Két hét múlva tud választ adni Orbán Viktor miniszterelnök arra, hogy karácsonykor már lehetnek-e olyan nagyobb családi összejövetelek, amelyeken tíznél többen vehetnek részt.

Orbán: jól védekezünk, a vírus bajban van
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad Gönczi Gábor műsorvezetőnek a TV2 Tények című műsorában 2020. november 11-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

"Hamarabb erre a kérdésre nem tudok válaszolni, de a remény bennem is erős" – mondta a kormányfő szerdán a TV2 Tények című műsorának adott interjúban, jelezve: a koronavírus-járvány miatt most életbe léptetett szigorítások hatásának érzékeléséhez legalább két hétre lesz szükség.

Úgy fogalmazott:

azt reméli, hogy Európa néhány jól védekező országa, köztük Magyarország, "a karácsonyi családi ünnepet már szabadabban teszi megszervezhetővé, mint ahogyan most kell élni az életünket".

A miniszterelnök a szerdától hatályos korlátozásokat úgy indokolta: szakértők egybehangzó véleménye szerint ezen lépések nélkül a kórházi orvosi ellátás nem teremthető meg a megfelelő biztonsággal és színvonalon, vagyis "el fognak fogyni az orvosok és az ápolónők".

Kórházi ágy, maszk, védőfelszerelés, lélegeztetőkészülék van, és orvos is van, de nem elég – mondta, úgy folytatva: a számok azt mutatták, ha így megy tovább minden, akkor 50 százalék esély van arra, hogy a kórházak kibírják a terhelést.

"Most, hogy meghoztuk az intézkedéseket, ez a valószínűség 99,99 százalék"

- jelentette ki Orbán Viktor.

Arról is beszélt, hogy a közvélemény érzékelése alapján úgy látta, most meg lehet tenni az elmúlt 30 évben nem ismert szigorúságú lépéseket, köztük az este 8 és reggel 5 óra közötti kijárási tilalom bevezetését.

Kitért arra, hogy áttekintette az osztrák intézkedéseket, Sebastian Kurz osztrák kancellárral is egyeztetett a döntés előtt. Hozzátette egyúttal, hogy csütörtökön Angela Merkel német kancellárral szintén egyeztet majd.

A magyar egészségügyi ellátórendszert a kormányfő úgy jellemezte, hogy hősies állapotban van, az orvosok, az ápolók és más kórházi dolgozók emberfeletti és erőfeletti munkát végeznek. Azonban "a számuk véges", ezért a mostani intézkedésekkel könnyítik az ő munkájukat

- tette hozzá.

"Ha minden úgy ment volna, ahogy eddig ment, akkor kapitulálniuk kellett volna nagy valószínűséggel egy idő után, elestek volna a gyógyítás frontján" – fogalmazott, megjegyezve ugyanakkor: úgy látja, hogy a mostani, nekik is segítő intézkedésekkel "bírni fogják a terhelést, állni fogják a sarat".

Hangsúlyozta: "nagyon jó orvosaink és nagyon jó ápolónőink vannak", de "ők is emberből vannak", őket is elkapja a betegség, és a megfertőződött egészségügyi dolgozók száma "nem alacsony".

"De a vírus sincs könnyű helyzetben, mert a vakcina a láthatáron, és ha meglesz, mi terítjük le a vírust, és nem ő bennünket"

- mondta, jelezve, hogy olyan gyógyszerek már vannak – és folyamatos a beszerzésük –, amelyek segítenek elviselhetővé tenni a betegség lefolyását.

A vakcináról szólva azt is közölte: olyan oltóanyag még nincs, amely az előírt négy akadály mindegyikén átjutott volna, de olyan több is van, amely három próbát már kiállt.

Az EU-ban előállított oltóanyagok januárban teszik meg a kifejlesztésben a negyedik lépést – folytatta –, és van esély arra, hogy az oroszok és a kínaiak is megteszik, és Magyarországnak mind az EU-val, mind Oroszországgal, mind Kínával van kapcsolata.

A "legfelszabadítóbb érzés" az lenne – fogalmazott –, ha különböző vakcinák is rendelkezésre állnának, és miután az nem kötelező, hanem önkéntes lesz, az emberek eldönthetnék, melyiket szeretnék alkalmazni.

Azt viszont már most jelezte, hogy – bármelyik vakcináról is legyen szó – december végén, januárban csak egy kisebb mennyiség áll majd rendelkezésre, de lesz egy "megkönnyebbülés". Megjegyezte azt is, hogy egy embernek valószínűleg két oltásra lesz szüksége.

Az EU-ban szükséges több százmillió vakcina április-májusban áll majd rendelkezésre, ekkor lesz "szabadulásérzés" – közölte.

Arra a felvetésre, miszerint sokan hiányolják az általános iskolák, óvodák bezárását, a miniszterelnök úgy reagált: a többség szerint az országnak a védekezés közben is működnie kell, ami a szülőnek azt jelenti, hogy el tud menni dolgozni.

Márpedig ha a bölcsődéseket, óvodásokat, kisiskolásokat otthon tartják, akkor valakinek ott kell maradnia velük, vagyis nem tud dolgozni menni, amit az emberek többsége nem akar

- mondta, hozzáfűzve ugyanakkor, hogy ha a többség majd ezt akarja, akkor lesz rá lehetőség.

A kormányfő arról is beszélt, ő is meglepődött a kijárási tilalom előtt tartott "búcsú-összejöveteleken", de a kérdés szerinte az, hogy a szabálykövetőbbek tudnak-e hatni azokra, akik kevésbé ilyenek.

A kijárási tilalom betartásának rendőri ellenőrzéséről azt mondta: jó, ha a rendőrök emberségesek, de férfiasnak, világosnak és egyértelműnek kell lenniük, a jogalkotó pedig egyértelmű szabályok megalkotásával segítette a rendőrök munkáját.

Közölte: egy járőrcsoportban lesz rendőr és fegyveres katona is.

Azért kell vegyesen járőrözniük, mert az alkotmányos rend szabályai szerint katona nem intézkedhet civillel szemben rendfenntartás céljából, de segítséget jelenthet a rendőrnek

- fejtette ki.

Végül arról beszélt, hogy a szállodáknak, éttermeknek, szabadidő-tevékenységgel foglalkozó cégeknek a következő egy hónapot elviselhetővé tudják tenni az állami segítséggel, de ez nem a megoldás, ez csak a túlélés segítsége.

Hamarosan azonban születnek olyan kormányzati döntések, amelyek megnövelik a vállalatok esélyét, hogy talpon maradjanak, sőt meg is erősödjenek a következő hónapokban – mondta, jelezve, alapvetően adókat akarnak csökkenteni.

"Minden vállalkozást azért kell talpon tartani, hogy ne bocsássák el az embereket, hogy munkát adjanak a többi embernek, és ők pedig el tudják tartani a családjukat"

- fogalmazott, kijelentve, a munkaalapú gazdaság gondolatából a válságkezelés idején sem engednek.

(MTI)

57 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
colibri
Nem 99,99%, hanem 110% mekkora agyrém ez a kisember!
Oposit
Ezt a magabiztosságot. Azért voltak és lesznek is meglepetések ám.
nezelodo
"jól védekezünk, a vírus bajban van" Hát persze, hogy bajban van a vírus, hiszen álig felfegyverkezve várta a vezér, csak a Zselésnek felejtett el szólni, ne kóricáljon arrafelé, ahonnan jött a baci, mert megszólják illiberáliát ha megint elviszi nekik a nyavalyát. Most esett le, miért mondta annó pl. a R. Máriusznak a tanára, szegény Töhötöm, hogy "Nyavalyás". Lehet, hogy előre látta? Lehet, hiszen beszélő viszonyban volt a hivatásánál fogva a főnökével, a teremtővel.
Giovanni Alba
Nem tudna már váltani a háborús retorikáról? A vírus nem egy ránk támadó hadsereg, blokáddal, kijárási tilalommal nem állítható meg, főleg hogy az előírásokban akkora kiskapuk vannak, hogy Hannibal simán átsétálhatna a csapataival.
Csapataink harcban állnak, ha összefogunk, győzni fogunk! Honnan annyira ismerős ez?
Giovanni Alba
@nezelodo: Jól védekezünk, a vírus bajban van. (plusz kiegészítés a mindinkább aktuális A tanúból) Nem lennék most a vírus helyében.
Ez a figura annyira hülye, hogy nincsenek rá szavak. Akik ott állnak körülötte, bűnsegédi bűnrészesei egy népirtásnak.
division
@Horizont: Pedig ez most igaz. 2-4 hét sok mindent meg fog mutatni.
Giovanni Alba
@division: Például azt, hogy 2-4 hét lemaradásban vagyunk a szükséges intézkedések meghozatalával?
division
@Giovanni Alba: Kétségtelen, de legalább meglépték. Az iskolákat kellene még bezárni az alsóban is, azt hiányolom.
rokker33
Hahaha napi 4000 és kitudja mennyi a valós hát nem szart be tőled a vírus a vakcina is kitudja hogy használ e majd én nem bízok legalább mostantól számítva minimum 2 év mire stabil ellenszer lesz!!Ez a decemberi vakcina mesét a birkák beveszik ,de egy normális ember tisztába van vele ,hogy ennek még 1-2 évig nem lesz vége!!!
simmering73
11.08. 49. Magyarország 5162 új fertőzött 55 halott
11.09. 46. Magyarország 4140 új fertőzött 103 halott
11.10. 46. Magyarország 3945 új fertőzött 101 halott.
Ez a fénykép... mint egy festmény a sztálini időkből. Lenyűgöző.
Gazella
No problem... ez a biológiai szer még párszor végig söpör a világon.
Katona tisztelegj!!! Nono oszolj te marha!!
namihami
...a vírus bajban van."" Márhogy a vírus van bajban?
Ez az év vicce.
tudode
Arra csak egy párttitkár képeSS, hogy 24 óra leforgása alatt 49%-ot kólintson:
.
-----Orbán a TV2-ben: 99%, hogy bírni fogja a nyomást a magyar egészségügy
pecsaktual.hu/koronavirus/orban-a-tv2-ben-99-hogy-birni-fogja-a-nyomast-a-magyar-egeszsegugy/
----------------------
---- Orbán: 50 százalék az esélye, hogy az egészségügy kitart!
pecsaktual.hu/koronavirus/az-utcan-is-kotelezo-lesz-maszkot-hordani-szerdatol/
-----------------------------------
-
És az aki miután jót braHÍZOTT tele szájjal
.
----- Orbán nevetve: Nincs is kormány
index.hu/video/2008/03/30/orban_nevetve_nincs_is_kormany/
----------------------------
.
Oszt' megjósolta: közjogilag nincs is kormány!!!
gina
Fegyveres katonák? a virus ellen? nagyon félhet ez a patkány!!!
Józsipapa
KICSIT SZERÉNYEBBEN MINISZTERELNÖK ÛR !!
luiz
dögölj meg kutya! nem indul el egy youtube videó se semmilyen eszközön se, ilyen még nem volt
Yoda69
azt reméli, hogy Európa néhány jól védekező országa, köztük Magyarország, "a karácsonyi családi ünnepet már szabadabban teszi megszervezhetővé, mint ahogyan most kell élni az életünket".

Ezen már csak kinomban röhögtem...
luiz
dögöljön meg a családod te kutya!
luiz
megdöglött a youtube az egész világba
Dr plágium
A templomokban nem fertőz a vírus :) érdekes, Megint egy látszat intézkedés. A fővárosban pl. XIII. kerületben kötelező a maszk viselése, az V. kerületben nem. Egy városon belül miért nem egységes?
Tulajdonképpen át hárítja a felelősséget a polgármesterekre. Van olyan, hogy az utca páros oldala X kerület, a páratlan Y. Ekkora faszságot összehozni még nekik is nehéz lehetett.
RonaGyuri
@RonaGyuri: Bár a felvetés elve téves,

de a cikk több mondata igencsak jól sikerült

a magy-gyaur.blog szerzője „Orbán volna Homo christianus?” téves vállalkozásba fogott. A tévedés onnan ered, hogy megpróbálja értelmezni Orbán kijelentését. Ami ab ovo értelmetlen. Ahogy a legtöbb esetben ez a műveletlen bunkó olyan kifejezéseket használ, amikről fogalma sincs, s termt magának értelmezést, amit sajnos a környezete ránk próbál erőltetni, sajnálatos erőteljes hatásfokkal sikerrel!
Amiért nagyin nagy kár mert a cikkben igencsak frappáns és releváns megállapításokat találunk. A teljesség igény nélkül:
„A populista politikusoknak a nacionalizmus arra szolgál ürügyül, hogy az általuk kormányzott „szuverén” politikai buborékot függetlenítsék a nemzetközi jogi és szakmai kontrolltól”
vagy
„a sokszor vallástalan állampolgárok adóiból felpumpált egyházaktól elvárja a nemzetállami hatalom, hogy a kiváltságos helyzet fejében támogassák a kormányzó pártot és vegyék át a humán szféra, az „emberi erőforrások” feletti irányítást”,
illetve
„ bizarr és gyomorforgató következménye a „pápánál is pápább” magyar klérus illiberális, politikai indíttatású pápa-ellenessége.”!!! =))
karma1
Hat ez egy cimeres f@sz! Persze a seggnyalo birkai ezt akarjak hallani - akkor ezt fogja mondani nekik! Kivancsi vagyok, mikor fog kiborulni a bili a kovetoi kozott?
RonaGyuri
@RonaGyuri: Ha értelmes kezekbe kerül,

ami a portál olvasóit ösmervén erősen kétséges méretes öngól

A párt központi napilapja „Ahogy sejthettük: Soros György kottájából készül játszani Biden” címmel adja közre a derék V4NA nevű „hír”-ügynökség irkodmányát. A cikk beszámol róla, hogy „Ha hivatalosan is Joe Biden lesz” a következő elnök, akkor „első száz napjában a tőzsdespekuláns szívéhez közel álló ügyekben tenne lépéseket”!
Pontosabban úgy is fogalmazott, hogy ők már előre sejtették, hogy Soros-kottájából fog játszani. Erről jut eszemben; elgondolkodtál már Wazze, hogy ennek a műveletlen paraszt-bagázsnak a szemében miért bőn a kottából játszás?
No de hagyjuk, inkább nézzük mi a Soros kotta, tőzsdespekuláns szívéhez közel álló legfontosabb téma? A „number 1 (No. 1, or #1 )” bűn???
Igen: „Klímaváltozás”! Süt nem csak úgy jelszó szerűen, de azt is tervezi, hogy „a 2015-ös Párizsi Klímaegyezményt is újra ratifikálná”!!! =))
A májam nem engedi, hogy ne kérdezzem meg: vajh mit szól ehhez a mi derék köztársaság-nélküli KE-nk!!! =))
justhpeter
Helyeslem, hogy minden magyar sajtóorgánum folyamatosan közli nemzetvezető testvérünk napi böffentéseit, hiszen így minden olvasni tudó birka láthatja és olvashatja - az olvasni nem tud birkáknak lefordítják - azokat, melynek eredményeként azonosulhatnak az odaböffentett igével. Egyszerűsíti az említettek ügyét, hogy a böffenéseket már megcsócsálva kapják, így nem szükséges azokon gondolkodniuk vagy értelmezniük őket. Másodlagos eredmény az, aki azt hiszi, hogy erre van szüksége az országnak, az rögtön csatlakozhat.
RonaGyuri
@RonaGyuri: Bugyuta találgatás,

de van benne rendszer; ártunk és qurmányunk próbál manipulálni

Nagy a találgatás arról, hogy miért most és miért ezt a választási törvénymódosítást nyomta át a kormány. Vannak relevánsok és számos kevésbé.
Pl. A 27-ről 50-re emelt OEVK-s jelölt igencsak egyszerűnek tűnik, hiszen így majd a felében kell másoknak is állítani, ami értelemszerűen az ellenzéki összefogástól vesz el szavazatot!
Ami a fotózást illeti van ráció a szavazat vásárlásra is, de szerintem a párt-fegyelem sokkal relevánsabb.
etc.
Azonban van egy felvetés, ami – még engem is, aki meglehetősen jólért a témához - igencsak elgondolkodtatott: „Lehetségesnek tartják, hogy a pártfinanszírozási szabályokat módosítgatják úgy, hogy nagyon hátrányos legyen a közös indulás; vagy éppen megtiltják, hogy a közös listán induló pártok külön frakciót alakítsanak, és saját állami támogatáshoz jussanak a választás után.”???
Amiben persze lehet valami. S meg kell mondjam nem kis szakmai érdeklődéssel várom! Hogy mi ebben pikáns? Igen a KDNP!!! Hogyan oldják meg Tömjény Sónyiék ilyetén gondját?
csipetke
A vírus bajban van? Bajban vannak a megfertőződött egészségügyi dolgozók is.Orbán azt mondja,hogy hősiesen helytállnak,emberfeletti munkát végeznek,blablabla. Ehhez képest 60 % táppénzt kapnak. Tényleg csodálkozik ez az elmeroggyant kormány,hogy az eü-sök ott akarják hagyni a mókuskereket?Béremelést majd jövőre kapnak,több részletben.
A parlamenti vízfej 30 %-os béremelése 5 perc alatt megtörtént, vagy a köteles többszázezres béremelésén se rágódtak sokat,vagy áder bérének duplájára emelésével. És nem a következő évben kapták meg,hanem azonnal. Jön a karácsony, az eü-s dolgozók sokra mennek a 60 %-os táppénzzel. A tanárok is megkapták a 100 %-ot,azeü-sök miért nem? Röhej ez a kormány
Qqberci
Ezt az elmeroggyantat ki kéne már vonni a forgalomból!...
szép új világ
Ocsmány féreg! Még akkor is saját magát fényezi, mikor az álláig ér a szar!
Kíváncsi vagyok, hogy a fidesz hívők mikor jönnek már rá, hogy a vírus nem válogat, az ő életük ugyan úgy feláldozható a hatalom megtartása érdekében mint a "libernyákoké"
Béla333
Olyan jól védekezik ez az impotens kormány, hogy a tavaszi csúcshoz képest vagy tízszeres a napi halálozás!
A vírus bajban van... Hülyék gyülekezete!
Aki Én
orbán pont addig hiteles, míg az ember körül nem néz, el nem kezd gondolkodni, meg nem hallgat egy szakembert, egy naponta ebben élő dolgozót.
Nem véletlen, hogy jó ideje már csak egy szűk tompa agyú szektának hiteles.
Itt van ez a gyorsteszt sztori. Egyik nap a ,,hazaáruló" Karácsony emlegeti, másnap a szektavezér, és ilyen más a visszhang.
Ezeknek tényleg mindegy mit, csak a nemzeti-beteg mondja.
vitriol
@karma1: 6.10 - amíg csak egy garast is tud juttatni a csicskáknak, addig azok altatják a lelkiismeretüket és kussolnak!
Eladott Ország
Remélem hamarosan nem úgy fütyülnek ahogy te táncolsz, hanem úgy táncolsz, ahogy mi fütyülünk. Nyugodtan mutogass kézjelekkel Brüsszelben is, ismernek, tudják hogy kanállal eszed a rántotthúst is. Állítólag XIV Lajos mondta, hogy az állam én vagyok, de nem igaz, Voltaire írta ezt Lajosról, és aki utána, később mondta az Napóleon volt. Hol vagy te tőle? Vagy te is uralni akarod egész Európát és minden trónra családtagot akarsz ültetni? De lásd Napóleon is elbukott, a ruszkik és az angolok őt is szarrá verték, ja és neki még hadserege is volt, ami neked nincsen. Viszont a méretetek egyforma, kicsi.
2.bp.blogspot.com/-cbhYyUlOiyc/WPmh6ZN9ynI/AAAAAAAAj34/BN6ipua3EeU8VKXk7aEK1xf1waZpL4toQCLcB/s1600/orban_lo.png
Józsipapa
ezután a rózsaszínű interjú után, remélem, ez a félbevágott bonsai elvassa az online szakfórumon nyilatkozó orvosok véleményét a kórházakban uralkodó állapotokról !!!
(kásler és az a 2 kórházigazgató is olvassa el,
akik azt mondták, hogy nincsenek bergamói állapotok a kórházakban)
most mondta a rádióban, hogy nincs elég
orvos; eddig nem az volt, hogy minden
rendelkezésre áll ???!!! - és állig felfegyverkezve
várjuk a vírust ???
és akkor tegnapi 50 - 50 %- ból, hogyan lett
mára 99,90 % ???!!!
jesz
hahaha..a vírus bajban van? Na neee... A vírus köszöni jól van...mi vagyunk bajban, mert szarul vagyunk
csipetke
@Aki Én: 8:57 Már régóta nem hiteles orbán,akármit is mond.Az orbán/fidesz hívő birkák csontig benyalják azt a sok baromságot. Mostanában nyilatkozik orrba & szájba,pedig szívesebben hallgatnánk egy szavahihető szakembembert ,mint azt,aki áthazudott 10 évet. Engem a víz kiver,mikor azt mondja,pl a vírussal kapcsolatban,"hogy én úgy gondolom,hogy"..és mondja,mondja. Bakker,ki kíváncsi arra,amit te gondolsz,nem értesz se a vírushoz,se a kormányzáshoz,se semmihez.azt mondják,azért nyilatkozik folyton,hogy ő arassa le a babérokat.Háát, a védekezéssel kapcsolatban nemigen terem neki babér
karma1
Ezt a "jol vedekezunk" cimu dumat probalja meg elsutni mondjuk a Jahn Ferenc korhazban, vagy sugja egy covidfertozesben elhunyt ozvegyenek, hozzatartozojanak a fulebe.
Aztan fusson, mint a nyul, mielott agyonverik.
division
@Horizont: Ez oké, de a szigorításokkal remélem te is egyetértesz, ahogy azzal is, még kellene rajta szigorítani? Amúgy meg most tudtam én is felkelni, hányinger, stb., nejem eredménye sem jött meg, két gyerek kidőlt az osztályban (jó hogy nem vittem őket a héten önkényesen), szóval ez már nem csak az idősek betegsége lesz, erre rá kell jönnie Orbánnak is. A 2-4 hét meg valóban kevés, lesz az két hónap is, ha nem több, addig le kell zárni szinte mindent ha ilyen ütemben megy tovább. Merkely Pécsen mondta sógornőmnek, hogy 60% - os lassulás várható, amennyiben mindenki betart mindent, csak ez már sovány vigasz azoknak, akik elkapták. Közpénz, választási törvény valóban nem lényegesek jelen pillanatban.
division
@Aki Én: A gyorsteszt ha negatív eredményt ad, akkor nincs szükség további vizsgálatokra, amennyiben pozitív, akkor igen, mivel 80-90% - ban hiteles az eredmény, így ezt meg kell erősíteni PCR teszttel is. A lényeg, hogy ezek a gyorstesztek nagyon jól használhatók.
szép új világ
Te büdös gyökér, mostanában miért nem mész kórházlátogatásra? Lehet, hogy a betegeknek erről más lenne a véleménye!
kissé felnőttem
érdekes a Pécsi Orvosprofesszor is ma hasonlót mondott ? érdemes elolvasni avagy mégsem? rettenetes, türhetetlen,végveszélyig... ( nem sok benn a dicsekvés )
division
@Horizont: Igazad van, de nekem mondhattak bármit, se Balaton, se külföld, eszembe sem jutott a vírus utáni első nyáron a nyaralás. Nyilván Orbánék is hibásak ebben, de én sokkal jobban hibáztatom érte a felelőtlen nyaralókat. Lehet, a természet most úgy döntött, megálljt parancsol.
Gazella
@gina: Ma láttam 1 rendőr +1 fegyveres katona járta a győri belvárost...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.