A Politico című brüsszeli hírportál és a Süddeutsche Zeitung című német liberális lap a parlamenti választásokkal, a Bild című német lap pedig a kormány nemzetközi migrációról szóló tájékoztatási kampányával kapcsolatban foglalkozott az elmúlt napban Magyarországgal.

A Fidesz számára a vereség nem opció, Orbán talán börtönbe is kerülhet – külföldi lapok a választásokról

Fotó: Sean Gallup/Getty Images

A vereség nem opció 

Az április 8-i magyarországi választásnak továbbra is a kormánypárt a legnagyobb esélyese, a kampány azonban "meglepően feszült és küzdelmes" volt, s az utóbbi hetek fejleményei miatt az ellenzéki oldalon egyre többen bíznak abban, hogy a Fidesz legalábbis meggyengíthető – írta hétfőn a Politico.

A brüsszeli hírportál arról számolt be, hogy a kampányt kémkedési vádak, álhírek, kiszivárogtatások és korrupciós botrányok tarkítják, a kormányzati támadások fő célpontja pedig továbbra is Soros György magyar-amerikai üzletember.

Mint írták, miközben a kormánypárt átalakította a választási rendszert, a média jelentős részét pedig az ellenőrzése alá vonta, a kampány intenzitása jelzi, hogy "az illiberális demokrácia bajnokának, a migráció keményvonalas ellenzőjének" számító miniszterelnök mennyire fél a választási vereségtől.

A kormány bírálóinak többsége nem igazán hisz benne, hogy Orbán legyőzhető, de az utóbbi időben tapasztalt "buktatók" miatt mégis egyre többen bíznak abban, hogy legalábbis meggyengíthetik a Fideszt, ha a legerősebb ellenzéki jelöltre szavaznak az egyéni választókerületekben – mutatott rá a szerző.

"A Fidesz számára a vereség nem opció: a sorozatos botrányok miatt ebben az esetben Orbán több szövetségese, de talán ő maga is hosszú időre börtönbe kerülhet"

- olvasható a cikkben.

Így változtatta meg Orbán Magyarországot

A Süddeutsche Zeitung Így változtatta meg Orbán Viktor Magyarországot címmel közölt a hírportálján összeállítást, amelyben a szerző, Matthias Kolb kiemelte, hogy a "populista" politikus vezetése alatt az ország "gazdagabb, korruptabb és EU-szkeptikusabb" lett.

A többi között kifejtette, hogy a Fidesz egyértelműen vezet a közvélemény-kutatásokban, de a hódmezővásárhelyi polgármester-választás jelzi, hogy erősödik az elégedetlenség "az Orbán-rendszerrel és a korrupcióval" szemben.

A nemzetközi migrációs válsággal kapcsolatban hozzátette, hogy Orbán Viktor Angela Merkel német kancellár ellenfeleként lépett fel, több mint két éve sürgeti, hogy Európa védekezzen "a +menekültek inváziója+ ellen", és a keresztény értékek védelmezőjeként állítja be magát. Mindez "politikailag kifizetődött" a kormányfőnek, aki erre a "félelemkeltésre" alapoz a választási kampányban is. Tipikusak az uniós bürokraták és Soros György elleni támadásai is, és az ausztriai, a németországi és az olaszországi választási kampány azt mutatja, hogy "sokan utánozzák retorikáját, amely így megváltoztatta az európai vitakultúrát" – írta a Süddeutsche Zeitung (SZ) szerzője.

Egyebek mellett arról is írt, hogy a bírálatok szerint az állami médiumok a menekültekről "nagyon egyoldalúan", a terrorveszélyről pedig "nagyon bőségesen" számolnak be, szakértők aggodalommal szemlélik "a magyar jogállam kiüresítését", és a választási kampányban egyre hangosabbak a panaszok a "széles körben elterjedt korrupcióról, és arról a tényről, hogy egy szűk elit egyre nagyobb vagyont halmoz fel".

Egy német elemzőt idézve az SZ hozzátette, hogy a korrupció és a kliensrendszer miatti elégedetlenség mellett a migrációval kapcsolatos bizonytalanság és félelem is jelen van, így a választások előtti helyzet kormányváltó hangulat nélküli kiábrándultságként írható le, és azzal lehet számolni, hogy a Fidesz megnyeri a választást, de nem arat elsöprő győzelmet.

A Bild szerint Orbán szinte biztos lehet az újraválasztásában

A Bild Miként akar Orbán pontokat szerezni a menekültek elleni uszítással címmel közölt hírportálján a magyar kormány új köztéri plakátjáról szóló cikket, amelyben a szerző, Philip Fabian kiemelte, hogy Orbán Viktor "szinte biztos lehet újraválasztásában", mégis ismét "élesebb hangot üt meg a migránsokkal szemben, ezúttal egy, a kormány nevében folytatott plakátkampánnyal".

Kifejtette, hogy a plakát ugyanazt az üzenetet közvetíti, amely Orbán legfontosabb "politikai üzenete", miszerint Magyarországnak és Európának be kell zárkóznia a bevándorlás elől, "jóllehet a kampányt nem Orbán pártja, a Fidesz finanszírozza, hanem valamennyi adófizető".

A többi között hozzátette: szinte biztos Orbán Viktor választási győzelme, és egyedül "a korrupció ügye lehet veszélye számára", de csak akkor, ha az ellenzék valamennyi egyéni választókerületben egyesül a Fidesz ellen, ami "nem valószínű forgatókönyv".

(MTI)

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

DR Eric CARTMEN
Ha megtörténne, és lesittelnék a püffedt pávatáncost, az az ORSZÁG FELEMELKEDÉSÉNEK AZ ELSŐ NAPJA LENNE !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Commenter
A Fidesz és OV számára csak a vereség és a börtön az egyetlen opció!
Pálinkás Pál
@Commenter: Börtönbe biztos nem megy ,mert ha szorul a hurok a tekesek kimenekítik,arra vannak tarva...hogy aztán onnan visszahozzák-e később az nyitott kérdés!!!
DR Eric CARTMEN
Ha megtörténne, és lesittelnék a püffedt pávatáncost, az az ORSZÁG FELEMELKEDÉSÉNEK AZ ELSŐ NAPJA LENNE !!!
Peller Anikó
"Orbán több szövetségese, de talán ő maga is hosszú időre börtönbe kerülhet."

Talán?

" ha az ellenzék valamennyi egyéni választókerületben egyesül a Fidesz ellen"

Ha ez nem sikerül, akkor el se megyek szavazni, mert minek. Az emberek nem tudják kire szavazzanak és így szétszavaznak, a fidesz biztosan nyer. Hallod te baromagyú rahadékbéla?

Halljátok tetű ellenzéknek hazudott szemétpártok? nem vagytok képesek megegyezni akkor rohaggyatok meg.

Akkor legyen csak a fidesz. Ők nem lopnak úgy mint a Gyurcsány, mert ő a patásördög és mindig csak ő lopott és most is csak ő lop. Senki más nem lop csak a Gyurcsány, igaz patkányok? Csak ő hazudik éjjel nappal barmok, áááá nem, a fidesz nem hazudik, soha.

Idióta Magyarok, megérdemlitek a sorsotokat.
Commenter
@Pálinkás Pál: nem a TEK. A magángépe valamelyik baráti ...isztánba.
Commenter
@Peller Anikó: jaj nehogy már ezeket érdemeljük! Én soha nem szavaztam rájuk az biztos. A szavazóik megérdemlik őket. Akik nem szavaztak rájuk azok nem.
Eladott Ország
Ezt a választást meg kell nyerni az ellenzéknek és mindent ami rossz azt ki kell seperni. Az ország nem fog még 4 évet kibírni az Orbán rezsim uralkodása alatt. És valljuk be senki nem akarja hogy véres összetűzés árán tudjuk ezeket a geciket elhajtani. Mert az nem jó senkinek.
De már annyiszor mondtam hogy 800 000 fidesz szavazó nem tarthat sakkba 9 millió Magyar embert.
peterkelemen
Orbánnak és bűnbandájának mindenképp a börtönben a helye és nem a válastásokon!
cikicakk55
@Peller Anikó: Anikó! Ne idiótázd a magyarokat. 5 millió ember biztos nem akar a Fideszre szavazdi,de lehet az 6 millió is. A gond az,hogy a választási törvény teljesen át van írva. Már alapból van 1 millió Román,Ukrán,Szerb és Cigány szavazó. A külföldön dolgozó magyar állampolgároknak meg úgy megnehezítette a szavazást,hogy szinte teljesíthetetlen,hogy 800 km-t utazzanak és szabadságot vegyenek ki.Ráadásul ezzel csak a legközelebbi városig jutnak el,ahol szavazhatnak,nem Magyarországra. Ki tudja hány szavazat jön onnan át az eledeti bejelöléssel.? A határon túli Magyaroknál meg már is tavaly megtörtént jó pár bukta,mikor kiderült,hogy több száz már rég halott ember is szavazott.Ezt most is megfogják csinálni,mert akkor sem történt semmi.Egyszerűen mindenben gátolják a törvényes szavazást. Az sem értem,hogy a Külföldi újságok miért adják Orbán alá a lovat.Miért írják annyira biztosra,hogy nyerni fog és esetleg csak gyengül? nekem van egy olyan érzésem,ha most tényleg megint nyer orbán,nem lesz 4 éve a lopásra és a törvénytelenségek további elállítására. Azért az ország nem csupa nyugdíjasból és beteg emberből és nem csak gyerekekből áll. Vannak itt elég sokan akik bár mikor képesek összeszedni magukat és társaikat aztán Orbánnak annyi. A gond ezzel csak az,hogy az már nem békés tüntetés lesz. A TEk-esek is Töke-etlenek lesznek a haragvó emberekhez képest. Ne felejtsük el Romániát.Ott is azt hitte a Diktátor,hogy végelgyengülésben fog elhunyi,nem a falhoz állítva.Ott is kiderült,hogy nincs is olyan sok pártolója,mint Ő gondolta.Mikor a többség észre vette,hogy itt a lehetőség,nem kell tovább a hűséges talpnyalót játszani,egyből a felkelők oldalára álltak. itt is az lesz,mert köztudott,hogy még a Fideszesek közt is vannak akik nem szívesen látnák Orbánt továbbra is hatalmon. Nem kívánom,hogy ez legyen,mert sajnos nem csak a férgese hullik így el,hanem a jó emberek is. Én nem szeretném ha valamelyik fiam is köztük lenne és ezzel minden anya biztos így van.
cikicakk55
@peterkelemen: Mikor a fenti véleményemet írtam állandóan te jutottál eszembe. Persze máshol is vannak akik ugyan így gondolják mint te. Ezért is tudom és gondolom,hogy ha újra is választják az nem lesz 4 év.örüljön ha 4 hónapot kap. Váratlan és meglepő dologban lesz része.
Eladott Ország
@Pálinkás Pál: ma 15:22, A csúti cigány és szűk köre már startra/emigrációra kész.
justhpeter
@Eladott Ország: Hova ? Belize-be mint Bróker Marcsi ?
Eladott Ország
@justhpeter: Ahonnan nem adják ki a fidesz patkányokat, bár az ilyen hely egyre kevesebb. Az USA biztos nem jöhet számításba, mert már ezeket a rohadt trógereket be sem engedik. Belizből is kiadják őket.
Grafix69
Figyeljetek , én nem vagyok újságíró de száz, SZÁZ SZÁZALÉKBAN biztos vagyok ,hogy Orbán megbukik a rendszerével együtt. Nem tudom elképzelni ,hogy akinek egy csöpp esze is van ezekre szavaz . Inkább az a kérdés átadja -e a kormányzást erőszak nélkül . Az a valószínű , hogy nem adja át a hatalmat csak olyan egyszerűen, és valóban börtönbe mennek mind .
papa.49
@Eladott Ország: Megy majd a medve védőszárnyai alá, vagy a diktátor haverjához azeriekhez, de szóba jöhet még a török pasa is, vagy a másik népirtó a Szadat, esetleg a püffedt óvodás !!!
Peller Anikó
@Commenter: persze persze, akinek nem inge. De sajnos mindenki szívja a civakodó pártocskák viadalát. Hiába nem szavazok a gecikre ha nyernek.

Ha a pártok nem jutnak dűlőre akkor nem fogja tudni a 9 millió, hogy kire szavazzon.

Ha nem lépkednek vissza egymás javára akkor megette a fene, fogalmam sincs kire szavazzak.

És gondolod, ha nekem nincs fogalmam akkor a kormányváltást akaró 9 millió honnan tudja meg? Weblapról? Melyikről, hiszen tele van a net hazugsággal.

Vissza kell lépkedni. Mindenhol. Mindenhol. Mindenhol. Minta Fekete. És a néhány többi visszalépő hős. És együtt kell kormányozni. De nagyon nehéz egy diktatúrával szemben, ott ugyanis nincs vita.

Csak ez az egy út van, de egyre vékonyabb.
Pálinkás Pál
@Commenter: és a gépéig busszal megy??? Nézz meg egy videót ahol a potrohos pózol...a környékén mást sem látsz csak mamelukokat..
simmering73
Nekünk viszont csak ez az egy opció létezik: fidesz bukás. Minden más az ország vesztét jelenti.
Yoda69
Ezert szajkozza a taho hogy sorsdonto valasztas lesz. Az o sorsa fog eldolni. Borton vagy barsony.
advocat
Ne kerüljön börtönbe. Jobb, ha látja hogy vélekednek róla, ha kimegy az utcára. Ha ki mer menni.
kissé felnőttem
elnézést , nem rossz a ragozás? kerülhet vagy kerül ? biza nem ugyanaz mondá a Székely
namihami
Sajnos a börtön nem lehet alternatíva. Annak a kb. 1 millió fanatikus, elvakult Fidesz-fannak a Vezér lecsukása egy akár polgárháborús csatakiáltásnak is beillene. Akár elfognák, akár ki tudna menekülni, mindenképpen az ""Orbán a király!"" effektus lenne számukra a járható út.
Tehát:: vagy Causescu vagy semmi egyéb. Igaz, így mártírrá válna, de már nem tudnának érte harcolni. Mondja ezt egy pacifista. Mert én (én) sajnos más kiutat nem látok. Vagy, minden marad a régiben, sőt a következő négy év a teljes fideszes ország-legyaloglás keretében fog eltelni, a ""Majd most mi megtanítunk benneteket fing@ni!!"" jegyében.
Desischado
Szerintem is börtönbe kell mennie. És nagyon remélem, fog is. De ehhez az kell, hogy szavazzunk! Sántán, bénán, de elmenni szavazni!
nihil
Aki nem a fideszre szavaz, az mind sorosista.
Vagyis 6 millió szavazót lesorosistázott Magyarország miniszterelnöke.
6 millió szavazó orbán számára nem magyar, sőt, idegen hatalmak érdekeit szolgálja ki - vagyis mi mindannyian az ellenségei vagyunk, mert meglegeltük a tengernyi lopást, csalást, hazugságot.

ripost.s3.eu-central-1.amazonaws.com/cimlap/ZwfjmeNS6K/cimlap0.jpg

Ez az ember tényleg nem veszi észre, hogy ő változott meg iszonyatosan, és azért fordultak el annyian tőle, akikben ezért már csak ellenséget lát.
Jozefina
Igen minden magyar válsztópolgárnak állampolgári kötelessége lennne elmenni szavazni!!! Ma ez Magyarország létkérdése!!!
Borsodi
hvg.hu/itthon/20180322_MarkiZay_ujabb_dobasa_a_kiugrott_KDNPs_is_a_Fidesz_ellen_kampanyol

Nagy a tét,börtön vagy fojtasd tovább. @namihami: félő,hogy igazad lehet,még mindig sok a birka bégető szavazó.A Mészáros féléket meg is értem,de a csóró nyomorban élő közmunkából élőket nem tudom,- mért jó nekik így ha lehetne jobb?
quadrocopter
Ahogyan a szekus székelyek "szavaznak", még a 3/3 is meglesz! Brüsszel is meg fog állni!
Az ENSZ meg feloszlatja magát! Bánatában!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.