Ujhelyi István EP-képviselő kért ki adatokat arról, hogy pontosan milyen egészségügyi eszközöket juttatott a magyar állam segélyszállítmányként Ukrajnának. Szerinte az adatokból az látszik, hogy még a legjelentősebb segélyszállítmányok sem a magyar állam felajánlásai, hanem a magyarországi raktárakban tárolt uniós eszközök átadása – írja a 24.hu.

Kínos! Megvan a lista arról, hogy a magyar kormány mivel segítette Ukrajnát – Kiderült, hogy a legjelentősebb segélyszállítmányok nem a magyar állam saját felajánlásai

Önkéntesek válogatják a külföldről beérkezett adományokat egy gyűjtőtelepen a kárpátaljai Csap határában, ahová megérkezett a magyar kormány tíz kamionból álló humanitárius segélyszállítmánya 2022. március 8-án. Az eddigi legnagyobb, orvosi felszereléseket – köztük lélegeztető gépeket –, tartós élelmiszert és higiéniai termékeket tartalmazó magyar adományt az Ökumenikus Segélyszervezet juttatta el Ukrajnába. MTI/Nemes János

Ujhelyi István EP-képviselő kérdéseket tett fel a magyar kormánynak arról, hogy milyen módon támogatta Magyarország Ukrajnát. Részletesen választ kapott, és ebből azt vonta le, hogy a legjelentősebb segélyszállítmányok nem a magyar állam felajánlásai, hanem a magyarországi raktárakban tárolt uniós eszközök átadása volt – közölte szerdán a 24.hu.

Ezek után az ellenzéki politikus közreadta a kormány válaszát.

- A minisztérium támogatta a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet humanitárius programját.

- Az Európai Unió Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központjának (ERCC) kérésére a rescEU Magyarországon tárolt uniós készletéből hazánk 250 betegmonitort, 25 központi monitort, 100 infúziós pumpát és 200 lélegeztetőgépet adott át Ukrajnának.

- Ezen túlmenően hazánk a rescEU Magyarországon tárolt uniós készletéből további 695 infúziós pumpát és 215 betegőrző monitort szállított Ukrajnába, és 120 lélegeztetőgépet adományozott a MÖSZ közreműködésével.

- Az orvosi felszereléseket – köztük lélegeztetőgépeket –, tartós élelmiszert és higiéniai termékeket tartalmazó magyar adományt az Ökumenikus Segélyszervezet juttatta el Ukrajnába.

A továbbiakban több, a kormány által támogatott programot nevesítenek. Ilyen volt, hogy Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja ukrán egészségügyi intézmények készleteinek pótlásához karitatív missziót szervezett, melynek keretében 4 tonna gyógyászati segédeszközt (okos-kötszer, gipsz, vizsgálókesztyű, maszk, felület-, eszköz- és kézfertőtlenítőt) biztosítottak.

Magyarország felajánlotta még, hogy vállalja 130 kórházi kezelést igénylő ukrán gyermek teljes körű egészségügyi ellátását. Az ukrajnai menekültek számára pedig ingyenes egészségügyi ellátást biztosít, beleértve a vényköteles gyógyszereket is. További segítség a kórházi ellátás biztosítása sérült ukrán katonáknak.

Említenek még katonai-orvosi felszereléseket, sebészeti eszközöket és Pfizer-oltóanyagokat is.

A minisztérium támogatja továbbá az Okhmatdyt kijevi gyermekkórház AnyScan SPECT/CT/PET hármas modalitású orvosi diagnosztikai berendezésének teljes felújítását is – áll a kormány Ujhelyi Istvánnak küldött válaszában.

Ujhelyi István, az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagja, az Esély Közösség alapítója az adatokat úgy kommentálta:

A magyar emberek minden természeti katasztrófa vagy veszélyhelyzet idején eddig is világosan bizonyították, hogy milyen szolidárisak, segítőkészek és önfeláldozóak tudnak lenni a rászorulókkal. Ez most is így van, szemben a Fidesz-kormány szavakban hangos, tettekben szűkös segítőkészségével.

Bár a propaganda azt harsogja, hogy az állam erőn felül segíti az ukránok honvédő háborúját, ez valójában pimasz túlzás, hiszen – mint az a minisztérium válaszából is kiderül – még a legjelentősebb segélyszállítmányok sem a magyar állam saját felajánlásai, hanem tulajdonképpen csak az Európai Unió segélyprogramjának részeként, a magyarországi raktárakban tárolt uniós eszközök átadását jelenti. Nem elvitatva a kormány eddigi lépéseit, világosan látszik, hogy az Orbán-kormány nem nagyon töri magát, hogy minden tőle telhető segítséget megadjon a gyilkos orosz agresszióval szemben élet-halál harcot vívó ukránoknak.

Forrás: 24.hu, Infostart

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Orbán szereti más farkával kaszálni a csalánt. Aki nem hiszi, kérdezze meg hol van a vörösiszap kárenyhítésére adott lakossági adomány !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Orbán szereti más farkával kaszálni a csalánt. Aki nem hiszi, kérdezze meg hol van a vörösiszap kárenyhítésére adott lakossági adomány !
Alfa
megint lebukott a kibaszott hazug korrupt gerinctelen kommunista-keresztény-fasiszta orbán és a pedofil fidesz-ner kecskebaszó szekta
hazudni-hazudni-hazudni-hazudni-hazudni-és lopni rendületlenül...ez az fidesz-ner himnusz
ómió
És tessék mondani, Újhülye efftárs, "a magyarországi raktárakban tárolt uniós eszközök" kinek a tulajdonai voltak!?
Aki Én
@ómió: ...már megint mi okoz értési nehézséget, te agyhalott csicska?
Vagy csak megint hazudozol, jó bolsi módjára?
csak úgy....
@ómió: mért vagy te @ómió: ? tagadd meg apád s dobd el neved... :)
gina
Rohadék OV és bandája, hogy van pofájuk, én egy fityinget nem utalnék az EU tól ennek a szemét retkes cigány bandának, becsület nuku
gina
@KisTehen: Te rohadék kis buzi szemét a becsület nem ismert nektek, te patkány takarodj a kocsmádba büdös proli
ómió
@Aki Én: A kérdést se vagy képes megérteni, bolsiék fajkreténje!? Súlyosbodik az agyfogyatkozásod?
Pálinkás Pál
és a libsik csak böribe küldenék a mafiát...
Dr. Proktor
@justhpeter: Hol van, hol van, mit kekeckedsz?
El lett neresítve...
Emmersson71
@justhpeter: A szólás amit keresel, az a "más tollával ékeskedik" :)
A "más faxával verni a csalánt" azt jelenti, hogy miközben valamit propagál, annak más szenvedi el a kárát.
/bocs.../
Aki Én
@ómió: @Pegero: szegény orbán, biztos nagyon szomorú, mikor látja kik maradtak neki :(
Giovanni Alba
Az értetlenkedőknek:
"- Az Európai Unió Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központjának (ERCC) kérésére a rescEU Magyarországon tárolt uniós készletéből hazánk 250 betegmonitort, 25 központi monitort, 100 infúziós pumpát és 200 lélegeztetőgépet adott át Ukrajnának.
- Ezen túlmenően hazánk a rescEU Magyarországon tárolt uniós készletéből további 695 infúziós pumpát és 215 betegőrző monitort szállított Ukrajnába, és 120 lélegeztetőgépet adományozott a MÖSZ közreműködésével."
medicalonline.hu/kitekinto/cikk/magyarorszag_is_csatlakozot_a_resceu_hoz
Innen kiemelve:
"A csaknem 15,75 millió eurós támogatásból a katasztrófavédelem intenzív orvosi ellátáshoz szükséges orvostechnikai eszközöket szerzett be az EU számára magyarországi készletezéssel."
Edebácsi
Nincs semmi meglepő! A NR népéről mindig is tudott volt, hogy saját kudarcait másnak,más érdemeit pedig magának tulajdonítja. Hite, hogy tévedhetetlen és mindn jó forrása a Nagy Ő.
balos
@Edebácsi: A nagy ő mögött a nemzeth mengeléje bujdokol!
justhpeter
@Emmersson71: Talált, süllyedt ! Orbá-maffia csinálja a disznóságokat és mi fizetjük.
teuton
@ómió: Analfabeta fajgöreny naci efftars, az en garazsomban tarolt autod az enyem??? Különösen ha a berletidijat is te fizeted, tehat nem ingyenes a tarolas??? Ja, kutyaaggyal nehez ilyen bonyolult dolgot tudni...
teuton
@KisTehen: Mi a disznosag??? Egy Nagy Marha persze nem tudhatja! Pl. az, hogy az Unio tiúlajdonat kepezö, az Unio penzen tarolt anyagot a qurmanyod mint a sajatjat adja ki!!!
Yoda69
Ezt a szarrago tetves cigany O1G-t es bandajat.
szarrago egymaga 5 milliot koltott zabalasra es pialasra egyetlen repulout alatt.
jáger laszló
Állami adományok listája...
csak ennyi
barátilag
J.L.
ómió
@teuton: Szóval, defektes kutyaagyú fajgörény náci efftárs, az "enyhén korrupt" efftársi uniótok azért tárolta ezt nálunk, mert nem nekünk szánta, hanem a hozzád hasonló tetvesbolsi elmebetegeknek!? Az más! Kár, hogy nem szólt róla!
ómió
@Aki Én: Böszme gazdád meg, ugye, direkt "domborít" a hozzád hasonló fajkretének "birtokában"? Te vagy az ő "serege" - már csak hatökör létedben is!
ómió
@csak úgy...: Ó, te @csak úgy...:! Miért vagy te!? Csak úgy!? A véletlenek összjátékaként és pont "bolsigazdagítónak"!?
Csizmás Kond
...ez a zuniós vakarcs is csak azt ugatja amit neki mondanak. Az hogy egy ország a sajátjából mit ad egy másiknak miért kellene szerepeljen a zuniós kimutatásokban ?...mert ha szerepelne akkor miért nem említi azt a többtonnányi ruhát, élelmet, lakhatást munkahelyet stb amit az onnan menekülteknek adott nem uniós raktárból...
...na de egyszer csak vége lesz a háborúnak is, a unió árnyékának is és akkor látjuk csak meg hogy az ilyen kis szarbibircsokok milyen vonyítások közepette húznak a semmibe.
drrotf
A FIDESZ-nél is probléma az enyém , a mienk és a másé fogalmak tisztázása!Itt is az van ami korábban volt, hogy ami a másé ,de itt van nálunk az a mienk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.