Orbán Viktor magyar kormányfő a német Bild című lapnak adott exkluzív interjút, amelyben többek között az orosz-ukrán háborúról, Putyinról és a migrációról is beszélt, valamint azt is elárulta, mit szól ahhoz, ha diktátornak nevezik. A miniszterelnök a Bild hírportáljának nyilatkozva kijelentette, hogy szerinte Putyin stabil hatalmát az elkövetkező napokban, hetekben, hónapokban semmi sem döntheti meg. Azon az újságírói kérdésen azonban kiakadt Orbán, ami arról szólt, hogy Európában Putyin barátjának tartják.

A Bild exkluzív interjút készített Orbán Viktorral, amelyet két részletben közölt a német lap. A miniszterelnök az első részben az orosz–ukrán háborúról, többek között Vlagyimir Putyin egészségügyi állapotáról is beszélt, és azt is elmondta, hogy az orosz elnök szerinte nem háborús bűnös.

Orbán szerinte ha valaki azt találgatja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök "esetleg megbukik vagy leváltják, az nem érti az orosz népet és az orosz hatalmi struktúrákat". Oroszország "másként működik, mint mi", egy más világ, struktúrái a hadseregre, a titkosszolálatokra és a rendőrségre épülnek és nagyon stabilak – fejtette ki.

A kormányfő a Prigozsin-lázadásról kiemelte, hogy nem tulajdonít nagy jelentőséget a történteknek. Mint mondta, "a gyengeség világos jele", hogy ilyesmi előfordulhatott, az viszont "az erő jele", hogy 24 órán belül véget ért.

Orbán meglátása szerint lehetetlen megnyerni egy háborút Oroszország ellen olyan módon, ahogyan az ukránok a fronton harcolnak és ahogyan "támogatjuk őket pénzügyileg, információval és eszközökkel".

"Az a probléma, hogy az ukránok hamarabb kifogynak a katonákból, mint az oroszok, és végül ez lesz a döntő tényező."

Orbán kiakadt: "Provokálni akar engem ezzel a kérdéssel? Azt mondani egy magyarnak, hogy oroszbarát, az valami teljesen..."

Orbán Viktor. Fotó MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A következőkben néhány érdekes részt idézünk a terjedelmes interjúból:

Paul Ronzheimer, Bild: Ön átélte a szovjet birodalom összeomlását, melyet megelőzött az Afganisztánban elszenvedett vereség. Nem gondolja, hogy a történelem most megismétli magát? Ön szerint Putyin vesztésre áll az Ukrajna elleni háborúban?

Orbán: Senki nem tudja, hogy miként fog befejeződni ez a háború. De ha már a Szovjetunió összeomlásáról beszélünk, az egy teljesen más történet volt, mert a Szovjetunió azért omlott össze, mert mi, a nép antikommunista ellenállási mozgalmakat szerveztünk Közép-Európa-szerte, és mi küldtük őket haza. Tehát ez nem a geopolitikai hatalomról vagy valami ilyesmiről szólt, ez pusztán…

Bild: De szerepet játszott…

Orbán: Némi szerepet valóban játszott, de ennek az egész átmeneti folyamatnak a döntő elemét az emberek akarata, az emberek szíve képezte, Észtországtól egészen Magyarországig.

Bild: Mi dönthetné meg Putyin hatalmát az elkövetkező napokban, hetekben, hónapokban?

Orbán: Én nem látok semmi ilyet. Ha látnék, elmondanám. De senki nem tudja ezt. Stabil a hatalma. Ő Oroszország megválasztott vezetője. És népszerű, a mögötte levő struktúrák meglehetősen erősek. Tehát komolyan kell vennünk az egész orosz komplexumot.

Bild: 1989-ben emlékezetes beszédet mondott Budapesten, melyben a szovjet csapatok Magyarországról való kivonását követelte. Miért van az, hogy évtizedekkel később hazáját végül is Oroszország mellé állította, és Európában is Putyin barátjának tartják?

Orbán: Provokálni akar engem ezzel a kérdéssel? Azt mondani egy magyarnak, hogy oroszbarát, az valami teljesen…

Bild: Én csak az európai embereket idézem.

Orbán: Ez teljesen szembe megy a mi történelmi tapasztalatainkkal. Én Magyarországért harcolok. Engem nem érdekel Putyin. Engem nem érdekel Oroszország. Engem Magyarország érdekel. Az én állásfoglalásomat és cselekedeteimet az vezeti, hogy mi a jó a magyaroknak. És egyértelmű, hogy minden, ami jelenleg történik Oroszország és Ukrajna között, az rossz a magyaroknak. Az veszélyes a magyaroknak. Mi már vesztettünk emberéleteket ebben a konfliktusban. Él ott magyar kisebbség. A háború jelentette veszély a közvetlen szomszédunkban van, nem úgy, mint Önöknek, németeknek. Önöknek ott van Lengyelország és Magyarország Oroszország és az ukrajnai háború között.

Bild: De Lengyelország teljesen más…

Orbán: Arról beszélek, hogy a háború számunkra nemcsak elméleti, nem csak erkölcsi kérdés. Ez a közvetlen szomszédunkban zajlik. Tehát nagyon óvatosnak kell lennünk azzal, hogy miként viselkedünk, hogy mit teszünk, és mit nem teszünk. Ezért Magyarország azt teszi, ami a magyar emberek érdekét szolgálja, és pont. Ha szeretné tudni, hogy miként vélekednek a magyarok Oroszországról, ne feledje, hogy a Szovjetunió elleni ’56-os forradalom a DNS-ünk része. Menjen el a Terror Háza Múzeumba, és ott látni fogja, hogy miként vélekednek erről a magyarok.

Bild : Két héttel ezelőtt találkoztam Zelenszkij elnökkel, és azt mondta: semmilyen körülmények között nem fogunk leülni tárgyalni Putyinnal, mert vissza kell szereznünk az összes területünket, és ennek nincs alternatívája.

Orbán: Ismerem ezt a véleményt. De ez igazából az, amit az amerikaiak szeretnének. Ukrajna már nem szuverén ország. Nincs pénzük, nincs fegyverük. Csak azért tudnak továbbra is harcolni, mert mi támogatjuk őket. A Nyugat támogatja őket. Ezért akkor lesz béke, amikor az amerikaiak úgy döntenek, hogy ők békét szeretnének.

Bild: Európában politikusok, illetve egyszerű emberek populistának nevezik Önt, illetve bizonyos újságok olyan messzire mennek, hogy diktátornak nevezik. Miként kezeli ezt a helyzetet?

Orbán: Egyáltalán nem foglalkozom velük. Ők nem az én választóim.

Bild: De haragszik emiatt?

Orbán: Nem, nem, nem – tudja, ez a politika. Tizenhat évet töltöttem ellenzékben és tizenhetet kormányon. Tehát veszítettem is, meg nyertem is. Aztán újra veszítettem. Azt követően pedig visszatértem, amint tudja. Én ezt nevezem demokráciának. Nem ismerek senki mást az európai politikai arénában, aki ilyen teljesítménnyel rendelkezik. Tehát ez a demokrácia. Én azt megértem, hogy nagy vitáink vannak az olyan kérdésekben, mint a migráció, és szeretnék meggyengíteni a magyar álláspontot. De nagyon egyértelműnek kell lennem e tekintetben. Mindig azt mondom: rendben, nem értünk egyet a migráció kérdésében, mert mi, magyarok úgy gondoljuk, hogy vannak olyan értékek, amelyeket meg kell védenünk Magyarországon. Ezeket nevezhetjük európai értékeknek is, mint például a hölgyekkel való azonos bánásmódot, a homofóbia elutasítását, az antiszemitizmus elutasítását. Ha megnézzük ezeket az értékeket és az ideérkező migránscsoportokat, akkor azt látjuk, hogy ezek a migránscsoportok nem viszonyulnak túl jól ezekhez az értékekhez. Ezért mi, magyarok miért vállaljuk olyan közösségek kialakulásának a kockázatát, amelyek nem tartják tiszteletben ezeket az európai értékeket? Ezért ezt elutasítjuk. Önök nem így tesznek. Önök beengedik őket. De ez az Önök dolga, csak azt kérem, hogy ne kényszerítsenek bennünket arra, hogy elkövessük ugyanazt a hibát, hogy meghozzuk azt a döntést, ami szerintem hibás döntés volt az Önök részéről.

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@KisTehen: ma, 09:40 ☺ Orbán: A német Bild lapnak:...
twitter.com/Skorpiooh/status/1673659535754444804/photo/1
Bravó Viktor! ...
twitter.com/Gergely69427907/status/1673674263646044162/photo/1szom!
És most mit csnáljak Viktor? ...
twitter.com/Jzsi18313051/status/1672638610657402880/photo/1
Barikáim! Nagy a baj ! O1G azonnali kongresszust hívott össze a mai napon.Legfőbb téma ! Új segg kell elvtársak!
twitter.com/janos_hary/status/1672638545033347078/photo/1
"Még ma kapcsolatba lépek Vlagyimir Vlagyimiroviccsal. Nem hiszem, hogy bukni fog, de ha igen, akkor természetesen politikai menedékjogot biztosítunk neki. Na jó, most visszavonulok a hatvanpusztai bunkeromba, onnan figyelem az eseményeket"
twitter.com/janos_hary/status/1672631439689433088/photo/1
2012 az elrugaszkodás éve. 2013 az emelkedés éve. 2014 a gyarapodás éve. 202? A megérkezés éve
twitter.com/csorike1520/status/1673647695838302208/photo/1
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
A Bildtől mindig "jó efftársi szinten kérdeznek"!?
Eladott Ország
@KisTehen: ma, 09:40 ☺ Orbán: A német Bild lapnak:...
twitter.com/Skorpiooh/status/1673659535754444804/photo/1
Bravó Viktor! ...
twitter.com/Gergely69427907/status/1673674263646044162/photo/1szom!
És most mit csnáljak Viktor? ...
twitter.com/Jzsi18313051/status/1672638610657402880/photo/1
Barikáim! Nagy a baj ! O1G azonnali kongresszust hívott össze a mai napon.Legfőbb téma ! Új segg kell elvtársak!
twitter.com/janos_hary/status/1672638545033347078/photo/1
"Még ma kapcsolatba lépek Vlagyimir Vlagyimiroviccsal. Nem hiszem, hogy bukni fog, de ha igen, akkor természetesen politikai menedékjogot biztosítunk neki. Na jó, most visszavonulok a hatvanpusztai bunkeromba, onnan figyelem az eseményeket"
twitter.com/janos_hary/status/1672631439689433088/photo/1
2012 az elrugaszkodás éve. 2013 az emelkedés éve. 2014 a gyarapodás éve. 202? A megérkezés éve
twitter.com/csorike1520/status/1673647695838302208/photo/1
Nessy
Stabil tető volt O.V. feje fölött! Azért talán Gorbacsovnak is volt Orbán mellett némi szerepe a Szovjetunió felbomlásában.
Toller Béla
@KisTehen: Őszntén ! Te nem szégyenled ezt a tahingert ? Mint miniszterelnököt ? Tényleg !
bence
Csak a címre reagálva : orbánt amikor szembesítik az igazsággal , akkor ő azonnal kikéri magának ! Minden elhangozhat csak az igazság nem ! Legjobb védekezés a támadás !
Toller Béla
Ezt a farkat provokálja az a kérdés, hgy oroszbarát-e ! Ere jön a nacionalista bújószöveggel. Pedig a velejéig putty zsebében van, erkölcse egyszerűen nincs, gátlásai úgy szintén nincsenenk ! Jobb helen a köztrörvényes ügyei miatt (amelyeket nagyrészt miniszterelnökként követte el) börtönben senyvedne már ! Őt provokálja a kérdés ...
Eladott Ország
@Maccska: ma, 11:21 • Ukrajna a Szovjetunió felbomlásával vált önálló állammá: függetlenségét 1991. augusztus 24-én kiáltotta ki, ezt egy decemberi népszavazáson az ukránok többsége támogatta.
kulabombaafityiszre
Orbán úr ön miért orosz csicska-helyesen a kérdés.
Néro2
Ez a várbeli desznyó már teljesen zakkant.
Te szerencsétlen ennyi vagy meg akkorra jelentőséggel bírsz mint orkánban a fing.
uploads.disquscdn.com/images/2c313a4497ceec6c8b39487adf99b82375d8d9100915c065dc6b0a083bbe5d9a.jpg
Apfelbaum
több mint 13 éve provokálod brüsszelt,az ellenzéket,Sorost és még sok sok embert és szervezetet és neked van pofád egy kérdésre provokációként tekinti te szélhámos cigány Geci,egy normális országban már régen börtönben ülnél te féreg orsós,de reméljük itt se fog ez elmaradni csak sokáig tert mire mindenki ráeszmél,hogy a lopáson kivűl semmihez nem értettél eddig sem...
Nyírfa
Orbán Viktor bizonyítványa 2023. június 28-án, általam kiállítva

Logika: egyes.
Magyar nyelv: egyes.
Történelem: egyes.
Intelligencia: 0
Erkölcsiség:0

A magyar nyelv használatát a szokásosnál is szigorúbban osztályoztam, ugyanis Arany János nyelvéről beszélünk, arról a gazdag szó-tárházról, melyet feltérképezett, s használt az élete során.
Orbán Viktor szókincse szűk térben mozog, gondolatainak megfogalmazása leegyszerűsített, árnyalatoktól mentes, sekélyes, érdemi mondanivalója nincsen. Összhatásában értelem- és érzelemszegény.

A további egyesek önmagukért beszélnek.
gina
Hazug egy szemét patkány már régen börtönben vagy egy Elmegyógyintézetben lenne a helye ennek a hazaáruló köpenyegforgató szemétnek,,..
jáger laszló
Bill provokálta Orbámt
azzal,hogy oroszbarátnak tartja!!!
Ilyen az amikor a kérdés szíven találja a kérdezettet!!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
justhpeter
Mára már ott tartunk, hogy ez a szarházi Orbán azokra is szégyent hoz a primitív ostobaságával és a gyalázatos dumájával, akik az itthoni magyarok normális felét képviselik. Elképzelhetetlen, hogy az a lökött agyú maki aki magát miniszterelnöknek képzeli olyan nyilatkozatokat tegyen amik sértik a szomszéd országban élő és az országát védő magyar nemzetiségű ukrán állampolgárokat. Szerencsétlen elvetemült szervilizmusában már azt sem tudja felfogni a Toporzékmanójával együtt sem, hogy amikor teleordibálják a világot a belügyekbe bele nem avatkozással, az rájuk is és a söpredék kondájukra is vonatkozik.
Mindkettőjük esetében azt gondolom itt már grazi sürgősségi klinikai segítség nem jöhet szóba csak a teljes, végleges zártosztályi elhelyezés.
Eladott Ország
ma, 10:22 ♦ bocs, link pótolva:
Bravó Viktor! -Tudod e milyen az orosz periszkóp Viktorkám? - Te bekapod én meg jobbra balra nézek.
twitter.com/Gergely69427907/status/1673674263646044162/photo/
kereső
"Ha szeretné tudni, hogy miként vélekednek a magyarok Oroszországról, ne feledje, hogy a Szovjetunió elleni ’56-os forradalom a DNS-ünk része. Menjen el a Terror Háza Múzeumba, és ott látni fogja, hogy miként vélekednek erről a magyarok."
A te DNS-ednek nem része, 1956, és 1848 sem. A te dns örökséged hitleri, és horthyé. Te gyalázatos hazaáruló - bemocskolsz mindent.
balos
@Eladott Ország: Nem rossz combo,de ezzel nem mondtál újat,hiszen már ezt csinálja 13 éve,hogy feledje a putyinka a ruszkik kizavarójának elő-életét!
namihami
""... mert mi, a nép antikommunista ellenállási mozgalmakat szerveztünk ...""
Párttitkár apukákkal és belügyminiszter apósokkal a háttérben!
""Erős várunk nékünk a...felejtés!""
Qqberci
"mi küldtük őket haza."

Meg az apád faxa!
Mire egyáltalán képbe kerültél addigra az egy lefutott meccs volt!...
csipetke
Ebből a riportból is teljesen lejön,hogy orbánnak fingja sincs a valóságról, elvan a maga kis buborékjában, aztán előbb-utóbb kap egy muszájkabátot, mert nagy a baj a fejében. De még jós-cigányasszonynak is beválna,vagy egy teszkós Nostradamusnak, mert megjósolja a háború kimenetelét is. Beteg ember...
Edebácsi
"Azt mondani egy magyarnak, hogy oroszbarát, az valami teljesen..."
Egy magyarnak - igen! No, de Orbánnak?!
qunta
@Toller Béla: ha vki ránéz kari gerire akkor 1általán nem kell szégyellni.
qunta
@kereső: a te fajtád sokkal jobban bemocskol mindent.
Nessy
@Qqberci: Még a végén kiderül, hogy Gorbacsov Orbán utasításait hajtotta végre . Ergo a Szovjetunió felbomlása Orbán érdeme !
kereső
Putyin a tegnapi beszédében teljes nyíltsággal beszélt arról, hogy a Wagner-csoportot az orosz állam finanszírozta, és jórészt hasonló volt a helyzet Prigozsin "Konkord" nevű vállalatával is. A magánhadsereget az orosz védelmi minisztériumon keresztül finanszírozták, és csak 2022. májusa és 2023. májusa között 86 milliárd rubelt kaptak. Az 340 milliárd forintnak felel meg.
Szóval, ahogy azt eddig is lehetett sejteni, a háborús bűnös Putyin most tulajdonképpen bevallotta, hogy az orosz állam ténykedésének köszönhető a szír menekülthullám, amiből következik a mai magyar kormány folytonosan meghosszabbított "tömeges bevándorlás okozta válsághelyzete". Szóval az oroszbarát magyar kormány úgy húz hasznot húz a szíriai menekültek tragédiájából, hogy azt a saját "főnöke" tevékenysége váltotta ki.
kereső
Putyin nem háborús bűnös- orbán szerint.
444.hu/2023/06/28/tizennegy-eves-ikerpar-is-volt-a-kramatorszki-aldozatok-kozott

Az oroszok azt közölték, hogy csak katonai létesitményeket támadtak
Revans
@durbincs:Maga is csak 1 söpredék GECI!:))
gina
Hogy meri azt állitani hogy ö magyar ,??? egy retkes zsiros elmebeteg román cigány IGEN minden vagy csak nem MAGYAR
gina
@durbincs: Látom unatkozol büdös buzi román hahahahahahaha mindenki magasan tesz itt rád barom , ne próbálkozz agyi nulla
Revans
@durbincs:Jól érzi magát a pályaudvar patkány simogatójában?
Rohadék rágcsáló!:))
Revans
@durbincs:Maga is csak 1 söpredék GECI!:))
Cucika
Orbán nagyon bízik Putyinban. Úgy tűnik természetesnek veszi, hogy annektálni akarja Ukrajnát. Részéről az a háborús bűn, hogy Ukrajna védekezik. A másik Orbán nem a magyarokért dolgozik csupán önmagáért.
jáger laszló
A provokátorokat Orbán rossz helyen keresi!!
A hamis kártyások nem itt vannak,hanem a háború körül sütögetik a pecsenyéjüket!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
ómió
@Eladott Ország: Azt "ábrázold", bolsiék elmebetege, amikor a Szemkilövetőhegyen Böszme gazdádék, Totó kutyival együtt, családilag nyalták csillogóra a putyini hátsót! Az az "igazi efftársi hűség" tanubizonysága!
terlasz
@ómió: "Totó kutyival együtt, családilag nyalták csillogóra a putyini hátsót!"

Lehet, de akkor még Putyinnak emberi formája volt, amit mára teljesen elveszített.
Abban az időben még minden európai vezető szóba állt vele, mert reménykeltő politikai értékeket képviselt.
Yoda69
Valoban szerencsetlen megfolgamazas, hiszen puttyant NEM baratja O1G-nek. Lathattuk, amikor legutobb talalkozott putyinnal, aki egy 10 meteres asztal tulso vegere ultette. A megbeszeles utan meg csak legyintett a tahonak hogy kovesse, aki ugy kullogott utana, mint egy megvert kutya. Az ilyet nehez lenne baratnak nevezni.
Nem. O1G moszkovita, ami sokkal rosszabb mintha csak baratja lenne puttyantnak. Anno a moszkovitak valodi hazaarulok voltak, akiket a Kreml helyezett ide, es valamilyen modon sakkban tartottak oket. orban pontosan ilyen hazaarulo. Puttyant valamivel, amit csak o es szuk kore tud, sakkban tartja orbant, aki igy kiszolgalja az orosz erdekeket, es elarulja a magyar nepet es a hazat.
ómió
@terlasz: És!? Azóta "efftársiasan" a "Zorbánra" hazudandó, mert földgázt mer tőle vásárolni!?
Néro2
@Qqberci: Már nem emlékszik.
A pálinka megtette a hatását.
CsipkeRózsa
Most akkor Orbán lehet magyar? Ki dönti el a válogatásnál, magyar-nem magyar?
jáger laszló
Mi kerül 1 bölcsőde építés során 1 milliárd forintba 1 faluban!!???
Ebből a pénzből 40-50 lakóházat is fel lehetne húzni
Csak szerényen kérdezem
barátilag
J.L.
Peller Anikó
"Az én állásfoglalásomat és cselekedeteimet az vezeti, hogy mi a jó a családomnak. És egyértelmű, hogy minden, ami jelenleg történik Oroszország és Ukrajna között, az rossz a családomnak. Az veszélyes a családomnak."

Egyszerű ember, mint a faszék.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.