Az eurózóna reformjára, a maastrichti kritériumok újragondolására van szükség – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Lámfalussy-konferencián hétfőn Budapesten.

Matolcsy az eurozónát is megreformálná

Az európai és globális gazdaságpolitikai gondolkodás meghatározónak számító fórumának témája a fenntartható konvergencia – mondta a jegybankelnök.

Az európai közösség minden tagját az eurózóna átalakításáról szükséges párbeszéd elindítására kérte. Magyarország elkészítette ezt a programot – jelezte.

A jegybank elnöke szerint Magyarország 2013 óta fenntartható felzárkózási pályán van, azóta a magyar gazdaság növekedése átlagosan évi 3,8 százalék volt, ami több mint 2 százalékponttal meghaladta az eurózóna átlagát. Az egy főre eső GDP-ben jelenleg az uniós átlag 73 százalékán áll az ország, ez is folyamatos felzárkózást mutatott az utóbbi években. A felzárkózás harmadik fontos tényezője Matolcsy szerint, hogy a GDP-arányos államadósságunk 2022-re 60 százalék alá csökkenhet. A pozitív változások mellett szükségünk van új versenyképességi reformokra, amihez a nemzetközi partnerekkel is párbeszédet kell folytatni.

Húsz évvel az euró bevezetése után néhány alapvető feltétel még mindig nem teljesült, új párbeszédre van szükség arról, hogyan reformálják meg a valutaövezetet – emelte ki az MNB elnöke. A reformokra szerinte kiváló alkalmat kínál az 1992-es Maastrichti Szerződés harmincadik évfordulója 2022-ben. A konvergenciareformhoz új párbeszéd kell az EU intézményeivel és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) is. Európában mindenki erős EU-ban érdekelt, a hosszú távon fenntartható sikeres európai gazdasághoz versenyképességre, kohézióra van szükség – tette hozzá. Az eurózóna első tíz éve sikeres volt, de a globális pénzügyi válságot követően számos problémával és megoldatlan kérdéssel szembesült – vélekedett.

Peter Praet, az Európai Központi Bank igazgatóságának korábbi tagja, akit idén Lámfalussy díjjal jutalmaztak, kiemelte: az eurózóna stratégiájának sürgős felülvizsgálatára van szükség. Idén év végére várhatóan a végére érnek a felülvizsgálatnak. A reformokkal kapcsolatban fontos, hogy legyenek határidők – húzta alá. Szerinte az egyensúlytalanságok már az eurózóna első évtizedében megjelentek, talán túlságosan elhanyagolták ennek jeleit. A monetáris politika nem tud hatékonyan működni más politikák támogatása nélkül. Azt mondta, hogy az Európai Központi Bank iránti bizalom alacsony, azzal együtt, hogy az emberek szeretik az eurót.

Forrás: MTI

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Én ezt már el sem olvasom! :))
Magyarország fölényesen vezet a hibbant politikusok versenyében.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tudode
Valami ezeknél vállon felül hibádzik azok után, hogy őfelsége a REFORMOKAT csupán centralizációban látja annak ellenére, hogy az MNB 180, ill. 330 pontos gazdaságfejlesztési programot ajánlott fel annak aki képtelen megkülönböztetni a közlóvét a hokizsebétől:
.
---- 180 lépés
.
www.mnb.hu/letoltes/mnb-180-pontja.pdf
.
---- 330 lépés
.
www.mnb.hu/letoltes/versenykepessegi-program.pdf
.
Az engem néz téged lát is úgy vezeti a sóhivatalát, hogy
.
-- az MNB nyeresége az MAGÁN LÓVÉ
.
-- az MNB veszteségét pedig az ÁLLAM ViviKÁÉ
..
Ezek után az EURÓZÓNA megreformálási széndéka olyan, mint aki vizelés után a VILLANYOSZTLOPOT rakja a cipzár mögé!!!
Nyírfa
Én ezt már el sem olvasom! :))
Magyarország fölényesen vezet a hibbant politikusok versenyében.
Eladott Ország
Ahogy nézem ezt a Men in Black filmet, mondom én ezt az őstermelőt már láttam valahol...
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/81032368_695348250871911_2895975144931459072_n.jpg?_nc_cat=106&_nc_ohc=fAianx1MyDcAQlARkI0_NhZUnWovG6TML-UeREcRPZJFA2BMhvcVhyVSw&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=0082fddfa3e5c514707b8efa6a167a43&oe=5E9610DB
A kuszaszem inkább üljön le az íróasztala mellé és addig rajzolgassa a 8, azaz nyolcasokat, amíg el nem múlik a fóbiája, azzal mi többre fogunk menni, mint a süket dumájával. Legalább addig csöndben lesz és nem vesz újabb kastélyokat, festményeke, szőnyegeket. Vagy jógázzon az új asszonnyal.Tegnap a harminc éves háború mai párhuzamai, ma az évszázadokra előre látható eurázsiai fejlődés? Meggyőződésem, hogy Matolcsy művei hamarosan egyetemi tananyaggá válnak - a pszichiátrián.
Eladott Ország
A Magyar Nemzeti Bank unortodox elnökének víziói vannak. Nem először fordul elő vele, jobb helyeken ilyesmivel az ember orvoshoz fordul, ugye. Ám a Magyarországon világhírű pénzügyi csörgősipkás zseni nem adta fel a józan ész elleni harcot. Mi ez? Gyurika levelet írt az angyalkának, hogy ezeket kérné ő karácsonyra, vagy mi a Jóisten? Valaki szóljon Gyurikának, hogy ha fáradt, pihenjen meg és vigyázzon, hogy ne süsse meg a fejét a napocska. Különben szerintem kurvajó az irány, legfeljebb majd át kell írni a 2030-at 2130-ra, de akkor már a kutyát sem fogja érdekelni. Körülbelül annyi értelme is van ennek a negyedikes fogalmazásnak, mint Kövér László alufóliasisakos küzdelmének a kommunista Brüsszel ellen. Már tíz éve egyre elkeseredettebben nyomja, és semmi eredménye. Mondjuk úgy nehéz lesz, hogy közben Moszkva seggéből kilógva habzik az ember szája.
advocat
Ki kérdezte? Mi közünk van az euróhoz? Persze a kibicnek semmi nem drága! De jobb lenne ha nem csinálna magából is hülyét! Igaz, magánügy
kereső
Mit ugat ez a vakegér. Nem vagyunk/és orbán isten idejében nem is leszünk az eurozóna tagjai.( neked is addig tejel az árfolyam nyereség, amig forintban számolunk)- akkor meg mit akar? Semmi közünk hozzá- matolcsynak meg végképp nincs.
Az, hogy nem euro a pénznemünk csak egyszerű állampolgárnak fáj , az infláción , és a megtakaritásai elértéktelenedésén keresztül.
nezelodo
Nagyon megbánja majd ez brüsszeli bagázs, hogy nem hallgat a mi nagyon tehetséges szakembereinkre. Sutba dobták Orbán zseniális elképzeléseit az EU jövőjéről, most pedig kapva kaphatnának a pénzügyi ászunk ötletein! Még azt sem ismerik föl, hogy többet lát a pénzügyi világból mint ők! Megnézhetnék a fotót, kétfelé tud nézni egyszerre, isteni adottság...
Qqberci
Kuszaszemnek sürgős pszichiátriai kezelésre volna szükség...
justhpeter
Reménytelenül hülye az ürge. Pont ugyanolyan mint a gazdaállata. Ezeknek már nem kellene szabadon járkálniuk. Azt hiszem a bolondok a BolondKásler tárcájához tartoznak.
kokopelli
...de a többieknek nincs is piros pontja a schegge fölött !! Nem a saját hazájáddal kellene kezdened?
Mi van akkor,ha az EU egyik fele a kétsebességes EU mellett dönt? Rásegítés kézihajtánnyal?..és
mit szólna a "zasszony" hozzá ? (eldobná a klotyókulcsot?)
Jozefina
Igen, a nem EURÓ-t használó EU-s országokat csak másodlagos tagoként kellene kezelni mindenféle tekintetben!!!
nezelodo
@sokanvagyunk: Nem tudod? Olyan a stabil Ft, mint a térképészetben a tengerszint. Az mindig ugyanott van...
csipetke
Na,mégcsak az kéne,hogy az euróba is belepiszkáljon.Lepusztítaná azt is,mint a forintot.Nem véletlen,hogy nálunk még nincs euró,mert azzal nem tudnának úgy játszani,mint a forinttal. Kuszaszem a forintot már hosszú--hosszú ideje a bányászbéka segge alatti mély gödörben tartja.Az egész bandát meneszteni kéne ezért.
kissé felnőttem
aki allergiás a 88888-ra ne dobálozzon nagy szavakkal Euró bevezetéssel normalizálhatók a bérek is már csak orbánt kell cserélni
silber13
Ezt a bandzsa bankár kellene megreformálni agyilag! Kiváló agyreformerek állnak rendelkezésére Grazban, vafy Döblingben!
kereső
@luiz: A qrvqa életbe má'! Miért pofáznak ezek állandóan. Nem volt elég 2010 augusztus?, a devizahitelek bedöntése? ( Kósa és Toporzékpéter akkor adták meg a kegyelemdöfést a forintnak, azóta csak romlik!)
emarfe
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
simmering73
Ezt a messzilátását csípem ennek a nímandnak. Annak örülne,ha 1ft-ért 335eurót adnának.
Nessy
@simmering73: Matolcsi monetáris politikáját, és annak "eredményét" ismerve,az eurózóna tagjainak maximum, mint elrettentő példát mutatják be ezen a tanácskozáson.
RonaGyuri
nincs elég baja az eurózónának, még ez a retardált bunkó, pottyös segg szaki - is meg akarja reformálni? =))
Hari
Teljesen igaza van. Miután minden szegmensben mi vagyunk Európában a legjobbak, Európa motorja, ideje ezt a marginális kérdést is helyére tenni. Nem megreformálni kell, hanem száműzni, helyére a forintot, vagy a kipcsák közös valutát bevezetni,természetesen Matolcsy arcképét rávésve. Aztán az európai törpe gazdaságok (pl. német, francia,és a hozzájuk hasonlók) vagy tudomásul veszik, vagy vessenek magukra. Egyszerűbben megfogalmazva: a hülyeség határtalan, valódi és átvitt értelemben is.
kokopelli
@simmering73: Nem tudok másra gondolni,csak arra,hogy egy vasmunkás pár év segéd "titulussal"
azt mondja egy "Kóceráj"-nál,hogy egy-két év alatt "feldobom" a vállalatot világszintre! Hol az irodám?
Clavigo
Vazzzzze,,,,oda ne engedjék ezt a pöttyös seggű f@szt... Elég ,,ha csak a forintot vágja rommá,ez a bohóc. ..."" Elvesztette a közpénz jellegét...",,, Azért kíváncsi lennék,,,hogy erre a dumára mit lépne egy adófizető német,francia,holland,osztrák ,,stb. állampolgár. Vazzzze,,,akut sikítófrászom van ettől a köcsögtől..
advocat
rewax
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - getmeets.com...

thumb_up replyVálasz error access_timema, 14:02


emarfe
MooXi.net... - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni

thumb_up replyVálasz error access_timema, 14:07
advocat
rewax
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - getmeets.com...

thumb_up replyVálasz error access_timema, 14:02


emarfe
MooXi.net... - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni

thumb_up replyVálasz error access_timema, 14:07
advocat
rewax
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - getmeets.com...

thumb_up replyVálasz error access_timema, 14:02


emarfe
MooXi.net... - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni

thumb_up replyVálasz error access_timema, 14:07
lusta
@Jozefina: Igen, a nem FORINTOT használó EU-s országokat csak másodlagos tagoként kellene kezelni mindenféle tekintetben!!!
Sámannus
Remélem ezt a barmot mindenki kerüli, mint a sarat.
Gauntlet
érted: egy 9 milliós ország egy 400 milliós tömböt?
Cicamama55
Feketén-fehéren nála megreformálni=meglopni... Devizahitelesek lenyúlása ma még élő valóságnak számít!
nezelodo
@Sámannus: ma 16:35. A francot! Orbán a közgazdasági, több évtizedes tanulmányai és kutatómunkája alapján őt tekinti a gazdasági zseninek, a Lölö után.
Eladott Ország
"Rabár Ferenc (Budapest, 1929. június 4. – Budapest, 1999. december 29.) magyar közgazdász, politikus, az Antall-kormány pénzügyminisztere 1990. május 23. és 1990. december 20. között, egyetemi tanár. Rabár azért mondott le a tárca vezetéséről, mert állandóan konfliktusba keveredett Matolcsy György jelenlegi gazdasági miniszterrel, aki akkor a Miniszterelnöki Hivatal Gazdaságpolitikai Titkárságát vezette. A kormányból való távozása után Rabár visszatért a Közgazdaságtudományi Egyetemre, majd 1996-tól a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára volt."
latoluz
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Lepényleső
Állítólag a szem a lélek tükre! Nem vitáznék azzal ki rájött erre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.