodalmak ellen védő magyar állam 1526-ban a mohácsi csatamezőn – a nyugati birodalmak által cserbenhagyva – az oszmán haderő túlereje alatt megroppant, majd fokozatosan elveszítette állami függetlenségét, és három részre szakadt.

Mohács után háromszáz esztendeig a magyarság számára a szabadság iránti vágy az állami függetlenség helyreállításának, a nemzeti önrendelkezés biztosításának és a társadalmi igazságosság megteremtésének célját jelentette – mondta a házelnök, hozzátéve: ezért a szabadságért harcolt Petőfi Sándor és nemzedéke, hittel és reménnyel, tollal és karddal, vérrel és verítékkel. Ezt a magyar szabadságot fojtotta vérbe 1849-ben az egymással szövetkező nyugati és keleti birodalmak katonai túlereje – húzta alá.

A házelnök azt mondta: Petőfi Sándornak és France Preserennek a történelem által hitelesített kristálytiszta üzenete van a jelenbeli és jövőbeli magyarok és szlovének számára, mégpedig, hogy

a szabadságot soha ne nyugati vagy keleti birodalmaktól várják, ugyanis "a birodalmaknak mindig csak bármikor becsapható, megalázható és kifosztható alattvalói lehetnek".

Kövér László úgy vélte: a politikai, gazdasági és kulturális önrendelkezést jelentő szabadságot csak és kizárólag a demokratikus magyar és szlovén nemzeti állam, és ezek egymást erősítő együttműködése tudja biztosítani a polgárai számára.

"Ma, amikor Európa földjén tragikus háború dúl, különösen fontos, hogy országaink és nemzeteink ne váljanak se keleti, se nyugati birodalmak kiszolgáltatott játékszerévé és áldozatává"

- mondta a házelnök.

Azt kívánta: Petőfi Sándor és France Preseren eszmei hagyatéka is erősítse a magyarok és szlovének közötti barátságot és együttműködést. Végezetül az 1848-as magyar forradalmárok jelszavával köszönt el: "Legyen béke, szabadság és egyetértés!"

Urska Klakocar Zupancic kiemelte: a mai eseményen két szomszédos ország képviselői gyűltek össze, olyan barátok, akik tisztában vannak múltjuk és az azt alakító személyek nagy jelentőségével.

"Petőfi Sándor költő, forradalmár és magyar nemzeti hős, akinek szobra ezt a parkot, ezt a várost és ezt az országot gazdagítja, hasonlóan nyomot hagyott Magyarországon, a magyar nemzetben, mint a legnagyobb szlovén költő, France Preseren Szlovéniában"

- tette hozzá.

A két nép közötti barátság hosszú múltra tekint vissza, ezt pedig a két nemzeti közösségről történő gondoskodás mindig is fenntartja és erősíti, és ezt a jövőben is ápolni fogják – mondta a szlovén házelnök, aki egyben megragadta az alkalmat, hogy a szabadságharc évfordulóján gratuláljon Kövér Lászlónak, országának és annak minden polgárának ebből az alkalomból.

A szoboravatást követő fogadáson a kranji városházán Matjaz Rakovec, Kranj polgármestere és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere együttműködési megállapodást írt alá a kultúra, az ifjúság és a sport, valamint a zöld és okos városra vonatkozó megoldások legjobb gyakorlatának cseréje terén.

Forrás: MTI

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Az fáj kövérnek, hogy nem lophatnak már úgy, mint az elmúlt 13 évben. Kövér elvtársnak ne tán le kell mondania az erdélyi úszóedencés nyaralójáról? Jó, tudom az nem az övé csak annak az alapítványnak a vezetőjéé amibe kövér tolja a közpénzmilliókat.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
human
Az fáj kövérnek, hogy nem lophatnak már úgy, mint az elmúlt 13 évben. Kövér elvtársnak ne tán le kell mondania az erdélyi úszóedencés nyaralójáról? Jó, tudom az nem az övé csak annak az alapítványnak a vezetőjéé amibe kövér tolja a közpénzmilliókat.
gina
Ez egy beteg paszományos állat, a veszély te vagy a népre te beteg pedofil
Sámannus
Nyugatról is veszélyeztetik a lopásotokat gazember!
csak úgy....
gyerekkoromban nekünk is volt egy hibbant házmesterünk de az legalább nem képzelödött csak rángatózott...
lusta
Ez a négybetűs fej történelemből tök hülye.
namihami
Sőt, északról és délről is! Valamint észak-kelet, észak-nyugat, dél-kelet és dél-nyugat felől is!
És csak azért ennyi felől, mert nincs több égtáj!
Péter2
Mondja egy posztkommunista , a kommunista beidegződés kényszerűségére , elhiszem , hogy fáj nekik , hogy a rendszerváltozás előtti időket ,amiben tisztségeket töltöttel be, és jól éltek , nem tudják maradéktalanul visszahozni , mert nyugat nem hagyja szó, és tettek nélkül ! A kommunisták sohasem tűrték a kritikát ! És most sem tűrik !
jáger laszló
Micsoda korban élünk!??
2023 márc.14-én Mohácsra emlékezünk Kövér elvtárs monológjával...
csak ennyi
barátilag
J.L.
Juhász István
... Mondja ezeket egy néhai FIÚCSKA, akinek a nagyapja megkapta a SZOCIALISTA HAZÁÉRT... Érdemrendet, és az indoklásban az állt hogy : az 1956-os Ellenforradalom leverése terén kifejtett munkásságáért. Igy kerülhetett be a fiúcska FELVÉTELI VIZSGA NÉLKÜL az egyetemre.
Eladott Ország
@human: tegnap 20:54 ♦ "Senki sem olyan veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a zsákmányt." (Márai Sándor)
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/334271501_1343317799858806_5106037206372069446_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=jltLg4tSULgAX8xZ8BW&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfDxkBSQIRkjlLverJP-fBwS94Emw2551x9lE-5wly5DtQ&oe=64140166
Milyen igaz ez Kövér Lászlóra nézve azzal a különbbséggel hogy ő még a kommunista büntető szankciós eszmét is a parlamentbe újra ültetve e rendszerben, védi! Ez sosem volt eszme védelmező csak egy aljas köpönyegforgató csicska aki az anyát is eladta volna.
Eladott Ország
Kövér László : "nem az oroszok csinálják, nekik jogos biztonsági igényeik vannak." Biztonsági igény? Neb@zd már! Eleve a NATO ezért jött létre! Az oroszok ballisztikus meg hiperszónikus rakétákat fejlesztenek, melyekről Putyin melldöngetve áradozik, hogy arra a nyugat nincs felkészülve. Nukleáris torpedókkal fenyegeti a tengerpartokkal rendelkező NATO tagokat. És nekik vannak biztonsági igényeik?! Milyen furcsa, ha egy fenyegetésre reagáló, védelmi eszközöket telepítő országot fenyegetésként értékel egy agresszor. Ez a bajuszhuszár, kommunista őskövület , meg tapsol neki, miközben kommunistázik...
uploads.disquscdn.com/images/d7c5e65b4e7662ce52ea05d9c900abe8f3636eb92b7ca527d6fb3f20066ce2f3.jpg?w=800&h=921
Eladott Ország
@Maccska: ma, 07:14 ♦ És ezzel mit akarsz igazolni phaszfejjankó', hogy a ruszkiknak mindent szabad?! Te elmebeteg idióta fiideszes baromállat!
Macskaszem
Akiknek a korlátlan lopás jelenti a függetlenséget, azt éppen ideje megbüntetni.
Terminátor
Ezt az országot a kereszténnyé vált kommunista kormányunk veszélyezteti.
Putyin jön, s megnent minket az EU agresszív politikusaitól!
Macskaszem
@Őrnagy: Nekünk nincsen gazdaságunk te szerencsétlen. Ha a mi gagazdaságunkat szétverik, akkor a sajátjukat verik szét, mert a nyugati autógyárak jelentik a mi gazdaságunkat, és van belőlünk hasznuk rendesen, amit szépen ki is visznek, mert szinte semmi adót nem fizetnek, viszont irdatlan állami támogatást kapnak. Miről hazudozol itt összevissza?
Eladott Ország
@Őrnagy: ma, 07:20 ☺ Kedves öt hét alatt kiképzett dandártábornok : „És ha eltünnek a kommunisták, jönnek majd a félművelt sunyi parasztok.” ( Márai Sándor )
easypiceditor.com/pic/img/admin/_1599424228.jpg
“A fideszesnél kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem fideszes ember számára. A fideszes nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A fideszes eltorzult lélek! Egészséges szellemű magyar ember nem lehet fideszes! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy fideszes szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a párt érdeke vagy a fideszesek személyes boldogulása így kívánja.” ( Szolzsenyicin átirat)
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/272685479_4548510411943628_7933140724008726018_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=CshC067uRccAX8uyK8T&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfBNcavNAujUVWI9ebj94mCd-OO1ajE1NWeJMM2VjK36xA&oe=641533A1
Szolzsenyicin a kommunistáktól ...eredeti szöveggel
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.18169-9/29791022_917422578435151_3222460816794688706_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=rimF7wKnWQUAX8efKjS&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfA2kSCoNl0c6BSQsbNXy0Brg-eQCE1iBl0xExk3tKHLWQ&oe=6437A5B0
Sziszifusz
@Maccska: 07:17

A legtöbb ember számára, a legfontosabb az, hogy milyen az életminősége abban az országban ahol él.
Magyarán szólva sza...rik bele, az ideológiákba és a politikai süketelésbe.
Mostanra eljutottunk odáig, hogy a magyarok többsége rosszabbul él mint régebben.

Más...
Magyarország kis ország, mivel a szövetségi rendszerben ahova tartozik, mindenki egyenlő kötelezettségekkel és jogokkal rendelkezik, emiatt normális esetben, nem nagyon "feszeleghet"-ne.
Számára a biztonságot, az izgágaságtól mentes együttműködés, nem pedig a mostani, mindenkivel szemben történő kakaskodás, bomlasztás jelenthetné.
Sajnos most már ott tartunk, hogy emiatt, miniszterelnökünkre " fekete bárányként" tekintenek a világ ny.-i felében.
Amíg nem változik a helyzet ennek súlyos következményei vannak és lesznek.
Nem tudom, hogy Orbán Viktor miért "vágja haza" Magyarországot. Miért gyalázza az EU -t .
Miért csinálja ezt a kétkulacsos, lókupec stílusú politikát ?
Csak nem azért amiért valamilyen sötét titok van a háttérben, és ezért még a nemzetbiztonsági átvilágítására sem került sor.
Nyírfa
Ez a Kövér egy igazi, sunyi paraszt, a szó legnegatívabb értelmében.
Nyírfa
@Eladott Ország: 07.52

Szolnyezicsin ítélőképességéből levon, hogy Sztálinnal azonosítja a kommunistákat. Akinek nincsen megkülönböztetőképessége, s a saját szenvedéseit teszi alapvetéssé, az nem válhat igazodási ponttá.
Ezért a kommunistákról írt minősítését nemcsak visszautasítom, hanem egy sértett ember egoisztikus véleményének tartom.
balos
@Sziszifusz: Azt én sem tudom,hogy miért,csak azt látom,hogy sok polgáriökörnek még mindig a geci az etalon!Szóval a turáni átok megfogant vele!
Eladott Ország
@Maccska: ma, 08:03 ♣ Romhányi József: A zsiráf gőgje
"A nagyságos zsiráf fennhordta az orrát. Társait lenézte, mint kényúr a szolgát... "
twitter.com/janos_hary/status/1606987707435057152/photo/1
A ruszkiknak szabad, egy független országot földig rombolni, és kirabolni?! Javaslom, hogy takarodjatok Közép - Ázsiába a kipcsakokhoz, a magyar embereket meg hagyjátok békén, mert nem akarunk szellemileg hozzátok süllyedni !
Eladott Ország
@Nyírfa: ma, 08:59 ☻ ma, 08:59 ♦ Mi a különbség Sztálin és Putyin között?! Ezek ugyanazok... Nem akarok egyenlőségjelet tenni a kommunisták között, de sajnos a történelem során közülük, mindíg csak a szar került a felszínre , illetve a hatalomba, nem az arra érdemesek. Putyin: Seghülye vagyok ahhoz, hogy az országomban jólétet csináljak, úgyhogy inkább háborúzok...
uploads.disquscdn.com/images/64c076649cf14824ed65e665e909ba6437775492c215461580ef5220d3440227.jpg?w=800&h=548
Orosz szavazásfigyelő Ukrajnában. Egy szabad népszavazás számláló biztosa ! Biztos ami biztos ! Ha majd egyszer a nemzeti konzultáció is így fog zajlani, sokan fogják kitölteni...
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/307694156_10230405514228656_2755187487334221250_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=S_rIzUcvmCkAX9gWrif&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfBkvzUGMc3WXeoh_bxGoSpc7s7Qyk4veDkbbK8m6ERHfA&oe=64151BCF
Nyírfa
@Eladott Ország: 09.48

Ez a felszín kapirgálása, olyan sztereotíp gondolkodás kimerevítése, amely méltatlan minden, magát haladó szelleműnek tartó emberhez.
Sem Sztálin, sem Putyin, sem Orbán, sem Kövér és társaik nem voltak soha kommunisták, csak alávaló emberek, akik meglovagolták a történelmi lehetőségeket.
Emlékezz csak vissza, Lenin mennyire óvta Sztálintól a pártot, és, hogy miért is jött, jöhetett létre a Szovjetunió.
De emlékezz még valamire, és ez az evolúció, azaz a fejlődéstörténet, amely során az ocsú és a búza keveredik, majd elválik egymástól, s ez ismétlődik mindaddig, amíg a a búza egyre tisztább nem lesz.

Nekem alapvetően a sztereotíp nagyotmondásokkal, kész, örökölt ideológiai receptekkel van bajom, s hogy ez mennyire ártalmas, annak itt is számtalan példája akad, többek között, most éppen, általad.

Meggyőződésem, hogy mindenkinek, aki demokratának vallja magát, kell, hogy a felelősségének a tudatában legyen, mert a szó is lehet ragályos és agyonüthet valakit, de az írás még meg is marad, és hatást gyakorolhat a olvasójára.
amortizáltok
örülj,hogy nem vagytok függők csak okostojások. ki nem fogtok kelni husvétra sem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.