Erős, hazai tulajdonú vállalatok szükségesek a biztonságos élelmiszerellátás garantálásához, amelynek kérdése a koronavírus-világjárvány és az ukrajnai háború nyomán nemzetbiztonsági tényezővé vált – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Tiszafüreden.

Szijjártó: erős, hazai tulajdonú vállalatok szükségesek a biztonságos élelmiszerellátás garantálásához
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ABO HOLDING Zrt. malomipari cég új üzemének átadásán hangsúlyozta, hogy a közelmúltban jelentkező nehézségek még inkább kiemelték az ellátásbiztonság fontosságát. Ugyanakkor aláhúzta, hogy bár a pandémia alatt a világ több pontján kialakultak ellátási problémák, Magyarországon nem történt ilyen.

Az újabb baj a nyakunkon tovább élezi az európai élelmiszerellátás-biztonság kérdését

- mutatott rá, hozzátéve, hogy Oroszország és Ukrajna a világ teljes gabonaexportjának 16 százalékát adja, míg utóbbi ország az Európai Unió negyedik legjelentősebb beszállítója.

Leszögezte, hogy

a jól működő élelmiszeripar, a minél nagyobb fokú önellátásra törekvés minden egyes ország számára létfontosságú kérdéssé vált. Illetve reális célnak nevezte, hogy belátható időn belül 80 százalékra növeljék a hazai tulajdon arányát a mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban.

A magyar tulajdonban lévő ABO HOLDING Zrt. gabona- és kukoricafeldolgozó telephelyén végrehajtott fejlesztés értéke 400 millió forint volt, amelyhez az állam 200 millió forint támogatást nyújtott, így biztosítva hatvan munkahely megőrzését.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy a kormány jól döntött, amikor a válságra tekintettel előzetes bejelentési kötelezettséget vezetett be a gabonakivitelre.

A magyar emberek ellátásának biztonsága, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar működőképessége minden más szempontot felülír ebben a tekintetben

- mondta.

Arról is beszámolt, hogy míg 2004 és 2010 között 16 százalékkal csökkent a magyar élelmiszeripar teljesítménye, 2010 és 2020 között 29 százalékkal nőtt. A szektor teljesítménye a krízis alatt, 2020-ban 7 százalékkal, 2021-ben 17 százalékkal, az idei év első hónapjában 34 százalékkal bővült. Mint közölte, az agrárexport volumene tíz év alatt 82 százalékkal emelkedett.

A miniszter végül elmondta, hogy

különböző forrásokból mintegy 9000 milliárd forint fog jutni a magyar agráriumnak a következő években, ami triplája a korábban rendelkezésre álló összegnek.

Valamint hangsúlyozta, hogy a járvány alatt meghirdetett beruházásösztönzési rendszer keretében a legtöbb fejlesztést, 164-et az élelmiszeripari ágazatban hajtották végre.

Forrás: MTI
Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Sikeresen szét lett verve a mezőgazdaság, a földeket, még amit műveltek is, elvettétek, és a haveroknak adtátok, most lehet ötletelni, de a jelen helyzetben csak mese marad az elképzelés! Évekbe telne, ha most történne is valami a szócséplésen kívül!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
szép új világ
Bízom benne, hogy nem lesz már időtök az élelmiszeripart is ellopni vagy tönkretenni. Mert amihez eddig hozzányúltatok, az vagy tönkrement, vagy lába kelt...
Gazella
Miér' van az hogy valahogy nem birom végig olvasni a hazugságaikat...
Nem is értem...
Néro
Akkor toljátok tovább a lóvét az egyébként xart se érőknek. Sorold csak fel Pitike hány cégetek is lett teletólva közpénzzel aztán eltűnt. Ez e duma megint arra kell , hogy tudjatok lopni. semmi más nem érdekel benneteket a többi meg csak birkaabrak.
driv3r
Te vízfejű tolvaj geci, ott fogsz majd sírni, ahol senki se lát

Szijjártónak és a műkörmös büdös parasztoknak - igény szerint:

www.youtube.com/watch?v=79vxifvn0p0
csak úgy....
és akkor miért a magyarországon letelepedö multikba nyomtátok 12 éven keresztül a milliárdokat? pötyi-pötyi...
Nessy
Ameddig az új földesuraknak a parlag földekért is jár a földalapú támogatás, addig nekik az a praktikus, ha évente elrakják a milliókat, és nem csinálnak semmit! A mezőgazdasági munka pénz és emberi erőforrás igényes, az nem éri meg nekik! Ahhoz. hogy legyen mit feldolgozni, ahhoz minőséget kell termelni! Ahhoz meg nem OKJ-s "Aranykalászos" papír, hanem valós szakértelem szükségeltetik! Addig az egész " Álom, álomkép"!
magyar1
A szoc-ban sem halt senki éhen, igaz ennyi káros élelmiszert nem lehetett kapni, el tudtuk látni magunkat és még az orosz piacra is jutott sok áru.
Cukorgyáraink voltak, malmok, a cukorrépa termesztésből nagyon sokan éltek, a tsz-nek hatalmas földjeik voltak, búzamezők stb. Kecskeméti konzervgyár rengeteget küldött az orosz piacra pld.

-c
Béla333
Adnak a mi adónkból 200-at és ebből mennyit kérnek vissza?
CsipkeRózsa
Talán meg lehetne valósítaniuk, hogy az itthoni gyümölcs és zöldség szükségletet megtermeljék, ha 30 évvel ezelőtt sikerült, akkor most is sikerülne, ráadásul az minőségi termék lenne.
Sámannus
Ti csak szét loptok mindent faszkalap és kiszórod a pénzt az ablakon..
driv3r
Vízfejű geci (ARÁNYTALAN GNÓM GECI, AKI AZ ANYJÁT DUGJA), te is el leszel számoltatva - nem csak a lopott pénz miatt, az ország megkárosításáért, hanem magyar emberek HALLÁLÁÉRT - te haláklkufár !!!
Játszod itt a külügyminisztert, de béna geci vagy valójában, akit mindenki utál az egész világon - ÉS NEM TART SENKI SEMMIRE.

Neked is ajánlom a mondást: Nem az számít, hogy mit mondanak a szemedbe, hanem az, hogy mit mondanak rólad a hátad mögött !!!
csak úgy....
@CsipkeRózsa: gondolod? mikor már makót is uralja az export hagyma,szegedet a paprika ?
magyar1
@CsipkeRózsa: Ahogyan kimentünk a kertbe a friss, érett paradicsomért vagy paprikáért, vagy az őszibaracknak azóta sem ettem olyan finomat mint amit a fáról szedtünk le mikor ráéheztünk.
A krumplibogarakat apám nem permetezte hanem leszedte egyenként vagy velünk, gyerekekkel szedette le. Az bio volt.
Nessy
Sikeresen szét lett verve a mezőgazdaság, a földeket, még amit műveltek is, elvettétek, és a haveroknak adtátok, most lehet ötletelni, de a jelen helyzetben csak mese marad az elképzelés! Évekbe telne, ha most történne is valami a szócséplésen kívül!
Sámannus
Pofázol csak senki nem hisz neked. Nem értesz semmihez.
justhpeter
Még mondják hogy nincs csoda Magyarországon ? Hát már Szíjjártó Tarajos is mezögazdasági szakember lett. Gyorsabban lett Aranykalászos Gazda mint Lőrinc barát. Volt ideje rá, mert a mezőgazdaságot kiprivatizálták: a fokhagynma és a sárgarépa Kínából jön, a krumpli Lengyel országból, a sertéshús Spanyolországból, a kormányban ülő majmoknak a banán Afrikából. A földbirtokos osztály meg nem mákot és borsót vet, hanem bunkfencet a bank előtt, ahol felveszi az uniós támogatást.
csak úgy....
@Nessy: mert a sorosbrüsszelgyurcsányostól uralkodott 12 évig az országon!
-vikinek,szinte labdába rúgni sem volt ideje a fáradságos 12 éve alatt!
ómió
Akkor, "kormányon" az efftársak - már a lopáson túl - ezért szoktak, amit lehet, külföldinek eladni?
CsipkeRózsa
@Mirabilis: 17:56

Voltak ott ügyvédek, sőt miniszterelnök-feleség is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.