A megkérdezettek válaszai nem feltétlenül reprezentatívak.

Felmérés Oroszországban: Magyarország is háborús célponttá válhatFotó: MTI/AP/Andrew Marienko

Az Active Group ukrán közvéleménykutató cég felmérést készített orosz állampolgárokkal arról, milyen mértékben támogatják az Ukrajna ellen intézett orosz hadműveletet és hogy valószínűnek tartják-e, hogy más országot is érnek majd támadások – írja az index.hu

A felmérés március 11. és 14. közt készült 1557 ember megkérdezésével, telefonon. A kérdezők pedig igen fondorlatosan oldották meg a feladatukat.

Egyrészt nem árulták el, hogy ukránok, másrészt pedig orosz nyelven beszéltek és a kormánypropaganda által hangoztatott kifejezéseket használták.

Tehát a háborút valójában „különleges hadműveletnek”, az ukrán védelmi erőket pedig „náciknak” hívták. Emellett az oroszokat olyan virtuálisan megvásárolt telefonszámokról hívták, amelyek alapján nem ismerhették fel azt, hogy Ukrajnából hívják őket.

Az Active Group alapítója szerint a közvélemény-kutatásból az látszik, hogy az oroszok nemcsak Ukrajnával, hanem az Európai Unióval szemben is hajlamosak az agresszióra.

Hozzátette: a legtöbb ember, akit felhívtak, azt mondta, hogy kész támogatni az orosz kormányt, viszont sokan voltak olyanok is, akik bontották a vonalat, amikor megtudták, hogy miről van szó. Valószínűleg ők azok lettek volna, akik a kormány lépéseit ellenzők táborát erősítik, és emiatt is született viszonylag kevés nemleges válasz.

A válaszolók 86,6%-a mindenesetre azt mondta, nem elleneznének egy, az EU keleti országai ellen induló támadást sem. 

A fenti kérdésre igennel válaszolóknak azt a kérdést is feltették, hogy Ukrajnán kívül még mely országokat kellene Oroszországnak megtámadnia azért, hogy érvényesíteni tudja az érdekeit. Itt a válaszadók nagy többsége, 75,5%-uk Lengyelországot említette meg a következő lehetséges célpontként. 41% azt válaszolta, hogy a balti államok (Észtország, Lettország, Litvánia) valamelyike lehetne a következő célpont.

39,6% azt mondta, az egykori szovjet érdekszféra országai lehetnek a következő célpontok, így Magyarország, Szlovákia, Csehország, Románia és Bulgária.

A nukleáris fegyverek bevetésének kérdésére is érdekes válaszok érkeztek. 40,3% mondta azt, hogy szükség esetén egyértelműen támogatná ezt. 34,3% azt válaszolta, hogy talán el tudná fogadni a lépést, és csak 25,4% válaszolta azt, hogy egyértelműen ellenezné.

Forrás: index.hu
Fotó: MTI/AP/Andrew Marienko

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Klubtag
Néha olyan érzésem van, hogy az emberiség megérett kihalásra...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Klubtag
Néha olyan érzésem van, hogy az emberiség megérett kihalásra...
Klubtag
@C_3PO: ÁMEN ...köszönöm, hogy megnyugtattál mindenkit. Akkor nekiállunk kidolgozni a jövő évi nyaralási terveinket, sajnos az idei már veszett fejsze nyele, elvitte az infláció...
C_3PO
@Klubtag: Igen, most más a prioritás!!! 2023 nyara: Ártyek?! Zálátóje Kálcó: Jalta, Szocsi, Szuhumi...
Eladott Ország
"Nesze neked! Itt van, fideszes rajongó! Te kit támogatnál, ha kiteljesedne a háború? Az oroszokat ünnepelnéd, ha bevonulnának Magyarországra és felszabadítanának a gaz Nyugat elnyomása alól? Pont úgy, mint 77 éve, amikor Budapestet tette a földdel egyenlővé a náci és ruszki hadsereg? Aki ezeket mentegeti, az ugyanannyira bűnös és emberiségellenes, mint maga Putyin. Ezekre a gaztettekre és légből kapott indokokra nincs mentség. Soha nem is volt. Aki agressziót alkalmaz más népeken, más országok lakóin, az elnyomó agresszor, aki pedig az élete kockáztatása árán száll szembe a pusztítással, és azt mondja, eddig és ne tovább, az a hős. Mert a háború minden irányból elfogadhatatlan, a háború nem megoldás semmire. Persze, ameddig nem mi vagyunk a célpont, amíg nem a mi országunk a hadszíntér, addig örüljünk és adjunk hálát, hogy nem velünk történnek ezek a borzalmak. Viszont emberi kötelességünk kiállni azok mellett, akiket ez a gátlástalan elmeháborodott megtámadott. Trollok és Putyint éltető vadbarmok, szégyelljétek magatokat! "
Klubtag
@C_3PO: ...hát aki szeret borzongani...
C_3PO
@Klubtag: Mégis csak a Fekete-tenger, Krím... Sztálin imádta...
Klubtag
@C_3PO: ...ő a tatárok legyilkolását, meg a kb 6 millió ukrán éhhalálba kergetését is imádta...ezért írtam, amit írtam...
engem elborzaszt, ha a szellemi örökösének népe ennyire támogatja.
Namely
Tehát foglaljuk össze: a nyugati média szerint az oroszok félnek, hiszen diktatúra van, de ha az ún diktatúra nevében felhívnak embereket, akkor komolyan kell venni, amit mondanak.
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Emmersson71
Ezek kőbaltával kapcsolják be az okos TV-t is!

Moszkva, lakótelep..18. emelet.
- Aljosa, kösd be a protonizátort a vákuumkamrába!
- OK! ...ööö..nem működik!
- Ó, bassza meg, a kecske megint kirántotta a kábelt a konnektorból!
Emmersson71
@Namely: Tehát szerinted épp ellenkező előjellel kéne értékelni a felmérést? Csak akkor azt nem értem, miért engedi ez a 86%, hogy diktatúra legyen?! Talán azért, mert nem is diktatúra ez, hanem kommunizmus, az oroszok java pedig ócska kommunista szarházi és jól érzi magát Putyin alatt!
Namely
@Emmersson71: A logikai bukfencre hívtam fel a figyelmet, miszerint a nyugati média szerint ott egy elnyomó diktatúra van, ÉS ezek az ún diktatúra nevében kérdeznek.
Tegyük fel, hogy a cikk igaz (nyilván nem volt ilyen felmérés, de tegyük fel).
2 eset van:
1. Az oroszok (mivel hát diktatúra van, meg elnyomás), nem mernek válaszolni, és ezért azt mondják, amit hallani akarnak. Na de hány %-ban? Értékelhető ez a 86%? Nem.
2. Az oroszoknál nincsen diktatúra, csak egy autokratikus rendszer, és az emberek őszintén elmondják, hogy ők bizony támogatják ezt. Ekkor értékelhető az eredmény? Igen. De ekkor viszont a nyugat hazudik, és nincs ott diktatúra.

A kommunizmust ne keverjük ide, mert annak ehhez semmi köze, főként azért pikáns, hogy a magyar választók, alsó hangon 85%-a komcsi.
Amúgy az egész álságos: amikor a jenkik a britekkel katonai agressziót hajtottak végre Irakkal szemben, volt ez a cirkusz?
kulabombaafityiszre
Ajánlanám a kolostor malac irodáját,persz csak akkor ha ott tartózkodik.A nagy orosz barátság jegyében.
Emmersson71
@Namely: Most akkor ennek fényében elemezd már ki a Nemzethy Inzultációkat is ;)
Namely
@Emmersson71: márminthogy? Először is ennek semmi köze a fenti cikkhez, másodszor ott mi van? Hogy Orbánnak igen nagy a támogatottsága, ráadásul a szavazói akármikor, és minden körülmények között mozgósíthatók. Könyörgöm, egy külpolitikai cikk alatt miért kell Orbánnal foglalkozni?
tudode
Az ikerteSÓT csak nem támadja meg a NAGYMACI, aki hajdanán még tudja honnan érkezik a szabadság:
.
----- Orbán Viktor üzenete a fiataloknak 2007-ből
www.youtube.com/watch?v=NtKwEovr5Wo&t=34s
--------------------
.
???
Emmersson71
@Namely: Te foglalkozol ide nem passzoló dolgokkal: "a magyar választók, alsó hangon 85%-a komcsi." - ami baromság, mert ennyien még a fidszesek sincsenek :P
Nemzethy Inzultáció eredménye lófaszt sem ér, mert nem ellenőrizhető!
Aki Én
@Namely: 11:25 Javaslom olvasd el mégegyszer, hogyan történt a kérdezés. Mert pontosan le van írva.
Nekem hitelesebb, mint a te feltételezéseid.
Ahol pedig olyan szintem ömlik a propaganda mint az oroszoknál, ahol lelövik a fészbukot, politikai véleményért börtön jár..., ott bizony diktatúra van, még ha szerinted nem is.
Nem keverendő, az észak-koreai totális diktatúrával.
Namely
@Emmersson71: "Te foglalkozol ide nem passzoló dolgokkal" a komcsi témát te hoztad ide. Amúgy olvasd el azt a "programot", amit MZP az asztalra tett. Asztalfőn ült volna bármelyik kommunista pártban.
"Nemzethy Inzultáció eredménye lófaszt sem ér, mert nem ellenőrizhető! "
Fogadjuk el, hogy igazad van (szerintem nincs, mert kikérhető, honnan jött, és a Fidesz magszavazói bőven vannak annyian, hogy az eredménye az legyen, plusz a kérdéseket is úgy teszik fel, hogy kb egyetért vele majdnem mindenki), de ez pont nem tartozik a fenti témához. Az oroszoktól indultunk, amihez pont nincsen semmi köze a Fidesznek, konzultációnak, stb.
Emmersson71
@Aki Én: Nem csak politikai véleményért! Bármiért. Egy férfit azért hurcoltak el a zsaruk, mert egy A4-es ÜRES LAPOT tartott fel!
Emmersson71
@Namely: Kiemelem a lényeget: "...mert nem ellenőrizhető!"
Namely
@Emmersson71: melyik közvéleménykutatás ellenőrizhető? Egyik sem.
Namely
@Aki Én: "Ahol pedig olyan szintem ömlik a propaganda mint az oroszoknál, ahol lelövik a fészbukot, politikai véleményért börtön jár..., ott bizony diktatúra van, még ha szerinted nem is. "
Németországban börtön jár a politikai véleményért szintén. Ott a facse lövi le azokat, akik véleménye nem passzol a mainstream-mel. Ott a RT-ot tiltják be.
Ott is egyféle vélemény van: az ottani politikai elité.
Akkor ott is diktatúra van?
Aki Én
@Emmersson71: Háború ellen tiltakozó gyerekeket vittek be.
Aki Én
@Namely: Ha nem látsz különbséget a németek és az oroszok között, akkor megértettem miért vagy Mihazánkos.
Nem semmi...
Aki Én
@Namely: ,,melyik közvéleménykutatás ellenőrizhető? Egyik sem."

Akkor miért van, hogy az egyikre hivatkozunk, a másikat lefikázzuk?
Kettős mérce? Ostoba hit?
Emmersson71
@Namely: Kevered a közvélemény-kutatást a kormány által hivatkozási alapként kezelt és állandóan érvként citált, KÖZPÉNZBŐL végzett Nemzethy Inzultációval!
NAGYON MÁS!
Namely
@Aki Én: Akkor nyilván meg tudod magyarázni, hogy van-e szólásszabadság a németeknél. Ha pedig nincs, mert nincs, akkor miért nincs ellenük kötelességszegési eljárás.
Gondolom az is megy, hogy miért nincs szabad sajtó náluk.
Az is megy gondolom, hogy ők, a harcos antinácik miért hallgatnak az Azov tetteiről.
Namely
@Aki Én: "Akkor miért van, hogy az egyikre hivatkozunk, a másikat lefikázzuk?
Kettős mérce? Ostoba hit? "
mikor hivatkoztam a nemzeti konzultációra? :D
Namely
@Emmersson71: "Kevered a közvélemény-kutatást a kormány által hivatkozási alapként kezelt és állandóan érvként citált, KÖZPÉNZBŐL végzett Nemzethy Inzultációval!"
álljunk már le. Nem ez a téma. Ez egy külpolitikai cikk. Nem mentünk kicsit félre? Nem feltűnő, hogy Orbán lett a téma?
Aki Én
@Namely: Számtalanszor jártam Németországban, számtalan ismerősöm, barátom él kint, de nem tapasztaltam az általad állított dolgokat.
Ez volna az igazolás arra, hogy az oroszoknál nincs diktatórikus rezsim?
Emmersson71
@Namely: Putyin-Orbán egykutya - Orbán mini-Putyin :P
Aki Én
@Namely: ,,mikor hivatkoztam a nemzeti konzultációra?"

Ilyet nem állítottam.
Erre reagáltam: ,,melyik közvéleménykutatás ellenőrizhető? Egyik sem."
Egyik sem hiteles, mégis egyiket kritizáljuk, másikra hivatkozunk.
Aki Én
@Namely: ,,álljunk már le. Nem ez a téma. Ez egy oroszokról szóló cikk. Nem mentünk kicsit félre? Nem feltűnő, hogy a német ,,diktatúra" lett a téma?"

:D
Namely
@Aki Én: én nem írtam, hogy Oroszország nem az, csak mások a módszerek. Azonban Németország is egy diktatúra. Láttad a diktátor című filmet Sacha Baron Cohen-nel? Na, a végén, amikor jellemzi a demokráciát, az az, amire gondoltam.
Annyira bájos, ahogyan az az ábránd, hogy csak azért, mert 4 évente elmennek szavazni, már demokrácia és számít a szavazat, de ugyanarra az oldalra lehet csak, MERT BETILTANAK minden mást, ami az ő uralmukat veszélyeztetné, nos, ez egy utcában van a Hazafias Népfront/NSDAP általi választásokkal.
Ahogyan én gondolom akkor lenne szabadság, ha lenne:
1. Szólásszabadság (sehol nincs az EU-ban):
2. Bármilyen pártot lehetnek alapítani, és bárki indulhatna a választásokon.
3. Kulcskérdésekben mi dönthetnénk, manipuláció nélkül.
De addig ne vicceljünk, hogy azt szabadságnak nevezzük, ha azt lehet gondolni, amit a mainstream mond.

További viccek a nyugati mentalitásban:
1. Fontosak az emberi jogok, de azért szemet hunyunk az ukrajnai etnikai tisztogatások felett 8 évig.
2. Az orosz olaj diktatórikus, de a katari már megfelelő.
3. Amikor Szaúd-Arábia tisztogatott Jemenben, senki nem hördült fel, nem voltak szankciók, Izrael népirtása is ok, a jenkik is irthatták az irakiakat, stb. Nincs semmi látnivaló.
youtu.be/g7zK7NipQbA

Innen látszik, hogy nem az elvek, hanem a tőke dönt mindenről.
Ezt amúgy a legjobban Gordon Gekko írta le a Wall Street-ben. A tőkét a politikának kellene kordában tartania. De nem teszi.

"Számtalanszor jártam Németországban, számtalan ismerősöm, barátom él kint, de nem tapasztaltam az általad állított dolgokat. "
Ez az érv meglehetősen gyenge. Gondolom nem láttál még olyat sem, hogy egy gyereket eladnak az uzsora fejében. Pedig ilyen is van.
A demokrácia nem más, mint a rabszolgaság egy finomabb foka. Semmiről nem döntesz. Még arról sem, hogy hova menj nyaralni. Majd valaki más eldönti, hogy mire van szükséged.
Namely
@Aki Én: "Ilyet nem állítottam. "
vs
"Egyik sem hiteles, mégis egyiket kritizáljuk, másikra hivatkozunk."
Aki Én
@Namely: "Ilyet nem állítottam. "
vs
"Egyik sem hiteles, mégis egyiket kritizáljuk, másikra hivatkozunk."

Kifli
vs
pillangó

Te tényleg ennyire hülye vagy?
Olyat nem állítottam, hogy te a nemzeti konzultációra hivatkoztál.

,,de az nem belpolitika."
Ja, te írod a szabályokat? Arról beszélünk, ami neked kedves? Értem... :D

13:35
Nálam nem kérdés, hogy Németország vagy Oroszország. Te dilemmázz ha akarsz.
ómió
Sőt! Akárki, aki veszélyt jelenthet számukra!
terlasz
Hülyeség! A NATO-országok megtámadása világháborúhoz vezet. Ezt józan ésszel nem akarhatja senki. Egy hibbant Putyin akarhatja ugyan, de előbb kinyírják, mint ezt megtehetné.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.