A kormány elkötelezett a magyar gazdatársadalom érdekeinek képviselete mellett, éppen ezért érdemi uniós intézkedések hiányában, Lengyelországhoz hasonlóan, átmeneti jelleggel megtiltja az Ukrajnából származó vagy onnan érkező gabona és olajosmagvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra történő importálását – jelentette be Nagy István agrárminiszter szombaton.

Magyarország megtiltja a mezőgazdasági termékek importját Ukrajnából
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető kifejtette: a jelenlegi piaci folyamatok folytatódása olyan komoly károkat okozna a magyar mezőgazdaság számára, hogy rendkívüli intézkedésekkel kell ezeknek gátat szabni.

Hozzátette, az Európai Unióban már meg nem engedett termelési gyakorlatokkal, ennek következtében rendkívül alacsony termelési költséggel működő ukrán mezőgazdaság a teljes körű vámmentesség és szabad kereskedelemi lehetőségek birtokában az európai piacra a gabona és olajosmagvak mellett olyan nagy mennyiségű baromfit, tojást és mézet is kezdett exportálni, ami ellehetetlenítette a hazai és a közép-európai gazdálkodók értékesítési lehetőségeit.

Nagy István hangsúlyozta, a Magyarországra történő behozatal korlátozása átmeneti jellegű és 2023. június 30-ig tart, ez elegendő idő lehet érdemi és tartós megoldást jelentő uniós intézkedések meghozatalára, az ukrán áruk teljes körű vámmentességének, a szolidaritási folyosók működésének átgondolására.

A közlemény szerint az agrárium szereplői elvárják az európai mezőgazdaság tisztességes piaci viszonyainak biztosítását az Európai Uniótól.

A magyar kormány mindig a magyar gazdák mellett áll és megvédi a magyar mezőgazdaságot – emelte ki a közlemény szerint a tárcavezető.

Forrás: MTI

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Halleluja! Nincs olcsó búza, majd lesz drága magyar, ha lesz, és nem exportálják valutáért, szokás szerint, a kenyér ára meg csillagokba! Igaz,46-ban, a háború után, a takarmány búzából, meg az ocsúból készült liszt is jó volt!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Halleluja! Nincs olcsó búza, majd lesz drága magyar, ha lesz, és nem exportálják valutáért, szokás szerint, a kenyér ára meg csillagokba! Igaz,46-ban, a háború után, a takarmány búzából, meg az ocsúból készült liszt is jó volt!
nejlontacskó
@Maccska: pontosan, az olcsó Ukrán gabona, tönkreteszi az EU mezőgazdaságát , miközben a világrekorder áron vásárolt orosz földgáz, nagymértékben javítja Magyarország világpiaci versenyképességét, csökkentve ezzel az EU háborús szankcióinak, a magyar piac résztvevőire gyakorolt negatív hatásait...
Köszönjük Viktor, a magyar nép hálás neked...
Yoda69
A háború parti moszkovita tetvek csak Moszkvától vesznek.
Edebácsi
"Magyarország megtiltja a mezőgazdasági termékek importját Ukrajnából"
Csak, mert ugye segítjük azokat, akik a szabadságukért, függetlenségükért harcolnak.
Nagyon kérem, hogy ez a banda szabadságról, szuverenitásról, "nem vagyunk gyarmat"-ról többé egy árva szót se szóljon!
Péter2
Akkor lehet készülni a kenyér drágulására .
balos
@Yoda69: Amit a muszkák elloptak az Ukránoktól és jó áron mutyiznak a geciékkel!Mi ez ha nem jó üzleti stratégia!Az üveg zsebükbe!A fideSS kitartó kurvái,meg most örülhetnek,hogy megint leszopták a fideSSes brokit!
jáger laszló
Magyar búza,kukorica,napraforgó exportja
ukrán ugyan ez importja hol tart most!!???
teljes káosz miniszteri szinten!!
Csak ennyi
barátilag
J.L.
Pálinkás Pál
ebben főleg az a baj, hogy a földalapú támogatás miatt eltartott mocskos parasztoknak tett megint szívességet ez a korcs...remélem egyre többen belátják, ezeknek az állatoknak kevés lesz a börtön...
Pálinkás Pál
@Maccska: ne ugass köcsög,...majd ha termésalapú támogatás lesz, akkor kénytelenek lesznek dolgozni, nem felvenni a pénzt a földért, amit kiad bérbe, így dupla here,akit az adófizetők tartanak el.,,,
dr. prédikátor
@Shikari: SZARHÁZY SIKARI TIBI!!! ne ugass bele az értelmes emberek dolgába, takarodj a klozetodba faszfej!!!
Pálinkás Pál
@Maccska: azt az árak miatt csinálták...ahogy a büdös ruszkik most, égetik a gázt, olajat, mert nem tudják eladni, se tárolni...
szegfue
@Maccska: 6:13 De azt elvárjátok a kereskedőktől, hogy "benyeljék" a kormány ársapkás termékeinek veszteségeségét, ugye?! Pedig pontosan ez az egyik oka, hogy ennyire elszállt az infláció! A kereskedő igyekszik más termékek árán behozni a veszteséget, tehát emeli az árakat, hiszen ő sem "ingyen dolgozik".
Péter2
@Maccska: De nem is fizetek irreális árat mert magyar , 500 méter a szlovák határ , majd átjárok vásárolni , mint ahogy a környék teszi , szinte minden olcsóbb ! Amúgy meg az ukránoknak nem okoz gondot , mert a világban úgyis gabonahiány van , majd eladják máshova , viszont ha a klímaváltozást nézzük , Európában Magyarországot sújtja a legjobban a földrajzi elhelyezkedése miatt , mikor majd az aszálytól , és az uv sugárzástól kiégő gabonatáblák miatt gabonahiány lesz , akkor honnét vesztek , mert ezek után Ukrajna helyébe , még ha éhen halnátok sem adnék el egy szemet sem.
Terminátor
Sajna ez csak pótcselekvés!
Az árakat az EU tőzsde határozza mög, ezért a magyar gazdák nem kapnak többet!
Eső után köpönyeg!
csak úgy....
@Maccska: tibim,te csak egy okoskodó,kecskebaxogató elmebeteg senki!
Qqberci
Szívjanak csak kárpátaljai testvéreink...
dr. prédikátor
van itt elég szemét, minek még az ukránoké is!!! épp elég hogy a Tiszát is megtöltik szeméttel!!!
kereső
Amikor gabáról beszélünk, ne csak a búzára gondoljunk. Legalább olyan fontos az állatok számára a kukorica, mint alaptakarmány, az is gabona- igy a gabona import megtiltása nem csak a liszt-kenyér árának növekedését vonhatja maga után, hanem egy sor állati termékét is. Magyarország 2021/2022 -ben ulyan súlyos aszálykárokat szenvedett el, hogy importra szorult takarmány gabonákból, és olajos magvakból is(tudjátok napraforgó- amelyből a "prés" ember olajat sajtol)-és ebbe a körbe tartozik a repce.is .- azzal, hogy abból nem csak emberi fogyasztásra alkalmas termék készül, de fontos takarmánykiegészitó is. Nem tudom, hogy a lengyeleknél milyenek voltak az időjárási körülmények abban a két évben, de Magyarország gyakorlatilag importra szorul 2022-től kezdve.
Na, de semmi gond- majd megvesszük az oroszoktól tőzsdei áron az ukrán gazdáktól elrekviráltat- minőségtől függetlenül.
Igy segitve a Kárpát-aljai gazdákat.
Láttam az euro news-on egy riportot ukrán paraszokkal- akik kis gyermek koruk óta földművelők. Most is kimennek az elkanásitott földjeikre- szántanak, vetnek, mert a földet művelni kell. A magyar gazda meg tartja a markát a földalapú zámogatásért, azért elég ha gyommentesen tartja a földjét- egy évben kétszer gyomtalanit tárcsával. Szegény magyar gazdák- úgy sajnálom őket...majd ha ráérek. Pöce gödröt csinált az elmult 33 év a magyar mezőgazdaságból...
kereső
@Maccska: Ilyen baromságokra, amely teljesen nélkülözik a szakmaitlanságot nem is válaszlok "érdemben"- mert nincs is mit. Csak annyit, hogy az gész intézkedésnek mi köze van az én munkabéremhez, @Nessy nyugdijához? Már megest nagyot akartál mondani szarka módjára- csak nem birta a farkad.
csak úgy....
ha arra gondolok, ahogy 0rbánék az oktatást és az egészségügyet elkurjantották , akkor most a mezögazdaság következik és az után az éhezés! -gondolom majd azért is találnak bünbakot..
Sámannus
Nehogymá levegyük a zársapkát, még megfázunk. Pedig a zársapka is pusztító a gazdaságra, Mi lenne ha a parszt támogatást kapna a versenyhez? Putyinkának az nem tetszene, ha a nyugat kieggyezik Ukrajnával. Bexszarok én ezen kullancs féreg bandán.
namihami
A drága orosz háború csak drága orosz olajból és drága hazai (és egyéb), de főleg 27%-os ÁFA-ból támogatható az elv-és NERtársi iigények szerint;
Akkor előre, NER lovasság! Csapajev hízik a sírjában!
justhpeter
@Maccska: @KisTehen: @Shikari: Hülye seggfejek vagytok és a kolostormalaotor meg a címzetes parasztototok újra meg újra átver benneteket ! Nem az eladó ukránok a hunyók, henem a NER-maffia. Az ittmaradó termékeket a maffia olcsón felvásárolja és eladja drágán nektek ! Ti pedig azért haragszotok az ukránpkra, mert még mindíg vaakum van a fejetekben.
ómió
Még a gazdáinkat is képes ez a NER megvédeni!? Hát, ez, bizony, nem "efftársi"!
kereső
@justhpeter: Há''''''''bizony, nehogy mészáros, csányi profitja kisebb legyen az olcsó ukrán mg. termék miatt. (azért őket emlitem, mert ők rendelkeznek a legnagyobb földterülettel , és ők azok akik kapják a legnagyobb eu-s támogatásokat, ja meg babis- a bukott cseh miniszterelnök).
Yeromos
Még egy jól átgondolt infláció csökkentő (fidesz módra) intézkedés.
qunta
@Nessy: ha sokáig eszed a hohol búzát a sok vegyszertől előbb-utóbb kinő a szarvad vagy a patád, ha szerencséd van csak a pajeszod.
Nessy
@qunta: Maga tisztában vele, mit eszünk a "hazai" termésekben? Azért, amikor valamikor "nemesítették, keresztezték" a vetőmagokat, arra a termés átlag növelése, az ellenállóbb termék miatt volt szükség. .Ma is ez a cél! Csak az lassubb folyamat volt, mint manapság!
qunta
A tótok szerint az uki gabona és 1éb mez.gazd..1 termény még állati takarményozásra sem alkalmas nemhogy emberi fogyasztásra. ezért betiltották ahogy a lengyel testvéreink is.
Clavigo
@Maccska: Jó is az,,ha 1000 ft- ért veszed a kenyeret..A gazdáknak sem kell melózni..( elég a földalapú támogatás nekik..) Nagyon buta vagy
lusta
Több gond is van ezzel a bejelentéssel. Röviden, amit Kołodziejczak mondott. Sz@rt sem ér az egész. Ugyanis 1. behozni lehet, mert a tranzitot nem lehet megtiltani. Igaz, útközben esetleg eltűnik a szállítmány, hát istenem, nem ez az első eset. 2. A kereskedelmi megállapodás nem a tagország hatásköre, hanem az unióé. Persze ezt tudja mindenki és ezerrel fog menni, hogy Brüsszel már megint keresztbe tesz. 3. Ennek ellenére a lengyelek már most Brüsszelhez fordulnak, hogy speciális támogatási hozzájárulást szerezzenek (vetési, felvásárlási, műtrágya, stb.) a mezőgazdasági munkákhoz, de minálunk, ahogy többek között @kereső is írja, csak a földalapú támogatásban érdekeltek a NER lovagok és lovaginák.
Sámannus
@lusta: Valóban ő hátba támadja Ukrajnát. Tehetne úgy mint a lengyelek, de az áfa csökkentése is hasonló gesztus lenne.
Állítólag ez azért nem jó mert az áfa csökkentés nem jut el a fogyasztóhoz, de nem is ez a lényeg, hanem a szektor védelme a terhelés csökkentésével. Lütyő bandája még hazudni sem tud rendesen.
lusta
@Sámannus: Ez így nem állja meg a helyét. Persze csak ott, ahol a kereskedelem is piaci alapon működik és nem egy torzított kereskedelmi alapon, az ÁFA csökkentés igenis meghozza a gyümölcsét. Német és lengyel saját magam által szerzett tapasztalatok után állítom ezt.
Mikor a pandémia miatt a németek csökkentették az élelmiszerek ÁFA mértékét, a görlitzi Kauflandban több nyelven is bemondták, hogy nyugodtan lehet vásárolni a csökkentett áru termékeket, mert még nem minden terméknél sikerült kihelyezni a polcra az új árat, de a pénztárnálmár a csökkentett ár kerül elszámolásra.
A lengyeleknél a polcokon böhöm nagy betűkkel írják ki az új árat, megjegyezve hozzá, hogy mindez a csökkentett ÁFA mértékének köszönhető.
Úgy hívják, verseny,
Ennek köszönhető pl., hogy az ostravai Kauflandban az akciós árú olej olcsóbb volt, mint a föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk által bevezetett hatósági szankció áras olaj.
Persze ezekről a nemzethy matyar gyapjas nem tud semmit sem, vagy ami még rosszabb, nem is akar tudni.
vacsi
@Nessy: A kérdés az, hogy mit szeretnél főzni a családodnak: valami olcsó, de hitvány, sok esetben mérgező ételt, vagy magyar terméket, ami ugyan drágább, de egészséges?
vacsi
@Péter2: Már bocs, de Te magad is megtermelheted a gabonát, amiből sütöd a kenyeredet - az olcsóbb lesz, azt hiszed?!
Nessy
@vacsi: Na, látod, erre nem vennék mérget! :-)) A gyomirtótól kezdve, a permetező szerekig, mind vegyszer! Szép a bio megnevezés, méregdrágán, de azért a gyümölcs fákat bizony permetezni kell, mint ahogy pl. a szőlőt is.
jáger laszló
Ha hiszed, ha nem az idei jobb mg-i év lesz búzából és kukoricából,napraforgóból is mint a tavalyii!!
Ugyanis nem lesz akkora aszály!!??
Ez a szerény +látásom 2023-ra!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
kereső
@Maccska: Mit nem értesz? Van két ország- Mo.Lo. Magyarországon 2021/22-ben súlyos aszály volt(nem mondom, hogy ezért orbán hibás, mert tudom, hogy ezt csak gyurcsány tehette), ezért importra szorul főleg takarmány gabonából. Lengyelországban nincs ilyen probléma- a lengyel gazdák exportálni szeretnének , méghozzá az elérhető legmagasabb áron- ezért aztán fellázadtak az olcsó gabona ellen- amely elsősorban nem Lengyelországba irányult- hanem Európa más piacaira- hozzánk a kukorica kell, a franciáknak kukorica és napraforgó. Tejhát a hivatkozás alapja a lengyeleknél teljesen más, mint amit nálunk az agráminiszter előad. És ha jól olvastam, akkor nem is emlitett minőségi kifogásokat- csakis és kizárólag a magyar gazdák érdekeit. Amely érdek ezek szerint nem foglalkozik azzal, hogy hiány van gabona termékekből. Csak azzal, hogy az ő fuzáriumos búzája lehetőleg a legmagasabb kenyérgabona áron kelljen el. (tudod mintavétel minőség ellenőrzés céljára - a legjobb minőségú kupacból, a szállitáskor meg összekeverve a pelyvás, fuzáriumos többivel). Nem értem, hogy miért Lo a hivatkozási alap- amikor ott teljesen mások az állapotok. De annak jó, hogy betartsunk az ukrán parasztnak, még akkor is- ha a lengyel importból ide érkező burgonya- mert bizony abból sem termett a megfelelő mennyiség- fele rohadt, és bizony súlyosan fertőzött. Na, de a NÉBIH eztetet nem vizsgálja, csak a magyar termelőtől szedi be a élelmiszerbiztonsági hivatal diját.
kereső
@Maccska: Ja, azért irtam csak a búzát, mert kukorica egyáltalán nem termett...
lusta
@kereső: Egy kis pontosítás nem árt. A lengyel gazdák eladni szeretnének. Ugyanis a kutyát sem érdekli az ő betárolt gabonájuk sem exportra, sem hazai eladásra. Kaczorék most gyorsan előjöttek egy 1400 złotys állami felvásárlási árral. Szépen hangzik, de a költségvetésben nincs 5 milliárd többlet,mert a zuniótól ők sem kapnak egy vasat sem, pluszban az eddigi bírósági ítéletek végre nem hajtása miatt napi sok-sok milliótól esnek el. Ugyanis nem fizetik ki a büntetést, emiatt a zuniós utalásnál levonják a tartozást. Ugyanakkor a bevizsgált gabonák jelentős része csak tüzelésre alkalmas, annyira nem felel meg a zuniós előírásoknak.
Az EB szóvivője Miriam Garcia Ferrer ma délben az EB álláspontját átnyújtotta az RMF FM tudósítójának, hogy az ˝egyoldalú döntés megengedhetetlen.˝.
kereső
@lusta: Köszi a kiegészitést, és pontositást. Én felháboritónak tartom az agrárminiszter megnyilatkozását, és a kormány döntését- néhány gazda érdekét eladni egy ország érdekeként, ez aljasság.
Inkább vesszük a szlovák tejporból készült tejet. (Mo. is gyártott anno tejport- azt takarmánykiegészitőként kapták a kis bocik), és folytathatnám. Elkótyavetyéljük a természeti- éghajlati, és főleg talajadottságainkat- ahelyett, hogy intenziv mg. termelésre állt volna az ország vissza, hamár felszámolta a "sztálinista tsz-eket". Mert a viz, amelyet most majd az erőszakos iparositás során elhasználunk, nagy nagy energia ráforditással- azzal meg lehetne teremteni egy intenziv öntözéses gazdaságot- ott van a kukorica, amely kapás növényként kivánná a vizet- ha öntöznének. Vagy a kertészeti növények nagy többsége.
A coop boltban- falun ez az egyetlen multi- csak lengyel almát lehet kapni. Izre, illatra, állagra meg sem közeliti a megyeszékhely piacán még áruló termelő ugyanazon fajtájú almáját. Kell ez nekünk? Kell...
justhpeter
@Maccska: Bizony, bizony nagy marhák vagytok, mert ha csak Raskót meghallgatnátok már nem beszélnétek ennyi zagyvaságot.
qunta
@m73: sajnos most a polákoknál ugyanaz a féreg banda kormányoz, mint ami itt lenne ha ti lennétek hatalmon. remélem hogy ez csak a történelem szösszenetnyi tévedése. akárcsak "ukrajna" és hamarosan visszatalál a helyes vágányra. amúgy nem vagyok fideszes. sőt...
kulabombaafityiszre
@Maccska: ma, 09:38
Azért ha már ennyire jól informált vagy és matekzseni,akkor biztosan hozászámoltad a +73.000 ft/hektár
úniós támogatást is,mert így kerek a számolásod,ugyanis ha nem akkor az egész amit ide leírtál egy szép nagy kerek nulla,mint te.
lusta
@qunta: Drága sztrovacsek, fogalma sincs ezek szerint kik is vannak a polákoknál a qurmányrúdnál. O1G puszipajtásai voltak és még mindig azok, ámbár kissé hűvösebb lett a viszony.
qunta
@lusta: @lusta: @lusta: nem egészen. olvasd el mora.. és duda nyilatkozatait
lusta
@qunta: Én ismerem ezen emeberek tevékenységét, életútját. Vegyük például Morawieckit. Közdaságilag, szkértők a megmondhatói, közdasághtanból tök hülye, de ez nem zavarta, hogy a BZ WBK vezetője legyen és Tusk tanácsadója is volt. Nem mellesleg a PO és a PiS ugyanannak a jobboldalnak prominens képviselői. Úgy látom reménytelen eset. Először tájékozódjon a mélységben is, ne csak a felszíni mendemondáknak üljön fel.
Istenakinincsen
Minden évben megy a rinyálás, hogy aszály vagy belvíz. A lényeg az hogy előre megriogassanak milyen drága lesz a termés.
Nincs itt már semmiféle termelés! Agrártámogatásra utaznak már csak ezek a csalók. A vesztesek valójában a "kistermelők" akiktől szarért-hugyért veszik át a rengeteg terményt pl: almát stb... A búzát kukoricát stb eddig is Ukrajnából vették, és eladták itt mintha itt termett volna.
Sámannus
@lusta: Természetesen én is az ársapka helyett gondolom az áfacsökkentést, és az ársapka nélkülAcsüngőhasú állítása szerint ez nem jut el a fogyasztóhoz, mert a kereskedők és az ellátóláncleveszi az áfát. Jómagam azt gondolom hogy ez máskor is így volt, de a pénz a piaci szereplőknél marad nem az államnál. Rossz alkalmazás esetén is bizonyos mértékig már ez is csökkenti az inflációs várakozásokat.
A fidesz rendkívüli cinikus érzékkel mindig olyan megoldásokat keres ami másokra hárítja a terheket
gina
Hazug fidesz férgek, a háború kezdetén, megszavazták hogy benne vannak és hogy ezzel segitsék Ukrajnát, most a zsiros proli cigány megint csaj szinészkedik hogy hallják a nyomorult hangját, szemét kétszinü állat, az ilyen wmberi pojácát végre el kellene távolitani, meddig türi a nép ezt a szemetet és bandáját...
kereső
Az Ukrajnával szomszédos országok kártérítési igényt nyújtottak be az EU-hoz (53,6 millió Eur) az olcsó ukrán mezőgazdasági termékek miatt és kaptak is kártérítést.
Csak a magyarok nem kaptak ... rossz dokumentációt nyújtottak be. ...
kereső
@KisTehen: @KisTehen: Ne hazudozz! Az Eu megszüntette az ukrán áruk vámkötelezettségét-és ezzel egyidejűleg folyosót biztositott az ukrán mg termékeknek, hogy a Fekete-tengeri blokád ellenére tudjanak exportálni. A z Európai Bizottság nyilatkozata szerint- nem értik, hogyan maradhatott a magyar, lengyel, szlovák... raktárakban az Afrikába és a világ más országaiba szánt mg termék. Ebbe az EB nem szólt bele- ezt rábizta a kereskedőkre.
Akkor mostan, hogy is van ez? A magyar, lengyel...etc kereskedő megvette az Afrikába szánt árut, és elkezdte azt árulni az érintett országok piacain? Ezt miért nem tudták/tudják az érintett országok kormányai- és ezért miért is Ukrajna és az EB a bűnös? Nem értem én ezt a "kereskedelem poltikát"- amely az uniós kedvezmények kijátszására irányul-és dupla hasznot kiván szakitan i ebből a kedvezményből, mert még "kártéritést" is követelnek.
A magyar kormány búza miatt nyujtott be kártéritési gényt, csak éppen olyan dokumentációt küldtek b e, amely nem igazolta, hogy a magyar búza termelő értékesitési árai csökkentek az eredetileg sem ide szánt búza miatt.
Valaki, valahol nagyon nagyot akar kaszálni a vámmentességen- és közben meg az ukrán gazda sziv, mert az eu által megnyitott értékesitési csatornát, a megnyitott folyosót nem tudja használni , mert a folyosó országai egymás után tiltják be az ukrán mg. termékek behozatalát- a tranzit is tiltás alá esik? Vagy, most akkor mi is van?
kereső
Ujhelyi bennfentes forrásokra hivatkozva azt írta, hogy

a Fidesz-kormány képviselői által benyújtott dokumentáció egészen egyszerűen nem igazolta azt a piactorzító hatást és egyensúlytalanságot, amelyet szavakban korábban megfogalmaztak a Bizottság felé.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.