Deutsch Tamás David Pressmann szerdai rendkívüli sajtótájékoztatója előtt üzent az amerikai nagykövetnek. Lapinformációk szerint hetek óta magyarok elleni szankciókról találgatnak nyugati diplomaták, állítólag egy magyar bank tisztviselőire is szankciót vethet ki az USA. Közben a napokban országszerte az orosz csapatok Ukrajnából történő kivonását sürgető óriásplakátok jelentek meg. A plakáton látható felirat szerint a kampány a Nyugati Pályán Facebook-csoport megbízásából készült, és az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége támogatta. 

Deutsch Tamás keménykedik David Pressman sajtótájékoztatója előtt – Szankciókig mérgesedhet a rossz amerikai–magyar viszony az oroszbarátságunk miatt

David Pressman amerikai nagykövet beszédet mond a Szent Korona hazatérésének 45. évfordulója alkalmából. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Ahogy korábban mi is megírtuk, sajtótájékoztatót hirdetett meg szerdára az Egyesült Államok tavaly szeptemberben kinevezett budapesti nagykövete. Azt egyelőre csak találgatni lehet, milyen nagy horderejű ki- vagy bejelentése lehet David Pressmannek.

Erre reagálva Deutsch Tamás Facebook-oldalán üzent David Pressmannek.

Présembernek miheztartás végett

- írta ki a fideszes politikus a Facebookon Pressman délutáni sajtótájékoztatója előtt.

Nem engedünk Magyarország függetlenségéből!

- írta Deutsch Tamás,

hozzátéve:

Ennyi

A Bloombergnek a budapesti nagykövetség szóvivője azt mondta:

Nincs megosztható információjuk a szankciókkal kapcsolatban, és nincs jele annak, hogy a szerdai sajtótájékoztató kapcsolatban állna a szankciókról szóló amerikai tanácskozással.

A 444.hu diplomáciai forrásokra hivatkozva ugyanakkor azt sejteti, hogy

a nagykövet három, kormányzati vagy a kormányhoz közel álló személy beutazási tilalmát jelentheti be.

Közben a Bloomberg arról ír, hogy információi szerint

egy magyar bank tisztviselőit is szankcionálhatja az Egyesült Államok.

A lapnak névtelenül nyilatkozó források sem az érintettek nevét, sem az intézkedés okait nem árulták el.

Az amerikai kormányzat előtt több jogi lehetőség is kínálkozik, amellyel szankcionálni lehet egyes személyeket, elsősorban a korrupcióra hivatkozva. 2014 őszén például egy elnöki rendelettel tiltottak ki hat, korrupcióval tanúsított magyart – azonban az ő nevüket nem hozták nyilvánosságra. A mai napig csak Vida Ildikó akkori NAV-elnököt sikerült a szankcionált személyek közül beazonosítani.

A Telex emlékeztet, hogy David Pressman – és rajta keresztül a Fehér Ház – többször is világossá tette, hogy elfogadhatatlan a magyar kormány orosz agresszióhoz való, kétlelkű hozzáállása. Az elmúlt hónapok alapján az USA sérelmezheti:

-a magyar kormánynak az uniós szankciós döntéshozatalt orosz oligarchák és a Putyin-rezsim belső körébe tartozó emberek kedvéért hátráltató magatartását;

a finn NATO-csatlakozás elnyújtását és Svédország csatlakozásának halogatását;

az Oroszországgal való gazdasági kapcsolatok fenntartását, ami az orosz gázfüggőség – gazdaságilag nehezen indokolható – bebetonozásában vagy az orosz hírszerzés pénzügyi fedőszervének is tartott Nemzetközi Beruházási Bankban való magyar állami részesedés fenntartásában nyilvánul meg;

és persze a kormánymédiából ömlő orosz propagandát, mely érezhető hatással van a magyar társadalom háborúról alkotott véleményére.

Húsvétkor jött a plakátkampány is

A mostani húsvéti hosszú hétvégén az amerikai nagykövetség pénzügyi támogatásával készült, „Ruszkik, haza!” feliratú plakátok jelentek meg az utcákon, melyek „Béke akkor lehet Ukrajnában, ha az orosz megszálló hadsereg kivonul” – üzenete egyértelműen a parlament kormánypárti többsége által március végén elfogadott „békepárti” határozatára válaszol. A határozatban is tükröződő kormányálláspont szerint Ukrajnában azonnali tűzszünetre és a béketárgyalások megkezdésére lenne szükség – amivel gyakorlatilag az ország területének 20 százalékát orosz megszállás alatt hagynák.

A CEU is fesztültséget hozott

Korábban a CEU elüldözése is komoly feszültséget hozott a kétoldalú viszonyban. Hiába kampányolt az Orbán-kormány a Trump-tábor számára is ellenséges Soros Györggyel szemben, az amerikai külpolitika nem így működik. A CEU egy amerikai egyetem volt, a régió egyik legjobbja, és mint ilyen, az amerikai puha diplomácia fontos eszköze. Az egyetem elüldözése egyértelműen sértette az amerikai külpolitika érdekeit.

Jeszenszky Géza: "Rendkívül értelmetlen és káros" az Amerika-ellenesség

Közben Jeszenszky Géza is bírálta a kormányt. Szerinte Orbánék Amerika-ellenessége öngyilkos politika és Magyarországon mesterségesen gerjesztettek egy Amerika-ellenes hangulatot. Jeszenszky Géza szerint egyértelműen az Orbán-komány harcias, sértő nyilatkozatai miatt mérgesedett el mára a viszony az USA-val, noha a kiterjedt gazdasági, tudományos, katonai kapcsolatok miatt éppen a sokat hangoztatott „pragmatikus külpolitika” jegyében jóval nagyobb önmérsékletre lenne szükség. A volt külügyminiszter szerint semmiféle racionális magyarázat nincs arra, hogy a magyar diplomácia jó ideje sértő hangon üzenget az amerikai kormányzatnak.

Mindeközben Magyarországra látogatott Fehéroroszország külügyminisztere, aki Szijjártó Péterrel is találkozik 

Eddig nem verték nagy dobra (se a kormány, se az MTI), de kedden Magyarországra érkezett Szergej Alejnyik, a belarusz külügyminiszter. Szijjártó februárban járt Minszkben, az Európai Parlament akkor állásfoglalásban bírálta a magyar külügyminisztert, mert látogatása „ellentétben áll a Fehéroroszországgal és Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborújával kapcsolatos uniós politikával”.

A fehérorosz BelTA hírügynökség tájékoztatása szerint szerdán Budapesten Szergej Alejnyik találkozik a Moszkvából hazaérkező Szijjártó Péterrel is.

Forrás: atv.hu, Telex, 24.hu

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Péter2
Ezek is a széllel szemben hugyoznak a magyar nép kárára , ugyanis az usa semmilyen módon nem függ Magyarországtól , de viszont gazdaságilag nagyon függ Magyarország az usától , ezért kellene gondolkodni , mielőtt a rossz viszony miatt jönnek majd a tockosok .
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Péter2
Ezek is a széllel szemben hugyoznak a magyar nép kárára , ugyanis az usa semmilyen módon nem függ Magyarországtól , de viszont gazdaságilag nagyon függ Magyarország az usától , ezért kellene gondolkodni , mielőtt a rossz viszony miatt jönnek majd a tockosok .
csipetke
Valami jóféle cuccot kapott tompi. Erősre,és hülyére szívta magát. Aszongya,hogy függetlenek vagyunk?Pont a gazdája gondoskodik róla,hogy folyton függjünk valakitől/ valakiktől. Most megint elintézték,hogy jóideig ne tudjunk megszabadulni a ruszkiktól. Madárfejűlajcsika tegnap kötött új szerződést. Remélem,egyszer csak kiderül,hogy mivel zsarolja putyin orbánt.
És ezeket a plakátokat,amiket a nagykövetség támogat, na ezeket jónak tartom. Szemben orbán plakátjaival,amiken 90%-ban hazugság van...
Macskaszem
Beindult a kollektív fideszfosás?
Ezek már tövig rágták a körmüket, mert ez most valami olyan, amit nem tudnak befolyásolni, és rájuk nézve egészen biztos, hogy nem lesz pozitív.
Én is nagyon várom, remélem nagy dobás lesz.
CsipkeRózsa
Deutsch Tamás várja meg előbb, miről beszél Pressman, utána válaszoljon csak.
Nessy
Tompika! 1989-ben Orbán ezzel a szöveggel indult el a hatalom felé! "Ruszkik haza", mondta nagy lelkesen! Most meg "éljenek az orosz kapcsolatok.
Eladott Ország
EU tagként szembefordultunk az EU-val. NATO-tagként szembefordultunk a NATO-val. V4 tagként is kiközösítettek, magunkra maradtunk. Van az a mondás, "Ha az autópályán mindenki veled szembe jön, akkor TE MÉSZ ROSSZ IRÁNYBA!". Mindeközben egyre erőteljesebben megy a sündörgés kelet irányába. Senki nem okozott még az ország történetében ekkora anyagi kárt, mint Orbán. Tönkretette az egészségügyet, oktatást, ellopott mindent, szétszakította morálisan a társadalmat, viszont cserébe gyűlöli minden normális nép a magyarokat. A hülyének is megéri etetni ezt a disznót?!
uploads.disquscdn.com/images/8d6b813dd89a4234f9064c2875cd2f1b01202617ab667d7daf304c6f339d5d12.jpg?w=800&h=281
Jó napot 450, jó estét 500, Gulyás...USD árfolyam
uploads.disquscdn.com/images/4a1c0cb1a92fb0dd6297372c4d6dfcc52eb0c209c3c6a45bc33a6a82e95f3216.jpg?w=800&h=458
Terminátor
@Maccska: Cicuskám!
A mai napi mögjelenésed ehun-e kivételesen elfogadható!
(Ez egy dicséret. Más oldali megnyilatkozásaidra nem vonatkozik!)
Clavigo
Csimpánz csöcsű Tompika... Azért Szajjer tesó meghajtana,mint Shinger a varrógépet...( körösztényileg )...
csak úgy....
@KisTehen: te kis elmebeteg,szegénykém...
Macskaszem
Remélem a közpénz tévék élő egyenes adásban fogják közvetíteni ezt az eseményt.
Ha már ennyire felkavarja a fideszposványt.
Terminátor
@KisTehen: A mondanivalódból csak a Hihi a komoly, a többi simán nevetséges.
Horty Miki egyszer tett egy komoly hadüzenetet, mint tengernélküli tengernagy.
No azon tényleg heherészett az ellenfél.
Clavigo
@KisTehen: Akkor rábaszol,,Böcce.. Mehetsz hadakozni oda,,ahova a Cigány Gazdád irányít . Érdekes lesz,,mikor megtámadjátok az USA- t.. ,,a falhuggyozó cigány Gazdaállatoddal együtt . Idióta.. Ásd el magad,,Bimbó..!
jáger laszló
dt nyíltan,bátran és keményen +mondta
Ennyi!
csak ennyi
barátilag
J.L.
vacsi
Tökéletesen igaza van! Nehogy már az amerikaiak diktáljanak nekünk, azon a címen, hogy ők nem függnek Magyarországtól... Ha nem függnének semmilyen szinten, akkor mindegy lenne nekik, hogy mi kivel milyen viszonyt tartunk fenn.
vacsi
@Eladott Ország: Valóban, van ez a mondás, csak nem biztos, hogy mindig igaz!
Németh István
Nyilván az usa is tudja, miként a Dajcs Tomi is, hogy az usa egy másik távoli - tengeren túli földrészen van! Mi nem vagyunk a gyarmata, nem vagyunk elkötelezettje legfekjebb a 45-ben leszórt bombáik szenvedő alanyai! Meg aztán az '56-os események során a pofánkra szart - hidegháborús balhétömeg - a szovjetekkel együtt anagy beszarásukból kifilyólag!! Szóval Semmi szükségünk nincs az usa autókra, az usa exportcikkekre, ENERGIÁRA SEM!!! pláne dupla áron! ha ez a gondjuk menjenek a pokolba! Finom voltam? nem?
A Dajcs Tominak igaza van és különben is illene 78 év európai kirándulás után visszatérni nagy összelopott országukba és kikortóródni Európa összes országából az ukrán földről is!!! Mocskos "VILÁGBÉKE" harcos akik bárhova beteszik moslék tappancsikat háborút összeférhetelenséget gerjesztenek! Most Európa a célpont, az ukrán terület, de folyóik az erjesztés a lengyeleknél a németeket már betonba verték > jönnek még a csehek szlovákok szerbek románok. Figyeljétek csak meg, most ránk telepednének - fogást keresnek >>de valagba rúgjuk a szóvívő nagyköve-tüket a pöcsmant aztán úgy, amúgy rendesen elhúzhatnak a biden-soros- na meg a rócsildok farkára!
Sámannus
Tompika gúnyt űz a nagykövetből. Ha a "prés" a töködet fogja nem lesz nagypofád. Ennyike.
szegény hazám
Honnan szerzett már megint kannásbort? Csak nem német putyilinó adta neki?
A hatás mindenképpen mellbe vágó.
kereső
Ez a megszólalás még a beléptetőkapus drogostól is az alja!
jáger laszló
Pressman máris hazaszaladt ijedtében,mert dt +fenyegette!!???
Vagy nem!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Béla333
Nyomjad hülye Tomi, nyomjad még!
Mindegy neked, hogy szippantás után vagy előtte, te ugyanolyan hülye vagy előtte is meg utána is!
Gondolom a hülyemagyar maffiahívek ma jól alszanak: a Tomi megint megmondta a tutit...
justhpeter
Tompika hozta a fideSS IQ-átlagát. Azt a kettőt.
csagyi
@vacsi: Nem diktálni akarnak csak rühellik azt a tevékenységet,hogy mint EU-s és NATO tagok átfolynak rajtunk keresztül az infrmációk a nem kívánt helyekre,a haveroknak.(!)
Valamint beakasztunk azoknak akikkel mint tagok együtt kellene működnünk.
Csak ennyike.
Érted kurucos Buksika?
Ezt tette szóvá,azt is nagyon visszafogottan és diplomatikusan.
Egyenlőre.
ómió
És!? Nem volt egy "píszí efftársi üzenet"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.