Simonovits András közgazdász szerint ugyanis a rendszer „fenntarthatatlanná lesz”.

Simonovits András szerint el kéne törölni a nyugdíjprémiumot, mindenkinek ugyanannyit kellene kapni

Fotó: ATV

A nyugdíjszakértő az ATV Egyenes Beszéd című műsorában vendégeskedett. Az adásban elmondta, hogy szerinte a kulcskérdés a méltányosság, amit például a 13. havi nyugdíjak „kiegyenesítésével”, mindenki számára azonos összeg juttatásával lehetne elérni.

Bár csak februárban esedékes, Simonovits a 13. havi nyugdíjról szóvá tette: lengyel mintára kaphatna minden jogosult azonos összeget.

„Ez sokat segítene a kisnyugdíjasokon, és persze fájna a nagynyugdíjasoknak, de elviselik”

– fogalmazott a szakértő.

A nyugdíjprémium a szabály szerint akkor jár, ha az országban 3,5 százaléknál gyorsabb a GDP-növekedés.

A szakértő nagyon meg lesz lepve, ha az éves növekedés eléri ezt a számot. Ha mégis, reméli, hogy a kormány „gáláns” lesz, ahogyan tavaly is az volt, és mindenkinek biztosítják a maximum 60 ezer forintos prémiumot, annak is, akinek csak ennek fele járna.

Simonovits András „nevetségesnek” nevezte, hogy a kormány januárban 5 százalékos infláció-előrejelzéssel indított.

Az egyszeri juttatás mellett a szakértő méltányosabb lakhatási támogatást sürget: szerinte „az elég kőszívű Angliában” is kapnak a szegényebb háztartások lakás- és fűtéstámogatást.

„Nem lehet mindent az indexálással elintézni, nem lehet minden nyugdíjasnak úgy növelni a nyugdíját, hogy az pont neki a tavalyi fogyasztását garantálja”

– mondta a szakértő.

A teljes interjút itt lehet visszanézni.

Forrás: atv.hu

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Vajon mi kellene ahhoz, hogy végre elpártoljanak Orbántól azok, akikbe egyébként folyamatosan páros lábbal rúg? Mi kellene ahhoz, hogy végre minden társadalmi csoport felfogja, a fideszt és ezen belül Orbánt nem érdekli semmi más, mint a saját hatalma és vagyona megtartása! Amint ez a nap elérkezik, és a társadalom végre felébred Csipkerózsika álmából, talán megkezdődhet a változás. Egyre nő a bérolló a nyugdíjasok és az aktív dolgozók között, ( nix svájci indexálás) az elszegényedés garantált.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
magyar1
A nagynyugdíjasok már szenvednek, hogy mire is költsék, mit vegyenek a pénzükből, a kisnyugdíjas meg attól szenved, hogy hó közepén tudok-e még enni.
Idióta fidesz kormány, a szocik sokkal normálisabban osztották.
Eladott Ország
Vajon mi kellene ahhoz, hogy végre elpártoljanak Orbántól azok, akikbe egyébként folyamatosan páros lábbal rúg? Mi kellene ahhoz, hogy végre minden társadalmi csoport felfogja, a fideszt és ezen belül Orbánt nem érdekli semmi más, mint a saját hatalma és vagyona megtartása! Amint ez a nap elérkezik, és a társadalom végre felébred Csipkerózsika álmából, talán megkezdődhet a változás. Egyre nő a bérolló a nyugdíjasok és az aktív dolgozók között, ( nix svájci indexálás) az elszegényedés garantált.
Nessy
Nem ördögtől való ötlet! Évről évre jobban nyílik az olló a most nyugdíjba menők és a 2000 előtti nyugdíjasok között. Hiába dolgozott azonos végzettséggel, beosztásban 40-50 évet, a bér a tizede volt a mai hasonlónak.
namihami
Már néhányszor leírtam és most se változott a véleményem. 500.000 forint felett egyáltalán nem is adnék. Ekkora nyugdíj mellett a prémium nekik kártyapénz, a kisnyugdíjasnak mentőöv.
amortizáltok
ugyanannyit nem tud adni mert a kisember kicsit kap a képviselők nyakkendősként 2-4 millió után az alapot elviszik 5 hónap alatt de ugye ők szájkaratéra kapták a melosok meg a rabszolgákéhez hasonló robotra, hát ki fog jobban élni Marci a hevesen ugyebár?a kisembernek kenyérre és talán tejre is jut ? VAGY visszaveszik elvtársuréktól ( ja máma már ispánék -- főispánék -tól meg a birkáktól mindent amiket összelopkodtak A BALATONT is ám!
Gyurka80
@magyar1: A szocik hozták ezt a nyugdíjrendszert és ők emelték meg MINDENKINEK a nyugdíjkorhatárt 65 évre, a FIDESZ a nőknek kedvezve vezette be a nők 40-et.
Nyírfa
@Gyurka80: Nem mondod. Szóval, tudtomon kívül a szocialisták voltak kormányon hat évvel ezelőtt, amikor nyugdíjba vonultam, 63 évesen.
Egy tanács, Gyurka: mielőtt el kezdesz hazudozni, nézz már utána , van-e alapja az állításaidnak, hacsak nem akarsz permanensen közröhej tárgya lenni.
Gyurka80
@Nyírfa: Hülyegyerek fokozatos volt a 65 évre emelés 62-ről, még ezt sem tudod, akkor mit írogatsz?!
Nyírfa
@Gyurka80: 18.11

Elnézést, megnéztem, igazad volt, 2010. január 01-től van érvényben a jelenlegi rendszer.
justhpeter
Tulajdonképpen senkivel nem értek egyet. A meghatározó bűn(hiba) a járulékplafon eltörlése volt, hiszen azzal választották visszavonhatatlanul ketté a nyugdíjas közösséget. Így nem is lehet azonos rendszerbe hozni úgy a két közösséget, hogy valamelyik nem érezze vesztesnek magát. Az indexálás ebben a rendszerben is igazságtalan lenne, mert nem egyenlők az alapok.
117
A plusz nyugdíj juttatásnak és a nyugdíjemelésnek azonos összegnek kellene lennie, mert az alapnyugdíjért dolgozott meg mindenki. Nyugdíj után nem termel értéket egyikőjük sem. Pl. 8% emelés nem ugyanaz 80 ezernél és 500 ezernél (hogy a miliós nyugdíjakról már ne is beszéljünk). Átlag nyugdíj szerint 10 ezer forintra jön ki az emelés? Akkor mindenki 10 ezer forintot kapjon. Ennyi.
NKF
Ha már az ATV-hez hívták.nagyon gyanús!
rokker33
Hülyeség! Aki többet dolgozott az többet kapjon, aki naplopó volt egész életében annak elég a 28.500 Ft is vagy még annyi se! Megint a feketén dolgozó cigányok és a közmunkásokat zsebét tömnék a szarháziak, de Orbán ezt úgysem engedélyezné!
Gyurka80
@Nyírfa: El van nézve! Szeretem, ha valaki beismeri, ha téved!
Gyurka80
@rokker33: Igen már nagyon kevésnek van 28.500Ft nyugdíja. azoknak is akik külföldön dolgoztak sokat és onnan is kapnak.De, mint tudjuk a bolsevikok mindig a kisebbség pártján vannak, ezért is van csak 1/3-uk.
Németh István
Na ez a moslék simonovics az anyja hasában is hülye volt! @Eladott Ország: én leginkább beléd rúgnék te fúl-hülye szemét geci! meg a hasonló barmokba, bár ezzel sem fárasztanám magam, hanem a harapós és a rúgó lópacik elé kötöznélek te barom!
A nyugdíjak tisztességes rendezésének módját bízzuk azokra akik értenek hozzá, Igaz kevesen vannak de kiváló diplomamunkák közt akadnak tisztességes és jól használható precízen levezetett is nagyon jó elképzelések! Tenni kellene ÉS NEM VOLNA SZABAD a kommunista pribékek utódjainak minden áron akadályozni a természetes fejlődés szükségszerűségét!
A kormány is odafigyelhetne az okos diplomákra!
Németh István
Ezt a barmot küldjék el a büdös picsába - valami jófajta must-gázos borospincébe, minimum! - ez semmire se jó kártékony állat!
Gyurka80
@117: Isten nevét szádra NE vedd, mert megver.
magyar1
@Gyurka80: Azt igen a mocsok bajnai kormány emelte 65 évre, de azt a fidesz csinálta, hogy a milliós nyugdíjasok is százalékban ugyanannyi emelést kapjanak mint aki 60 ezret kap havonta.
emerencia
@magyar1: Bajnai egyszer azt nyilatkozta, hogy nem érti miért a nyugdíj korhatár emelése miatt reklamáltak sokan de a tizenharmadik nyugdíj elvétele miatt kevesebben. Én már a Bajnai-féle emelés (2009-ben) túl voltam az ötvenen és a válság miatti munkanélküliségben nem találtam olyan munkát amit hatvankettő után, leharcolt egészséggel is bírok majd csinálni. Maradtam a munkahelyemen és keservesen, fájdalmakkal kínlódva, rehabilitáció és normális szakorvosi ellátás nélkül mentem nyugdíjba 64,5 évesen. Ha még életerősen, fiatalon emelték volna meg a nyugdíjkorhatárt, gondoskodtak volna színvonalasabb egészségügyről és a munkakörülmények hatósági ellenőrzéséről, akkor tudtunk volna idős munkaéveinkben kínlódás nélkül dolgozni.
kormanyos63
@Eladott Ország: Attól tartok, hogy az nap(mármint az orbán rezsim bukása) még sokára jön csak el!
A magyar nép nem fog fellázadni a kizsákmányolói, és kifosztói ellen, mert ha akarták volna már megtehették volna az elmúlt 12-évben!
A zsínórban behúzott negyedik(!!!) fideszes 2/3-ad is ezt bizonyította be, úgy látszik ez a nép szereti a diktaturát, és a diktátort!!
Abban igazad van, hogy az olló egyre nagyobb lesz a kisnyugdíjasok, és a nagynyugdíjasok, illetve a dolgozók, és a nyugdíjasok között!
Ezért kellene visszavezetni a Svájci indexálást minél hamarabb(ami figyelembe veszi az inflációt, és a reálbér növekedést) hogy ne táguljon tovább az olló!
Abban viszont egyetértek Simonovits úrral, hogy nyugdíjprémiumot, és 13.-havi nyugdíjat(már amikor adnak) minden nyugdíjasnak azonos összegüt kell adni!
Nagyon sok nyugdíjas él jelenleg szinte nyomorban, de a brutális élelmiszerárak miatt, és a megemelkedő rezsiárak miatt még növekedni fog a számuk, ebben biztos vagyok!
117
@Gyurka80: tegnap, 20:42

Sületlenségeket írtál, mondvacsinált keresztény.

Isten nevét soha nem írom le, hogy olyanok mint pl. te, ne gyalázhassák.
Isten a szegényekkel és az az elnyomottakkal van. Mindig.
Ha Isten megver vagy megdorgál az jó:

"Fiam ne vesd meg az Úr fenyítését, és ne csüggedj el, ha dorgál téged.
Mert akit szeret az Úr, azt megdorgálja, és megostoroz mindenkit, akit fiává fogad.
Ha a fenyítést elszenveditek, akkor úgy bánik veletek az Isten, mint fiaival mert melyik fiú az, akit nem fenyít az apa?
Ha pedig fenyítés nélkül valók vagytok, amelyben mindenki részesül, akkor fattyak vagytok, nem fiak."

I
balos
@emerencia: Az nem így működöt már akkor sem,de legalább nem kellett várni éveket egy műtétre!
Toller Béla
Ötletelés ! Elkerülhetetlen, hogy a nyugdíjakat valorizálják, a bérek emelkedését nem lehet hibáztatni, és ezzel a nyugdíjak, a kezdő nyugdíjak is emelkednek. De a régebbieket is fel kellene hozni. A különbségek meg a korábbi kereseti arányokat tükrözik, azokat nem kellene csak úgy eltörölni ! A teljesítményeket nem lehet utólag eliminálni. Persze, tudom, hogy a keresetek nem mindig a teljesítményeket tükrözték és tükrözik ...de azért inkább azt kellene megcélozni !
ómió
Na, de Simonovits efftárs! Akkor, "aktívan" mindenkitől vonni is ugyanannyit kéne!!!
emerencia
@balos: De, így működik. A műtétre anno valóban nem kellett éveket várni de nem erről írtam. Túl a hatvanon egy lufival a bokámon napi tizenegy nettó órát dolgoztam acélcipőben, leülés nélkül, időnként súlyokat cipelve. A háziorvosom rá sem pillantott a lábamra de írt beutalót és majd négy hónapig vártam, hogy bekerülhessek a szakvizsgálatra. Addig magamat gyógykezeltem internetes nem egészségügyi végzettségű barátnőm tanácsai alapján. Rengeteg munkavállaló dolgozik vezetők által szándékosan nehezített munkán, öregen, betegen, korrekt orvosi ellátás nélkül, fájdalmakkal kínlódva. Ennyit a Bajnai-féle nyugdíj korhatár emelésről.
Gyurka80
@magyar1: Ez nem igaz, mindig %-os volt az emelés.
balos
@emerencia: Nekem is várnom kellett12 évet,mire háromm csipő mütét után leszázalékoltak,de ehhez nem a Bajnai volt az akadály!Magácska pedig biztos haragszik rá,mert elvette a 13 havi nyugdíjat,mert akkor ez volt az egyetlen kiút a "kutból"!Mostanra vissza kaptuk,de a szar forinttal megtetézve!Éljenek a nemzethes istánok!Orosz földön!
emerencia
@balos: Nem a 13 havi nyugdíjról van szó. Értő olvasás.
magyar1
@Gyurka80: Igen, vagy nem tudsz értelmezni, én is ezt írtam. Akinek 5 millió a nyugdíja az is pld. 10 százalékot kapott meg akinek 60 ezer - tehát mennyi is az 5 milla meg a 60 ezer ugyanannyi százaléka?
Egyik szarja a kínt a sok pénzből míg a másik aki ugyanannyit dolgozott, sőt értékteremtő munkát végzett nem a vezetői székből ugatott - a másik meg vehet rajta 5 kg lisztet.
Gyurka80
@magyar1: A 60ezer ft-os nyugdíjas nehogy már ugyanannyit dolgozzon hülyegyerek!
magyar1
@Gyurka80: Miért ne dolgozna többet pld. valaki aki növényeket termeszt, amit megeszünk, míg egy vezető lógatja a farkát egy irodában és mekkora különbség a között, hogy melyik mekkora értéket teremtett.
Gyurka80
@magyar1: NEM érted, nehéz a felfogásod!
117
Ho, a vége lemaradt.

Isten neve nem Isten, @Gyurka80: Vagy te azt hiszed?
De tényleg?
www.youtube.com/watch?v=NujlQS2_t88

Hiszel egy Istenben?
"Te hiszed, hogy egy az Isten. Jól teszed. Az ördögök is hiszik és rettegnek. Akarod-e hát tudni, te ostoba ember, hogy..."
Neeem, nem akarod tudni!

Ez a nektek való feeling sátánista katolikus eresztények: www.youtube.com/watch?v=Rl6fyhZ0G5E

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.