A Fidesz arra kéri az ügyészséget, hogy adjon tanúvédelmet "a Czeglédy-Gyurcsány-ügy" tanúinak – közölte Budai Gyula, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Azt mondta, az elmúlt napokban Gyurcsány Ferenc és a baloldal teljesen összezárt Czeglédy Csaba, "a Gyurcsány-párt és az MSZP titkos pénztárnoka" mellett.

Szabadlábra helyezése után az ügyvéd elsőként a korábbi miniszterelnökkel egyeztetett

- tette hozzá.

Budai Gyula úgy fogalmazott, Gyurcsány Ferenc és az MSZP teljes védelmet ad egy köztörvényes bűnözőnek, egy "durva adócsalónak". Ebből is látszik, hogy a korábbi kormányfő és a baloldal "legmagasabb politikai szinten jóváhagyott korrupciós ügyéről" van szó – jelentette ki.

Azok, akik tudhatnak róla, valójában mi folyt a bűnszervezetben, hová tűnhettek az ellopott milliárdok, valószínűleg nem mernek beszélni és vallomást tenni, hiszen azt láthatják, hogy Gyurcsány Ferenc és az MSZP falaz Czeglédy Csabának. Ezért a Fidesz azt kéri az ügyészségtől, adjon tanúvédelmet ezeknek az embereknek

- nyomatékosította a képviselő.

A Fidesz arra kéri az ügyészséget, hogy adjon tanúvédelmet "a Czeglédy-Gyurcsány-ügy" tanúinak

Czeglédy Csaba várakozik az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre a Szegedi Járásbíróságon 2018. március 3-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A szakértő szerint Czeglédy Csaba ügye nem egyedi

Czeglédy Csaba ügye nem egyedi, az elmúlt tíz évből számos olyan példát lehet hozni, amikor rendeltetésellenesen gyakorolták a képviselőjelöltek a mentelmi jog intézményét, így a jogalkotónak érdemes lenne felülvizsgálni azt

- mondta az Alapjogokért Központ igazgatója a Kossuth rádió 180 perc című műsorában kedden.

Szánthó Miklós jelezte:

a mentelmi jog a képviselők védelmén keresztül biztosítja a parlament zavartalan működését, azonban a rendszerváltáskor kialakult jogi hagyomány kiterjesztette a mentelmi jogot a képviselőjelöltekre is.

A mentelmi jog egyrészt a képviselő szólásszabadságát, másrészt a büntetőeljárások alóli feltételes mentességét biztosítja mandátuma alatt – mondta az igazgató. Ebből következik, hogy a mentességek arra az időszakra vonatkoznak, amikor már fennáll a képviselői mandátum vagy képviselő-jelöltség státusza – fűzte hozzá. Hangsúlyozta: Czeglédy Csaba esetében ez fordítva történt, mivel ellene előbb indítottak büntetőeljárást, minthogy jelölték volna.

Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás.

A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka-közvetítéssel foglalkozott. Céljuk az volt, hogy a bűnszervezet élén álló és a Human Operator Zrt.-hez köthető személyek, az azt követő szinten lévő közvetítő cégek, illetőleg a céghálózat alján levő és strómanok által vezetett kilenc iskolaszövetkezet segítségével a diákmunka közvetítés után járó közterhek megfizetését elkerüljék. A gyanú szerint a bűnszervezet 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy az iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg.

A Csongrád Megyei Főügyészség január 26-án újabb nyomozásra jelölte ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Csongrád Megyei Vizsgálati Osztályát. Az eljárásban újabb bűncselekmény az öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett gazdasági csalás bűntettének megalapozott gyanúja merült fel.

A politikust független képviselő-jelöltként csütörtökön délután vették jogerősen nyilvántartásba a Vas megyei 1-es számú választókerületben. Ezért az ügyészség döntött a nyomozás felfüggesztésesről, megszüntette a gyanúsított előzetes letartóztatást. Miután a legfőbb ügyész indítványára – mely az újabb bűncselekményre is kiterjedt – a Nemzeti Választási Bizottság jogerősen felfüggesztette az országgyűlési képviselőjelölt mentelmi jogát az ügyészség a nyomozás folytatását rendelte el. Péntek este ismét őrizetbe vették, és indítványozták előzetes letartóztatását; a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírája hétfőn harminc napra elrendelte az előzetes letartóztatást.

Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben.

Gurcsány is megszólalt

Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását hétfőn délután rendelte el ismét a Szegedi Járásbíróság. 

A bíróság osztotta az ügyészi álláspontot, amely szerint a gyanúsított esetében fennáll a szökés, elrejtőzés, az eljárás meghiúsítása, valamint a bűnismétlés veszélye.

A bíróság megállapította azt is, hogy jogszerűen vették őrizetbe a gyanúsítottat pénteken – közölte a csoportvezető ügyész.

Hankó Faragó Miklós, Czeglédy Csaba ügyvédje a döntés után újságíróknak elmondta, fellebbeznek a nyomozási bíró döntése ellen. A védő álláspontja szerint Czeglédy Csaba mentelmi jogát egy újabb bűncselekmény, gazdasági csalás gyanúja ügyében nem függesztette fel a Nemzeti Választási Bizottság, mivel azzal addig meg sem gyanúsították ügyfelét.

Czeglédy Csaba a tárgyalóteremből kijövet azt mondta, a „jogállamiság megcsúfolása, ami történt”.

A csaknem háromórás nyomozási bírói ülést a bíróság folyosóján végigvárta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Molnár Csaba, a párt európai parlamenti képviselője, valamint Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége is.

A Fidesz arra kéri az ügyészséget, hogy adjon tanúvédelmet "a Czeglédy-Gyurcsány-ügy" tanúinak

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke várakozik a Szegedi Járásbíróság folyosóján, ahol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai vezetik Czeglédy Csabát az előzetes letartóztatásáról döntő nyomozási bírói ülésre 2018. március 3-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Gyurcsány Ferenc még a tárgyalás előtt azt mondta:

a kormánypártok és a hozzájuk közel álló médiumok a legelső perctől kezdve azt a hamis, megalapozatlan és hazug látszatot kívánják kelteni, hogy Czeglédy Csabának köze van a demokratikus ellenzéki pártok finanszírozásához, sőt, még tiltott pártfinanszírozás is szóba került.

Az atv.hu cikke szerint Gyurcsány Ferenc azt mondta: gyáva a miniszterelnök.

Azt tudom neki mondani, hogy személyemben emberére talált. Amikor arra próbálják meg rávenni Czeglédy Csabát, hogy hamisan tanúskodjon ellenem, akkor nyilvánvalóan azon túl, hogy gazemberek, bűncselekményt követnek el

– tette hozzá a DK elnöke.

Gyurcsány Ferenc szerint mindez nem marad következmények nélkül, amelyek jogállamiak és jogszerűek lesznek majd

- írta meg az atv.hu.

A Fidesz szerint Czeglédy az MSZP és a DK közös titkos pénztárnoka

Az MSZP és a DK közös titkos pénztárnokának nevezte a költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csabát Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti politikus úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc hétfőn is rohant Czeglédy Csabához. 

Czeglédy Csaba a Gyurcsány-párt és az MSZP közös titkos pénztárnoka. Teljesen egyértelmű, hogy ezért védelmezik őt, ezért tesznek meg mindent, hogy kikerüljön az előzetesből, és hogy mentesüljön a felelősségre vonás alól az ellene indult büntetőeljárásban

- mondta hétfőn Budai Gyula. Szerinte ezért gyűjtöttek neki ajánlásokat is és akarták a mentelmi jog mögé bújtatva kihozni az előzetes letartóztatásból.

Forrás: MTI, ATV

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr. prédikátor
budigyula! te mi az anyád picsáját kavarsz???!!! remélem rágalmazásért és becsületsértésért megszívatnak, úgy hogy a szaros gatyádat is leperlik rólad!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Ez a budai egyre nagyobb f@sz ... Ugyan ki veszelyeztetne egy nem letezo bunugy nem letezo tanuit? Mert peldaul Gyurcsany is lehetne tanu, mint Dobrev Klara is: akkor most oket eldugjak az emberek elol??? Vagy mit akar ez a szopornyicas idiota elerni???
Katalina62
Hát erre már tégyleg nincsenek szavak! Legalábbis nyomdafestéket tűrőek nincsenek!
bencemacska
"Rejtett tartalék" itt a lehetőség számotokra!
Yoda69
budai, te lejart lemez vagy. Meg sajat partod se figyeli amit bofogsz.
nyanya001
Közölte a Budai aki halottakkal üzletelt !
Na elmentek a retkes anyátokba !
Sziszifusz
A hamis tanú is tanú. Az ő védelme, kilétének titokban tartása, különösen fontos lehet.
karma1
A DK meg arra keri a fideszt, hogy ne ugasson bele a torvenyes eljarasok lefolytatasaba, oszt jonapot
Mobil123
Miért is kell tanúvédelem? ha van bizonyítéka bárkinek is bárki ellen akkor van vagy legyen annyi vér a pucájában hogy kiáll . Ha meg nincs akkor meg annyi...
szép új világ
A hülyeségben még mindig a rezsibunkó vezet, igaz már csak egy orr hosszal. Gyula már ott liheg szorosan a nyomában.
dr. prédikátor
budigyula! te mi az anyád picsáját kavarsz???!!! remélem rágalmazásért és becsületsértésért megszívatnak, úgy hogy a szaros gatyádat is leperlik rólad!!!
nezelodo
A Gyulus felolvasta az ítéletet, amit még előbb fel kell deríteni, és a bíróságnak el kell a tettest ítélni. Rendben, a fiúkon már kár számon kérni a jogállamiságot, de mégiscsak a nyomozóhatóság, és a bíróság dolga, és nem a Budi Gyuláé.
relatív
Most már biztos, hogy a DK pénzügyi helyzete megerősödik, hiszen rágalmazói ( bizonyos olyan személy kivált, aki már többször támogatta a Pártot ) erre ismét alkalmat adnak...

Kész röhej, hogy mennyire rugóznak a volt miniszterelnök személyén, bár erre nem sok reményük lehet, hiszen tőlük eltérően a volt miniszterelnök élete nyitott, és becsületes !!!
Madácsi Pali
Budai április 9-re készül, amikor már nem lesz mentelmi joga.
kereső
Az "állampárt" takarodjon az igazságszolgáltatás környékéről! Nem diktatúrában vagyunk hé.ahol le lehet adni az ügyészségnek,a biróságnak az itéleteket, az elvárásokat.Vagy én tévedek?
kereső
Budai,te agyatlan, milyen Czeglédy-Gyurcsány ügyről hablatyolsz? Vagy van még valami a tarsolyotakban? Na majd figyeljük az origót/ nem bocsájtom meg a telekomnak,hogy eladta/,meg a prostisrácokat,hogy tudjuk legközelebb kinek rendeltek bilincset.Igazságszolgáltatás?Van még?
sokanvagyunk
A rendszerváltás óta politikai gyakorlattá vált gyanúsítottat bűnözőnek beállítani, valamint jogerős bírósági ítélettel bűnözőket - akiket még portaszolgálatra sem alkalmaznának - mentelmi joggal politikai pályára állítani.
namihami
Pöszegyuszi, ennyi? Nem sok...pont annyi, amennyit egyébként is ér a személyed.
rohács1926
„Azok, akik tudhatnak róla, valójában mi folyt a bűnszervezetben, hová tűnhettek az ellopott milliárdok, valószínűleg nem mernek beszélni és vallomást tenni, hiszen azt láthatják, hogy Gyurcsány Ferenc és az MSZP falaz Czeglédy Csabának. Ezért a Fidesz azt kéri az ügyészségtől, adjon tanúvédelmet ezeknek az embereknek”
No, látjátok, ettől féltem. Egy korábbi kommentemben majdnem leírtam, hogy ez lesz a következő lépés a hatalom részéről, de nem mertem. És most bekövetkezett.
Tudjátok ez mit jelent: Ha már Czeglédy nem volt hajlandó előkészíteni a cellát Gyurcsánynak, a Czeglédy mellett letartóztatottak közül – „némi” ráhatásra – valamelyik csak megágyazza a cellát Czeglédynek.
Megcsinálhatták volna ezt „titokban” is, de már ott tartank, hogy mehet nyíltan a dolog; a párt irányt szab az igazságszolgáltatásnak. Nekem ez nem új; így volt a Rákosi időszakban és a korai Kádár szférában is.
Nessy
Tényleg ellopták az igazságból az "i"-t, és maradt a GAZSÁG!
Egy előny van, hogy bár a koncepciós pert végig csinálják, de legalább a bitó nincs a végén! Sokak legnagyobb bánatára!
Komolyan mondom, egy sorozat gyilkost tisztességesebben kezelnek, mint egy ellenzéki "gyanúsítottat"!
Hívek! Jöhet a hozsanna! Csak nehogy egy rossz mondatért ti kerüljetek sorra!
namihami
Szerintem pedig a tanúvédelem teljesen jogos.
Csalk éppen nem a Gyurcsány és az MSzP miatt kell védeni őket, hanem a Fidesz-féle ""meggyőzések"" ellen. Láthattuk, hallhattuk a Czeglédy szájából, hogy mivel nyitott odabenn a vizsgáló:: ""Vallj a Gyurcsányra és a lakat leesik az ajtóról."". Nem tette, sőt neszélt a tv-ben, Félnapig volt szabad. Bentről nem tud teríteni a fiúk ellen. Az ideiglenes cél ezzel az ügyészség részéről teljesítve. Na, ez ellen kellene a maximális védelem.
tudode
Pardon!
.
Az öszöd már elment, a múltté annyi változással, hogy
.
Valami MEGVILÁGOSODÁS, v ellenkezője Elios-t ELTAKARJA A SÖTÉTSÉG a "soros", v mi a NARANCSOS BUKTA reggelire, ebédre, früstökre, vacsorása " V A N nem, "de" bár???
bencemacska
@nezelodo: ma, 12:27
És ki emel vádat?
A halottak adatait felhasználó Büdi???
nezelodo
@bencemacska: Ilyen aprósággal ezek nem foglalkoznak, a vádemelés magas szinten megtörtént, közben ábrándoznak, mivel lehetne hizlalni még a gyanúsítást, és mivel lehetne rávenni a palit, hogy bemószerolja az Orbánt porig alázó Fletót. Aztán lezajlik (ha) a választás, aztán már nem lesz érdekes, addig, amíg egyszer bal lábbal nem ébred Európa megmentője.
CsipkeRózsa
@karma1: Talán hamis tanúkat akarnak beszervezni Czeglédy ellen, amit titkolni szeretnének, hogy ne értesüljünk róla.
bencemacska
Most a Fidesz utasítja az ügyészséget, vagy egyenesen Budai?!
Szerintem egyiknek sincs joga hozzá!!!
Az ellenzéknek már csak e miatt is ordítani kellene!
desiro
@CsipkeRózsa: Ez nagyon jó feltételezés!!!
desiro
Kik a tanuk? Van 1-2 50 körüli és 1-2 diák akiket meglehet félelmíteni, vagy egy kis apró pénzért vállalják.
Eladott Ország
170 év után ugyanott tartunk,nincs szólás szabadság,mert aki szólni mer,láthatjuk mit művelnek Hódmezővásárhelyen,képviselőnőt kirúgták, mert kiadta az Elios ügy iratait,ezt minek nevezik?megtorlásnak.Nincs sajtó szabadság 99 % tájékoztatás a kormány kezében van,semmilyen tájékoztatás nincs,csak butítás,ezért lehet 27%-al két harmadot szerezni.
Zeta
Már megint a Budai, aki , mint "bíró" ítélet nélkül vádol meg , az ártatlanság vélelmével megilletett embert, mint tette már annyiszor!
Bizonyíték nélkül vádol meg két pártot, Ceglédy mint pénztáros!
Mikor fog már előállni bizonyítékokkal? Mikor fogja már megérteni, hogy a fidesz hierarchiában így, ezzel a köpködéssel sem kell! Ki szorul az elit körből , csak acsargónak tartják!
Eladott Ország
@Zeta: A fideszesek szerint a 72-73-74-75. helyen levőknek van okuk izgulni, mert ott már billeg, hogy bekerül-e valaki vagy sem a listáról. Hollik István pedig csak a 132., de ők indulnak egyéniben. Répássy Róbert volt igazságügyi államtitkár még ennél is hátrébb van, a 144. helyen, utána kettővel pedig Budai Gyula következik. Náluk is hátrébb került a kiemelt beruházásokért felelős kormánybiztos, Fürjes Balázs csak a 164. Úgyhogy el fogunk búcsúzni, Budai Gyula elvtárstól, egy picsaszájú volt mszmp-s levitézlett katonai ügyésztől.
advocat
Budai uram! Régen tetszett katonai ügyész (és MSZMP tag) lenni! Mert azóta van már tanúvédelem. Soroljam ha elfelejtette volna, mert már nincs komenizmus!
1) Tanú kérheti, hogy adatait és személyét kezelje zártan a rendőrség, bíróság! Az iratokba, mint 1-es, 2-es, stb. számú tanúként lesz feltüntetve.
2) Ki lehet elektronikus eszközök használatával hallgatni, hogy nincs ott a tárgyaláson. Sem. Neve, adatai titkot képeznek.
Ha ez kevés, mondjon még valami újat! Ha tud!
kisrigó
@CsipkeRózsa: Szinte biztos, hogy arra készülnek, hogy kitaláljanak vádakat, "bizonyítékokat", amiket a tanúvédelemre hívatkozva nem mondják meg, hogy honnan származnak. Nagyon aljas machináció, de az életükért küzdenek! Hamis vádakat, bizonyítékokat hogy lehet cáfolni? A "védett tanút " ki láthatja, vagy csak úgy bemondják, higgyétek el, mert én mondom!?
Zeta
@Eladott Ország: aki azzal vádolta meg , mint katonai ügyész , volt katona" társait", hogy üzérkedtek lakasokkal. Holott ő ugyan ezt tette a saját szolgálati lakasával, törvenyesen eladta. Jellem!?
mackoka46
Kéri az ügyészséget, hogy a kormány megmegbízható hamis tanúi...
Tróger budigyula húzd le már magad, utánad az özönvíz !
Pálinkafőző Rézüst
Röviden: a zannyukat. Hosszabban: inkább nem írnám le...
Nessy
Ma úgy látszik a Budaí volt az ügyeletes igehírdető. Mondott a hiradóban is akkor baromságokat, hogy kuyát nem szabad a tv közelébe engedni, mert megvész szegény pára.
Desischado
Mi a manó, ennyire vagyunk már?! Justitia szerintem bömbölne szegény, mert ami itt folyik, az messze nem jogállamiság, jól mondta Czeglédy Csaba! Ez a nyomoronc, hazug budai nyíltan hamis tanúzásra biztat! Ennyire féltek Gyurcsánytól, büdös férgek?!
F_Viktor
Nem halkan kérdezem, kijaza fityesz, meg fityesz frakció, akik bárkit megvádolhatnak, következmények nélkül hazudhatnak?!
terlasz
Ez az ember a gátlástalan silányságával válhatott Orbán öklévé!
quadrocopter
Tudja valaki, hogy a horda milyen jogcímen "kéri" az ügyészslget, amikor semmilyen minőségben nem vesz részt a büntető eljárásban?
A hatályos Be.-ben nincs ilyen lehetőség, csak azé'...
Eladott Ország
@quadrocopter: A fidesz az állampárt jogán nem kéri, utasítja a hatalmi ágakat. A többpárti demokrácia megszűnt létezni.
kukac50
A Fidesz tanúvédelmet kérjen a Tiborc ügyben Farkas Flórián, Simicskó és az Olaf által feltárt 42 csalási lopási jogtalan eljárás ügyében!
Yoda69
@terlasz: Ez orban okle? Akkor a fuhrer nem tette volna kieso helyre a listan.
Bar ugyis mindegy, mert orban is megy a levesbe Aprilis 8.-an

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.