A magyar kormány bír a legnagyobb legitimációval Európában, és ennek nyomán hazánk a kontinens legszuverénebb külpolitikáját tudja végrehajtani, amelynek középpontjában kizárólag a nemzeti érdek áll – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Tihanyban.

Szijjártó: "Ilyen legitimációjú külpolitika, mint a magyar, nincs még egy Európában"
Fotó: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Gibran Bászil egykori libanoni külügyminiszterrel, a Szabad Hazafias Mozgalom (FPM) nevű keresztény párt vezetőjével tartott közös sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. augusztus 19-én. MTI/Kovács Attila

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Tranzit fesztiválon mondott beszédében először a nemzetközi politikában napjainkban tapasztalható erős bizonytalanságról beszélt, és rámutatott, hogy ennek ellenére a magyar külpolitikai mozgástér széles.

Kiemelte: ezt a mozgásteret alapvetően két tényező határozza meg, az egyik a földrajz, a másik, ami ennél is fontosabb, pedig az, hogy mi hazánk célja, és képes-e erre a kormány a saját nézőpontjából tekinteni kizárólag.

Márpedig a mostani rendkívül magas és erőteljes hullámok közepette világosan le kell szögezni, hogy a magyar külpolitika célja nem lehet más, mint a magyar érdekek érvényesítése

- mondta.

Aláhúzta, hogy az ezen célokat korlátozni kívánó erőfeszítések leküzdését nagyban segíti az, hogy Európában a magyar külpolitikának van a legnagyobb legitimációja, mivel tavaly a választásokra már a megváltozott világpolitikai környezetben került sor, és az emberek világosan döntöttek a biztonság garantálását, a nemzeti érdek képviseletét zászlajára tűző oldal mellett.

Hozzátette: a magyar külpolitikai irány tartható egyedül morálisan is, ugyanis a kormány egyetlen lépést sem tett az elmúlt másfél évben, amely meghosszabbította volna az ukrajnai háborút vagy akár egy ember halálához is hozzájárult volna.

Ilyen legitimációjú külpolitika, mint a magyar, nincs még egy Európában, egész egyszerűen azért, mert nincs még egy ekkora támogatottsággal rendelkező kormány Európában, mint a mienk

- közölte.

Szijjártó Péter kiemelte:

mi vagyunk az egyetlenek Európában, akik a legnagyobb legitimációból fakadóan, a legszuverénebb külpolitikát tudjuk végrehajtani, amelynek középpontjában kizárólag a saját nemzeti érdek áll.

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy még a legnagyobb európai országok kormányai is bizonyos megfelelési kényszerrel állnak szemben, és próbálják a még erősebbnek gondolt szereplők "jóakaratát, dicséretét, buksisimogatását kivívni".

Minden külügyi tanácsülés úgy kezdődik, hogy a külügyi főképviselő büszkén mondja el, hogy amit szállítottunk, az már majdnem nem tudom hány százaléka annak, mint az amerikai. Kit érdekel? Belehajszoltuk magunkat ebbe a spirálba. Emellett pedig belehajszoltuk magunkat egy ilyen szankciós spirálba. Már nem tudunk mit kitalálni, hogy milyen olyan ágazat van, amit még nem szankcionálunk

- figyelmeztetett.

Elítélte a fegyverszállításokat, leszögezve, hogy ez csak újabb emberek halálát okozza és az eszkaláció kockázatával jár, valamint rámutatott, hogy az Európai Unió, a saját gazdaságára nézvést káros szankciókkal, egyetlen lépéssel sem tudott közelebb kerülni a békéhez.

A mai rendkívüli, embert, országot és nemzetet próbáló időszakban nem lehet más a mi feladatunk, mint hogy a magyar külpolitikát magyarnak és szuverénnek tartsuk meg

- vélekedett.

A hullámok még nagyobbak, a hullámok még erőteljesebbek, mint amilyenek voltak tavaly, ezért most még nagyobb szükség van arra, hogy a horgonyt jól dobjuk le, jó helyre, és jó erősen kapaszkodhassunk bele

- fogalmazott.

A miniszter kitért az utóbbi évtized válságaira, a pénzügyi, a migrációs, az egészségügyi krízisre, illetve az ukrajnai háború kitörésére, amelynek nyomán a feje tetejére állt az eddigi világrend.

Épp ezért az elkövetkezendő években nem a víz kisimulására, hanem még tarajosabb hullámokra kell számítani. A nemzetközi politika lökdösődésről, helyezkedésről, nyugtalanságról fog szólni

- közölte.

Ilyenkor pedig – mint figyelmeztetett – fel szoktak futni a gazdasági típusú zsarolások, a lejárató, álhírek terjesztésére és egy-egy ország tönkretételére irányuló akciók, a külső beavatkozások.

Aláhúzta: ez az elmúlt évek választásain is jól látható, külső beavatkozás történt minden olyan politikai erő ellen, amely nem a globalista, liberális oldalt képviseli. Erre példaként hozta fel Csehországot és Szlovákiát, ahol pár héttel a választás előtt tartóztatják le a legesélyesebb párt egyik legfőbb jelöltjét. Hozzáfűzte: a lengyel kormánypártnak is óriási nemzetközi nyomással kell szembenéznie a közelgő választás előtt.

És ha azt megnézzük, hogy melyik az egyetlen ország, ahol a külső beavatkozási kísérlet nagyon csúnya kudarcot vallott, akkor az Magyarország

- jelentette ki, rámutatva, annak ellenére történt ez így, hogy hazánkban fordították erre GDP-arányosan a legtöbb pénzt.

Szijjártó Péter világszinten is egyedülállóan sikeresnek nevezte a nemzetközi trendekkel szembemenő magyar külpolitikai stratégiát, s ezzel összefüggésben üdvözölte, hogy Magyarország ki tudott maradni a szomszédban zajló háborúból.

Egyetlen olyan lépést sem tettünk az elmúlt másfél évben, amely meghosszabbította volna a háborút vagy akár egy ember halálához is hozzájárult volna. Egyetlen ilyen lépést nem tettünk. Ez a morálisan tartható külpolitikai irány, mert az egyetlen morálisan tartható külpolitikai irány egy háború esetében, hogy mentsük az emberéleteket

- hangsúlyozta.

Minden, ami ezzel ellentétes, azt gondolom, hogy morálisan tarthatatlan (...) Magyarország, a magyar emberek, a magyar nemzet lelkiismerete tiszta lehet, és ezt sajnos ma Európában – fogalmazzunk eufemisztikusan – nem mindenki mondhatja el magáról

- mondta.

Forrás: MTI

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Szíjrágó, ha legitimációnak tekinted azt, hogy Európa jobb esetben egyhangúlag kiröhög, vagy inkább sz@rik a fejetekre, akkor feltétlenül...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
gina
Az igaz ilyen primitiv fenéknyaló buzi mint te nincs is sehol
Qqberci
Szíjrágó, ha legitimációnak tekinted azt, hogy Európa jobb esetben egyhangúlag kiröhög, vagy inkább sz@rik a fejetekre, akkor feltétlenül...
Toller Béla
Érdekes. Tízből nyolcan egészen biztosan nem értenek egyet a kormány külpolitikájával, ennek a fele egyáltalán nem, a többi részben. És akkor jön ez a kizárólagos propagandista, és bedobja a kéharmados legitimációt, ami - és ez jól tudja - nem létezik. Soha nem is létezett. Hazug disznó.
jáger laszló
Maradjunk annyiban
A magyar kormány a legek kormánya!!
Mindenki értelmezze úgy ahogy akarja!!!??
Ezen már nem veszünk össze!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nessy
A szavazatok 50 százalékával ( félmillió levél szavazattal együtt) megnyert választás csak a fidesz matekkal 2/3, egyébként egy feles győzelem. Ez olyan csodás legitimáció! Viszont tisztességes külpolitika egyáltalán nincs.
Yoda69
szijrago!
Az is nemzeti erdek hogy egy kulfoldi hatalom testorsege, Magyarorszagon foldre tipor es ut ver egy magyar embert, csak azert mert elt velemeny nyilvanitasi jogaval es szolasszabadsagaval? Te pedig egy kurva szot sem szolsz az ugyben? Be sem hivod a torok nagykovetet, holott ettol sokkal kevesebbert vegzaltad a Holland nagykovetet?
Magyar vagy te egyaltalan? Vagy a torokok jogat veded? A jo kurva anyadat, mega fonokodnek is! Hazaarulo gecik!
namihami
És a legnagyobb legitimációjuk együtt jár a legmagasabbról történő, legnagyobb vastagságú és a tökéletes felismerhetetlenséghez kapcsolódó lesz@rásukkal!
kereső
Fidesz 2010-es – máig utolsó – választási programjában mindössze egyetlen mondat szólt külpolitikáról: „[A kormánynak] fontos feladata lesz megújítani szövetségét a Nyugattal, erősebb kapcsolatokat teremteni Amerikával és új alapokra helyezni viszonyát a keleti országokkal is, s hazánkat meghatározó szereplővé tenni egy közép-európai együttműködésben.”
kereső
magyar külpolitika teljes üressége, koncepciótlansága kiderült a múlt heti NATO-csúcson. Elképesztő volt látni, hogyan fagytak le a fideszes külpolitikusok, amikor Erdogan török elnök bejelentette, hogy egyéves huzavona után mégis támogatja a svéd NATO-csatlakozást. Amíg ki nem derült, hogy nem eszik olyan forrón a kását, s Erdogan igenje egyelőre teljes mértékben feltételes, addig a magyar politikusok nem is tudták, hogyan fogadják a döntést.

Szijjártó Péter külügyminiszter hirtelen elfelejtette, hogy eddig azzal vádolták a svédeket, mennyi borsot törtek a magyar kormány orra alá, s ezért úgymond nem érdemlik meg a támogatást; ekkor arról beszélt, hogy csupán technikai kérdés a svéd csatlakozás parlamenti megszavazása. Mintha egy éve nem ott akadályoznák a csatlakozást, ahol csak tudják, nem
találtak volna ki ostobábbnál ostobább indokokat a ratifikáció elodázására. Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke pedig ennyit mondott a hvg.hu kérdésére: a magyar válasz az után születik meg, hogy Orbán Viktor egyeztet a török elnökkel.

Ennél nyilvánvalóbban nem is derülhetett volna ki, hogy az egyik legfontosabb kérdésben, a biztonságpolitikában a magyar külpolitika a török álláspont függvényében alakítja ki a „saját” álláspontját. Ezt egyébként már Szijjártó Péter is elismerte pár nappal korábban, amikor kijelentette, hogy „ha elmozdulás történik török részről, akkor természetesen azt az ígéretünket, hogy Magyarország nem fog késleltetni egy országot sem a tagság vonatkozásában, azt be fogjuk tartani”.

A kormány külpolitikájának következtében, Magyarország elveszitette szuverenitását- ill. a kormány feladta/eladta azt, orbán viktor hatalmának árán.
kereső
Magyarország külpolitikája nem az ország érdekében működik, hanem kizárólag orbán érdekében. A toporzékolás, a kioktatás, a konstruktivitás és a kompromisszumok teljes hiánya nem diplomácia, és nem külpolitika.
kereső
2002-ben, frissen megválasztott miniszterelnökként Medgyessy Péter Berlinbe utazott. Ebédjét az akkori szociáldemokrata kormány pénzügyminiszterével, Hans Eichellel költötte el. A felek baráti hangulatú beszélgetése közben a német politikus száján a következő csúszott ki: „Nagyon jó, hogy azt a fasisztát sikerült kigolyózni.” Eichel Orbán Viktorra gondolt. A maihoz képest a közmegegyezés szerint mérsékelt álláspontú és kormányzási stílusú vezetőre. A polgári politikus

www.valaszonline.hu/2022/02/21/magyarorszag-12-ev-kulpolitika-elemzes/
Aki Én
Támogatottság?
10 millióból kb. 3 millió, aminek a fele azt sem tudja ki a minielnök.
Az ország túlnyomó többsége nem támogat titeket!
Yeromos
Magyar érdekek képviselete ez rendben is van, csak a probléma, hogy amit a hazaáruló banda magyar érdeknek tart az nem magyar érdek az a maffia kormány érdeke.
Pl akku gyárak, több száz ezer migráns vendémunkás betelepítése, mészáros lőlő, tiborc, orbán család milliárdos gazdagodása,egészségügy, oktatás lezüllesztése, az oroszokkal és a diktatúrákkal való viszony az nálam nem tartozik a magyar érdekek közé.
justhpeter
Szerencsétlen Szíjjártó beleháborodott a sikerbe és a függetlenségbe.
Péter2
"Szijjártó: "Ilyen legitimációjú külpolitika, mint a magyar, nincs még egy Európában" Hát ebben igaza van , meg is látszik Magyarország világ és Európai megítélésébe , ami elég siralmas , ráadásul " Európa " közepén jól elszigetelődött az ország a Európai fejlett országoktól ! Ezeknek a futóbolondoknak ez is sikertörténet ! Az a baj , hogy elmebetegek vezetik az országot !
kereső
Nem tekintem legitimnek ezt a kormányt- már a 2018-ban megalakultat sem. 2018-ban konkrét csalással csinált 2/3-ot a parlamentben, 2022-ben meg hazugsággal nyert.A legitimációját nem a néptől- a választópolgároktól kapta/kapja, hanem az "ellenzék" pártjaitól.
Na, erről ennyit...nem legitimálhatom azt a kormányt és külpolitikáját, amely egy rabló háborúban az agresszor mellé áll, nem legitimálhatom a fariezus viselkedést, nem legitimiálhatom a gyúlölet-és uszitás politikáját. nem legitimálhatom az ország kifosztását- amelyben a köz vagyona elvesziti köz jellegét. Nem legitimálhatom az oktatás, a tudás, a tudományos élet lezüllesztését, nem legitimálhatom a középkori feudális társadalom utánzását, nem legitimálhatom a fasiszta/náci politikát.
Pálinkás Pál
az biztos, te mocskos patkány, nincs a világon még egy ilyen hazaáruló, dögkútba való kormány...remélem bukásotok után nem bíróság lesz a sorsotok...
simmering73
Jól beszélsz, hülyegyerek. Nem volt még ilyen kormánya ennek az országnak, amelyik így lealjasította volna a magyar külpolitikát.
teuton
Na ha erre büszke... Gyakorlatilag a lakossag NEGYEDE fideszes, de nem tudni, mennyi belölük az epeszü... Egyebkent Hitlert 98% tamogatta allitolag, akkor ö a peldakep???
terlasz
Annak köze nincs a magyar érdekekhez, amit ti képviseltek, de a saját érdekeitekhez annál inkább. Az összebűvészkedett 2/3 jó lesz 1/3-nak is.
Kovács Máté
meddig fenyezed meg a szart basod oromotokben ugorjatok egymas nyakába a ner ben és fossátok össze magatokat
ómió
Külpolitikánkból is "kiesett" a Brüsszelnek benyalás!? Pedig, hát, ez nagyon nem efftársi!
Edebácsi
Az bizony! Európában már senki nem áll szóba a mi "diplomáciánk"-.kal!
Lepényleső
Az vélhető,hogy ilyen valóban nincsen,- de hogy jön ide a legitimáció,amikor a tört uralkodik elnyomóan az egészen?
Nyírfa
Ideje, hogy ez az ember elnémuljon. Nagy és hosszú csendre van szüksége.
Nyírfa
@Peller Anikó: tegnap, 22.25

Egy figyelmeztetés már történt. A kormánygép, amivel repkedni szokott, meghibásodott. Le kell állnia.
nemkati
@ómió: Ja, és beesett a töröknek meg az orosznak nyalás. Ez az igazi szuverén nemzeti érdek, Erdogántól üggővé tenni a svéd NATO csatlakozás aláírását!
ómió
@nemkati: Efftársi agyi rövidzárlattal "az jön le", hogy a török meg a magyar - ha akarják - csak összefogva gáncsolhatják el a svéd csatlakozást!? A külön-külön joga efftársilag már "törölve"!? És hogy jön ide az "orosznak nyalás"!? Merthogy háborúellenesek vagyunk és a gazdasági kapcsolatokat mindenkivel igyekszünk megőrízni!? Ha nem múlik, nézesd má' meg magad!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.