A fordulat éve lehet 2019 a klímaváltozás elleni harcban, és nem szabad elszalasztani ezt az esélyt – hangoztatta Áder János köztársasági elnök a diplomáciai testületnek adott fogadáson hétfőn Budapesten.

Riasztó híreket hozott Áder János
Fotó: Kovács Tamás/MTI

Az államfő kiemelte: a 2019-es év "udvarias kopogtatás helyett – néhány újabb riasztó hírrel – rúgta ránk az ajtót".

Havanna óvárosát elöntötte a tenger, a cunami után heves esőzés sújtja Indonéziát, brutális a hőhullám Ausztráliában, rekordméretűre csökkent a jégtakaró az Északi-sarkon és Grönlandon, és már a korábban stabilnak látszó Antarktiszon is jelentős a jégolvadás

- sorolta.

Úgy fogalmazott, "mázsás súlyú kérdések nehezednek ránk", és a megválaszolásukhoz, megoldásukhoz szükséges idő vészesen fogy.

Áder János szerint el kell dönteni, mit kezdünk a felgyorsulóban lévő klímaváltozással. "Fogadkozásaink ellenére" ugyanis tavaly is nőtt az üvegházhatású gázok kibocsátása – emlékeztetett.

Felidézte: a párizsi klímakonferencia óta több mint három év telt el, és az elmúlt évek tárgyalásai "sovány eredményt" hoztak. Katowicéről is jó hírként legfeljebb annyi mondható el, hogy a párizsi megállapodás összeomlását elkerültük – vélekedett, az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 24. ülésére utalva.

Hangsúlyozta: "ma távolabb vagyunk a kétfokos céltól, mint három éve Párizsban voltunk". Ugyan van már szabálykönyvünk ahhoz, hogy 2021-ben megkezdődhessen a párizsi megállapodás végrehajtása, de

nincs elég bátorságunk, hogy az elszabaduló klímaváltozás megállításához szükséges döntéseket meghozzuk

- közölte.

A 2015-ös párizsi éghajlatvédelmi egyezmény egyik célja a globális átlaghőmérséklet emelkedésének 2 Celsius-fok alatt tartása.

A köztársasági elnök hangsúlyozta: "korábbi gondolkodásmódunkkal" sem a népességrobbanás, sem a termőföldpusztulás, sem a biodiverzitás hanyatlásának problémáját nem fogjuk megoldani, mint ahogy a társadalmi, szociális, egészségügyi, gazdasági gondjainkat szaporító vízválságét sem. Az az út, amelyet az utóbbi 200 évben követtünk, már több környezeti és társadalmi adósságot halmoz fel, mint amennyi értéket teremt – fűzte hozzá.

Kiemelte: az igazi tét nem a légkör állapota, hanem társadalmaink, az emberi civilizáció jövője. A legfontosabb, hogy megváltoztassuk szemléletmódunkat – magyarázta.

Áder János kifejtette: nem elég tudni, mi számít értéknek a társadalmaink jóléte és túlélése szempontjából, látnunk kell azt is, hogy cselekedeteink miként gyarapítják vagy apasztják társadalmaink fenntartható jólétének és túlélésének esélyeit.

Mai problémáink többségét mi magunk hoztuk létre, ki mástól várhatnánk hát a megoldást? – tette fel a kérdést.

Az államfő rámutatott: minden országban bőven lesz tennivaló, hogy 2019 a fordulat éve lehessen, és nem szabad elszalasztani ezt az esélyt.

Kijelentette: van remény, hiszen

a technológiai tudásnak javarészt a birtokában vagyunk.

Az átalakulás-átalakítás költsége ugyan óriási, de ma még nem akkora, hogy ne tudnánk azt előteremteni, és az együttműködés nemzetközi feltételei is adottak – vélte. Hozzátette: csak bátorság kell, hogy a jövőnket szolgáló döntéseket meghozzuk.

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Már az riasztó, hogy megjelentél. Minket a fideszcunami sújt, nem a klimaváltozás. Ennek kell megálljt parancsolni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
SystemError
Attól, hogy ilyen témával foglalkozol még B.SZ1G vagy hiába mondták a tanácsadóid, hogy ez segít
simmering73
Már az riasztó, hogy megjelentél. Minket a fideszcunami sújt, nem a klimaváltozás. Ennek kell megálljt parancsolni.
tudode
Nevetséges ez a KLÍMAVÁLTOZÁS iránti aggodalom, ha rátekintünk a Földgömbre.
.
Elterelés arról, hogy képtelen a NEMZET EGYSÉGÉT egyben tartani PÁRTKATONAKÉNT!
.
Nem vette észre, hogy miközben a TENGEREKÉRT aggódik, GYÁSZINDULÓT KELLENE vezényelnie az ELTEMETETT DEMOKRÁCIA miatt, amelyben cinkosként vesz részt:
.
------ Eltemetett demokrácia – Vörös Imre volt alkotmánybíró szerint államcsíny történt
.
www.vasarnapihirek.hu/fokusz/eltemetett_demokracia_voros_imre_volt_alkotmanybiro_szerint_allamcsiny_tortent
.
A PECÁZÁS kevés ahhoz, amelyre a HONFOGLALÁS ÓTA NEM VOLT PÉLDA, amúgy közjogilag érvénytelenűl!
.
???
justhpeter
Áder az abszolút hiteltelenség csúcsán.
csak úgy....
Janikám ,mi lesz Paks II.vel ha valamikor kész lesz ? Mig a volt haverod a gundelba a friss szeretöjével,te meg emészted magad a környezetünkér? 400 óra + munkát neked, évente de nem pecázásból!
division
Tudjuk már jó ideje hogy komoly gondok lesznek a klímaváltozások miatt, de sajnos Jani ezt nem te fogod majd megoldani, mivel maga a világ sem akarja (sajnos). Eleve megelőzni kellett volna, a természet bosszút áll lassan, ez elkerülhetetlen már.
Keletiszel
Áder, egy ajtóval arrébb! Ugyan kinek az erkölcsi támogatásával fogják annak a brazil őserdőnek a fáit irtani, amely a Föld oxigèn-háztartàsának 20 százalékáért felelős?
csipetke
Minket már az is boldoggá tenne egyelőre,ha a fidesz kitakarodna az életünkből,az üvegházhatással majd aztán foglalkozunk.
Ádernek a klímaváltozás olyan,mint a struccnak a homok:-beledugja a fejét,és semmit nem lát.
solidedge
Áder megtalálta a helyét a világban. Meteorológus lett.
csak úgy....
@division: Érdekes,hogy épp az orbán kormány szavazott az EU ba és az ENSZ be az esetleges megelözézi lehetöségek ellen...
interceptor
Arra válaszolj Áder, hogy a fidesz miért gyűlöli a fákat és vágatja ki tömegével mindenféle ostoba indokkal?!!
papa.49
Bajuszosszar a Liget fái neked nem hiányoznak tetű, amihez hozzáértek azt szarrá változtatjátok !!!
A 44 főút építése ürügyén az igazán jól termő Alföldi földekből számlálatlanul vertetek lébe több száz hektárt !!!
Nem ugatni kéne a jégsapkákról, hanem itthon megtenni azt amit lehet, de te csak pofázol
minimunkásőr !!!
csak úgy....
@Pegero: ha mondod ,hogy mikó lesz a szülinapod,akkor kapsz tölem egy nyenyerét...
egyszerü hangszer, pont a te tehetetlen falytádnak...
F_Viktor
Halkan kérdezem a bajuszosszartól, hogy mit tett pl. az ellen, hogy orbánék ne adják el Magyarország szén-dioxid-kvótáját? Hogy orbán ne pénzt csináljon a tudatos környezetszennyezéssel?
Nem pofáznod kellene bajuszosszar, hanem tenni a környezetünk védelméért!
Bajuszosszar, ehhez is ugyanolyan hülye, hazug vagy, mint minden máshoz!
Sámannus
Kedves töltőtollunk!
A te hadoválásod annyi mint egy babafing.
Megcsócsálom:
A panelprogramot leállítottátok, az uniós pénzeket lenyeltétek, A falvaik megrekedtek a nyomorban totális demagógia nálad jár a csúcsra, mert nem mondtad a csürhédnek egyszer sem hogy rossz az irány, és aláírtál minden szemetet amit eléd toltak.
csak úgy....
@Pegero: te egy illen nyenyere típus, láttam én azt rögvest .
oszt sikerült fölcsalogatni magadhoz valakit az idesanyád föztjivel?
ha nem,akkor gyakorolhatsz a nyenyerén ...
division
@csak úgy...: Lehet, meg ugye ott a rengeteg szennyezés, esőerdők letarolása, a gyárak inkább kifizetik azt a nevetséges büntetést mintsem hogy kiépítsenek normális szűrőberendezéseket. Ide vezetett a világ pénzéhes embereinek az ámokfutása, amit sajnos a gyerekeink fognak igazán megsínyleni.
csak úgy....
@Pegero: törödnél inkább magaddal? gondolom,hogy te holnap dél tájba fidelitas gyülésre mész,beszámolni a történtekröl ...
nagyon szerethet téged a szüléd,hogy még mindíg etet és gondoskodik rólad! böcsüld meg...
csak úgy....
@Pegero: messziröl jött@Pegero: ...ösmered a mondást?
egy kukkot sem hiszek neked!
csak úgy....
@Pegero: te KISZ titkár családból származol ? ...szóval,te genetikailag vagy az,aki vagy.
human
Szerencsére nekünk itt egy Orbán. Ő a cunamitól is megvéd minket. Sőt már meg is tette háromszor. Volt cunami? Nem. Naugye!
Desischado
Vizet prédikálsz, és bort iszol, te bajszos sz@r! Itthon meg irtjátok a fákat, hogy a többiről ne is beszéljek!
dr. prédikátor
Káderjani ! te bajuszos szar!!Az nem zavar hogy itthon mennyi fát irtottak ki meggondolatlanul???Annyi vagy te mint a lepke fing!
Eladott Ország
A másik riasztó hír a bajszos szarnak és bűnöző politikai prostituált bandájának, hogy 2019-ben végleg eltakarodtok a 3,14csába, a bűnösök meg a megérdemelt helyükre oszt jó napot.
Yoda69
Budapesten pedig 59-en fagytak halalra, miutan alairtad a hajlektalan torvenyt te szarhazi geci!
papa.49
@Horizont: Ez már az emlékezetes bazsalaca köztársasági elnökké választásakor kiderült !!!
Eladott Ország
Áder „Világmentő” Jánosunk évről évre egyre jelentősebb környezetvédelmi fejtegetésekbe bocsátkozik – na, ha még ez se segít ezen a sárgolyón, akkor sajnos a helyzet tényleg reménytelen, és a kereszténydemokratákat leszámítva mind meghalunk.
KisGenyo2
Bátorkám a túlórás törvény javít ezen?
Eladott Ország
Én nem tudom, a hülyeséget meddig lehet még spilázni. Úgy tűnik, a végtelenségig, majd egy kicsit azon is túl. Áder János, egy nem létező köztársaság elnöke, aki egy nem létező Alkotmányra esküdött fel és akinek nagyságrendekkel fontosabb a globális felmelegedés problémája, vagy a timbuktui háromfülű gyík megmentése, mint a Magyarországon kínlódó rokkantak, betegek, fogyatékkal élők, öregek életének emberivé tétele, új dimenziót találta a kibontakozásra. Nem szólalt meg az érvénytelen népszavazást követően, de nem szólalt meg a gyűlöletkampány idején sem és nem szólalt meg egyetlen egy olyan esetben, amikor a kormány a jogállamot, a civil szervezeteket, a szociális hálót, az oktatást, az egészségügyet, a demokráciát cincálta szét. Áder nem szólalt meg a sajtószabadság védelmében. Ő csak az újévi köszöntőben szokott megszólalni és összehordani annyi gagyi közhelyet, hogy a kutya megveszne tőle, ha hallgatná. És most megszólalt Áder, a köztársasági elnök, aki ott sem volt sehol, semmiről sem tehetett és az égvilágon semmi mást nem akart soha, mint megúszni ezt az egészet és horgászni. Vagy baromságokat beszélni. Mindenkinek megvan a felelőssége abban, ami evvel az országgal történik. Mindenkinek. Áder Jánosnak is. Nem fog működni a sunnyogás, az elhallgatás. Ezt nem fogja megúszni. Az ország sem, Áder János sem.
Peller Anikó
@Eladott Ország: Nana, a globális felmelegedés problémája valóban nagyságrendekkel fontosabb mindennél, MINDENNÉL. A puszta létünket fenyegető drámai változások vannak a nyakunkon. Rokkantnak és nem rokkantnak. A férgese persze hamarabb pusztul.

Azon lehet vitázni, hogy e nyomorultnak nem ez lenne a dolga, de a felmelegedést kisebbíteni az olyan trumpos beszólás.
kissé felnőttem
ennek a bolygónak már lőttek, főleg az ostoba öncélu barátaid, a kaptárban csak here van dolgozó az elment Londonba.
Amihez ész kell vagy kellene azt a
génjeitekben NEM tartalmazzátok. PLD: együttélési szabályok a saját nemzeted tagjait le hazaárulózzátok
János ez az alja ám mindennek meg az alfája és omegája
. Kövér önkény ül a parlamentben egy gyom, ki kellene gyomlálni a kertet hogy termő legyen. Feltételeket szabnátok a nőknek hogy ki ne haljon a nemzet Amit tesztek ez pont mindezt meghazudtolja. se pénz se lehetőség, sem feltétel hát akkor szüljön nektek a 99 éves sárkány12 fejü utodokat.
ezt azért irtam mert csak papiron vagy pártsemleges.igaz maradj csak hohohó a nagy horgász aztán ugy jársz mint AZ öreg halász és a tenger = ha nem olvastad röviden : felkopik az álad, Csornaiassan EHES maradsz
nezelodo
@interceptor: Hamarosan a kandeláberek kerülnek sorra, ugyanazért mint a fák.
nezelodo
Vészjósló a klímaváltozás már ma is, de Áder nem megoldani szeretné, hanem állást keres az ENSZ-ben, mert kitelt a becsület. Hiába írt alá mindent amit elétettek, Orbánnak új férfi kell, (bútort cserél a kupiban), de a lányok ugyanolyan közönségesek és szutykosak maradtak, mint eddig.
Eladott Ország
@Peller Anikó: ma, 10:14; Bajszos szarnak a környezetvédelmi , vízimérnöki tevékenysége csak pótcselekvés a fidesz/kormány és saját mocskának az elfedéséhez és a túléléshez.
nezelodo
@Eladott Ország: Brüsszelbe már nem küldheti, hogy nézne ki ott egy horgász a lepedőakrobata, a homár, az állandóan pityókás alkoholista és egyéb fideszes kegyvesztettek társaságában?
1magyar
A gazdag harácsolókat kellene meggyőzni erről, mert az ő érdekükben történik a legnagyobb környezetszennyezés.
Pedig ők is vesznek a pénzükkel együtt.
cikicakk55
Áder igazán foghatná a pereputtyát és mehetne előőrsnek a Brazil őserdőbe. Építse nádból( ne fából) kunyhókat Orbánéknak,mert talán a kígyók és a krokodilok még elviselik a jelenlétüket.Jobban járnak ha elkezdik építeni ott a jövőjüket,mert itt nagyon kicsi az a felület amin majd élhetnek. Nem is tudom hány m2 egy cella? A nem létező köztársaságnak nem kell elnök,mert annak ami nincs annak nem kell semmi. Rohadjál meg bajszosrszar! A kilátókért és a luxus kastélyaitokért mennyi fát kellett kivágni?
balos
Ez a "horgász" klima-xos?Annyira okos,hogy mindenben jókat tud mondani,csak az a baj,hogy a nemzeti "válogatott" büdös tojásokon kivűl senki sem hisz neki sem!
Yoda69
@Peller Anikó: Alapvetoen igazad van. Viszont a globalis felmelegedes megallithatatlan folyamat. nem csak azert mert az USA most mar leszarja, hanem azert mert a harmadik vilag orszagai csak most ertek a szentuzeles szintjere. De meg Kina es India is energiajanak a 70%-at nyeri szenbol, es ez meg igy is lesz a kovetkezo 20-30 evben. A klima osszeomlasat mar 2030-ra teszik a tudosok. Szoval boven benne leszunk.
Ugyhogy A1G adott a szarnak egy jo nagy pofont, de legalabb nagy lenduletet vett hozza. Ha igazan tenni akarna valami hasznosat, akkor menjen el Pekingbe, es lancolja magat a TienNan terre a Maocetung maozoleum ele, es addig maradjon ott amig Kina leallitja a szeneromuveit. Nos az bator tett lenne a reszerol, de a gumigerincu golyostolltol ilyesmit ne is remeljunk.
Eladott Ország
A lényeg: a mi köztársasági elnökünk se nem a nemzet egységét szimbolizáló, se nem pártokon felül álló. Akkor mi is? Egy pejorativ facebook komment szerint: egy bajszos szar. Ezzel nem értek egyet. Sólyomnak szíve csücske volt a bánáti bazsarózsa. Ádernek meg úgy en bloc a környezetvédelem. Sajnos, a legnagyobb hazai környezetszennyezés – a Fidesz – elkerüli a figyelmét. De hát, nem is ezért tartják.
kanadaihirlap.com/2019/01/06/az-allamelnok-mint-olyan/
nevemnick
Kíváncsi lennék, hogy ezzel a kenetteljes református lelkészi beszédével, hogyan állta volna meg a helyét a jogi pályáján.
Szerintem az egész életében kinevezett ügyvédként dolgozó, az élettől megkeseredett aktatáskás, lódenkabátos embert látnánk a fal mellett közlekedni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.