Január 9-én, hétfőn robbant a hír, hogy az unió döntéshozó és végrehajtó szerve, az Európai Unió Tanácsa felfüggeszti az alapítványi fenntartású magyarországi egyetemek részvételét az Erasmus+ programban.

Az Európai Unió ugyanis nem köthet új pénzügyi megállapodást azokkal a 2021 után létrehozott közérdekű vagyonkezelő alapítványokkal, amelyeket a magyar állam az érintett egyetemek – például a Budapesti Corvinus Egyetem, a Soproni Egyetem, a Debreceni Egyetem, a MOME, a Semmelweis Egyetem és további 16 felsőoktatási intézmény – vagyonának és büdzséjének kezelésére hozott létre új törvények és törvénymódosítások révén.

Beláthatatlan következményei lehetnek az Erasmus elkaszálásának a magyar felsőoktatásban

Illusztráció: 123rf.com

A döntésről az illetékeseket már decemberben értesítették, de ők olyan mélyen hallgattak a Magyarországra irányuló Erasmus-pénzek befagyasztásáról, hogy maguk a felsőoktatási szereplők is a sajtóból tudták meg: a jogállamisági mechanizmuson megbukott magyar kormány miatt eleshetnek a nemzetközi pályázati lehetőségektől. A EU tanácsi határozat kétélű fegyver: egyszerre szankcionálja a magyar állam túlkapásait megtestesítő felsőoktatási intézményeket és fosztja mejg hazai diákok sokaságát attól a lehetőségtől, hogy a korábbi évekhez hasonlóan egy-két félévet külföldi felsőoktatási intézményekben töltsenek (az Erasmus program az elmúlt 25 évben 87 ezer magyar diáknak tette lehetővé, hogy külföldön tanuljon).

Mint azt a tagállamok kormányainak képviselői 2022. december 15-i határozatukban kifejtik, a korábban állami fenntartásúból alapítványi formába kiszervezett intézmények működési modellje nem biztosítja a közösségi források átlátható kezelését. Az alapítványok kuratóriumait többnyire magas rangú politikai tisztségviselők vagy Fidesz-közeli üzletemberek vezetik: az Óbudai Egyetemét például Varga Mihály miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter, a Miskolci Egyetemét Varga Judit igazságügyi miniszter, a Debreceni Egyetemét Kossa György, a Soproni Egyetemét Csányi Sándor, a Budapesti Corvinus Egyetemét Hernádi Zsolt Fidesz-közeli nagyvállalkozók. A tanács azonban, ahogy a határozat szövegéből kiderül, problémásnak tartja, hogy a papíron privatizált, ám a valóságban jelentős – és meghatározó részben uniós forrásokból származó – állami finanszírozásban részesülő egyetemeken politikai kinevezettek határozzák meg, hogy ki mire mennyi pénzt kaphat:

„a problémák és azok visszatérő jellege azt mutatja, hogy a magyar hatóságok rendszerszinten nem képesek vagy nem hajlandók arra, illetve kudarcot vallanak azon a téren, hogy megakadályozzák az alkalmazandó jogot sértő döntéseket a közbeszerzések és az összeférhetetlenségek tekintetében, és ezáltal megfelelően kezeljék a korrupció kockázatát. Ezek a jogállamisági elvek megsértését jelentik, különös tekintettel a jogbiztonság elvére és a végrehajtó hatalom önkényessége tilalmának elvére, és aggályokat vetnek fel a hatalmi ágak szétválasztásával kapcsolatban.”

Az EU tanács ezért döntött úgy, hogy azok az intézmények nem részesülhetnek a közös forrásokból, ahol olyanok dönthetnek a közpénzek kifizetéséről, akik maguk is az egyetemeket fenntartó kuratóriumokban ülnek vagy éppenséggel vezetik azokat.

A qubit.hu megkérdezte több egyetem vezetőjét is, mit gondolnak az esetről, a válaszokat ITT olvashatják. 

Forrás: qubit.hu

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

FLETÓ
@Namely: Pontosan! Majd ha a kuratóriumi tagok brüsszeliták lesznek...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
A "normális" felsőoktatási intézmények továbbra is részesednek az Erasmus szolgáltatásaiból, csak a "felsőfokú pénzmosodák" nem...
Clavigo
Ja kérem...!?. Kinek mit intéz a qrmánya,, ,,meg a Zalapitványa... Oszt jó napot.
Peller Anikó
Profasszork baccsányi köre? Hallgattok mint kutyaszar a fűben.
Toller Béla
A fideszesek műfelháborodása határtalan ! Tele van velük Neumann ostoba déli véleményműsora - mert hagyja ! Pedig világos, nem az alapítványi forma a baj, hanem az, hogy az állam által kinevezett vezetők aktuálisan állami vezetők, azaz a döntések lánca, a pénzek útja, az egyetem irányításának szempontjai, az oktatás és a gazdálkodás összes szempontja homályba vész. Hiszen úgy függetlenek ezek az egyetemek az aktuális kormánytól, mint a költségvetés. Gondolja valaki, hogy az kap Erasmus ösztöndíjat, aki harcosan nemet mond a fidesz zsarnokságára ?
justhpeter
Senkinek nem furcsa, hogy a kormány régóta tudja és ha az újság nem plankolja fel, akkor csak sunnyogtak volna.
Peller Anikó
@justhpeter: Nem furcsa, ez a természetes fideszarában pádn, erában.
Toller Béla
Ne vegyük ezt külön ! Rettentő következményei vannak és lesznek az orbhánista kormányzásnak, úgy egészében ! Még, ha nem is leszünk regionális középhatalom !
Néro2
Nem láttam a hidakon egy deákot meg oktatóját sem mikor tűrvénykeztek az a-lopítványokról , hogy nem kéne.
Brüsszel meg közölte , hogy lopjál magyar mástól. Mint régen Bécs. Ne lopj magyar !
namihami
Biztos, hogy a Gyurcsány miatt van! Meg a Karácsony! Kiadták a parancsot és ""brüsszel"" máris vigyázzba vágta magát és engedelmeskedett!
Eladott Ország
A szélhámos bűnöző román cigány és politikai prostituált szektája leszarja, nekik telik külföldi egyetemi tandíjra is. A geci egyébként is bedarálta a jogállamot, az államaparátusban mindenütt ott ülnek a pártkatonák. A Kádár rendszer virágzó demokrácia volt Orbanisztán rendszeréhetz képest. "Egy bolond százat csinál."
Nessy
Ezek szerint fontosabb a politikusok uralkodása az egyetemi oktatás felett is, plusz a nem kevés "tiszteletdíjuk", mint a diákok tudásának a bővülése!
Eladott Ország
Lehet, hogy az elkaszát Erasmus programból ,a fideszes kuratóriumi tagoknak pénz iránti orgazmusuk lesz, ha meg kell válniuk a széküktől
Namely
Újabb mondvacsinált dolog, ami valamiért most jut eszükbe, amikor nem akarnak pénzt adni. De miért nem akkor, amikor ezek a döntések megszülettek? Mert nem a rendszerrel van bajuk, hanem azzal, hogy nem a nyugati cégek lopnak, hanem Orbán oligarchái.
Alfa
rebegjetek hálát a dicsősséges korrupt kamukeresztény gerinctelen orbánnak,és a fidesz-ner szektának...
"dícsérjétek" alsó-felső rokonságukat,és birka híveit...
kereső
@Qqberci: Azért abban a "felsőfokú" pénzmosodákban olyan egyetemek vannak mint a szegedi, a debreceni, a pécsi...amelyek sokat profitáltak nemzetközi kapcsolataikból, a közös nemzetközi kutatási projektekből. Mi lesz velük? Mert a debreceniek, a szegediek hiába tiltakoztak.Szegeden (arról szóltak a hirek akkoriban, csalással döntöttek az alapitvány mellett)- nem engedték szóhoz jutni az ellenzőket. De, mert az oktatók nagy része fideSS imádó szimpatizáns- ezért most mennek a levesbe.
Peller Anikó
Beláthatatlan következményei vannak a fidesz országlásának.
FLETÓ
@Namely: Pontosan! Majd ha a kuratóriumi tagok brüsszeliták lesznek...
Csizmás Kond
Az egész uniós pénzelosztásnál az a leggyalázatosabb, hogy fegyverre egy nem tagországnak ad pénzt de a tagországait sanyargatja mindenféle mondvacsinált kitalációval.
Néro2
Egyébként nem beláthatatlan nagyon is be látszik.
Eladott Ország
@FLETÓ: ma, 15:06 ☻ Látod az a baj, hogy a többi 26 tagállamban, nem idióta fideszes paraziták ülnek. Mert mindenki hülye, csak a fidesz a helikopter, takarodj a fidesz seggébe, te ütődöt barom!
kereső
@sgl: Nem a Holdról, hanem a Saturnusról is. Onnan jöttek a "mimagyarok"...
kakukkmadár
Ezzel üzeni Európa, ha ti Viktort akarjátok, akkor nekünk nem kelletek. Kellemetlen, de jogos. A diákoknak és tanáraiknak pedig azt üzenik ezzel: csináljatok végre egy orbánmentes országot, megtehetitek! Nemá a bivalybasznádi fidesznyalonc polgármestercsicska-haver 80 éves Lajos bácsi döntsön a jövőtökről a mozgóurna és az urna között!
human
@Csizmás Kond: Nem kellene lopnia Orbánéknak. Ezek a pénzek a doákokat illetik meg és nem a pelenkadobáló Ráhelt.
Csizmás Kond
@human: ...nézd, szerintem ez a folytonos lopásképzelet már betegség nálatok. Ezt ismételgetni folytonosan szerintem szégyen.
drrotf
Érdekes álláspontja van a magyarok egy részének azoknak akik akik bírálják az EU döntését.Azt senki nem bírálta ilyen vehemensen ,és fenn hangon, sem az egyetemek sem a magyar választók közül,hogy a magyar kormányfő, Orbán Viktor, úgy döntött, hogy a közpénz egy részét magánosítja úgy hogy kihelyezi a vagyont az alapítványokhoz, akik azután azt csinálhatnak a vagyonnal amit akarnak, senkinek semmi köze a felhasználáshoz! Az egyetemi alapítványok kuratóriumába minisztereket és felső politikai vezetőket nevezett ki úgy hogy azok szinte leválthatatlanok, így biztosítva a FIDESZ vezető szerepét az oktatásban egy esetleges hatalom váltás esetére és a pofátlanul magas miniszteri fizetések mellé ," a másodállásukban," a kuratóriumokban végzett nagy semmit tevésükért több tisztelet díjat kapnak mint egy egyetemi tanár.Ez kormány jól tudja hogy a lojalitást meg kell fizetni.Az eus pénzek felhasználását így az EU csak nagyon nehezen tudja ellenőrizni, mert azok nem átláthatóak .Miért nem aggódtak a most jajveszékelők, hogy ez nem jogállami megoldás és hogy akkor ki fogunk maradni az Erasmus programból, amivel nagy hátrányba kerülnek az egyetemen tanuló diákok.Nem gondolják a most aggódók, hogy most már csak a programból való kizárással lehet Orbán Viktort észhez téríteni, és inkább a kormányfőre kellene nyomást gyakorolni, hogy úgy ahogy más esetekben is már megtette, változtassa meg az egyetemek alapítványba kényszerítésének jogszabályi rendelkezését úgy hogy kuratóriumokból vonja ki a politikusokat, akik egyébként csak azért vannak ott, hogy a kormány politikai felügyeletét biztosítsák . Ezek a kihelyezett párt katonák az oktatásban egyáltalán nem játszanak szerepet.Az egyetemek kuratóriumának megválasztását hagyják az egyetemi oktatókra és az egyetemi polgárokra a diákokra és szervezeteire, mert csak így biztosítható egy egyetemek autonómiája amit ők a középkortól meg tudtak őrizni!
Nyírfa
@sgl: Pedig csak a kuratóriumi tagokat kéne felállítani.
1968. május, Párizs. Itt is az kéne, nem sírni, nem követelőzni. Ha valakiktől ezt nem várom, azok a diákok.
kereső
@Nyírfa: "És mi változott? Semmi. A mocsok megmaradt, a rendszer ugyanúgy átláthatatlan, változatlanul nincsenek összeférhetetlenségi szabályok, nincs egyetemi vétójog, nincsenek intézményes garanciák, az alapítványokban továbbra is élethossziglan üldögélhetnek a rendszer- párt- és kormányhű fidesznyikek, sub specie aeternitatis, a politikai idea változatlan, éljen és virágozzék a nemzeti eszméjű oktatás és tudomány, szemben az internacionalista-globalista eszmeiséggel, senkinek nem fáj semmi, ne is fájjon, arra érzékenyek vagyunk, mindenkinek a maga körömalja, egyre nagyobb a gyűlés, a furunkulus, sebaj, sose halunk meg, mit nekem te zordon, és az EB végre szokja meg és tanulja meg, milyen az a hamisítatlan, utánozhatatlan, sokszáz éves Magyar-vándor."/Gábor György/

Az ET határozat nem a kuratórumi tagokra helyezte a hangsúlyt, hanem a teljes rendszerre.
kereső
@Nyírfa: A dk-s cikk alatt ott a teljes irás.
Ftomi
Talán itt lenne az ideje az Egyetemistáknak is felszólalniuk, mert eddig csak sunnyogtak!

Én már sokszor mondtam, hogy az hogy "én nem megyek tiltakozni nem rám tartozik", szép, de eljön az idő mikor már nem lesz aki értük is felszólaljon!

Most itt az idő!!!
namihami
Na, vajon kinek kell hálát rebegni? Ki lehet az, aki oktatáspolitikánk vezetőinek és rendszerének teljhatalmú ura és királya? Aki az olajtól síkos pályán történt9 kinevezettje által kormányoz!
nezelodo
A kan cicalány nehezményezi, hogy EU-n kívűli ország fegyverre kap pénzt, de mi nem kapunk az oktatásra... Hát mi is építünk, Mexikóba templomot, Vietnamban kórházat, Szerbiában futballakadémiát, és Afrikában is adakozunk, és hosszan lehetne sorolni, de itthon pusztulnak le a korházaink, éhbérért foglalkoztatjuk az egészségügyi szakdolgozókat, a jövő nemzedékét nevelő bölcsödei, óvodai dolgozókat, a tanítókat és tanárokat, a szociális szféra működtetőit, és ugye a minimál nyugdíjat ne is emlitsük. Emellett puszulnak le az egyetemek technikai eszközei, (és szép csendben elpárolognah a halódó nyugatra a fiatal tehetséges oktatóink, aki nem megy magától azt elüldözik), holott ott kellene a legmodernebb technikát bemutatva tanítani a hallgatókat. Emellett milliós fizetés jut a kuratórim amúgy is miniszteri fizetést felvevő politikusainak! Ugyan mit tudnak ezek az emberek hozzátenni az oktatás színvonalának növeléséhez? Talán az EU-nak kellene felcicomázni a tervezett kínai egyetemet is?
Emlékezzünk csak Novák Katalin bejegyzésére amit a halódó nyugatról üzent az itthon maradt hülyéknek!! Persze mára eltünt a poszt, mert hazajött golyóstollnak a haza bölcse.
Nyírfa
@kereső: 17.29

@sgl:-nek válaszoltam a közszolgálati csoportos leépítésével kapcsolatban.
justhpeter
Rájöttem a meoldásra: Majd a karmelita kolstorban székelő "mesterséges intelligencia" eldönti, hogy az Erasmus ügyben mi a további teendő. Ez azért történhetett így, mert a 2022-es választást követően a fideSS-kdnp-ben felborult a természetes és a mesterséges intelligencia aránya. A közös frakció azzal találta magát szemben, hogy a természetes intelligenci mértéke a frakcióban nullára csökkent, életszerű módon növelni ezt a mennyiséget már nem lehet, tehát a logisztikához kellett fordulniuk a megoldás érdekében. A közös frakció a raktár leltárában megállapította, hogy a pártszövetség a mesterséges intelligenciából csak egy egységgel rendelkezik, ami a felmérés idején a karmelitában kolostormalac néven van elhelyezve.
nezelodo
Navra elvtárs cáfolta, és azt állította hogy nem volt olyan feltétel támasztva, hogy az alapítványi intézmények nem kaphatják ezt a támogatási formát. Aztán jött a sánta kutya példa ma, a "lenyomott brüsszeliták" megerősítették, hogy támasztottak ilyen feltételt, (mert nem a NER társaknak szánják a támogatást, hanem a tanuló ifjságnak), mivel az alapitványi forma nem garantálja a feltétel teljesülését, hát ezt sem adják. Egyszóval a Navra már megint hazudott, ahogy már megszokhattuk tőle. Gondolom holnap már rikácsolja a vezér, hogy az "nekünk jár"!!
human
@Csizmás Kond: Figyu! Rám ne pazarold a lopást mentegető dumádat. Nem csak újságcikkek alapján tudom, hogy lop a pártod és kormányod úgy mintha nem lenne holnap.
Cucika
A kormány ezt az alapítvány mizériát is tudatosan csinálta. Majd a közvéleményt ismét unióellensségre hangolja. Kijelentik, hogy Brüsszel megtagadja a lehetőséget a magyaroktól és ezt is elfogja hinni nagyon sok fideszhívő. Mivel orbánnak az egyetlen célja a kilépés, de ő maga nem meri megtenni a lakosságot hangolja rá a hazug propagandájával.
ómió
A jövő évi magyar Erasmust az efftársak önmaguknak egy prompt ható brüsszeli Orgazmusra cserélték le! Bár közük nincs hozzá, de azóta is egyfolytában ezen élveznek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.