A munkahelyek megvédését, az infláció letörését és a bérek növelését nevezte a legfontosabbaknak a magyar gazdaság szempontjából Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, amelyben a budapesti atlétikai világbajnokság jelentőségéről, az ahhoz kapcsolódó diplomáciai tárgyalásokról, és a magyar hadiipar fejlesztéséről is beszélt. Orbán Viktor azt is elmondta, hogy néhány kulcsminisztere számára ilyen nehéz gazdasági helyzetben a nyaralás sem engedhető meg.

A miniszterelnök elmondta, a kormány szerint az európai és a magyar gazdaság működését is meghatározza az orosz-ukrán háború, amelynek ha vége lenne, az európai és a magyar gazdaság is a "szebbik arcát" tudná mutatni.

Közölte, a baj gyökerét, a háborút nem tudják orvosolni; amíg nincs béke, addig marad a háborús gazdaság és a háborús gazdasági körülmények. A miniszterelnök elmondta, úgy látja, a brüsszeli bürokraták nem akarják visszavonni a szankciókat, bár Magyarország ezt sürgeti.

Ha a háború véget érne, akkor pillanatok alatt megváltozna az a közeg, amelyben működik az európai gazdaság.

Ez nagy jótétemény lenne a szembenálló feleknek is – jelentette ki, megjegyezve, a megoldás kulcsa nem Magyarország, hanem a "nagyfiúk" kezében van.

Kiemelte: a béke a helyes politikai és erkölcsi álláspont.

Orbán Viktor drámai bejelentést tett: Van olyan csúcsminisztere, aki nem engedhette meg magának a nyaralást

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b3) a Karmelita kolostorban tartott kormányülésen 2023. július 26-án. A kormányfő mellett Pintér Sándor belügyminiszter (b), Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (b2), Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára (b4), Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (b5) és Nagy István agrárminiszter (b6), MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán elmondta, ebben a helyzetben a kormánynak meg kell védenie a munkahelyeket, amivel nem áll rosszul, sőt 70-80 ezer betöltetlen álláshely van az országban, és ez hiányzik is a magyar gazdaságból. Egyelőre a magyar gazdaság a magyar embereknek nyújt elsősorban munkát, és a kormány képes fenntartani azt az állapotot, hogy aki dolgozni akar, az dolgozhasson is – jelezte.

Orbán Viktor fontosnak nevezte az infláció letörését, ebben szerinte radikális eszközökhöz nyúlt a kabinet. Az árspekuláns multikat erővel kell rákényszeríteni arra, hogy abbahagyják az indokolatlan áremelést

– jelentette ki.

A háborúból és a szankciókból következik valamennyi áremelés, de az áremelések mértéke a boltokban nagyobb volt, mint amekkorát a gazdasági helyzet indokolt, ez pedig árspekuláció és a multik ebben élen jártak – mutatott rá.

Orbán Viktor szerint a kereskedők tisztességes profitjával szemben ebben az országban senkinek sincs kifogása, de "ami sok, az sok".

Kifejtette: mostanra már nagyot vágtak az infláción, de az igazi szép eredmény augusztusban mutatkozik meg, augusztus végére általános vélemény lesz, hogy a kormány el fogja tudni érni az évvégi egy számjegyű inflációt.

Azt mondta, az infláció elleni küzdelem után jön a növekedésért folytatott küzdelem, amit össze kell kötni a béremeléssel. Ha nincs növekedés, akkor nem lehet béreket emelni – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a kormány a családokat akarja megvédeni.

Fontos, hogy a magyar gazdaság minél hamarabb vissza tudjon térni a háború okozta sokkból a gazdasági növekedés pályájára – fogalmazott.

Az infláció a miniszterelnök szerint mostanra már kezelhetővé vált, és szerinte nem alaptalan az az elképzelés, hogy hamarosan, valamikor október és december között 10 százalék alá csökkenthető. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy néhány kulcsminisztere számára ilyen nehéz gazdasági helyzetben a nyaralás sem engedhető meg.

A kormányfő úgy értékelte, hogy a gazdasági növekedés a második negyedévben "elég csúnyán csökkent". Ugyanakkor jelezte: a kormány dolgozik, így várhatóan a gazdasági növekedés terén is visszaáll az ország az idei harmadik és negyedik negyedévben a megfelelő pályára, ahogy az infláció esetében is.

Hozzátette: a harmadik negyedév már érezhetően jobb, mint a második. Elmondta azt is, az év végére a reálbérek és a növekedés tekintetében "egy pozitív nullát" szeretne elérni, vagyis az év második felében bekövetkező béremelések ellensúlyozhatják mindazt a rosszat, ami az év első felében történt.

Kifejtette: bár az első negyedév mindenkinek nehéz volt, a magyar gazdaság jól állta a sarat, a munkanélküliségi adatok nem estek vissza.

Rámutatott arra is, hogy a jövő évi költségvetés 6 százalékos inflációval számol, de ez akár 5 százalékos is lehet jövőre.

Orbán Viktor arról is beszélt: az olyan események, mint az atlétikai világbajnokság, azt üzenik a világnak, hogy Budapest egy olyan nemzetnek a fővárosa, ahová "el kell jönni". A sportesemények gazdaságilag is nagyon fontosak és pénzt hoznak, de ami ennél fontosabb, fókuszálják a világ figyelmét – hangsúlyozta.

Magyarország megrendezte a vizes világbajnokságot, a labdarúgó Európa-bajnokságot, az Európa Liga-döntőt, most pedig kezdődik az atlétikai vb, emellett "karnyújtásnyira vagyunk egy Bajnokok Ligája döntő megrendezésétől", és ezek mind ide irányították a világ figyelmét – emlékeztetett.

"Úgy érezheti a világ, hogy aki nem volt itt, az kimaradt valamiből, az atlétikai világbajnokság ebbe a sorba illeszkedik" – mondta megköszönve a sportesemény megrendezésében résztvevő szervezők és önkéntesek munkáját.

Beszámolt arról is, hogy több mint egy tucat hivatalos kétoldalú találkozón vesz részt az atlétikai vb és az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmával. Mint mondta: a következő napokban Budapestre jön a török elnök, a szerb elnök és a katari emír is. Magyarország "politikai barátai" is itt lesznek a közép-ázsiai térségből, így Azerbajdzsánból, Üzbegisztánból, Kirgizisztánból és Türkmenisztánból, valamint nagyon sok üzletember érkezik a világ minden tájáról, elsősorban Nyugat-Európából és Kínából – tette hozzá.

A miniszterelnök a Rheinmetall zalaegerszegi gyárának pénteki átadása alkalmával arról is beszélt, hogy saját hadiipar nélkül Magyarország nem tud az országot megvédeni képes hadsereget létrehozni. Hangsúlyozta: a magyar hadsereg lényege a katona, és nagyon fontos, hogy "ne egyenruhás munkavállalóink", hanem "harcosaink legyenek". Ugyanakkor kiemelte azt is: saját gyártás nélkül Magyarország nem tud működőképes, az országot megvédeni képes hadsereget létrehozni.

"Ha tudsz fegyvert gyártani, akkor erős vagy, márpedig a békéhez erő kell. Mi békében akarunk élni, mindig is azt akartuk, a magyar egy békés fajta, de tudja, katonáskodás és a béke megvédésének képessége nélkül sosincs béke" – fogalmazott.

Forrás: MTI, Pénzcentrum

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Románia szomszédságában is háború dúl.Az orosz rakéták a román határ közvetlen közelében lévő dunai kikötőt bombázzák(Izmil). Mennyi a román infláció? Mennyit is nőtt a román GDP? Mennyit romlott a dollárhoz képest a lej? Orbán- ne hazudj! !!!A saját dilettáns propaganda kormányzásod, az ellopott ezer milliárdok "eredményét" ne kend másra.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dr. Proktor
Akkor minek nekünk erős hadsereg, ha a haza védelméhez csak béke szükségeltetik?
justhpeter
Orbán és kormánya kizárólag egy dologban eerős, ez a szélhámosság.
kereső
Románia szomszédságában is háború dúl.Az orosz rakéták a román határ közvetlen közelében lévő dunai kikötőt bombázzák(Izmil). Mennyi a román infláció? Mennyit is nőtt a román GDP? Mennyit romlott a dollárhoz képest a lej? Orbán- ne hazudj! !!!A saját dilettáns propaganda kormányzásod, az ellopott ezer milliárdok "eredményét" ne kend másra.
Nanya
Már látom. Nem fogja ez felkötni magát. De miért?
Havanagi
Van pofája a minisztereit sajnáltatni !Biztos nem engedte ki őket a Sziget-re,mert ott szembenézhettek volna a népszerűségükkel.Nagyon szuper lehetett,kár hogy nem hallhattam élőben!
Nyírfa
Tegnap hallottam, hogy a filippínók kedves emberek, sokat karaokéznak, és szeretik a kosárlabdát. Hálásan köszönik, hogy Orbán Viktor , minden magyarok miniszterelnöke megvédi a számukra a munkahelyeket.
Kína nem köszönget, a kínai elvárja a kiszolgálást, az engedelmességet, majd körbe pisili a szerzett területet, és deklarálja, hogy az már az övé.
Orbán Viktor így ösztököli a depressziós, lógó fejű magyarságot arra, hogy jobb sorsot, vidámabb életet remélve világgá menjen. . Értünk teszi, nem ellenünk.
izéke
Még az ukránoknál sincs ekkora infláció,pedig...
kereső
@izéke: Na, de az ő szomszédságukban nincs háború...
kereső
@m73: Még ha magyarázatot adna. Na, de asse! Hiszen csak ide böfögte a rogán trollok egyenszövegét- mert aki jobban teljesit, mint az ő istenük vezette ország- az usa, brüsszal talpnyaló, soros katona- és ott van a "gyurcsány szál" os a sorok között.
Ezodabasz
Ez tényleg drámai! Ki az a csúcsminiszter aki nem tud menni nyaralni? Talán ő nem lop mint a többi? Ejnye-bejnye Vittórió!
Becsületes munkából a néped nemhogy nyaralni, de lassan megélni sem tud 0rbanisztánban!
kereső
444.hu/2023/08/18/ujabb-szep-magyar-siker-terdre-rogyva-is-europa-elen

Itt van la, orbán. Ezt magyarázd meg, ha tudod- megjöttek az európai adatok, az Eurostat-tól.
Menőmanó
@kereső: Gyomrost adtunk Európának. Csak kullognak utánunk. :-))))
Menőmanó
Egyébként Orbán faszbukján is változnak a dolgok. Ha kitörölnék az orbánt meg a kormányt fikázó kommenteket, alig maradna valami.
vitriol
Mióta kell a szegény embereknek azon aggódniuk, hogy a NER lovagok nem tudnak nyaralni menni?
Béla333
Hát ha a hülyemagyar maffiahívőket megkérik, biztos összedobnak egy kis zsozsót, hogy a miniszterek is elmehessenek nyaralni...
namihami
Csórikám! Tényleg ennyire sz@r poszt a magyar csúcsminiszterség!?!?!?!
Milyen önfeláldozó a fideszelit, hogy mindezek ellenére mégis...
rücsü41
Elégé ellentmondásos kép egy fegyverkező békegalamb képe!
terlasz
Már itt tartunk? Ez azt is jelenti, hogy az átlagember éhen fog dögleni.
balos
@vacsi: A szarhoz betont adagolnak,abból lesz a magas poszt betőltője!
nejlontacskó
Nincs Európában még egy olyan kormány, amelyiknek ilyen jól jött volna az Ukrán háború, mint a Fidesznek!
Ezzel aztán bármit meg lehet magyarázni..
Másfelől pedig, ha 0rbán csúcsminiszterei nem engedhetik meg maguknak a nyaralást, akkor mit szóljon az aki ténylegesen fizetésből él?
Oroszországot szándékosan nem említettem, mert ők nem háborúznak, csupán egy két katonai műveletet hajtanak végre.
A Terror Macától tudom, úgyhogy ez biztos...
simmering73
@Maccska: Ennyi faszságot összehordani csak te tudsz. Maradtál volna inkább az ágyadban.
ómió
Ez, aztán, tényleg "drámai"! Mint a bolsi kreténség!
Clavigo
@ómió: Az drámai,,hogy mekkora barom vagy..
Toller Béla
Itt már csak a tótgabi, az ördögnóra, esetleg a tótvera, fülledt erotika, lábszag, miegymás.Néha egy-egy orbán bonmot a gazdaságról. A háborún jól megszedte magát kis hazánk krémje, le is dolgozza a tengeren. Dúl az atlétikai VB, az aug. 20-szal egyidőben jön a török, a kirgiz, a baidzsán, meg a többi kretén. Mi a fenének vagyunk mi itt ? Takarítani utánuk ? Még a mentőmondatot is letörlik a rakparton, a TEK meg sereggel vonul egy buggyant szomszéd ellen, nehogy berozsdáljon az eszköz. Kell a hír ! Az ország meg rohad, rohad, egyre inkább rohad ! Alig működik.
ómió
@Clavigo: Nem mondtam még, bolsiék fajkreténje, hogy, amit tükörbe nézve látsz, azt "ellenjavallt" másokra hazudnod!?
Ezodabasz
Ki ez a szegény csúcsminiszter? Miért nem nevezi nevén? Titkos talán, vagy nem is létezik ilyen???
SÍva
Tényleg? Nem lopott még eleget, hogy eltudjon menni mondjuk Bora-Borára?
Yoda69
Ha orban hazafi lenne, vagy csak normal allamferfi, akkor ezekben a haborus idokben nem venne fel a fitezeset, mint tette azt Gyurcsany vagy Bajnai, hanem jotekony velokra ajanlana.
De hat orban se nem hazafi, se nem allamferfi, csak egy mocskos tolvaj.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.