Zágráb külvárosában csütörtök éjszaka lezuhant egy drón, nagy valószínűséggel egy Tu-141 Sztrizs felderítődrón, ami a horvát kormány és hadsereg szerint Ukrajnából repült át Horvátországba, Románián és Magyarországon keresztül.

Az ellenzék válaszokat követel a kormánytól a Zágrábban lezuhant drón ügyében, ami 40 percet repülhetett a magyar légtérben: Mini-Putyin képtelen szavatolni az emberek biztonságát

Fotó: AFP

A drón Magyarország légtere felől érkezhetett. Legalább 560 kilométert repült úgy, hogy a nyugati katonai szövetséghez tartozó horvát, magyar és román légvédelem látszólag nem észlelte.

A horvát kormány és később Szijjártó Péter is megerősítette, hogy a magyar légtéren át ért el hozzájuk a kémdrón. 

A Jobbik is reagált az ügyre: 

"A magát immáron békeharcosként ünnepeltető mini-Putyin, most a béke és biztonság népszerű jelszavaival kampányol közpénzből, miközben folyamatosan akadályozza az oroszok békére kényszerítését és láthatóan képtelen szavatolni a magyar emberek biztonságát."

- írták a közleményben. A Jobbik szerint két lehetőség merült fel az ügyben:

"vagy nem tettek semmit, mert nem észlelték a gépet vagy észlelték, de nem tettek semmit. A magyar emberek biztonságának szempontjából egyik verzió sem túl biztató."

Jávor Benedek, a Párbeszéd uniós tanácsadója Facebook-bejegyzésében reagált, amelyben azt emelte ki, hogy "a 70-es évek technológiai színvonalát képviselő katonai eszköz" bárhol, így Magyarországon is becsapódhatott volna, "a teljes stratégiai nyugalomban pihenő hadsereg azt se mondta, fapapucs, nemhogy leszedték volna."

A horvát elnök felvette a kapcsolatot Orbán Viktor miniszterelnökkel, a NATO-val és az ukrán féllel is, vizsgálat indult az ügyben.

Forrás: 444.hu, telex.hu

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A kolostordisznó Putyin kurvája, már kilóra megvette, azért kell a választás után mielőbb börtönbe zárni a dagadtat és kivoni a forgalombó!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
Tehát egy ukrán drónt nem tudtak észrevenni...de mit keresett itt a drón, ki lőtte ki, milyen célból és milyen célponttal ? Hogyhogy az egész nato meg ámerikai felderítők radarok a fejünk felett kering és senki nem észlelte ?
nemkati
Magyarország katonai felkészültsége és ébersége erősebb, mint valaha.
dr. prédikátor
A MAGYAR LÉGVÉDELEM MEG ÉPPEN ULTIZOTT VAGY PORNÓT NÉZETT!!!
nemkati
@Csizmás Kond: Mellélőttél. Orosz felderítő drón.
Csizmás Kond
@nemkati: ...nahát, te mindjárt jobban tudod mint a gyártója...
nemkati
@Csizmás Kond: Nem tudom jobban. Csak annyira mint bárki más. Rajtad kívül. Nem muszáj mindenhez hozzászólnod, főleg amiről fogaalmad sincs.
Szóval, mit keresett Magyarország fölött egy orosz felderítő? És miért nem szedték le a magyar Nato katonák, akik "felkészültsége és ébersége erősebb, mint valaha"? Hát ha ez az éberség a legerősebb, akkor igencsak Sz@r helyzetben vagyunk. Vagy esetleg a dagadt vezér megtiltotta, hogy leszedjék a haverja felderítőjét?
lemon tree
Emútnyócév. Gyurcsány. Soros. Brüsszel. (a sorrend ízlés szerint felcserélhető)
Eladott Ország
A kolostordisznó Putyin kurvája, már kilóra megvette, azért kell a választás után mielőbb börtönbe zárni a dagadtat és kivoni a forgalombó!
Csizmás Kond
@nemkati: ...kukatika íme A Tupoljev Tu-141 Strizh ("Swift", oroszul: Стриж) egy szovjet felderítő drón, amely történelmileg szolgált a szovjet Vörös Hadseregnél az 1970-es és 1980-as évek végén, valamint az ukrán fegyveres erőknél 2014 óta. A Tu-141 1979 és 1989 között szovjet szolgálatban volt, főleg a Szovjetunió nyugati határain.
Az ukrán légierő visszahelyezte a donyec-medencei háborúba. [1][2]
2022. március 10-én, a 2022-es ukrajnai orosz invázió során egy tu-141-esnek nevezett drón zuhant le egy diákpályaudvar előtt Zágrábban, Horvátországban. [3] Áldozatok nem voltak. Az ukrán légierő, a hajó egyetlen ismert üzemeltetője azt mondta, hogy a drón nem az övék. [4][5]
nemkati
@Csizmás Kond: Értem, köszi. Tehát az ukrán légierő azt mondta, hogy nem az övék. Megértem én, ha elmagyarázod, csipás kond.
Csizmás Kond
@nemkati: ...mit mondhatott volna...és az a zesénszki amúgy is egy nagy hazudozó.
nemkati
@Csizmás Kond: Azért van, akit nem tud lekörözni. De az 23 nap múlva eltakarodik és hazudozhat az őröknek.
Csizmás Kond
@nemkati: ...azért a nyugtatókból tartalékolj mert még akkor szükséged lehet rá...:)
nemkati
@Csizmás Kond: Tök nyugodt vagyok.

Ja, és te meg szavazz arra, aki így néz ki amikor lekapja a kevlárt. :)))
encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ64_fimnfQSu4grERAMv8YYa1vMhaZJncUJA&usqp=CAU
lemon tree
@nemkati: Szinte érzem, ahogy rám is átragad a stratégiai nyugalmad...
Szúszá...
sokanvagyunk
Hangyányi késében vagyunk védekezésben, mi még valahol ott tartunk hogy énekelhetjük: "Erős várunk nekünk az Isten..."
Csizmás Kond
@nemkati: Én Orbánra fogok szavazni, mert szerintem hazudozó hozzánemértő törtető akarnokból már nagyonsok részem volt. Még viccnek is rossz az összehasonlítás Péter és Orbán között. Egyik akik házalásból szerzett tapasztalattal akar országot vezetni a másik akit a világ elismert...szóval legyen nyugtatód arra a napra.
nemkati
@Csizmás Kond: Ja, a világ elismert. De rég is volt az. Mostmár inkább arról van szó, hogy akit a világ kiismert. Szégyen az az ember mindannyiunkra. Amikor a világban jársz, tagadd le hogy közöd van hozzá.
Csizmás Kond
@nemkati: ...a világ nem az a kis sarok amit ti beláttok...na de istn látja lelkemet nem akarlak kiábrándítani vagy kételyeket ültetni beléd...szavazz arra akire akarsz, mindenki arra szavaz ...és a végén számolunk.
...egyrésből akár örvendenék is a fidesz vesztésnek, ugyanis akkor megszűnne az a biztonságérzet amitől most nektek akkora a hangotok...én még értem azt az időt amikor mindent két kézzel kellett létrehozni, de ti nem...és az lesz majd nektek a nagyonkeserves :)
nemkati
@Csizmás Kond: Már másnak is mondtam, most neked is, én egy vagyok. Ne szólíts úgy, hogy ti. Ilyen királyi többesben. MÉG nem vagyok királynő.
Namely
"A drón Magyarország légtere felől érkezhetett. Legalább 560 kilométert repült úgy, hogy a nyugati katonai szövetséghez tartozó horvát, magyar és román légvédelem látszólag nem észlelte."
Azért ez több, mint vicces: ha a NATO elvileg teljes készültségben lévő csúcs-hiperszuper légvédelme nem érzékeli, azért is Orbán a felelős.
Az ellenzék vajon miért nem a NATO-parancsnokságot kérdezi erről?
Mert azok, akik fizetik őket, biztos nagyon meg lennének sértődve.
Persze igen, a mi légvédelmünk nem érzékelte. De tudtommal nem mi vagyunk a NATO vezető ereje, ugye?
Az eset 2 dologra világít rá:
1. A NATO khmmmm nincs a helyzet magaslatán.
2. hogy ha jönne egy idegen hadsereg, annak is örülne az ellenzék, és valszeg sajnálja, hogy nem halt meg senki a drón miatt.
nemkati
@Csizmás Kond: A lepényhal meg utoljára.
Gazella
@Eladott Ország: 14:48 ma
Ehhez nyerni kell az ellenzéknek...Amúgy teljes egyetértés van
Eladott Ország
Orbán: Mi megtudjuk védeni a magyarokat. Magyarországon keresztül repült egy orosz gyártmányú, feltehetően egy ukrán felderítő drón, ami Zágrábban felrobbant. Mit csinált eközben a magyar légvédelem?
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/275678792_499080441838915_2256707507554456136_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-5&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=-Tlt9uAMPBUAX-dufv8&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT8S-uvpuY8t13wy7554hmbQIVcsIuI97-nSAWpZ2nTyog&oe=622FDFFC
Néro
Hát már egy üveg paradicsom sincs a Nemzethy Magyar Seregnek. ? Az ukránok azzal is le tudják szedni :)
lampa laz
@Eladott Ország: "Mit csinált eközben a magyar légvédelem?" Nézte hogy repül...
Qqberci
Ez a drón 14 méter hosszú, 4 méter fesztávolságú. Ezt mind a légtérellenőrzés, mind a Gripen fedéélzeti radarja kellett, hogy lássa. Utazósebessége 1000 km/h, azaz a Gripen képes utólérni és leszedni. Ha akarja. Ha nem akarja, akkor csak körülnéz, hogy jé, itt nics...

en.wikipedia.org/wiki/Tupolev_Tu-141
Néro
@Qqberci: Na ugye , hogy nem jó az uborka ! :)
Giovanni Alba
@lampa laz: ma, 1724
"A HM kiemelte: a nagy sebességgel közlekedő eszközt már Ukrajna területén is érzékelték. Magyarország légterébe Románia felől, Csengernél lépett be. A drón a Magyarországra történő belépésétől mindvégig nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva távozott az ország légteréből – fogalmazott a közlemény."
Azt figyelték izgatottan, nem fordul-e Hatvanpuszta felé. Amikor holmi izgága nyüzsgöncök reptettek egy ilyesféle madarat, perceken belül ott volt a yard teljes fegyverzetben, és kérték a jogosítványt, forgalmit, személyazonosító okmányokat és az reptetési engedélyt, az engedélyezett útvonalat, valamint a reptető pilótavizsgáját.
lampa laz
@Giovanni Alba: Hatvanpuszta olyan nálunk, mint amerikában az 51-es körzet, titkosított objektum. Ezt még putyin is kikerülné biztos.
human
Orbán Putyin győzelmére tesz fel mindent. Őt támogatja sunyi módon és ha majd már ott tartanánk fel is adná az országunkat neki.
Toller Béla
@Qqberci: Tökmindegy, 40 perc alatt masnit lehetett volna kötni rá ! Szabályszerűen !
Toller Béla
Értem, nem vállaljuk a felelősséget azért, hogy Szerbiában lezuhant ! Azért vigye el a balhét a szerb tüzér !
Toller Béla
@Toller Béla: ...vagy horvát tüzér, mindegy !
Peller Anikó
@Giovanni Alba: Hát ha Zágrábban landolt és Csengernél lépett be hozzánk, valamint 1000 km a hatósugara, akkor úgy néz ki, hogy tényleg Ukrajnából indították (valakik) kb Kiev irányából és így a Fehérorosz indítás kívül esik a hatósugáron (mert ez is felmerült). Amúgy Kiev - Zágráb 1200 km.
simmering73
Szerintem ez egy elszabadult, kontroll vesztett TU-141 robotrepülőgép (wikipédia).. Egy 70-es évekbeli technológiai színvonalát képviselő katonai eszköz. A nagyobbik baj, hogy átsuhant az ország felett úgy, hogy a honvédő magyar hadsereg átaludta az egészet. Utólag tudjuk, hogy elejétől végéig látták az objektumot, de nem tettek semmit.
Nessy
@simmering73: Aztán ha a legközelebbinek felettünk fogy ki az üzemanyaga, akkor pechje lesz annak, akire véletlenül rápottyan! Az rendben van, hogy "ki akarunk maradni", de azért talán nem lenne hátrány, az ország védelme.
ómió
Na, ugye! Egy "efftársi okkal több" ukránék támogatására!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.