Irreális kérés az Amerikai Egyesült Államok részéről, hogy Magyarország adja ki 900 ezer határon túli magyar állampolgár adatait, mert ezzel az ő biztonságukat veszélyeztetné – közölte Rétvári Bence a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának nyilatkozva.

"Irreális, hogy 900 ezer határon túli magyar adatait kiadjuk" – Rétvári Bence teljesen kiakadt Amerikára

Fotó:MTI/Lakatos Péter

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: éveken keresztül arra törekedett a két ország, hogy valamilyen megoldást találjanak a felvetődő kérdésekre, legutóbb június 10-én küldött Magyarország egy jegyzéket, amelyben újabb javaslatokat tett. Ezután jött az a döntés, hogy az Egyesült Államok szigorít a beutazási szabályokon.

"Példa nélküli (...) irreális" kérés, hogy valamely ország adja ki több százezer állampolgárának az adatait, mert minden ország "őrzi és jogi garanciákkal bástyázza körbe" ezeket, Magyarország is ezt teszi – jegyezte meg a politikus.

Hozzátette, hogy mindemellett a bűnügyi együttműködés nagyon jól működött az elmúlt években is, folyamatosan egyeztetnek az egyes bűntetőjogi, nyomozati megkeresések kapcsán. Természetes, hogy az amerikaik megkeresésére a lehető legrövidebb idő alatt válaszolnak.

Amikor ilyesfajta kifogásaik voltak a magyar állampolgárság megszerzése kapcsán, hogy valaki esetleg nem szabályosan szerezte azt meg, akkor elindult az eljárás, ha pedig elmarasztaló döntés született, akkor az illetőt megfosztották az állampolgárságától – közölte az államtitkár.

Rétvári Bence jelezte: Magyarország továbbra is fenntartja a párbeszédet, eljár minden esetben, ha megkeresés érkezik, vagyis együttműködik amerikai szövetségesével.

Magyarország és az Egyesült Államok kormányzata jelenleg ellentétes politikai színezetű. Sok esetben a más politikai táborhoz való tartozás és a más világnézet – a genderkérdéstől a migráción át a háborúkig –, mintha felülírná, hogy a két ország kormányzatoktól függetlenül egymásnak szoros szövetségesei – vélekedett a politikus.

A Belügyminisztérium államtitkára szerint az amerikai döntés inkább szimbolikus lépés, politikai üzenet, mintsem gyakorlati jogi probléma, mert most utazásonként kell digitálisan igényelni a könnyített belépést az Egyesült Államokba, és nem lehet előre két évre korlátlan számú utazásra igényelni. "Ez egy adminisztratív többlet", de nem olyan nehézség, ami ellehetetlenítené a magyarok utazását, mert továbbra is egyszerűsítetten tudnak az Egyesült Államokba utazni, nem kell hozzá vízum.

Rétvári Bence kifejtette: azért sem merült fel, hogy Magyarország kiadja 900 ezer polgárának az adatait, mert a határon túli magyarokat hozná veszélyes helyzetbe, nekik jelentene ez kockázatot. "Nekünk mindig a magyarok érdeke az első", mindegy, hogy valaki a határnak melyik oldalára született, mert aki a határon túli magyarokért nem áll ki, az egy idő után már a határon inneni magyarokért sem szokott – vélekedett.

A politikus elmondta: vannak olyan országok, amelyek nem engedélyezik a kettős állampolgárságot, és vannak olyan politikai időszakok, amikor egyes kormányok kifejezetten hátrányban is részesítenék az ilyen személyeket. Tehát ha Magyarország kiadná az ő adataikat és az adott ország kezébe jutna ez a lista, akkor "nagyon komoly retorzióktól kellene tartania a magyaroknak", akár Kárpátalján is.

Ezért sem teheti meg azt semelyik magyar kormányzat, amelyik felelősséget visel a határon túli magyarokért is, hogy az ő adataikat kiszolgáltassa. Nem lehet azt feltételezni, hogy azért kell egy 900 ezer fős lista, mert lehet egy-két eset, amelyben jogsértő módon kapott valaki állampolgárságot, ilyenkor a jogsértő eseteket kell kivizsgálni, nem 900 ezer embernek potenciálisan hátrányt okozni – mondta Rétvári Bence.

Fontos az hosszú távon is, hogy a magyar állam garantálni tudja mindig az állampolgárai adatainak biztonságát. Amikor egy határon túli magyar közjogi kapcsolatot létesít az anyaországgal, akkor biztos legyen benne, hogy nemcsak annak az országnak a védelmére számíthat, amely országban született, hanem amely nemzeti közösséghez tartozik. Így kvázi dupla védelemben részesülhet a világ bármely országában, és nem egy plusz veszély, hogy neki mint magyar állampolgárnak ebből bármilyen nehézsége származhat – szögezte le az államtitkár.

Azt is elmondta: Magyarország továbbra is partnerország, ugyanúgy igyekszik a lehető leggyorsabban, a legszéleskörűbben és a legkorrektebben eljárni az amerikai megkeresések kapcsán.

Rétvári Bence úgy vélekedett, amikor Amerikában az ottani liberálisok nyomást akarnak gyakorolni, vagy jelezni akarják azt, hogy számukra nem szimpatikus az itteni kormány színezete, akkor ezt megteszik, akár ilyen lépésekkel is. A két ország stratégiai szövetsége kellene, hogy elsődleges legyen, miközben "pártok szintjén elmondjuk, hogy miben nem értünk egyet", de a nemzetközi jogi, a közjogi kapcsolatoknak nem szabad megsínylenie, hogy különbözők a politikai színezetek.

Forrás: MTI

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Hazudsz mocskos maffiózó!
Azoknak a bűnözőknek, kémeknek az adatait félted, akiket ti láttatok el útlevéllel, magyar állampolgársággal, tudva, hogy ez egy aljasság, ezzel az Unióra és a magyar útlevéllel az USA-ra szabadítjátok őket!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
Hazudsz mocskos maffiózó!
Azoknak a bűnözőknek, kémeknek az adatait félted, akiket ti láttatok el útlevéllel, magyar állampolgársággal, tudva, hogy ez egy aljasság, ezzel az Unióra és a magyar útlevéllel az USA-ra szabadítjátok őket!
kereső
Hogy lehet, egy magát keresztény hitúnek mondó ennyire HAZUG!!! Erről szó sem volt, és szó nincsen.
ómió
Pedig az efftársias nemzetárulás megkövetelné!
telegdilaci
@Béla333:Baromállat szó sincs erről kiválóan tudtok hazudni félrevezetni a lakosságot,akiknek letelepedési kötvényt adtatok sok ezer euró millióért akikkről azt sem tudjátok milyen háttérrel rendelkeztek,senki nem vizsgálta az elő életüket,akár bűnözőket is be engedtetek,kaptak Magyar Állampolgárságot,ezzel együtt Magyar Útlevelet,akiket rászabadítottátok az Usára és Európára,azért nem mindenki idióta hogy minden hazugságot letudtok nyomni a torkunkon,minden vádra zsebben a mocskos hazugság,amivel védekeztek amivel próbáltok védekezni csak nem mindenki olyan ostoba hogy minden hazugságotokat,beszopjon,13-év elfuserált hozzá nem értő kormányzás után illó lenne tisztességesen kormányozni,nem szembe menni a Szövetségeseinkkel akikkel egy szövetségi rendszerben vagyunk,mint az EU-és a NATO!
Nyírfa
Szóval, 900 ezer kutyaütő ül a nyakunkon. Igaz, nem maguktól, de legalább ennyit bevallottak.
kereső
@Béla333: Ne ütközz meg rajta Bélám, engem is "kiosztott "már néhányszor, de rájöttem, hogy a válasz, tulajdonképpen egy külön álló hozzászólás a részéről. Szóval, a "baromállat", nem Neked szól.
kulabombaafityiszre
Hű,a bence kiakadt amerikára.Vajon mit fognak az amcsik lépni félelmükben.
Mi van ha azt sem tudják ,ki az a bence itt a nemzethy honban?Van zavar a fejekben.erre nem számított a dagadt és bandája.
izéke
@Béla333: hagyd rá a lacira,gyakran " másnapos" és mellé küldi a posztot. A hsz tartalmával egyetértek,csak az hogy sorozatban félreküldi a válaszait...talán a gyógyszerrel van gondja.
Clavigo
@Béla333: Valszeg más volt a " cimzett "...
jáger laszló
900 ezer magyar állampolgár adata maradjon továbbra is magyar titok
Semmi köze ehhez az amcsiknak akárhogy is forszírozzák annak +szerzését
csak ennyi
barátilag
J.L.
Yeromos
Hazudik, a letelepedési kötvényesek adatait kérik, mert azokat nem akarják beengedni az USAba.
Yeromos
@Maccska: nem csak a kormány által vezérelt médiából, kell tályékozodni. Néha olvasd a külföldi, pártatlan (ott még létezik) oldalakat is.
Yeromos
@Maccska: lehet keménykedni, de csak azt érik el vele, hogy minden Magyar álampolgárnak megnehezítik a beutazását az USAba.
csak úgy....
@Maccska: 0rbán könnyes szemmel olvasgatja a butaságaidat és örül,hogy téged totálisan sikerült nekik elbutítani! :)
Nyírfa
@Horizont: 10.01

Még, ha egyet is lehet érteni valamely hozzászólásával, annyira nem akar a közösség tagjává válni, hogy én már nem is válaszolok neki. @kereső: nek - 9.34 - vélhetően igaza van, valójában nem minket támad, hanem csak minket használ arra, hogy megírja az éppen aktuális mondanivalóját. No meg előfordulnak félreértései, mellényúlásai. Hiába tesszük szóvá, vagy nem is veszi észre, vagy nem érdekli.
csak úgy....
@Nyírfa: csoda ha 0rbanisztánban megbuggyan valaki?
Nyírfa
@csak úgy...: 10.57

Nem. Nem csoda. :) Még szerencse, hogy az emberiség történetében mindig voltak éber közösségek, amelyek által fejlődni, így fennmaradni tudtunk.
Csizmás Kond
Ha azon amerikaiak adatait ők is kiadják akik európába látogatnak, beleértve a szoldosaikét is, akkor nincs semmi baj...mert mint kiderült az amerikai épp olyan veszélyt jelent európára mint az európai amerikára.
FLETÓ
@Csizmás Kond: Jó, de ezt @Béla333: nem érti!
Béla333
A hülyemagyar maffiahívők nem is gondolják végig, hogy az USA-ban élő illegális bevándorlók nem kapnak USA útlevelet, ha lefizetnek állami alkalmazottakat!
Pálinkás Pál
@Maccska: milyen 16 millió ,te barom..?..hivatalosan kb 9,5 millióan vagyunk,de ebből kb 1 millió az orbán fajtársa..,a többi csak magyarul is tudó román,ukrán,stb...
Eladott Ország
Hamarosan eltörlik a magyarok vízummentességét is, mint ahogy a kettős adóztatás is felmondta az USA, Orbánék pofátlankodása miatt, amit még a Kádár rendszerben kötöttek meg! "Az 1979 óta érvényben lévő adóegyezmény egy rendkívül fontos fundamentuma, alapvető igazodási pontja volt a magyar-amerikai kereskedelmi kapcsolatoknak. Ebben a szerepében jelentős mértékben járult hozzá ahhoz, hogy Magyarország vonzó befektetési helyszín legyen az amerikai befektetők számára." Ennek vége lett! "Jó irányban" haladunk az 500 forint/dollár árfolyam , továbbá az EU-ból és a NATO-ból való kiebrudalásunk irányába.
Béla333
A hülyemagyar maffiahívők figyelmébe: illegális bevándorló sehol sem kap útlevelet, csak akkor, ha egy hosszú procedúra után állampolgárságot szerez.
Persze ez a hülyemagyarok nem értik, hiszen ők csak azt látják, hogy itt a maffiaállam kellő mennyiségű pénz be/lefizetése után boldognak-boldogtalannak állampolgárságot és így útlevelet ad ellenőrzés nélkül még akkor is, ha nem is beszéli a magyart.
Nem baj, ha valaki hülyemagyar, csak éppen nem kellene ezzel dicsekedni...!!!
infinity
Rétvári Bence, csak egy horogkeresztény, aki nem tartja be a VIII. parancsolatot (sem!).
Innétől kezdve azt pofázik, amit akar, csak undorral és megvetéssel tudok ránézni!
Nessy
em a határon tűli levekezőtagozatosok adatait kérik! Miután Románia uniós állam, oda utaznak, ahova akarnak. A kötvényesekét! Ami remek biznisz volt Rogánéknak, mi meg évekig közpénzből fizetjük a kötvények kamatait! Őket a kutya sem ellenőrizte! Nincsenek is már kis hazánkban.
csak úgy....
azért az már fölöttébb gyanús,hogy itt 0rbánék örökös védelemre szorulnak 10-12 idiótától.. :)
kereső
@infinity: Gruevszki, mely pont alapján lett magyar állampolgár???
justhpeter
Szemét Bence ! Amerikának elég lenne, ha a kötvényesek adatait adnátok ki, hiszen azok között több a gazember mint a teljes magyarságban.
Qqberci
Benőke, te olyan hülye és hazug vagy, hogy az már a Holdról is látszik!...
csak úgy....
@KisTehen: szopósmalacka ,nagy a pofid és kicsi az eszed! :)
csak úgy....
@KisTehen: szopósmalacka,te ugyan akkora buta,bunkó hétvégén mint hétközben! :)
csak úgy....
@KisTehen: szopósmalacka, ne rázd magad és föleg ne dicsekedj a tudományos vénáddal! :)
namihami
Ahogy Amerikának joga van ahhoz, hogy a tiltott kettős állampolgárságú bérmagyarokat akarja-e vagy sem engedni! Ami egyébként is éppen tiltott a legtöbb, fent nevezett részére! Ha neki a magyar adófizető pénzére fáj a foga, akkor azt ne Amerikában költse el!
FLETÓ
@Csizmás Kond: Meg még sokan mások...
rücsü41
Ki gondolja azt hogy mind a 900 ezer utazni akar az USÁ-ba?Csak annak kell az adatait átadni , mert hogy az amerikaiak úgy döntöttek, hogy csak az ellenőrzött személek utazhatnak be az USÁ-ba kedvezményesen, akit már leellenőriztek.Mivel ezt a magyar állam nem tette meg amikor magyar állampolgárságot adott az Ukrajnában élőknek, ezért most ezt a munkát az amerikaiaknak kell elvégezni.Azt meg még Orbán sem vitatja, hogy minden ország maga állapítja meg a szabályokat hogy hogyan engednek be valakit az országukba.Ő is erre hivatkozott nem egyszer amikor speciális belső szabályt állított a hazánkba érkezők vizsgálatára.
Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: " .hivatalosan kb 9,5 millióan vagyunk,de ebből kb 1 millió az orbán fajtársa..,a többi csak magyarul is tudó román,ukrán,stb..."
Pali, ezek szerint most akkor hogy is állunk a te állapotoddal ?, ki is vagy te ezek közül ?
Totem
Ez a freudi elszólás - 900 ezer határon túli magyarigazolványos! - elárulja, hogy korrupcióval nyeri meg folyamatosan Orbán a választásokat azon túl, hogy mindig a maga javára farigcsálja a választási rendszert.
Pálinkás Pál
@Csizmás Kond: egy a 8,5 millió magyarból,akiknek ninccs szüksége a többire...
NKF
Azt a buzi nagykövetet kell hazaküldeni ,először!
szép új világ
900 ezer határon túli (fidesz) szavazó! Akiknek a szavazatra jogosultságát és szavazatát soha nem lehetett ellenőrizni!
Így könnyű választást nyerni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.