Aki templomot épít és újít fel, az a jövőre gondol; Közép-Európa jövője a kereszténység, szükség van az itt élő népek összefogására – mondta Nacsa Lőrinc miniszteri biztos az MTI-hez eljuttatott hangfelvétel szerint szombaton a szlovákiai ipolyfödémesi templomban tartott hálaadó szentmisén.

Nacsa Lőrinc: aki templomot épít és újít fel, az a jövőre gondolNacsa Lőrinc, a Nemzeti Vallásturizmus Intézkedési Terv megvalósításához szükséges intézkedések koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a KDNP országgyűlési képviselője beszédet mond a magyar kormány támogatásával felújított Szent Mihály-templomban tartott mise után a felvidéki Ipolyfödémesen 2023. március 18-án. MTI/Komka Péter

A Nemzeti Vallásturizmus Intézkedési Terv megvalósításához szükséges intézkedések koordinációjáért felelős miniszteri biztos kifejtette, a templom nem múltbéli dolog, hanem az imádság és a közösség háza. Ha ez a kettő van, van jövő, így a templomból indul ki a jövő is – mondta.

A magyar kormány támogatásával az elmúlt 12 évben több mint 3 ezer Kárpát-medencei templom újult meg, és több mint 250 új templom épült. "Ezek óriási számok. Aki templomot épít és újít fel, az a jövőre gondol" – fogalmazott.

A kereszténydemokrata politikus szerint Közép-Európa jövője a kereszténység, erre kell az itt élő népeknek fókuszálniuk; és mindennap tenni kell érte, mert támadják a hit, a család, a munka, a biztonság és a béke értékeit.

Míg Közép-Európában templomokat újítanak fel, Nyugat-Európában bezárják és átalakítják valami mássá azokat. "Megpróbálják kitörölni a mindennapokból az Istent. Pedig a templom iránytű, figyelmeztet bennünket, merre van az előre, miért kell megőrizni a keresztény értékeket, és miért kell a béke hangján szólni" – fogalmazott.

Nacsa Lőrinc megjegyezte, az ipolyfödémesi templom felújítása, a tompai templomfejlesztés, vagy a hamarosan befejeződő ipolyhídvégi Ipoly-híd építése is azt szolgálja, hogy "a közép-európai népek összefoghassanak, és együtt tudjanak a keresztény értékek megőrzésén munkálkodni".

A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy a felvidéki magyarok ezután is számíthatnak a magyar kormány támogatására.

A ma7 szlovákiai magyar nyelvű portál ismertetése szerint az ipolyfödémesi templom renoválása 2022 májusában vette kezdetét; a leányfalui Tarr György restaurátor és festőművész a kidolgozott tervek szerint június 1-jén kezdte el a templom festését, amely a magyar kormány támogatásával, 8,8 millió forintból valósult meg.

Az új padlócsempék elhelyezésén túl közel 25 év után lefestették a falakat, renoválták a falfestményeket, valamint megtisztították a szobrokat, így a Krisztus-, a Prágai Kis Jézus-, a Lisieux-i Szent Teréz- és a Fájdalmas Szűzanya-szobrot is. Tarr György visszaállította a templomfalak eredeti térhatású díszítését.

A kivitelezést a közel háromszáz lelkes palócföldi falu szülötte, Nagy Imre végezte.

A hálaadó szentmisét Marián Chovanec besztercebányai püspök vezette.

Az ipolyfödémesi templom 1757-ben, torony nélkül készült késő barokk stílusban. Az egyhajós templomhoz a 19. század hatvanas éveiben építettek sekrestyét. A templom fatornyát 1956-ban a tető újjáépítésekor készítették az helyiek. A főoltár Selmecbányáról származik 1858-ból. Az oltárkép Szent Mihályt, a templom védőszentjét, mint Isten küldöttét ábrázolja.

Forrás: MTI

70 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kalteneker
A jövőt az épiti, aki oktat és gyógyit, gyermeket szül és nevel. Ilyen álkeresztények csak hülyeségeket beszélnek.
ilyen barmok miatt leszünk ateisták.A papok is csak bólogató jánosok.Tisztelet a kivételnek.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nejlontacskó
" Aki templomot épít és újít fel, az a jövőre gondol; Közép-Európa jövője a kereszténység, szükség van az itt élő népek összefogására..."
Azért az érdekelne, hogy Mexikót mikor rángatták át Észak-Amerikából Középeurópába?
Rockxy
meg az apádfasza.
el kellene már felejteni a vatikáni inkvizíciós bankármaffiát kiszolgáló retkeket.
justhpeter
Ez a kleptokrata-nemzeti-keresztény csürhe se nem nemzeti. se nem keresztény, csak egy tahó, tolvaj banda, akikre öltönyt adtak.
Juhász István
Változnak az idők. Már régen elfelejtették a " CSUHÁSOK, TÉRDRE ! " időszakot. Meg mellette sok mást. PL. ahogy Áder agitált / még ellenzékben... / a külhoniaknak adandó ÁLLAMPOLGÁRSÁG, és SZAVAZATI JOG ellen.
Kalteneker
A jövőt az épiti, aki oktat és gyógyit, gyermeket szül és nevel. Ilyen álkeresztények csak hülyeségeket beszélnek.
ilyen barmok miatt leszünk ateisták.A papok is csak bólogató jánosok.Tisztelet a kivételnek.
Péter2
Papok a pártállam szolgálatában , privilégiumért stb kiváltságok motiválják őket , némelyiknél meg a komcsi beidegződés,a régi rendszer honvágya , már volt ilyen Magyarországon ,1947 -1991 között besúgásban , jelentésekbe kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Van kivétel , de azok nagyon kevesen vannak . Volt pap ismerősöm mesélt sokat kollégáiról .
Terminátor
A kurmányunk és országgyülevészségünk elemei, egyszer az új teher-harci gépen utaztak, s zivatarba kerültek. A gép zuhanásba kezdett!
Tudjuk, hogy a zuhanásban lévő repetyin van a legkevesebb ateista.
Na így váltak ők hívőkké!
(Andersen nyomdokában..)
Horizont
Felőlem az lehet vallásos az jár templomba aki csak a akar. De ez az erőlködés így a kereszténység, úgy a kereszténység plusz még üldözik is hát ez nagyon szánalmas és undorító.
" 3 ezer Kárpát-medencei templom újult meg, és több mint 250 új templom épült"
Na ez meg egyenesen bicskanyitogató. A mi pénzünket herdálják amikor itthon ezer helye lenne és nem templomokra. A szocializmust lehet köpködni egyeseknek, de normális módon szétválasztották a hatalmat az egyháztól. Ma meg állam az államban az egyházak. Visszataszító.
Nacsáról csak annyit hogy 32 éves (kinéz vagy 50-nek) van 3 gyereke egy igazi keresztény karrierista már "gyerekkorában ráragadt a Löncshús becenév."
Pálinkás Pál
te mocskos dagadt malac-...remélem mihamarabb találkoztok teremtőtökkel, a sátánnal..!
Shikari
Nem sztupát, mecsetet vagy zsinagógát, hanem keresztény templomot! Így igaz!
Qqberci
KisLölő, lesz hova menned gyónni...
vacsi
@Shikari: Azért nem lenne jobb pl. kórházakat meg hasonlókat építeni?!
Shikari
@vacsi: Szakrális épületekről volt szó, azért írtam ezt. Nekem is lenne ötletem, miket lehetne még fejleszteni, építeni.
csipetke
Aki az egészségügybe,és az oktatásba tolna annyi pénzt,mint a csuti Napóleon a templomokba, na az gondolna a jövőre.
És ezek akarnak minél több gyereket? (gondolom,hogy mindig legyen utánpótlás a futószalagok mellé) Hova vállaljanak a fiatalok gyereket?Ebbe a pusztulatba,amivé orbán és a falkája tette az országot?Az oktatás,és egészségügy romokban. Van olyan kórház,ahol délután kettőig lehet szülni, kettő óra két perckor már lehet menni 100 kilométert, hogy kórházba jussanak a delikvensek. De az egyházakba öntik a lóvét számolatlanul, nem oda, ahol szükség lenne rá. És elképesztő ingatlanvagyonokat szórnak most az egyházaknak. Azt eddig is tudtuk,hogy ebben a kormányban nincs egy ember sem,aki normálisan gondolkodik. Viktor putyinovicsnak pedig nem mernek ellentmondani,mert repülnek. Tiszta Románia Ceaecescu idejében...
csipetke
@nejlontacskó: 23:57 Hánemonddmá' hogy nem gondol előre a csuti...Ha borul a bili,onnan nincs kiadatás...
csipetke
@justhpeter: 05:29 Jajjjjmá te is! Hát má' hogyne lennének keresztények..Horogkeresztények..
human
És kikkel fogjátok megtölteni a nagy templomaitokat?
Nálunk a református tiszteletes azt modnta a nagytemplom felújításáról, hogy inkább egy modernebb és kisebb templomot szeretett volna. Egyre kevesebb a hívő és a hatalmas légteret lehetetlen felfűteni. Az állagmegóvás is hatalmas pénzeket emészt fel.
jáger laszló
Pontosabban arra a másik/más világra gondol amelyik csak a templomokban létezik és nem a valóságban!
csak enni
barátilag
J.L.
m73
@Shikari: arra is adott pénzt a zsírdisznó haverod, csak tudd barom!:-)
m73
@Shikari: fideszeseknek kriptákat:-) ott aztán pofázhatnál te bélféreg:-)
Shikari
@m73: Otthon vinnyogj, ne Magyarországon, libsi patkány!
Takarodj, amíg patkányfogóba nem lépsz!
Giovanni Alba
@Horizont: ma, 08:33
Ne nagyon faggasd, mert még kiderül, hogy ő a 12 apostol reinkarnációja, egy tucat egy tartóban. Ha nagyon megpiszkálod, akkor meg a náciságára büszke, aki erdei tisztáson gyakorolja a fajtársaival a "nemzetidegenek" irtását* keresztényi elhivatottsággal. Szerinte az az igaz magyar, akiről ő elismeri, a többiek csak a bajnak vannak.
*szójáték: erdei tisztás=irtás
Horizont
@Shikari: Neked mennyi mindenhez nincs közöd mégis belepofázol sok mindenbe sok mindenkihez.
Shikari
@Horizont: Nem szokásom másokat kérdezgetni és provokálni egyeseket, mint ahogy azt te teszed és a hasonszőrű libsik. Leírom a véleményem, amire te és a bandád nekem ugranak és személyeskedve mocskolnak.
Akkor világosan leírom, hogy a személyes érzéseimhez, vallásomhoz és egyébként úgy hozzám semmi közöd nincs!
Ne provokálj és szemtelenkedj, mert megint olyat találok válaszolni, hogy elpityeredsz!
Feró25
Idióták mostmár itt Szlovákiában is templomot akarnak építeni és felújítani,már itt is terjeszkedni akarnak?Magyarországról települtem át Szlovákiába de az ilyen nyomorultak akik a magyar adófizetők pénzét külföldre szórják és nem a saját állampolgáraira költük szerintem nem több mint hazaárulók.
Horizont
@Shikari: Nem szoktam pityeregni, itt és rajtad meg pláne nem. Ne legyél beképzelt.
A kérdésem a témába vágó volt. Jársz templomba???
Nem provokállak, nem személyeskedem a témába vágóan kérdeztelek. Értelmezz!
Shikari
@Horizont: Megmondtam, hogy nincs miről beszélgetnem veled! Ez nem változott! Értelmezz!
Nessy
A spanyol hittérítők gyenge kezdők voltak ahhoz képest, amit pártunk és kormányunk hit nélkül előad!
ómió
Az efftársak ugyanezt a bolsi pártházról gondolják!
Giovanni Alba
@Horizont: ma, 09:19
siki mostanában nagyon érzékeny. Most vagy olyan, mint a hagyma, nem csak büdös, hanem többrétű is, vagy pedig egy név alatt egy egész csapat dolgozik, ami megmagyarázza a stílusváltásait. Van ugye az okoskodó buta, van a fennhéjázó ostoba, van a nagyon magyar tanár úr, szóval egy keverék, röviden korcs, mindenkit megugató vakarcs.
Opsz, a náci patkányt kifelejtettem, a vasárnap tehet róla. Ilyenkor szokott az erdőbe járni gyakorolni.
Hogy honnan tudom? Ő maga dicsekedett vele.
csak úgy....
ez a nacsa és a többi templomos lovag, sötétebbek mint a középkor volt!
Sakk Matt
@ómió: Ne keverd..pártház-ügye a Fidesznek volt!
csipetke
@human: 08:07 Mi vallásos nevelést kaptunk,refomátusok voltunk / vagyunk. És gyerekkoromban,az átkosban nemigen támogatta az állam az egyházakat,adományokból tartották fenn a templomokat. Ennek ellenére sokan jártak / jártunk templomba. Azt látom,hogy ma azért maradnak el az emberek a templomokból, (köztük én is) mert az orbán-korszakkal beköltözött a politika. A vallásnak semmi köze a politikához,és fordítva. De ma a papok nagyrésze "elkurvult",és egzisztenciális okokból benyal az államnak / orbánnak. Ez a legtöbb embernek nem tetszik,és ezért ürülnek ki a templomok, egyre kevesebben járnak oda. Tolja orbán az egyházakat,mint a lopott bringát, ugyanakkor hagyta teljesen lepusztulni az oktatást,és az egészségügyet. Nem látunk orbán fejébe, (asszem jobb is) hogy mi a célja az egyházakhoz ömlesztett sokmilliárddal. Az is eszembe jutott,hogy talán így vezekel azért az irgalmatlan sok csalásért-lopásért, az ország tönkretételéért, és számtalan genyó dologért. Eközben (miatta, az EÜ [email protected] helyzete miatt tízezrek halnak meg, és a gyerekek nem jutnak jó színvonalú oktatáshoz, --tanárok híjján. Vajon meddig tudja csinálni orbán ezt a sok aljasságot?
m73
@Shikari: én itthon vagyok Magyarországon te bélféreg! Na gyere kisköcsög! Ne csak ugass a kurvaanyádat!:-)
Toller Béla
Gurulj már odébb, szentfazék ! Miféle jövőre gondol aki templonot épít ? A maga és az építőcége jövőjére, legfeljebb ! A jövő a kicsi és magáncégként működő egyházé, a mély erkölcsiséggel átitatott polgáré, a szabad szellemé ! Miféle egyházté ?
m73
@Shikari: hazudsz kutya!te mocskos hazaáruló féreg provokálod a másikat és még fenyegeted is! De egyszer elfognak kapni és akkor össze szarod magadat te senkiházi kretén!:-)
Nessy
@csipetke: Megteheti? Megteheti! Meg is teszi, miközben határon innen, és túl 2 - 2.5millióan támogatják. Ki érdekből, ki másért! Lényeg a sok potya pénz!
Horizont
@m73: Nem lehetne valami más mélyenszántó csúnyát írni??? Már ne is haragudj, de lépten nyomon az anyákról kell olvasnunk??? Írjál már mást neki. Lécci.
Horizont
@Giovanni Alba: igen , nekem is feltűnt, hogy stílusváltásban van állandóan.
Tehát többen írnak ide pénzért. És önérzeteskedik ha kérdez az ember.
Shikari
@m73: A retkes hungarofób fajtáddal beszélgess, kis buzi idegen!
Shikari
@m73: Meddig alázzalak még retkes, antimagyar buzi? :-) Na takarodsz!
Horizont
@Shikari: Honnan tudod, hogy buzi? Saját tapasztalat? hahahahaha
Shikari
@Horizont: Olvasd el miket ír. Az majd meggyőz! Szeretnéd, hogy én is kötözködjek veled?
Horizont
@Shikari: Már bocs de leszarom a te írásaidat, téged minősít. Pénzért hmmmm...
Shikari
@Horizont: Szóval pénzért írogatsz ide, mert a libsik nem bírnak el a magyarokkal! Undorító, amit művelsz és mindenki megvet érte!
Horizont
@Shikari: Ne játszd az eszed baromkám. Te írogatsz ide pénzért.
Nekem ugyan ki fizetne te ütődött? Én a magam örömére szórakozom itt .
Shikari
@Horizont: Mindig gondoltam, hogy egy pénzért írogató szerencsétlen nyugger vagy! Na most ez bebizonyosodott!
csak úgy....
@Horizont: gondolod ennek a kettyósnak fizet valaki? tibink magától és önszorgalomból ennyire hülye! :)
Clavigo
@Horizont: Persze,hogy jár templomba ez félkegyelmű @Shikari: .. Sötétedés után,, perselypénzt bugázni...
m73
@Horizont: nem ért másból ez a barom, már ne is haragudj. Amikor szépen írtam neki. Fenyegetőzött és anyázott. Most vissza kapja. Nem is tetszik ennek a tetűnek:-)
m73
@Shikari: mi van kisköcsög? Nem tetszik hogy vissza kapod azt az ocsmánykodást,amit te itt csinálsz?te ennyit érdemelsz, retkes ruszki hazaáruló féreg!:-)
m73
@Shikari: kit alázól te szerencsétlen marha? Mi alázunk téged,meg te saját magadat. Olyan hülye vagy hogy észre sem veszed,te bélféreg:-) sírsz a Horizontnak,hogy bánccsák a szegény csikarit. Aztán csak azt kapod,amit te adsz a másiknak. Hogy akasztanád fel magad te mocsok:-)
Shikari
@m73: Megint hülye vagy tahó! Alázlak, ahogy csak lehet, te kis buzi! :-))))))
Libsikuss van a fajtádnak! :-)))))))))))))
csak úgy....
@Shikari: tibim,te magadat alázod csak nem veszed észre!:)
Horizont
@m73: Nem kell ennek a baromnak szépen írni, annyi csúnya szó van a "kurvaanyádon" kívül.
m73
@Shikari: propeller fő hülyéje,ide jössz szopni és még észre sem veszed? rajtad röhög itt mindenki te barom:-) kit alázól te szellemi toprongy? Mi alázunk téged te marha:-)
balos
@m73: Az az egészb en a fájdító-tágas,hogy komolyan veszi amit ide kultúrhány!Otthon a család már bottal nyúl hozzá,mert nemzethyleg is bűzlik a szerencsétlen génhibás!
m73
@balos: nyomorult egy élete lehet, de nem sajnálom!:-)
Levendula
... és aki akkumulátorgyárakat??? Az temetőt?
jáger laszló
Máris ott vannak a szép magyar beszéd művelői, .de nem Lőrincze Lajos követői!!
Milyen gazdag a magyar nyelv láthatjátok!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Juhász István
Hivő katolikus vagyok. DE... nem járok templomba. Nem akarom hallani az egyik PÁRT dicséreteit, eredményeit, mert egy SZENTMISE nem lehet egyik párt szócsöve sem. Főleg a választások iodőszakában, amikor is nyiltan a szentmisébe beágyzva próbálnak AGITÁLNI , melyik pártra is kellene szavaznom...Nem beszélve arról, hogy az állami TÁMOGATÁSOKAT főleg az EGYHÁZI INTÉZMÉNYEK kapják. Legyen az akár bölcsöde, óvoda, iskola, egyetem, vagy idősek otthona...
sgl
"A woke-őrület következménye Amerika történetének második legnagyobb bankcsődjeL
MBTQ-aktivisták,
magyarnemzet.hu/kulfold/2023/03/a-woke-orulet-kovetkezmenye-amerika-tortenetenek-masodik-legnagyobb-bankcsodje
Biden-hívők és woke-mozgalmárok állnak a Silicon Valley Bank összeomlása mögött, amely az egész világ pénzügyi rendszerében zavart okozott."
..Ezek már azt sem tudják kit gyűlöljenek jobban, kiket támadjanak, ..kikre fogjanak minden bajt.
..
Felerősödött a lopakodó dolláros ellenzék elleni támadás.
Az ÁSZ-nak semmi köze, erre tegnap a többszáz milliókat családjával ellopó Bánki - plusz a pécsi busztenderen ezt megfejelve szintén sok millió közpénz ellopásával sejtelmesen gyanusított,- már az adóhivatallal fenyeget.
.. Ők évi több 1000 mrd közpénzt t költenek kommunikációra hazugságra, és az eu legaljára esett gazdasági mutatókkal, legmagasabb inflációval nem foglalkoznak, helyette az ellenzéket mocskolják, magukat ezerrel fényezik.
Tessék mondani, ez meddig mehet??
ómió
@m73: Baszd már meg a bárcáskurva anyádat, ne lazsálj!
ómió
@Sakk Matt: Te külön kitanultad az idiotizmust!? Vagy ez csak a bolsiságod "hozadéka"?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok