Aki templomot épít és újít fel, az a jövőre gondol; Közép-Európa jövője a kereszténység, szükség van az itt élő népek összefogására – mondta Nacsa Lőrinc miniszteri biztos az MTI-hez eljuttatott hangfelvétel szerint szombaton a szlovákiai ipolyfödémesi templomban tartott hálaadó szentmisén.

Nacsa Lőrinc: aki templomot épít és újít fel, az a jövőre gondolNacsa Lőrinc, a Nemzeti Vallásturizmus Intézkedési Terv megvalósításához szükséges intézkedések koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a KDNP országgyűlési képviselője beszédet mond a magyar kormány támogatásával felújított Szent Mihály-templomban tartott mise után a felvidéki Ipolyfödémesen 2023. március 18-án. MTI/Komka Péter

A Nemzeti Vallásturizmus Intézkedési Terv megvalósításához szükséges intézkedések koordinációjáért felelős miniszteri biztos kifejtette, a templom nem múltbéli dolog, hanem az imádság és a közösség háza. Ha ez a kettő van, van jövő, így a templomból indul ki a jövő is – mondta.

A magyar kormány támogatásával az elmúlt 12 évben több mint 3 ezer Kárpát-medencei templom újult meg, és több mint 250 új templom épült. "Ezek óriási számok. Aki templomot épít és újít fel, az a jövőre gondol" – fogalmazott.

A kereszténydemokrata politikus szerint Közép-Európa jövője a kereszténység, erre kell az itt élő népeknek fókuszálniuk; és mindennap tenni kell érte, mert támadják a hit, a család, a munka, a biztonság és a béke értékeit.

Míg Közép-Európában templomokat újítanak fel, Nyugat-Európában bezárják és átalakítják valami mássá azokat. "Megpróbálják kitörölni a mindennapokból az Istent. Pedig a templom iránytű, figyelmeztet bennünket, merre van az előre, miért kell megőrizni a keresztény értékeket, és miért kell a béke hangján szólni" – fogalmazott.

Nacsa Lőrinc megjegyezte, az ipolyfödémesi templom felújítása, a tompai templomfejlesztés, vagy a hamarosan befejeződő ipolyhídvégi Ipoly-híd építése is azt szolgálja, hogy "a közép-európai népek összefoghassanak, és együtt tudjanak a keresztény értékek megőrzésén munkálkodni".

A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy a felvidéki magyarok ezután is számíthatnak a magyar kormány támogatására.

A ma7 szlovákiai magyar nyelvű portál ismertetése szerint az ipolyfödémesi templom renoválása 2022 májusában vette kezdetét; a leányfalui Tarr György restaurátor és festőművész a kidolgozott tervek szerint június 1-jén kezdte el a templom festését, amely a magyar kormány támogatásával, 8,8 millió forintból valósult meg.

Az új padlócsempék elhelyezésén túl közel 25 év után lefestették a falakat, renoválták a falfestményeket, valamint megtisztították a szobrokat, így a Krisztus-, a Prágai Kis Jézus-, a Lisieux-i Szent Teréz- és a Fájdalmas Szűzanya-szobrot is. Tarr György visszaállította a templomfalak eredeti térhatású díszítését.

A kivitelezést a közel háromszáz lelkes palócföldi falu szülötte, Nagy Imre végezte.

A hálaadó szentmisét Marián Chovanec besztercebányai püspök vezette.

Az ipolyfödémesi templom 1757-ben, torony nélkül készült késő barokk stílusban. Az egyhajós templomhoz a 19. század hatvanas éveiben építettek sekrestyét. A templom fatornyát 1956-ban a tető újjáépítésekor készítették az helyiek. A főoltár Selmecbányáról származik 1858-ból. Az oltárkép Szent Mihályt, a templom védőszentjét, mint Isten küldöttét ábrázolja.

Forrás: MTI

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kalteneker
A jövőt az épiti, aki oktat és gyógyit, gyermeket szül és nevel. Ilyen álkeresztények csak hülyeségeket beszélnek.
ilyen barmok miatt leszünk ateisták.A papok is csak bólogató jánosok.Tisztelet a kivételnek.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nejlontacskó
" Aki templomot épít és újít fel, az a jövőre gondol; Közép-Európa jövője a kereszténység, szükség van az itt élő népek összefogására..."
Azért az érdekelne, hogy Mexikót mikor rángatták át Észak-Amerikából Középeurópába?
Rockxy
meg az apádfasza.
el kellene már felejteni a vatikáni inkvizíciós bankármaffiát kiszolgáló retkeket.
justhpeter
Ez a kleptokrata-nemzeti-keresztény csürhe se nem nemzeti. se nem keresztény, csak egy tahó, tolvaj banda, akikre öltönyt adtak.
Juhász István
Változnak az idők. Már régen elfelejtették a " CSUHÁSOK, TÉRDRE ! " időszakot. Meg mellette sok mást. PL. ahogy Áder agitált / még ellenzékben... / a külhoniaknak adandó ÁLLAMPOLGÁRSÁG, és SZAVAZATI JOG ellen.
Kalteneker
A jövőt az épiti, aki oktat és gyógyit, gyermeket szül és nevel. Ilyen álkeresztények csak hülyeségeket beszélnek.
ilyen barmok miatt leszünk ateisták.A papok is csak bólogató jánosok.Tisztelet a kivételnek.
Péter2
Papok a pártállam szolgálatában , privilégiumért stb kiváltságok motiválják őket , némelyiknél meg a komcsi beidegződés,a régi rendszer honvágya , már volt ilyen Magyarországon ,1947 -1991 között besúgásban , jelentésekbe kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Van kivétel , de azok nagyon kevesen vannak . Volt pap ismerősöm mesélt sokat kollégáiról .
Terminátor
A kurmányunk és országgyülevészségünk elemei, egyszer az új teher-harci gépen utaztak, s zivatarba kerültek. A gép zuhanásba kezdett!
Tudjuk, hogy a zuhanásban lévő repetyin van a legkevesebb ateista.
Na így váltak ők hívőkké!
(Andersen nyomdokában..)
Pálinkás Pál
te mocskos dagadt malac-...remélem mihamarabb találkoztok teremtőtökkel, a sátánnal..!
vacsi
@Shikari: Azért nem lenne jobb pl. kórházakat meg hasonlókat építeni?!
csipetke
Aki az egészségügybe,és az oktatásba tolna annyi pénzt,mint a csuti Napóleon a templomokba, na az gondolna a jövőre.
És ezek akarnak minél több gyereket? (gondolom,hogy mindig legyen utánpótlás a futószalagok mellé) Hova vállaljanak a fiatalok gyereket?Ebbe a pusztulatba,amivé orbán és a falkája tette az országot?Az oktatás,és egészségügy romokban. Van olyan kórház,ahol délután kettőig lehet szülni, kettő óra két perckor már lehet menni 100 kilométert, hogy kórházba jussanak a delikvensek. De az egyházakba öntik a lóvét számolatlanul, nem oda, ahol szükség lenne rá. És elképesztő ingatlanvagyonokat szórnak most az egyházaknak. Azt eddig is tudtuk,hogy ebben a kormányban nincs egy ember sem,aki normálisan gondolkodik. Viktor putyinovicsnak pedig nem mernek ellentmondani,mert repülnek. Tiszta Románia Ceaecescu idejében...
csipetke
@nejlontacskó: 23:57 Hánemonddmá' hogy nem gondol előre a csuti...Ha borul a bili,onnan nincs kiadatás...
csipetke
@justhpeter: 05:29 Jajjjjmá te is! Hát má' hogyne lennének keresztények..Horogkeresztények..
human
És kikkel fogjátok megtölteni a nagy templomaitokat?
Nálunk a református tiszteletes azt modnta a nagytemplom felújításáról, hogy inkább egy modernebb és kisebb templomot szeretett volna. Egyre kevesebb a hívő és a hatalmas légteret lehetetlen felfűteni. Az állagmegóvás is hatalmas pénzeket emészt fel.
jáger laszló
Pontosabban arra a másik/más világra gondol amelyik csak a templomokban létezik és nem a valóságban!
csak enni
barátilag
J.L.
Giovanni Alba
@Horizont: ma, 08:33
Ne nagyon faggasd, mert még kiderül, hogy ő a 12 apostol reinkarnációja, egy tucat egy tartóban. Ha nagyon megpiszkálod, akkor meg a náciságára büszke, aki erdei tisztáson gyakorolja a fajtársaival a "nemzetidegenek" irtását* keresztényi elhivatottsággal. Szerinte az az igaz magyar, akiről ő elismeri, a többiek csak a bajnak vannak.
*szójáték: erdei tisztás=irtás
Feró25
Idióták mostmár itt Szlovákiában is templomot akarnak építeni és felújítani,már itt is terjeszkedni akarnak?Magyarországról települtem át Szlovákiába de az ilyen nyomorultak akik a magyar adófizetők pénzét külföldre szórják és nem a saját állampolgáraira költük szerintem nem több mint hazaárulók.
Nessy
A spanyol hittérítők gyenge kezdők voltak ahhoz képest, amit pártunk és kormányunk hit nélkül előad!
ómió
Az efftársak ugyanezt a bolsi pártházról gondolják!
Giovanni Alba
@Horizont: ma, 09:19
siki mostanában nagyon érzékeny. Most vagy olyan, mint a hagyma, nem csak büdös, hanem többrétű is, vagy pedig egy név alatt egy egész csapat dolgozik, ami megmagyarázza a stílusváltásait. Van ugye az okoskodó buta, van a fennhéjázó ostoba, van a nagyon magyar tanár úr, szóval egy keverék, röviden korcs, mindenkit megugató vakarcs.
Opsz, a náci patkányt kifelejtettem, a vasárnap tehet róla. Ilyenkor szokott az erdőbe járni gyakorolni.
Hogy honnan tudom? Ő maga dicsekedett vele.
csak úgy....
ez a nacsa és a többi templomos lovag, sötétebbek mint a középkor volt!
Sakk Matt
@ómió: Ne keverd..pártház-ügye a Fidesznek volt!
csipetke
@human: 08:07 Mi vallásos nevelést kaptunk,refomátusok voltunk / vagyunk. És gyerekkoromban,az átkosban nemigen támogatta az állam az egyházakat,adományokból tartották fenn a templomokat. Ennek ellenére sokan jártak / jártunk templomba. Azt látom,hogy ma azért maradnak el az emberek a templomokból, (köztük én is) mert az orbán-korszakkal beköltözött a politika. A vallásnak semmi köze a politikához,és fordítva. De ma a papok nagyrésze "elkurvult",és egzisztenciális okokból benyal az államnak / orbánnak. Ez a legtöbb embernek nem tetszik,és ezért ürülnek ki a templomok, egyre kevesebben járnak oda. Tolja orbán az egyházakat,mint a lopott bringát, ugyanakkor hagyta teljesen lepusztulni az oktatást,és az egészségügyet. Nem látunk orbán fejébe, (asszem jobb is) hogy mi a célja az egyházakhoz ömlesztett sokmilliárddal. Az is eszembe jutott,hogy talán így vezekel azért az irgalmatlan sok csalásért-lopásért, az ország tönkretételéért, és számtalan genyó dologért. Eközben (miatta, az EÜ sz@r helyzete miatt tízezrek halnak meg, és a gyerekek nem jutnak jó színvonalú oktatáshoz, --tanárok híjján. Vajon meddig tudja csinálni orbán ezt a sok aljasságot?
Toller Béla
Gurulj már odébb, szentfazék ! Miféle jövőre gondol aki templonot épít ? A maga és az építőcége jövőjére, legfeljebb ! A jövő a kicsi és magáncégként működő egyházé, a mély erkölcsiséggel átitatott polgáré, a szabad szellemé ! Miféle egyházté ?
Nessy
@csipetke: Megteheti? Megteheti! Meg is teszi, miközben határon innen, és túl 2 - 2.5millióan támogatják. Ki érdekből, ki másért! Lényeg a sok potya pénz!
csak úgy....
@Horizont: gondolod ennek a kettyósnak fizet valaki? tibink magától és önszorgalomból ennyire hülye! :)
Clavigo
@Horizont: Persze,hogy jár templomba ez félkegyelmű @Shikari: .. Sötétedés után,, perselypénzt bugázni...
csak úgy....
@Shikari: tibim,te magadat alázod csak nem veszed észre!:)
balos
@m73: Az az egészb en a fájdító-tágas,hogy komolyan veszi amit ide kultúrhány!Otthon a család már bottal nyúl hozzá,mert nemzethyleg is bűzlik a szerencsétlen génhibás!
Levendula
... és aki akkumulátorgyárakat??? Az temetőt?
jáger laszló
Máris ott vannak a szép magyar beszéd művelői, .de nem Lőrincze Lajos követői!!
Milyen gazdag a magyar nyelv láthatjátok!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Juhász István
Hivő katolikus vagyok. DE... nem járok templomba. Nem akarom hallani az egyik PÁRT dicséreteit, eredményeit, mert egy SZENTMISE nem lehet egyik párt szócsöve sem. Főleg a választások iodőszakában, amikor is nyiltan a szentmisébe beágyzva próbálnak AGITÁLNI , melyik pártra is kellene szavaznom...Nem beszélve arról, hogy az állami TÁMOGATÁSOKAT főleg az EGYHÁZI INTÉZMÉNYEK kapják. Legyen az akár bölcsöde, óvoda, iskola, egyetem, vagy idősek otthona...
ómió
@m73: Baszd már meg a bárcáskurva anyádat, ne lazsálj!
ómió
@Sakk Matt: Te külön kitanultad az idiotizmust!? Vagy ez csak a bolsiságod "hozadéka"?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.