Júniusban lejár a kamatstop eredetileg meghirdetett határideje. Mekkora segítséget jelentett a kamatok rögzítése? Mi várható júliustól? 

Kijózanító pofon vár magyarokra – elérkezett az orbáni kamatstop utolsó hónapja

Változó kamatozású lakáshitel az a kölcsön, melynek kamatát a bank akár éven belül is módosíthatja. Ezen kölcsönök kamata jellemzően a BUBOR mutatóváltozásának megfelelően módosulhat. Jelenleg 330 ezer magyar család rendelkezik ilyen hitellel.

Az idei év első felében a változó kamatozású lakáshitelek kamatát a kormány maximalizálta. Az érintett kölcsönök kamata a kamatfordulókor érvényes BUBOR értékéből és egy kamatfelárból állt össze. A kamatot azonban 2022. első félévében a 2021. október 27-én érvényes BUBOR mutató értéke alapján kellett meghatározni.

A kamatstop hatása attól is függ, hogy mikor változik a hitel kamata. Az év első hónapjában átárazódó hiteleknél 2,03 százalékponttal, míg a júniusban módosuló kölcsönöknél 4,83 százalékponttal lesz kisebb a kölcsön kamata.

Mennyit nyert a teljes kamatstop ideje alatt az az adós, akinek a kamata 3 havonta változhat? A kamatfelár fixen 3%. 

Fontos tudni, hogy a megspórolt összeget nem kell utólag megfizetni, a kamatkülönbség a bankokat terheli. Sokan keverik a kamatstop és a moratórium szabályait. Ez utóbbinál utólag, a hátralévő futamidő alatt kell rendezni a szüneteltetés alatt elmaradt kamatokat.

Mi várható 2022. júliusától?

A kamatstop az érvényben lévő szabályok alapján június végével lejárna. Az emelkedő bankközi hozamok miatt ez komoly terhet jelentene az adósoknak:

a júniusi BUBOR értéke mellett akár 22 százalékkal is magasabb lehetne a havi törlesztő, mint a kamatstop alatti havi fizetnivaló.

Ugyanakkor várhatóan a kamatrögzítés valamilyen formában velünk marad az év második felében is.

A Kormány előreláthatóan június közepén fog dönteni a kérdésben.

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja, hogy a kamatstopot a rászorulóknak hosszabbítsák meg. Két csoportot nevezett meg a jegybank:

nyugdíjasok és a gyermeket nevelők részére lehetne folytatni a kamatrögzítést.

Jelenleg 330 ezer adósnak csökkenti a törlesztőrészletét a kamatstop, ebből mintegy 180 ezren maradhatnának a kamatstopban a jegybank javaslata alapján. 

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gazella
Na és erre mit fog reagálni a sok birka...
Clavigo
Szép baleset lesz... A kilakoltatások mindenesetre már beindultak...
human
@Gazella: Ha Orbán tudná nem hagyná. Esetleg lehet Brüsszelt hibáztatni.
Minap néztem egy interjú részletet a Pesti TV megszüntetése kapcsán. Egy a fideszt és Orbánt elkötelezetten támogató nő arról beszélt, hogy a Pesti TV-t nem Orbán záratta be. Szerinte Orbán kormányában ott munkálkodik a vörös hatalom és megkötik Orbán kezét. Tehát minden kormányintézkedés amit már egy fideszes is negatívumként él meg arra rögtön ráhúzzák, hogy Orbán keze meg van kötve még mindig az ellenség által.
Persze nem minden fidesz szavazó ennyira elvakult, de a Pesti Tv azért fontosnak tartotta ezt a riportot lehozni.
Pálinkás Pál
nos...majd az adósok is rendezhetnek hálaadó imát a puhosnak...
human
@justhpeter: Sajnos nem vagyok ilyen optimista. Majd hibáztatnak mást. Inkább mint bevallják maguknak hogy tévedtek mikor Orbánnak bizalmat szavaztak. Valamit az a törvényszerűség most is áll amire már 12 éve is rájött Orbán. A magyarok többségét nem érdekli mi történik a másikkal. Tehát ha egy kisebb csoportja a társadalomnak rossz helyzetbe kerül, akkor a többiek nem fognak vele foglalkozni. Akinek nincs hitele az talán sajnálja majd a bajba jutott szomszédot, de nem igazán fogja jobban érdekelni mi miért történt.
rokker33
És?? Eddig örüljön mindenki hogy behozták ezt a szabályt! Aki kölcsönt vesz fel az fizesse vissza kamatostul!Majd Orbán fogja mindenki helyett kifizetni?? Aki hitelt vesz fel legalább szánjon rá annyi időt hogy elolvassa a feltételeket! Persze sírni és a kormányt hibáztatni könnyebb...
Eladott Ország
Júliustól jön a katasztrófa. Orbán: „Ha még egyszer hatalomra kerülök, tönkre fogom tenni az országot” ( Orbán 2002)
i.pinimg.com/564x/78/04/51/780451aeddd6c78325ed52a6b6b503df.jpg
Főnök! Aki nálad jobban tud hazudni, annak alanyi jogon jár a „művész úr” megszólítás. Magyarország kirablása a legfontosabb. Te vagy az ezüstérmes, kakadu.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/274935687_1294823107664260_5581928462921368379_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=KaNSn9LjH-YAX95lGUF&_nc_oc=AQm1hZKmWO6SDOgjZb181YSg7yj0WhJ16y4mUbIK8Um3F_UUwozZKKilDW9eu360CdE&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT8zhDykeRPtGxZaWn7M4qEeRjkS9fjOTh6ZVtn6lY60qw&oe=62A0F820
colibri
@rokker33: Azért legalább azt ismerd el, hogy egy kormány (hatalom) az intézkedéseivel és kommunikációjával bele tudja vinni az állampolgárokat meggondolatlan hitelfelvételbe? Az oké, hogy az apróbetűs feltételekkel is tisztában kell lenni, de azért a közölt adatok, mint pl a horror magasnak beállított havi átlagbér, a milliószámra elérhető munkahely-lehetőség, a szárnyaló magyar gazdaság és még sorolhatnám, szóval ezek mind megkönnyítik a hitfelvételről való döntést. (Mondom én ezeket, aki az életben soha hitelt nem vett fel.)
Clavigo
Szerintem még a patkányarcú Schadl havert is kiengedik majd az eseményre..Kiváló pajtás kíváló végrehajtó ..
simmering73
@KisTehen: Szülj meg. Addig se rontod itt a levegőt.:DDD
colibri
@KisTehen: Szóltam én egy szót is a kamatstopról? Én hitelfelvételről írtam. Vagy olvasni, vagy értelmezni nem tudsz! Egymagad bebizonyítod, hogy a döbrögi árnyékában nagyon nagy a szátok, de csak a saját életetek iskolája áll a nagy tudásotok mögött. ...és libró neked a jó kedves nénikéd!
colibri
@simmering73: A tehenek, kicsik és nagyobbak elleni szoktak.:DDD
csak úgy....
kamu stoppot mikor vezet be a fidesz? -persze ök létezni sem bírnának a hazugságaik nélkül..
Gazella
@KisTehen: menj szöveg értelmezni tanulni. Alsós kisiskolás
Clavigo
@KisTehen: Szűnjön meg ..Orbánt meg rúgják picsán,,erős felindulásból ..
Gauntlet
@justhpeter: már most gondoskodni kell, hogy ne érjék el a repteret !
Clavigo
@KisTehen: Én válaszoltam neked,,Böcce .
Clavigo
@KisTehen: Èn? Talán Orbán apád,,megint ..
rokker33
@colibri: tegnap 17 40 persze Gyurcsány idején is 10.000 rek vették fel az "olcsó" svájci hiteleket majd később bedőlt és 1000 rek veszítették el házukat pénzüket és értékeiket! Én inkább gyűjtöm a pénzt,ha kell nekem valami ha megvan rá megveszem!Az tiszta és biztos a nagyobb hitelek kiszámíthatatlanok, veszélyesek! Egyik bankban sem bizok!
colibri
@rokker33: Sok igazság van abban, amit írtál, de a " Gyurcsány idején" felvett svájci hitelekről sokan vitatkoznának veled. Mivel nekem nem volt (se olcsó, se svájci, se semmilyen) állok talpon. Mások a fidesz időkre datálják a deviza hitelt.
kereső
@rokker33: Osztán miért is vették fel, az óccó devizahitelt? Mert az mnb a forint hitelek kamatait az égben tartotta (járai et. jó efftárs-...)És ""a patás" idejében- abban a röpke 4,5 évben senkinek nem jelentett gondot a deviza hitel t9rlesztése, a baj 2010 nyarán követlezett be, amikor is kósacsodaközgazdász lala a görögökéhez hasonlatos államcsődöt vizionált, és ehhez csatlakazott druzsba petrus és varga mihály. Na attól kezdve rohant a forint árfolyama a béka hátsója felé, majd jött a bóvliba vágás a hitelminősitőktől 2011/2012-ben. A deviza alapú hitel felvételének lehetőségét a fidess teremtetette meg 2001-ben. És még mindig gyurcsány- 2005-ben már figyelmeztette a bank szövetséget, a hitelezőket a deviza alapú hitelek csapdáira, amelyet igencsak félre magyaráztak az ujságirók, hiszen akkor már sikk volt GYF-et támadni mindenféle ujságnak.
Yoda69
orban mar dörzsöli a kezet, hogy újra küldheti a végrehajtókat. A deviza hitelezes csapdájából, több mint 50 ezer magyar családnak vettek el orbanek az ingatlanját.
A mostani adósság csapdában 330 ezer magyar család van, es borítékolható, hogy 5-10%-uk el fogja veszíteni mindenét, amivel ismét orban es a NER csicskak járnak jól.
kissé felnőttem
na akkor sokan lesznek megint utcára téve vagy ??? lapátra a vezetés ? 3-ik alternativa vagy engem visznek el?
csak úgy....
@Yoda69: orbánék így védik meg a magyar családokat! -ami borzalmas a dologban,hogy ezekböl a családokból sokan el is hiszik nekik!
Peller Anikó
A Föld túlnépesedett. Ideje lenne bevezetni egy kamatystoppot.

(kettőt hármat azonban már nehezen bírnánk ki).
Yoda69
@Peller Anikó: A Fold igen, Magyarország meg kihal.
Yoda69
@csak úgy...: Aki azokután is hisz orbannak, hogy elloptak a nyugdíj megtakarítását, majd elveszik a nagy nehezen összespórolt házát, nos arra mar tudok olyan jelzőt mondani, ami pontosan kifejezne, hogy mit gondolok róluk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.