Egy genetikai vizsgálat során derült ki, hogy Szinetár Dóra kisfia Down-szindrómás – írta a Hot! magazin.

Szinetár Dóra: Down-szindrómás a babánk

A színésznő és férje, Makranczi Zalán azt írták a közleményben:

Hogy elébe menjünk a félreértéseknek és a találgatásoknak... és hogy megakadályozzuk-bár ezt nem nagyon lehet- a “hűha!”, “tragédia”, “dráma”, “micsoda szörnyűség”, szalagcímeket, az általunk továbbra sem kért, rólunk szóló bulvár-cikkek felett.

A napokban egy genetikai vizsgálat eredményeképpen- amit a kórházi gyermekorvosunk javaslatára készíttettünk- megtudtuk, hogy Benjamin babánk fizikailag teljesen egészséges, és bár úgy tűnik csak egy enyhe fokozatban, de Down-szindrómás. A várandósság alatt nem csináltattunk semmilyen erre vonatkozó szűrővizsgálatot az ultrahangokon kívül, mert a baba “kiszűrése”- életének elvétele- egy esetleges Down-szindróma esetén sem volt számunkra opció. Mindig is úgy gondoltuk, ha a Jóisten úgy dönt, hogy egy Downos emberkétől kell tanulnunk szeretetet és elfogadást, akkor így kell lennie. Ezt most is így gondoljuk. Csodálatos családunk van, ahogy a szüleinktől mindig is szeretetet és elfogadást tanultunk, ezt tanítjuk a gyermekeinknek is, akik végtelen szeretettel reagáltak a hírre, és ha lehet, még nagyobb imádattal néznek a kisöccsükre.

Arra jutottunk, hogy egy újabb közös feladatot kaptunk, és ebből is a legjobbat fogjuk kihozni, elsősorban a gyermekeink boldogságát szem előtt tartva. Ahogy azt tettük eddig is.

És mindeközben borzalmasan büszkék vagyunk a mi legkisebb gyönyörű kicsi babánkra is, és tudjuk, hogy jobb helyre nem is kerülhetett volna. Így teljes a családunk, ezzel az édes, igazi kis szeretet-gombóccal.

Ha bárki gondol ránk Vele kapcsolatban, kérjük, hogy így tegye, sopánkodásnak és sajnálkozásnak semmi helye nincs, Benjamin az életünk egyik legszebb ajándéka, és mi igyekszünk méltónak lenni a feladatra, hogy felnevelhessük.

Ezúton kérjük a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a döntésünket, miszerint ebben a témában csak és kizárólag mi -Benjamin szülei- kívánunk nyilatkozni, azon túl ezzel a témával ne foglalkozzanak.

Továbbá a fenti írás felhasználását, csak annak teljes terjedelmében való idézésének esetében engedélyezzük.

Szinetár Dóra és Makranczi Zalán"

(Hot! magazin)

Cikk- és címlapkép: Youtube

62 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Mint embert sajnalom Doraekat, de ezt az "ahogy az Isten megteremti" cimu figurat talan kihagyhatna az eletebol.
Akiket en ismerek Down korosokat, nagyon kedves, szeretnivalo emberek, de ennek a betegsegnek sajnos egyik velejaroja a korai halal.
A mai vilagban, amikor egy szulonek meg van adva a lehetoseg egy terhesseg alatti magzatvizsgalatra, akkor igenis el kellett volna menniuk erre a vizsgalatra, vagy genetikai tanacsadasra.
Mielott en vallaltam a gyermekemet, egy egyszeru vervetelbol kiderult, hogy osszeferhetetlenek vagyunk a parommal, ebbol Down syndrome alakulhatott volna ki, de az orvos megtette a kello vizsgalatokat, gammaglobulint is kaptam, igy egeszseges lett a lanyom.
Amikor valaki teherbe esik, akkor mar nemcsak a sajat, hanem a gyermeke eleteert is tennie kell - erosen csodalkozom, hogy egy muvelt, nepszeru no nem elt az elerheto lehetosegekkel...
levarosbukta
Szóval tojtak elmenni a szűrővizsgálatra, ráfaragtak és most ebből akarják magukat hősként kihozni. F@sza!
ittott
erre a betegségre van gyógyszer. a terhesség alatt.
ez így felelőtlenség.
a szükségből ne csináljon erényt kedves Dóra
Levendula
40 éves elmúlt, amikor harmadszor szült...
karma1
@Levendula: Eppen ezert kellett volna meg felelosebben elmenni elozetes tanacsadasra, szurovizsgalatra. Az mar csak egy rutin manapsag. Ki lehet peldaul kuszobolni a rubeola okozta suketseget (ha rubeolas lesz a kismama a terhesseg elso 3 honapjaban),. de mas betegsegeket is, sziv rendellenessegeket, Down-kort...
Majd csak figyelje meg, mennyi nehezseggel talalhatja magat szembe ha a gyermekenek mindent meg akar adni.
Cicamama55
"a baba “kiszűrése”- életének elvétele- egy esetleges Down-szindróma esetén sem volt számunkra opció"-olvasható a cikkben! Az ő döntésük volt, amit úgy gondolom mindenkinek illik tiszteletben tartani.
karma1
@Cicamama55: Nem kellett volna eletet elvenni, eppen ezt irta 08.43-ban @ittott is: eppen errol van szo: ha IDEJEBEN elmegy egy szuresre, vagy eppenseggel elmegy egy genetikai tanacsadohoz, eppen a 40 ev feletti rizikofaktorok kiszuresere... De NEM ment el, mint ahogy ezzel el is dicsekszik.
Nem ertem, mit akar ezzel elerni? Arra nem gondolt, hogy van masik ket gyereke is, akiknek az elete ezutan hatterbe fog szorulni, mert minden figyelmet a kicsire kell forditaniuk.
Ne erts felre, nem vitatom, hogy az o dontesuk volt, de ne haragudj, nem hiszem, hogy ennyire felvilagosulatlanok lettek volna, hogy ne tudjak, mik lehetnek a kilatasaik???
Lattam itt ilyen csaladot: nagy csalad, 7 gyermekkel, az 5. gyermek ilyen beteg, es a nagyobb gyerekeknek szinte teljesen elveszett a gyerekkora, mivel nekik kellett a fiatalabb testvereket nevelni, vigyazni rajuk, mert a papa farmer, rengeteget dolgozik, a mama a haztartast latta el, es fokent ezt a beteg fiut. Aki nagyon aranyos, nagyon jo humorerzeku, de gyakorlatilag 8 embernek teljesen megvaltoztatta az eletet. Ezek a szulok viszont melyen katolikusok,akika vallas miatt nem mentek el semmilyen vizsgalatra sem. Szerencsejukre a tobbi gyermekuk egeszseges.
elnyomott
@karma1: - ma még nem tart ott az orvostudomány, hogy teljesen "gyógyítsa" a down szindrómát terhesség alatt. Csak esély, lehetőség, de biztosat nem ad. Tehát ""ahogy az Isten megteremti cimu figurat " én nem vitatnám el senkitől.
A szűrésnek viszont vannak komoly veszélyei, mint a vetélés.
Javaslom, olvasd el: www.babaszoba.hu/articles/terhesseg/Tenyek_es_tevhitek_a_Down-kor_szuresevel_kapcsolatban?aid=20081120185005
Eriksson
Semmilyen okoskodás sem változtatja meg azt a tényt, ami megesett. Arra viszont jó, hogy jól kicikizhessük, kioktathassuk a félresikerült utód szüleit.
human
Bátor vállalás Szinetár Dórától. Azért ne feledjük el, hogy a kórházakban nap mint nap avatkoznak be Isten akaratába.
zoma
Én nem vagyok vallásos, de annak idején a gyermekemet várva 10-12 hét táján feltettem a kérdést magamnak, ha kiderülne, hogy down szindrómás, elvetetném-e, és én akkor úgy éreztem, hogy képtelen lennék megtenni, már annyira kötődtem hozzá. Nálunk ez csak "ha" volt, és nem biztos, hogy így is törént volna, "ha" tényleg kaptam volna egy ilyen leletet, de úgy gondolom, hogy egy downos gyereknek sokkal jobb kilátásai vannak most, mint 50-100 évvel ezelőtt, jobban is fejleszthetők. Az autizmus, a hiperaktivitás szerintem legalább annyi energiát igényel a család részéről, és az nem szűrhető magzati korban, milyen sok család él ilyen problémával küszködő gyerekekkel is. És igen, hiszek abban, ha szeretet van egy családban, akkor minden van, és ha az nincs, akkor lehetnek akármilyen makkegészségesek a gyerekek, boldogtalanok lesznek. Nagyon szurkolok Dóráéknak, hogy mindig megmaradjon a szeretet náluk és felneveljék szépen a közös kisfiukat.
karma1
@elnyomott: Koszi a cikket, erdekes volt olvasni a statisztikakat, de ilyen alapon nem erdemes semmifele szuresre sem elmenni, mert nem mindenki tudobajos, nem lesz mindenki vastagbel- vagy prosztatarakos sem...
A 8000-es mereshez aranyitva a 80-as veteles osszesen 1 %-os (Jo, mondhatod azt, hogy annak a 80 nonek tragedia, de az is tulelheto, Bar el sem tudom kepzelni, hogy mitol veszelyes a szures? Az ultrahangos vizsgalat babakimelo, a vervizsgalat szinten mindennapos, riziko nelkuli)
elnyomott
@karma1: - a lényeg szerintem, hogy a szűrés után, ha az arány rendellenességet mutat ki, úgy tudom, a down-kór nem védhető ki ma még. Vagy vállalják a szülők, vagy abortusz. Hol olvastad ennek az ellenkezőjét? Tudnál erre forrást, mert tényleg érdekelne?
karma1
Mindenki nagyon szepen, humanusan nyilatkozik ehhez a cikkhez - en is minden jot kivanok Doraeknak, de akkor meg mindig nem lehettem eleg vilagos:
NEM arrol beszeltem, hogy amikor valaki eleri a kritikus 12 hetes terhessegi kort, es esetleg ketsegei tamadnak, akkor gondolkodjon-e azon, hogy elveteti vagy nem veteti el a magzatot.
En most mar vagy harmadszor irom le a MEGELOZES lehetoseget, azt, hogyha vlaki felelos szulo, es gyermeket tervez, akkor egy ELOZETES TANACSADASRA, vagy egy esetleges vervetelre menjen el. Itt meg sehol sincs egy fia magzat sem, nem kell abortuszrol szornyulkodni, terhessegi depibe es panikba esni, hanem egy jo szakembert kell meghallgatni, milyenek a kilatasaik a szuloknek az adott eletkorban, eletszakaszban, figyelembe veve meg a szocialis es egyeb korulmenyeket is - anyuka mit valaszt, a karrierjet vagy egy esetleg beteg gyereknek az elete vegeig tarto gondozasat, mindent feladva , stb - szoval millio es egy kerdest kell merlegelni meg TEHERBE ESES ELOTT! En fiatal voltam, a papa sem volt egyaltalan idos , senkinek a csaladjaban nem volt semmi orokletes gen-betegseg, megis elmentunk egy ilyen elozetes tanacsadasra. (pedig akkor mar nem volt kotelezo!) es nagyon jol tettuk, mert osszeferhetetlenek voltunk - bar alacsony rizikoval - verkepileg.
Ugyhogy innentol kezdve lehet Dorat piedesztalra emelni, hosnek feltuntetni, hogy nem ment el abortuszra, de en meg mindig csodalkozom azon, hogy ELOTTE nem ment el dokihoz.
Ez az en velemenyem, sajat tapasztalat alapjan, nem pedig "valaki mondta"...:o(
karma1
@elnyomott: Nem kivedheto, ha mar terhes valaki. De mindenki azt javasolja, amit en, vagyis a rizikot a leheto legkisebb szazalekra leszoritani, prevencioval.
www.mayoclinic.org/diseases-conditions/down-syndrome/manage/ptc-20337393
karma1
Azert Dora nem az elorelatasarol hires, bar nem o az egyeduli, aki eleg nehezen talalja meg az igazit.
www.blikk.hu/sztarvilag/harmadszor-is-ferjhez-megy-szinetar-dora/21ttf0k
Kivanom, hogy legyen ereje felnevelni a kisfiat - ez lehet, hogy a karrierjebe kerul. Nehez munka var ra.
Fradigege
Ez a 3. házassága? Ez is mindenkivel kamatyol. Majd a többi gyereke gondoskodik róla. Előnye a kamatyolásnak.
Hatvány
@karma1: Néhány tárgyi tévedésre szeretném felhívni a figyelmet:
1. A Down s. egy genetikai probléma, de nem a szülőktől örökli a gyerek. A hiba akkor keletkezhet, amikor az ivarsejtek létrejönnek. Tehát az embrió a fogamzás pillanatától DS-s. Ezen nem lehet javítani, sem rontani. Sőt, az előzetes genetikai tanácsadás sem tudja megelőzni.
2. Önnek vércsoportösszeférhetetlensége volt, ennek semmiféle köze nincs a DS-hez. Az előbbi más problémákat okozhat, de jellemzően nem az első gyereknél.
3. A rubeola sem okoz DS-t. (Bár ezt valaki más írta.)
4. A terhesség alatti vizsgálatok a DS esetében egy célt szolgálnak, hogy még időben abortálni lehessen a magzatot. Mivel gyógyítani nem lehet...
5. A terhesség alatti uh és vérszűrés csak valószínűséget tud mondani, de kockázatmentes. Ha ezek alapján nagy a kockázat, akkor javasolják a méhlepényből vagy magzatvízből vett minta elemzését. A vizsgálat egy nagy tűvel történik, hasfalon keresztül. Ennek van 1 % vetélési kockázata. De gyanús, hogy koraszülést is okozhat, amely szintén vezethet a gyerek károsodásához, vagy halálához...
6. Én sem vettem részt egyik gyerekem kapcsán sem olyan vizsgálaton, amelyik kockázatos lett volna rájuk nézve, de nem jelentett semmi hasznot. Mert úgysem vettem volna el az életüket. Bár nem mindenki veri nagydobra, de sokan vannak így.
7. Sokan szoktak még azzal érvelni, hogy kiszűrhették volna, de nem éltek vele a szülők, akkor miért a TB-terheli. Egyrészt sztem nem lehet kötelezővé tenni az ölést, másrészt nincs 100%- os diagnózis, harmadrészt akkor a dphányzók, alkoholisták, elhízottak stb. kezelését sem kellene fizetni...
karma1
@Hatvány: Koszonom a pontos felvilagositast, sokat tanultam belole...:O))) Azt tudom , a verosszeferhetetlenseg nem azonos a Down korral, en csak arra probaltam reflektalni, hogy segithet a szures...
A 7-es ponttal kizarolag csak azert nem ertek teljesen egyet, mert a kormany azert allapit meg tobbek kozott nagyon magas adokat a dohanyra es szeszesitalra, mert annak egy komoly reszet az egeszsegugybe kell(ene) visszaforditania az allamnak. (Persze nem vagyok olyan naiv, hogy meg is teszik, hiszen eppen ezert talaltak ki a nagy jovedeki ados dohany- es italbizniszt atjatszani a csokosoknak, mert sok az ellophato penz).
Meg egyszer: koszi...:o)))
Edmond Dantes
Én most egy tisztességes,felelősségteljes nyilakozatot olvastam két embertől,akik feldolgozva a hírt,nem tragédiát,hanem feladatot,nehéz,de szép feladatot látnak a kihívásban.Boldog lehet az a kisgyermek,akit egy ilyen család és ilyen szűlők várnak.Sok örömük is lesz benne,mert a Down kóros kisgyermekek rengeteg szeretetet adnak vissza.
zoma
@karma1: szerintem őket nem érdekli a mások véleménye, az Öné sem, de ezt a nyilatkozatot meg kellett tenni, mert úgyis kiderült volna, hogy a babának down szindrómája van. Elég egyértelműen leírták, hogy ők hogy gondolkoztak, éreztek, amikor meghozták a döntéseiket a gyermekválallás során, nagyközönség meg kommentálhatja úgy, ahogy akarja.
elnyomott
@karma1: - tehát röviden, amit közölni akartál az az, hogy akinek down-kóros gyereke várható, az ne szüljön.
Elfogadom a véleményed, de azért nem emellek érte piedesztálra.
Számomra a felelős szülő fogalma mást jelent.
elnyomott
Urgyán Tibor György: Soha ne nézz szánakozva engem
Egy fogyatékos gyerek kérése:

Soha ne nézz szánakozva engem,
én is az ÉLET szépségét zengem,
lenn a mélyben összeér a lelkünk
Isten hívására egyszerre keltünk.
Igaz, a logika nem a kenyerem,
de ha megnézed jól a tenyerem
a szívvonalam nagyon hosszú,
s nem tudom mit jelent a bosszú.
Közös az életünk, közös a halálunk
tudom, egyszer majd közös nevezőt találunk,
csak soha ne nézz szánakozva engem,
hisz én is az ÉLET szépségét zengem...
JAJMÁR
@karma1: A Down szindróma egy kromoszómarendellenesség, ami a fogantatás pillanatában eldől... vagy igen, vagy nem.

Az orvostudomány pedig fejlődik. Persze, nem tudják "meggyógyítani', hiszen a Down szindróma NEM betegség! Viszont gyógyítani tudják a vele járó gyakoribb - és a korai halálukat okozó - betegségeket. És nem mindegyik születik szervi rendellenességgel, ahogy a Dóráék babája is egészséges... amúgy pedig sokszor a korai fejlesztéssel átlagközeli IQ is elérhető, az érzelmi IQ-t pedig sok ember megirigyelhetné tőlük. A korai szellemi hanyatlás is már öregkorig kitolható.
és nekem is van egy egészséges Down szindrómás unokám.
Aki azt képzeli, hogy a nevelési feladat valami összemérhetetlenül nagyobb, mint más gyereké, az ismerethiányban szenved.Egy ember születésekor sincs kódolva, hogy a nevelése erőt próbáló, vagy csupa öröm lesz-e?
Mi tudtuk előre - azt is, hogy súlyos szervi baja nincs -, és az egyébként igen művelt szülők mégis úgy döntöttek, hogy ha meg akar születni ez a gyerek, akkor meg fog!
Nagyon szeretjük, szűkebb és tágabb család, mert rendkívül alkalmazkodó, mosolygós, jól fejlődő, gyönyörű baba, ahogy a többi. Megvan a maga akarata, érzelmei és kíváncsisága, boldog, ha játszanak vele, és általában így van, végigmosolyogja és játssza a napokat. Néha azért bevillan - jaj, ha nem lenne, ha nem született volna meg, milyen üres lenne nélküle az élet, és mit tettünk volna? - De ő itt van, és minden egyes napot szebbé tesz!
A gyerekkel semmi gond. Éli a saját életét.
Némely felnőtt néz bután, amikor megmondjuk, hogy a baba Down-os! De ezt oldja meg ő magának!

Dóráéknak nagyon sok örömet és boldogságot kívánok, méltók rá :)
Eladott Ország
Fontos azonban tudni, hogy ma már a Down-szindrómások jelentős része önálló és kiegyensúlyozott életvitelre alkalmassá tehető, és nem szorulnak állandó felügyeletre, vagy ápolásra. Az egykoron tökéletesen képezhetetlennek vélt gyermekek meglepően jó társadalmi teljesítményre képesek. Magyarországon is több munkahely kimondottan a szindrómával élőket foglalkoztatja, akik így kialakíthatják saját életvitelüket, és nincsenek rászorulva szüleik, vagy a társadalom segítségére.
Levendula
Nagyon-nagyon kemény feladat lesz, akármilyen fokú a Down-szindróma.
Még a nagyon enyhe fokú autista gyerekkel is nehéz, hát még az előbbivel...
elnyomott
@CHEWBACCA: - téves infó, nézz utána. Hetven százalékkal nagyon az esély harmincöt év alatti nők szülése esetén!
karma1
@elnyomott: Egy szoval nem mondtam ezt. Azt mondtam mar tobbszor is, hogy egy felelos szulo a terhesseg ELOTT elmegy tanacsadasra, es megtudakolja, mik lehetnek a kilatasai. Mint irtam fentebb, ebbe beletartozik az eletkor, a testi-lelki adottsag, a szocialis korulmenyek figyelembevetele, a karriervallalas, stb.
Szep dolog tole, hogy kiall a beteg gyermeke mellett, de igen felelotlennek tartom, hogy a GYEREKE erdekeben nem vizsgalt meg minden eshetoseget.
Azt pedig majd csak a jovo mondja meg, hogy ezzel a kiallasaval meddig tud azonosulni. Fentebb is irtam, hogy minden jot kivanok nekik ebben a nehez helyzetben...
Nekem volt olyan osztalytarsnom, aki egy kanyaro utan szovodmenykent cukorbeteg lett 6 eves koraban. Jol tanult, csendes kislany volt, es amikor a hazassag es az eletkilatasok kerultek a kozeppontba, megismerkedett egy szimpi fiuval, aki szinten enyhen cukros volt, es ugy alakitottak ki az eletuket, hogy nem orokitik tovabb a betegseguket, nem vallalnak sajat gyermeket, hanem felnevelnek egy adoptalt kislanyt.
Ok igazan felelosek voltak a sajat es a meg nem szuletett gyermekukkel kapcsolatban, mert a tanacsadason mondtak nekik, hogy mik lennenek a kilatasaik,.
Egyebkent sem tornek palcat senki folott, csak a sajat hibambol igy nem csinalnek erenyt es hosi aldozatvallalast.
Manhattan
@human: Miért, mi az isten akarata? Neked megmondta?
human
@Manhattan: Nem mondta meg. Ahogy másnak sem.
elnyomott
@karma1: Ne kavarj! Ha elmegy előtte és tudja az esélyeket, mit tud tenni a gyerek érdekében?
Erre válaszolj!!!
Nehogy már a szülőt hibáztasd, hogy down kóros lett a gyerek!
Ismétlem, mi változott volna, ha elmegy előtte vizsgálatra? Nem szül, vagy abortusz?
Merthogy jelenleg egyéb orvosi lehetőség nincs!
JAJMÁR
No, de...
Mivel a lányokkal - nőkkel - együtt születnek petesejtjeik, így minél később szülnek a nők, annál inkább nő a rizikó... ennél többet egy tanácsadáson sem mondanak, és ettől még 20 éves nőnek is születhet Down szindrómával gyereke. Születik is, hiszen ott a szűrést fel se ajánlják.
11-12 hetes a magzat, amikor a tarkóredő vastagsága gyanús lehet, akkor felajánlják a mintavételt - aminek vetélési kockázata van - Az eredményre kb. egy hónapot kell várni Mo-n, így kb. 5 hónapos terhes a kismama, amikor az eredményt megtudja, és ez a szerencsésebb eset. De ekkor már a baba rugdos, és az ultrahang képen látják, gyönyörűen. Erre a babára lehet azt mondani, hogy öljék meg, és az édesanya a halott magzatot majd megszüli. Ez már nem abortusz!
(1-2 hónap, és lehet másikkal próbálkozni... :( )
Így működik. Ez a valóság!
Aki nem éli át, könnyedén dönt, mond véleményt, ráadásul téves információkból.

De szerencsére a legtöbb szülő nem hagyja ott a beteg gyerekét se a kórházban, pusztán azért, mert nem egészséges, és úgy már nem tetszik neki! és a gyerek sem dobja el a szüleit, mert megöregedett és "teher". Mert az ember sérülékeny, bárki, bármikor átkerülhet a "másik" oldalra, ahonnan már nincs visszaút az egészséges emberek közé. Szinte minden ember hordoz valamilyen betegségre hajlamot, hiszen a betegség az emberi génekben kódolva van. Ilyen alapon nem szülnének a nők, és kihalna az emberiség :))))

Down szindrómás emberek vannak, kedvesek, megismerési képességeik egyre inkább közelítik az átlag intelligenciát, és van bennük egy olyan plusz, ami nagyon ráfér az emberiségre. Fogadjuk el őket :)
esperanza
@karma1: Felnevelni az keves. Ha nem tud gondoskodni magarol, a szulok halala utan ki vigyaz ra? A testvereit kotelezni ?!? Szerintem erre meg nem is gondoltak. En is keson szultem. Az elsot 35 evesen a harmadikat 40 evesen. De megegyeztunk a ferjemmel, ha Down koros lenne a baba akkor a testverei erdekeben az abortuszt valasztjuk. Szerencsere mindharom egeszsegesen szuletett.
cikicakk55
Én 42 évesen szültem a fiamat. Természetes volt,hogy minden genwtikai szűrést végigcsinálok. A terhesség 12. Hete előtt a magas afp szint már figyelmeztető jel lehet. 18 hetes terhes voltam mikor amniocentézis vzsgálatra is vállalkoztam. 38 éves kor felett ingyenes,de akkor is ha a családban volt genetikai beteg. Ez a vizsgálat annyiban veszélyes,hogy hason keresztül vesznek magzatvizet. Atszurják a hasfalat,méhet,burkot. Nekem 9 vetélésem volt előtte így számomra még veszélyesebb volt,de 42 évesen már arra is gondolni kell,hogy még egy egészséges gyereknek is szüksége van a szüleire legalább 25 éves koráig. Folyt.köv
cikicakk55
Még is vállaltam, mert nem szerettem volna egy beteg gyereket magára hagyni a korom miatt. Szerencsére 2 héttel a vizsgálat után az derült ki,hogy teljesen egészséges,csak nagyon ekeven és színtévesztő lesz Így is lett. Ma már 21 éves,jövőre diplomázik. Nagycsoportos volt az oviban,mikor egy évig kellett hordanom a családsegítőbe pszichiátriai vizsgálatokra,mert a hiperaktivitás határát súrolta. Kétséges volt,hogy járhat- e egészségeseknek való iskolába,. Végül hipermotívnak minősítették,de rendes iskolába járt. Viszont az apja és én is nagyon betegek lettünk mostanra. Nem is tudom mi lenne a gyerekkel ha betegen születik és bár melyik nap magára maradhat. 2 éve így is nagyon nehezen bírjuk a taníttatását,pedig a jó tanulmányi átlaga miatt elég jó az ösztöndíja.
cikicakk55
Én is dolgoztam Down kóros gyerekekkel. Sojban függ a helyzet attól,hogy mennyire súlyos a kór. Ezek a gyerekek nagyon tudnak szeretni és vágyják is a szeretetet. Azonban nagyon érzékenyek is. Ki kell ismerni,mi az ami felzaklatja a gyereket. Képesek pillanatok alatt aranyos cicából egy vad oroszlánná. Karmol,dühöng,harap,mindent összetör. Ezért nehéz velük,de a szülők szeretete sokat segíthet. Sajnos az igaz,hogy rövidebb életüek mint az átlag eletkor,viszont az önálló életvitelre soha nem lesznek alkalmasak. Szinetár Dóra biztos jó anya lesz. Ha tényleg csak enyhe a Down kór a gyereknél,akkor gyorsan kiismerik és ha a tesók sem teszik azt amitől a kicsi kiborulhat,akkor szép életük lehet. Bátor emberek. Én 21 éve a szűrés eredményének fügvényében vállaltam volna csak a gyereket. Önzőség egy anyától ha olyan gyereket váklal akinek szenvedés az élete. Itt nem a Down kórra gondolok,hanem végtaghiányos,testi torzulással született gyerekre. Nekik nem öröm hanem fájdalom az élet.
karma1
@esperanza: 19.08: Errol beszelek... Mi van akkor, ha egy hazaspart tulel a Down koros gyermeke, aki addig a szuleire volt szorulva.
Ahol en elek, nagyon jol kezelik az ilyen kerdest: az idosebb Down korosok (nem mondok gyermeket, mert van, aki 40 eves) specialis otthonban elnek, ahol mindent megkapnak, ami a normalis eletukhoz szukseges. De amikor egy gyermek megszuletik, akkor a szulonek arra is kell gondolnia, hogy mi lesz, ha a beteg gyermeke tuleli ot, AKKOR hogy fog tovabb elni, ki fog rola gondoskodni, es hogyan?
Szep dolog egy gyermeket megszulni, akkor is , ha nem egeszseges, es vallaljuk erte a felelosseget. Termeszetesen en sem hagytam volna magara a gyermekemet, ha betegen szuletik. De mivel o csak egyeduli gyermekem, ki gondoskodna rola, ha en mar nem leszek?
A jelenlegi egeszsegugyi es szocialis ellatas nem arrol hires, hogy a raszorulokat tamogatja - inkabb a Tajgetosz torvenyt ervenyesiti a csuti duce, irtozik attol, hogy beteg, elesett embereknek, megvaltozott munkakorulmenyu embereket tamogasson, amikor szinte mar nincs is egeszsegugy, az idos embereket se becsulik semmire sem.
karma1
@elnyomott: Akkor ezek szerint - szerinted - senki nem menjen el terhesseg ELOTTI szurovizsgalatokra, mert ott ugysem tudjak kiszurni a Down kort , es tegyunk ugy, mint 45 evvel ezelott, asszonyka essen teherbe ahanyszor csak tud (mert ez a dolga), reszkessen azon, hogy 9 honap mulva egeszseges vagy beteg gyermeke szuletik-e, es ha beteg a gyermek, akkor mindenkinek meseljuk el, hogy igen, hat nem mentunk el szuresre, de megbeszeltuk a ferjemmel, akarmilyen lesz is a baba, szeretetben felneveljuk, mert ez Isten es/vagy a Sors akarata volt... Mi azonnal a mennybe megyunk, mert nagyon tudjuk vallalni a felelosseget, es ez szep dolog.
Mar harmadszor irom le, ha nem figyelnel, hogy szep dolog, amit ok tesznek, es nagyon sok erot es minden jot kivanok nekik a pici felnevelesehez, de azt a velemenyemet fenntartom, hogy felelotlenek voltak, a ket idosebb gyermekuk fele (jo, a nagyfia mar 20 eves Doranak az elso hazassagabol) es a kicsi Benjamin fele is...
Nem ellenkezik a velemenyunk, csak maskepp iteljuk meg a felelosseget.
(Ugy gondolom, hogy Te talan ferfi vagy, de azt tudom, hogy en no es szulo is).
karma1
@cikicakk55: Dragam, en tudom, hogy Te milyen aldozatos eletet elsz, de azt is tudom, hogy mint egeszsegugyis, helyen van az eszed is! Errol probaltam fentebb is beszelni, az elozetes szuresrol, es nemcsak a magunk iranti onzes miatt (hogy mindenkeppen egeszseges gyermekunk szulessen), hanem a GYERMEK TOVABBI elete miatt is kell bennunk lenni felelosseg-tudatnak.
Erdekes, hogy amig rengeteg szulo el tudja siman donteni, hogy egy olyan orszagba nem szul gyereket, ahol nem latja biztositottnak a gyermek jovojet, iskolaztatasat es munkaviszony-kilatasait is, addig kepes megszulni egy gyereket egeszsegre vonatkozo kivizsgalas nelkul, ha eppen a szocialis korulmenyei megengedik . (Feltetelezem Doranak nem kell gondolkodnia azon, hogy masnap mit ad enni a gyerekenek, vagy milyen iskolaba tudja majd jaratni).
Termeszetesen sok sikert kivanok nekik ismet a gyermeknevelesben, de 20 ev mulva kerdezzek meg a gyereket is - es sajat magukat is -, hogy mekkora aldozat volt ez a csalad tobbi reszetol is... Erdekes riport lenne...
karma1
@elnyomott: 16.30-ra: Kar tamadnod, mert lenyegeben egy oldalon allunk, de amivel engem vadolsz, az Nalad is elegge santit: ezzel a beirasoddal akkor azt jelented ki, hogy senki ne menjen el szurovizsgalatra, minek, hiszen ha egy szulo gyereket akar, akkor tok mindegy, hogy kez-es lab nelkul szuletik, vagy nyitott szivbillentyuvel, nyulszajjal, vagy eppen suketen, hiszen a szulok majd nagy szeretetben felnevelik a beteg gyermekeket is, mint Doraek fogjak tenni,.
Gratulalok! Tehat a nehezen kivivott jogokat az elozetes szurovizsgalatokra - ami tagadhatatlanul a Kadar-rendszer jotetemenye volt! - nyugodtan lehet ignoralni, mert szuljon mindenki , az "Isten akarata teljesuljon' felkialtassal...
Egy csomo mas modja is van a gyernekvallalasnak, ha kiderul, hogy a szulok valami miatt nem vallalhatnak gyermeket termeszetes modon: letezik a mesterseges megtermekenyites, beranya - esetleg a rokonsag koreben -, vagy eppen lehet orokbe is fogadni gyermekeket - ha egy szulo mindenkeppen gyermeket akarna.
De ehhez mindegyikhez alapos elozetes kivizsgalas kell.
Fogadni mernek, ha most az Afrikaban szuletett gyerekekrol beszelnenk, azonnal azt mondanad, hogy szuletesszabalyozast nekik, mert nagy a beteg gyerekek szuletesenek a lehetosege...:o(((
karma1
@zoma: Igazad van: aki ennyire kozossegi figura, annak jobb, ha eleje megy a koz velemenyenek: jobb, ha ok adnak ki egy nyilatkozatot, mintha egy undorito bulvarlap paparazzija tenne ezt.
Desischado
@karma1: Egyetértek, mondjuk ki, felelőtlen volt. Ilyenkor minden lehetséges szűrésre, vizsgálatra el kell menni. Ráadásul 40 felett van, ami még rizikósabbá teszi a terhességet. Én is sajnálom őket, de neked van igazad, egy felelős szülőnek mindent számba kell vennie, és ha idejében elmennek arra a vizsgálatra, a baba egészséges lehetett volna. Azért a legjobbakat kívánom neki.
elnyomott
@karma1: - nem támadlak, csak csípi a szemem, hogy nem mondod ki a lényeget.
Felelőtlenség volt szerinted vállalni a beteg gyereket.
Ismét megkérdezem, mit kellett volna szerinted (!) tenni, ha elmennek és az esélyt megtudják, hogy beteg gyerek fog születni.
Erre várok egy rövid egymondatos választ - és letudva a beszélgetés, ami nem támadás, csak elvárása annak, hogy vállalod a véleményed. Ennyi.
karma1
@elnyomott: Nincs egymondatos valasz: olvasd el ujra a 00.18-as bejegyzesemet. A gyermekaldas nem csak abbol all, hogy mama-papa a hagyomanyos modon hozza letre a gyermeket, - bar ez minden no vagya.
Te viszont arra hegyezted ki a helyzetet, hogy nem kell elmenni a szurovizsgalatokra, mert akarmi is legyen azok eredmenye, akkor azt vallalni kell, ergo eleve ne is menjen el senki sem a szurovizsgalatra, mert viselnunk kell Isten akaratanak a kovetkezmenyet. Es az milyen szep, hogy egy par vallalja a beteg gyermek felneveleset, ha mar betegen szuletett. (Ezt en is igy gondolom, en sem dobtam volna el a gyermekemet, ha ilyen sulyos betegseggel szuletik, DE mindent megtettem volna egy elozetes szurovizsgalattal, hogy a leheto legnagyobb esellyel egeszseges gyerekem szulethessen).
Itt en lezartam ezt a parttalan vitat, mert a velemenyunk ebben elter, nagy valoszinuseggel azert, mert Te ferfi lehetsz, ilyen mentalitassal.
Dora 3. apukaval a 3. gyermeket probalja felnevelni, es ebben a szituacioban Zalannak szo nelkul el kell fogadnia azt, hogy Dorat az elso ket ferje akarmikor keresheti peldaul otthon, a gyerekekkel kapcsolatos kerdesek miatt.
Ez onmagaban mar egy olyan nagyon problemas alapszitu, amivel elsosorban Zalannak kell megkuzdenie, el kell (kellett) fogadnia Dora elso ket hazassagabol szarmazo 2 gyereket a hozzatartozo 2 apukaval.
Kulonben pedig nem tudsz eltantoritani attol a velemenyemtol, hogy a terhesseg elott nagyobb felelosseggel kellett volna cselekedniuk.
CHEWBACCA
@elnyomott: Én azt írtam hogy NAGY az esélye! Nem azt hogy nagyobb!!!

gendiagnosztika.hu/down-kor-szures-bovebben/
JAJMÁR
Mosolygósan bosszantó, mennyire belérögzültek az emberekbe a tévhitek, a múlt! Megdobod őket a valósággal, és úgy pereg le, mint a "falrahányt borsó"! De még, ha csak ebben a témában :(

Nem emberek, a Down szindrómát előre nem lehet kiszűrni, csak a valószínűsége nagyobb a nő életkorával. Semmilyen "tanáccsal" nem lehet befolyásolni, hogy melyik petesejtet termékenyítse meg egy hímivarsejt. A fogantatás pillanatában pedig minden eldől :)

Kiszűrni kb. 3 hónapos terhesen lehet, biztosan pedig 5 hónapos már a magzat. Ma itt tart a tudomány, ami jóval több, mint akár 20-25 éve, de a döntés nagyon kemény élethelyzet.
Vannak nők, akik azt mondják, őket a Down nem befolyásolja, mindenképpen megtartják, és nem vállalják a rizikós vizsgálatot.
Pedig, ha a diagnózis megvan, minden egyes szervét meg tudják már vizsgálni a magzatnak a méhen belül, szívét, emésztőrendszerét, agyát, és ha olyan súlyos állapotban van, hogy kórházi kezelések és szenvedések sora vár rá, akkor a döntés nyilván könnyebben meghozható.
De nem mindegyik Down szindrómás hoz magával egyéb problémákat is. Meggyőződésem, hogy jóval többen élnek közöttünk ezzel a rendellenességgel, mint akikről tudjuk.

Ami változott... ha előre tudott a kromoszómatöbblet, már a terhesség alatt figyelve van a baba, az oxigénhiányos állapot megelőzhető, a baba idejében kiemelhető, ha úgy adódik, de odafigyeléssel és szerencsével normális úton és időre születhet, egy csomó ártalom kikerülésével.
Hála Istennek sok módszer van korai fejlesztésre, Dévény és Katona módszer... stb., fejlődésük jóval kiegyensúlyozottabb, és magasabb szintre jutnak, mint 10-20 éve, azok, akikről meséltek. Mo-on is.
A viselkedés pedig nevelés függvénye! A hiszti minden gyerekkor velejárója, kezelni kell.
Nehéz elképzelni tudom, de nem mindig az az "okos" és "művelt", aki nem vállalja a rizikót!
Tán még a fákon ugrálnánk, mint a majmok :))))
elnyomott
Netről ollóztam egy nő véleményét-élményét:
" Én is 40 évesen szültem. Én megcsináltattam a vizsgálatot. Megmondom őszintén, nem én akartam, hanem a pici apja parázott. Én tudtam, hogy,egészséges, mert kommunikáltam a kicsivel. Persze ezért bolondnak néztek. Jobban retegtem a vizsgálat miatti esetleges vetéléstől, mint az eredménytől. Egészséges gyermekem született, hála Istennek, de nem tudom, ha rossz eredményt kapok akkor elvetettem volna e. Éreztem, hallottam öt, a részemmé vált. A vizsgálat szörnyű élmény volt. Nem a szúrás miatt. Láttam ultrahangon a vizsgálatot, ahogy a hatalmas tű behatol a placentába, és az én picike tizenegynéhány centis kisbabám hogy menekült. Éreztem a félelmét, és szo szerint örülezesen menwkült a tű irányából. Lelkiismeret furdalásom volt, hogy ennek kitettem. Ha már akkor így kötődtem hozzá, el tudtam e volna venni az életét, ha dawn szindromás? Nem. Mert az én szivem és lelkem része volt már akkor. Már akkor szerettem. És anya ként, ha beteg is lett volna ugyan úgy,szerettem volna, hisz a gyermekem. "
cikicakk55
@Horizont: Sok szerencsét a lányodéknak, és köszönöm a kedves megnyílvánulásod is. Tényleg nagyon fájdalmas a vizsgálat és rettegtem attól is,hogy pont ettől a vizsgálattól éri valami a gyereket. Az,hogy ki hogy dönt,ha kiderül beteg gyerek várható minden párnál más lehet. Én azért nem tartottam volna meg,mert nem tudhatom meddig tudom az életét vigyázni,hisz mi sem voltunk már fiatalok. Az is oka lett volna a döntésemnek,hogy sokáig dolgoztam fogyatékkal született gyerekekkel de felnőtt emberekkel is. Elég sokan mondták,hogy jobb lett volna ha meg sem születnek,hisz fájdalomcsillapítokon élnek és még így is pokol minden napjuk. Vol több akik 18 éves kora körült be,mert az anyuka meghalt,az apa meg nem vállalta. A fizikai fájdalom mellett még ezt is fel kellett dolgozniuk. Persze sokat jelent a szülők családi és anyagi helyzete is.
X-ray
Nem is értem...
Dórának van két gyereke két férjtől, makrancinak is van az első házasságából, amit Dóra miatt bontott fel...
Minek kellett egy közös??
Karinthy Frigyes elhíresült mondásából - „A maga gyereke és az én gyerekem veri a mi gyerekünket"
GeoCravker
@karma1: A kép azt hiszem annál is zavarosabb, mint amit írsz.
A Down-szindroma alapvetően az, hogy egy kromoszómából eggyel több van. A "fiatalon meghalnak" ma már nem annyira igaz. Annyiban nem, hogy simán elérik a szaporodásbiológiai érettséget. Ugyanakkor a számfelező sejtosztódás a hibás készletet úgy kezeli, hogy az ivarsejtek fele hibás kromoszómakészlettel kerül le a gyártósorrol. A Down-szindromások gyermekeinek a fele lesz szintén kromoszómasérült. Mivel a különböző terápiás körök beszűkítik a párválasztást, két Down-szindromás gyermekének csak 25% és alatta van esélye ép kromoszómakészlettel születni.

Ugyanakkor maga a Down-szindróma is nagyon kiszolgáltatottá teszi az érintettet. Ez azt jelenti, hogy bármilyen vékony is a burok, de szükség van egy védőburokra. A jogvédők által mutogatott olyan nagyon enyhe szindró,ások, akik felett megszüntették a gyámsági felügyeletet az érintettek alig pár százaléka. S valójában ott is folyamatosan tetten érhető a folyamatos szülő felügyelet.

Biológiailag pedig minél hosszabb a Down-szindromás várható életkora, annál valószínűbben éli túl a szülőket. Ilyenkor mi lesz velük? Még akkor is, ha a széljobb társadalmi irigységét félretesszük. Egy védett centrális helyzetből rákerülnek a jóléti szolgálat futószalagjára. A család óvott kedvencéből gyakorlatilag kivert kutya lesz. Ezt a sorsot akkor sem szeretném a gyermekemnek, ha egyenesen megyek a pokolbéli üstök egyikébe egy abortusz miatt.
karma1
@GeoCravker: Egy kedves baratnomnek itt az a munkaja, hogy egy ilyen specialis bentlakasos gondozootthonban hetente 4 ejszaka delutan 4-tol masnap reggel 7-ig, a valtasig bent van ezekkel a felnottekkel (ketten nemreg leptek tul a 40-et), elhozza oket a kozertbe vasarolni, setalni mennek, es ez a baratnom vezette be, hogy egyszer egy heten eldonthetik, hogy melyik gyorsetterembe mennek, ahol mindenki sajat maga kerheti az etelet, es a kozertes vasarlasoknal mindenki megveheti maganak azt, amit akar, egy kis csokit, vagy kavet-teat, kedvenc kekszet: az egyik ferfi az pedig mindig a macskanak vett egy doboz jutalom nasit, akit o etetett. A ket idosebbnek mar regen nem elnek a szulei, de a ket fiatalabbal (egy 20 ev es egy 30-as evei elejen jaro no) a csaladja adta fel a napi gondozast, mert az egyiknek pluszban epilepsziaja volt, a masikuk pedig cukros volt, amit nagyon kell figyelni.
Elt veluk egy majdnem 50 eves tarsuk is, egy ferfi, Dennis, akit kulonosen szerttunk, mert nagyon aranyos volt, mindenkihez volt egy jo szava, mosolya. Mindig jottek bevasarolni, es minidg az en penztaramhoz jottek, mert az otthon szamara vasarolt be hetente egyszer a baratnom, es ilyenkor onkormanyzati csekkel fizetett. Az erdekesseg az volt, hogy a baratnomnek kellett alairni a sajat adatait a csekk hatuljara, es o volt a fo alairo is a csekken, de egy gondozott szemelynek mindig kellett valamilyen jelzest vagy alairast tenni a csekkre, tehat ezzel is igazoltak, hogy tudnak arrol, hogy mi tortenik korulottuk.
Egyszer ez a Dennis irta ala a csekket, es nem akartam hinni a szememnek, mert olyan csodaszep kezirast en mneg az eletemben nem lattam, meg is jegyeztem, hogy milyen csodaszepen ir, es akkor mondta, hogy rajzolgat is.
Idojaras valtozaskor elegge erzekenyek, ahogy a baratnom mondja, de o nagyon jol elvan veluk, ez is igaz.
Meg egy erdekesseg: A munkaviszonyba lepeskor nem kot senki sem balesetbiztositast a gondozokkal, vagyis ha ejjel az egyik apolt megfojtja ot, a csalad
karma1
@GeoCravker: Folyt: nem kap egy filler karteritest sem, mert tul nagy a riziko! (Az irodajaban van egy hevero, azon alszik ejszaka, ez megvan neki engedve, de az ajtot nem zarhatja magara, hogy az gondozottak barmikor elerhessek).
GeoCravker
@karma1: Egy pillanatig sem állítottam, hogy nem kezelhető a kérdés. Azt sem, hogy minden 21-triszómiás rémes. Sőt! De erősen függ attól, hogy azon a bizonyos 21-esen milyen állapotú a génkészlet, amelyikből eggyel több van.
karma1
@GeoCravker: Igen, epp azt akartam ezzel mondani, hogy mindegyikuk kezelhetonek tunik, fokeppen kozossegben, es 24 oras gondozas mellett, viszont elet- es balesetbiztositast mar nem kotnek a gondozokra, mert veszelyes a munka, amit vegeznek, es nem tul sok veszelyessegi potlekot kapnak ra...
kiscsillag66
Kedves Szinetár Dóra és Makranczi Zalán! Minden tiszteletem az Önöké! Én sem csináltattam volna meg a vizsgálatot, mert hiába derül ki, hogy baj van, az embernek már nincs szíve elvetetni a magzatot. Legyen sok örömük a gyermekben!
Equilibrium
AZ VESSE RÁM AZ ELSŐ KÖVET, AKI NEM AZT SZERETNÉ, HOGY A GYEREKE RÁ HASONLÍTSON, ANYÁRA, APÁRA.

A Down-kór külső-belső tünetei

A Down-babák már születésüktől fogva olyan jellegzetes külső jegyekkel rendelkeznek, mint a laposkás arc, a távol ülő, ferde szemek, a nyomott orr, az elálló fülek, a rövid nyak, a rövid végtagok és ujjak, és az alacsony termet.
Ízületeik általában lazák, mozgásuk gyakran esetlen, sokuk rosszul hall, és nem ritka, hogy kancsalságuk, rövidlátásuk okán látásproblémákkal is küzdenek. Szomorú tény, hogy a szindróma nemcsak szembeötlő, külső jegyekben nyilvánul meg, de sokszor a belső szerveket sem kíméli. A betegek csaknem fele szívfejlődési rendellenességgel születik, de gyakran érintetté válnak az izmok, a csontok, és a gyomor-bélrendszer is.
Intellektuális képességeik egyénenként változhatnak, többségükre azonban igaz, hogy értelmi fejlődésük lassú, intelligencia-hányadosuk pedig - az átlagosnak számító 100 helyett - 50 körül mozog.

Íme egy módszer, amely egészségügyi károsodás nélkül végzendő:

gendiagnosztika.hu/genetikai-ultrahang/
Dr plágium
Nem kellene ítélkezni, Ők ezt az utat választották, előre tudták bármi lesz az abortusz nem opció. Kívánom nekik, hogy szeretetben neveljék fel a picit, és sikerüljön önálló életet biztosítani számára.
kisBuddha
Kedves Dóra. Urgyán Tibor György vagyok és megtiszteltetés itt olvasni a versem. Hálás vagyok hogy utat talált a szívéhez. Sok öröme teljen a gyerekben és kérem ne feledje hogy az Igazság a fontos és nem az hogy mi emberek mit gondolunk az Igazságról

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok