Magyarország egy tiszteletre méltó ország és a tisztelet kultúráját szeretné erősíteni Európában – jelentette ki Balog Zoltán szombaton a montreux-i karácsonyi vásár megnyitóján, ahol Magyarország a díszvendég.

Az emberi erőforrások minisztere kiemelte, hogy a svájci-magyar gazdasági és üzleti kapcsolatok is azért lehetnek annyira erősek, mert a két ország mindig is kölcsönösen tisztelte egymást. A kulturális összetartozás mellett Balog Zoltán kiemelte a vallás szerepét, utalva arra, hogy Svájc a reformáció bölcsője.

Magyarország a tisztelet kultúráját szeretné erősíteni Európában

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszél a montreux-i karácsonyi vásár megnyitóján.

A miniszter kivételes lehetőségnek nevezte, hogy Magyarország megjelenhet a világ egyik leghíresebb ádventi eseményén. "Miután nyelvileg és egyéb szempontból is bizonyos értelemben sokszor elszigetelt ország vagyunk, nekünk az, hogy külföldön bemutatkozhatunk, ez mindig egy különleges lehetőség. Ez már a francia Svájc, itt már kevésbé ismernek bennünket, tehát így különösen nagy dolog, hogy meghívtak, tiszteletbeli vendégek lehetünk" – fogalmazott Balog Zoltán.

Emlékeztetett Montreux és Sátoraljaújhely gyümölcsöző testvérvárosi kapcsolatára, és közölte: a Genfi-tó és a Balaton között partneri megállapodás van születőben, amelynek részleteit épp a karácsonyi vásár ideje alatt egyeztetik.

Magyarország a tisztelet kultúráját szeretné erősíteni Európában

A magyar csárda a montreux-i karácsonyi vásár megnyitóján 2015. november 21-én.

Nagy István, Magyarország svájci nagykövete a megnyitón arról beszélt: a magyar turizmus rendkívül sokat profitálhat a vásáron való megjelenésből, hiszen ezáltal több százezer ember ismerheti meg hazánkat.

A montreux-i karácsonyi vásár (Montreux Noël) az egyik legnagyobb presztízsű adventi esemény a világon. Idén 21. alkalommal rendezik meg. 1995-ben eredetileg helyi kereskedők alapították. A vásárra először 2004-ben hívtak meg díszvendég országot. Azóta Finnország, Svédország, Kanada és Oroszország is lehetőséget kapott bemutatni a karácsonyi hagyományait. Tavaly Montreux testvér- és partnervárosai kaptak meghívást, idén pedig Magyarország.

A vásáron elsősorban a kézműves termékek és az autentikus gasztronómia kapnak hangsúlyos szerepet. A vásár központjában, a főépülettel szemben áll a "Magyar chalet", vagyis a Magyar csárda, ahol a látogatók ízelítőt kaphatnak a tradicionális magyar ételekből, magyar borokból és pálinkákból. A magyar népművészet képviselői közül a matyókkal találkozhatnak a svájci vásár látogatói, valamint bemutatót láthatnak az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listáján is szereplő matyóhímzésből. Egyúttal megvásárolhatják a matyók színpompás, erőteljes virágmotívumokkal díszített népi iparművészeti tárgyait.

Magyarország a tisztelet kultúráját szeretné erősíteni Európában

A Svájcban élő magyarokból álló Pannónia Néptánccsoport műsora a montreux-i karácsonyi vásár megnyitóján.

Mára a montreux-i vásár a nyitva tartásának egy hónapja alatt több mint félmillió látogatót vonz, elsősorban Svájcból, Franciaországból, Olaszországból és Németországból. Ezzel Svájc három leglátogatottabb karácsonyi vásárainak egyike a zürichi és a bázeli mellett.

A vásár az advent teljes ideje alatt, egészen karácsonyig nyitva tart. December 12-én és 13-án külön magyar hétvégét is tartanak, amelyen a magyar népszokások és karácsonyi népi hagyományok kerülnek majd előtérbe. Ezeken a napokon a vásár egész területén népi viseletbe öltözött fiatalok – a Kertész Táncegylet táncosai és zenészei – szórakoztatják majd a látogatókat. A magyar kulturális programot egy sajátos divatbemutató is gazdagítja: Hrivnyák Tünde iparművész "By Me Matyó" kollekcióját mutatja be. December 12-én este a Palace Hotelben lép fel az egyik legkedveltebb magyar kórus, a Cantemus, amely az idei Montreux-i Nemzetközi Kórusfesztiválon három díjat is nyert.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
A kiallitokkal maximalisan egyutterzek, gratulalok nekik, en Dijonban voltam 1986-ban, mert akkor a magyarok voltak a diszvendegek. A hangulat nagyon jo, mindenki kiteszi a szivet-lelket. De akkor, '86-ban nem exponalta magat egy ilyen levitezlett majom a vendeglato orszag elott, kikovetelve maganak a tiszteletet.
balog ur - csak igy, csupa kisbetuvel, amit erdemel -, a tiszteletet nem lehet kikovetelni, hanem csak kierdemelni lehet, hosszu, faradsagos, alazatos munkaval, szaktudassal... Ezeket az erenyeket maga tevedesbol sem ismeri, ugyhogy ha lehet, ne furodjon a kiallitok nehez munkajanak az eredmenyeiben.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Hofipisti
Van egyáltalán ennek a mondatnak értelme?
Hol van a tisztelet, mikor vezető politikusaink köntörfalazás nélkül hülyézik a külföldi hasonló beosztásúakat, s hol van kultúra, mikor a Magyar Ceausescu nyakkendő nélkül ül be az Opera díszelőadására a díszpáholyba? Díszpinty!
magyarbakancs
"Magyarország a tisztelet kultúráját szeretné erősíteni Európában."
Egyáltalán tudatában van azzal Balog Zoltán, hogy mi az ,hogy tisztelet?
Tiszteletet olyanok kapják, meg kik nem nézik le másokat, nem teszik magukat mások fölé, nem hiszik, hogy ők az egyedüli igaz megmondók,és nem hiszik magukat tévedhetetlen fél istenek.
A Magyar politikusok főleg a jobb oldaliak ezt előszeretettel szeretik csinálni.
lópicigáspár
Hallgass, bölcs maradsz! Mondjuk ennek mindegy, mert a levegővételnél is marhaság jön ki belőle!
verum
Én is erősítgetem a magamét, ezért inkább nem kommentálom.
karma1
A kiallitokkal maximalisan egyutterzek, gratulalok nekik, en Dijonban voltam 1986-ban, mert akkor a magyarok voltak a diszvendegek. A hangulat nagyon jo, mindenki kiteszi a szivet-lelket. De akkor, '86-ban nem exponalta magat egy ilyen levitezlett majom a vendeglato orszag elott, kikovetelve maganak a tiszteletet.
balog ur - csak igy, csupa kisbetuvel, amit erdemel -, a tiszteletet nem lehet kikovetelni, hanem csak kierdemelni lehet, hosszu, faradsagos, alazatos munkaval, szaktudassal... Ezeket az erenyeket maga tevedesbol sem ismeri, ugyhogy ha lehet, ne furodjon a kiallitok nehez munkajanak az eredmenyeiben.
Mézike
Ezek összekeverik magukkal az országot.
JAJMÁR
@Mézike: 11:55 Így igaz.
De megfigyeltem, hogy mindig arról beszélnek, amire vágynak... hát ezt a vágyat soha el nem érik. A tisztelet nem megvehető!
Mézike
@JAJMÁR: Pontosan.
olyanok mint az erőszakos kölykök az óviban. Ha nem kapnak meg valamit akkor kiverekszik maguknak.
Sose fognak rájönni, hogy ezzel csak aláássák a minimális emberségüket is.
JAJMÁR
@Mézike: 12:05 Ha így megy tovább, toporzékolva akarják ők tisztességre és becsületre tanítani a világot!
Mézike
@JAJMÁR: Nem akarják!
Azt csinálják.
soljanka
Mindig felvidít ez mókus, ha megszólal. Egyszerűen nem lehet komolyan venni. :)
joopapa
Te álszent csuhás elmész te abba ...ba! Az ország lakóinak nagy része tiszteletet érdemel, de te és a bandád nem! Milyen tiszteletről papolsz te majom, amikor még a saját választóitokat se tisztelitek nem beszélve az ellenzékről! És még a szövetségeseiteket se tisztelitek, akik a lóvét tolják nektek a haverjaitoknak meg az orbán rokonságának! Ti inkább a zsigeri irigységet, gyűlöletet, tahóságot és a pofátlan rablást kultúráját erősítitek Európában!
mariaberta
Lehet, hogy az ország tiszteletre méltó, de hogy a vezetői milyenek, arról jobb nem beszélni.
Rózsika Hatházi
Milyen tisztelet kultúrát szeretne erősíteni ez a majom? Addig, amíg a parlamentben, a rőzsebajszú nem adja meg a szót az ellenzéki képviselőnek, azt a tévét kitiltja az ország házából, amelyik nem úgy nyal, ahogy ő szeretné, addig amíg a nők, gyerekek, idősek másod, tizedrangú állampolgárok ebben az országban, addig ez a pojáca ne merjen tiszteletről hablatyolni. Inkább nevezzen be a "Repülj pávába" és nótázzon a Csitári hegyekről. A hinye-hunyáját! :))))
justhpeter
"Magyarország a tisztelet kultúráját szeretné erősíteni Európában."
Biztosan nem fog menni. Viszont nem ártana elkezdeni itthon a gyakorlást, hogy kellő idő után az európai térben is érezhető lehessen, hogy miről beszélnek. Ehhez talán a kormánynak, a kormánypártoknak minimális tiszteletet illene mutatnia a választópolgárok iránt, akik - tévedésből - a milliós megélhetést biztosítják számukra. Valamivel több tiszteletet illene mutatniuk azok irányába, akik nem saját akaratukból, nem szórakozásból lettek rokkantak, fogyatékosok. Maximális tisztelettel fordulni a dolgozó családos emberekhez, akik az adójukkal a különböző befizetéseikkel működtetik azt a rendszert, amely semmibe sem veszi őket.
Ameddig ez nem valósul meg a teljesen hiteltelen emberminiszter tartsa folyamatosan csukva a száját és örüljön annak, hogy hátul lyuk van rajta és szelel.
nezelodo
Ha ez a páter a tiszteletet olyan fontosnak tartja, akkor a szakterületéről hozzá fordulóknak a panaszos megkeresésére legalább válaszoljon a csicskáshada segítségével, de ő is mint a többi "elsöprő" hatalombitorlóhoz hasonlóan, nagy ívben sz...ik a zemberekre és a kormányzat által előidézett problémáikra, és még válaszra sem méltatja az alattvalókat. Csak gratulálni tudok az egykori gyülekezetének, hogy úgy tudott tőle megszabadulni, hogy a nyakunkra ültették ezt a ...
egyvandor
Ez az álkeresztény alja alak összetéveszti a tiszteletet amit legfeljebb csak ki lehet érdemelni az alázó tekintéllyel, ami most hogy hatalmon vannak nagyon nekik tetsző dolog.
Lepényleső
Egyetértek,de én csak a tudást tisztelem. A hatalom bírása,nem egyenlő a tudással.
kukac50
A tiszteletet ki kell érdemelni!!! Nem követelni!
Tanácsadók sem tudják???
Villon
Erről a Balogh gyerekről szót sem szólnék, sajnálom, mint minden beteg embert. De a cikk, talán legalább saját ellentmondásait kerülhetné. Azt írja, hogy a világ egyik legjelentősebb vására, utána pedig azt, hogy Svájcban a harmadik legnagyobb ez, amit 1995-ben nyitottak meg először. -Tessék mondani! Szabad röhögni?
lampa laz
Aszongya, jól működik a svájci-magyar gazdaság és üzleti kapcsolat...ja az működik rendesen, sőt egyenesen hasít a rohadt magyar politikusi bankbetétektől.
Mobil123
F@szjancsi!! Előbb tiszteld te a hazád népét!!
eugen4402
Balog úr sértegetni akarta svájci vendéglátóit. Tessék már egy kis toleranciát tanúsítani miniszter úr, Svájc is több tiszteletet érdemel, mint "hivatásos tettestárs", hiszen az ő vagyonuk is bűncselekményekből származik, akár az...
silber13
Igaz a mondás: " Ornátust öltött az ördög és farkával harangoz a misére..."
nezelodo
@eugen4402: Gondolod Svájcban nem ismerik a vagyon eredetét? Nem kellene titokban odautazni, ha legális lenne.
kutyahűség
A tisztelet kultúráját keresd ott, ahol létezik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.