Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt tartja felelősnek a háborúért Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) olasz kormánypárt elnöke, aki vasárnapi kijelentéseivel a Meloni-kormány Kijev-barát politikáját is bírálta.

Orbán Viktor egyik legjobb barátja szerint a saját országát pusztító Zelenszkij a felelős a háborúért
Fotó: ERIC FEFERBERG / AFP

A volt olasz kormányfő, aki Orbán Viktorral szoros baráti viszonyt ápol, kijelentette, ha ő lenne a miniszterelnök, nem találkozott volna az ukrán elnökkel, mivel szavai szerint

"országa pusztítása, katonái és polgárai öldöklése zajlik".

Silvio Berlusconi, aki 1994 és 2011 között többször volt Olaszország miniszterelnöke, úgy vélte, nem robbant volna ki a háború, ha Volodimir Zelenszkij "nem próbálkozik a Donyec-medence autonóm köztársaságainak megtámadásával".

Berlusconi kijelentette, nagyon negatívan ítéli meg Volodimir Zelenszkij magatartását.

Berlusconi hangsúlyozta, a békéhez az kell, hogy Joe Biden amerikai elnök "megfogja Zelenszkijt" és azt mondja neki, hogy hattól kilenc milliárd dollárig terjedő Marshall-terv áll rendelkezésre Ukrajna újjáépítésére azzal a feltétellel, hogy Zelenszkij azonnal tűszünetet rendel el, máskülönben nem adnak neki sem pénzt, sem fegyvert.

"Csakis valami hasonlóval lehet ezt az urat meggyőzni, hogy eljusson a tűzszünethez"

- mondta Silvio Berlusconi.

A FI elnöke Milánóban nyilatkozott újságíróknak egy választási körzet előtt, ahova voksolni ment a Lombardia tartományban zajló helyhatósági választások első napján. Silvio Berlusconi szavai az FI szövetségese, az Olasz Testvérek (FdI) elnökének, Giorgia Meloni miniszterelnöknek szóltak, aki csütörtökön Brüsszelben más országok vezetőivel együtt, majd röviden négyszemközt is találkozott az ukrán elnökkel. Giorgia Meloni korábban ellenzéki politikusként és most kormányfőként is Kijev mellett foglalt állást.

Silvio Berlusconi kijelentéseit követően a római miniszterelnöki hivatal közleményben hangsúlyozta, hogy

a kormány részéről továbbra is "szilárd meggyőződés" Ukrajna támogatása, miként az a közös kormányprogramban is szerepel, és ahogyan a kormánytöbbségnek a háborút érintő parlamenti szavazásain is megnyilvánult.

Az ellenzék nevében a baloldali Demokrata Párt (PD) szenátora, Enrico Borghi úgy vélte,

Berlusconi "Putyin-párti és Zelenszkij-ellenes" állásfoglalása törést képvisel a kormány ukrajnai politikájában.

A Hajrá Olaszország szintén közleményben szögezte le, hogy Silvio Berlusconi sosem vonta kétségbe Ukrajna támogatását, de aggodalmát fejezte ki és az öldöklés leállítását szorgalmazta. A párt hozzátette, Berlusconi korábban csalódását fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnök politikája miatt is, de most azt kívánta hangoztatni, hogy egyik fél sem mentes a felelősségtől.

Silvio Berlusconi a szeptember 25-i parlamenti választások alkalmával azt mondta, hogy

Vlagyimir Putyinnak "rendes emberekkel" helyettesítenie kellett volna Zelenszkij-kormányát.

Egy másik alkalommal az ukrán ellenállást okolta a háborúért. Akkor Giorgia Meloni a kormányból való kizárással fenyegette meg az atlanti politikát ellenző erőket.

Volodimir Zelenszkij eredetileg videó-üzenettel akart bejelentkezni a Sanremói Táncdalfesztivál szombati záróestéjén, végül azonban csak levelét olvasta fel a könnyűzenei esemény műsorvezetője késő éjszaka. Zelenszkij esetleges bejelentkezését ugyanis széles politikai vita kísérte. Matteo Salvini, egy másik kormánypárt, a Liga vezetője bejelentette, hogy nem hallgatja meg az ukrán elnök üzenetét.

Forrás: MTI

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

teuton
Ki ez a faszkalap a tetovalt "hajjal"? Ja, az elitelt adocsalo es kiskoruakkal bunga-bungazo ven pedofil? Nem is csoda, hogy O1G a haverja! Az olasz valasztasokon pedig sikerült a partja szavazatait megfeleznie...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
teuton
Ki ez a faszkalap a tetovalt "hajjal"? Ja, az elitelt adocsalo es kiskoruakkal bunga-bungazo ven pedofil? Nem is csoda, hogy O1G a haverja! Az olasz valasztasokon pedig sikerült a partja szavazatait megfeleznie...
kakukkmadár
Van ennek a gusztustalan szexuális bűnözőnek egy javaslatom: adja vissza Olaszország önként dél-Tirolt az osztrákoknak és csak utána kezdje kritizálni a megtámadott ukránokat!
Eladott Ország
Szerintük például nem akkor lesz vége a háborúnak (értsd: béke lesz), ha a támadó abbahagyja a támadást, hanem akkor, ha az áldozat abbahagyja a védekezést. Ezért nem is kéne segíteni az áldozatot, hogy hamarabb adhassa meg magát. Hab a logikai tortán: az áldozatot Amerika és az EU támogatja, tehát Ukrajnának egy amcsi támogatással a háta mögött kéne magát megadnia akkor, amikor éppen jól halad a saját területe visszafoglalásával stb. Vagy: legyen végre béke, de nyerjen Putyin a magyargyilkos ukránok ellen - az nem baj, hogy akkor Putyinból közvetlen szomszéd lesz, és több lehetősége adódik minket is sakkban tartani. Az se baj, ha függünk az orosz gáztól, csak ne legyen drága. Fegyvereket küldeni a jogosan védekezőnek, az a béke elleni cselekmény, de az orosz mozgósítás, na, az hótziher maga a szent békeharc. Silvio Berlusconi arról magyarázott a tévében, hogy Putyin barátját csak belekényszerítették a háborúba a rendőrnő belekényszerítette őt a szexuális parasztságba! Kábé ennyire komoly minden szava ennek a hazánkba települt román digónak is! Mellesleg O1G-gnek, meg kakadunak is ez a véleménye a békéről. Ezt nyökögi mindenki, mindenhol. Ez lett kiadva a fidesz pártközpontból is. Volt egyszer egy Hofi Géza, és volt neki egy nagy igazsága: "ahhoz, hogy ki mennyire hülye, semmi köze a lakóhelynek".
uploads.disquscdn.com/images/2c6f5d5c7b68ba8ceba5c46baebbd7d65e629361b6ea4d2f88d51af4bf682f7f.gif?w=800&h=236
Edebácsi
Nyilván Zelenszkij támadott rá tankokkal, rakétákkal saját országára. Egyébként ezt a hülyeséget sokan kárálják!
Zelenszkij "bűne" az, hogy nem kínálta fel tálcán saját hazáját Putyinnak.
Galway
,,,,Zelenszkij azonnal tűszünetet rendel el, máskülönben nem adnak neki sem pénzt, sem fegyvert.,,,,

Az azt jelenti, hogy nem lőnek vissza? De nem vitatkozom most, hogy látom, a politikusi elbutulás akár ragályos is lehet!
tothjani
Érdekes hogy a fasiszták egyhangúan elfogadták hogy Putyin a fasiszta blokk vezetője.
De még örüljünk hogy nem közösen támadnak. :(
Qqberci
Persze. Nyilván Zelenszkij kérte megy Putylert, hogy bombázzák szarrá Kijevet...
Alfa
...de ki is az a berluskoni??? egy náci-fasiszta pedofil korrupt barom...mint a nagy magyar keresztényorgiáskorrupt náci-fasiszta vezír..
jól mondja a közmondás...az embert barátairól ismerik meg...
aki ilyen pedofilt.. korrupt fasiszta-nácit tekint tekint példaképének...barátjának, az is a ugyan olyan pedofil korrupt náci-fasiszta ...
Eladott Ország
És milyen lazán mondja, hogyan kellett volna támadnia az oroszoknak, Kijevre összpontosítani. Biztos azt is ilyen higgadtan tárgyalná, ha mondjuk az USA hadüzenet nélkül partra szállna Olaszország közepén, és letámadná Rómát arra hivatkozva, hogy a sok olasz bevándorló óhazában maradt rokonságát meg kell védeni a náci olasz kormánytól. Közben elfoglalják mondjuk Cataniat is, gyorsan "népszavaztatják" a lakosságot, akik rögtön USA-hoz akarnak csatlakozni. Ha az olaszok védekeznek, akkor Biden megsértődik, és atomcsapást helyez kilátásba. A volt olasz kormányfő szerint az orosz elnök az igazi áldozat. Igen, erre várunk
uploads.disquscdn.com/images/48d5ccfbaf1937bd43c0a3b91cf650101e2b117d179cff4253edeee514cc89ee.jpg?w=800&h=172
Meghallgatnám Steven Seagal és Gérard Dépardieu véleményét is, az is legalább ennyire érdekel!
Alfa
@Maccska: mi van kecskebaszó pedofil fidesz-ner bérencek olyanok vagytok mint a gazdáitok... fáj az igazság...tudjátok a barátairól ismerszik meg az "ember" ugyan igy orbán is
kereső
Ezt a qrvapecért mennyivel "támogatja" putyin? Azért sok mindent elmond az olaszok szellemi ,erkölcsi állapotáról , hogy ez a köztörvényes tagja lehet az olasz kormánynak.
Ami meg a "véleményét" illeti- ez a kifacsart álláspont beleillik a kreml véleményébe, és a magyar kormányéba. Phü...
Eladott Ország
@Őrnagy: "A helyiek hálával üdvözölték az orosz elnököt." Nincs ez másképp Észak-Koreában sem! Legalább most már elválik a szar a májtól, hogy kit és hogyan tart sakkban Putyinka. Oh szegény Putler. Ő csak áldozat. Szar náci, ruszkik által fizetett Berlusconi. "Putyint belehajszolta az orosz nép" Gondolom ez ugyanaz az orosz nép, amelyiknek esze ágában sincs katonának menni. Ennek nem börtönben kéne ülnie? De. Az Orbánnal együtt. Berlusconi papának agyára mentek a tiniprostik... uploads.disquscdn.com/images/c41358e6efec57aafdc5846d8108d51f986073fb3dd876113efa90da74371414.gif?w=800&h=460
Törölt Nick
Madarat tolláról, embert barátjáról...
Mind a kettő fekete öves gazember. Tisztességes ember kerüli ezeket mint a kolerát.
kulabombaafityiszre
Unga-bunga félnótás meg a grazi kezelt.Szép csapat.
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 08:43
Persz,akár ki is nyalhatod a seggét a lavor elvtársadnak kis hazudozó csicska troll.
Giovanni Alba
@KisTehen: ma, 08:43
Nem érted, nem baj, ezért is vagy kis tehen, majd ha nagy leszel, talán érteni fogod. A kép amit láthatsz azt mutatja, mennyire rejong egymásért az orosz külügyminiszter, és az orosz nép kitüntetett barátja ebben a háborús helyzetben, amit a szavak szintjén világutazó petiminiszterünk is elítél.
jáger laszló
Zelenszkij az USA bábja!!
Nem megmenti Ukrajnát hanem a sírba viszi!!
Már eddig is sok10 100 ezer halálát okozta a orosz LNS nacionalista politikájával
Ezt nem bocsájtja +neki az ukrán nép soha!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 09:38
Ez konkrét tény hogy egy kis hazudozós manipulativ trollocska vagy.
Hazudozás ellen a te kezelésed szükséges.
kulabombaafityiszre
Még a szemét unga-bungának is csípi a szemét a másik szemét.
Namely
Dehogyis: hiszen miért tehetne bármiről is: az, hogy biolaborok vannak a területén, hogy a minszki megállapodást nem hajtotta végre, hogy atomfegyvert akart beszerezni, hogy állig felfegyverkezett nyugati technológiával, hogy hangoztatta a NATO-szándékát, jól bizonyítja, hogy ő egy ártatlan bárányka és nem provokálta az oroszokat, abban a hitben, hogy a nyugat majd megvédi (őt magát, nem az ukrán népet, amire elenszkij tesz, nagy ívben, és amelyért egy könnycseppet nem fogok hullatni én sem, de azért az átlagember nem mind bűnös abban amit elenszkij és tettestársai műveltek, viszont pont az átlagjóskák mennek a húsdarálóba, ha nem tudnak nyugatra menni).

Amúgy elenszkij kitűnő államfő: a saját polgárait katonasággal irtja, állapotos nőket akasztat, gyerekeket bombáz, az országa termőföldjeinek 2/3-át (!!!), a teljes iparát, gázmezőit, kitermelési jogait fillérekért átjátssza jenki és közel-keleti cégek, oligarchák kezére, közben 800 millió dolláros magánvagyona van. Neki, bevallottan, nem a strómanjainak. Érdekes lenne levezettetni vele, hogy is jött ez össze...
colibri
Ez a vén kéjenc már igazán eltakarodhatna a politikai vélemény nyíivánításból! Festesse csak a haját és örüljön, hogy szelel!
Edebácsi
@Maccska: Nyilván ugyaneuz lenne a véleménye akkor is, ha Szabolcsot, Hajdímegyét és Borsodot szállná meg szomszéd országbeli hadsereg.
ha nem, akkor valami nem stimmel az igazságérzetével!
csak úgy....
aki nem volt silvioval unga-bunga partin , az nem is a barátja!
csak úgy....
@Őrnagy: kohn bácsi- kohn bácsi, te sem lettél okosabb a hétvégén, mindíg ugyan az a jól betanult zagyvaság...
gina
Téged vén pedofil a barátoddal együtt ,,OV kellene elpusztitani...
puszt
@Őrnagy: kőagyőrnagy... Magad se tudod, miért hordasz össze távoli dolgokat. Leszakadhatnátok már a felsőbbrendűségetekről... Hülyeség az a lenéző "határvidékezés", ahogy a szlovákokat is lenézitek, nem létezőnek állítva be őket is. Igen, vannak népek, népcsoportok, akiknek a neve jelent valamit, de nem azt, amit ti kiokoskodtok belőle. Vicces, ahogy megetetnéd, h a monarchia jól bánt a nemzetiségekkel. Biztos azért álltak mindig szembe velünk a történelmi vérzivatarokban, pedig eredeti anyaországaik mindig nagyon nagyon visszamaradottak voltak, és mégis... Az sem bonyolult, h az agresszió az agresszió. Nem lehet oka 8 millió orosz "megvédése". Nem tudsz te semmit az ottani dolgokról. Érdekes, h hozzád csak a hazugságok jutnak el, v te ezt készen, továbbközlésre kapod? Várom dolgozatodat, h ezek szerint a "krími tatárok" melyik területet foglalhatják el. Vagy például sokkal, sokkal nagyobb probléma az örmények helyzete... Keress mindenkinek okot, és helyet, vedd számításba, h lassan Magyarország is kiürül, csak a hülyék maradnak, de lesz hely hülyéknek.
balos
@Őrnagy: Anyádat már megint ide hozod?Nem szégyenled a madamot placcra tenni?
Lepényleső
... s vajon barátságuk egy váróban köttethetett,amikor kezelésre várva a dr. bácsi éppen késett?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.