Ha ezt a hőmérsékletet elérik, akkor utána nem szükséges tovább fűteni az intézményekben Kisfaludy László helyettes államtitkár meglátása szerint. Egy tanárszakszervezet szerint a kormány télen elrendelheti a digitális oktatást, erre lehetőséget ad a több hetes csúszással nyilvánosságra hozott ezévi tanév rendje. 

A Népszava cikke szerint Kisfaludy László, a köznevelésért felelős helyettes államtitkár úgy tartja, ha a hőmérséklet eléri a 20 Celsius-fokot az oktatási intézményekben, akkor nem szükséges tovább fűteni. 

A helyettes államtitkár szerint télen elég a 20 fok az iskolákban

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Ez úgy derült ki, hogy a fel- és bejelentéseiről híres Tényi István nemrég azzal kereste meg a Belügyminisztériumot, hogy megtudja, milyen mértékben szükséges a jogszabályban előírt minimális szint (20 Celsius-fok) fölé fűteni az iskolák tantermeit és csoportszobáit. (Tényi azután kereste meg a minisztériumot, miután kiderült, a szaktárca utasítást adott az oktatási intézményeknek, hogy vizsgálják meg, van-e lehetőség átállni az iskolában gázról fatüzelésre, kályhák beszerzésére.)

Tényi megkeresésére Kisfaludy László helyettes államtitkár válaszolt, aki a levelében azt írta a Népszava szerint, hogy a 20 Celsius-fokos hőmérséklet “kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani”, mert ennyit ír elő minimális szintként a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet.

A lap szerint már csak azért is figyelemreméltó a helyettes államtitkár válasza, mert egy másik jogszabály, a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló miniszteri rendelet szellemi munka esetében már 20-22 fokban határozza meg a téli időszakban biztosítandó léghőmérsékletet.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja szerint bár valóban minimálisan 20 fokot ír elő télen a vonatkozó kormányrendelet az iskolák és óvodák esetében, ez viszont nem jelenti azt, hogy legfeljebb csak ilyen hőmérsékletűre kell fölfűteni az intézményeket. Ez az előírás az érdekvédő szerint azt jelenti, hogy ha a hőmérséklet ez alá csökken és legalább két napig így marad az intézményben, akkor rendkívüli szünetet kell elrendelni. Nagy Erzsébet szerint cinikus és rosszindulatú állítás a helyettes államtitkár részéről, hogy a minimumot képzeli el optimálisként. 

Nagy Erzsébet szerint amúgy szinte biztos, 

hogy télen több oktatási intézmény online oktatásra állhat át, ha a kormány az iskolák, óvodák fűtésén akar spórolni.

Erre ugyanis a több hetes késéssel, július végén megjelent tanév rendje külön lehetőséget is biztosít, mivel ha valamilyen "elháríthatatlan ok miatt az iskola működtetése nem lehetséges", akkor a köznevelésért felelős miniszter tantermen kívüli digitális munkarendet rendelhet el.

A Népszava korábbi értesülései szerint egyébként az ELTE Természettudományi Karán is digitális oktatásra állhatnak át télen, ezzel spórolva meg a rezsiköltségeket. Az egyetem hétfőn közleményben reagált az értesülésre a cikk szerint, amelyben azt írták, bár valóban nem számoltak az ELTE költségvetésében az "energiaárrobbanással", de ennek hatásai szerintük csak részlegesen érintik az egyetemet. Emellett viszont folyamatosan egyeztetnek a szolgáltatókkal és a minisztériummal, és igyekeznek olyan alternatívákat is kidolgozni, melyek biztosítják, hogy a jelenléti órák száma lehetőség szerint ne csökkenjen.

Forrás: nepszava.hu

52 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rokker33
20 fok az teljesen tökéletes hőmérséklet! Annál melegebb nem is szükséges a gyerekeknek sem tesz jót a meleg tanterem! Könnyebben elbóbiskolnak fáradékonyabbak a diákok a túlfűtött tantermekben...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nezelodo
Nem is kell 20 fok sem, az elkötelezett tanerő érje el, hogy a gyerekeket a hazaszeretet fűtse.
Néro2
Hurrá levertük a németeket ! Ott csak 19 ! hajrá M1-M15 meséljetek a Nemzethy Siker és Sikerről.
Németh István
Az államtitkár a saját otthonában rendelkezzen! ÉS javasolgasson! Ha neki elég a 20 fok akkor ok. az ő dolga, de büdös kurva anyját ha a mások érzésvilágába bele akar pofázni! Ha van valakinek arra pénze, hogy úgy fűtsön éljen ahogy akar, akkor abba ne szóljon bele és ne is akarjon bele szólni senki! Nem Németországba a svédeknél, vagy akár a hollandusoknál, franciáknál vagyunk!
Még akkor sem ha a távfűtést vesszük górcső alá! A panelekben (ugyebár jobbára) emberek laknak, nem szőrmés vadállatok, - hanem gyerekek, idősek, betegek >> miről beszél ez az állat!?
Nessy
@Németh István: Itt a világ vége! Egyetértek veled!!
csak úgy....
érdekes,hogy egy hasonló döntésér ,nem régen még a németeket cikizték!
akkor,hogy is állnak azok a gáztározók?
Baker
Az államtitkárságon pedig elég 18 fokig fűteni!
colibri
Mindeközben az államtitkár lakásában legalább 24 fok lesz...
Nessy
És ez az Isten állatkája helyettes álomtitkár! Ha esetleg járt valaha iskolába, akkor tudhatná, hogy az órák 45 percesek, ahol nyugodtan ülni kell a fenekükön a diákoknak! Nála hány fok lesz otthon, meg a minisztériumban? Feltételezem, a szolgálati autójában is van fűtés!
sokanvagyunk
A fatüzeléses kályhán nehéz lesz beállítani a 20 fokot - bár lehet erre is adnak valami jótanácsot államtitkári szinten.
nezelodo
@Baker: ma 9:49. Az államtitkárságokon még hiegvízzel hűteni is kell őket, olyan forrón szeretik a hazát, de főleg a javait.
rokker33
20 fok az teljesen tökéletes hőmérséklet! Annál melegebb nem is szükséges a gyerekeknek sem tesz jót a meleg tanterem! Könnyebben elbóbiskolnak fáradékonyabbak a diákok a túlfűtött tantermekben...
ómió
De, hisz', a brüsszeli efftársak "ideájának" nem lesz ez túl magas!?
Giovanni Alba
Az igazi kérdés az, hová tegyük a hőmérőt, az ablakhoz, vagy a fűtőtesthez/kályhához?
Néro2
@Horizont: A várban csak öt. Ott majd a pávatánc kimelegíti azt az emberiségre sértés sertést. Meg a hája is védi a hidegtől.
Úgyhogy elég az 5.
Ha meg fázna majd áttesz országának irányítását a hatvanpuszta geciendájára ott mindenből van dögivel.
Sajátpénz könyvtártól a fűtött medencéig mert ott elvesztette minden a közpénz jellegét.
Eladott Ország
A fatüzelési kályhát hogy lehet szabályozni 20 fokra fideszes agyament szinten?! Inkább rendeljenek el szénszünetet vagy síszünetet, ilyen vót' már.
Nessy
@Eladott Ország: 1945-ben kezdtem iskolás éveimet. Tankönyv nem lévén, így minden nap egy darab fát vittünk az iskolába. Ez ma is megoldható lesz, ahol átállnak a fafűtésre!
Néro2
@Eladott Ország: Fityma szaktudás szerint lehet. Nagy Gáz Nemzethy Vállakozójuk az univerzális Lölö már gyártja az állíthatót. Na ugye !
Néro2
@Dr.Doktorovics trinitron dr.: Át kéne gondolni télire Afrikát.
Németh István
@Eladott Ország: te moslék teljesen aljas gecmarek vagy!
Németh István
Hangsúlyozom az államtitkár menjen a kurva anyjába! A távfűtéseseknek ne mondja meg mikor és hogyan ne fázzon, pláne ha beteg, ha öreg, vagy gyerekről van szó! menjen ilyen lakásba és ott vigéckedjen mondjuk betegen, lázasan, és fűrdesse a porontyát! Barom állat! vagy üljön be az iskolapadba > had cipeljék a szülők a patikába a gyógyszerek árát!
csipetke
Reméljük,hogy a Karmelitában se lehet több...
nezelodo
@csipetke: A Karmelitában fűthet a Nemzeti Pálesz a Nemzeti Vejkó demizsonjából, és hogy piásan el ne dőljenek, majd támasztja őket a Rasi száz lába.
csipetke
@nezelodo: 14:19 Rasi (rusztikusabban.- Rühelke) száz lába, amit mi toltunk alá...
gina
Mocskos fidesz szemetek remélem ti nem fütitek az irodáitokat,,ez kellett a népnek, ugyan akiknek ez tetszik azok a legalja prolik, és nincs gyerekük mert egy lábbal már a sir szélén állnak
percsi
Ha nem küldene gázt az orosz, akkor megértem, hogy lejjebb kell venni a fűtést, hogy kitartson a tél végéig.
Inkább legyen 20 fok, mint 1 hónapig 26 fok, majd gáz hiányában 0 fok.
DE, a kormi szerint lesz gáz, tehát nem a gázhiány a probléma, hanem a hétszeres áremelés, amit apátok elrendelt. Európában a legmagasabb ár, ami ötöd annyiba kerül nekünk, mint a többi országban.
2013 óta évente több milliárdos nyereséget tettek zsebre a szolgáltatók vezérei, elkövetkező években sem lesz kevesebb. Tehát a közintézmények, gyerekek, vállalkozók kárára gazdagodnak.
percsi
@Németh István: 09:14
Ha ezt a messzi távolból elolvassák a régi osztálytársaid, akkor "szemét népségi réteghez" fognak besorolni! Ez nem tesz jót a hírnevednek!
Egyébként igazad van!
Németh István
@nezelodo: @csipetke: @gina: @percsi: nem a sarkvidéken élünk és nem vagyunk hozzá szokva a sajátos hidegebb időhöz! Nem szükséges az életmódunk sajátosságai miatti kényszer váltóztatás és annál is inkább nem mert nem hiányzanak a meghűléses és lehűléses esetek növekedése! ÉS nem vicc a kaja visszafogásokkal az energia bevitel is csökken a szervezetünkben így fokozottan ügyelnünk, kell magunkra! Az pedig nem a 20 fokos hőmérséklet biztosítása, >> adott esetekben!
telegdilaci
@nezelodo: Nem sok egy kicsit a húsz fok viszont a Minisztériumokban a Karmelitában és a Sándorpalotába is elég lenne 15-fok is!
Virág Árpád
@Nessy: Gratulálok! Szép kor! Jó egészséget kívánok! Legalább 101 legyen!
Nessy
@Virág Árpád: Isten ments! A jelen körülmények közt ez is sok! De köszönöm! :-))
nezelodo
@telegdilaci: Kádárnál elég volt egy is, Fock Jenő.
nezelodo
@Németh István: tegnap 19:13. Nem lesz itt gond a 20 celzius fok. Amint lehet, elrendelik a távoktatást! Ugye mekkora hiba volt a magántanulói rendszer betiltása? Most majd az lesz szinte minden gyerek! Csakhogy mi lesz a szülő munkahelyével, mert nem hagyhatja magára a gyerekét?!
division
@nezelodo: Már benne van a tervezetben , hogy nagy eséllyel október 15. = online oktatás. Nekem mondjuk nem probléma, szerencsére meg tudom oldani, de sokan nem, pláne ha egy gyerek teszem fel elsős, másodikos, és még nem tud ugye írni, olvasni. Online ezeket nem egyszerű tanítani.
nezelodo
@division: Igen ha pedig a szülő sem állt gyerekkorában a helyzet magaslatán a suliban, és csak azt tudja átadni ami megmaradt a tudásából! Így milyen esélye lesz a gyereknek mai rohanó világban a "keressen többet" jelszóval dedikált munkahelyek elnyerésére ha felnő?
Németh István
@nezelodo: @division: @Nessy: @Virág Árpád: A kormány azon fáradozik, hogy a helyzet ura legyen mindenkor és minden körülmények közt! Az igyekezetét segíteni kell és nem kifogásokkal és különösen nem az önös akár egyke észrevételekkel bírálni! Ezt a balliberális szemetek mesterfokon űzik, és okoznak kárt a nemzetgazdaságnak! Ha ti is ezt teszitek akkor akár el is mehettek a picsába! Miért nem mentek el?? van a világon számos hely!! A jelen kormány 12-13 éve folyamatosan bizonyított >> és nem szemkilövésekkel kényszerített a választásra! Barom geci szemetek mind azok akik ezt eddig nem ismerték fel! Ti is azok vagytok???
Virág Árpád
@Németh István: Kezdesz @Eladott Ország: szintjén muzsikálni!
Németh István
@Virág Árpád: gondolom, ha két, vagy többértelmű vagy - ami nem a politikusságot jelzi, hanem az ismeretek hiányát - akkor érthető ez a deklaráló véleményned!
Németh István
@Virág Árpád: "Kezdesz @Eladott Ország: szintjén muzsikálni!" ezt TE írtad! Miután és mielőtt nem tudni mire fel írtad a valós igazságomhoz a deklaráló kommünikédet, mit lehessen tenni!? MERT amiben te is élsz, azt magad is tapasztalod > így ne kifogásold az ugyancsak valósnak tűnő észrevételemet! Ha tévedtem volna BOCSIKA!
nezelodo
@Németh István: Miért nem megyünk el? Menjenek azok akikkel nem akar keveredni Orbán, de idehozza őket.
Amúgy mennek a kiválóságaink, a fideszes vezetők, tanácsadók, és az önkormányzati fideszes képviselők gyerekei is már mind elhúztak a tönk szélére jutott nyugatra tanulni, és dolgozni. A kormányunk tagjai gyerekei pedig meg sem próbálják a hazai oktatást, hogy milyen nagyszerű! Nem baj így nekünk és a gyerekeinknek és unokáinknak sokkal több jut ezekből a földi gyönyörökből ha nem kell velük testvériesen osztozni.
Németh István
@nezelodo: HA TUDSZ OLVASNI AKKOR ELOLVASHATOD AMIT ÍRTÁL! > HA TUDOD ÉRTELMEZNI AZ MEG KIVÁLÓ EREDMÉNY!
Mit gondolsz minek kell a határkerítés, mit gondolsz mire kell a határvadász csapat, mit gondolsz azt a sok szemetet akiket nap mint nap beengednek az országba az ukrán moslékokat mennyibe kerül neked nekünk!? Ha nem tetszik amit tesz a kormány nyugodtan elmehetsz akár a büdös picsába is! és nyalhatod a büdös kurva Európa tönkre tevőjének a valagát > az ursula bárcásét!
nezelodo
@Németh István: Spórolj a kannással, hátha megérted! Ja az irónia az meg ismeretlen műfaj lehet neked. Járnod kéne indulatkezelésre, nehogy felrobbanj, nem lenne szerencsés, ha károsítanád a környezeted a nagy durranáskor.
Virág Árpád
@Németh István: Arra nem kaptam választ, hogy hol írtam ilyet / olyat?!
Németh István
@Virág Árpád: >>> @rokker33: válasz alatti megnyilvánulásod, mire is vonatkozik?? szándékosan nem idézem! Megtalálod!
balos
@nezelodo: Oszt azt hallottad,hogy a pataky geci fia erdogan országában szívja magába a magyar kultúrhát?
Virág Árpád
@Németh István: Ennél a cikknél? Nem szólítottam meg őt!!! Korábban? Esetleg?! Miért nem akkor szóltál???
Ja, még el kéne dönteni, hogy "deklaráló" vagy "degradáló" szavak jelentése hogy függ össze a te fejedben?!
Németh István
@Virág Árpád: na elég a kotnyeleskedésből! Írj egyértelműen és érthetően aztán akkor vagy elküldelek, valamerre, vagy piedesztálra emellek! ÉS Árpád a fekete autók meg nagyon nem érdekelnek - ezt mint Virág elvtársnak mondom!
Virág Árpád
@Németh István: Tanulni, tanulni, tanulni - mondta Lenin!
Lepényleső
...szögfokban,- minden sarokban négy és félszer, + 30 celsius külső hőmérséklet mellett?
( Egyébiránt így a Mtk. ide vonatkozó előírásait is megsértik,de ők ezt is sérthetetlenül tehetik?)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.