Nem helyes olyasmiről szavazni, aminek a következményeit nem az adott illető viseli a bőrén – ezt Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt elnöke nyilatkozta a Népszavának a határon túliak magyarországi választáson való részvétele kapcsán.

"Meg aztán, ami ebben a történetben a legszomorúbb, az a zsigeri kampány, az a felelőtlen gyűlöletkeltés, amit a plakátokon is látni, televízióban vagy rádióban is hallani. Ezzel egy erdélyi magyar mit kezdjen?"

Elmondta: a betelepüléstől vagy betelepítéstől való félelem ma is ott van az erdélyi magyarok idegeiben is, és könnyű akár rossz társításokhoz is eljutni.

Hozzáteszi, hogy a magyarországi média Erdélyben is hat, de lényeg az, hogy nem feltétlenül jó, ha az ott élők tömegesen mondanak véleményt arról, ami nem érinti őket.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Tanulhatnak belőle, hogy mihez tartsák magukat! Igen ne legyenek kétségeik, ha Orbánnak valamiért úgy tetszik (az lesz az aktuális elmebaj-kinövés), akkor ellenük fogja uszítani a birka népét és abba sem legyen kétségül, hogy a nép az isten-adta nép uszulni fog lelkesen! =))
Zeta
Ők átélték, viselik máig!
Még sem akar olyanban dönteni, ami nem az ő bőrére megy,mi lesz veled RMDSZ? Viktor, vagy Kövér,vagy Semjén, mit fog ehhez szólni? Vagy Bayer szerint ,majd Ti nem is vagytok magyarok? Ne mik lesztek? Na?
Csizmás Kond
Szerintem nem lesz tömeges beleszólás. Azt írták, a határon túlról mostanig kétszáz valahányan adták le a szavazati kérelmüket,
..ja és Markó...az egy áruló.
Nessy
Tökéletesen igaza van! kibicnek semmi sem drága! Pláne még a levélért sem kell fizetni! Aztán annyi szavazatot, és olyat számolnak majd itthon, amennyi és amilyen szükséges!
namihami
Ezt a Markót se fogják többé meghívni egy kisvasutazásra a felcsúti lankákon. Most zárta el a pénzcsapot a Gazda kifizetőhelyénél.
papa.49
@namihami: Eddig se volt a ,,kedvencek,, között, ő mindig megtartotta a távolságot a hazugovicstól, meg a tökös lacától, nem véletlenül!!!
namihami
@papa.49: De bent volt a választható alternatívák között, amit most végképp felrúgott.
papa.49
@namihami: Ez igaz, de tudod van egy határ amit nem kíván átlépni az ember, ha becsületes, nála a mostani szavazási őrület volt ez a határ!!!
Én ezért pontosan sokkal jobban becsülöm!!!
Peller Anikó
Nem helyes? De még mennyire nem.

Majd ha mi is szavazhatunk a románoknak, hogy legyen e náluk vatra romanyeska, legyen-e náluk a nyugdíjkorhatár 100 év vagy csatolják-e moldáviát az oroszkhoz akkor talán. De az sem lenne tisztességes.
nemethfamily3.
Az a szerencse, hogy a béluci olyan jól szerepel a szavazások, választások során, hogy a funkcija és a szava szart se ér! De zavart azt tud kelteni! Ganaj egy alak az is! Különben kötelezővé kellene tenni minden szavazást, választást ami a nemzet sorsával összefüggésbe hozható !!! Aztán kussolás van!
Perwool
Ez a kettős állampolgárság érdekes kicsit! Az ország valami zűrbe keveredne és mozgósítania kéne. (mert ugye a Jobbik pedzegeti a katonaság vissza állítását)
Tekintve, hogy nincs kétféle állampolgárság, meg ugye a szavazati joggal kötelességek is járnak, értelemszerűen mindenkire vonatkozna a hadkötelezettség. Előttem a kép, mikor vonulnak be a magyar újoncok, Munkácson, Kolozsváron, Újvidéken.. Az már csak a hab a tortán, ha esetleg az egyik magyar kisebbséggel rendelkező állam lenne az ellenség. 2 sorban állnának a behívottak, egyikbe a barát a másikban az ellenség!
Nem minden aspektusa volt kellőképp átgondolva ennek a kettős állampolgárságnak. Persze nem is ez volt a cél, csak pár százezer szavazat...
kakaósbögre
végre valaki akinek a becsület és tisztesség jelent valamit.
Zeta
@nemethfamily3.: Egy román állampolgárnak kötelezővé tenni a szavazást? Nem csak ő gondolkodik így, több külhonival beszéltem, akik szintén így vélekednek, nem mennek szavazni! Egyszerűen,csak azért,mert nem érzik illetékesnek magukat!
kakaósbögre
@Zeta: én pedig sokkal akik igen,elmennek.persze,elmondom nekik hogy eljön még az az idő amikor-ismét- az ajtónkon fognak kopogtatni és kérni fognak.igen sok magyarban meg fog fogalmazódni az hogy "Mi is kértünk tőletek valamit.Nem sokat,csupán annyit hogy ne szóljatok bele az életünkbe.Leszartátok,sőt az arcunkba röhögtetek.Akkor most mit is akartok?!" lehet hogy nem most-10 év múlva,20 év múlva- lehet hogy nem ti-gyermekeitek,unokáitok- de ezért az aljasságért valakinek fizetnie kell.fizetni is fog.így vagy úgy de fizetni fog.
tutajos
@kakaósbögre: Ne szólj bele, nem telefon!
Mára már vagy ne igyál többet kis testvér, vagy STFU (Shut the f*ck up!)
Peller Anikó
Pontosan ezt mondta ő is, nem vetted észre? Csakhogy ő jogosa, mert most épp a románok, szerbek pofáznak bele a mi életünkbe. Nem számít, hogy magyarul beszél.

Mert nem viseli a következményeit a pofátlan szavazásának.

Arról nembeszélve, hogy most perpillanat semmibe nem is tud beleszólni legfeljebb beleugatni.
kakaósbögre
@tutajos: Miért ne szólnék bele,büdösgyökér?Az én életem.
egyvandor
Na ezen is a nertársak nyernek. A rendes emberek nem avatkoznak bele belügyeinkbe, a gorbán banda által támogatott segédcsapatok meg megdolgoznak a pénzünkért.
Yoda69
Persze hogy nem, de e nelkul nincs 2/3-a a fideSSnek. Ennyi
Jozefina
Évek sora alatt az erdélyi magyarok megtapasztalhatták, hogy orbán csak kihasználja, ill. felhasználja őket alantas tervei megvalósításához. Egymásnak uszítja az eddig békében meglevő erdélyieket!!! Ez alkalommal ne menjenek ők sem szavazni és a szavazó lapokat se postázzák. 2-án reggel azokkal be lehet gyújtani a kályhákban!!!
Eriksson
És az a sok-sok kettős állampolgár a magyar államvezetésben, törvényhozásban, azok hová, kinek az érdekében szavaznak?
evacica
Tisztességes ember ott szavaz ahol él, még akkor is ha magyar, de nem M,o.él ! A szavazatának érezze a súlyát és a következményét! Orbán csak a szavazataikért adta meg a kettős állampolgárságot nekik, és kihasználja őket!Megutáltatja a határon túli magyarokat a M.O.élőkel!Igaz, hogy mi már határon belül is utáljuk egymás, hála Orbán oszd meg és uralkodj politikájának!
bakegya
@namihami: @papa.49: -de legalább az erdélyi jobb oldalnak is mintát ad és nem csupán egy megélhetési birkája az orsos -orbán pereputtynak!!!
nemethfamily3.
Azért nincs több Markó Béla, mert belőle egy is sok! Különben a parlamentben kettős állampolgár képviselőként be se tehetné a lábát, ha én lennék a hallja kend! A másik a kettős állampolgár valóban szvazhat mind a két helyen , de csak ha életvitel szerüen ott él! Na mármost ez egy rókafogta -csuka mert kéthelyen nem élhet! tehát >> marad az egyik életviteli helyszíne!>>> ahol éppen tartózkodik, találjuk ki pl. mondjuk folyamatosan minima 3 éve! Igy megfelel? Azonban ha a magyar nemzeti érdekeről van szó akkor a magyar lakta területek miként a Kárpátalja, Erdély, stb. bizony csak szavazzanak >> nem a képviselőkre -persze ott helyileg igen! - de a betelepítés ellen pl. miért ne szavazhatnának végtére is a magyar hon védelmében nyilvánulnak meg! Igaz pillanatnyilag a mesterséges, mellesleg semmis határ túl oldalán, de az akkor is magyar terület! Bonyolult a helyzet az mán igaz, de ezt hozták a nyakunkra a szemét trianoni paktumék!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.