Demonstrációt hirdet a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) április 17-én vasárnapra – közölte a szervezet szerdán. A demonstrációt a Nemzetgazdasági Minisztérium Honvéd utcai épülete előtt tartják, követeléseiket petíció formájában akarják átnyújtani Varga Mihálynak.

A közleményben megerősítik: a szakszervezet felháborítónak tartja, hogy a kormány egy tollvonással, rekordgyorsasággal szüntette meg a vasárnapi zárva tartást a kereskedelemben. Szerintük a kereskedelmi munkavállalók nem szeretnének vasárnap dolgozni, de ha már erre kényszerítik őket, fizessék meg a családjaiktól elrabolt időt.

A KASZ a kiskereskedelemben foglalkoztatott munkavállalók közül mintegy 15 ezer munkavállaló érdekeit képviseli.

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

leszúrt rittberger
Keressetek akkor más munkát a "pénztáros diplomátokkal", ha olyan sokra tartjátok magatokat.

Más is dolgozik vasárnap, meg ünnepekkor, meg amikor beosztják, mert ilyen a szolgáltatóipar. Vasárnap is kell dolgozni, na és? De akkor nem kiabáltok, amikor kedden szabadnap van, vagy szerdán csak 2-re mentek, ugye?

Az eszetek pont arra elég, hogy a párizsit elhúzzátok a vonalkódleolvasó előtt, és még ti ugráltok. Régen a kereskedő egy szakma volt, a dédanyám a hátán, batyuban vitte be vonattal a városba eladni a házkörülit, hol vagytok ti ahhoz? Ostoba vásárló-ellenség, örüljetek hogy még valakinek kelletek, mert aztán jönnek nemsokára az önkiszolgáló kasszák, és mehettek közmunkásnak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
és kötelezik a cégeket, hogy erre az időre fizut kapjanak?:
verum
Ezeket a szakszervezeteket miért nem küldik már melegebb éghajlatra?
Nem tudják, hogy a tagok tartják fenn, ha leszavazzák őket egy taggyűlésen és választanak olyanokat, akik tényleg az érdekeiket szolgálják, más lenne a szitu.
Vagy ez túl bonyolult?
leszúrt rittberger
Keressetek akkor más munkát a "pénztáros diplomátokkal", ha olyan sokra tartjátok magatokat.

Más is dolgozik vasárnap, meg ünnepekkor, meg amikor beosztják, mert ilyen a szolgáltatóipar. Vasárnap is kell dolgozni, na és? De akkor nem kiabáltok, amikor kedden szabadnap van, vagy szerdán csak 2-re mentek, ugye?

Az eszetek pont arra elég, hogy a párizsit elhúzzátok a vonalkódleolvasó előtt, és még ti ugráltok. Régen a kereskedő egy szakma volt, a dédanyám a hátán, batyuban vitte be vonattal a városba eladni a házkörülit, hol vagytok ti ahhoz? Ostoba vásárló-ellenség, örüljetek hogy még valakinek kelletek, mert aztán jönnek nemsokára az önkiszolgáló kasszák, és mehettek közmunkásnak.
Caprica
Ez a KASZ állítólag 15 ezer ember érdekeit képviseli. Vajon hányan sírtak-ríttak a nyakukon, hogy nem akarnának dolgozni? Szerintem ez a KASZ csak fontoskodik, mert egyébként a kutya nem hallotta még hírüket sem.

A ker.dolgozók meg tudták milyen munkarendjük lesz, ha egyszer oda mentek dolgozni. Lehet keresni mást, ha valakinek ez nem tetszik.
A mondás szerint, ha valaki kurvának áll, ne nyígjon, ha meg akarják b@szni.
Hofipisti
Ennek a szervezetnek az elnöke Sáling úr (?) még - szerintem - életében nem foglalt semmivel kapcsolatosan egyértelmű állást. Síkos, csúszós, mint a kágyula. (Vas- és Zala megyei kifejezés). Persze manapság ez a divat, ezzel lehet fennmaradni, netán előbbre jutni.
zöldszem
Nagyjából 20 éve arra állt rá az ország, hogy vasárnap is nyitva vannak az üzletek. Aki azóta kereskedőnek állt valószínűleg pont annyira lepődött meg rajta, hogy hétvégén is dolgoznia kell, mint egy anya, hogy a 2 hónapos csecsemő bexarik. Ilyen a szolgáltató ipar. A teljes ágazat, éttermek kereskedelem, kórházak pékség... Aki oda megy dolgozni, az tudja mi vár rá. Nem a vasárnapi zárva tartás a gond, hanem, hogy a hatalmukkal vissza élve a kereskedelem egy bizonyos, szektorára elrendelték!! Mert, csak a multik dolgozóinak lehetett szabad a vasárnap!
nemkati
@Pálinkafőző Rézüst: Éppen azt akartam kérdezni: a vasárnapi nyitvatartás akkor most nem egy lehetőség? Kötelező nyitva tartani? És a dolgozónak kötelező vasárnap dolgozni? Itt nyavalyognak a kereskedelmi egységek, hogy munkaerő hiány van, és akkor majd kirúgják azt, aki csak vasárnap nem akar bemenni? Ha nem találnak vasárnapra dolgozót, akkor ezek szerint nem munkanélküliség van, hanem munkaerőhiány. Esetleg a szakképzésben lehet valami zűr, ha nem képeznek elég kereskedelmi dolgozót.
zöldszem
KASZ szakszervezet meg az összes többi szakszervezet! A FIDESZ által erőből átvitt és elfogadott munka törvénykönyve ismeretében be kellene fogni a pofátokat! Akkor hol volt a hangotok?
Toby
"Még egyszer mondom" azért illett volna megkérdezni magukat, az érintetteket is !
Desischado
Vegyenek fel több embert, és kapjanak rendes pénzt! Pálinkafőző Rézüst belinkelt egy remek cikket, amivel maximáisan egyetértek! Én például igenis örülök, hogy végre lehet vasárnap is a boltba menni, ha kell valami!
nemkati
@Desischado: Igen, aki vásárló, az mind örül, még ha nem is megy minden vasárnap vásárolni, mert a lehetőség meglesz. A dolgozóknál vegyes a fogadtatás, közülük is sokan örülnek, hogy vasárnap plusz pénzért dolgozhatnak - és ez nem azt jelenti, hogy heti 7 napot dolgoznak! A többieket pedig tilos lenne kötelezni, mert nem tudják, vagy nem akarják azt vállalni.
Szókrakész
Eddig azért sírtak mert nem dolgozhattak, most meg azért, mert dolgozhatnak?

Ember legyen a talpán, aki érti az embereket.
satan
@Szókrakész: Pénz a gond a többiek fentebb már kezdik érteni. Meg nem vagyunk kutyái a fidesz kéje kedvének.
Fradigege
A kereskedelmi dolgozók mitől lettek a káderenpé és a püspöki kar szíve-csücske? Itt valami más van a háttérben. A gyári melósok a multi autóiparban le vannak szrva? A nővérek le vannak szrva? A tömegközlekedésben dolgozók le vannak szrva? Az étteremben és cukrászdákban a felszolgálók, szakácsok, etc. LE VANNAK SZRVA? Tessék a vasárnapi pótlékot bevezetni, mondjuk 500%-osan. Mindenki kaparna, hogy vasárnap bejöhessen melózni. És az ateista multi ezzel is meg lenne fingatva.
verum
@Fradigege: - nem a dolgozók, a kilóra megvett szakszervezet tüsténkedik.
karma1
@leszúrt rittberger: Jol mukodott egy eve a kdnp alszenteskedo propagandaja: legyen egyutt a csalad vasarnap, meg legyen pihenonap , meg ilyen baromsagok... Ha jol csinaljak meg a munkaidobeosztast, nem kell mindenkinek minden vasarnap dolgoznia, ugyhogy elmennek a budos francba...
Bezzeg a mento, tuzolto, rendor, meg a korhazak dolgozoi legyenek keszenletben 24/7, egesz even at, tekintet nelkul az unnepnapokra...
karma1
@nemkati: Aki a kereskedelemben dolgozik, annak mar regen tudnia kene meg Magyarorszagon is - kb. az 1990-es evekkel indult vasarnapi boltnyitvatartasrol, (ugyanekkor indultak az ejjel-nappali kozertek is) - hogy a 7 napos munkarend a vasarlok erdeke, - es persze a tobbletpotlekert dolgozo kereskedelmi dolgozok erdeke is...
Ezek a dolgozok NEM dolgoznak 7 napot, hanem 5 napot, (ha napi 8 oraval merjuk, akkor ez heti 40 ora full time), es a beosztasuk is lehet "forgoban", vagyis 1 hetvege szombat-vasarnap munka, 1 hetvege csak szombaton, 1 hetvege csak vasarnap, 1 hetvege pedig teljesen szabad. Ezen felul mindenki vallalhat plusz munkat, plusz penzert.
Ha ez a KASZ most veri a nyalat, akkor nem is nagyon akarnak EGYALTALAN sem dolgozni.
Egyebkent akkor hol voltak, amikor hirtelen 10 ezrek kerultek a boltbezaras miatt az utcara? Adtak nekik segelyt, legalabb az elso idoben?
Most elegedetlenkedo, volt kereskedelmi dolgozok, AZT az idoszakot, (tavaly marcius 15-et) hogy eltetek meg? Rohantatok haza vasarnapozni, es a munkanelkuli segelybol 3 fogasos vasarnapi ebedet fozni?
Alszenteskedo, agymosott, amnezias tarsasag...
Ja, es a munka NEM KOTELEZO, mint a Kadar-rendszerben, a rendor igazoltataskor nem visz be kmk-ert (Kozveszelyes MunkaKerulesert), mint anno...
Macskaszem
A jót hamar meg lehet szokni, és a dolgozók többségének teljesen érthető módon jó volt a szabad vasárnap. Most ezt a jót el fogják venni, ami nyilván szarul esik. Mit nem lehet ezen megérteni. Ki az a marha aki vasárnap szeret dolgozni?
A fideszt hibáztatom, egy évvel ezelőtt ugyanis senkinek eszébe nem jutott, hogy nem akar vasárnap dolgozni.
cs.n.
@karma1: "Ha jol csinaljak meg a munkaidobeosztast, nem kell mindenkinek minden vasarnap dolgoznia"
Igaz, mikor teszkóban dolgoztam, 1, vagy max. 2 vasárnap volt egy hónapban, amikor be kellett menni.
Meg most jönnek ilyen, olyan amolyan szervezetek, hogy így meg úgy, imént épp valami munkástanács, vagy mi a görcs volt a hírekben. Azt nem értem, hogy a kereskedelmi dolgozókat miért tartják előrébb valónak? Ne dolgozzanak vasárnap, ha mégis, akkor meg többet kapjanak, mint más, aki vasárnap dolgozik. Nekem pl. senki nem akar 100% bérpótlékot adni vasárnapra, hát mí? Azí, mer ín nem vagyok bótos? :)
karma1
@cs.n.: Ha' lehet hogy aze'...:o)))) Akkor bezzeg nem kerdeztek meg az alkalmazottakat, amikor emiatt a baromsag miatt tizezrek vesztettek el a kenyerkeresetuket... Viszont vasarnap mindenki nezegethette otthon ehesen a ferjet, csaladjat, es kozben szerintem kozosen atkoztak azt is, aki kitalalta ezt a baromsagot,...
satan
@karma1: @cs.n.: Atoll, hogy behozod vasárnap a multiba a kis pénzed, még nem leszel az ott dolgozó munkaadója. Postán, okmány irodába 12.00-kor úgy bezárja az ügyfélablakot öröm nézni, az nem baj. Ügyfél szolgálatok sorszámmal 30-60 perc várakozás az sem baj. De aki reggel 6.00-tól 22.00-ig nem képes bevásárolni na az már gond. Vasárnap meg ott éli ki egész heti agresszióját. Meg ne minket akarjatok megszakítani, ha ti nem bírjátok el a cuccot, hozzatok magatokkal embert aki elbírja, vagy vegyétek igénybe a házhoz szállítást.
human
A 100%-os bérpótlék a vasárnapi munkáért teljesen jogos követelés. Ezt a kormánynak is be kell látni.
karma1
@satan: Mondd, csak azert beszelsz, mert a szel lebegteti a nyelved? Mirol brekegsz? Bizony, aki beviszi a kis forintjait vasarnap a kozertbe, az "rendeli a zenet"! Mindenki azert van ott, hogy elvegye a penzt a kasszanal az arucikkekert, amit a vevok vasarolnak.
Tudod, 6 evig, 6 napon at a legszemetebb idobeosztasban dolgoztam, mert kellett a penz! Sot, meg sokszor 1-2 orat ra is huztam a napi 8 oras szolgalatra, ha szukseg volt ra.
Az elso mondat, amit MINDENKINEK, aki a kereskedelemben dolgozik errefele, meg kell tanulnia, es betartania: MINDIG A VEVONEK VAN IGAZA! Azt is elmagyarazta a fonokseg, azert, mert ha a vevo nem jon be, nem termelodik meg az aznapi nyereseg. Ilyen egyszeru.
Az, hogy Unortodoxiaban maskepp latjak a vezetok, az egy dolog, (rajuk is fog dolni nemsokara az egesz Patyomkin-falu, amit itt az elmult 6 evben epitgettek, gazdasagilag...
A hazhoszallitas nincs ingyen, el tudod te azt kepzelni, hogy amikor valaki nincs otthon, akkor az ajtaja ele leteszik az egesz heti bevasarlasat, es az ottmarad?
Mondd, hol elsz te?
Az irodaknak mindig is voltak nyitvatartasi orai, de csak azert, mert sok helyen csak egy ugyintezo foglalkozik egyfele dologgal: ha o elmegy egy orara ebedelni, nincs, aki helyettesitse. A kozertekben nmindenki lepcsozetesen kezd es vegez, kulonbozo idokben megy el a pihenoire, az ebedidejere. Ne probalj mestersegesen problemat csinalni ott, ahol nincs,.
Az a (volt) kereskedelmi dolgozo, aki egy eve otthon van vasarnap, nem is akar elmenni dolgozni, mert tutira nincs raszorulva. Akinek kell a penz, annak meg mindegy, hogy ejjel vagy nappal, hetkoznap vagy vasarnap, csak legyen jovedelme.
cs.n.
@satan: Múltkor a kabaréban volt, hogy a boltban mindig van valaki, akit lehet utálni, ha otthon marad a család boltba menés helyett, akkor meg egymást utálják. :) Egyébként én nem szakítok meg senkit, nem értem, mire célzol, vagy ezt a bevásárlókocsik nevében írtad?
Volt már idén nem egy hét, amikor este tízig dolgoztam, szombaton is. Vasárnap lett volna az egyetlen, amikor kényelmesen tudok vásárolni, nem úgy, hogy mindjárt rohannom kell dolgozni, de hát akkor meg nem volt nyitva semmi.
karma1
@cs.n.: Hagyd a fenebe, csak trollkodik... A kapitalizmusban (piacgazdasagban) a melosok akkor mennek az utcara, ha valami gyarban gepesites miatt leepitesek vannak, vagy egesz gyarakat zarnak be.
A hulye magyar, - aki a melo ELLEN akar az utcara menni -, jol vesse az eszebe, hogyha o kivonul a munka ellen tuntetni, akkor a helyebe 30 ember azonnal kaphato ugyanarra a munkara. Munkaero tulkinalat van Magyarorszagon, mindenki valogathat a tuljelentkezok kozott...Persze nem az orvos, apolo, mernok, informatikus szinten, mert azok mar Londonban fizetik az adojukat , hanem kereskedonek, betanitott munkasnak, vagy ahol eleg egy egyszeru alapkepzes.
Akkor nem jart a szajuk, (csak nagyon halkan nehany embernek a szaja), amikor arrol panaszkodtak, hogy ingaznak, es keso este a zaras utan az utolso busz mar nem varja meg oket, mert persze a tavolsagi buszkozlekedes magasrol sz@rik arra, hogy a kereskedelmi dolgozok hogy jutnak haza. Pedig egy buszsofor is szolgalatot nyujt a raszoruloknak, komoly jegy- es berletarakert...
Hellcat
Amikor meg kirúgtak pár ezer embert meg bezártak vasárnap akkor meg az volt a baj mi?
karma1
@Hellcat: Igen, es megsem mentek az utcara!!! (Akkor)
vadnarancs
A szagszervezet vezetői le vannak pénzelve, nem a dolgozókat képviselik. Lásd Gaskó és társait! A dolgozóknak igenis kell a vasárnapi munka 200%-ért!
satan
@karma1: Fél esz.. ha nincs bolt akkor cserélgethetsz mint az őskorba. Magyar forint nincs a 7 napos munka hétért. 60 órába meg vasárnap nem biztos, hogy rád van hangolódva az eladó aki hétfő reggel 6-kor újra kezd. De elnézegetlek én vasárnap ha nekem cseng a kassza, de akkor is elvárom a kölcsönös tiszteletet.
karma1
@satan: Magyarul tudsz? Mert ha nem, akkor legalabb csereld le a forditoprogramodat... Nagyon sz@r...:o))))
Meg a kizsakmanyolo kapitalizmusban is van szabadnap, te nagyokos! Csak azt nem vasarnap, hanem a het valamelyik napjan kapja meg a dolgozo, ha nem tudnad. Akikkel en errol beszeltem (Ma.o.-n a kereskedelemben dolgozo ismerosok) mindegyikuk 5 napot dolgozott, es nem kellett nekik MINDEN vasarnap bemenniuk dolgozni, egy volt szabad, egy meg dolgozos. Szentsegeltek rendesen a bezarasert, mert egy csomo penztol estek el, volt olyan, akit kirugtak a leepitesnel, pedig ket kiskorut nevelt egy fizetesbol...
Mirol beszelsz? Kit vedesz?
cs.n.
@human: Jó, de akkor ne kivételezzenek. Akkor járjon mindenkinek. De én nem akarnám mindenképp ezt. Nekem 50% a
vasárnapi pótlék, ha ezt felvinnék 100-ra, a munkaadó talán visszavenne egyéb (törvény által nem előírt, ergo nem kötelező) pluszokból, szóval nem biztos, hogy jobban járnék vele. Csak az milyen dolog, hogy az egyik szektornak jár, a másiknak meg nem? Erre céloztam fentebb is.
karma1
@cs.n.: Altalaban a kereskedelmi dolgozok a legrosszabban fizetett alkalmazottak, es raadasul a legrosszabb idobeosztassal - es itt nem a vasarnapra gondolok. Ahol en dolgoztam, ott a 30 penztaros kozul az en idobeosztasom volt a legpocsekabb: 3x vegeztem 9-kor, egyszer 8-kor es egyszer 7-kor, szombattol csutortokig dolgoztam, pentek szabadnappal, egy napom - a szombat pedig hol 8-kor, hol 7-kor fejezodott be, attol fuggoen, hogy mennyi vasarlo volt.
Nem mindegy, hogy valakinek este 5-kor szol a fonoke, hogy jo lenne, ha maradna meg ket orat, amikor mar 7-kor is befejezhetnem a munkat, de csak 9-kor mehetek haza, meg egy felorai autozassal. Volt olyan, hogy sotetben mentem el otthonrol, es sotetben ertem haza is telen, osszesen napi 11 orat elmaradva otthonrol, mert a munkaido felenel 1 oras szunetunk volt, amikor csak ultem a pihenoszobaban.
Mi egyetlen cent tobbletfizetest sem kaptunk, de mondhattunk nyugodtan nemet a tulorara, nem volt belole semmifele hatranyunk, de mindenki inkabb vallalt pluszt - mint en is - mert kellett a penz. Azok, akik most a vasarnapi melo ellen tuntetnek, valoszinu nagyon jo anyagi helyzetben vannak, es megengedhetik maguknak, hogy vasarnap ne menjenek dolgozni. A munkaltato viszont olyan dolgozot fog keresni, aki bevallalja a vasarnapokat is, legalabb kettot havonta.
satan
@karma1: bérpapírom nem másolom be neked, de ez nem így volt. 50% volt a pótlék a minimálbérből. számolgass 123000ft bruttó. Busz sofőr fordul egyet le állítja a buszt a ház elé vasárnap. eladó lenyomja egybe 8-10órát. meg nem tudok senkitől pénzt kérni mint a buszosok, jegy nincs pénz zsebre. ezt azért írtam ha a boltosok pénztárcáját turkálják akkor nézzük a másokét is. ( вы говорите по-русски?)
emerencia
@karma1: Ezt nem értem én sem. A rosszul fizetett pénztárosok közül sokan játszanak csekonicsot. (Tisztelet a kivételnek.) Sok helyen ugyanazt a szakmai minimálbért kapják mint az eladók. Nem sajnálja tőlük senki. Közülük viszont nagyon sokan harcolnak azért, hogy mások sem tudjanak emellé egy kevéske pénzt keresni.
emerencia
@Hofipisti: Egyszer azt nyilatkozta, hogy soha nem dolgozott boltban.
karma1
@emerencia: Senki otthoni dolgozot nem akarok megbantani (penztarost), de nem tudjak otthon, hogy milyen jo dolguk van! Nekem egesz nap ALLNI kell a kasszanal, mig otthon meg a legnagyobb aruhazlancokban is ulnek, es nem is pakolnak zacskoba.
Nekem min. napi 8 orat kellett allnom a kasszaban, es - mi ingyenesen adjuk a bevasarloszatyrot - pakolnom is kellett, gyorsvonati sebesseggel. Napi 180-210 vevot szolgaltam ki, nalunk feltuntetik azt is, hogy hany tetel van a szamlan, igy le tudtam merni, hogy 7 perc alatt 183 tetelt huztam at kezzel a szkenner elott. Minden kasszat 4 kamera figyelt (Az irodaban 2 embernek az volt a dolga, hogy figyelje ezeknek a kameraknak a felveteleit) es ha nem voltam csucsidoben elegge gyors, felhivattak az irodaba, es megkerdeztek, hogy ma miert vagyok lassabb, mint szoktam? Az otthoni szupermarketekben nem tudom, hogy hogy megy ez, ez csak az itteni szokasokat jelenti. Nincs semmifele potlek, sem hetvegere, sem a kesoi munkavegzesre.
Azt mondom, hogy aki most kimegy az utcara tiltakozni a munka ellen, annak nem kell eltartania sem magat, sem a csaladjat, azok az emberek jol elnek.
De tudniuk kell, hogy mindenki potolhato: ha egyvalaki lemondja a munkat, 100 jelentkezik azonnal a helyere...
Igy en biztos nem mennek ki a munka ELLEN tiltakozni...
emerencia
@karma1: Itthon ülnek a pénztárosok de nem öröm az életük.
Gyakran küldenek rájuk ellenőröket. Az ellenőr eldug valamit a dobozba és azt észre kell venniük. Az eladók viszont állnak még a számítógép előtt is súlyos védőcipőben. A tíz tienegyedik órában is elvárás, hogy akár még az összeesés szélén is kedves legyen a vásárlóval. Ha valamelyik vezető úri kedve úgy tartja, elvégezhetetlen mennyiségű + munkát szab az eladóra és megbünteti, ha nincsen kész. Egy eladót könnyű kikészíteni akkor is, ha tisztességgel ellátja a munkáját, a pénztárosnak csak akkor lehet baja, ha hibázik. Egyébként egyik munka sem leányálom.
kukac50
Az orvosok ,nővérek mentősök,vasutasok villamosvezetők is a családjukkal szeretnének lenni vasárnap! Zárjuk be az országot! Akiknek hitelt kell fizetni azoknak nagyon jól jön a vasárnapi pénz

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.