A 2014-es választások idején az újabb kétharmados kormányzati győzelemben közrejátszott a korábban meghirdetett rezsiharc. Óriási probléma azonban, hogy választási fogásnak indult és valóban sikeresen bevált, ám ez fokozatosan bekerült a magyar iparpolitikába és általános gazdaságpolitikai gondolkodásba.

Orbán csodafegyvere gúzsba köti az országot – ki jár jól a rezsicsökkentéssel?

Ezt mondta el Bod Péter Ákos, az MNB korábbi elnöke. Mára pedig mindez számos stratégiai kérdésben gúzsba köti Magyarországot.

Az energiaárak 2020-as hirtelen esését 2021 tavaszán a gyorsan megnövekvő kereslet és az akadozó vagy tudatosan visszafogott kínálat együttes hatására komoly árnövekedés követte.

Az elemzői konszenzus szerint ez az árkorrekció átmeneti.

Közvetlen gazdasági és politikai hatásai azonban nagyok, hiszen a már kibontakozó inflációt hirtelen rég látott magasságokba lökte, és ezen túl is gondot okozott számos családnak, noha a nyersanyagok, energiahordozók tőzsdei ára csak egyetlen tényezője annak a tarifának, amelyet majd a végfogyasztó megfizet. A lakosság áram-, gáz- vagy csatornaszámlájában sokfajta szolgáltatási tartalom, valamint nem kevés adótétel is benne rejlik, még az olyan gazdaságokban is, amelyekben erősek a piaci hatások.

Ott pedig különösen ki vannak téve a politikai, hatósági szabályozási hatásoknak a közműárak, ahol erőteljes az állami beavatkozás, de a legfontosabb azonban, hogy hogyan interpretálható ez a magyar viszonyokra. 

Ismeretes módon a Fidesz-kormány a 2014-es választás előtt az energia- és közműszolgáltató szektorban közvetlen állami szabályozás alá vonta a lakossági díjszabást, és azt összekötötte az addigi piaci árakhoz képest egy bizonyos mérséklésével.

A hatósági árakra történő áttérés így a propagandában sikeresen összekapcsolódott a rezsiköltségek csökkenésével, noha a nemzetközi energiahordozó-árak meginduló csökkenése nyilván kis időn belül akkor is mérséklően hatott volna a végső fogyasztói tarifára, ha marad az addigi árazási gyakorlat. Ez lett a csodafegyver, azaz a 

rezsiharc.

Ezzel lehetett választást nyerni, és ezzel lehetett támadni is az ellenzéket. Ám tágabb gazdaságpolitikában már látszik, nem minden arany ami fénylik. Ez a helyzet bontakozik ki most a visegrádi országokban, erről bővebben ebben a cikkükben olvashat. 

Az árszabályozás és az állami vállalatok monopolhelyzetbe hozása révén azokban az években (gyakorlatilag 2014 eleje és 2021 nyara között), amikor jóval olcsóbb lett a világpiacon a földgáz és a nyersolaj ára, mint korábban, a kormányzatnak komoly nyeresége képződött.

Azt azután az állami cégekből osztalékként kivehette és saját preferenciái szerint elkölthette.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: mfor.hu

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pipás
A rezsicsökkentés a vékony, hamis mézréteg a fekáliával teli edényben.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Sámannus
Nem kell foschni, visszafizeti háromszorosan meglássátok annyi évet kap, hogy lesz ideje ledolgozni
tothjani
Mondjuk az igazi probléma az hogy a gáz és az áram is a lakosság felé Állami monopólium, igy volt ez a Görögöknél is ahol pénz nem számít alapon működőt az állami gázszolgáltató. Majd jött az Államcsőd !!
Nessy
@tothjani: Az közületek az emelkedő rezsiárakat beépítik az árakba, ami aztán tovább gyűrüzve infláció gerjesztő! Ergo a magas ÁFA -val mindannyian fizetünk! A tűzifa, szén,palackos gáz ára is a csillagokba! Finoman szólva állambácsi nem fizet rá a bótra!
tudode
A pokol tornáca is jóindulattal van kikövezve, mint az egyeduralkodó rezsiharca "is"
.
-----Gáz: Vlagyimir Putyin kettős ütése Magyarországon
www.lexpress.fr/actualite/monde/europe/gaz-le-coup-double-de-vladimir-poutine-en-hongrie_2161007.html
-------------------------
.
Merjünk nagyok lenni:
.
----- “Merjünk nagyok lenni!”
kanadaihirlap.com/2019/03/26/merjunk-nagyok-lenni/
----------------------
.
Oszt'
.
---- Így lett Magyarország az új hidegháború egyik főszereplője
www.youtube.com/watch?v=ILxGCoxsnZ8&t=23s
.===============
.
Ha ez nem elÉG:
.
-----Aláírt a kormány a Fudannal: legalább 26 hektáros egyetemi kampusz épül
www.napi.hu/ingatlan/orban-kormany-kina-hitel-fudan-egytem-diakvaros-epites.727959.html
-------------------------
.
Ráadásúl, mert Magyarország befogadó/vendégszerető ország, (volt)
.
----- Új Selyemút – Központi szerep juthat a Budapest-Belgrád vasútvonalnak
azuzlet.hu/uj-selyemut-kozponti-szerep-juthat-a-budapest-belgrad-vasutvonalnak/
-------------------
.
Nincs megállás földön, levegőben
.
----- AZ ÚJ LÉGI SELYEMÚT ÁLLOMÁSA: KÍNAI CARGOKÖZPONT FERIHEGYEN
iho.hu/hirek/az-uj-legi-selyemut-allomasa-kinai-cargokozpont-ferihegyen
--------------------
.
Tengeren csak amiatt nem, mivel nincs az egyeduralkodónak csak fatornyos valujában egy ESŐvíz felfogó csónaKÁZÓ tava, szülőfalujában hiddal!.
.
---- A Velencei-tóra nincs pénz, de Felcsúton csónakázótavat és sportpályát építenek Mészárosék
erosito.hu/content/2021/08/16/a-velencei-tora-nincs-penz-de-felcsuti-csonakazotora-es-sportpalyara-van
-------------------------
.
No komment! A link-ek beszédesek!
Rizikó
Mi. Ez nem kérdés de a libsi szómágusok mindenáron be akarják beszélni nekünk, hogy a mi érdekünk az, hogy a gatyánk is ráfizessük a gázra. Márki öltözködést javasolt a hideg szobába én meg költözködést neki, míg szépen mondom.
Pipás
A rezsicsökkentés a vékony, hamis mézréteg a fekáliával teli edényben.
kissé felnőttem
@tudode: Sipálya is szánkozó domb is pénz az mázsaszám szórva
simmering73
@Nessy: 2013-ban 5175-ft volt a palackos háztartási gáz. Két hete 5175-ft-ért vettem. Ez a rezsiharc gyümölcse.
lusta
@simmering73: Ezzel csak az a gond, hogy 2018-ban is 5175 ft volt, pedig akkor rezsiharc nélkül legalább egy ezressel lehetett volna olcsóbb.
Nálunk a pékséget a szomszédasszony vezette. A nagy rezsiharc után egy beszélgetés során káromkodott, pedig nem volt ilyen szokása. Kiderült, a pékségre lőcsölték a szemétszállítási díjtól kezdve a gáz árán keresztül az áram áráig mindent.
csipetke
Egyik kormány se tudja huzamosabb ideig fenntartani a rezsicsökkentést,mert csődbeviszi az államot.Persze ha normális bérek lennének,nem okozna gondot a rezsifizetés. MZP olyasmit mondott,hogy igazságosabb rezsicsökkentés lesz. A lölő-félék fizessenek teljes árat, és a kiskeresetűek részesüljenek a csökkentésben.
kereső
"Azt azután az állami cégekből osztalékként kivehette és saját preferenciái szerint elkölthette."- az állam/kormány.
Nem ám, hogy karbantartás, meg fejlesztés- az minek? Majd, ha rozsdás ivóviz folyik a csapból, vagy ha még tovább romlik a gáz fűtőértéke-és sorozatosak lesznek a meghibásodások, akkor majd emelik az árat- igy aztán fizethetünk triplán. Csodafegyver?-igen az ország kizsigerelésére, a gazdagabbak még gazdagabbá tételére.
ómió
Pedig, ugye, "efftársiasan mennyivel jobban járt volna a magyar a tradicionális évi kétszeri efftársi gázáremeléssel"! Eszerint az összes bolsi ütődött "így látja"!
Nessy
@csipetke: Nem lenne ördögtől való javaslat! 2010 előtt 1200 m3/év kedvezményes volt a gáz ára! Azaz a kis fogyasztót támogatták!
Eladott Ország
Nem alacsony rezsi kell, hanem tisztességes fizetés! A kisvállalkozók, termelők, multik nem részesülnek a rezsicsökkentéses humbugban. Ha mondjuk egy pék költségei megnőnek az energiaárak növekedése miatt, a pék egyértelműen emelni fogja a termékei árát. Kénytelen. Az emelt árú termékeit az a fogyasztó fogja megvenni aki ugyan kevesebbet fizet a gázért mint a pék, de kénytelen a drágább kenyeret is megvenni. Az összes termelő és kereskedelmi vállalkozás az energia piaci árát fizeti, vagyis a következő hónapokban az összes termék esetében áremelésekre számíthatunk. A lakosság részére fenntartott, mesterségesen meghatározott rezsiárak egy jó kis rizsa, de valójában nem védi a fogyasztókat.
scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/261335954_635395561158501_5524706079208660553_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-5&_nc_sid=9267fe&_nc_ohc=csZ-MVD7acsAX9bIk_d&_nc_ht=scontent-otp1-1.xx&oh=00_AT97cfjvRqZ5akbWb-jqwPyMzVcKhbtEQcyrcEiVzGFHgw&oe=61DC7D11
A legcukibb blöff, megtévesztés, lódítás, a rezsicsökkentés. "A magyar emberek energiaárait máig védi a kormány, mert ez a kormány a rezsicsökkentés kormánya." Ez nagyon jól hangzik, kampány idején különösen, csak az a baj a kijelentéssel, hogy egy nagy hülyeség. Magyarország külföldről veszi az energiát, nincsenek kedvezmények amiknek köszönhetően Magyarország olcsóbban tudná venni az áramot mondjuk Svájchoz képest. Ha a magyar fogyasztóknak mégis olcsóbb az áram mint mondjuk Ausztriában (azt most hagyjuk, hogy a magyar fizetéshez képest arányában sokkal többe kerül) valaki fizeti a különbséget. Ki? Az állam. Csakhogy az államnak nincs saját pénze, így csupán a Te pénzedből gazdálkodik. Az adóidból.
scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/244853228_605735547457836_7805637879127056988_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=1-5&_nc_sid=9267fe&_nc_ohc=VRxME-3XzT8AX_hDgsG&_nc_ht=scontent-otp1-1.xx&oh=00_AT8WeRe06EpwnEQbey8RkOqt7iDSsep8dY1FFOYL2fBABQ&oe=61DD81F6
Rizikó
Mi járunk jól a rezsicsökkentéssel, magyarok!
csak úgy....
@Rizikó: orbán jár jól a ti butaságotokkal!
lusta
@Nessy: Méghozzá sávosan. Ez a szerencsétlen ellenzék még erre sem képes, hogy elmondja, igenis volt kőkeményt rezsicsökkentés, de az is igaz, hogy nem a pénztáros Lölő féléknek. A NER lovagok és lovaginák abból semmit sem láttak, ellenben ma a medence fűtéséhez jól jön mindez.
Nessy
@lusta: Csak azt nem értem, hogy sokaknak aranyhal memóriájuk van? (9 mp.) Hiszen évekig működött 2010 előtt? Vagy mindegyikük 2010-ben született?
lusta
@sgl: Sherlock Holmest tudnám ajánlani.
ómió
@Eladott Ország: Megértem, hogy így vagy vele (üres fej, hosszú nyelv)! Látszik is rajtad!
csak úgy....
@sgl: észre sem vetted,hogy orbán elsö dolga volt,-na nem,a stadionok után csak a második,hogy ellehetetlenítse az ellenzéket?
te úgy vagy ezzel az ellenzéki dologgal mint az a férj,aki nem vesz új tüzhelyet a zasszonynak a régi rossz helyett,de persze elvárja töle a meleg ebédet...
Libbantölő
Bot hülye ákos már akkor is senki volt amikor még volt valaki!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.