Az előzetes regisztrációtól a Fidesz eltekintett ugyan, de egy, a választási eljárási törvényhez benyújtott módosító indítvány szerint megfoszthatnák a választójogától mindazokat, akiknek az e jog gyakorlásához szükséges belátási képessége csökkent. Hogy ez a gyakorlatban mit jelent, egyelőre nem tudni - írja a Népszabadság.

„A bíróság azt a nagykorú személyt zárja ki a választójogból, akinek a választójog gyakorlásához szükséges belátási képessége

a) pszichés állapota, szellemi fogyatkozása vagy szenvedélybetegsége miatt tartósan vagy időszakonként visszatérően nagymértékben csökkent, vagy

b) pszichés állapota vagy szellemi fogyatkozása miatt tartósan teljes mértékben hiányzik" - derül ki Cser-Palkovics Andrásnak és Gulyás Gergelynek a választási eljárási törvényhez benyújtott módosító indítványából.

Ha ezt a javaslatot elfogadják, akkor bármely - egyébként cselekvőképesnek tekintett - magyar állampolgár választójoga elvonható lesz arra hivatkozva, hogy nem érti elég pontosan a politikai kérdéseket, illetve értelmi képességei okán nem képes racionális döntéseket hozni - erre hívja fel a figyelmet Verdes Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa a Valasztasirendszer.hu-n.

290 hozzászólásarrow_drop_down_circle

leszúrt rittberger
Akkor az egész Békemenet nem szavazhatna, meg az agyhalott, retardált csuhajjázó Rozika néni-félék sem (akik pedig a szavazótáboruk nagy részét alkotják)... Biztos jó lesz ez így?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
leszúrt rittberger
Akkor az egész Békemenet nem szavazhatna, meg az agyhalott, retardált csuhajjázó Rozika néni-félék sem (akik pedig a szavazótáboruk nagy részét alkotják)... Biztos jó lesz ez így?
bretagne
Mi van, ha valakinek szenvedélye a Fidesz? Akkor ő sem szavazhatna???
Vajon mit értenek fogyatékosok alatt? A szellemi- vagy a testi fogyatékot? Erre nem térnek ki!
dömdödöm
már megint egy vicces ötlet csak azért hogy elterelje a figyelmet a botrányokról mint pl a trafikok haveroknak való hozzásegítése :(
khmm
@dömdödöm: Pontosan így van, mis-másolnak, terelnek, mindenki erre / is / fog ugrani, addig pedig telnek a napok, hetek. Őszintén etetésből jeles. Bevesszük.
Tootsy
@bretagne: Igen, leteznek "karos szenvedelyek" is,...:o))
Gemüs52
Ha most öt millió magyar azt kiabálja .Viktor beteges dolog amit csinálsz ,akkor nem mehet saját magára szavazni ?
Betaloc
Szerintem az a magyar állampolgár szavazhasson, aki életvitelszerűen itt él és adót jelenleg adót fizet.
dr. prédikátor
a) pszichés állapota, szellemi fogyatkozása vagy szenvedélybetegsége miatt tartósan vagy időszakonként visszatérően nagymértékben csökkent, vagy

Akkor vajon hány fütyeszes szavazhatna a fentiek alapján???
pacsni
azèrt nem engedi, hogy szavazzanak a fogyatèkosok, mert tudja, hogy ugyis ellene szavaznànak, màr csak azèrt is, mert elvettea legtobjuktol a jàrulèkot.
szaboria1
Akit a bíróság nem foszt meg a cselekvő képességétől azaz nem helyezi gyámság alá azt nem zárhatják ki. JOGÁSZ URAK LEHET VISSZA ADNI A DIPLOMÁT.(Gergely)
lbs
Abszolút jogos ez a felvetés!

Nehogy már a degeneráltak (A szenvedélybetegek is ide sorolandók!) kapjanak jogosultságot, hogy országos döntések befolyásolásában részt vehessenek!

Aki nincs ilyen-olyan formában a tudatánál, az ne is hozhasson felelősségteljes döntést.

Ilyen erővel azt is lehetne engedélyezni, hogy ittas állapotban, vagy elmebetegeknek gépjárművet is lehessen vezetni,
Érdekes és tragikus lenne ha pl. ha részegek, vagy elmebetegek vezetnének pl. mozdonyt, vagy kormányozhatnának hajót, vagy repülőgépet.

Ezen aki háborog, az szintén közéjük tartozik csak legfeljebb még nehezen felismerhető tünetekkel!
gabrella
A szellemi fogyatékos és a drogos ne is szavazzon!!! Ez jogos. De a cigányok sem,némelyiknek szerintem még a 8 általánosa sincs meg.
Ha megkérdezik tőle eszel-e fideszt vagy mszp-t biztosan azt válaszolja,hogy ha kapok megeszem.
Január
@lbs: ... igen, a parlamentben lehet ittasan gombot nyomogatni? - akkor egy egész ország issza a levét a gombnyomásnak...
Vasárnapiiskolás
A parlamentben külön állat fajta tenyészik.Rájuk nem vonatkoznak törvények
human
Akkor most eddig szavazhatott, az aki szellemi fogyatékos volt vagy nem volt épelméjű? Hogy volt eddig? Ki volt szavazásra jogosult?
lópicigáspár
Saját maguk alatt vágják a fát! Jelentős szavazóbázisuktól fognak elesni! :-)
Nauta
Tessék mondani, az itt szenvedélykedő beteg luxusbirkák, azok szavazhatnak??Meee akkóóó szóóóni kéne nekik,hogy mi a francnak firkááának itten!!
Nauta
@Tootsy: Például a Gyurcsány fóbia,Bajnai fóbia,zsebhoki a csútinál stb...
lbs
@Január: Ki nyomogatott ittasan gombot?
Ott voltál az alkoholszondás, vagy véralkohol vizsgálatnál, vagy csak valamelyik média-szennycsatorna hírére hagyatkozol?
Dr. Felipe
Hála égnek akkor egy fideSS es sem szavazhat.
Január
@lbs: Tudod annyi szennyet olvasok, és a magyar valóságot ismerve, annyit mondhatok, hogy nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél.
lbs
Hát te tudod...
Én mindenesetre, igyekszem az időmet szennyolvasás helyett inkább hasznos tevékenységgel múlatni.
Január
@lbs: Tudod a változatosság gyönyörködtet.
lbs
A változatosságról vagy hogy valamiben gyönyörködjek meglehetősen eltérő az ízlésem a tiédtől...
Hellcat
JA!!! Aztán majd a fidesz megmondja ki fogyatékos meg ki szenvedélybeteg mi?
lbs
@Hellcat: Nem, hanem az orvosok, meg a bűnügyi szakemberek.
szaboria1
@lbs: Tudod anyukám is fogyatékos volt mer nem tudott járni de az elméje még 95 évesen jobb volt mint sok fiatalnak. Sok fogyatékos csak mozgás korlátozott, vagy vak. Akkor ők sem jogosultak szavazni?
Törölt felhasználó
Kívánom az összes ötletgazdának, hogy kapjon agyhártya gyulladást, gázolja el egy kamion és utána kapjon fogyatékosoknak járó segélyt és választójogot a fidesz alapján. Rohadt tetvek, egyszer adná az élet, hogy egy sötét sikátorban meglátnám valamelyiket.
Január
@lbs: Na és, mi a gond, ízlések és pofonok különbözőek.
Mindenkinek jut hely a nap alatt.
csa-csa
gabrella! "A szellemi fogyatékos és a drogos ne is szavazzon!!! Ez jogos.
EGYETÉRTEK! Nem kizárva ezzel Őket, de ha nem tudják mi történik körülöttük, Velük, MINEK?

De a cigányok sem,némelyiknek szerintem még a 8 általánosa sincs meg.
Ha megkérdezik tőle eszel-e fideszt vagy mszp-t biztosan azt válaszolja,hogy ha kapok megeszem."
EZ IS IGAZ!!
JAJMÁR
Rendben, de ezt ne egy papír döntse el!

Javaslom, hogy minden szavazófülke előtt nyilvánosan, számítógépes feladványokból összeállított IQ tesztet töltsön ki mindenki.
Főleg a választható, szavazólapon szereplő, sőt úgy gondolom, hogy nekik egy EQ (érzelmi intelligencia) kitöltése is szükséges.
Ha a Julis néni nem ért a géphez, nos, neki keresztkérdések lesznek feltéve :D

A szavazónál 80 IQ elég, a választható legyen legalább 100-as!
miazavalami
@leszúrt rittberger: Sztem ők a Rozika néni féléket tekintik normálisnak , mi pedig vagyunk a fogyatékosok. Hogy miért? Mert mi nem értjük meg miért is jó nekünk a fidesz! Mi ez ha nem szellemi fogyatékosság??? :-))))))
lbs
@szaboria1: Ha figyelmesen elolvastad volna a cikket, akkor rájöhettél volna hogy a javaslat kizárólag a szellemi fogyatékosokra illetve a szenvedélybetegekre vonatkozik.
A mozgáskorlátozottságról szó sem volt!

Nem is értem, hogy ezt - így - miért írtad be?
lbs
@Január: Gond addig nincs is, amíg az általánosan elfogadott konvenciók szerint jó ízléssel bírókat a szintén az általános konvenciók szerint rossz ízlésűek ki nem akarják szorítani, mint ahogy ez - sajnos - napjaink gyakorlata.
miazavalami
@lbs: Van abban valami amit írsz. Azzal én is egyetértenék , hogy aki szellemileg korlátozott az nem tudja felmérni kire szavaz. A szenvedélybetegek pedig fel tudják mérni , ha józan állapotban mennek. Akit pedig már úgy eláztatott a pia és a drog , hogy nincs egy józan napja az úgyse foglalkozik a szavazással.De azt is hozzá tenném , hogy az aki egy napot nem dolgozott , nem fizetett járulékokat , adót, nem Magyarországon él azok se szavazhassanak.
JAJMÁR
@lbs: De ugye tudod, hogy a szenvedélybetegség egy nagy halmaz? Messze nem csak a drog és alkoholfüggőség tartozik ide. Csodálkoznánk, ha kiderülne ki mindenki fontos ember szenved csak e kettőben is!
JAJMÁR
@miazavalami: a szenvedélybeteg kihasználható, de ugyanez elmondható a szegény, a kiszolgáltatott emberről is. A súlyos és középsúlyos ért.fogy. szerintem eddig sem szavazhatott, hiszen gyámja van, a cselekvőképesség pedig feltétele a szavazásnak. Az enyhe ért.fogy. képes véleményt formálni.
miazavalami
@JAJMÁR: Sajna egyre több szegény és kihasználható ember van. A legtöbb már csalódott azokban a politikusokban akik a rendszerváltás óta a színen vannak. Mit gondolsz miért a Kádár kultusz?
nemkati
@lbs: Pontosan így van ma, ahogy írod! "amíg ... a jó ízléssel bírókat a... rossz ízlésűek ki nem akarják szorítani, mint ahogy ez - sajnos - napjaink gyakorlata. "
Végre egyet értek valamiben veled. Ma olyan iszonyat ferde ízlésűek akarják kiszorítani a jóízlésűeket, mint pl. a jobbikosok, a rasszisták, az antiszemiták, vagy a Kerényi- Dörner- félék akarják kiszorítani a józan, emberséges és tisztességes erkölcsi érzékkel bírókat. A kormánypártok képviselői a hatalmuknál fogva, a szélsőjobbosok pedig a közízlést rombolva teszik ezt. Örülök, hogy te is így látod!
JAJMÁR
Bizony így van, sokan megvezethetők! Mégis, szerintem minden cselekvőképes embert megillet a szavazati jog.
Nem értem, miért akarnak minden áron változtatni mindenen. Emlékszel, volt olyan, h. a gyerek helyett a szülőknek akartak szavazati jogot adni?
nemkati
@miazavalami: Ja, és mi van azokkal a pályakezdőkkel, akik ugyan koruk szerint már szavazhatnának, de pártunk (nem az enyém) és kormányunk (sajnos, az enyém is) jóvoltából hosszú ideig nem kapnak munkát, akkor emiatt nem szavazhat? Hát szóval akkor a szövegen még kéne picit javítani. Persze, tökmindegy, miket írogatsz ide, mert a törvényre nem lesz hatással. :(
JAJMÁR
@JAJMÁR: @miazavalami: 19:02 Neked szántam :)
lenhardtibolya
Akik szellemi fogyatékosok, ill. szenvedélybetegek, azok bizony nem minden esetben tudják, hogy mi történik a világban. Helyes tehát, hogyha nem ők fognak dönteni az ország jövőjét illetően. Jó volna, hogyha az analfabétákat is kizárnák a voksolásból, hiszen ők el sem tudják olvasni a kérdést, tehát milyen alapon döntenek?!
nemkati
@lenhardtibolya: Mostmár csak azt kellene felsorolni, hogy kiket nevezhetünk szenvedélybetegeknek. Megtennéd?
miazavalami
@JAJMÁR: Na ez is egy nagy marhaság volt! :-) De az azért bosszant , hogy vannak olyan népek nem is kevesen akik semmivel nem járulnak hozzá az ország fenntartásához, és mégis szavazhatnak.
Mobil123
@nemkati: Na erre én is kiváncsi lennék? (19:14-re)
JAJMÁR
@miazavalami: Megértem. Veszélyes azonban csoportokat leválogatni, mert ha 1-et lehet, többet is. Indokot könnyű találni. Pl. az időskori demenciában szenvedő ember beszámítható? Nagyobb része ezzel nem megy orvoshoz. Akinek van papírja azt kizárják, akinek nincs, azt nem? Vagy zárjuk ki a 70 felettieket? Neeee!

Tudod, mi ilyenek vagyunk, ilyen összetételben, és az lesz, amit a többség akar, én azt elfogadom. A választási csalást azt nem!
miazavalami
@JAJMÁR: Azt hiszem te nem értetted amit én mondani akartam. :-) Már rég nem a beszámíthatóságról van itt szó. Arra céloztam , hogy azok akik külföldön élnek , egy fillérrel sem járulnak hozzá a magyar államháztartáshoz, illetve akik itt élnek , de szintén egy fillérrel sem járulnak , járultak hozzá ( nem a fogyatékosokról és a gyerekekről van szó) azok ne szavazhassanak!
nemkati
@Mobil123: Ez az a törvényben, ami roppant izgalmas:
„A bíróság azt a nagykorú személyt zárja ki a választójogból, akinek a választójog gyakorlásához szükséges belátási képessége

a) pszichés állapota, szellemi fogyatkozása vagy szenvedélybetegsége miatt tartósan vagy időszakonként visszatérően nagymértékben csökkent,

Ezt ki fogja megállapítani, és kiről? A szellemi fogyatkozás (ez mijafranc, így még nem hallottam), de ez még hagyján. De a szenvedélybetegség miatt tartósan vagy időszakonként - kik ezek? Van róluk nyilvántartás? Van rajtuk bélyeg, hogy ők azok, akik nem szavazhatnak? Vagy majd a nemtomki kimondja róluk, és akkor mi lesz? Nem kapnak értesÍtést a szavazásról, nem veszik őket nyilvántartásba, és nem mehetnek szavazni, és ha netán elmennek, akkor elzavarják őket? Gyanítom, hogy ha a többi kritériummal van is probléma, de ezzel aztán alaposan vissza is lehet élni. Márpedig olyan törvényt hozni, amiben benne van a visszaélés lehetősége, hát ez minimum ostobaság, maximum sanda szándék, de szerintem jogos aggály.
hallgatag
A dohányzás is " szenvedélybetegség", ezek szerint Ök sem szavazhatnak, föleg
hogy a " nemzeti" Trafikokban vásárolnak...
nehogymá
@JAJMÁR: sose hallottam arrol,hogy urnát vinnének az elmeszociális otthonba,de korházba igen.ez megjnt csak egy kiszoritosdi, kezd nagyon náci szaga lenni ennek a kormánynak
Mobil123
@nemkati: De még is milyen szenvedélybetegségről lehet szó?? Mert azért a dohányzás, drogozáson kivül még van egy csomó .
De várható volt hogy nem fognak meghátrálni a regiszt. elállása miatt. Gondolom azok az orvosok fogják megállapítani akik megállapiítják, hogy a lábát, vagy kezét elvesztő ember alkalmas dolgozni például,és lesz hozzá bíró is aki ezt helyben hadja.
nemkati
@Mobil123: Bocsi, de most nagyon lelomboztál, pedig nagyon beletrafáltál. A rokkantak felülvizsgálatának eredménye is minimum kétséges, a szavazatra jogosultak körének ilyen szűkítése jogtalan, ellenszenves, aljas! Egyszerűen nem akarom elhinni, hogy ebben az országban élek, hogy itthon lapítok, és megyek ordítva szétverni a kormányt, hogy ELÉG VOLT!

Nem megyek, lapítok itthon, elkeseredek, eltűröm, és várok a csodára, hogy mások megteszik azt, amire én várok. Szemét alak vagyok. :(
nemkati
@nemkati: ... itthon lapítok, és NEM megyek ordítva ...
Mobil123
@nemkati: Nyugi nem vagy egyedül a lapításban. Lesznek itt még érdekes dolgok a kormány részéről min. őszre.
JAJMÁR
@miazavalami: Oké, én megértelek.Csak hát a törvény-tervezet, amelyről szó van, a szenvedélybetegeket és a valamilyen szempontok szerinti nem beszámíthatókat célozza meg! :)
A külföldön élőket nem kizárják, sőt!
Hát, ez van :(
nemkati
@Mobil123: Jajj, ne ijesztgess! Mire gondolsz?
miazavalami
@JAJMÁR: Na ez az! Megint valami marhaságot eszkábálnak össze , amiből nekünk dolgozóknak semmi jó nem származik. :-(
Mobil123
@nemkati: Gondolod, hogy sima ügy lesz a túlz.def. eljárás megszüntetése?? én nem gondolom.
lenhardtibolya
@nemkati: Szenvedélybetegnek én az alkoholistákat és a drogosokat tartom.
nemkati
@Mobil123: Azzal kapcsolatban nem gondolok semmit, mert ahogy én látom, ez csak az Európai Bizottságon múlik, nem a magyar kormányon. Amit gondolok, az az, hogy kormányunk addig nyomorítja meg szeretett nemzetét, amíg ki nem kerülünk az eljárás alól. Aztán ha jövőre nyernek, akkor ott van a tarsolyban a következő magánnyugdíjszerű rablás, vagy újabb 30 adó. Ha meg nem nyernek, akkor küzdjön meg a következő kormány a rájukhagyott nyomorral.
QQCSI
@lbs: :(
Ki szondáztatna meg egy fidesz-kdnp-s senkiházit?!
Az a tény azonban, hogy az országház büféjében kapható alkohol,
önmagáért beszél!!! Védd csak a fajtádat, senkit nem zavar!
Mobil123
@nemkati: de az a "múlik"-on nem tudjuk mit ígértek (mert, higy van valami a háttérben az tuti!!) és itt jönnek majd be az általad is leírt adók emelése, ill új adók kivetése. Mert a rezsicsökkentésnek már most qrva nagy ára van, és mog csökkenteni akarnak, és azzal végképp kiüzik a cégeket az országból. Sajnos én nem vagyok annyira optimista, hogy eltakarodnának jövőre:-((
nemkati
@lenhardtibolya: Oké, tehát akkor az olyanokat, mint a KDNP-s Pálffy István? Vagy esteleg még belefér Deutsch Tomi is? Stohl se szavazhat? És még ki mindenki? Mondanál példákat?
QQCSI
hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%BCgg%C5%91s%C3%A9g

Nem kicsit röhejes, amit megint kiötlöttek ezek a gyengeelméjűek!
Ki fogja és miként ellenőrizni, hogy a szavazó polgártárs/nő szexmániás?
Ugyanis az is szenvedélybeteg, ahogy az is, aki a szavazófülkéből rohan
egy játékgéphez, mértéktelenül falja a csokoládét, lopkod mindent, amit meglát...
QQCSI
@lenhardtibolya: Meg azokat a "családapákat", akik a
játékszenvedélyük
miatt eljátszották a család vagyonát, házát...
nehogymá
@lenhardtibolya: azt azért tudja ugy e,hogy nem csak az az alkoholista aki a taknyán csuszik haza a kocsmábol?valóban,befolyásolni is lehet ,bizonyos rétegeket mindenféle választási halandzsával,szavazatot is lehet venni élelmiszer csomaggal.de ez nem indok arra,hogy ezt az alapvetö jogot korlátozzák.nem gondolom,hogy néhány drogos elmegy szavazni,már ha egyáltalán eszébe jut,akkor az komoly elönyt jelentene akármelyik pártnak.mindenféle választásból való kirekesztés rombolja a demokráciát.ha ugy vesszük nem olyan régen nem szavazhattak a nök sem,vagy a feketék.ha ebbe belenyulnak az isten nem állitja meg ezeket.a szavazati jog az egyik legfontosabb ha nem A legfontosabb egy demokráciában.nem uri huncutság.majd mán szórakoznak vele,nem?
nemkati
@Mobil123: De ha nem takarodnak el, akkor mit fognak lépni? Akkor aztán vége kell legyen az elmútnyócévezésnek, mert csak saját magukra mutogathatnak.

0rbánnak volt 8 éve, hogy ellenzékben nem járjon be a parlamentbe, hanem a híveivel kidolgozza a hatalomra jutását, és a 2/3-os esetben minden felforgatását. Ehhez meg kellett teremteni egy (akár nem túl nagy) csoportot, akik segtenek az akkori kormány lejáratásában, ahogy mondták: "leamortizálásában". Ezt sikerült megcsinálni, nyilván hatalmas ígéretek viszonzásaképpen. Az ígéretek beváltása kezdődött az szja egykulcsossá tételével, a Fideszhez hű vállalkozások helyzetbe hozásával és pénzpumpákkal, mint Simicska-Közgép, 0rbán közvetlen haverjainak és azok hozzátartozóinak, barátainak és üzletfeleinek nyertes pályázatok biztosításaival, befolyásos és 9 évig elmozdíthatalan pozíciók juttatásával, a nyerőgépes pályázatok, a földpályázatok és trafikpályázatok hatalmas profitjainak átjátszásval, de főképp a média magyrészének megkaparintásával egy, ha nem is nagy tömeget állítottak maguk mellé, akik befolyása tovább terjed a középrétegek felé is.

Természetes, hogy a társadalom perifériájára szorított vagy szorult emberek ma már nem számítanak 0rbánnak, de ezen is túl, nem is érdeke, hogy ezek szavazhassanak, esetleg ellene, ezért kell minél több, a számukra kedvezőtlen véleményt megfogalmazók közül minél többet kiszorítani.
Mobil123
@nemkati: Leírtál mindent.:-)) Akkor jön a totális diktatúra:-(( (Észak Korea mintára!!)
lenhardtibolya
@nehogymá: Mostanában a demokráciára hivatkozva elég furcsa dolgokat művelnek a liberális ifjoncok, úgyhogy nem azt tartanám a demokrácia diadalának, hogyha beszámíthatatlan egyének voksolnának az ország jövőjéről.
lenhardtibolya
@nemkati: Személy szerint nem sorolnám fel az összes alkoholistát és kábítószerest, hiszen rengetegen vannak. A kizárás valószínűleg az orvosi vélemény alapján történhet, tehát azokra vonatkozik, akiknél végzetes károkat okozott a szenvedélybetegség.
nemkati
@Mobil123: Nem írtam le mindent. Nem tudom, 0rbán hogy tervezte, hogy építette fel ezt a kormányzást, de valószínűsítem, hogy minden kikövetkeztethető. Amihez hozzájön Meggyes Tamás elszólása: "2008 óta "mindenki tudta", hogy a kormány konszodilálja majd az önkormányzatok adósságát, ezért annyi hitelt vett fel, amiről tudta, hogy csak a felét kell visszafizetni. ", vagy hogy Matolcsyék 2009 óta készülnek a trafikmutyira, a kedvencek helyzetbe hozására és a hatalmas nyereség átjátszására. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a pályázatok eredményét (nem csak a trafikmutyiét) nem hozzák nyilvánosságra, hogy a kiírás követelményei olyan szigorúak voltak, amik a várható nyereséget eljelentéktelenítették: kivéve azok számára, aki tudták, hogy menet közben változni fognak a feltételek, az árusítható termékek köre, és az árrés 4-ről 10 %-ra emelkedik. Ekkora törvénytelenség láttán más népek fellógatták volna a korrupt kormányt. Mi meg azt mondjuk: hát, így jártunk.
lenhardtibolya
@QQCSI: Bizony az olyan fickókat is érdemes lenne kizárni...Nemcsak a szavazásból...
nemkati
@lenhardtibolya: Hogy miből következtettél arra, hogy nevek felsorolását kértem volna, föl nem foghatom. Mindössze annak a körnek a megfogalmazására gondoltam, akik szerinted (vagy a törvénytervezet szerint) szenvedélybetegnek számítanak.
Mobil123
@nemkati: A törvénytelenséget megoldják az "alaptörvény"-nek nevezet valamimiben, és
utólag ha kell. Már kezdődik a cirkusz a negyedik módosításmiatt , és lesz még ötödik is.
Tehát minden nagyon is ki van találva előre. Ezért írtam fent , hogy nem hinném hogy takarodnak 2014-ben. Nekünk annyi lesz. De laehet (és inkább ez a valószinübb!) , hogy Nekünk kell takarodnunk a Hazánkból !!
QQCSI
@lenhardtibolya: Ez az agyament ötlet száz sebből vérzik,
jellemzi azokat, akik kiötlötték, és bizony minősíti azokat is,
akik egyetértenek vele.
Szavaznia mindenkinek szabad, aki ebben az országban él.
Aki teljesíti a kötelességeit, élhessen a jogaival is!
Azok, akik --sajnálatos módon--szellemileg képtelenek
felmérni a szavazásuk súlyát, következményeit,
úgysem fognak tolongani a szavazófülkék előtt!
Azt azonban inkább el tudom képzelni, hogy a jelenlegi
kormány szívesen megvonná a szavazati jogot mindazoktól,
akik várhatóan nem rá akarnak szavazni, de minden eszközzel
támogatja azokat, akikben a szimpatizánsait sejti.
QQCSI
@lenhardtibolya: ma, 21:26
Na, ezért baromság, amit kitaláltak:
ellenőrizhetetlen és ostoba ötlet!
nehogymá
@lenhardtibolya: szabadjon megjegyeznem,még akkor is ha netán mellbe vágja az igazság,hogy ha a konzervativokon vagy a nattyon keresztényeken mulik kegyed nem szavazhatna,hanem ló hiján ön állna az eke elött.csak óvatosan fikázza a liberálisokat.még akkor is sokat köszönhet neki,ha nem akarja elismerni
nemkati
@QQCSI: Számomra nem kérdés, hogy a Fidesznek nem az törekvése, hogy olyan törvényt hozzon a szavazati jogra vonatkozóan, ami a legigazságosabb és legdemokratikusabb, hanem olyat, aminek alapján kizárhatóak azok, akik nem rájuk szavaznak, és bővíthető azok köre, akik rájuk szavazhatnak. Nem lepne meg, ha szepelne a tiltások megfogalmazásában - na nem a "kivéve a gyevi bíró", hanem - "kivéve a baltás gyilkosok".
QQCSI
@nemkati: propeller.hu/nagyvilag/2709225-fokent-fideszre-szavaznanak-szlovakiai-magyarok#v848987

És ők vannak kevesebben! Ehhez vehetjük még a román, ukrán,
USA-beli, kanadai kettős állampolgárokat, akik aljas elképzelés szerint
akár levélben is szavazhatnának...:(
entero
@Nauta: Te biztos nem szavazhatsz, a cikk szerint legalábbis...:-))
nemkati
@QQCSI: Ezen nincs mit csodálkozni. A Fidesznek a pálinkafőzés liberalizálása után első dolga volt a média bekebelezése. Ez minimális ellenzéki médium kivételével sikerült is neki. És ebben igazán jól gondolkodott, hiszen a közmédiát az emberek legnagyobb része képes és szándékouik meghaééégatni. Onnan meg csak a kormány öntömjénezése hallatszik, a valóság elhallgatásával, megmásításával, elferdítésével. Szlovákiában nem 0rbán nagyszerűsége, hanem az 0rbán nagyszerűségéről szóló álhírek miatt fognak rá szavazni. De ez is meb volt tervezve. Mondom, zseniálisan ki volt találva ennek a diktratúrának a kiépítése.
furfang
Teljesen érthető a szándék, csak az érti félre, aki mindent félre akar értetni.
Ehhez nyilván szakvélemény ( orvosi) szükséges. Teljesen jogos, sőt kívánatos!
MR.Dagadék
"Nem szavazhatnának a ...szenvedélybetegek"

:D

Ok,tehát a dohányosok és az alkoholisták sem :)

...tehát MO. 3/4-e elfelejtheti a szavazást,maradnak OV rokonai,barátai,közeli hozzátartozók...titta É.Korea XDDDD
lenhardtibolya
@nehogymá: Értem én az indulatos választ, sőt azt is, hogy amikor az észérvekből kifogy, akkor elkezdi a sértegetést, még hogy ló helyett az eke elé álljak? Miféle nevelést kapott Ön, hogy ilyen a stílusa?
lenhardtibolya
@QQCSI: Ha úgy volna, hogy a szellemileg nem tökéletes emberek el sem mennének szavazni, akkor nem történnének meg az un. "láncszavazások" amelyet csak olyanokkal tudnak megcsináltatni, akik nem értik a lényeget, nincs saját véleményük, és pár száz forintért belemennek a csalásba.
amaramaistanna
A beazómázott CÖF-ösok bezzeg szavazhatnak? Pedig totálisan szenvedélybetegek!
pacsni
akkor orbànnak se szabadna a parlamentbe lenni, mert o is fogyatèkos??? hogy lehet miniszter egy orszàgnak ha fogyatèkos?
nehogymá
@lenhardtibolya: finoman céloztam a középkori állapotokra,amikor még a nö asszonyállat volt.nem volt szava ,se joga semmihez.szült ahogy kell,a gyerek a hátára kötve vagy a fához, ha kapálni kellett ,mákos tea ha nyugtot akart stb ismertem ilyen asszonyt.meg olyan munkatársam is volt akinek a testvére az unokatestvére volt tekintettel arra,hogy az apja elöször az anyja testvérét vette el aki meghalt,igy visszament ujat kért.köze nem volt a saját életéhez..ön érez nosztalgiát régi idök után.hát kb ez lenne ha azok a rohadt másképp gondolkodók nem erölködnek.az lehet,hogy kegyed akkor is uri asszony lenne,de a többség csak nyert ezekkel a gondolatokkal.bö 1oo éve még a nadrág viselés is botrány volt a nök részéröl.az,meg hogy orvos.mérnök ...a neveltetésemmel semmi baj,amikor háboruk idején elvitték a lovakat {is}akkor bizony odaköllött állni az eke elé.
JAJMÁR
@lenhardtibolya: 22:56 Ez hihetetlen! De minek is a szavazás? Fölösleges hercehurca, odamegy mindenki, aki pedig nem is tökéletes és nincs olyan saját véleményük ami tetszik, és nem is érti a lényeget, hogy az nyerjen, akinek nyerni kell és nem is oda teszik az x-et ahova kell és a végén még nem az nyer akinek pedig kell! És az nem a demokrácia, az csalás!

Bocs, Ibolya, de tudod, senki sem tökéletes, még én sem :)
outsider
Hmm, akkor valószínű hogy modera izé entero sem?! (Minimum személyiségzavar:)

Ha ezt megtudja, lesz megint fujj fideszmaffiázás, ezerrel:)
Tootsy
@lbs: 15.43-ra: Meglepodnel, ha tudnad, hany pilota vezet a levegoben piasan repulogepet, 500 utassal a hata mogott... es hany sebesz mut pl. bekonyakozva, es hozza a legjobb eredmenyt megis , meg ilyen allapotban is, SOT! De az utakon tenyleg katasztrofa lenne egy pias sofor,...
Tootsy
@lbs: 16.48: akkor megis miert haborodsz fel az itt olvasottakon? Hisz ide mindenfele szennyes alak irogat,...:o)) Ugyan, ne pocsekold rank a draga idodet, megleszunk tan nelkuled is,...o))
kkalman
Tessék mondani, agyhalottak szavazhatnak, vagy csak savazhatmak?
Tootsy
@Hellcat: 16.58-ra: Mi van Kedves, nem tudsz olvasni?;o))) Hat az lbs most megmondta, hogy meg el kell menni az orvoshoz is, meg a rendorsegre kihallgatasra is, hogy megallapitsak, szavazhatsz-e, ez mar csak vilagos Neked, nem? Oszt adtunk a fenenagy demokracianak mar megint! Hogy ilyen palik mer olvassak ezt az oldalt , el sem tudom kepzelni. Tutira mazochista!... Ra se rants, Kedves Hellcat, a felelem beszel belole...Causescu is csak a sajat alattvaloitol felt, azokat a kis uttoroket, akik a viragcsokrokat adtak neki, mar egy hettel azelott karantenba raktak, nehogy valami bacit kaphasson a puszival a Karpatok Geniusza meg az o gyonyoru akademikus Helenaja,...:o(
Tootsy
@lbs: 18.14-re: Szenvedelybetegsegek: DOHANYZAS, ALKOHOLIZMUS, SZERENCSEJATEK... Most akkor ne menjen szavazni, aki dohanyzik, iszik, es egesz nap a felkaru rablot huzogatja... Igaz is: van nekunk ketkaru rablonk is, egy rahedli, pont rajuk kene szavazni?
SLAakku
„A bíróság azt a nagykorú személyt zárja ki a választójogból, akinek a választójog gyakorlásához szükséges belátási képessége

a) pszichés állapota, szellemi fogyatkozása vagy szenvedélybetegsége miatt tartósan vagy időszakonként visszatérően nagymértékben csökkent, vagy

b) pszichés állapota vagy szellemi fogyatkozása miatt tartósan teljes mértékben hiányzik” – derül ki Cser-Palkovics Andrásnak és Gulyás Gergelynek a választási eljárási törvényhez benyújtott módosító indítványából.

Ki fog akkor a fideszre szavazni?
miazavalami
@Tootsy: Szia! Látom megjöttél :-) Milyen az idő nálatok?
Tootsy
@lenhardtibolya: 19.09-re: Kedves Ibolya, On nagyon meg lenne lepve, ha tudna, hany gyerek jon ki felanalfabetan 16 eves koraban az iskolakbol! Amikor On vegzett, (meg en) ilyesmi meg tevedesbol sem fordulhatott elo. Igaz, ez abban a szemet, utolso piszkos tetu Kadar rendszerben tortent, mert ott a gyerekek nem maradhattak iskolazatlanok. Ha On most kitalalja, hogy ne szavazzanak a szellemi fogyatekosok (ebben igaza van, a gyamsag alatt levok valoban ne), a szenvedelybetegek (vezetunk a dohanyzasi es alkoholista listan vilagszerte) es az analfabetak( no, ebben is szinte dobogosok vagyunk)(,de szerintem on enyhen a ciganyokra gondolt, mint analfabetakra), megis, akkor ki az Isten fog elmenni szavazni, es kire? Mert igy marad az elit, aki ezen az eran gazdagodott meg, es meg kulfoldi iskolakra is telhetett neki, szoval,... akkor ki fog szavazni?
Tootsy
@nemkati: Ne legyel duhos, Magadra, Kedves, ez egyaltalan nem igy van! Mar is teszel valamit, maris van egy jol megfogalmazott ertekvilagod, ami az itt beirogato tobbsegnek nagyon is tetszik, mert azonos a nezete... Mi a fenet kene tenned? Berettaval a kezedben elmenni a Lendvay utcaba? Hulyeseg! A sajat kelepcejebe lehet csalni az egesz diszes bagazst, csak egy okos ugyvednek meg kellene talalni az osszes kiskaput, ami letezik, a kormany tevekenysege ellen, es felterjeszteni egy megalapozott vadat Hagaba,... Fegyverrel, eroszakkal SEMMIT nem lehet megoldani, az okos eszervek viszont uthengerrel ernek fel... Arra mar a nemzetkozi kozvelemeny is oda kell, hogy figyeljen. Mit nem adna egy Reding, egy Barroso vagy egy Merkel egy jol osszeallitott, megalapozott vadiratert? Azonnal oket es az O allaspontjukat igazolna minden... Javaslom az idos Barandy Gyuri bacsit erre megkeresni, nala jobban senki nem ismeri a helyzetet...:o))
Tootsy
@JAJMÁR: 20.05-re: Pedig hidd el nekem, ki kene! Magam ellen is beszelek most, mert en CSAK magyar allampolgar vagyok, de mire innen elerne a szavazatom a hazai szavazournaba, nem biztos, hogy azt es ugy tartalmazna, amit en beleirtam. Pedig az en helyzetem 100 %-ig fugg a mindenkori otthoni kormanytol. Ha erdekel, priviben elmondhatom, de untatni senkit sem akarok... Azonban kivancsi vagyok, hogy Ivan Szergejevics Uljanov kievbol hogy a p...a fogja bebizonyutani a 82 evevel, hogy o magyar allampolgar, adozik, fizet TB-t, van allando magyarorszagi lakhelye, teljesen beszamithato es nem szenvedely beteg, de mondjuk csak cirill betuket ismer? Na, akkor ki ne szavazzon kettonk kozul?
Tootsy
@lenhardtibolya: akkor nem tudja, mint jelent a "chain smoker", "lanc dohanyos " kifejezes... A paciens egyik cigirol a masikra gyujt,, esetleg a lakas tobb pontjan is egyszerre, amerre jar, mindegy, hogy a 8 honapos baba ott alszik az agyban, majd beiszik egy kis vodkat, a hamu leesik a foldre, a lakas kigyullad, mindenki benteg... egypar szavazoval kevesebb... Ja, es k@rva sokba kerul ez a szenvedely, altalaban a legszegenyebb csaladoknak,...
Tootsy
@entero: Na, ezt hogy talaltad ki? Remelem, meg tudod indokolni?
Tootsy
@furfang: ugye te entero is vagy? Allandoan jottok mind a ketten az orvosi vizsgalattal, meg a bunuldozesi szervek vizsgalataval...
kiskutyauto
Orbánland Orbánland über alles... sieg heil...
szaboria1
@lbs: Így igazad lenne de nézd meg a fogyatékosok paragrafusát és rájössz nem hiába így írtam.
Web2 junkie
Az Orbán-imádók se szavazhatnak majd? Meg a Békamenetesek se..?? Brühühűűűű...
:))
QQCSI
@lenhardtibolya: tegnap, 22:56 Bizony, azok sokkal inkább szavazóképesek, akiket több száz millióval, közbeszerzésekkel, trafik mutyikkal, sok száz hektáros földekkel, eu-s pénzekkel, vissza nem térítendőkkel vesztegetnek meg.
Csak ezt nem láncszavazásnak és csalásnak becézgetik fideszék...
Tootsy
@miazavalami: Szia, Kedves, Jelenleg az "indian nyar" cimu musor fut, de ez akar percek alatt is megfordulhat,... Mindenesetre az ember kedve sokkal jobb ilyenkor... Ma takarmanyert mentunk a bariknak , tegnap a parom telefonon megbeszelte, hogy 1 tonna omlesztett bogyot (kb. dionyi nagysagura preselt tapanyag) tegyenek felre a nevere, jovunk erte ma. Valaki sikeresen eladta, mire odaertunk (masik varos), igy kaptunk egy tonna bogyot omlesztett arban (20 %-kal olcsobban), mert az uzlet hulyeseget csinalt. Es meg kertek nagyon az elnezest, meg hogy tobbet ilyen nem fog elofordulni,... Ez a rothado kapitalizmus uzletpolitikaja, a francba veluk, mi?,,,:o))
Pipec56
@MR.Dagadék: Na meg a szenvedélyes kávézó, kerékpározó, nőcsábász, kajakozó/sportoló/, politizáló, dolgozó, szerető, tűzoltó stb. Összefoglalva: senki.
Dr plágium
Az rendben van, hogy akik gondnokság alatt állnak nem szavazhatnak, hiszen nekik valóban nincs ítélőképességük (ez eddig is így volt).
De nehogy már azért ne engedjenek valakit szavazni, mert nem tetszik a politikai nézete! Márpedig ezek arra hajtanak. Egyébként akkor Rozi nénit is el kell tiltani a szavazástól mert nem tudja mit énekel csuhajja!
Nakimaga
Én még hozzátenném az országon kívül élőket is,azokat,akiknek nincs érvényes lakcíme Magyarországon,ugyan olyan kategória,azaz,jogfosztott !
Nem vonatkozik azokra,akik kint dolgozva tartják el az itthon maradott családjaikat,akik annyit megtehetnek,hogy a Magyar fórumokba való írogatásaikhoz,Magyar billentyűzet nyelvi beállításokat használnak az ékezetek megfelelő használatához,mert erre szolgál a tálcán a nyelvi billentyűzeti beállítás !
lenhardtibolya
@QQCSI: Elhiszem, hogy a baloldal szeretné, ha szellemi fogyatékosok is szavazhatnának, mert őket könnyebb megtéveszteni...
lenhardtibolya
@Tootsy: Sajnos tény, hogy az iskolákból nagyon sok gyerek kerül ki "félanalfabétán" szövegértési problémákkal. Ez szomorú helyzet és ilyen korábban valóban nem fordult elő, hiszen akkoriban, amikor én fiatal voltam, a gyenge képességű, szellemileg sérült srácoknak létezett gyógypedagógiai iskola (gyp) ahol az erre képzett pedagógusok próbálták kihozni belőlük a lehetséges legtöbbet. Most pedig ezek a nehéz felfogású tanulók egy iskolába/osztályba járnak az egészségesekkel és teszik tönkre az órákat, mert nem értik a tananyagot, többször kell(ene) nekik elmagyarázni mindent de a figyelmük is hézagos, nem érdekli őket az egész. Az osztály értelmes része pedig unatkozik és nem haladnak a tananyaggal. (Ja, de hát nálunk nem lehet szegregálni...)
Végeredmény, az írni-olvasni nem, vagy alig tudó réteg, akik a saját gyermekeiknek is csak azt a "tudást" adják tovább, ill. iskolaellenesek, tanárellenesek, mert nincsenek jó emlékeik a saját diák-éveikről...
Szavazni elmennek, ha kapnak érte valamit: pénzt vagy csomagot, és azt a kockát jelölik be, amelyiktől kapták a motivációt... Láncszavazásra is könnyen fel lehet őket használni, hiszen könnyebb kihozni az üres lapot, és leadni a már előre kitöltöttet, mint keresgélni a rovatok között...
Sííva
@Nakimaga: Azt könyen megoldják ideiglenes lakcímekkel. Sőt a választás előtt egy-két hónappal sőt talán egy évvel is meg kellene nézni, hogy mikor ugrott meg a külföldről ide bejelentett lakcímmel rendelkezők száma és azt is, hogy mely országból a legtöbben.
Tootsy
@Nakimaga: Na, engem hova sorolsz? Mert en "kint" elek, KIZAROLAG magyar allampolgar vagyok, magyar utlevellel, es az itt megkeresett jovedelmem nagy reszet a baratnom gyogykezelesere es a szamlai kifizetesere koltom, mert mellrak mutet utan tulsugaraztak, es most egy tudoeltavolito mutet ele nez, de nincs jovedelme, mert a mamajat apolta az elmult 9 evben, a jelenlegi kormany viszont paros labbal rugta ki a rokkantosito bizottsagbol...Ket nyelvbol tanari diplomaja van, tomegkozlekedni nem tud, autoja nincs (eltartani sem tudna) nem iszik,, nem dohanyzik, mar mindenet eladogatta, hogy ki tudja fizetni a szamlajat,... Szoval, en ov csodalatos kormanyzasa alatt a szocialis halot jelentem a csaladomnak es a barataimnak, EFFEKTIVE, es szerinted megsem lehet(ne) egy kurva szavam sem? Velem meg gondja sem lesz az allamnak, mert nyugdijra nem szamithatok, viszont 28 eves otthoni munkaviszonybol befizetett nyugdijjarulekomat SEM kaphatom meg, es ezalatt ADOZTAM a magyar allamnak...

Az mar mas kerdes, hogy levelben, -ami egy csomo akar illetektelen kezen is megy at - meg tevedesbol sem szavaznek, mert nem tudom, mire hasznalnak fel az altalam szignalt papirt.

Amikor az allamnak lett volna kotelessege velem es a gyerekemmel szemben, beintettek. Ha nem kellettem az akkori allamnak, (megjegyzem: a mostaninak sem), akkor mitol kellene barmilyen fideSS-t is tamogatnom?
lenhardtibolya
@nehogymá: az Ön által leírt helyzetet, a középkorinak felvázolt viszonyokat én nem ismerem, legfeljebb olvastam ilyesmiről. Ami régebben jobban működött, az emberek egymás iránti tisztelete és a gyereknevelés felelőssége.
sport50
az lesz,hogy aki nem rájuk akar szavazni annak megtiltják a szavazást!!!a határon kívüli magyarokat hogyan fogják ellenőrizni,hogy szenvedélybeteg stb.-e??bár nekik lassan több joguk lesz,mint aki itt viseli el ezt a "kormányt"!!!
Tootsy
@lenhardtibolya: Sajnos, tokeletesen igaza van, Kedves Ibolya, de attol fuggetlenul az emberek, ha irni nem is tudnak tokeletesen, es az olvasas is bongeszve megy, mint gordulekenyen, attol meg neznek TV-t, hallgatnak radiot, es a kozertben ok is megerzik a csillagaszati arakat, viszont, ha kapnak munkat (mondjuk az epitoiparban, fizikait), akkor ok nagyon is sokat dolgoznak, nehez fizikai munkat, talan nem is tulfizetve, csak eppenhogy, es ok azok az emberek, akikkel a legjobban kibabralhat a mindenkori allam, hiszen az alulmuveltseguk miatt a legserulekenyebbek...Azert en nem kezdenek felallitani egy ilyen tiltolistat, hogy kik NEM mehetnenek el szavazni,... Nem kivanom Onnek - de gondoljon bele - , mi tortenne akkor, ha mondjuk On, vagy a ferje agyverzest kapna, es lebenulna a beszedkozpontja, es esetleg nagyon irni sem tudna? On abban a pillanatban FOGYATEKOSSA VALNA, aki meg a cipojet sem tudja befuzni, az orrat sem tudja megtorolni, de meg enni sem tud egyedul. En eltem egy evet ilyen betegek kozott, es TUDOM, hogy BELUL az agyuk nem hulyult el, mindent ertenek, mindenre TUDNANAK valaszolni, ha meg tudnanak szolalni,... Nos On, mondjuk 68 evesen , lerobbanva, de egy egesz eletet ledolgozva, leadozva, nehany gyereket felnevelve tisztessegesen, egyszerre szembetalalna magat egy ilyen megkulonbozteto intezkedessel? Kerem, gondoljon bele, mert ezek az emberek NEM FOGYATEKOSOK, csak HATRANYOS HELYZETUEK, ami oriasi kulonbseg! Aki pedig eddig gyamsag alatt volt, az ezutan sem fog szavazni, ami eddig teljesen termeszetes volt, hiszen ha a sajat tetteikert nem felelosek, hogy tudnak felelosen megvalasztani a sajat vezetoiket?
Tootsy
@Sííva: Ja, es ez lenne a 875. okirat, felmeres, statisztika, amit 99 evre titkositananak...:o))

(vagyishogy miota laknak Ma.0-n az ukran nyugdijasok, es mennyi adot is fizettek itt az utobbi idoben, hihi...:o))
Sííva
@Tootsy: Többek között rájuk is gondoltam, de egy távolabbi közelkeleti országra is!
Tootsy
@lenhardtibolya: Csak azert nem ismerhette, kedves Ibolya, mert abban a k@rva , szemet, aljas, nepnyuzo Kadar-rendszerben nott fel, ugyanakkor volt a szuleinek megfizetett munkaja, Onnek meg lehetosege a TF-re jarni, majd tanarkent diplomazni...

EZERT nem ismeri azt a helyzetet, amikor - videken meg a II. vilaghaboru utan is - a nok alltak be az igaba, mert a ferfiakat elvitte a haboru... On mar ekkor is vedelemben elhetett, mert az a szemet , piszok Kadar-rendszer, lehetove tette ezt...Persze, a legelejen meg Vitez Nagybanyai Horthy Miklos urnak kellett kezetcsokolni, meg a kiskopasznak eljenezni majus elsejeken, de akkor On meg nagyon kislany lehetett. En 2 eves voltam 56-ban, nekem csak Kadar papa rendszere jutott, ingyen iskolaval, kivalo tanarokkal, merhetetlenul sokretu tananyaggal,...

Orulok, hogy On minden pozitivumot nagyszeru vezirunknek koszonhet csak... Szavazzon ra, megerdemli az ilyen kitarto tamogatokat,... Biztos fognak kapni egy 34. havi nyugdijat, meg 10 deka Tschibo -t,... (ez a legtobb, mi adhato...)
QQCSI
@lenhardtibolya: ...pedig Te nem is vagy szellemi fogyatékos...
...mégis elégedett vagy a kormány politikájával...:(
Ne csúsztass!
Nem arról van szó, hogy támogatni kell a szellemi fogyatékosok választási jogát,
hanem arról, hogy mondvacsinált okokra hivatkozva a fidesz-kdnp ne foszthassa
meg az állampolgárokat a jogaiktól!
Nem mellesleg: szavazni minden felnőtt jogosult,
kivéve, ha eltiltották a közügyektől!
A parlamenti 2/3-nak a 10%-a nem szavazhatna a Te értékítéleted szerint,
mert legalább ennyien agyilag mozgássérültek!
Tootsy
@nehogymá: 21.35-re: Te meg minek gyussz ilyen alantas hasonlatokkal, hogy "lo" , meg "eke" amikor ezt egy varosi nagyasszony nem ertheti, mert o eppen akkor volt elfoglalva az ingyentanulassal az ingyen TF-en...:o))

Pedig ez nem kozepkor, hanem a II. vilaghaboru utani ferfi-nelkuliseg a hatorszagban,...A 45 kilos nagyanyam is csinalta, mig nagypapa "malenykij robot"-n volt...

Piha! Szoval, tudd, hogy mit irsz, es kinek cimzed?...:o))))) (ugy latom, talalt, sullyed, hihi...:o))
QQCSI
@Tootsy: A barátnőm az Egyesült Államokban él már harminc egy-két éve.
(Kettős állampolgár)
Pár éve betöltötte a 62.életévét. Már előzőleg megindította a nyugdíjához szükséges eljárást, 13 éves munkaviszonya volt, 35 ezer valamennyi nyugdíjat kapott.
(Csak zárójelben: nekem, 58 évesen, 35 év 170 nap után 42.190 Ft volt.)
A lényeg: Neked igenis jár nyugdíj, vedd fel időben a kapcsolatot a Nyugdíjfolyósító Intézettel!
QQCSI
@Tootsy: Bizony, van az a mondás, hogy "józan paraszti ész".
Nem kell ahhoz diploma, még nyolc általános sem, hogy átlássanak
az emberek a szitán! Aki a saját zsebén/bőrén érzi, hogy rosszabbul megy
a sorsa, azt szép szavakkal hiába kábítják. (Kivéve a fanokat, akiknek mindegy,
csak imádhassák az éppen aktuális vezetőt.)
lenhardtibolya
@Tootsy: Nem szeretnék abba belegondolni, hogy mi történne velem vagy a férjemmel, ha ilyen szörnyű betegség érne utol minket, mint amit vázolt. Valószínűleg akkor végképp nem érdekelne semmiféle választás, de ebben nem mindenki egyforma. Van egy kedves ismerősöm egy hölgy, aki izomsorvadás miatt nem tud mozogni, de szellemileg teljesen friss. Mozgóurnával voltunk nála az egyik szavazáskor, tehát létezik megoldás.
A nehéz fizikai munkát végző kevéssé iskolázottak, akik egyébként érdeklődnek a közélet iránt, nincsenek kizárva a szavazásból és bizonyára nem is lesznek.
A teljes analfabétákra utaltam, amikor arra céloztam, hogy ők sem tudhatják, hogy hová teszik az x-et, tehát át lehet őket ejteni, ill. meg lehet venni aljas módon.

Csak úgy megjegyezném, hogy az "ingyentanulás" számomra nem volt ingyenes, én bizony fizettem pl. a TF-en is, mert a rekreációs szak akkor még nem nappali tagozaton működött. (igaz, erről nem nekem írt, de "nehogymá" c. kommentelővel erről cseréltek eszmét igen gúnyosan...Remélem, nem tehetek róla, hogy nem éltem még abban az időben és a családom sem szenvedett a vidéki élet gyötrelmeitől. Ahogy hallottam, itt, Budapesten "csak" a pincében vegetáltak az emberek a háború alatt, és nem volt egyéb gondjuk-bajuk, "csak" éheztek és nem folytathatták normális életüket, mert a házat, amelyikben éltek bombatalálat érte. Egy szánkón húzták maguk után minden "vagyonukat" amikor végre feljöhettek a pincéből...)
Tootsy
@QQCSI: Jarni jarna, csak nem jut, ahogy a kabareban is mondjak...
A cegek nagy resze mar nem el, en belsoepiteszkent a vegen maganvallalkozo voltam, termeszetesen minden utan leadoztam, de mivel 3 ember dolgozott nekem (outanuk is) en gyakorlatilag alig tudtam munkabert kivenni, mert mindig inkabb mindent visszaforditottam az uzletbe. Kepzeld, amikor meg csak a legelejen voltam az ittletemnek, es kb 5 kilo papirt kellett kitoltenem a multamat (munkaviszonomat is beleertve), kapasbol megkerdeztek, hogy varok-e nyugdijat a ... tol (es itt a NYUFIG pontos cime volt), hirtelen kopni-nyelni sem tudtam, de ekkor en meg csak 46 eves voltam, honnan a turobol tudtam volna ezt megmondani akkor?

Nem tudok papirokat beszerezni szemelyesen, a szuleim nem elnek, senki olyan szemelyt megbizni nem tudok, aki a csalad reszerol el tudna jarni az ugyemben, ha viszont innen fogadnek erre egy ugyvedet, a gatyamat rafizetnem elore, hogy aztan kapjak havonta 10 ezer forintot, ami a ketszeri atvaltas utan nem lenne tobb, mint kb. 5000 forintnak megfelelo osszeg, ha egyaltalan megitelik. Ha nem, akkor egy vagyont buktam az ugyvedi kozbenjarason, illetekeken, satobbin...

Itt jelenleg is dolgozom, es varom a 62. eves eletkort, amikor itt hivatalosan is megkaphatom mindenfele bizonyito papirmunka nelkul az alanyi jogon jaro nyugdijat. Megjegyzem: addigra nekem mar itt is 16 ev munkaviszonyom lesz, tehat ez az allam sem mondhatja, hogy nem dolgoztam meg a penzemert (egyebkent sem mondanak, ha csak a paromat apolnam a leukemiajaval, es nem mentem volna el egy percet sem itt dolgozni...)

De nagyon aranyos vagy, hogy ilyen jo tanaccsal segitesz, hidd el, ezt nagyon nagyra ertekelem...:o)) Koszike...:o))
furfang
@Tootsy: Ki kell ábrándítsalak, entero más valaki. Képzeld vagyunk itt páran, akik másképp gondolkodunk a világról, mint a propeller közönsége.
Tootsy
@lenhardtibolya: Igaza van: aki teljesen analfabeta, azt teljesen meglehet vezetni a szavazaskor az iksz beirasaval,... De nem hiszem, hogy erre ne lehetne talalni egy megfelelo es foleg megbizhato koztes embert, aki TUTIRA arra a helyre teszi az ikszet, ahova a szavazo gondolta...
Ez megint csak egy diszkriminacio volna...

Akirol a rehabon beszeltem, egy tunderi holgy volt, egy melysegesen szereto ferjjel , egy rendkivul aranyos huszon- egy-ket eves fiuval, es ennek a holgynek igenis hatalomas volt a gyogyulas-vagya, es mindenrol volt velemenye, en sem hiszem, hogy ne akart volna mindenben resztvenni... O egy pillanatig sem akarta, hogy megbelyegezzek azert, mert egyik pillanatrol a masikra lebenult, es magatehetetlen lett...

Nagyon sokan peldat vehetnenek rola, O egy Albertirsan elo kedves holgy volt...
Az ellensegemnek sem kivannek hasonlo helyzetet...
De ki marad a szavazasra, ha kizarjuk a "fogyatekosokat"(mar persze azokat, akik elmehetnenek szavazni, mint fenti holgy is), a szenvedelybetegeket, az analfabetakat, a kulfoldon elo MAGYAROKAT (mint en vagyok, nem az erdelyieket, akik Romaniaban elnek, es roman allampolgarok is, peldaul,), a 70 felettieket - mert elegge sommasan "nem beszamithatoaknak" titulalta valaki oket itt-, a bunozoket (hat azok ne is), es a jobbikosok talan meg a noket is eltiltanak, mint akik nem aktiv reszei a tarsadalomnak...

Na, akkor megis kik mehetnenek szavazni?
QQCSI
@Tootsy: Azért megérne egy misét! Sokaknak nincs meg itthon sem a munkakönyve, stb.,
azért a munkaviszonyok másik lába megvan: a befizetett nyugdíjjárulék az alkalmazó cég
részéről, TB kiskönyv, stb. Ha csak annyit kell tenned, hogy a személyes adataiddal megindítod az eljárást, mit veszíthetsz. Legfeljebb közlik, hogy ennyi, meg ennyi időt találtak. Ha 20-30 ezer forintot kapsz, ez akkor is talált pénz, és megdolgoztál érte!
Tootsy
@furfang: Eleg gyors volt a valaszod, jo, nem vagy entero, de akkor mazochizmusbol jossz a sok maskent gondolkodo koze? Mert kulonben miert is?

Nincs bajom veled, csak nincs is kulonosebb mondanivalom a szamodra.
Tootsy
@QQCSI: Priviben a tobbit, mert lehet, hogy ez itt nem erdekel masokat, jo?..:o)) Kohike
furfang
@Tootsy: Én, de gondolom a többiek is azért jövünk közétek, hogy ne az rögzüljön az agyatokban, hogy ebben az országban mindenki úgy gondolkodik, ahogy ti, sőt vesszük a fáradtságot, hogy bemutassuk hogyan másképp.
Ha jól emlékszem a ti filozófiátok alapja a demokrácia elsődlegessége ugye? Nohát ezért vagyunk itt, ha érdekel, ha nem, ez már a magánügyed.
Tootsy
@furfang: Tudod, en a meccsen nem ulnek be a B-kozepbe, ha nem volnek Fradi drukker...
En sem megyek a fideSS-es oldalra hinteni az okossagot, hogy benneteket megteritselek, en jol erzem itt magam, de hogy lasd, kivel van dolgod, csak EGY dolgot mondjal, amit ez a
kormany tett a demokracia erdekeben.
Tootsy
@furfang: Mondd, ez a profetizmus csak ugy jon, vagy van egyeb tunete is a kuldetestudatodnak? Orvos latott? Meg a vegen nem mehetsz el szavazni, oszt lehet, hogy rajtad mulik a vitya sorsa,... Nehogy kihagyd, inkabb teblabolj a sajatjaid kozt,... Asszem, errefele nem vagy nyero...:o(((
furfang
@Tootsy: Mondok én neked Egy dolgot, például a demonstrációitok. Jöttök, mentek, mondtok, írtok amit és ahol akartok. Sőt rendőri kíséretet kaptok( a mi pénzünkből is ) a legnagyobb télben, estében hétszámra, csak hogy elmondhassátok ami a bögyötökben van.
Ja, hogy a kormány nem az ellenzék összes javaslatát teszi magáévá, csak amit úgy gondol? Hát ez is a demokrácia következménye, ők kapták a 2/3-ot, nem ti. Itt egy második dolog a kérdésedre.
Hellcat
@Tootsy: Fenenagy demokrácia van igaz? Épp most készülnek nyírbálni a szavazati jogokat...de külhoni magyarnak aki még csak nem is ide adózik annak meg mindenképpen kell...
Fut a róka az erdőben mint a vadőrült. Nyuszika megkérdezi tőle: Miért szaladsz annyira róka? Erre a róka: Azért mert a fidesz kilöveti a medvéket az erdőben. De hát róka te nem vagy medve! Nem bizony...de a fidesz mondja meg ki a medve és ki nem.
Törölt felhasználó
@lenhardtibolya: Ez oda vissza igaz, ha már itt tartunk... Legutoljára a fogyatékosokat a görögög taszitottak le a hegyről, aztán egy német vilaguralomra toro kis seggdugasz csinalt hasonlot...
nehogymá
@lenhardtibolya: a válaszó jog korlátozása az eredeti felvetés amibe kegyed belekeverte a liberálisokat,mint valami bünösöket.gondoltam tágitom kicsinyét a látókörét ez ügyben.na ,meg ,hogy régen emberségesebbek voltak...ajjj.Árvácska,Barbárok...meg az öregek a büdös barlangba.hagyjuk már.
nehogymá
@furfang: mondok én nektek valamit,jöttetek mentetek orditottatok várost rendeztetek...ingyen?
Tootsy
@furfang:MINDEN bejelentett demonstracio rendorok altal vedett, a fidesz erre kitermelte a TEK-et meg a parlamenti orseget, vagyis a fideszt 365 napon at fizetett orseg vedi (szinten a polgarok adojabol), ugyhogy ez nem a demokracia megnyilvanulasa, mert a rendorok barmikor a demonstralok ELLEN fordulhatnak, sot, meg is teszik... Ez a belugy dolga, csinaljanak ok is valamit, ha mar az adofizetok tartjak el oket,...

Mondj meg egyet, kerlek...:o))
furfang
@Tootsy: Tudod a szocializáció. Ez a különbség kettőnk, és azt hiszem a két tábor között általában. Igen a kötelességtudatot belém nevelték, azt különösen, hogy előbb vess, aztán arass.
De látom nagyon zavar téged, ha mi is beírkálunk a " B-középbe" . Sajnálom, időnként el kell viselned minket ( tudod a demokrácia okán).
Azt azért megfigyelhetted, hogy üres szócséplésekbe, adok kapok csörtékbe nem megyek bele, annyi időm nincs, meg utálom a mihaszna szófosást. Úgyhogy itt most be is fejeztem ezt a diskurzust.
Tootsy
@furfang: Persze, ilyenkor jo beverni a durcit, hiszen nincsen tobb dolog, amit a demokracia vedelmere felhozhatsz... Ha az orult Kossuth ter rendezest, aluljaro-betemetest gondolod "varosrendezesnek, akkor marhara el vagy tevedve,... A Kossuth teret nem atrendezni kell, hanem messze kell tartani a Parlamenttol a nepet a valasztas napjan egy akarmikor kordonna alakithato epitkezessel...

Kompetens varosrendezo epiteszek - no nem a feketegyuri tanitvanyai - hiaba adtak be peticiokat az esztelen epitkezes es buszjarat atszervezes miatt, suket fulekre talaltak,... Romai parti fairtas, - ha ez szerves resze a varosrendezesnek, szived joga, hogy ezt hidd, a gyakorlat ugyis megmutatja majd a teljes csodot...
Tootsy
@furfang: Ja, a szocializacio... Nalam is a barlangban van kiakasztva a belsoepitesz diplomam, es gyujtogeto eletmodot folytatok, valamint eheto bogyokkal taplalkozom,... Igazad van, a majmokat is meg lehet tanitani a keyboard kezelesere,...

Lasd fent,...
lenhardtibolya
@Tootsy: Nem értem hogy a jobbikosok miért tiltanák el a nőket a szavazástól. Ezt feltételezni erről a társaságról egyszerűen rosszindulatú előítélet. Számomra éppen ez a párt az egyetlen hiteles, de csak szimpatizáns vagyok, nem tartozom egyik párthoz sem.

A testileg nyomoréktól nyilván nem vonják meg a választójogot, a feltétel, hogy szellemileg ép legyen.

Azzal, hogy a börtöntöltelékektől, bűnözőktől szintén meg kellene vonni a választójogot, maximálisan egyetértek.
Tootsy
@lenhardtibolya: Csak azert, mert a jobbikosok szerint egy nonek nincs mas dolga, csak gyerekeket szulni, a tobbire ott vannak a ferfiak... Egyikuk sem tartja helyesnek, hogy a nok politizaljanak...A politizalasba beletartozik a szavazas is, szerintuk...
Hany not szokott latni On egy jobbikos felvonulason? Ha lat, akkor azok is inkabb felig ferfiak, mint Marilyn Monroe tipusu nok lennenek,...
lenhardtibolya
@nehogymá: Köszi a csodálatos "tudattágítást", megint sokat tanultam. Az idézett irodalmi műveket természetesen ismerem, de nem éltem olyan környezetben, ahol akár az Árvácska, akár a Barbárok játszódhatott. Egyébként amíg együtt élt több generáció, akkor minden nehézség ellenére jobb helyzetük volt úgy a gyermekeknek, mint az öregeknek, hiszen az öregek ráértek foglalkozni a kicsikkel, mesélni nekik, miközben a szülők dolgoztak. Azokban az időkben becsülték egymást az emberek. Még a büdösbarlangba készülő öregnek is volt méltósága, őt senki nem küldte, hanem saját maga döntött úgy, hogy elmegy... Nem állítom, hogy jó hagyomány, de el lehet fogadni, hogy ahol ekkora a szegénység, ott próbál valamit javítani a helyzeten, aki teheti...
furfang
@Tootsy: Én egy szót nem írtam a városrendezésről, de mindegy, legalább leírtad, hogy te mit gondolsz erről.Szó sincs durciról, csak a mondatokkal való ping-pong nak nem vagyok híve, és időm sincs sok, ez a helyzet.
dr. prédikátor
@lenhardtibolya: Ibolyka! Milyen meghatározás az hogy a ". testileg nyomorék" nem gondolod hogy ez egy kissé hogy úgy mondjam morbid???Milyen jogon nevezed a testi fogyatékost nyomoréknak??? Nem gondolod hogy ez sértő rájuk nézve???Én meg úgy gondolom hogy te lehetsz szellemileg nyomorék!!!
Tootsy
@furfang: Bocs, elneztelek, de ez legyen ma a legnagyobb bajunk!...:o))
AZert, mert ez a velemenyem, attol meg nincs harag, ugye?..:o))
Tootsy
@JAJMÁR: Koszi, pedig latom, hogy nagyon sok embernek problemaja van a kulfoldon elokkel, meg ha nem is szemely szerint az emberrel, hanem a statuszaval es a jogaival kapcsolatban.
Igazatok van mindannyiotoknak, akik azt irjatok, hogy a kulfoldon elo ne szavazzon, vagy ha igen, akkor bizonyos feltetelek meglete mellett, DE: (es itt jon az en helyzetem osszehasonlitasa egy otthon elo honfitarsammal):

EN; 25000 kilometerre elek Ma.o.-tol, allampolgarsagom: kizarolag magyar, dolgoztam, adoztam otthon 28 evet, meg nem vagyok nyugdijjogosult az otthoni torvenyek szerint. Buntetlen eloeletu vagyok (maskepp itt nem is fogadtak volna be), nincs szenvedelybetegsegek, kedelybetegsegem, nem tartozom senkinek sem otthon, sem itt. 100 %-ig beszamithato vagyok, nem dohanyzom, nem iszom, no drugs. DE: jelenleg nincs otthoni allando bejelentett lakcimem, nem adozom (de adoztam 28 evig), nem fizetek TB-t (de mig otthon voltam,fizettem, van TAJ szamom). Csak magyar utlevellel rendelkezem, ez a legfontosabb iratom itt is.

Otthon elo 59 eves magyar: Nagy szazalekban ebben a korban munka nelkul el, tehat O SEM fizet adot, viszont az allamtol valamilyen minimalis segelyt talan kaphat, ha mast nem, 3 honapig munkanelkulit. Jar neki az ingyenes baleseti orvosi ellatas, korhazi ellatas, amit az allamtol akkor is megkap, ha sajat hibajan kivul, de megsincs allasa. Esetleg alkoholista, de beszamithato, es jozanul fog elmenni szavazni, tehat nem kizarhato a pias megjelenese miatt.

Tehat adva vagyok en, aki 28 ev ado es TB befizetesbol a vilagon semmit sem fogok visszakapni, ha hazamegyek, a kulfoldiekre kiszabott allati magas orvosi dijat kell megfizetnem,mert akkor kulfoldi vagyok, nem magyar, mert nincs ado es TB befizetesem, valamint allando bejelentett lakasom. En tehat az allamnak ugyan nem fizetek be jelenleg semmit, de nem is kolt ram egy buznyakot sem, viszont lenyeli 28 evem munkajanak ado es TB befizeteseit, es a nyugdijamra sem kolt majdan.
Viszont egy otthon elo magyarra,...
Hellcat
A cigánypáva televan rángásokkal meg grimaszol kényszeresen, elmebajos, kezeltetni kéne aztán ő a miniszterelnök bakker...ezek meg elvennék a fogyatékosok meg szenvedélybetegektől meg vegyük el a szavazati jogot olyan jó demokráciához illően. Rohadék mocskos fidesz.
Tootsy
@furfang: Akko jo, mer inkabb mosolyogjunk, mint egymast csepeljuk...:o)) Egyebkent is: szavakkal akar olni is lehet,... (lasd : bullying)

Na, megyek hunyni, mindenkinek szep napot, jo hetveget,...:o))
nehogymá
@Tootsy: speciel az utcai zavargásokra gondoltam város rendezés cimen
miazavalami
@nemkati: Asszem megint félre értettél. Ki emlegetett itt pályakezdő fiatalt.? :-)
vukkocska
A nyilvántartottak, vagy akire ráfogják, vagy aki úgy viselkedik? Mert akkor bajba lennének a Fidesz szavazók.
jancsik68
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Dr.luigilongo60
@jancsik68: Sőt szenvedélybetegek maguk is, a pénszerzés mániájának a rabjai.
miazavalami
@nemkati: Na ez jó. :-))) De én nem rájuk gondoltam. :-)
nemkati
@miazavalami: Én meg rájuk is gondolok. :D
Lesku Tiborné
@kkalman: Ez nagyon durva kérdés volt,mert sajnos léteznek agyhalottak,akiket még gépek tartanak éltben bizonyos okok miatt! Mit érezhet annak a hozzátartozója ilyenkor?
miazavalami
@nemkati: Tudod már én kikre gondoltam?
lenhardtibolya
@dr. prédikátor: Lehet lovagolni a szavakon, de létezik olyan ember, aki fizikailag fogyatékos, ám szellemileg rendben van. Nem őket akarják kizárni a szavazásból, ez gondolom átjött... A sértésre nem kívánok reagálni, de azért örömmel jelentem, hogy én testileg-lelkileg ép vagyok.
lenhardtibolya
@Tootsy: Jobbikos rendezvényen valóban nem "dívák" hanem normális nők, asszonyok, anyák szoktak részt venni, (empirikus tapasztalatom, úgyhogy nem érdemes vitatni). A jobbik a normális családot támogatja, ahol azonos jogai vannak a férjnek és a feleségnek, tehát nagyon hibás azt gondolni, hogy a nők jogait korlátoznák. A parlamentben is jelen vannak jobbikos képviselő hölgyek, talán érdemes ezt is észrevenni...
nehogymá
@lenhardtibolya: igen,az pedig olyan lélek melengetö,ahogy együtt zsidoznak románoznak.a jelzöket most kihagynám.de ezt valóban csak az tudja átérezni aki odajár.egyébként nyomorékot a mi "köreinkben" már nem használjuk.van helyette más,kevésbé bántó kifejezés.
lenhardtibolya
@nehogymá: A lényegen nem változtat, hogy milyen kifejezést használunk, aki nem képes mozogni, azt nevezhetem bárminek, sajnos ettől még nem tud járni...
kkalman
@Lesku Tiborné: Nem a gépekkel életben tartottakra gondoltam. Néha nem árt a sorok között és mögött is olvasni.
nemkati
@miazavalami: Amikor ezt írtad "az aki egy napot nem dolgozott , nem fizetett járulékokat , adót"?
Persze, hogy tudom. Csak szerettem volna egy olyan példát is azokra, akik egy napot nem dolgoztak még, pl a pályakezdő fiatalok. És emiatt mondtam, hogy az ilyem megfogalmazáson még finomítani kell.
marlin
@Tootsy: Hogy csak(!) egy példát említsek a normális(?) empírikus tapasztalatokkal bíró :)) (szerintem nem ez a normális) jobbikos(!) testileg biztosan, lelkileg már nem annyira :)) hölgyek(?) és egyebek viselt dolgairól!! Röhely!! :))
gondola.hu/cikkek/70563-Ismet_a_Tizparancsolat%26%238230%3B_-_Morvai_es_Gaudi-Nagy_romanca.html

@lenhardtibolya: "Tovább is van, mondjam még??"
miazavalami
@nemkati: Kicsit pongyola voltam. De muszáj ezért megenni? :-)
Ja! És igazam van!!!
nemkati
@miazavalami: Bocsi, éppen éhes voltam, és Te voltál kéznél. :)
miazavalami
@nemkati: Sajnálom , hogy csak ilyen rágós falatkákkal szolgálhatok. :-)
QQCSI
"Mivel a választások napja előtt meghatározott idővel kellene regisztrálni, ez azt feltételezi, hogy azok járulnak az urnákhoz, akik józan, tudatos megfontolások alapján voksolnak a nemzet jövőjére, „és nem a választási kampány finisében az ellenfelet démonizáló, lebutított kampányszövegekre vevő vadbarmok” – fogalmazott meglehetősen brutálisan az egyik fideszes politikus."
A regisztrációról kénytelen-kelletlen lemondtak, most ezt találták ki, hogy csak a fanok
voksolhassanak. Szerencsére, ez megint egy akkora öngól, hogy nem is aggódom, hogy
megvalósul! Az azért nagyon fáj, hogy ezek az ingyen diplomát szerzett, nem kevés jövedelmet húzó f...fejek erre pazarolják a drága idejüket, ahelyett, hogy elmennének kapálni!
nemkati
@miazavalami: Nem rád, érted haragszom! :)
miazavalami
@QQCSI: hozzám jöhetnének trágyázni is! :-)
QQCSI
@miazavalami: Én látni sem bírom őket, nálam ne hordják még a ganét se!
miazavalami
@QQCSI: Nagyon megkapó. Nemhiába József Attila az József Atilla.:-)
Imádom a linkjeidet!
lbs
@miazavalami: Teljes mértékben egyetértek veled!
A parazita életmódot folytatók, akik a megélhetési emberjogvédők - tisztes távolságból szemlélve - legfőbb kedvencei, milyen alapon is szavazhatnának?

Őket lehet egy tányér langos, vizezett gulyáslevessel, meg néhány műanyagpohár kannás-borral - amely megivás helyett leginkább kilincspucolásra alkalmas... - az egész ország életét (Negatív irányban!) befolyásoló döntésre megvenni, mert a lehető legjobban befolyásolhatók.
QQCSI
@miazavalami: Az én oskolás koromban nem csak az elit egyházi és alapítványi iskolákban
próbáltak a magyar nyelv és irodalom szeretetére oktatni, hanem egy közgazdasági szakközépiskolában is elvárás volt az írás, olvasás, helyesírás, stb. ismerete.
Jóga, meditáció, lovaglás, a NER és alaptörvény ismerete nem volt tantárgy,
etikát és hittant sem tanítottak, de feltételezem, hogy a szavazófülkében minden kortársam tudja, kire szavaz...
QQCSI
@lbs: "Őket lehet egy tányér langos, vizezett gulyáslevessel, ..."
Ez az általad oly nagyrabecsült rendszer bűne, hogy emberek
olyan szinten éheznek, hogy egy tál étellel le lehet őket kenyerezni!

Bezzeg a milliárdos senkik nem megvehetők, ugye?!
miazavalami
@lbs: Csak egy kis segíííjt kell igérni , és emelt családi pótlékot! :-( Nem jól van ez így. Amikor értük tüntettek Gyurcsány táblával a nyakában , igen elgondolkoztam azon , hogy értünk dolgozó magyarokért akik a vállukon cipeljük a terheket ki a fene tüntet??
lbs
@nemkati:
Értem...
Nálad a jó ízlésnek az számít amin azok akik elfogadják az erkölcsi minimumokat megbotránkoznak.
"Hahá"-s vagy?
Gondolom breviáriumként olvasod naponta a Saul Alinsky degenerált rögeszméin alapuló firkálmányokat.
Tudod mi az a breviárium?
miazavalami
@QQCSI: Neked nincs is malacod! :-)
Mi még megtanultunk hamarabb írni , olvasni , számolni , mint a jogainkat...
miazavalami
@QQCSI: Dehogy nem megvehetők. Pár tíz ezer forintot kell a borítékban hagyni az egykulcsos adóval és rögtön ikszelnek!
nemkati
@lbs: Nem vagyok vallásos, de azt azért tudom, mi a breviárium.
Alinsky meg nem az én világom, radikális sem vagyok. Az ízlésemről pedig ne társalogjunk, a tiedről meg pláne ne.
nemkati
@miazavalami: Nem bírod ki, hogy ne a tied legyen az utolsó szó?
(hét én se) :)
lbs
@QQCSI: Gehogynem, lásd Gyurcsány, Bajnai, stb. esetét!
QQCSI
@miazavalami: Ami a cikket illeti:
a "kommunista diktatúrában"
a szavazás napján nem lehetett
alkoholt venni. Azóta továbbfejlődtünk:
A szavazóhelyiség kapujában a TEK,
a kormányőrség, a parlamenti díszszázad és a rendőrség egy-egy embere áll majd,
pszichiáterrel és pszichológussal megerősítve:
szavazhat, nem szavazhat, szavazhat, nem szavazhat...
lbs
@nemkati: Ne társalogjunk!
Csak akkor nem értem, hogy miért szólítottál meg ez irányú beírásom alapján?
nehogymá
@lbs: a rezsi csökkentés nálam ugyanaz a kategória.a "megélhetési"jogvédök nem csak a romák vagy a kisebbségek jogaira figyelnek,hanem mindenkiére.sokkal rosszabbak a politikusaink akik percenként gyártanak törvényeket a maguk örömére ,gyarapodására.ez is lopás ingyenélés,csak még mocskosabb fajta.
miazavalami
@nemkati: Emlékszel még az avataromra?
QQCSI
@lbs: Mi ebben a humor?!

Ingyen tették azt, amit Orbán pénzért:
ellátták a kormányfő feladatát.
Ők nem szúrták ki a tényleges rokkantak szemét alamizsnának is kevés fillérekkel.
Nem is folytatom, kár...
lbs
@QQCSI: Ami a szavazásnapi alkoholtilalmat illeti - tulajdonképpen érthető volt.
Persze a notórius alkoholisták azért megtalálták a módját a mindennapi bedönteni valónak a biztosítására.

Ami meg a biztonsági intézkedéseket illeti abszolút jogosak.
Éppen elég olyan eset látható külföldről ami indokolja a fokozott elővigyázatot!
miazavalami
@nehogymá: Már ne haragudj. De az én jogaimat nem védi rajtam kívül senki!
lbs
@nehogymá: Tiltakozásul az általad nehézményezettekkel szemben felőlem fizesd a csökkentés nélküli rezsit!
Ez egy tényleg elegáns tiltakozási forma lehet a részedről...
miazavalami
@lbs: Most nincs igazad. Ez ugyanolyan mint az egykulcsos adó. Aki többet keres annak több , jóval több marad. A rezsicsökkentéssel is melléfogtak , mert a szegényebb rétegeket nem igazán segíti ki az a pár száz forint. :-(
lbs
@QQCSI: Ne folytasd!
Én különben nem humorizások.
Ezek az alakok a külföldről beérkező júdáspénzekből gazdagodtak.
Gyurcsányék pl. dobra akarták verni a magyar vízkincset, amely már a közeljövőben is többet fog érni a kőolaj.
Mert kőolaj helyet másból is lehet energiát termelni, de a víz helyet pl. kőilajat meginni nem igen lehet, vagy egyszer lehet többször nem...
JAJMÁR
@JAJMÁR: "fontos ember" - kinek fontos? Saját maguknak és azt képzelik, hogy a népnek!
Amúgy a magas posztot, tisztséget betöltőkre, politikusokra értettem, ha nem érződött az irónia, akkor most jelzem, annak szántam :)!
miazavalami
@QQCSI: De szép voltam! :-))) Én a babásra is büszke vagyok. Tudod a hisztis...
miazavalami
@lbs: Itt az lenne a lényeg , hogy ne dobra verjék hanem áru cikk legyen! Ha jól tudom országunk alatt olyan ásványvíz készlet van ami ritka az egész világon. Egyre kevesebb az ivóvíz a földön , nem szabadna elherdálni .
QQCSI
@lbs: Megnyugtatlak, ha ez így lesz, az elsők között lesz Orbán, Lázár, Kövér, Vona, Morvai Krisztina, aki rohan s.e.g.g.e.t nyalni a víz tulajdonosaihoz!!!
lbs
@miazavalami: Hát azért vitatkozom a rezsicsökkentés ügyében veled!
A kereskedelmi TV-k tele vannak azzal a riportokkal, hogy "más a rezsijüket sem tudják fizetni!"
A német erre mondja: "Kleine Fisch, gute Fisch! (Kis hal, jó hal!)
A különféle szolgáltatók ugyanis pofátlanul emelték a díjaikat, pedig az MSZP-s botox-szal bőségesen megpreparált hanggenerátor-banya azt sipította annak idején, hogy "Lassan mondom, hogy mindenki értse: Nem lesz gáz-áremelés!"
Prológus: "Hazudtunk, reggel délben este... /GyF/)
QQCSI
@lbs: ma, 20:44 Amíg a regnáló kormány fogdmegei vigyáznak a biztonságra,
addig az nem más, mint választási csalás kísérlete. (És akkor még finom voltam!)
A nemzetközi megfigyelőket viszont emelt létszámban szívesen látnám!!!
QQCSI
@lbs: ma, 21:01
Hát, bizony Lendvai Ildikó szállóigévé vált szavait én is szoktam skiccpalizni.
Bizony, emelkedett a gáz ára. A gond azonban az, hogy azóta szinte minden más
emelkedett, főleg az élelmiszer, azt meg bizony nem lehet helyettesíteni ölfával...
miazavalami
@lbs: Akkor lenne igazságos , ha a jövedelem arányában állapítanák meg ki mennyire rászoruló. És azt is figyelembe kell venni ki mennyi gyermeket nevel. Én úgy gondolom , hogy a több gyerekes szegény családok sokkal jobban rá vannak szorulva mint aki mellényzsebből kifizeti a medencéje fűtését!
miazavalami
@nemkati: Én voltam az aranyos pukkancs baba! :-) De előtte a pokol macskája. ...
nemkati
@miazavalami: Ja, emléxem. Jellemző! :)
Én meg aznap döntöttem úgy, hogy lecserélem az avataromat, amikor megszüntették.
nemkati
@miazavalami: Hehe, saját magam. :))) Saját képet akartam feltenni. De a sors nem akarta, biztos így van jól. :D
nehogymá
@lbs: pontosan tudod miröl beszélek,csak nem akarsz leszakadni a cigányokról.egészségedre.
miazavalami
@nehogymá: Akkor jó. :-) A te jogaidat ki védi, rajtad kívül?
miazavalami
@nemkati: Pedig megnéztelek volna. :-)) Jellemző , hozzá voltunk szokva az avatarokhoz, én legalább is azokat néztem nem a nick neveket, de most én sem emlékszem a tiedre, sőt... :-(
lbs
@miazavalami:
Ne ülj fel a ballibsi heccnek!
Itt nem az a kérdés, hogy a gazdagok még gazdagabbak lesznek, hanem pl. egy ipart űző kis- és közepes vállalkozók meg az átlagemberek számára lesz megtakarítás.
lbs
@QQCSI:
Ne magadból indulj ki!
Szerintem te már gondolatban műveled is az általad vázolt tevékenységet...
lbs
@miazavalami: Ez az én véleményem is.
A forrást soha nem szabad eladni!
A palackozott vizet igen - tisztes haszonért.
Természetesen a hazai fogyasztóknak a magyar átlagjövedelemhez igazított áron.
QQCSI
@lbs: Nem vagyok fideszes, nem vagyok kdnp-s, nem vagyok jobbikos,

ergo nem vagyok seggnyaló!
QQCSI
@lbs: ma, 21:45 Csak hallomásból tudom, de nem ez volt a szemináriumokon?
miazavalami
@lbs: Most felbosszantottál! Úgy ismersz mint aki elhisz bármit is csak mert a baloldal ezt mondja? Én tapasztalom hogy azokon akik igazán rászorulnak nem segít az a pár száz forint amit megtakarítanak. Látom a szomszéd mari nénit , és látom a faluban a gyerekes családokat akik alig tudnak megélni. És nem azért mert otthon várják a sült galambot. Ezek a családok kis nyugdíjasok sokkal többet kaptak a gáz támogatással mert rendszerint a legmagasabb sávban voltak , mint a mostani rezsicsökkentéssel. Ott figyelembe vették a gyerekek számát és a jövedelmet is. Olyanok akik nincsenek rászorulva, le se tojják azt a pénzt amit megtakarítanak. Az átlagemberek pedig a családosok és a nyugdíjasok is. itt Szabolcsban nagyon nagy a szegénység. Nem véletlen hogy innen megy a legtöbb fiatal külföldre. Az ipart űző kis és közepes vállalkozók pedig előbb utóbb beépítik az áraikba a magasabb rezsit. Mióta kevesebbet fizetnek , nem vettem észre hogy olcsóbb lenne bármi is amit ők termelnek!
Dalton
Ez dermesztően nagy újdonság lenne!
Hiszen, az "emúttnyócban" ezek"eredményesen" szavazhattak!
QQCSI
@Dalton: Bizony, a legutóbbi választáson valószínűleg szellemi rokkantak szavaztak,
mivel a fidesz-kdnp élősködik rajtunk...
Dalton
@QQCSI: Nem 2010-ről van szó etnő!
QQCSI
@Dalton: Kizárt dolog, hogy lennének elveink, amelyekben társak lennénk!
entero
@miazavalami: Honnan jutott eszedbe éppen a medence fűtése? :-))
Dalton
@QQCSI: Veled, társak? Kizárt! Nos, ebben egyetértünk!:D A többi pedig, jön magától!:D
entero
@QQCSI: Mert aki az, csakis az lehet. Szánalmas egy felfogás, habár már megszokhattuk tőled.
lbs
@miazavalami: Nem akartalak felbosszantani, de szerintem félreértesz!
Ez a rezsicsökkentés elsősorban azoknak jó, akik normálisan élnek, esetleg vállalkoznak és gyarapítani akarják azt.
Megmondták annak idején 2010-ben, hogy a magyar középosztály újra életre keltése is a céljuk, azt az osztályt amely minden normálisan működő ország húzóereje és amelyet módszeresen szegényítettek le a libsi kormányok.
Nekik a rezsi csökkentés komoly segítség.

Örvendetesen szaporodnak azok a kisméretű de egyben fejlődő műhelyek gazdaságok amelyek bedolgozói a nagy cégeknek.
És azért vidéken a gazdálkodóknak is jó jöhet az, hogy az energiaszámlájuk kisebb lett.

A legnagyobb baj az, hogy a ti környéketek valamilyen okból lemaradt a fejlesztésekből az átkosban is és ez tovább folytatódott.
Még nagyobb baj, hogy a külföldre távozók jelentős része, igen alacsony képzettségű, ami miatt kint könnyen bekerülhetnek olyan kinti munkaadók hálójába, akik semmibe veszik a saját országuk törvényeit is és a szegény kiutazott munkavállalók - így a magyarok - rovására is visszaélések sorozatát követik el.

A szegénységben, mély szegénységben élők számára más jellegű segítség kell.
A legnagyobb baj az, hogy az ebben a sorban élők egy jelentős része nem hajlandó maga is tenni azért, hogy a sanyarú helyzetéből kikerüljön.
Dalton
@entero: 22.17
Honnan, honnan, hát ott főzi a reggeli neskafét:D
QQCSI
@entero: ma, 22:19 Mi ez a királyi többes?
Egyébként melyik hsz.-omra reagáltál?
miazavalami
@lbs: A magyar középosztály újra életre keltése a céljuk. Ez nagyon szép is lenne, ha ezzel nem taposnák még lejjebb a szegényeket. :-( Ne hidd hogy csak a képzetlenek mennek. Jócskán csordogálnak a képzett szakmunkások is. Hozzáteszem jól képzett szakmunkások. Az unoka öcsém asztalos , a másik ács. Csak egy munkára jelentkeztek két kézzel kaptak utánuk. Itt pedig a kutyának nem kellett a szaktudásuk. Ja és vannak kint diplomásaink is akik itt nem találják meg a számításukat , mert egyszerűen nincs munka! A szegénységben , mély szegénységben élők számára más segítség kell. Mégis mire gondolsz amikor azt mondod hogy egy jelentős része nem hajlandó azért tenni , hogy a helyzetéből kikerüljön? Mit tegyen? Hova menjen?
miazavalami
@nemkati: Ja igen! Te voltál a katica. :-)) Bosszantó , hogy elvették az "egyéniségünket" :-( Még jó hogy nem sorszámot kaptunk.
miazavalami
@entero: Nekem is van ám medencém , csak én fürdőkádnak becézem. :-.))
marlin
@Tootsy: Furfang és entero nem ugyanaz személy!!
Régebben furfang egy "normális más véleményen lévő" vitapartner, írótárs volt a propelleren, de sajnos mára már lement az enterok szintjére!!
entero
@miazavalami: Ja, csak az a különbség, hogy napenergiával. Szóval jókat szoktam derülni ezeken a rezsicsökkentéses témákon.
entero
@marlin: Nem le, hanem fel, lefelé a te szintedre lehet menni.
marlin
@Tootsy: Mit gondolsz, miért tűnt el a @lenhardtibolya: a Morvai nemzetesasszony liezonjáról szóló cikk után?? Csaknem "összejárnak" , hiszen - gondolom én - mindketten "normális nők, asszonyok, anyák szoktak részt venni, (empirikus tapasztalatom, úgyhogy nem érdemes vitatni)" a miben is??
gondola.hu/cikkek/70563-Ismet_a_Tizparancsolat%26%238230%3B_-_Morvai_es_G
Tootsy
@marlin: Szia, Kedves, Ibolya csak akkor tunik el, amikor a kerdesek picit kinossa valnak, de amint uy erzi, hogy van hintenivaloja a plebsz szamara, akkor elmondja a velemenyet, SOT!...:o)) Viszont a fenti link mar nem talalhato meg a neten, de majd elmeseled priviben, hogy mi volt ez,...:o) Nekem elegge vallasos dolognak tunik a Tizparancsolatbol kikovetkeztetve,...:o)) Szep almokat,...:o))
Tootsy
@marlin: 19.15-re: Haaaat, ez nem semmi! Ebben a formajaban mar meg tudtam nyitni a linket,... haaat,... Alszent, szemforgato bagazs, akarmilyen iranybol nezzuk akar a Jobbikot, akar a fideSSt.
QQCSI
@entero: :) tegnap, 23:54
Sajnos, a mindennapi tapasztalataim megerősítenek ebben a véleményemben...:(
lbs
@miazavalami: Amiket beírtál azok természetesen igazak.
Egyet tudomásul kell venni, hasonlatos az országunk jelenleg ahhoz a hajlékhoz, ahol eloltották a benne gyúlt tüzet, de csak néhány perccel vagyunk a tűz kialvása után.
Még mindenről csepeg az oltóvíz, füstszag van, folyik az alaposabb kárfelmérés, de egyben már meg is kezdődött a romok, törmelék eltakarítása és egyben meg is kezdődött az újjáépítés.
És kinn csődület figyeli mindezt olyan tömeg, amelyben jelen vannak az ellendrukkerek, sőt a tűzvész közvetlen okozói.
Magam is megértem hasonló helyzetet.
Egy barátom, akivel annak idején középiskolába együtt jártunk az egykori szülőfalujában - amely már várossá avanzsált - egy japán múzeumot rendezett be.
A kertben pedig kis mesterséges patakot hozott létre, amelyre egy kis hidat (2.3 fesztávval) tervezett.
Felkért, hogy az eredeti japán terveket honosítsam, az itt hozzáférhető anyagok felhasználhatóságához.
Amikor elkészült az áttervezés, elutaztam a helyszínre, hogy a leendő építőkkel megbeszéljem a kivitelezés részleteit.
A megbeszélés rendben lezajlott a Polgármester úr részvételével, és jó hangulatban utaztam vissza Budapestre.

Este kétségbe esve hívott a barátom telefonon - hogy még mozgott a távozásom után az ajtókilincs - amikor a jövendő kivitelezőknek meghívottak elkezdték taglalni, hogy miért NEM LEHET MEGVALÓSÍTANI a tervek alapján a kivitelezést.

Mondtam neki, hogy két nap múlva visszamegyek és megvalósítjuk az építést.
Hozzátartozik, hogy a Polgármester úr nagyon pozitívan és segítőkészen állt hozzá a projektünkhöz!
Összecsomagoltam a munkaruhámat, a widia karcolótűmet, a fémmunkához való derékszögvonalzómat, meg az itthoni munkához használt fémfűrész keretemet és egy tubus fúró-vágó-üregelő sprayt és a helyszínre utaztam.

Kiderült, hogy a helyi műszaki vezető rokona lett volna az egyik kivitelező, de kevesellte a munkára előirányzó pénzt és ezért nem vállalta a munkát.
Mellékesen ő volt akkor az egyedüli, aki ívhegesztést tudott...
lbs
@miazavalami: folyt. végezni. (A hidat hegesztett szerkezetűre terveztem.)
Mondottam hogy semmi probléma, ha kapok magam mellé segítőket, akkor kivitelezhető a projekt.
Két kitűnő szakembert vezényeltek mellém, egy szerkezeti lakatos és egy csőszerelő szakmunkást.
A munka a kisváros önkormányzatának a TMK műhelyében zajlott.
Elkezdtük a munkát, az anyagok darabolását és a hegesztési munkákat én végeztem.

Állandóan figyelő publikum előtt dolgoztunk, amely - kezdetben - nem fukarkodott a pesszimista jóslásokkal, a fülünk hallatára.
Ez tartott három napig...
Amikor a szerkezeti részek kezdtek elkészülni ezek a hangok kezdtek megszűnni, a második hét kezdetére pedig a nézőközönség elkezdett nekünk drukkolni.
A híd 11 nap alatt elkészült, a következő héten pedig megvolt az ünnepélyes avatás.

Nagyon szépen sikerült a rendezvény.
Mosolyogtam magamban, hogy azok akik kétkedtek, sőt szabotálni is akarták a munkát - ha savanyúan is de kényszeredett mosollyal - kénytelenek voltak gratulálni.
Én pedig örömmel fogadtam a munkatársaimmal együtt a "Ha vége jó, minden jó!" elv jegyében.
Tudtam, hogy ezek az emberek soha nem barátkoznának velem, viszont sikerült bebizonyítani az ellenükben a saját elképzelésem megvalósíthatóságát.

Valahogy ez így van Hazánkban is, mindig is lesznek olyanok akik ellendrukkerek lesznek, de ha a gazdaság felfuttatása megvalósul, a közvélemény hatására kénytelenek lesznek visszavonulni.

Persze a "tűzoltóságnak" a továbbiakban is készenlétbe kell állni a közrend védelmi emberekkel együttesen, mert a pirománia nem gyógyítható.
Értem ez alatt azokat akik komoly érdeksérelmeket szenvednek annak következtében hogy külföldi megbízóiknak képtelenek teljesíteni az elvtelen vállalásaikat,
De a folyamatos ellenőrzésekkel érni, hogy esélyük se legyen rá újrakezdeni.
magyarbakancs
Nem szavazhatnának a fogyatékosok és a szenvedélybetegek!
Ezeket az embereket alázta meg legjobban a FIDESZ.
Elvette rokkant nyugdíját elvette közlekedési támogatását.
miazavalami
@entero: Nekem nincs a kádhoz nap energia. Én meleg vízzel fűtöm. :-))
honeykiss
Bocsika de ha jól tudom a dohányzás és az italozás is szenvedélybetegség kategoriába van sorolva...kérdem én ki fog szavazni jövőre ? netán a vak komondor ?
Törölt felhasználó
Egy spangli rosszabb, mint egy alkoholista, családját verő tróger, hehe:)
miazavalami
@lbs: Értem én hogy mit akarsz mondani. De azért a rendszerváltáskor nem volt olyan rossz a gazdasági helyzet magyarországon , hogy ahhoz tűzoltó kell. A mezőgazdaság európa élvonalában volt. Most pedig? A béka segge alatt. Minden hibát elkövettek amit csak el lehetett azok akik regnáltak a rendszerváltás óta. Nem csak a fidesz mai politikájára értem!
lbs
@magyarbakancs: Az állításod akár igaz is lehetne, de - számodra sajna - az elmebaj, meg a szenvedélybetegség esetében nem jár nyugdíj és soha sem járt.
Ezek után?
lbs
@miazavalami: A rendszerváltásig - inkább gengszterváltás erre az igaz... - valóban jobb volt a nemzetgazdaság helyzete látszólag.
A gond, hogy rengeteg olyan terméket termelt a gazdaság amik csak ráfizetéssel voltak értékesíthetők.

A rendszerváltás után viszont ahelyett hogy ezek gyártásáról leálltunk volna és a sikeresek gyártásának a továbbfolytatása helyett megkezdték a hazai ipar kritika nélküli felszámolását.
Számos érték esett ennek áldozatául, de a legnagyobb veszteség azoknak a kitűnő szakembereknek a szétszéledése volt, akik letéteményesei lehettek volna egy sikeres újrakezdésnek és szabad fejlődésnek.

Persze tudnivaló, hogy ez igen gondosan kimódolva, kívülről irányított volt gyakorlatilag az összes volt szovjet szatellit állam felé irányult.
Csakhogy nem mindegyik dőlt be ennek a praktikának, így sem a csehek, sem a románok, a lengyelek meg egyenesen profitáltak abból hogy megszűnt a minket nyomorító COCOM lista.

A mi vezetőink meg engedelmesen követték a kívülről diktáltakat és tették tönkre a különben sikeres mezőgazdaságot, rombolták gyakran porig az oly sok fáradalommal felépített gyárainkat!
Züllesztették le a hadseregünket, a Rendőrségünket, a tömegközlekedést, a sor sajnos nagyon hosszú, hogy még mi mindent!

A legnagyobb vesztesek pedig a bérből és fizetésből élők rétege lett, akiktől az elbocsátásokkal gyakorlatilag éppen az életfeltételeiket vonták meg, miközben a "O"-ból egyesek mesés vagyonokat építettek fel.

Ebben benne volt nyakig az Antall kormány és az egymást követő libsi kormányok.
Annak idején mindezeket leírta a néhai Csurka István is és nevesítette a kinti diktátorokat és ezért lett kikiáltva híveivel és szimpatizánsaival együtt fasisztának, nácinak és mindennek amit a libsik szitokszónak tartanak.
Mellékesen a Fideszt is bőségesen bírálta.

Nos ennek a 20 évnek a hordaléka eltakarítása zajlik most, egyben az újrakezdés is.
Számomra nagyon szimpatikus, hogy a nagy német világcégek nem csak összeszerelő üzemeket...
lbs
@miazavalami: folyt:
hanem a kutatóközpontjaikat is, alapozva a világszerte híres magyar kreativitásra.
Ezért tartom én is azt a véleményt, hogy a most neki induló fiataloknak olyan szakmákat kell tanulni, amely a világon ma már mindenütt hiányoznak és az azokat művelő szakemberek pedig kelendőek - mint ahogy rokonaid is!
Vonatkozik ez a felsőfokú végzettségűekre szintén!

És a nagy cégek vonzataként egyre szaporodnak a kisüzemek, amelyek bedolgoznak a nagy cégeknek.
És kezd éledni a mezőgazdaság is.
A szabolcsi alma lesz még sikerágazat!
miazavalami
@lbs: Bár igazad lenne... Mi az a COCOM lista?
vukkocska
Azt kellene tudni a Fidesznek, hogy szavazati jog megvonását bíróság mondhatja ki. Számos pszichiátriai betegnek ítéletben mondják ki a szavazás tilalmát. Vagy már a fideszesek annyira szakértők, hogy ránézésre meg tudják állapítani, hogy kinek nincs beszámítási képessége? Akkor kezdhetnék magukon.
kata53
Ezt a fogyatékossági cuccot előbb kellett volna kitalálni! Akkor a fideSSSSSzzzzzz nem kapott volna 2/3-t! A 2/3 mind fogyatékos!
lbs
@miazavalami:
A "COCOM lista" a hidegháború idején egy olyan dokumentum volt, amely magába foglalta - több évtizeden át mindazon technológiák, anyagok gépek, készülékek, berendezések, stb. jegyzékét, amelyek a kor fejlett és csúcstechnológiai színvonalát képviselte.
Folyamatosan változott a műszaki fejlődés következtében ez a jegyzék, mert időről - időre felülvizsgálták és a már avultaknak minősített dolgokat kicserélték az újabbakra, fejlettebbekre.
A listáról levett a szocialista tábor országainak színvonalához képest még jóval magasabb szintű termékeket, azután méltóztattak borsos áron eladni.

A lista elsődleges célja az volt, hogy versenyhátrányba kerüljenek az ún. szovjet tömb országai.
Ez nagy részben működött is, főleg azért mert pártkáderek szűk látókörűsége erre még rá is segített, mert a hazai olykor világszínvonalú fejlesztéseket, elképzeléseket se sem engedélyezték sokszor elterjedjenek.

Eklatáns példa erre Hazánkban a nem is olyan régen még használatos floppy lemezek esete, amelyet és a hozzávaló meghajtókat már a 70-es évek végén kikísérletezték, de amikor az IBM meg akarta venni és cserébe más kinti, ténylegesen fejlett technológiát kínált, az itteni vízfejű pártkorifeusok meghiúsították az üzletet.

Vagy a négyütemű Trabanté, amelyet az NDK-ban már a 60-s évek vége felé megterveztek valamint a valóságban meg is építették a prototípust és amelyet Honecker akkori pártfőtitkár személyes parancsára megsemmisítettek a tervdokumentációjával együtt! Épelméjű magyarázatot erre Honecker sem tudott volna adni!

Azért sikerült egy példányt a dokumentációból Nyugat-Németországba kicsempészni és ott elkezdték némi változtatással a '70-es évek elején gyártani a VW gyárak keretei között.
Ez lett azután az a Porsche-féle Bogár utáni autógeneráció legkisebb tagja a Polo.

Genosse Honecker meg száműzetésben meghalt Chilében.
Előbb is megtehette volna a német népnek ezt a szívességet...
miazavalami
@lbs: Erről nem tudtam. És azt mondod , ez a lista volt az alapja annak hogy a rendszerváltáskor nem engedték a magyar ipar fejlődni, inkább elsorvasztották?
lbs
Nem, elnézést, de félreértettél!

Először, a rendszerváltásig az ebben a listába foglalt dolgokat nem engedték importálni - ezzel valóban sikerült visszafogni a szocialista tömb országainak a műszaki tudományos fejlődését.
Utána, amikor a rendszerváltás megtörtén, jött az egyébként fejlődőképes, sőt nemzetközileg is elismert magyar cégek felvásárlása.
A szöveg kintről az volt, hogy a megvásárlás után, az anyavállalat idehoz fejlesztéseket, műszaki fejlődést segítő technológiákat.
Utána jött a megvásárolt vállalatok leépítése, megszüntetése, a sokszor vadonatúj nyugati berendezések elszállítása, a gyárépületek lebontása.

Példa rá, a II. vh. előtt és alatt AEG-Telefunken cég leányvállalataként működő Telefongyár esete a Hungária körúton.
A II. vh. után államosították és utána évtizedekig remek termékeket gyártott.
Pl. a '60-as években a Terta magnefofon
családot, amely műszaki szempontból semmivel nem volt alacsonyabb színvonalú, mint a korabeli AEG-Telefunken, Grundig, stb. szalagos magnók.
Meg telefonközpontokat, vasúti biztosítóberendezéseket gyártott a kor nyugati nívóján. Azután '90 után megvette a Siemens, megszüntette a gyártást utána pedig részlegesen lebontotta a műhelycsarnokokat és felépített egy manapság szokásos akvárium jellegű irodaházat.
Jelenleg a SIEMENS magyarországi üzleti központja.
Gyártás "természetesen" nincs.

Hozzá kell tenni, hogy persze ez a helyzet magával rántott egy sor kisebb a Telefongyárnak bedolgozó vállalatot.

Na ezt nem engedték pl. sem a csehek, sem a lengyelek, de még a szlovákok sem!
A Skoda, a Tátra ma is híres és jó márkák, vagy pl. a lengyel egykori PAFAWAG vasúti kocsigyár, amely az ALSTHOM leányvállalataként most is termel más néven.
Ott készültek az M2-es metróvonalon most forgalomba állított Alshom metro szerelvények is.
Az Ikarus megszűnt a lengyelek meg ontják a Volvo licencia alapján készült autóbuszokat - amelyek strapabírás szempontjából meg sem közelítik az egykori Ikarus gyár hasonló gyártmányait...
lbs
@miazavalami: folyt.:

A szomorú példákat lehetne még sorolni, az elmúlt húsz év vádirataként, az Antall és bagázsa, meg a libsi kormányok által elkövetett történésekért.
miazavalami
@lbs: Ez így van. De akkor is amikor a Kádár korban nem engedték a fejlesztéseket sokkal erősebb volt a gazdaság, dacára annak hogy vissza akarták szorítani. Az is igaz , hogy a rendszerváltás után szétszedték amit tudtak , és elsorvasztották . De nem hinném hogy az Orbán kormány tesz is valamit azért hogy erősödjön a gazdaság...
dubitus
Szenvedálybeteg-e az, aki a Szeretett Vezetőnk születésnapjára - szenvedélyes szeretete által - hálaadó szentmisét celebráltat?
Ha igen, ők sem mehetnek szavazni? - hiszen a fenntartás és gondolkodás nélküli szeretet is szenvedélyes, aki ebben szenved, az bizony szenvedélybeteg!
miazavalami
@marlin: A szájnyalogatás nincs benne!! :-))
magyarbakancs
@lbs: Tisztelt IBS!
Sajnos nem jól tudja mert az alkohol betegnek is járt nyugdíj meg a drog függőnek is még akkor is ha hülyére itta az agyát és szúrta magát..
Mert szenvedély beteg is beteg lásd drogfüggő,alkohol beteg,nyerő gép függő,.
Az más ,hogy én vagy ön ezzel egyet ér vagy sem.
lbs
@miazavalami: A gazdaság úgy volt "erősebb" hogy Fekete János vezényletével beléptünk a Világbankba, és az IMF-be.
Az "erősebb" gazdaság titka az ezektől a pénzügyi szervezetektől felvett hitel volt - amelyet most próbálunk visszafizetni. Az igen magas kamatok miatt ez szinte lehetetlen.
Ekkoriban léptünk (Késő Kádári kor) rá arra az adósságspirálra - amely az adósrabszolgaságba vezetett bennünket.
Ezért kellett - többek között - nyúlni a "családi nagy ezüsthöz" az állami javak privatizálásnak hívott elherdálásához.
Az eredmény közismert.

A libsik kedvenc szlogenje: "Az állam a legrosszabb tulajdonos!" álságos és hazug.

Itt merül fel azonnal azok közvetlen felelőssége, akik a kormánytagok részéről ezt hangoztatják.
Ugyanis az állam tulajdonjogát ők képviselik az általuk elfoglalt pozíciójuk révén.
Tehát saját magukról mondtak meglehetősen lesújtó ítéletet!

Hogy ez mennyire nem igaz, arra történelmi példák vannak.
Pl. 10%-os állami tulajdonban jött létre a Magyar Kir. Államvasutak, (MÁV) a Magyar Posta, a Magyar hajózási Rt., a MHRt.
Ha rosszul működtek volna, akkor nem értek volna meg ennyi működési időt.
Pl. a MÁV-ot gyakorlatilag 1968 óta igyekszik a mindenkori kormány - kis szünetekkel - tönkretenni a mindenkori hazai kormányzat, ennek ellenére - Baross Gábor úgy összehozta hogy ha döcögősen - még ma is működik.
(Kérdésem, melyik gép működik jól, ha üzem közben folyamatosan szánt szándékkal rongálják, rombolják???)

Szóval a nagy néptömegek továbbszegényedése egy jóval komplexebb folymat, mint ahogy azt a libsi médiák közreadják!
És talán 23 év óta most kezd körvonalazódni annak, hogy végre kezdhetünk kimászni abból a gödörből, amelybe Fekete János és még sokan mások vezérletével, boldogan és dalolva kezdtünk lemászni!
miazavalami
@lbs: nem hinném , hogy most azt az adósságot nyögjük amit Kádár vett fel. Az minimális része annak amit azóta felhalmozott az ország!
kata53
@Vasárnapiiskolás: Egxyenlőre, de remélem fog!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.