Orbán Viktor egy mindössze egy éjszaka alatt elkészült nemzetgazdasági jelentés miatt rendelte el, hogy az állami pénzeket ki kell venni a brókercégekből – hangzott el az RTL II híradójában. Giró-Szász András államtitkár szerint a kormány nem tudott előbb a Quaestor csődjéről, mint a kisbefektetők, de azt viszont elismerte, hogy Varga Mihály jelentésében olyan adatok is szerepeltek, amit az emberek csak pár nappal később tudhattak meg.

Orbán azt nyilakozta, hogy február 25-én rendelte el a pénzek kivételét. Ám ez ellentmond annak, hogy azt is mondta, tudomása volt addigra arról, hogy a brókerbotrány miatt bennragadt a Honvéd Egészségpénztár pénze, illetve azt is állította, a döntés előtt beszélt a polgármesterekkel, ezek pedig mind február 25-e után történtek. A következő kormányülés pedig csak március 11-én volt, így ekkor már nem rendelhette el a pénzkivételt, mert a Quaestor addigra már két napja bedőlt.

Giró-Szász a kormányfő tévedését azzal magyarázta: Orbán egyszerűen rosszul emlékezett arra, hogy honnan tudott meg bizonyos információkat, ezért problémásak a dátumok. Szerinte a miniszterelnök a Varga-jelentés alapján döntött. Ezt egyébként azért nem hozta nyilvánosságra, mert akkor rémhírt keltett volna, ez pedig a törvény által büntetendő.

83 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
Nem rosszul emlékszik, hanem hazudik!! Vele együtt az egész bagázs, a hazugságot újabb hazugsággal magyaráznátok!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dr plágium
Ez nem újdonság, hiszen mindenre rosszul emlékezik!
zöldszem
Nem rosszul emlékszik, hanem hazudik!! Vele együtt az egész bagázs, a hazugságot újabb hazugsággal magyaráznátok!
Manhattan
L.Simon mameluk összetéveszti a maffia miniszterelnököt Nostradamus személyével. Itt valljuk be, azt történt, hogy Orbán szotyolázó haverja levélben jelezte, hogy baj van, de jó barát segítség helyett, gyorsan kivetette az állami pénzeket a Quaestorból, és ezzel megvalósította a bennfentes kereskedés bűntettét, ami miatt majd felelnie kell!
coni
Az egész Quaestor üggyel kapcsolatban úgy tesz a kormány mintha amnéziás lenne. Nyilván megpróbálták megmenteni a Quaestort (a házi bróker cégüket ahol "18 Milliárdos" technikai számlákat vezetnek) de se a keleti se a déli nyitás nem hozta meg a kellő tőkeinjekciót. Mivel az Önkormányzatokat nem értesítették most a vétlen bankokkal akarják megfizettetni, akik éppen a forintosítás több száz milliárdja miatt többnyire veszteségesek.
szaboria1
Giróka a főnöködre ilyet mondani na ne már.
Strong
Na igen, így már érthető:

Tehát (Gíró Szász) Magyarra fordítva virágnyelvről a következőt állítja: Viktorunk elszámolta magát a napokkal, ezzel némi gyanúba keverte magát...

Ugyanis, ha nem állítaná ezt, akkor ezzel lelepleződött a bennfentes kereskedelem (mint köztörvényes bűncselekmény) a kormányzat és a Quaestor között.

Természetesen ezzel még mindig nem tiszta, hogy közel négy milliárdot hogyan vettek fel készpénzben a Szíjjártóék egyetlen nap leforgása alatt...
pbalage
azért megvan az iróniára való hajlam az RTL-ben is:
"ha a kormány nyilvánosságra hozta volna a Varga jelentést, akkor rémhírt terjesztett volna, amit a törvény büntet"
Gurulok a röhögéstől, hogy ezek mit meg nem próbálnak, hogy tisztára mossák a sz@ros gatyájukat.

A kondenzcsíkot csak ecetes ollóval lehet kivágni.
m.macskosz
Az a tragédia, hogy sokaknak fogalmuk sincs, milyen mocskos munka folyik már megint, ismét és még mindig! A köztévéből és a közrádióból nem tudhatják, a valóvilágból és az anyátokköztből sem...
Fradigege
Bukott, mint Rottenbiller, mert hazudik.
Nekem ez jön le: blablablabla, Orbán egyszerűen rosszul emlékezett arra, blablablablabla...
nyanya001
Szóval amnéziás az Orbán ?
akkor éppen ideje lenne eltakarodnia a közéletből !
bundi
a jó múltkor matolcsy csinált hasonló marhaságot...amikor vacsora közben dicsekedett a hülyeségével...és még könyvben is megjelent ez...akkor is kimagyarázták
forrás:
hvg.hu/gazdasag/20140522_Az_angol_bankfelugyelettel_tisztaznak_a_M
abból sem lett semmi...
magyarország én így szeretlek...
karma1
Ha mar nemcsak skizo, de amnezias is, akkor legalabb a kornyeken kene lennie egy olyan hapsinak (habonyarpi, hol a rossebbe vagy???), aki figyelmezteti a fonokot, hogy ne mondjon mar ekkora baromsagot, legalabbis ne a kozmediakon keresztul, ahonnan aztan nehez lesz kimagyarazni,...

Vagy lehet, hogy a kozvetlen kornyezete DIREKT hagyta losz@rban a vezirt???
m.macskosz
@nyanya001: Még, ha csak amnéziás lenne...
Bercifiu
@szaboria1: A faszi kereshet magának új hazug állást.
eugen4402
Orbán rosszul emlékezett. Igen, mert Orbán zavarban van, mivel valami olyasmivel kell szembesülnie, amivel eddig soha: felelősséget kell vállalnia, válaszolni kell kényes kérdésekre. Minőségileg új helyzetben összevissza beszél hetet-havat, mivel eddig nagy ívben sz.rt az alattvalók véleményére, természetesnek vette, hogy őt csak imádni lehet. Csak nem Simicska hiányzik az eligazító toronyból?
coni
A Parlament üzemi orvosa rendelhetne az egész brigádnak Cavintont! Forte-t!
m.macskosz
@coni: Majdnem mondtam valamit, hogy mit rendeljen a VIP vendégeknek az elit klinika...!
karma1
@m.macskosz: Csak nem tripperes is?... Mert az tenyleg borzaszto lenne!
m.macskosz
@karma1: "Mert az tenyleg borzaszto lenne!"
Ugyan vajon, miért lenne az borzasztó?
Hulljon a férgese!
karma1
@m.macskosz: Mert ha trikoja lenne, akkor azt meg kene magyaraznia Aniko asszonynak, es az tenyleg borzaszto lenne, hihi,...:o))))
m.macskosz
@karma1: Egyet a javára kell írnom az ország miniszterelnökének:
vajmi kevés ideje és lehetősége lehet, hogy megcsalja az asszonyt.
m.macskosz
@Főlökött: Nincs min csodálkoznunk,
ha a legfőbb ügyész IQ-ja
egy józan parasztember igazságérzetét sem "vágja".
m.macskosz
@m.macskosz: Egy részegét pedig meg sem közelíti...:)
(Mint tudjuk, a gyerek és a részeg mondja ki az igazat.
Főlökött
@m.macskosz: Nem szeretek minősíteni senkit. IQ terén főleg nem, mert ki tudja milyen is valójában. Biztos, hogy megvan az indoka, miért nem vesz észre olyan dolgokat, melyekkel hivatalból kellene foglalkoznia. Egy rákás titkos nyomozás, adat birtokában azért megtehetett volna 1-2 dolgot. Jelenleg szánalmasan magyarázza a diplomáját :) úgy, hogy a jogvégzetteknek a haja szála is az égnek áll, a hallottaktól. Biztos más egyetemre járt :)

Biztos hallottad :
- 4 egyetemre jártam...
- Mit csináltál ott ?
- Mit - mit, hát takarítottam :)
Vizual
Volt egy álmom ! A főnök beköltözött a várba. A teraszról nézte, hogyan ég Budapest. De ekkor felébredtem és Giró-Szász beszélt a Tv-ben. Csikarásom lett tőle ! Mert arról beszélt, hogy miért ég a város...
m.macskosz
@Főlökött: Én sem szeretek minősíteni senkit, ha "csak" takarítani jár egy egyetemre, de!
De poltpétert--úgy érzem, nem kell kímélnem! Nem egy elsőbálozós naív kislány, nem egy nyócátalánost végzett..takarodjon a francba az ótvar dumájával!
Senara
"Az igazságot olykor eltemetik, de a hazugság mindig kiderül." Kapkodás , óránként magyarázkodás csak azt mutatja , nyakig benne vannak .
Főlökött
@m.macskosz: Kik nevezték ki, kik szavazták meg, hogy nem köteles beszámolni, kik is választották ? Pártegységi felbuzdulásban és ha kilóg valaki-bárki is, azt 100-200e. Ft.- ál dotálták, természetesen negatív értelemben :).

Kik nem járultak hozzá a vizsgálóbizottság felállításához ? Kiknem nem érdeke azt vizsgálni, hogy közpénz mit keres egy brókerházban ? Kiknek nem érdeke, hogy kiderüljön az, hogy az 'eddigi' termelt nyereséggel mi is történt valójában ? Azt ki és milyen célokra használta fel ?
Érdekes mód a NAV-ot sem hallottuk, hogy ezt vizsgálgatná :).

Szóval egy pártkatona, aki próbál megfelelni az elvárásoknak...bárki számára levonható, ki felé, ki számára.

A szomorú az, hogy egy törvényességi felügyeletet gyakorló 'független' szervezet vezetőjétől ezt hallani, a siralmas kategória. Valami jobbal is előrukkolhatott volna. Mondjuk a nyomozócsoport teljes váltását is előhozhatta volna :).
verum
Giró-Szászban nagyot csalódtam. Hogy állíthat olyant, hogy Orbán rosszul emlékezik?
Az egész ország tévedhet, az egész ország tudhatja rosszul, mikor mi történt, de Orbán nem téved!
Ajánlatos neki helyesbíteni!
eszegfu
@coni: Hasonló a véleményünk. A betétbiztositási alap (OBA) pénzét is a bankok adják össze, igy ha 1-2 becsődöl, akkor szinte kiürül a kassza, tehát ujabb "rendkivüli" adókat lehet kivetni a feltöltésre, ami persze megint rajtunk csattan. Engem állatira nem érdekel, hogy O.V. "eltévedt" a dátumokban, hogy Tarsoly kinek volt a barátja, és a gyereke kivel "kavar", csak az érdekel, hogy O.V. -- és most az is mindegy: "megérezte", vagy "súgtak" neki -- MIÉRT NEM JELENTETTE FEL AZONNAL, amikor megtudta?! Ezek után Polt zárolhatta volna a vagyonát és előzetesbe kellett volna vonulnia! Minden más szál kiderült volna a nyomozás során.
m.macskosz
@Senara: Szörnyű, de a kvesztor botrány nem annyira rázott meg, mint a budakes.
(Direkt írom fonetikusan.) Két munkatársam is egy x , ill. y Pest megyei város takarékszövetkezetében tartotta a horribilis összegű jövedelmét.)
Mindketten hozájutottak a pénzükhöz azóta.
m.macskosz
@Főlökött: Engem nem kell meggyőznöd...:)
wagabund
lári..fári... mi lehet a háttérben, ha még ezt a sértést is képesek felvállalni...
-Orbán rosszul emlékezett... na...neee... nem a szívem csücske a pasi, de Orbánról azt állítani, hogy rosszul emlékszik, az bizony igencsak sértés ránézve.. tehát, ha Orbán inkább bevállalja, hogy rosszul emlékszik, akkor ott van mit takargatni...méghozzá nagyon. Namost ezt kellene az ellenzéknek megcsípni...
de amilyen mamlaszok, csak néznek ki a fejükből...

szerintem
Főlökött
@m.macskosz: :) Tudom :) - de olvassa más is :) Így számára is érthetővé válna...
Aki Én
@Főlökött: 12:05 Döbbenetes. Vagy szakmailag, vagy etikailag alkalmatlan a pali a posztra, és mindenfajta közéleti szereplésre.
JAJMÁR
@Aki Én: Is is! Minden megközelítésben alkalmatlan.
Főlökött
@Aki Én: Ez mindenki saját döntése, a tapasztalatai alapján !

Én mindig is azt vallottam, amit annó bölcs okítómestem is vallott, magamévá is tettem, mert nagyon igaza volt : " A személyeskedés primitívségre utal, így azt én kerülni szoktam"
Soha, senkit sem minősítek. 'Albert Einstein' mondta annó :
"Én sosem tanítom a diákjaimat, csak próbálom megteremteni a feltételeket, amelyekben tanulhatnak."
Mily igaza volt !
m.macskosz
@wagabund: Mamlaszok, élhetetlenek, rosszul neveltek...
még nem nőttek fel a trendhez: beletaposni mindenkit a sárba,
aki nem a mi kutyánk kölyke
coni
@eszegfu: "A betétbiztositási alap (OBA) pénzét is a bankok adják össze,"

Törvény szabályozza hogy a bankok és pénzügyi szolgáltatók mennyit kötelesek befizetni a garancia alapokba (OBA,BEVA).
Mivel az elmúlt egy évben sok magyar bank és bróker cég csődbe ment kiürültek az alapok melyeket 15 év alatt töltöttek fel.
Kérdés ki ad nekik ekkora kölcsönt és mi van ha további csőd van?
Főlökött
@coni: MNB. ad kölcsönt és már meg is tette :) 2-3 napja volt erről szó, már megnemmondom hol...melyik műsorban.
bakegya
Ezeknek a felcsutiaknak nagyon -nagyon ragadós tulajdonságaik vannak-korai amnéziának,de pszichopátiának is nevezhetnénk.DDD-kínomba röhögnöm kell,mit engedhet meg magának ez a kommunizmus áldozatait megvédő, elszámoltató maffia és vezérük!
eszegfu
@coni: Hát tudod ez bosszantóan nagy szemétség! Ha valaki kölcsönt is ad, ugye azt vissza kell fizetni + továbbra is fizetni kell a garancia alapba a tv. által megszabottat. És mindez szinte csak a becsületes pénzügyi szolgáltatókra vonatkozik, mert a "csalók"bebuktak, nekik már nincs miből fizetni! Felelős nincs, vagyonuk meg pláne, igy M.o. egész lakossága fizeti meg egy maréknyi felelőtlen csaló "jólétét"!
Mobil123
Na azért a híradóban girnyó is belekeveredett a hazugságaiba. Rendesen agyalt hogy hazudja ki setét vezírét a nem emlékezéses hazugságból.
coni
@Főlökött: "@coni: MNB. ad kölcsönt és már meg is tette :) 2-3 napja volt erről szó, már megnemmondom hol...melyik műsorban. "

Az MNB 3 hónapra adta kölcsön a 103Milliárdot, ezt ki kell váltani kereskedelmi hitellel, ami állami garanciával sem könnyű.
bundi
@eszegfu: öööö...azért ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kisemberek saját hülyesége legalább 50 százalékban benne volt ebben...
"Csakhogy a Quaestor kötvényei nem bankbetétek, hanem vállalati kötvények. Egy tízmilliós tőkéjű kft, az azóta legendává vált Hrurira bocsátotta ki őket, a bevont pénzt továbbpasszolta a cégcsoport többi részének, majd a Quaestor Értékpapírkereskedelmi Zrt. forgalmazta a kötvényeket és biztosította a másodpiacukat. Sokaknak gyanús volt már az elején, hogy azok, akik vállalati kötvényt vettek, valójában egy nulla értékű kft-vel kötnek szerződést.

A kibocsátási tájékoztató 14. oldalán, még csak nem is apróbetűs részben ez szerepel:

“Felhívjuk a befektetők figyelmét arra, hogy a Kötvényekre nem terjed ki az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) védelme (vagy más hasonló biztosítás, így a Befektető-Védelmi Alap védelme sem). Ennek megfelelően a Kötvényekkel kapcsolatos esetleges nem teljesítés esetén harmadik személy nem áll helyt. A Befektető-védelmi Alap azonban tagjai tevékenységével okozott esetleges kárért helytállni köteles a vonatkozó jogszabályok előírásai szerint, a Befektető-Védelmi alap helytállása azonban nem vonatkozik a kibocsátói kockázatokra.”"
forrás:
www.quaestor.hu/sites/default/files/kozzetetelek/Alaptajekoztato_QUAESTOR_kotvenyprogaram_2012_2013_20120822.pdf
11-14. oldal
vagy jobban kibontva itt:
444.hu/2015/03/30/2-ok-mi-miatt-nem-kellene-kimenteni-a-quaestor-kotvenyeseit/
mert ugye a magyarok ügyesben megoldanak mindent 0 százalékra suzukit...ami a végén merci árban jön ki, vagy bukják a házukat is...okosban a viktorgyerekre szavaznak, mert milyen szépen beszél...tehát azért abban is van valami hogy aki hülye, annak miért azok mentsék meg a befektetését akik felelősen, és okosan sáfárkodtak a javaikkal?
coni
@bundi: Jogos amit írsz, csak a kötvények nagyobb részére MNB engedély sem volt. Ez pedig nem szerepelt a prospektuson. Ez már olyan mintha a garázsodban árulnád a kötvényt és senkinek nem szúrna szemet.
Más kérdés, hogy az engedéllyel forgalmazott kötvényről sem tudták az emberek mit vesznek, ez már kizárólag az ő hibájuk (butaságuk).
kecskésmihály
Az, hogy Orbán jól emlékezik, vagy sem, egyszerűen igazolható lenne a kormányülésen készült szó szerinti jegyzőkönyvből, vagy a hangfelvételből, melyet az ellenzék követel. A gombszemű Gírónak ebben az esetben nem kellene saját magának is bele gabalyodni a témába. Ennyi!
human
@bundi: ma 11:44-ra. Matolcsy a róla készült könyvet mint munkásságának hiteles lenyomatát ajánlotta mindenkinek. Majd valaki elolvasta és megtalálta azt a részt, amiben Matolcsy elkotyogja a külföldi brókereknek egy asztalnál, hogy a kormány milyen lépéseket tervez. Majd ezek a pénzemberek sűrű elnézés közepette szaladtak megjátszani a tőzsdén az új információt.
Ezt utólag úgy magyarázta Matolcsy, hogy csak fikció a könyv. Ja, most már az. Megjelenésekor még nem így reklámozta.
bundi
@coni: olvastad a belinkelt 444 cikket?
"Ehhez képest a politikusok a mi pénzünkből akarják utólag jóvátenni azokat a károkat, amiket az általuk irányított szerveknek meg kellett volna előzniük. Olyan pénzből akarnak megtakarításokat helyreállítani, aminek lenne helye máshol is.

A Quaestor-kötvények ügye bűnügy, nagyjából mint amikor ellopják az ember biciklijét, vagy kirabolják a lakását. Akinek van biztosítása, az visszakap valamit, akinek meg nincs, az meg nem, legfeljebb reménykedhet, hogy el fogják kapni a rablót – az ilyen hétköznapi ügyekben ezt megszokhattuk. A Quaestor hazudott a kötvényeiről, ami bűncselekmény. A cég károsultjai viszont úgy vettek a kötvényekből, hogy egyrészt abban a tudatban voltak, hogy ez egy vállalati kötvény, ami mint ilyen, bármikor csődbe mehet, másrészt pedig tudták – vagy kis utánajárás után tudniuk kellett volna –, hogy nem védi őket a BEVA. Ezért a vállalt kockázatért cserébe magasabb hozamot kaptak.

Ez az egész ügy valójában és elsősorban a szabályozás és a felügyelet felelősségére irányít brutálisan erős reflektorokat. Ha időben megállítják a Quaestor hihetetlen, 25 év alatt lassan felépülő pilótajátékát, akkor a mostani károk töredékéről beszélnénk. Sem az adófizetőktől, sem a legálisan működő, a szabályokat betartó pénzügyi szereplőktől nem lehet elvárni, hogy kifizessék a csalók által okozott kárt, és kartalanítsák azokat, akik rossz döntést hoztak.

Amíg idióta kisgyereknek kezelnek minket a politikusok, és mi is annak tartjuk magunkat, addig ne is várjunk semmi jót."
erre utaltam én is...
a másik:
"Más kérdés, hogy az engedéllyel forgalmazott kötvényről sem tudták az emberek mit vesznek, ez már kizárólag az ő hibájuk (butaságuk)."
olvasd el az alaptájékoztatót...tudod amit elsőként emeltem be...mondjuk első oldal nagybetűvel kiemelve...tudod, hogy a hrurira a kibocsájtó és hogy ez meg fogja haladni a kibocsájtó tőkéjének az összegét...tehát a szokásostól eltérő kockázatú...
tudod az 50 milliárdos kibocsájtás meg...
bundi
@human: bocs off mi bajod azzal, hogy pötyögök néha...amivel a hatásszünetet szeretném jelezni...vagy valami hasonlót...és ez kire akar téged emlékeztetni?
itt eszem a kefét kb 2010 óta...azóta majdnem mindenki lecserélődött...jöttek mentek az új nevek...én végig a bundit használtam...ezért nem értem ezt miért írtad...
human
@bundi: Ezt biztos nekem akartad írni? Mert nem igazán értem, hogy miért írtad.
kakaósbögre
nos,hazudnak a gecik.fel sem merülhet egyéb opció.
bundi
@coni: bocsi az előbbiről lemaradt...
az amire hivatkoztam, az az alaptájékoztató a 2012-13 as volt akkor 50 milliárdról...
de...
ha utánanézel...mert miért is ne tennéd...a matolcsy féle mnb-nél még legalább 2 kibocsájtásról tudtak...
felugyelet.mnb.hu/bal_menu/piaci_szereplok/kereso/egyeb_piaci_szereplok/reszletek?in=Kibocsatokalaptajekoztatoikotvenyekjelzaloglevelek
nézd csak meg?
13. tétel...
"QUAESTOR FINANCIAL HRURIRA Tanácsadó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 1132 Budapest, Váci út 30.) H-KE-III-681/2013. 2013.09.25 70 milliárd forint keretösszegű „QUAESTOR Kötvényprogram 2013-2014.” elnevezésű kötvény kibocsátási program"
majd a 28. tételnél egy újabb:
"QUAESTOR FINANCIAL HRURIRA Tanácsadó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 1132 Budapest, Váci út 30. H-KE-III-690/2014 2014.11.20 A QUAESTOR FINANCIAL HRURIRA Tanácsadó és Szolgáltató Kft. 70 milliárd forint együttes keretösszegű „QUAESTOR Kötvényprogram 2014-2015” elnevezésű kötvény kibocsátási programja"
ezek csak az elmúlt pár évben kb 200 milliárdos kibocsájtásokés az mnb honlapjáról
Yoda69
Mar arra sem emlekeznek mit hazudoznak ossze vissza. Elukon a zsirtahoval.
coni
@bundi: durvább mint gondoltam, ráadásul Kft. Mondjuk a Quaestor kommunikációs igazgatója levelében (amit a HVG-nek küldött) azt írta az MNB folyamatosan ellenőrizte a céget, legutoljára 2015 februárban. Ettől kezdve a felügyelet/MNB kommunikációja értelmezhetetlen.
bundi
@human: akkor horizontnak...csak valaki a múltkor dobta ezt be...és nem emlékszem ki...de akkor bocsi...
Toby
Genyó-Szesz !
Mára már 70.000 cáfolata van a vezér "rossz emlékezetének" ! Ezt mifelénk amúgy póriasan egyszerűen csak úgy hívják, hogy " piti, köcsög hazugság "!
feleselek
Ej-ej...! Ezt azért nem kellett volna!
Méghogy rosszul, Ő??? Méghogy emlékezett? Na ez azért egy kissé erős!
Desischado
Röviden: girnyó-szász hazudik. orbán nyakig benne van, a csüdjéig sáros a Questor ügyben, nem memória zavara van, hanem HAZUDIK, mint mindig! De ebből nehezen fogja magát kimosni, legalábbis remélem!
bundi
@Mirabilis: ahogy elnézem a legújabb cikkben megjelent dátumokat
nepszava.hu/cikk/1052843-orban-egy-nappal-hamarabb-valaszolt-tarsolynak
az öreg giro direkte nyomta bele a főnök fejét a szarba...sőt még pár lapáttal rá is húzott...
eszegfu
@bundi: 15:08 Nagy vonalakban egyet is tudok Veled érteni. Én csupán a betétbiztositó alap szemszögéből néztem, hogy ha hitelt kellene felvenniük, akkor azt vissza kell fizetniük + a "rendes" kötelezettségeiket is be kell fizetniük. A magánszemély befektetők oldaláról nézve viszont az még el is tudom fogadni, hogy az ő papirjaik mögött nincs a betétbiztositó és ezt a tényt esetleg figyelmen kivül hagyták. Arra számitottak, hogy kockáztatnak -- mint bármilyen üzletnél -- és esetleg vesztenek valamennyit, de a csalásra nem hiszem, hogy bárkinek számitania kellene.
Knapp75
@bundi: Ha valaki nagyobb hozamért nagyobb kockázatot vállal, vagy nagyobb kockázat mellé nagyobb hozamot vár el, az nem hülyeség, hanem teljesen logikus. :)
Pl. az OTP-nek, a MOL-nak is vannak forgalomban vállalati kötvényei, nem hiszem, hogy nagyon hülye, aki ezekből vásárolt.

Az a legnagyobb gond - valószínűleg ez a kormányzati cél is - hogy a vállalati kötvények iránt megnő most a bizalmatlanság, így sikerül az állampapírok felé terelni a népeket.
Ez egyrészt az állam szempontjából kedvező, viszont egy vállalattól elvesz egy lehetőséget, hogy belföldön, piaci alapon egyszerűen jusson plusz forrásokhoz.
Főlökött
@eszegfu: Az alapnak miből van pénze :)? A pénzügyi tevékenységet folytató cégek által fizetett tagdíjból. Ha jól rémlik az Orgovány és Vidéke Takszöv bedőlésekor nullázták le magukat. Most pedig bedőltek a brókerek, nem pite kárösszeggel.
Gondolom emelni fogják a tagdíj összegét.
Az alapkamatot az MNB. most csökkentette ismét, tehát egy szép nagy kerek összeget kaptak, előnyös kamattal, amit majd idővel, a tagdíjakból rendeznek.
eszegfu
@Főlökött: Értem én, hogy az alapnak a tagdijból van pénze...az is lehet, hogy felemelik ennek összegét. Csakhogy a dijat valamilyen formában mi fizetjük meg, ennyivel magasabb lesz esetleg valamelyik banki szolgáltatás.
Főlökött
@coni: Szerintem kics a valószínűsége, hogy kiváltásra kerülne! Marad az MNB. és a kedvezményes kamat és ezen keretszám szerintem 'nem kicsit' nőni is fog.
Amúgy még nagyon nincsenek képben, hogy a teljes - tényleges kárösszeget meg tudnák mondani. A lefoglalt ingó és ingatlanvagyon, a mostani nyomott piaci áron nézve is igen gyenge értéket képvisel. Árverésen derül majd ki, mekkora is az a zárolt vagyon, ha egyáltalán lesz valaki, aki megveszi.
Kb 1 hete nyilatkozott egy sértett, hogy azt sem tudják megmondani számára, valós, avagy fiktív értékpapírt vett.
Szóval szerintem lesznek itt még érdekességek.
Még annyit megjegyeznék, hogy 2015.02 hónapban tartott ellenőrzést a Felügyelet az egyik /bedőlt/brókercégnél és 'nagy vonalakban' mindent rendben találtak. Ezek alapján viszont az az életszerű, hogy arra törekednek az MNB.-nél, hogy a károsultakat nagy vonalakban kártalanítsák, így számukra elkerülhető lenne, a kártérítési perek garmadája, ami a fejük felett lebeg. A kölcsönbe adott pénz is visszajön idővel, mert a pénzügyi cégek tagdíjából lassan - de biztosan rendezni fogják. Szerintem ezt az utat választják.
papa.49
A hazugsággal az a baj hogy elfelejti aki hazudta, az igazsággal ilyen baj soha nincs, tehát a pali egy notórius hazudozó, mint ilyen pontosan a neki megfelelő helyen terpeszkedik, kár hogy nem a börtönben...
bundi
@Knapp75: de a kockázat azt is jelenti, hogy bebukhatják a pénzt...mint jelen esetben is...és be is linkeltem, a quaestor tájékoztatóját aminek az első lapján is fel volt tüntetve, hogy a kibocsájtott papírra nincs fedezet...
ezután miért várja el bárki, hogy az állam, az adófizetők pénzéből kártalanítsa...
de ha az állam megteszi...akkor miért nem kártalanítja a tóbbi kockázatvállalót is? devizahitel, pilótajáték, fogyasztói csoportok tagjai...?
Főlökött
@eszegfu: Nem véletlen, hogy a pénzintézetek bombáznak ajánlatokkal, hogy vegyél fel pénzt, nem is keveset. Mennyiért is kapja a pénzt 'kölcsönbe' egy pénzintézet az MNB.-től ? 3,4-3,5% körül. Mekkora kamatra helyezi ki ? :) THM. Számoljunk mekkora is a nyereség...
Igen, szerintem a szolgáltatások ára is nőni fog.
Igen a végén a cehhet mi fizetjük :(
coni
@Főlökött: "A kölcsönbe adott pénz is visszajön idővel, mert a pénzügyi cégek tagdíjából lassan - de biztosan rendezni fogják. Szerintem ezt az utat választják."

Az OBA 15 év alatt 140Milliáedot gyűjtött össze a tagdíjból (0,7%). Mind az OBA és BEVA lenullázott a Takarékszövetkezetek, SzéchenyiBank, Hungaria, Buda Cash miatt, a BEVA 70 év alatt gyűjtené össze a Quaestor kártalanítást.
Ha az MNB fizeti az annyit jelent, hogy Te, Én, és Mindenki fizet a felügyelet hibájából. Ha ráterhelik a bankokra ők kénytelenek átterhelni ránk, ráadásul a bankok 55% állami aminek a csődjét, feltőkésítését közvetlenül mi fizetjük. Egy év alatt több mint 1000 Mrd vesztesége van az országnak a pénzügyi felügyelet és az erőltetett bankállamosítás miatt. (a veszteséges MKB-ba 300 Mrd-ot kell még beletenni).
Knapp75
@bundi: Aki maga vállalta a kockázatot, azt alapból nem kell megmenteni, így gondolom mondjuk a devizahitelekkel kapcsolatban is.
Viszont az állam felelőssége - pont az adófizetők pénze miatt - hogy mérlegelje a gazdasági és szociális szempontokat, majd ezek alapján avatkozzon be, ha úgy csökkenteni tudja az összesített veszteségeket.
Valószínűleg kevesebbe kerül az államnak hosszútávon, ha a pénzügyi eszközökbe vagy a pénzintézetekbe vetett bizalom megmarad. (mivel Orbánék mindig is rövidtávon gondolkoztak, érzek szándékosságot is ebben az ügyben...)

Többek között Lázár Jani és szandokán kolléga is már most külföldre menekíti a pénzének egy részét a saját bevallása szerint, ha a "kisember" is eljut idáig, az igen kellemetlen lesz az egész gazdaságra nézve, így természetesen az államnak is.

Azért az nagyjából elmondható, hogy bárkinek is adsz kölcsönt (magánszemély, állam, vállalat), te csak egy ígéretet kapsz, hogy visszafizetik majd, ha nagyon nem akarják megtenni, te nem fogsz behajtható fedezetet találni! :)
Bercifiu
Girnyókám! Mehetsz a kukás kocsira rakodónak. Ezt el kúrtad, nem kicsit, nagyon.
Főlökött
@coni: Sajna én is ide jutottam, ahova Te is, de számukra ez a járható út, hogy 'Ők a pénzüknél maradjanak'. Illetve ne bukjanak kártérítési per halmokat. Szerintem ebből így akarnak kimászni, a Mi kárunkra és saját nyereséggükként könyvelik el majd az egészet, a médiának tálalva. Sőt mentesülnek a felelősség alol is, így ez az életszerű ténykedésük.
Ne legyen igazam, de szerintem ez lesz...
Főlökött
@Főlökött: ui.: halkan megjegyzem, azt a %-ot mennyiből tart, a rendkívüli helyzetre való tekintettel feljebb tornászni ? Ez egy megszokott, bevált ténykedésük lenne.
Ugyanúgy, mint a Strasbourgi Bíróság által kiszabott bírság összegét, ha a 'közösből' nem tudják rendezni, különadó módjára behajtható-beszedhető a polgároktól. / Igaz nem az Alaptörvényben van, mert onnan kivették-ki kellett venni, alkotmányjogi panasz miatt, így betették törvénybe :(/
coni
Lehet, hogy mégis Simicska memóriája a jobb?
a-ha
Giró-Szász: Orbán rosszul emlékezett

Én: Giró-Szász (egy bolond szászat csinál) rosszul emlékszik arra, hogy Orbán rosszul emlékezett.

In Memóriám
kukac50
Girnyó-Száz azt hazudja amit mondanak Neki!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.