Teherautókról dobálják a dinnyét a termelők a budaörsi Tesco épülete elé.  Ezzel úgymond az áruházlánc árpolitikája ellen tiltakoznak, mert szerintük a Tesco "túl olcsón" adja az akciós dinnyét, ami lenyomja a felvásárlási árakat.

Balhé van: A Tesco előtt csapkodják a földhöz a dinnyéket a termesztők

Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az áruházlánc hétfőn kilónkénti 49 forintos dinnyeakciót hirdetett, ami 20-25 forintos felvásárlási árat generál szerinte, és ezzel veszteséget okoz az ágazatnak.

Oravecz Tamás elmondta: az áruházlánc ugyan 79 forintra emelte a magyar dinnye kilónként árát, de a szövetség szerint 100 forintos kilónkénti fogyasztói ár lenne elfogadható.

Az elnök azt sem tartotta ésszerűnek, hogy az áruházlánc szavatosság előtti készletkisöpréssel indokolta az alacsony árat.

A Tesco közleményében hangsúlyozta, hogy nem célja az árak lenyomása, a dinnye kilónkénti akciós ára 99 forint, alacsonyabb ár a túlkészlet miatt fordulhat elő egyes áruházakban.

Hozzátették, hogy a mostani görögdinnye-kampány célja a választék népszerűsítése, hogy vásárlók megismerjék a jobb beltartalmú fekete héjú magszegény, sárgahúsú és mini görögdinnyéket. Az akcióban szereplő minden görögdinnyét magyar szállító partnerektől szerezett be az áruházlánc.

60 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Jól megmutatta...A bolt előtt kellett volna osztogatni ingyen..."Dinyéért ne tessék befáradni itt van 1 ingyen" Na ez tiltakozás lett volna. Ez csak hiszti.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
adrenalink
Ez a szokásos évenkénti dinnye balhé...
ila51
Elmennek a csába...vessenek sót
Különben tavaly vendéget várva hazacipeltem 9 kilós tököt...én ettem unásig , nem is szeretem
Hellcat
Jól megmutatta...A bolt előtt kellett volna osztogatni ingyen..."Dinyéért ne tessék befáradni itt van 1 ingyen" Na ez tiltakozás lett volna. Ez csak hiszti.
eszegfu
@Hellcat: Ez az igazi nagy ötlet! Egyetértek!:))
dodo571031
@Hellcat: Teljes mértékben egyetértek,minden évben így van ez.A dinnyetermelők meg más hírpoltálokon azzal hencegnek,hogy hány száz tonnát visznek nyuggati országokkba.
Csizmás Kond
Ha meg ingyen kezdenék osztogatni akkor a teckó azért csökkentené az árakat mert a termelő rontja a piacot...nem is olyan egyszerű mint ahogy látszik.
Szerintem az a baj, hogy a szezonos termelők egész évi bevételüket egyfajta termékből igyekeznek kihozni...ígpedig nagyon nehéz.
papa.49
Elindult a Tesco lejáratása, amúgy is szarba vannak, nincs elég dolgozó, hát még kicsit segítenek nekik fentről is...
eszegfu
@Csizmás Kond: Már bocsánat, de a földhöz vágás helyett akkor inkább adják ingyen...ugysem adják át a Tescónak alacsony felvásárlási áron, tehát sem igy, sem ugy nem kapnak pénzt a szállitmányért. Az pedig, hogy az egész évi bevételüket csak 1 féle termékből szeretnék megszerezni... hát éppen csak a dinnyéhez, a krumplihoz, vagy a hagymához értenek és mondjuk csak pont erre az egyre alkalmas a földjük, a gépparkjuk, szerintem ezt nem lehet másképpen csinálni. Hidd el, ha 1 félére koncentrál a termelő és abban jó, akkor azt kell termelni...nem szabad "szétforgácsolnia" magát.
Január
@papa.49: Lehet, de azt is tudnod kell, hogy a Tesco előszeretettel nyomja le a szezon elején a gyümölcsök eladási árát, így a termelők a piacokon sem tudnak tisztes a költségeiket fedező árat elérni.
Tudomásul kell venni, hogy egy áru termelésének költségei vannak. A termelő viszont szeretné látni a beinvesztált pénzét, a munkája ellenértékét.
Veszteségből/önköltségalatti értékesítésből nem lehet megélni, ebből csak a Tesco tud, mert ők megtehetik, hogy egyik árut beszerzési ár alatt értékesítik, ugyanakkor a másikat a beszerzési áruk többszöröséért.
Egy kereskedő, ha odafigyel a munkájára sosem termel veszteséget.
glorianna
Tavaly az Auchannal csinálták a fesztivált... egyébként meg a 20 forintos felvásárlási ár is nagyobb a nullánál, amit a földhözcsapkodás "hoz" (+a takarítás költségei?). Másrészt valóban qrva nehéz legalább nullára kihozni a mezőgazd. termelést - leginkább a termelőket (is) sújtó sokféle adó és adójellegű befizetnivaló miatt. Nem véletlen, hogy pl. a görög és spanyol eper egész szezonban olcsóbb volt, mint a szomszédfalusi eper - nem csak a tescóban, hanem a kisvárosi piacon is.
papa.49
@Január: Lehet hogy igazad van, DE én csak azt tudom mondani amit annak idején az Anyósom is mondott mikor a battonyai pacák a búzát égette, aki megtermelte nem teszi tönkre szántszándékkal, INKÁBB ELAJÁNDÉKOZZA...
Azt aláírom hogy a vesztességből nem lehet megélni, de kérdezem a takarítás nem növeli az amúgy is meglévő vesztességet, és az odaszállítás???Abba biztos nem halt volna bele a termelő, ha a helyi szegényeknek adott volna belőle, és akkor nincs szállítás, nincs takarítás, nem kell az embert fizetni aki oly bőszen hajigálta a dinnyét a földhöz...
Én nekem nem szakmám, de tartottam anyadisznókat, adtunk el kismalacokat, hízókat, de inkább olcsóbban eladtam a piacon aznap, minthogy a következő héten megint vigyem őket...
Nem tisztem a Tesco-t védeni, nem is akarom, de nem ez az igazi megoldás...
Csizmás Kond
@eszegfu: Gondolj bele..ha te vagy a teckó és én a dinnyetermelő...és én osztogatni kezdeném a dinnyémet a boltod előtt te mit csinálnál ?...mert szerintem ha el akarnád adni amit felvásároltálolcsóbban kéne add...és a különbözetet abból hoznád ki, hogy nekem kevesebbet adnál a termékért mert rontottam az üzletedet...
Ami meg a szezonos dolgokra vonatkozik ide értem a dinnyét a cseresznyét az epret ami nem tartósítható vagy legalábbis tartósítva már nem az ott na nincs akkora termelő kapacitásod ami nem csak néhány üzletet köt le nem tudsz profitot csinálni.
Cicamama55
Hát bizony nekem az a véleményem,-elég sokat mozgunk a gazdák körében-hogy inkább megsemmisítik, mint hogy olcsóbban adják az árut! Sokszor a korai retket nem sikerült eladniuk a Nagybanin, s nem hogy hazahozva, olcsóbban eladták volna, pótkocsinyit öntöttek ki árkok partján. A tejet is szétöntözgették sokan, minthogy egy kicsit olcsóbban kínálva piacra vitték volna. Nem kell félteni a magyar gazdákat!
dr. prédikátor
Jellemző!!! A magyar"gazda" inkább megsemmisíti a termékét mint sem olcsóbban adja!Nem volna okosabb ha az összetörés helyett mondjuk 20 forintért adnák darabját a vásárlóknak???
eszegfu
@Csizmás Kond: Az általad felvázolt "láncreakció" világos! Én igazából erre a mostani, mondhatnám egyszeri szállitmányra gondoltam, hogy mi a fenének csapkodták a földhöz, amikor inkább szétosztották volna. Ugyan nem ismerem a felvásárlásnak a pontos mechanizmusát, azért azt gondolom, hogy a beszállitók nélkül nincs mit eladni a tesconak sem és forditva is igaz, tehát valahol mégiscsak össze kellene "dolgozniuk". Azt viszont nem igazán értem, hogy ha 1 féle termékre koncentrálok, akkor miért csak nagy kapacitással és sok üzlet lekötésével érek el profitot. Ha mondjuk az én családomból 3 ember, aki a dinnyével foglalkozik, akkor ahhoz, hogy a bér és rezsi után nyereségem legyen elég mondjuk "néhány üzlet"... nem?
Csizmás Kond
@eszegfu: Három ember nem tud annyi dinnyét termelni hogy abból megéljenek és nyereségük is legyen a folytatáshoz...persze az is szerencse kérdése na meg a tapasztalaté.
Egy mezőgazdász nem csak a piaccal kell harcoljon hanem az időjárástól elkezdve mindennel. A dinnye esetében csak addig van gond amíg leszüreteli de mint pl a cseresznyénél még a fákat is gondozni kell.
Szerintem nagyon vakmerő az aki néhány hektárral csak úgy belevág semmi más kapaszkodó nélkül.
emerencia
Mezőgazdasági vidéken nőttem fel és élek a mai napig városiként. Már a hetvenes, nyolcvanas években is jól éltek a mezőgazdaságból, ráadásul nem hivatalosan. Így a segélyeket, kedvezményeket is ők kapták már a suliban is, mint "rászorulók". A munkahelyeimen csak azt nem értettük, hogy aki teljes munkaidőben dolgozik hogyan kereshet kevesebbet mint a szabadidejében végzett mezőgazdasági munkákkal. (Lakás, ház, kocsi, nyaralás, stb. abból volt nekik.) A rendszerváltáskor számtalanszor hallottam tőlük, hogy nagyon jó dolog a munkanélküliség, majd "kihajtjuk" a városi munkanélkülit a földekre. (Igen, ezt a szót használták.) Nem hajlandók tudomásul venni azóta sem, hogy elmúlt már az a világ, hogy az "étel az más" kádári jelmondattal lehetett gyakorta túlzó kiváltságokhoz hozzájutni a mezőgazdaságban a többi munkavállaló kárára. Jelenleg az orbáni unortodoxia szegénytermelő gazdaságpolitikája olyannyira lenyomja a vásárlóerőt a széles néprétegek körében, hogy kb. 4-5 millióan csak úgy jutunk zöldséghez, gyümölcshöz, ha a multik olcsóbban adják. A mezőgazdaságból élőknek fel kellene ismerniük, hogy az áremelés és a hőzöngés nem old meg semmit a termékek megsemmisítése pedig csak olaj a tűzre. Ez már nem a nyolcvanas évek, ahol a paraszti munka a többi ágazat kárára túl volt értékelve. Az étel is csak egy termék a sok közül.
Nil
Odaadhatnák nevelőintézeteknek, alapítványoknak, stb. adományként és leírhatnák az adóból
emerencia
@papa.49: ma 14:14-re Szűkül az elrabolható javak köre, most a kereskedelmi láncok vannak soron. Egy nem élelmiszer lánc már háromnegyed részben magyar tulajdonba került. Csányi pedig bejelentette igényét a régiós Tescora, ami ezidáig még nem jött össze neki de ami késik, nem múlik. index.hu/gazdasag/2016/05/26/csanyi_megvenne_a_tescot/

Emlékezz a rendszerváltásra, milyen sok magyar céget tettek tönkre szándékosan a tűzközelben lévő saját magyar vezetőik és vágtak zsebre. Most is ez folyik csak a préda most éppen nem magyar. Ha nem sikerül véget vetni a hazugovics orbáni illib.unortodoxiának, előbb utóbb megszűnnek Magyarországon a multi kereskedelmi láncok, a konkurencia kiiktatása miatt pedig a tömegek számára még a mainál is rosszabb élet következik. Ha már nem lesz külföldi tulajdon, egymás torkának fognak esni.
G narancs
@emerencia: Nem inkább a felvásárlóknak kéne kevesebb árréssel továbbadni? Amióta központi felvásárlás folyik a mezőgazdaságban, azóta sokan a gazdák verejtékéből gazdagodtak meg. Érdekes, a termék felvásárlási ára köszönő viszonyban sincs az eladási árral. Akkor?
G narancs
@Nil: Milyen adóból ha nincs bevétele?
eszegfu
@Csizmás Kond: Növényekkel ugyan még "üzletszerüen" nem foglalkoztam, de mi diszállat tenyésztéssel és kereskedéssel foglalkoztunk. Gyakorlatilag 2 félével nem birtunk (madarak + hüllők). Mindegyik más eleséget, tartást, stb-t igényelt, tehát dönteni kellett -- még akkor is, ha utána csak "egy lábon állhattunk". Azt kellett választanunk, amihez jobban értünk és amely körülményeket maximálisan meg tudunk teremteni (a nemzetközi karanténtól kezdve, az 1x használatos védőfelszerelésen át, az állatorvosig, aki látott már egyáltalán a bárányon, kutyán kivül állatot és merte vállalni a klf. védőoltások, féregtelenitők beadását). Én erre alapoztam igazából a véleményemet, ami lehet akár rossz példa is...
emerencia
@G narancs: Ez is egy lépés a megoldás felé. (Mármint az árrés csökkentése.) De ezekkel a látványos akciókkal aligha fogják elérni a termelők, hogy ne a közvetítőkhöz vándoroljon a haszon nagy része.
Csizmás Kond
@eszegfu: Az állattenyésztés ha csak az is nem szezonos mint pl a juhfajták vagy a szárnyasok akkor az folyamatos és előre lehet kalkulálni és be lehet állni mégha különböző is.
vargahugi
Termelők!

ha már annyira csapkodni van kedvetek, kanyarodjatok Dunaújváros felé, tudnánk mit kezdeni egy nagy rakat dinnyével,

sok nagycsaládosnak még a 100/kg, is megfizethetetlen, !

elérhetőségünk :. Jobb adni, mint kapni Egyesület
solidedge
Hogy lehet az, hogy a Görögországból és Spanyolországból behozott dinnye ugyanannyiba kerül mint a magyar, pedig utaztatják rendesen? A dinnyeföld szélén árúsított dinnye ára egy cseppet sem alacsonyabb, mint az árúházakba szállított dinnye. Miért az olcsó szlovák tej tudja lenyomni a magyar tejet, miért nem a magyar tej nyomta le a szlovákokat Szlovákiában? A fogyasztók többségének az árúk olcsósága a vonzó. Én a 100 forintos dinnylt eleve 200 forintosnak számolom, mivel a nem ehető héja az egész dinnye közel 50 %-a.
verőce21
A brazilok a tengerbe öntik a kávét, ha magas volt a termés, vagy más módon megsemmisítik. A maradéknak kétszer akkora volt az ára. Tőlük kell tanulni.
Ha dinnyét akar eladni szezonban az áruház (ha akar eladni), csak magyar terméket tud felvásárolni, a déli országokban már leérik ekkorra.
pbalage
Ez ugye már a múlt héten bejelentett dinnyekóstoltatási akció része?
Nil
@G narancs: Több jó megoldás is van - pl az út mellett árulók elég gyorsan eladnak mindent- fel is lehet dolgozni - láttam ivólevet, a héjából édességet és savanyúságot is lehet csinálni, a mag meg gondolom jó állateledel is lehet.
A tiltakozás módja azonban a termelőt minősíti - földhöz vágja vagy adományként szétosztja - nem mindegy
vadnarancs
Ha nem tudod eladni nyereséggel, akkor nem kell termelni te paraszt! Ennyire egyszerű!
vadnarancs
Azt meg szívesen megkérdezném a független fideszes taknyostól, hogy annyi földet miből vett? MIBŰ??? Azért mert apád szétlopta Jászapátit és környékét, folyamatosan mutatkozik "elit" vállalkozók társaságában némi csúszópénz fejébe? Etetik, itatják a dagadt disznaját? Nem lopott eleget apukád? Ne termelj akkor kisfiam, ne vedd fel a támogatást, menj apuhoz zsebpénzért!
papa.49
Tudjátok, mint írtam a házépítésnél úgy kezdtük, hogy vettem a tsz. től ahol akkor dolgoztam 4 anyanyulat, meg egy kant, ezeket tartottuk 2 évig, a szaporulatot eladtuk, leadtuk, mikor összejött annyi pénz akkor átváltottam anyadisznókra, abból volt kettő, megint úgyhogy a tsz felé leadtam a megfelelő számú hízott malacot, a többivel meg piacoztunk...Az persze rajtunk állt hogy tudunk-e belőle pénzt csinálni, hát rengeteg melóval, féléjszakázással összejött a házépítéshez a kezdő tőke, 3+2 év alatt...Mindez volt 1978-1983. ig akkor tudtunk belevágni az építkezésbe...
Már akkor se érte meg a hízott disznót leadni az átvevőnek, csaltak a mérlegnél, csalt azzal ,hogy azt mondta jól megitattam a hízókat, ezért inkább piacra vittem őket, meg háztól is vitték mert szép állataink voltak, tiszták, egészségesek...Nekem 20 éves Wartburgom volt azzal cuccoltam utánfutóval a monori átvevő, meg Volgával járt, nem kell taglalni kijárt jobban, a felvásárlásnál...
@emerencia: 100 % ig igazad van a vidéki jobban menő tsz. et a volt párttikárok, főmezőgazdászok, tsz elnökök vették meg szarért, húgyért, és ezt szó szerint kell érteni, sokszor az ott dolgozók is beszálltak anyagilag, kis százalékban tulajdonosok lettek, azt jött 3-5 olyan év hogy ,,nem volt haszon,, a volt főnök nagy kegyesen szinte ingyen kivásárolta őket, sokszor állami hitelből. és eladta az egész üzletágat!!!Ugye nem kell találgatni ki járt jól???
Ennek a komának aki a dinnyét a földhöz vagdosta SE LESZ SEMMI BAJA, és MIVEL KIDERÜLT KI Ő, ÁLLÍTOM HOGY MEGRENDEZETT AKCIÓ VOLT A TESCO ELLEN!!!
egyvandor
A dinnye a kedvenc szezon gyümölcsöm volt. Tökéletesen passzol a nyári meleghez. Évek óta nem ettem jó magyar dinnyét. Próbáltam piacon, úton út félen többségük a töknél is ízetlenebb. A dinnye termeléshez is kellene egy kis szakértelem., hogy jót jó árin tudjon venni az ember és akkor nem kell a TESCO előtt cirkuszolni. No persze a TESCO most hogy bedönthetőnek látják más szempontból is célponttá vált.
justhpeter
Kérdezhetem-e tisztelt kollégáimat, hogy hányan ültettek már dinnyét életükben ? Hány éjszakát tölt a dinnye a szabadban ? Hány nap telik el ráfordítással, míg bevétel lesz belőle ?
verőce21
A magyar termesztő, ha jó volt a termés, azt hiszi, hogy most vagy soha meg fog gazdagodni. Ez egyáltalán nem így van, mert a felvevő piac kapacitása véges. Ezt a valódi parasztember tudja. Nem fog a lakosság csak azért több dinnyét enni, mert bő volt a termés. (Vagy mert kétszer annyit ültettek.)
papa.49
Tisztázzunk néhány tévedést, EGY PACÁK DOBÁLTA A DINNYÉT, EGY FÜTYISZES KISFIA, AKINEK A HAJA SZÁLA SE FOG GÖRBÜLNI EMIATT!!!
hemami
Úgy tűnik ez egy örökös, kibékíthetetlen ellentét. A vásárlóknak nyilván az az érdeke, ( mivel a túlnyomó többség kevés pénzből él, vagy szegény ), hogy minél olcsóbban jusson hozzá az árukhoz. A termelők ellenérdekeltek. Azt hiszem az lehetne a megoldás, hogy a közvetítőket, akik a kevesebb munkával jutnak nem igazán megérdemelt haszonhoz, nos őket kellene valahogy kiiktatni a rendszerből. Nem vagyok szakértő a témában, de a józan ész ezt diktálná.
verőce21
Hűtőházak, tárolók, silók, szárítók. Ez kell a mg.-i termékek ármegőrzéshez.
gulyasgyula
A tesco-ban nincs is jó dinnye csak valami kis ll. osztályú apró dinnye ..Inkább adok érte többet de az jó legyen ..A kicsi dinnye soha nem volt jó ..Inkább veszek a SPÁr-ba ott legalább kétfelé vágják hamár lékelni nem lehet ..
human
Talán jogos a termelők panasza. Talán hatóságilag kellene minimalizálni az eladási árat. Ugyanakkor biztos vannak más magyar termékek amik hasonló cipőben járnak.
Villon
@human: És ami megmarad, mert magasan határozták meg az árat, azt majd kifizeti a hatóság a kereskedőnek, a termelőnek az adózok pénzéből. Talán fel kéne újra állítani az árhivatalt? Részemről nem kérek belőle. A Tesco pedig nem képes egyedül meghatározni a dinnye árát. Feltételezésem szerint a teljes dinnyeforgalom 10%-át sem biztos hogy eléri.
r2d2
@Hellcat: Vidéken a TESCO bejáratánál árul a termelő, jóval többért és tőle vesznek!
micfild
@Hellcat: régen közvetlenül a termelőtől lehetett megvenni a dinnyét.-- Amióta ez nincs, azóta nem ettem igazán finom dinnyét. a termelők leszedik még féléretten, hogy elszállitsák a multiba..az már nem olyan- Fogjanak össze, hogy ők árulhassák. Az emberek utánamennének a jó dinnyének.
emerencia
@r2d2: Csak azok akik megtehetik. A többség veszi az olcsót vagy semmit mert azt sem meri megengedni magának. Még most is várjuk, hogy lejjebb menjen az ára mert a híres magyar vidéki fizetéseinkből nem futja ilyen luxusra mint a dinnyeevés júliusban. Ehhez nem kell még nagycsaládosnak sem lenni. Elég, ha az ember 12 órákat gürizik valahol és nem tartozik a kiváltságosok köré.
emerencia
@micfild: Mellettünk van egy piac, ahol termelők árulnak. Sokszor drágábban adják ugyanazt a terméket, amit a multiba visznek. A minőség kb. ugyanaz.
micfild
@emerencia: Mellettünk is van egy piac. De termelők nincsenek. Dinnye persze van.. de ők piacozós zöldségesek. A nagybaniról hozzák. Nem bízom bennük...dinnye ügyben semmiképpen. Én olyanra gondolok amikor a földek mellett tudtad megvenni. Akkor szedték le.Vagy régen volt néhány hely a városban ahol szintén termelőtől vehetted. és meg lehetett kóstolni. De nem volt egyiknek sem tökíze. és a kóstolással tuti nem vittél haza punnyadtat sem. Most ez a rizikó benne van.
emerencia
@micfild: Ez igaz. A hatvanas években egy ismerős beavatta édesanyámat a dinnyetermelés rejtelmeibe. Eladásra nem termeltünk mert kicsi volt a terület de arra még emlékszem, hogy egy szál bugyiban a dinnyeföld szélén állni és habzsolni a frisse leszedett dinnyét, az rendkívül jó élvezet.
human
@Villon: Igazad van, a túlszabályzott piac sem életképes. De akkor mit kellene csinálni? Talán kellene egy központi adatbázis, hogy ki mit akar termelni és akkor mindenki tudná, hogy mit érdemes vetnie? Vagy tiltani kellene a piaci ár átlagához képest x%-al alá menő akciókat? Vagy marad a dinnyetakarítás a tesco előtt.
nezelodo
@human: Ja, meg bevezetni a beszolgáltatást, mint Horthy meg a Rákosi. Csak azt nem tudom hova tenni, hogy egykor a franci parasztok miért hegesztették a sínre a magyar libamáj szállító vagonokat, pedig ott már akkor viszonylag jól működő piacgazdaság volt?!
verőce21
Eladni tudni! Ez a művészet. Amerikában csak a vigéceket, az eladni képes embereket becsülik meg.
A sok iskolázott, tanult ember által kitalált, előállított terméket rásózni a tömegekre ez a művészet.
Villon
@human: Létezik ilyen adatbázis. Terület alapon. Bizonyos területnagyság felett, be kell jelenteni, hogy mit fogsz termelni, de azt, hogy egy hektáron mennyi búzád, dinnyéd, sárgarépád, lesz, azt természetesen nem lehet pontosan prognosztizálni. A mezőgazdaság pedig két alapvető kockázattal jár. Az egyik ha van termés, a másik, ha elverte a jég.
wagabund
aszonták, hogy a dobálódzó fiatal egy képviselő gyereke..

...akkorezmosthogyisvan?
Január
@G narancs: Igazad van, köszönő viszonyban sincs a felvásárlási ár a boltba kerülő termékek eladási árával.
Csak egy példa a meggyet a felvásárlók 100-120 Ft/kg -ért vették meg a termelőtől. Az ebből készült befőtt kilónkénti ára pedig eléri a 850 Ft-ot. Igen, van a feldolgozásnak is költsége, meg egy csomó szállítási költség, de akkor sem indokolja semmi csak a kereskedői árképzés a 850 Ft/kg-os eladási árat. Vissza lehet számolni, hogy mi mennyi.
Január
@emerencia: Pontosan az a cél, hogy látványos legyen, hiszen az érintettek ingerküszöbét az éri el. Az, ha csak odaadják a dinnyét a szegényeknek ajándékba, az nem hír.
A negativ hír a hír, arra felkapja mindenki a fejét.
Január
@vadnarancs: Nyugodj meg a termelők nem hülyék, nem ellensége senki saját zsebének. Lesz áruhiány legfeljebb, mint a szoc-ban, amikor csinálta az állam a zöldségprogramokat, mert kevés volt a zöldség. Így is már a fiatalok messzire nagyívben elkerülik a mezőgazdaságot, akik még foglalkoznak vele, azok vagy egész életükben azt csinálták, és már régen túl vannak életük delén, vagy "műkörmösök", akik az Eu-s támogatásért parlagon hagyják a földjüket.
Egyes piacokon van tájékoztató, hogy melyik asztalt ki bérli - őstermelő vagy kereskedő. Alig találsz ma őstermelőt, csak kereskedő árul. Az őstermelők is öregek, mit fog árulni a kereskedő, ha nem lesz, aki termeljen? Ja, majd behozzák az agyonkemikáliázott terményeket valahonnan közel-keletről. Az már csak a finom, amikor zölden szedik le és a ládában érik meg.
Én a napon érett gyümölcsöt szeretem.
vadnarancs
@Január: Ez a piacgazdaság. Amit nem éri meg termelni, azt nem termelik, hanem beszerzik olcsóbban. Kereslet-kínálat, stb... Túlkínálat van a piacon jelenleg, a kiskancsó ne csak a dinnyéből akarjon gazdagodni, ültessen mást is!
Apatszerek
A termelő is a haszonra pofátlankodik, a kereskedő is, csak az a különbség, hogy a kereskedő nem csapkodja földhöz a dinnyét hanem olcsóban adja el. Termelői ésszel ez felfoghatatlan? A túltermelés a várható legnagyobb haszon reményében történik a termelő részéről, ha nem jön be akkor meg csapkodja földhöz a termékét, eszébe sem jut, olcsóban eladni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.