A Magyar Narancs interjút készített Palkovics László oktatási államtitkárral. Megkérdezték tőle, hogy mit szól a földrajztudósok, fizikusok, kémikusok tiltakozásához a szakképzés átalakításával szemben?

Ezt a Nemzetgazdasági Minisztériumtól kell megkérdezni, ők egy meghatározott piaci igény alapján alakították így a rendszert. Az adott szakképesítéshez tartozó tárgyat – például gépészeknél a fizikát – továbbra is úgy fogják tanulni, hogy abból akár emelt szintű érettségit is tehessen a tanuló. Kérdés, hogy a többi természettudományos tárgy kikerülése jó-e vagy sem. Én támogatnám, hogy akár egy összevont science tantárgy keretében megmaradjanak.

Az is kiderült, hogy hiába az Emmi adja ki ezeket a rendeleteket, a Nemzetgazdasági Minisztérium dolgozza őket ki. 

62 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Hat vegulis igaza van palkovicsnak , mert ossze lehet onteni a huslevest is a toltottkaposztaval, makostesztaval, csokifagyival es a frissen fogott osztrigaval, mert ezek kulon-kulon nagyon jo kajak, de nezze meg, hogy mi jon ki belole...

(az, hogy "belole" mi jon ki, mar 10 perc utan is jol lathato lesz a budin... Lavort vigyen azert magaval, mert ez az elegy folul is ki fog jonni, nemcsak alul... Kb. a diakok gyomrat is ennyire fekudne meg ez a rendkivuli eszre vallo otlet...)

merthogy ez csak egy otlet lehetett neki a reggeli sz@ras kozben, az tuti, mert esszel kitalalni, vegigvezetni egy gondolatot egy fide$$-es sem kepes...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Hat vegulis igaza van palkovicsnak , mert ossze lehet onteni a huslevest is a toltottkaposztaval, makostesztaval, csokifagyival es a frissen fogott osztrigaval, mert ezek kulon-kulon nagyon jo kajak, de nezze meg, hogy mi jon ki belole...

(az, hogy "belole" mi jon ki, mar 10 perc utan is jol lathato lesz a budin... Lavort vigyen azert magaval, mert ez az elegy folul is ki fog jonni, nemcsak alul... Kb. a diakok gyomrat is ennyire fekudne meg ez a rendkivuli eszre vallo otlet...)

merthogy ez csak egy otlet lehetett neki a reggeli sz@ras kozben, az tuti, mert esszel kitalalni, vegigvezetni egy gondolatot egy fide$$-es sem kepes...
Törölt felhasználó
Szerintem hagyjuk ezt, úgy ahogy van vonjuk össze az összes tantárgyat, söt bölcsit, ovit, mindent a doktori címíg és ez az egész legyen felcsuton! Ezt eddig miért nem így csináltuk?:)
nemjoezigy
És mi lenne helyettük? Talán hittan, minden vallásnak, fideSSes agymosás óra, lósimon verselemzés, mészárszék ezermester óra, eltolcsi féle pénzügyi képzés, pintér-pótl-orbán igazságügyi, kósa helyes magyar beszéd óra?
Eriksson
Ha a fizikát, kémiát, biológiát és a földrajzot összevonják, akkor a mostani tanárok legalább felére nem is lesz szükség.
Az a néhány szuperintelligens pedagógus aki mégis maradhatna viszont megkaphatná a többiek bérét, státuszát, elismerését. A többi mehetne közmunkásnak.
KERKA
Ezt az idiótát össze kellene kötni az iparkamara elnökével. Ezeknek olyan ember kell, aki minden badarságot elhisz, és nem szól ellene.
Óriási hiba lenne, ezt megtenni, 10 év múlva a természettudományi tantárgyakra nem lesz oktató, nem lesz kutató, nem lesznek kutatási eredmények, amik további eredményekre ösztönöznének.
veszélyben a mérnök, matematikus, biológusképzés!!!
human
X idő van megtanítani minden szükségeset a diákoknak. Ezzel az X-el kell gazdálkodni. Ha a szakmai oktatást erősíteni akarjuk az valaminek a rovására fog menni, tehát mindig lesz akinek nem fog tetszeni az átalakítás. A kockázat abban áll, hogy fideszre eddig nem volt jellemző, hogy valamit szakmai alapon vizsgálna, egyeztetnek a szakmával, megfontoltan cselekedne. Saját bevallásuk alapján is ők a kísérletezgetést útját választották, amit egy új recept esetén még elfogadhatónak tartok, de egy generáció életét meghatározó oktatás estében több, mint felelőtlen módszernek.
dr. prédikátor
Ez a szarkupac palkovics egyszerűen HÜLYE!!!
Rózsika Hatházi
Nem kell általános műveltség, ami van az úgy jó! Orbanisztán fővárosa, Felcsút. Az ember orbánviktorkövérlaca leszármazottja, az evolúció az smafu. Az E=mc2 szintén. Különben is, ki a faxom az az Einstein, Darvin, Curie,Newton, Galilei...stb. A kölykök hülyék maradnak? Sebaj, jó lesz, ha lőrincbarátnál markot szednek. Ahhoz nem kell fizika, matematika, kémia, biológia, csak állóképesség, meg két erős kéz. De figyelj, vigyázz fityisz, orbánviktor! Lehet, hogy a két, erős kéz egyszer a nyakadat fogja szorongatni!!!
Macskaszem
Szóval beindul a szakbarbár képzés Magyarországon. A szakmán kívül semmiről sem kell tudni, politizálni meg egyáltalán nem ajánlott. Bólogatni azt lehet, sőt kívánatos.
human
Egyébként a mostanában sztrájkoló tanárok vezetői szerint is szükség van változtatásra, de ezt egyedül a fideszre nem szabad bízni, mert többször bizonyították, hogy csak rontani tudnak a helyzeten.
papa.49
Ez az élő példa mit tesz, egy ilyen pacák ha hatalmat kap a kezébe, persze tudom ezt se ő találta ki a Cinege utcából jött az écca, hogy mi lenne, ha összemosnánk mindent, igaz nem túl jó példa, de akkor ehetnénk akár vályúból, minden kaját összekeverve mosléknak!!!
Na jó azt ESZEGESSE ÍGY AKI EZT A BAROMSÁGOT KITALÁLTA, A HAZUGOVICS ŐFASZSÁGA!!!
human
@papa.49: Ezek egy dolgot tudnak bombabiztosan és jól működően összehozni. A százmilliárdos lopásokat. 8 évig ezen agyaltak, hogy csinálják. Működik is a rendszer szépe. Csak az ország dolgaival nem foglalkoztak, és meg is látszik rajta.
glorianna
@human: Simán lehetne hosszabbítani az X időn. Esetleg kevesebb folyosói tornaóra is elég lenne.
Mobil123
Na akkor leírom hogy működik pl. a kereskedelmi és vendéglátó szakképzés: A 9-osztályban a fizika, kémia , biológia és a földrajz külön tantárgy DE a bizonyítványba egy átlag jegy kerül be a négy tantárgyból. Ha a gyerek az egyik tantárgyból ne adj isten megbukik akkor mind négyből megbukik. Történelem és magyar óra van de nem tudom minek mert semmit az égvilágon nem tanulnak, Persze igaz hogy a többi szakmai tantárgyból is igen karcsú az oktatás!! Elképzelésem sincs hogy a gyerekek hogy vizsgáznak le majd ugyan is az idei évtől eleve új vizsgarendet írtak elő. 51% -ot kell elérni a vizsgán hogy sikerüljön. (ugyan itt a szakközepeseknek tán 20 % kell ha jól emlékszem ) Tehát kérdem én ha nincs a gyerekeknek könyvük , nincsenek órák megtartva stb még is hogy a bánatos pics@ba fognák levizsgázni ???
human
@glorianna: A sportot fontosnak tartom. Talán nem minden nap, de minden másnap azért kell. Frissen tartja az agyat, javítja a koncentrációs képességet, kitartást, oldja a feszültséget. Gyanítom, hogy amúgy több fiatal inkább leül a számítógéphez vagy a tévéhez mikor haza megy a suliból.
glorianna
@Mobil123: Elvileg - legalábbis a sokat hivatkozott EU-normák szerint - 16 éves korig csak közismereti és művészeti tantárgyakat, valamint szakmát megalapozó elméleti tárgyakat tanulhatnak a gyere
Mobil123
@glorianna: Könyvek nélkül ? Egy szakmát nem lehet így megtanulni!!
Szókrakész
Igazuk van.
Minek ide bármilyen magas szintű képzés.
Az EU(Merkel, Franciska, Schulz, ...) most importált több mint 1 millió orvost, mérnököt.
Őket miért nem fikázza senki, hogy kicsit magas a szám és borulnak az eu-s arányok.
Tudóstársadalommá válunk, ha így folytatjuk.
glorianna
@glorianna: uff, ez elment idő előtt :S szóval: a gyerekek.

@human: a sport nagyon fontos, a poros folyosón utcai ruhában ugrándozni felesleges, sőt: ártalmas időtöltés. Naponta mozogni, legalább egy órát - ez nagyon rendben van, kell is tenni érte, de ráolvasással nem keletkeznek sportcsarnokok, pályák, uszodák. A szülők jelentős hányada drága pénzért is hordja sportolni a gyereket, az egésznaposnak csúfolt iskola ezt nehezíti - cserébe a "nyeld a port felöltözve, majd izzadtan ülj be matekórára" műsorért.
glorianna
@Mobil123: Dehogyis könyvek nélkül... bár nem feltétlenül papíralapúak már a tankönyvek, de nélkülözhetetlenek.
perfekt
Mindenkinek jogában áll ,hogy olyan hülye lehessen, amilyen csak akar! Ez a koma,megtestesíti a választások előtti, a koalíció által meghirdetett mantrát: miszerint nekik-minden posztra azonnal "bevethető" kitűnő szakemberei vannak! Kanyargom,csak egyre mutassatok rá! Azt nem tudják,hogy " A zsenit,csak egy hajszál választja el az őrülttől. Nálad megmarad a hajszál !
zöldszem
Amúgy tök "jó", hogy minden új Orbán pribék a saját játszóterének tekinti a kapott tárcát.. Ez ám a hosszú távú oktatáspolitika. Ha ezt a takonygerincűt menesztik. A következő baromnak mi lesz az oktatás sarkalatos pontja?
nevemnick
Ez Bőbeszédű Érthetetlenül Hadaró Laci, és az Őszhajú Kretén Istenfélő Zoli, valamint a Csutka Vezír együttes erővel kialakítják a magyar rabszolga társadalmat.
Fényes jövő: ezt neked Magyarország!
Pálinkafőző Rézüst
@nevemnick: kb. ez a tervük. De remélem, előbb ébred az ország!
Mobil123
@glorianna: Úgy látom nem értetted meg amit leírtam első írásomban a mai szakképzésről. Semmi nincs!!!
glorianna
@Mobil123: De értettem. Én arról beszéltem, aminek lennie kellene. Elbeszélünk egymás mellett :)
Többek között az általad vázolt helyzet miatt sem értem, hogy nem álltak ki jobban a szülők a tanárok mellett. De még nem volna késő.
Toby
Ez az illiberális takarékos oktatás ! Nem is kell semmit tanítani, csak a focit ! Aztán közmunkásképzés sem rossz ötlet, kapa és ásó szakon ! Otoba tokás majom !
justhpeter
Palkovics állítólag akadémikus. Mi lehetnék én az akadémián ?
zöldszem
Szerintetek található még Magyarországon -bármely foglalkozásban- elfekvő hülye, aki még nem kancellár, államtitkár, vagy egyetemi professzor?!
namihami
Hiába no, a szaktudás TÉNYLEG bolsevista trükk. A nagy elődnek végül mégiscsak igaza lesz-lett.
Sikerült akadémikusi rangig eljutni, hiába a sokéves tánc- és faiskolai képzés meghozza a hasznát.
glorianna
@justhpeter: Az attól függ... ha semmihez sem értesz a talpnyaláson kívül, és eltaláltad a megfelelő talpakat, akkor valszeg nagydoktor, vagy ilyesmi.
Nem értem Lovászt és a többi jó fejet, hogy bírják ezeket a "csinált" akadémikusokat :S
simmering73
Én azt javasolom, az összes tantárgyat vonjuk össze és legyen egy. Ehhez mit szólsz hülyegyerek?
Toby
@justhpeter: Lehet, hogy ez a majom is az "Ecseri Egyetemen" végzett...350.000 HUF-ért !
papa.49
@Mobil123: De nincs ám, régen mikor én kezdtem az első szakmámat tanulni, bizony voltak tankönyvek, és nem csak fizikából kémiából, matekból, külön hanem rögtön az elsőtől kezdve szakmai ismeretekből is...Tudod most a szomszéd srác éppen vill, szerelőnek tanul most végezte az elsőt, kérdem tőle tanulták már a szakma alapját a kapcsolásokat, nem buta gyerek de nézett rám értetlenül az első évben a Síp utcában a tanteremben táblákra felszerelt csövek dobozok között tanultuk meg az ép. vill. szerelés alapkapcsolásait, vezetékkel szerelvényekkel, izzókkal természetesen 24V hálózatról, most 1 év elteltével ilyet még nem is tanultak...Arról meg nem is hallott a srác hogy kiszámolni egy fogyasztó áramfelvételét, vagy egy vezeték keresztmetszetet, még egyenáramon se nem hogy a váltóáramú teljesítmény tényezős számításokat, ilyen nincs a tananyagban...Emellett persze a lakatosipari alapokat is megtanultuk, a kalapács reszelést, kéményajtó zár készítést, stb. .. A mai gyerekek még ,,szakbarbárok,, se lesznek, szakmai képzés nincs, humán sincs, kérdem akkor mit tanulnak!!!Az unokám most kezdi ezt a szakmát tanulni ősszel, hát már látom sokat kell majd foglalkoznom vele hogy valódi szakmunkás legyen...
Nil
szerintem a fidesz röhög a népen és egyre nagyobb baromságokat talál ki - ha meg úgy érzik baj lehet, dobnak egy kis koncot a kutyusoknak akik hálásan nyalogatják a kezüket
human
@glorianna: 17:05-re: A fidesz mindig a tetőnél kezdi az építkezést. Mindennapos sportélet annak minden szükséges eszköze nélkül. Se tornaeszköz se tornaterem. 2014-ben a kampányban sorra ígérték be az uszodákat és még mindig csak a gaz nő a helyén.
Én konkrétan azt láttam, mikor a száz éves épületben kergetik a folyosón a diákokat. Ennek következményeként a padlócsempe fellazult. Balesetveszélyes lett. De azt sem hiszem, hogy 100 évvel ez előtt arra tervezték volna az épületet, hogy 30 gyerek trappoljon rajta.
De építjük sorra a stadionokat. Tényleg, azokba beengedik az iskolákat testnevelés órákat tartani legalább?
papa.49
@human: Hová gondolsz az a kiváltságosok lehetősége))))))))))
wagabund
@papa.49: én az általad bemutatott okj-s szerűeknek voltam a művezetője évekig..tönkre is mentem rendsen...
csak egy eset a sok közül: nem tudta, hogy kell megfordítani a háromfázisú motor forgásirányát...(harmincévesen)...felvettem egy (állítása szerint) bányavillanyszerelőt...a csillárkapcsolás gondot okozott, de megoldotta... kértem a folyosón kösse be a váltókapcsolást, ami már ki van építve.. na azt feladta...

egy frissenvégzett okj-s villanyszerelő jelentkezett, hogy ő fűtésszerelő, és ív-lánghegesztő szakmunkás is...nos, nem tudta megírni a felvételhez szükséges tesztet...

szóval ez az irány.. én nagyon félek, hogy ebből baj lesz...
az egyik unokám most érettségizik..én jobban drukkolok, mint ő...mert ha nem tanulhat tovább, akkor ez vár rá?
radios45
@papa.49: na én elektroműszerésznek tanultam, anno a 80-as évek közepén, de fémpari alapképzéssel kezdtük, az első évet.
A második évben már hálózati trafókat tekercseltem, erősítőbe, akku-töltőbe, és nyákokat terveztünk, a gyakorlati oktatáson, a 3-ik évben komplett erősítőt gyártottam az osztálytársammal egyetemben, amiket olykor el is adtunk, nagyon szépen szólt, és a mai napig működik.
hangdobozt terveztem, majd a szomszéd asztalos méretre szabta az anyagot, és összeraktam a három utas cuccot, hatalmasat szólt, a mostani fiataloknak fogalmuk sincs az egészről, csak a pc-hez értenek.
,mai napig készítek,tekercselek, nf.impulzus trafókat, amiket kapni, beszerezni sem lehet, ráadásul tekercselő sem vállalja el,
gyufásdoboznyi méretűek, 4-5KV. adnak le, melegedés nélkül, bárhol bármikor , Hv.trafóként megbízhatóan működnek..
papa.49
@wagabund: Ismerős a dolog évekig dolgoztam mint karbantartó vill. szerelő a környező tész. ben, állami gazdaságokban, ott minden ami jött keverő, szárító, teherautó, traktor villamosság, közben kicsit más megcsináltam az terem hangosítást is, szerszám gép javítás, egy valamit még tudnod kell közben kisiparosként rádió,tévé,háztartási gép javítás, az utolsó 25 évben meg targoncajavítás...Ebben az évben most lesz 50 éve hogy felszabadultam mint vii. szerelő...Van sok tapasztalat talán tudok belőle valamennyit átadni az unokámnak...
Ha valaki szereti a kétkezi melót, és komolyan is veszi, megtanulja, nem válhat a szakmája szégyenévé, közben meg egy levelező technikum, szakmai ...
papa.49
@radios45: Én '68 ban végeztem mint rádió, tv műszerész még a KIOSZ nál a Vadász utcában, utána a sereg 2 év rádióműszerészként hadosztály középjavító műhelyben, aztán '72 kiváltottam az ipart is és javítottam még a csöves tv. ket, aztán meg a modulosokat, meg a színeseket,meg a környékünkön lévő templomokba ének erősítő, orgona erősítő, meg a rengeteg rádió, ami t javítottam, és mindezt a főállás mellett...
Már csak az a bajom romlik a szemem, és már a kezem se a régi, bizony néha már gondot okoz egy,egy javítás...
feleselek
@karma1: Régen a katonaságnál én is összeöntöttem a huslevest és a borsostokányt, mondván egy helyre megy... Meg is ettem, míg a többiek kiöntötték. De azért normál helyzetben mégsem csinálunk ekkora marhaságot! Nem vészhelyzet van, csak egy őrült akarja átalakítani a rábízott országot és polgárait...
kamazuka
Végűl is az ötlet nem rossz!
Vegyük pl:az elektromosságot,földrajzi szempontból van köze az égtájakhoz,az elektromoság élettani hatása a biológiában magyarázható,mint dózisérték a fehérjék/fehérvértestek/ kicsapatásaként.Alapvetően a kémiai folyamat miáltal létrejön a töltésáramlás az elektrolitban,a kémia tárgyköre.A jelenség melyet szikraként látunk fizika tárgykőr!
Desischado
@justhpeter: Ne röhögtess, ez akadémikus?! Akkor én is megkérdezem, mibelőlünk mi lenne? Szerintem professzorok lennénk ehhez az agyhalott baromhoz képest!
Bár nekem erős a gyanúm, hogy itt a "Hogyan neveljünk ostoba, és engedelmes rabszolgát?" c. projekt megvalósításának a próbája zajlik... Ébresztő emberek, ha nem csinálunk valamit, de sürgősen, oda lesznek a tanult emberek, a tudomány, a szakmák, és ezzel együtt A JÖVŐJE MAGYARORSZÁGNAK! ÁLLÍTSUK MEG EZT A KÁRTÉKONY RABLÓBANDÁT? AMÍG NEM KÉSŐ!!!

@papa.49: Ezt jó tudni! Akkor számíthatok rád, ha gond lesz a tv-vel? (mosolyog)
karma1
@feleselek: A batyam is megcsinalta,, mert naluk meg keves volt az ido a kajalasra, es az utolso katonaknak mar hideg volt az elso fogas, tudom, ez valosagban is megtortent, de azert a makostesztat meg a vaniliafagyit tutira nem ontotted hozza. (Mondjuk a batyam se, de neki meg ez is sok volt, sajnos, o majdnem sargasagot kapott az undortol...)
radios45
@Desischado: ezt nem említettem ugyan, de én is javítottam tv-ket, modulossal kezdtem, aztán a Funai, Hitachi, Grundig, monolith felépítésűek, és az smd-s tv-k következtek, 18évig, itthon a műhelyben, és olykor házaknál is.
Manapság már nem javíttat szinte senki, és az alkatrészek beszerzése sem egyszerű, /meg sokba is kerül/, Lcd,tv-ből van kb.150fajta, csak amit Mo-n eladnak, és persze mind-mind más alaplemezzel, tápegységgel szerelve, a kijelző pedig, nem romlik el.
radios45
@Desischado: már késő, nem lehet ezeket a barmokat leállítani, és rengeteg az agymosott hívő ember az országban..
radios45
@papa.49: M1, M2, Duna tv,szennycsatorna hazug híradókkal, évi 85mlrd.ft.ért..
A Tv2, meg egy erkölcsi nulla, igénytelen műsorokkal, reklámokkal az élen.
Feraj49
Kémiát,fizikát,biológiát összevonná,hogy legyen idő az új tantárgyra ORBÁNIÁ-ra.-Abból viszont heti öt napon keresztül.Most már abba kéne hagyni az "ötletelgetést" !
papa.49
@radios45: Ugyan ezt mondhatom én is, sokszor nagyon nehéz, vagy épp beszerezhetetlen egy,egy alkatrész...Amit a tévé műsorokról írtál, az is igaz már nem igen nézek tévét, inkább itt a netten nézek filmet is mert a tököm tele van a 10-15 percenként ismételt reklámokkal, a nyilvánvaló hazugságokról már nem is beszélve...
bis1945
Jó ötlet?! - csak még a jósképzést kellene megerősíteni, hogy eltudja dönteni az általános iskolás vagy a középiskolás, hogy mit is akar tanulni az egyetemen-főiskolán, hogy a kiszuperált tantárgyak közül melyiket is tanulja. Mert a felvételin azt igen csak kérik Na ez is csak a "különórákat" adóknak jó!
Hellcat
Most már szinte biztos vagyok abban, hogy a fidesz célja a magyar nép totális elbutítása...Földesurak már vannak , a jobbágyok képzése folyamatban...
VAGY!...ezt is el tudom képzelni...az is lehet hogy ez a pöcs is ennyire hülye...oktatási államtitkárként ekkora baromságokt mondani...mondjuk a fidesznél nem szokás szakembert ültetni fontos pozívióba.
JAJMÁR
Minden zagyvaságot felhoznak és bevetnek, csak, hogy az övéik úgy lássák, mintha dolgoznának, meg mintha lenne valami "reform"-ötletük.
Nincs nekik! Nem érdekli őket a magyar nép egésze, a jövője, csak ők saját maguk! Nincs más megoldás, el kell őket zavarni a búsba, és soha vissza nem engedni onnan! Alkalmatlanok egy ország vezetésére, kárt okoznak minden pillanatban!
Nagy Mária
Lesz még ez rosszabb is. Én szóltam. Az utolsó órán is túl van az oktatás állapota.
Minket pedagógusokat széttapostak. Ha a szülők és felelős civilek nem veszik a kezükbe a helyzet rendezését sűrgősen, lemondhatunk gyermekeink, unokáink jövőjéről.
Dr plágium
Rövien ez egy hülye :) agy nélkül született!
Kutyuska
Jobban tenné Palkovics, ha sürgősen keresne egy logopédust aki megtanítaná beszélni.
Gondolkodni attól még nem tudna, de legalább nem kaparnám a falat, amikor belekezd a motyogásba.
egyvandor
Miért nem töröltetné el ezeket a tantárgyakat? Ha már suttyó akkor vállalja be!
Pálinkafőző Rézüst
@egyvandor: mer' a vezír dönt! Ezek csak csicskák, és strómanok...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.