A katonákra korábban megkötött biztosítás a társaságok számára aránytalanul előnyös volt, a honvédelmi tárca költségvetéséből összességében több száz millió forintos többletkifizetést teljesítettek különböző biztosítási konstrukciókra. A biztosítások felmondása pedig nem okozott hátrányt a katonáknak – mondta Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter hétfőn az atv.hu-nak.

A Magyar Idők hétfőn írt arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hende Csaba minisztersége idején, négy évvel ezelőtt szüntette meg a katonák baleset- és felelősségbiztosítását. A jelenlegi szabályozás szerint a Hortobágyon, bomba hatástalanítása közben meghalt tűzszerészek számára nyújtható egyszeri anyagi segítség mértékét a honvédelmi miniszter egyéni mérlegelése határozza meg.

Hende Csaba az atv.hu-nak erre reagálva mindenekelőtt kifejezte őszinte részvétét az áldozatok családtagjainak, majd elmondta, hogy miért így alakult a katonák biztosítása az elmúlt években. A pontos számok a HM-ben rendelkezésre állnak – mondta. Kifejtette:

a hatalmas kiadások miatt kezdeményezte azt, hogy a honvédségi tulajdonú gépjárművek mentesüljenek a kötelező felelősségbiztosítás alól. Azóta a HM közvetlenül áll helyt a honvédségi gépjárművek által vétkesen harmadik személynek okozott károkért

- közölte a volt miniszter, megjegyezve:

"egyedül ez az intézkedés több mint százmillió forintos megtakarítást jelent évente".

Ezzel együtt – jelezte – kötelezettséget vállaltak a katonákat érintően arra, hogy a korábban a biztosító által fizetett kártérítéseket a jövőben a HM közvetlenül fizeti nekik. Rámutatott arra, a katonák vagyoni és nem vagyoni kárának a biztosítással nem fedezett része korábban is a minisztérium jóvoltából térült meg, a változás tehát annyi, hogy az ő döntése óta már a teljes kártérítésért a HM áll helyt.

A katonák tehát semmivel sem jártak rosszabbul – hangsúlyozta a volt miniszter –, az adófizetők viszont jobban jártak, hiszen évi több száz millió forint maradt a költségvetésben, és nem került a biztosítók kasszájába.

Hende Csaba is felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Honvédség és a magyar állam "a kártérítésen felül gondoskodik a hősi halottak eltemettetéséről, valamint méltó módon biztosítja az árvák és az özvegyek megfelelő életkörülményeit is".

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen péntek délután mentesítési feladatokat láttak el az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei, amikor egy 250 kilogrammos bomba a hatástalanítás közben felrobbant. Négy tűzszerész meghalt, a balesetben súlyosan megsérült katonát a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban ápolják.

A Magyar Idők cikkére reagálva több ellenzéki párt követelte a kormánytól: tegyék kötelezővé a katonák biztosítását.

Hétfői közleményében a HM is azt hangsúlyozta, hogy az eddigi káresetek nagy részében a honvédség által fizetett pénz jóval meghaladta a biztosító által térített összeget. Ezen felül a biztosítónak évente fizetett díj nagyságrendekkel több volt a biztosító által e káresetekre teljesített kárszolgáltatások éves összegénél. Így 2012. január 1-jétől a tárca nem rendelkezik az állománytagokra kiterjedő balesetbiztosítással – tették hozzá.

A minisztérium ezzel együtt leszögezte, hogy

a Magyar Honvédség teljes kártérítéssel tartozik az állománytagoknak, így biztosítás hiányában sem éri semmiféle hátrány a baleset által érintett katonát, illetve hozzátartozóját, élettársát.

Hozzátették, hogy a Hortobágyon meghalt négy katona hozzátartozóiról a honvédség a korábbi biztosítási alapú kárenyhítéseknél is magasabb összegű kegyeleti juttatás mellett gondoskodik.

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Érdekelne, hogy a kormánytagok biztosítása mennyibe kerül az adófizetőknek !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nemjoezigy
Mint már írtam itt: propeller.hu/itthon/3228211-felrobbant-egy-bomba-hortobagyon-tobb-halott-is-lehet?all#c1639087
@36: "Benne van a pakliban ez is. Ezt a hivatást választották. Isten nyugosztalja őket."
@Horizont: "Szegények, sajnos ez egy ilyen hivatás! Döbbenetesen fájdalmas! "

Nem ez nincs benne a pakliban! Ennyi ismerettel amit most tudunk róla, az a véleményem, hogy egy EMBER, tűzszerész halála megtörténhet, de négy egyszerre, + egy súlyos sérült, az hogyan fordulhat elő?
Milyen munkavédelem-embervédelem van ott? Normális gondolkodással, egy ember lehet csak a szerelésnél/semlegesítésnél + a technika, egy kamera-monitor a biztonságos távolságban levő társak miatti kapcsolat matt!

Nyugodjanak békében és őszinte részvétem a családjaiknak!
Veleda
Az igaz, hogy a biztosítók aljas módszerekkel milliárdos hasznokat húznak le az emberekről. De a HM, mint munkáltató köteles gondoskodni a dolgozóiról.
nemjoezigy
hende: "egyedül ez az intézkedés több mint százmillió forintos megtakarítást jelent évente".
aminek nagy részét egymásközt szétosztják, mint megtakarítás!
nyanya001
Érdekelne, hogy a kormánytagok biztosítása mennyibe kerül az adófizetőknek !
1magyar
Ezen a lakatlan területen miért kell embereket dolgoztatni,nem lehetne simán felrobbantani az egészet, ahogy van.
Utána már biztosan tiszta a terep.
RonaGyuri
Jobb helyeken ezért akasztanának! Sokallja a pénzt a biztosításra!!!
szaboria1
Hendétől minden plusz juttatást azonnal megvonni.
Mobil123
Te szarházi!! magatokon bezzeg nem spóroltál pedig azon milliárdokat lehet!!
Manhattan
De a főtiszteknek van! Talán ők végzik a legveszélyesebb munkát!?
silber13
@1magyar: Ez ugye vicc?? Te odaslattyognál egy befulladt robbantó töltethez?
silber13
@Manhattan: Hát persze! Azok életük kockáztatásával egy fotelből osztják az észt!
vadnarancs
Meg kellett spórolni, hogy többet tudjatok lopni mi?
Pálinkafőző Rézüst
a qrvanyátokat rabló gecik...És nagyon finom voltam!!
nemfideszes
"egyedül ez az intézkedés több mint százmillió forintos megtakarítást jelent évente".

Mészáros éves osztaléka 1 milliárd!
Vajna adókedvezménye évi 3 milliárd!
Dohánykoncesszió évi 5 milliárd állami bevételkiesés... a haverok javára!
Letelepedési kötvények évi 30 milliárd állami bevételkiesés... az "offshore lovagok" javára!
Kuszaszem alapítványainak és rokonainak 250 milliárd!

... de nincs qrva 100 milliójuk az életüket kockáztató katonák számára!!!
hetöndöe
Felesleges a biztosítás?Tavaly eltört a lábam,közel 400 ezer forintot kaptam összesen.Nem kell mindig mások "brutális" hasznára hivatkozni.Minden tőkével rendelkező haszonra törekszik a kisvállalkozótól a legnagyobb bankig.Egyik sem erkölcsösebb a másiknál.Ez maga a meztelen kapitalizmus.Akinek nem tetszik,el lehet húzni Észak-Koreába.Sokalták a katonák biztosításának költségeit,hogy a fitymaszos köcsögök többet tudjanak ellopni,ennyi a történet,a többi nyilas duma.
justhpeter
@hetöndöe: Pontosan erről van szó. Aztán még nézzenek széjjel, hogy hány állami szervnek van nagy autóflottája és nincs biztosítása, hány állami szerv nem fizette a dolgozóitól levont tb-t.
levarosbukta
@1magyar: Ezt mondjuk én sem értem mi a fenének kell szórakozni azzal hogy hatástalanítsák és miért nem robbantják fel a fenébe ha se közel se távol senki és semmi.
papa.49
Mondjuk mást nem is lehet várni a fütyiszes vezetéstől!!!
Manhattan
Ez a tetű fidesz 2010 -ben a BKV járműveken történő baleset biztosítást is felmondta a Providenciá-val.
nyanya001
@Pálinkafőző Rézüst: Persze, az ott szolgálókról, a családjukról
az a lényeg, hogy nekik van biztosításuk nekik minden jár.
Nem is akarok többet írni erről, mert annyira indulatos vagyok, hogy
jobb ha nem írom le !
nyanya001
@Pálinkafőző Rézüst: Nins kedvem újra regisztrálni ... értve vagyok ? :DDD
nyanya001
@Pálinkafőző Rézüst: Nem érnek ezek ennyit !
Hellcat
Minden tetves havernak kiadott közbeszerzés tízszeresen túl van árazva, ezen meg spóroltok? Ezek a patkányoknak a halálbüntetés is enyhe.
kkalman
Mondhatnám, szép dolog a spórolás, de talán nem a biztosítás(ok)on kellene. Nincs baleset és felelősségbiztosításuk, kötelező gépjármű felelősségbiztosításuk, mert ezek nem fizetésével 100 milliókat spórolnak. Nagyon kíváncsi lennék, hogy a most elhunyt katonák családjainak mennyit adnak? Vagy egy közlekedési baleset károsultját mikor, mennyivel kártalanítják? Extrém esetben ez utóbbi kártérítés elérheti a KÉT MILLIÁRD Ft-ot. Vajon ezt kifizetnék?
X-ray
Akkor ne biztosítási formában kezeljék az ügyet, mert valóban a biztosító társaságok keresnek a legjobban a világon, na meg a bankok.
Tegyék félre minden hónapban annak a pénznek a felét, amelyet a különböző mohó biztosítóknak fizettek, és abból a pénzből, ami így összegyűlik, abból fizessenek baj esetén! Bazzzze!
papa.49
@X-ray: Ehhez már kicsivel több ész kellene mint amennyivel a fütyiszek rendelkeznek, az EGY BIT EZT MÁR NEM BÍRJA!!!
TASzSz
@X-ray: 3000 milliárdnyi magánnyugdíj-vagyont kezeltek biztosítók és bankok Magyarországon, ezt egyik napról a másikra elvették! Mindannyiunkat keményen érintett!
emerencia
@nemjoezigy: 1991-ben Nyírtelekről kirúgtak több száz polgári és kinevezett polgári alkalmazott szakembert. A végkielégítéseinket megspórolták, nem tudni kinek a zsebébe vándorolt az a pénz. Ezzel kezdődött a hagyományteremtő hadseregreform a honvédségnél. Ezért nem vagyok meglepve még negyedszázad múltán sem, hogy a saját katonáik élete, hátramaradottaik sorsa annyira nem érdekes, hogy még egy biztosítást sem voltak hajlandók kötni rájuk. Egyetlen "szerencséje" a hozzátartozóknak, hogy nyilvánosságra került a tragédia. Arra viszont semmi garancia, hogy évek múlva még érdekelni fogja az akkori honvédségi vezetést, hogy hogyan élnek a hozzátartozók a sok millió ember számára bizonytalan életviszonyokat nyújtó hazánkban.
szaboria1
@justhpeter: Sajna ma már sok munkaadó úgy trükközik, hogy a dolgozó azt látja levonások megtörténnek. Azt viszont csak akkor tudná ellenőrizni hogy be is fizették utánuk ha regisztrál az ügyfélkapun. Mert már volt rá példa a levont járulékok nem lettek átutalva.
amaramaistanna
Értjük, ez is elosztásra került a vazallusok között...
36
@1magyar: Szívemből beszéltél. Egy hidrogén bomba a területre és már meg is oldódott a gond.:)

De, viccen kívül, tegnap paráztak a médiában, hogy jujj, akár haza is vihettek fel nem robbant bombákat a Nádudvariak. Vittek is. Ez a téma megint, pont egy tabu, ami, ha nem történik meg ez a tragédia, a fene se foglalkozna vele. Hivatalosan, meg nem emlegetnék.
És ez csak egy dolog. Ahonnan annak idején az oroszok, sebtében kivonultak, ott ők adták el, a katonai ruházattól kezdve, a kézigránátig, mindent.
Veleda
A történet vicce: van a honvédségnek erre való (hatástalanító) robotgépe, de azt csak a bemutatókon használják.:))))))Ember életért nem kár, a robot kell a fényezésre. Arról sem szól a fáma, hogy régi elhasznált , selejtezésre váró eszközökkel dolgoznak a kiskatonák. Így kell spórolni, tudjátok?
kkalman
@nyanya001: ma, 07:07 Ez a honvédségi, állami segítség? Fasza!
nyanya001
@kkalman: Ennyi ! Mert tudod... ez szerintük benne van a pakliba
remélem ők is belekerülnek ebbe a pakliba...
hetöndöe
@TASzSz: Mikor a Manyupot zsebrevágták,akkor kellet volna felhúzni ezt a büdös csürhét,már sajnos késő,a propagandájuk egyelőre nagyon jól működik.
nemjoezigy
@emerencia: igen, igazad van, ezért írtam, hogy olyan feltételekkel fizessen a hm, ahogy a biztosító fizetne, + még valamennyi!
Maxipocak
@nyanya001: Egy gondolat bánt engemet...Miért nem aknamezőn tanult járni ocsmány ás bandája...(költői kérdés volt...sajnos csak kérdés és nem kijelentés...)
janosdunai1
allami tulajdont csak allami tulajdonu biztositon keresztul biztositani.maszek kizarva.ez az alap rendszerhiba.ez a kapitalizmus hibaja a most divòé
perfekt
Hende örökre beírta nevét, a magyar hadügyminiszterek közé,,,,egyszer mikor rendszeresítette hadseregünkben,a nappal sem látó távcsöveket-- s bőven megverte a NATO által kitalált, éjjel is "látó" távcsöveket.Aztán, a biztosítással kapcsolatos álláspontjával.Sajnálom,a kinevezett operett hadvezéreket.Ezzel az erővel kinevezhetnének-engem is zongora művésznek!
kukac50
Sokat nyernek a kötelező gépkocsi biztosításon is. Nekünk kötelező fizetni fizessenek a katonák után is és a katonai gépjárművek után is. vagy ne legyen kötelező senki részére.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.