Karácsonyi örömhírként terjedt el a helyiek között a közép-olaszországi Tolentinóban, hogy a magyar kormány 150 millió forinttal járul hozzá az október 30-i földrengésben súlyosan megsérült Szent Szív templom helyreállításához. Az összegről a helyiek hétfőn értesültek a templom plébánosától.

A mintegy húszezer lakosú város polgármestere, Giuseppe Pezzanesi köszönetet mondott Magyarországnak és a magyar népnek a nagylelkű adományért, hangsúlyozva, hogy a budapesti kormány által felajánlott mintegy 150 millió forintot teljes egészében a Szent Szív templom helyreállítására költik.

"A magyar nép nagylelkű. A magyar nép történelmet írt. Megtöltötte a szívünket ez az adomány, amely városunk ennyire nehéz pillanatában segít bennünket!"

- mondta a polgármester.

A templomhoz vezető kis utcát drótkerítéssel zárták le; rajta táblák, s az egyiken a magyar zászló és az olasz nyelvű felirat:

"Ezt a templomot a magyar kormány restaurálja, és teszi biztonságossá. Köszönjük".

A templom gerendákkal megerősített homlokzatán látszanak a földrengés okozta károk. A falak mindenhol végigrepedtek, a boltíveket aládúcolták, a padlót törmelék borítja, a latin feliratú márványtáblák és a díszítések darabokban hevernek. A templom melletti sekrestye kétemeletes épülete is csak pár percre látogatható omlásveszély miatt.

Amikor október 30-án reggel megmozdult a föld, éppen a vasárnap reggeli mise zajlott. A papot és a hívőket is először megbénította a félelem, majd kirohantak a templomból. A misét orgonán kísérő Andrea Carradori az emeletről rohant le. Néhány héttel később ő írt segítségkérő levelet Orbán Viktornak, amelyet a vatikáni magyar nagykövetség továbbított Budapestre. Carradori kiemelte Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint a Timaffy Judit vezette milánói főkonzulátus közvetítő szerepét is.

"Nem ismerem személyesen Orbán Viktort, de abból amit a katolikus sajtóban olvastam róla, azt gondoltam, ő az egyetlen jelenleg Európában, aki védelmébe veszi és őrzi keresztény értékeinket, hogy át tudjuk őket adni a következő nemzedéknek"

- mondta Andrea Carradori, a tolentinói általános iskola zenetanára és a Szent Szív templomot gondozó Szent Szív társaság perjele.

"Tolentino a keresztény szolidaritás nevében fordult Magyarországhoz, amely mindig is segíteni fogja a bajba jutott keresztényeket a világ bármelyik részén. Reméljük, más is követni fogja a példánkat"

- mondta a templomnál Habsburg-Lotharingiai Eduard vatikáni magyar nagykövet.

"Ünnep ez számunkra. Nem is hoztuk rögtön nyilvánosságra az adomány összegét, mert nem tudtuk elhinni, hogy ez igaz lehet. Köszönjük a magyar kormány adta lehetőséget"

- jelentette ki Andrea Leonesi, a templom plébánosa, aki ideiglenesen egy közeli teremben misézik.

A magyar kormány a 2009-es abruzzói földrengés után a szintén súlyos károkat szenvedett Capestranóban Kapisztrán Szent János szülőházának helyreállításában segített a budapesti I. kerülettel közösen.

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

moareka
Ennyire gazdagok vagyunk? ...akkor miért állnak kígyózó sorok a Blahán, meg a többi ételosztó helyen?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Szókrakész
A biztosító hol van ilyenkor?
Vagy Vatikán?!?!?!

Ja hogy ezért hablatyolja a pápa, hogy az apró dolgokban leljük meg a...
Mert maga a Vatikán is csak aprópénzt ad?!?!?!
sziha
vitya, vitya... Csak nehogy a templom tornyan levo keresztre legyel kifeszitve a harrachelvtarssal egyetemben...
Macskaszem
De miért???
Mert Magyarország már oly mértékben erősödik, hogy vissza kell venni a tempóból, mert leelőzi magát vazzze? Mert mögöttünk már senki sincs, mindenki beelőzött minket.
Eladott Ország
És újra csak rá kell eszmélnem, mennyire igaza volt a mi Urunk Jézus Krisztusnak, mikor a szeretet parancsát nevezte a nagy parancsolatnak, ahogy az Máté evangéliumában áll. Mert ha a hit hegyeket mozgat, úgy a szeretet még ennél is többre képes: úrrá tud lenni mindenen, még a józan észen s a megfontolt mérlegelésen is.
dodóka
Csak szórja ez a kis barna geci az ország pénzét számolatlanul. Most azt hiszi, hogy ő a világ nagy-nagy jótevője. Itthon meg nyomorog több millió ember. De a romániai , koszovói stadionokra, meg olasz templomokra lehet költeni...
karma1
Most az egyszer valami miatt - amit nagyon szeretnek tudni, miert? - veletlenul jo celra adomanyozott penzt.
Vagy csak most epitette ki epp a megfelelo kapcsolatot a Corleone csaladdal...
(Ne akarjatok atelni egy pusztito foldrengest, vagy eppen latni szemelyesen a rombolast, amit egy ilyen veghezvisz).
Lehet ezert engem megkovezni, ez csak egy velemeny - sajnos, a fenti hsz-ek nem nagy empatiarol tanuskodnak. Ha ugyanez 10 evvel ezelott tortenik, Ti is adakoztatok volna, ha mast nem, 100 forintot legalabb...
Mara sikerult elernie ennek a patkanynak, hogy a legjobb magyarok teljesen hidegek maradjanak masok nyomorara.
tudom, hogy iszonyu problemak vannak otthon, es ennek a penznek is boven lenne helye.
Ez most 150 millio forint volt, jo celra. De mindenki suru csondben van, amikor egy fideszes "honatya" egyedul elbenzinezik tobb millio forintot, 6 ev alatt felvesz 65 millio forint fizetest, juttatast, es ezert 6 evig egy kurva szot nem szol a Parlamentben, nem kepviseli azoknak az erdekeit, akik odakuldtek. Ha ettol a parazitatol visszavennek a pocsek kepviselosege miatt azt a penzt, amit eddig kifizettek neki, akkor mar majdnem meglenne ennek a 150 milliionak a FELE.
silber13
Carradori Uram! Azt írja fentebb: ""Nem ismerem személyesen Orbán Viktort, de abból amit a katolikus sajtóban olvastam róla, azt gondoltam, ő az egyetlen jelenleg Európában, aki védelmébe veszi és őrzi keresztény értékeinket, hogy át tudjuk őket adni a következő nemzedéknek"
Talán nagyon sok magyar nevében mondhatom: jobb is, hogy nem ismeri!!!
karma1
@silber13: Kifele mast mutat am, hiszen nem tudnak magyarul ott Olasziaban, es hat kifele muxik am ezerrel a propagandagepezet,...
Szerintem is jobb, ha nem ismeri meg, de - ahogy irtam fentebb - az egeszen biztos, hogy ennek valamilyen nyomos okanak kellett lennie, kulonben nem akkora adakozo o, leszarja a bajban levoket. Valamiert megsugtak neki, hogy most errefele jo lesz, ha jotekonykodik... Vagy mondom, a maffiaval akar osszezarni...
silber13
@karma1: Nem adakozó? Dehogynem! Élő példa a "Bogányi zongora körüli disznóságok sora, amikor ugye állampénzek sokasága vándorolt egy falusi sufniba, hogy ott létrehozzon egy semmi hangszert! Ha ugyan valóban magyar... Mert rohadt nagy kétségeim vannak! Tudod, mi a nemzetközi összefogás? Meg kellene nézni a felsőgödi Jézsus szíve templomot! Az valóban nemzetközi összefogás eredménye 1924-ben A főlépcsőn ott a mozaik: 1924
karma1
@silber13: Dehat a Boganyi zongora csak nemes cellal johetett letre, hova gondolsz??? Es eltolcsi mint adakozo , bokezu mecenas, az smafu? ...:o))))

Jovanna, nem hergellek tovabb a hulyeseggel...:o)))
elnyomott
Pénzen vett "kereszténység".
Egy szegény országból kicsavar mindent a gátlástalan vezetője.
Nem a nép adta, a minidiktátor vette el tőle.
Még ha lakóházak újjáépítésére, vagy helyrehozatalára adná, de nem a templomra szánni ájtatosabb dolog. A saját pénzét adja, ne a népét!
Szókrakész
És erről miért nem népszavaztál?

Amúgy meg mi az hogy a magyar nép?!?!?!

Mi nem hatalmaztunk fel rá!!!

Vagy hogyan van ez?
Mi adunk sok, sok pénzt, ők meg küldenek érte sok áment?!?!?!
DR Eric CARTMEN
Annyi országban odavannak a püffedt pávatáncosért. Nem akar odamenek... akarom mondani odaköltözni ???
Clavigo
Még jó,,hogy nem stadiont épít nekik a Háborodott...
CsipkeRózsa
@Clavigo: Orbán terjeszkedne külföldön is. Nincs megállás.

"Orbán Koszovóban is stadiont építene"

nepszava.hu/cikk/1109854-orban-koszovoban-is-stadiont-epitene
moareka
Ennyire gazdagok vagyunk? ...akkor miért állnak kígyózó sorok a Blahán, meg a többi ételosztó helyen?
justhpeter
@CsipkeRózsa: Ezért és a koszovói stadionért kell büntetni Orbánt és nem a földrengés áldozatainak nyújtott bármilyen segítségért.
Szókrakész
Ez a Déli Nyitás.

Most csak elszórják a spórákat, aztán gombamód biznisz lesz belőle.
Előbb megveszik a kis közösséget "szavazóit".
A végén átveszik Vatikánt is.
bence
Ez az összeg is tőlünk lett elvéve !
Szókrakész
" hogy a budapesti kormány által felajánlott mintegy 150 millió forintot teljes egészében a Szent Szív templom helyreállítására költik."

Ha nem tőlünk jönne, akkor mire költenék?

Miseborra a helyi kocsmában?
Nagy Mária
@justhpeter: Te elhiszed róla, hogy ezt önzetlenül tette? Én nem, a mi pénzünkből, a lerongyolódott nemzetközi népszerűségének az újra fényezésére.
kamazuka
Ez egy jó hír végre!
Ami a földrengések által elpusztult azt mind helyreállítani csak nemzetközi segítséggel lehetséges!
Szókrakész
@kamazuka: És Vatikán is megtesz mindent, ami tőle telhető.
Egész nap imádkoznak a helyreállításért.
Szókrakész
@kamazuka: Akkor én is megpörgetem az imamalmot.

Ámen!
eugen4402
Jaj, hát nem tudtátok?
A Pedzanézi Gyuszi felcsúti gyerek volt, a Lőrinc mögötti padban ült, csak a vörösterror elől ki kellett tántorogni Itáliába a famíliának, de hát a tehetséget nem lehet BÉKA alá rejteni. Már Giuseppére magyarosította a nevét, és a polgármesterség másnak is jó kezdésnek bizonyult...
kamazuka
@Szókrakész: Villanyászok osztják ama véleményt,hogy ha a volt,nem lesz, hanem van,akkor a feszültség mérhető!
Szókrakész
@kamazuka: Ezek tényleg villanyészek.
Értenek hozzá.
Szókrakész
@eugen4402: A komcsi rendszer emlékei ugranak be nekem.
Akkor kellett minden évben a fizetésemből egy tankot, és egy templomot vennem az államnak.
Nem is véletlen, hogy olyan szegény voltam, hogy a cipőm mellett kellett járjak, hogy el ne kopjon.
Szókrakész
@eugen4402: Attól félek, Orbánéknak célja van ezzel is.
Csak nem ellenpápát akarnak állítani, mint az többször is megtörtént a középkorban?
És kell az új székhely hozzá?
És ha meg is van a templom, mert Lőrinc felépíti ezt is, mint a birodalmát, akkor jöhet a "harc" a "liberális" pápa ellen.
Egy illiberális?
De ki lenne az?
Tömjén Zsóti?

Eltolcsy lesz a bankár?
Csak nehogy ő is Londonban legyen egy hídra fellógatva mint Calvi.

www.google.hu/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=calvi%20london%20bridge
Szókrakész
@kamazuka: "Villanyászok osztják ama véleményt,hogy ha a volt,nem lesz, hanem van,akkor a feszültség mérhető!"

Akkor már régen is volt(van, lesz) "feszültség"?
Csak titkolják?
Minden mese így kezdődik.

Hol volt, hol nem volt...
eugen4402
@Szókrakész: ... és tudod, milyen jó befektetésekre kényszerítettek?! Akkoriban fillérekért vesztegették a tankokat, a templomokat és a tankötelezettséget, (Aczél 3T)... Ma meg felbecsülhetetlen értéket képviselnek. Igaz, kereslet egyikre sincs, de jól esik néha elgyönyörködni egy rozsdásodó T-34-esben a zord téli reggeleken... :-)
eugen4402
@Szókrakész: Na, most van bajban a kis-Nagyember. Teljesen új név után kell néznie, mert a szőlős-boros Szent Orbán elfoglalta a családnevét, de nagyobb gond, hogy majdnem ezer évvel ezelőtt egy Ágoston-rendi Viktor kijelentette:
"stipi-stopi, én vagyok Szent Viktor..." Olvasom, hogy Párizsban már egy apátság viseli e dicső nevet...Talán segíthetnél új szent-nevet találni, mert anélkül nem érdemes beköltözni a kapucinus templomba, és akkor lőttek az ellen-pápaságnak...
1magyar
Orbán is először a hazai szegény éhező, hajléktalan keresztényeket támogatná a valaha általuk befizetett adóból,járulékokból, mielőtt hajléktalanná váltak utána ha ezt megtette adhat olaszt templomra, de minek?
Eladott Ország
Maholnap már Los Angelest vagy Monte- Carlót fogjuk támogatni, olyan gazdagok vagyunk.
Így szokott ez lenni, amikor valaki oly mértékben elrugaszkodik a valóságtól, hogy már mindenben a saját hülyeségeinek a megerősítését látja. A tények egyáltalán nem számítanak, a kormánykommunikáció és a lakájmédia pedig lapátolja a vezér elé az abrakot.
Hogy az Orbán Viktor nevű ember mikor omlik össze, az nem tudható előre. Bekövetkezhet
bármikor – valószínűleg már többször be is következett, de sikerült stabilizálni ­, akkor pedig
elszabadul a őrület.
1magyar
@1magyar: Kicsit keverve sikeredett: olasz templomra - de minek?
Szókrakész
@eugen4402: Most feladtad a leckét.
Mi lenne hozzáillő, méltó személyéhez?
Egyenlőre csak stadionban, rezsicsökiben, jobbanteljesítésben tudok gondolkodni.

Időt kérek.
Szókrakész
@Eladott Ország: "Hogy az Orbán Viktor nevű ember mikor omlik össze,"

Szerintem már most is elemről és távirányítóval működik.
eugen4402
Ja, tisztelt hölgyeim és uraim a "nemzetpolitika" (voks-vásárlás) nem olcsó mulatság... Hajnalban (félálomban) mondta a Kossuthon Potápi Árpád János kormánybiztos, hogy az MSZP kormányok évente 10 milliárdot fordítottak a határon túli magyarságra, ők idén már 73 milliárdot juttattak a nemes célra...
Szókrakész
@eugen4402: Akkor átköltözök Romániába, vagy... és akkor az adómat juttatásként vissza is kapom.
szaboria1
@karma1: Megnéztem amikor nálunk a vörös iszap katasztrófa volt az olaszok nem igen adakoztak. Viszont a templomnak a helyre állítását az olasz kormány biztosítja.
eugen4402
Helyesbítek: nem kormánybiztos, hanem államtitkár... Bocsi!
karma1
@szaboria1: Mint irtam, ez nemes cel - LENNE, ha nem sejtenem (sztem tudom!) - hogy ebben IS valami oriasi mutyinak kell lennie...
orbanbol nehezebb egy forintot kivasalni, mint doglott lobol a fingot...
emerencia
@karma1: Ha Orbán valóban segíteni akart volna akkor nem templomra ad pénzt. Sosem felejtem el egy régebbi olasz földrengés után két évvel az egyik településen az ott élők még ideiglenes konténerekben laktak (mutatták a tévében) de a helyi templomot már felújították az olasz adófizetők pénzén. A templom is fontos de sokkal fontosabb, hogy előbb az emberek lakhatása legyen biztosítva. Ha erre adta volna a pénzt nekik akkor biztosan kevesebb lenne a felháborodott komment is.
karma1
@emerencia: Asszem, orbannak sikerult mar annyira kiolni a magyarokbol a szolidaritast, a termeszetes segitsegnyujtast, hogy a zemberek mar akkor is kopkodnenek ra, ha mondjuk eppen egy bolcsodet vagy iskolat akarna ennyi penzbol felujitani. Egy olasznak a templom a mindene, sokszor elobbrevalo, mint a csaladi otthona. Ezt mi eleg nehezen fogjuk fel, az itteni 5 evvel ezelotti oriasi foldrenges utan a mai napig vannak olyan serult epuletek, ahol meg nem fizettek ki a javitasi koltsegeket, viszont a christchurchi katedralist embertelen nagy osszegbol MINDENKI egyetertesevel akartak MINDENARON ujjaepiteni. (Mar masodszor, mert ez az epulet egy evtizedekkel ezelotti foldrengesben mar egyszer felig ledolt. Az 5 evvel ezelottiben pedig majdnem a foldig rombolodott).
Erre a jozan polgarmester mondta azt, hogy most pedig nem fognak ennyit kolteni a katedralisra, mert ha az eredeti allapotaban allitjak vissza, akkor megint ossze fog dolni. marpedig amig problema van a lakosok biztonsagos lakhatasi lehetosegeivel, bizony azt elobb kell megoldani, mint erre kolteni. Ez a foldrenges ugyis mar tobb milliard dollarjaba kerult a koltsegvetesnek, az egyik legjobb biztositotarsasag tonkre is ment bele. Nezd, ez nekem mindenkeppen teljesen ertelmezhetetlen segitsegnyujtas volt, ismerve orban sunyisagat...Megint helyzetbe lesz hozva meszaros & meszaros epitoipari vallalkozasa, majd Horvatorszagbol athajozik megtekinteni az epitkezesek haladasat...:o((((
Eriksson
A kereszténység határok nélküli, világméretű vallási eszmerendszer dél-Amerikától Szíriáig, Spanyolországtól az afrikai katolikusokig. Egy olasz templom nemzetközi kincs. Miért ne járulhatna hozzá Magyarország egynek a felújításához?
Peller Anikó
@Eriksson: de miért pont egynek? Amikor van még belőlük millió. Újítsuk fel mindet. A hívek meg majd dörgölik a kezüket, hogy mennyi marha van a világon.
Eriksson
@Peller Anikó: Jó kérdés. Hagyni kell más keresztény országoknak is a jótékonykodást. Jól van ez így. 150 millió egyébként sem borzasztó nagy összeg, inkább jelképes-
De rákérdezhetnék a Blaha téri ételosztásra is. Miért mindig rendszerszerűen pont ugyanott, ugyanaz az 1600 ember van kisegítve, amikor sok rászoruló él az ország különböző részein. Talán még jobban is.
Peller Anikó
@Eriksson: hát mert nem az a cél. A cél a lopós lelkek tömjén álszentségének világgákürtölése, lám lám milyen nagyon gondoskodunk az elesettekről. Miközben a nyomorultak kiirtása van folyamatban valamint a kevésbé nyomorultak megnyomorítása, elüldözése, agymosása és elhülyítése.

A 150 millióról csak annyit, hogy bizonyára a templomokban van a legjobb helye a pénznek egy földrengés után. Hiszen a templom az elhülyítés egyik legfőbb szerve, bár nagyon hasznos egy ilyen birka akol.
Eriksson
@Peller Anikó: Bizony, hogy hasznos. Nincs nagyobb boldogság egy keresztény ember számára a templomi hitnél, megnyugvásnál. Ahová nem fér be a külvilág rosszindulata, nyomora, irigysége.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.