Gyopáros Alpár, a Magyar Falu Program kormánybiztosa Fegyir Facebook-oldalának egyik bejegyzése alatt jutott erre a következtetésre – írja az SzMo.

Az ukrajnai nagykövet „nem magyar ember” a vezető fideszes politikus szerint

Novák Katalin 3 hónap után aláírta Fegyir Sándor, az Ungvári Nemzeti Egyetem tanára, az ukrán hadsereg részben magyar származású önkéntesekből álló egysége, a Kárpátaljai Sárkányok vezéralakjának nagyköveti kinevezését.

Sándor Fegyir még márciusban erősítette meg, hogy ő lesz az új nagykövet. Ehhez azonban a köztársasági elnök befogadó nyilatkozatára is szükség volt.

Most a Fidesz egyik politikusa, Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa kommentelt meglehetősen udvariatlanul a kinevezett nagykövet egy posztja alá.

A Diétás Magyar Múzsa Facebook-oldal szúrta ki, hogy a Magyar Falu Program felelőse a Facebookon azt állította, nem ismeri a cirill betűket, és megkérdezte, hogy hívják az új nagykövetet. 

Miután valaki megírta neki, hogy a név latin betűkkel Fedir Sándornak olvasandó, Gyopáros a következőt válaszolta:

„Köszönöm! Máshol mást olvastam. Ezek szerint nem magyar az ember.”

Képernyőmentés: Diétás Magyar Múzsa

A filozófus és szociológus végzettségű Fegyir Sándor édesapja magyar–szlovák, édesanyja ukrán–olasz származású.

Forrás: SzMo

52 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Péter2
Jól nézünk ki , hogy egy többgenerációs bevándorló roma család sarja akarja megmondani ki a magyar ! Ő még csak nem is európai !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Clavigo
@Shikari: Inkább a saját felmenőidről vakerjál,,oláh..
Péter2
Jól nézünk ki , hogy egy többgenerációs bevándorló roma család sarja akarja megmondani ki a magyar ! Ő még csak nem is európai !
jáger laszló
Az ukrajnai nagykövet ukrán ember
Hát nem érdekes!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
human
@Shikari: Annyira szánalmasan kiszámítható a propagandátok :D
Giovanni Alba
@jáger laszló: ma, 21:02
Akkor Vidnyánszki kicsoda, micsoda?
Ugye milyen érdekes?
jáger laszló
Drága barátaim Azért ne keverjük már a jogi,nemzetiségi,identitásbeli származási faji szempontokat ha lehetséges!!
Ezek lehetnek teljesen mások,különbözőek.Fölösleges erről vitát nyitni!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nyírfa
A nagykövet magyarul is beszélő ukrán állampolgár. Nagy tudású, igen rokonszenves, nála alkalmasabb jelöltet keresve sem találtak volna. Jó munkát , tartalmas itt tartózkodást kívánok!
Nyírfa
@Giovanni Alba: Jó kérdés. És Demeter? :)
Bonyolult az élet, igaz? Ha egyszer azzá tesszük.
namihami
Mert ez a Kopáros Gyopár biztos egy echte ősmagyar! Az ősei még Vereckénél jöttek!
Ezek után csak azt kell még kideríteni, hogy a nyereg a hátukon volt-e vagy azok ültek-e abban a nyeregben!?!?!?!
izéke
@namihami: őket puhították a nyereg alatt :D
izéke
Mióta kitétel az,hogy a magyarországra akkreditált nagykövetnek magyarnak kell lennie? Érdekes ám,hogy a sok venezuelai vargasnál elég volt a magyarra hasonlító név...és azok állampolgárságot is kaptak
Nessy
@namihami: Persze az Orbánra szavazó levelezőtagozatosok mind echte magyarok! Talán az elhunyt nagypapa, akinek a nevében szintén voksolnak levélben! Gyopáros csak tudja!
Nessy
Nem tudom, hány éves ez a Gyopáros Alpári, de ha csak nem 45 év alatti, akkor még az általánosba tanult kötelezően oroszt. De a minisztere biztos emlékszik még a cirill betükre!
Peller Anikó
@Gyökér: Gyopár! Ez a faszi lehet, hogy ukrán. Egy orosznak jobban örülnél gyopár?

Te nem havasi gyopár vagy véletlenül? Vagy csak tanyasi?
jáger laszló
Az ukrajnai magyarok létszáma nem éri L a 0,5%-ot,hát így tessenek ugrálni!!!
csak kérhetnek és jelenthetnek!!??
csak ennyi
barátilag
J.L
balos
@Shikari: nedveske!Kéhlek szépen,szopd le magad,hogy érezd a törődést!Aztán csatlakozz a többi nemzethy buzihoz a józsi megadja a lőhetők nevét!neki már megvoltak!
kereső
Ez egészen, nem kicsit, hanem nagyon "alpári" lett Alpár.
puszt
Nem b+! Te vagy a magyar, úgy is viselkedsz!
kereső
@Őrnagy: figyelj kőagy őrnagy,- ez az EMBER magyarnak vallja magát. Ki vitathatja el ezt a jogot tőle? Ti, mélymagyarok? , akik inkább oroszok vagytok , mint magyarok?
Pálinkás Pál
@Shikari: te sem vagy magyar ,román tetű...a te identitádod a bélféreg...
kereső
@Őrnagy: Te primitiv agyatlan, aki nem tud úgy válaszolni, hogy ne sértegesse azt, aki meg merte szólitani.
Beraktam egy videót- egy cikket, amelyen jól látható, hogy magyar katonai jelzést IS! visel az ukrán mellett. Talán jobban figyelemmel kellene követned azoknak az embereknek a megnyilvánulásait, akik Kárpát-alján élőként magyar származású ukrán állampolgároknak vallják magukat. Ha, figyelnél, akkor tudnád, és láthattad volna azt is, hogy egyetemi oktató társával -és ukránokkal együtt tavaly október huszonharmadikán 56-os zászlóval együtt köszöntötték a forradalom évfordulóját.Nektek csak az a magyar, aki mélymagyarkodik-miközben hazát árul. Miért baj az- ilyet csak az elvakultak hirdetnek- ha egy nem ukrán származású védi az otthonát, a családját, a szülőföldjét az agresszor ellen. Ha, jól megnézem- akkor Sándor Fegyir vallhatná magát ukránnak, szlováknak, olasznak- a felmenői okán. Na, de nem ezt teszi- Ő magyarnak vallja magát. És érdeklődöm tisztelettel, mi a probléma azzal, ha a Kárpát-aljai magyarok részt vesznek annak az országnak közéletében, amelynek állampolgárai? Mi a véleményed Ődor Lajos-ról, Szlovákia magyar származású miniszterelnökéről? A gondolkodásotok teljesen ki van tekerve- egyetlen dologra vagytok beállitva rogánbűnözőantal által- gyűlölni mindent és mindenkit, amit ők mondanak, és akire ők ráfogják a gyúlölet indokát. Te/ti csak azt vagytok hajlandóak meghallani, meglátni- ami az elvakultságotokat igazolja.

Sajnálom,, hogy szóltam hozzád- egy másik ember védelmében, érdekében. Nem igérem, hogy nem lesz több ilyen- de amikor vérlázitóan aljasok vagytok, azt már nem lehet megállni, mert azt hinnétek, hogy nektek van igazatok.
kereső
1. Aulich Lajos, aki Pozsonyban, Magyarországon született, ötvenhét éves, katolikus vallású, nőtlen, 1812-ben hadapródként lépett be a Sándor császár gyalogezredbe, legutóbb alezredes ugyanebben az ezredben;
2. Török Ignác, aki Gödöllőn, Pest megyében, Magyarországon született, ötvennégy éves, katolikus vallású, nőtlen, alezredes a császári királyi utászkarban, és legutóbb Komárom várának helyi erődítési igazgatója;
3. Lahner György, aki Besztercebányán, Zólyom megyében, Magyarországon született, ötvenhárom éves, katolikus vallású, nős, egy gyermek apja, legutóbb őrnagy és a III. zászlóalj parancsnoka a császári királyi gróf Gyulay Ferenc+ gyalogezredben;
4. Schweidel József, aki Zomborban, Bács megyében, Magyarországon született, ötvenhárom éves, katolikus vallású, nős, öt gyermek apja, legutóbb őrnagy a 4. Sándor orosz nagyherceg huszárezredben;
5. Poelt von Poeltenberg Ernő+, aki Bécsben, Ausztriában született, harmincöt éves, katolikus vallású, nős, három gyermek apja, legutóbb kapitány és századparancsnok a 4. Sándor orosz nagyherceg huszárezredben;
6. Nagysándor József, aki Nagyváradon, Bihar megyében, Magyarországon született, negyvenöt éves, katolikus vallású, nőtlen, kapitány és századparancsnok az 5. huszárezredben, 1847 óta nyugállományban;
7. Knezić Károly, aki Veliki Grđevacon, a varasdszentgyörgyi határőrezred területén született, negyvenegy éves, katolikus vallású, nős, két gyermek apja, legutóbb százados a 34. Porosz herceg sorgyalogezredben;
8. Gróf Leiningen-Westerburg Károly+, aki Ilbenstadtban, Hessen nagyhercegségben született, harmincéves, lutheránus vallású, nős, legutóbb százados a 31. gróf Leiningen+ sorgyalogezredben;
9. Dessewffy Arisztid, aki Csákányban, Abaújvár megyében, Magyarországon született, negyvenhét éves, evangélikus vallású, nős, korábban kapitány és századparancsnok a gróf Radetzky+ huszárezredben, 1839 óta nyugállományban;
kereső
10. Damjanich János, aki Stazán, a 2. báni határőrezred területén született, negyvenöt éves, görög nem egyesült vallású, nős, gyermektelen, legutóbb százados és egy gránátosszázad parancsnoka a 61. Rukawina sorgyalogezredben; végül
11. Lázár Vilmos, aki Nagybecskereken, a Bánságban született, harmincnégy éves, katolikus vallású, nős, három gyermek apja, hadnagyi rangjáról a 34. gyalogezredben 1843-ban tiszti jellegének megtartása nélkül leköszönt.

Na, kik ők? Ők az Aradi vértanúk- számos nemzet, és náció szülöttei, akik 1848/49-ben a magyar nép, "Magyarország" szabadságáért harcoltak.

Ahogyan most teszik azt ukrajna népei/nációi- harcolnak Ukrajna szabadságáért, közös hazájukért.
Aki ezt nem érti, az nem értheti a "szabadság-liberté" eszméjét, csak a szolgaság, elnyomás kiszolgáltatottságot. És van magyar, aki azok ellen ágál, akik 1848/49 eszméjét követik. Szégyen, szégyen- és ezek kérdőjelezik meg egy magát magyarnak vallót magyarságában. Undor, és szégyen.
jáger laszló
Fegyir Sándor Ukrajna MO-i nagykövete.
Minden más feltételezés a spekuláció tárgykörébe tartozik
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nyírfa
@kereső: 09.20

Ezt érteni kell, érezni kell. Nem mindenki képes rá. Sajnos.
kereső
@Őrnagy: Nem kevertem össze.Csak hivatkoztam rá, talán vannak akik igy jobban megértik- miért is harcol közel 400 magyar származású - magát magyarnak valló - az ukrán hadseregben önkéntesként. És még te vallod magad "szociál liberálisnak"? Az irásaid alapján alapján azt sem tudod, mit jelent a szó, mit jelent az a szó-amelyből származik. Kimélj meg a fasiszta szómagyarázataidtól. Leverték a "turl szobrot"? Köszönd szijjártónak/orbánnak- mert amit Gyurcsány alatt felépitettek, azt az ő politikájuk lerombolja. Ilyen ez a munkácsi turul szobor is.
Mi az a születési identitás?? Ezt pont egy mélymagyar kérdezi? Azok a gyermekek ukránnak születtek- az az identitásuk, és ezt kell eltörölni? Meg kell szüntetni, kiradirozni egy népet a történelemből- mert az orosz cár azt mondja, hogy ilyen nincs? Neked nincs születési identitásod? Minek születtél te ó magyar? Hottentottának? I
kereső
@Őrnagy: Az nem a szovjet éra alatt volt, ugyanúgy mint Katyn?, ha már lengyelekre hivatkozol, miközben minden idegszáladdal igyekszel az oroszok terror hadjáratát mentegetni, és legalizálni.A magyar hadsereg is követett el a mai Ukrajna területén gazságokat a 2.vh idején - elég csak az "idegenrendészeti eljárásokra" gondolni. Érdekes, hogy csapongsz annak érdekében, hogy mindenáron igazold az oroszok jelen beni népirtó szándékát-és tetteit, amit semmi sem igazolhat- semmiféle múltbéli esemény.
kereső
@Őrnagy: Egy liberális!!!, nem kérdőjelezi meg egy másik országnak, egy másik ország népének jogát!!! a szzabad életre, nem kérdőjelezi meg egy másik ország szuverenitását, szuverén döntéseinek jogosságát- belügyeinek önállóságát, döntéseinek legitim voltát. Te pedig azt teszed- karöltve a nyilas utódokkal, a mélymagyarokkal. Tudod, amelyik kacsa kicsi,sárga, hápog, totyog az kacsa, és nem hattyú.
izéke
Egy gyerekre se tudnék úgy haragudni,hogy ilyen nevet adjak neki...látszik,hogy ezt a parasztot a szülei se szerették
Nyírfa
@Horizont: 10.04

Megrázó volt. Ilyen lehet, amikor állsz, és jön a vonat.
kereső
@Őrnagy: 11:13 Te tényleg nem lehetsz liberális. Személyemben támadsz,kétségbe vonod az itélőképességemet, mert nem értek veled egyet. Ezek vagytok ti- nem a véleményemmel vitázol, hanem sértegetsz, és minősitesz.Tudod, maradj magadnak- minősithetetlen amit művelsz.
kereső
@Őrnagy: Bocs, az meg lemaradt hogy a "Föld lapos"...
kereső
@Őrnagy: Irtam már a "Föld lapos"...ahogyan erre sincs semmiféle bizonyiték, csak egy ókori hiedelem, arra sem hoztatok még soha semmiféle bizonyitékot, hogy 2014-ben a Majdan mögött az USA állt. És ez abból fakad, hogy kiskorúnak néztek mindenkit- mindenkit, akinek más a váleménye, mint orbánnak, dúró dórának, ...a fasisztáknek. Még csak fel sem fogja a tudatotok, hogy az ok egyszerúen az volt, hogy az ukránmok megelégelték janukovics arany wc keféjét- amely azt a mérhetetlen lopást és korrupciót szimbolizálja, amely Ukrajnában dúlt. Na, de nem kell félnetek, a "hőkölés népe" nem csinál Majdant se az Usával, se nélküle.Igy aztán tobzódhattok a magatok gyártotta konteókban. Na, ennyi(ke). És örülj neki, hogy felhúztam a csipkés kesztyúmet, és eltartottam a kisújjamat is, hogy ne úgy válaszoljak a gyalázataidra, ahogy megérdemelnéd.
kereső
@Nyírfa: tegnap 21:52 És ez egy gesztus a Kárpát-aljai magyar közösség felé, és az egész magyarság felé.
Dr. Proktor
Hát ha Fegyír nem magyar, akkor az Orsós sem?
kereső
@Őrnagy: Erre a poltárra hivatkoztok? Tényleg azt hitted nem nézek utána, mindannak amit irsz/irtok? Sehol máshol, egyetlen komoly hir portálon sem találtam semmit- csak ez a nagyon árulkodó nevű portál hozta ezt a hirt.Méghozzá 2013-ban, amikor 2014-ben volt a Majdanon felkelés. Hamis a baba obsitos!
moszkvater.com/miert-eppen-ukrajna/
kereső
@Dr. Proktor: És mindenkinek!!! Az ukrajnai magyar nagykövet neve: Sándor Fegyir- azaz a vezetékneve a Sándor- a magyar apa után.
Nyírfa
@kereső: 13.44

És ezt a gesztust nem fogadta el a kormány fél évig, miközben mantrázták az ukránellenességüket. De Zelenszkij zseniális, vizitelt Kárpátalján, és tárgyalt a magyarok képviselőivel. Mennyivel alkalmasabb vezetőnek mint ...ezek.
kereső
@Nyírfa: Az egy óriási diplomáciai húzás volt- kihagyni orbánt/szijjártót a tárgyalásból a magyar közösség vezetőivel- Beregszászon, Ungváron.Jó diplomatái, tanácsadói vannak a "szinésznek"- igazi államférfivá faragták.
Nyírfa
@kereső: 14.26

Igen.
Egyébként gratulálok, úgy földre vitted szegény obsitost, hogy azóta sem kap levegőt. Dehát ez az eredménye annak, ha valaki felkészült, a tárgyi ismeretei kikezdhetetlenek, és nem utolsósorban abszolút vitakész.
Dr. Proktor
@Őrnagy: Van hogy a vágyak nem találkoznak a tényekkel...
Dr. Proktor
@kereső: Ukrajnában nem a keresztnévvel kezdenek?
Peller Anikó
@Eladott Ország: Jesszus, a Jongun cigány?
kereső
@Dr. Proktor: Sándor Fegyir (ukránul: Федір Федорович Шандор, magyar környezetben használt nevén Sándor Ferenc[1], Ungvár, 1975. június 10. –) ukrán–magyar kétnemzetiségű filozófus, szociológus, pedagógus, turisztikai szakértő, egyetemi tanár, Ukrajna magyarországi nagykövete. A magyar közvélemény az Ukrajna elleni 2022-es orosz invázió kezdetén ismerte meg, mint a „lövészárkok professzora”.

1975-ben Ungváron született, édesapja magyar–szlovák, édesanyja ukrán–olasz származású. 1997-ben az Ungvári Nemzeti Egyetem szerzett történészi diplomát, 2002-ben az egyetem jogi tanszékén végzett. Általános iskolai tanárként egy ungvári iskolában tanított történelmet és földrajzot, majd kárpátaljai médiumoknál dolgozott újságíróként.[2]

2007-től a szociológiai tudományok kandidátusa, 2014-től a filozófiai tudományok doktora.[3] Több ukrán akadémia tagja, emellett a Magyar Tudományos Akadémia köztestületének külső tagja.[2]
kereső
@Őrnagy: 14:39 Hivatkozni, csak pontosan -és szépen. Mert mint a rákerésbeől kiderül- Káloncz Csaba cikke a Portfólió -n jelen t meg. A cikkiró folyamatosan idézi egy amerikai konzervativ portál irását, azt amelyet te egy-az egyben Káloncz Csaba irásaként adtad tudtunkra. Egyébként Nuland vörös posztó a kreml szemében- lehet sározni, mert nem átallott részt venni Hilary Clinton külügyminsztériumi munkatársként az Obama adminisztrációban, most meg a Biden adminisztráció egy magas posztot betöltő képviselője, aki mindenkor kiállt Ukrajna mellett. Már 2014-ben is- Merkel kancellárral és az Eu-val szemben is a Krim annektálásakor.
Nos, az általam hivatkozott lap: amire te elfelejtettél hivatkozni:
"A vezető The American Conservative folyóirat felháborodva számol be arról, hogy az amerikai"...ennek cikkét szemlézte Káloncz Csaba

Ennyi(ke).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.