Örkény István is feldolgozta azt a legendát, ami különféle formában jelent meg a budapesti köznyelvben. Az Örkény-féle változat szerint miután beléptünk a második háborúba, a magyar viszonyokat kevéssé ismerő amerikai megbízott a nagykövetetünktől próbált információkat szerezni az országról, s – kivonatosan – e párbeszéd zajlott le közöttük: „- Magyarország köztársaság? – Nem, királyság. – Eszerint önöknek királyuk van? – Nem, tengernagyunk van. - Önöknek van flottájuk? – Nem, nincs is tengerünk. – Önöknek tehát követeléseik vannak, nemde? – Igen. (…) Romániával szemben. – Így hát hadat fognak üzenni Romániának? – Nem, uram, velük szövetségben vagyunk.”

Forrás: nepszava.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Csak a „tompora mutandum”,

ahogy szépemlékű barátom szokott fogalmazni, ez most igencsak releváns

A potroha egyre nagyobb az tény, de a mentalitás ezerrel visszaváltoztatik általa. A nepszava.hu „Szövetség magyar módra” cikke által felidézett Örkény írás azt kell mondjam nem csak a Svédország NATO-csatlakozásának kapcsán releváns! =))
balos
@RonaGyuri: Hát szerintem az Örkény ezt amolyan ironikusra vette,de ezt ha megélte volna hát álmában sem gondolta volna,hogy hova fajul a nemzethy "vámpírok" gyilkos hada!
Dr. Proktor
Ezek hülyék - gondolhatta magában az amerikai megbízott!
Kormányunk büszkén ápolja a hagyományokat...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.