A Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint az orosz-magyar gazdasági együttműködés erősítését és a paksi bővítést is támogatja a többség.

Az MTI-hez is eljuttatott felmérés szerint 89 százalék hallott arról, hogy Magyarország és Oroszország megállapodott a paksi bővítésről. A megkérdezettek 52 százaléka tartja szükségesnek a bővítését, 25 százalékuk ellenzi azt, 23 százalék nem tudott vagy nem akart válaszolni.

Mint írták: jelentősen nagyobb a megállapodást előnyösnek tartók tábora (42 százalék), mint az azt elutasítóké (23 százalék).

Pártokra lebontva a Fidesz-szimpatizánsok kétharmada nagyon előnyösnek, vagy inkább előnyösnek tartja a paksi bővítést, 5 százalékuk tartja nagyon hátrányosnak, vagy inkább hátrányosnak. A baloldali összefogást támogatóknak csaknem fele (49 százalék) hátrányosnak, vagy inkább hátrányosnak ítélte meg, 19 százalékuk viszont nagyon előnyösnek vagy inkább előnyösnek. A jobbikosok körében jelentősen többen vannak a paksi bővítést támogatók (41 százalék), mint az azt ellenzők (22 százalék). Az LMP szimpatizánsok közül 10 százalék inkább előnyösnek, 40 százalék viszont nagyon hátrányosnak, vagy inkább hátrányosnak tartja a bővítést.

A Nézőpont Intézet úgy véli: "a paksi bővítés pozitív megítélésének hátterében az állhat", hogy a megkérdezettek 55 százaléka, de még a baloldali összefogás pártjaival szimpatizálók 48 százaléka is a mostaninál szorosabbra fűzné Magyarország és Oroszország gazdasági kapcsolatait. A felmérés szerint a Fidesz-szimpatizánsok 65, a Jobbik-szimpatizánsok 59, az LMP-t támogatók körében 44 százalékos az orosz-magyar gazdasági együttműködés támogatottsága.

Az intézet összefoglalva azt állapította meg, hogy mind az orosz-magyar gazdasági együttműködés erősítése, mind a paksi bővítés a társadalom többségének támogatását élvezi, így – mint fogalmaztak – "aligha alkalmas a baloldal számára kampánytémának".

A közvélemény-kutató cég reprezentatív felmérése január 20. és 25. között ezer ember megkérdezésével készült.

62 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Vizual
Ez a Nézőpont intézet az ország szégyene. De remélem ezt a csalást is kivizsgálják.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Vizual
Ez a Nézőpont intézet az ország szégyene. De remélem ezt a csalást is kivizsgálják.
lajospapa
Erről akkor beszéljen bárki, hogy mennyien támogatják, ha összeszámolták a népszavazás eredményeit! Volt valaki már aki felszólította az akkori kormányt hogy a választások előtt ennyi idővel ne vállaljon semmi kötelezettséget. Ki is volt az? A mai szegény hatalomban korlátozott miniszterelnök.
Vizual
@lajospapa: Igen, igazad van ! Kezdjük el írogatni. Egy hét alatt felcsípi az ellenzék.
nahát
@lajospapa: Semmi gond nincs, hiszen úgy a is fidesz marad kormányon!
csa-csa
Annak idején a Gyurcsánynak is voltak ezzel kapcsolatos tervei!
az senkit nem zavart?
Turbó Pasi
Ez az igazság. A baloldal leveheti ezt a műsoráról. A ballibant fórumozók felháborodhatnak máson. :-)

Ez a választási kampányban nem segít nektek! :-))
Manhattan
Egy állítólag demokratikus kormány ,egy állítólag "megvédjük a demokráciát-ban" nem titkosíthatja az állítólag demokráciában élő nemzetség jövőjét befolyásoló atom-energia megépítését !
Dr. Felipe
Mikor senki nem tudja hogy mi lesz az ára (szerintem keserves ára lesz) a bővítésnek és a többség mégis támogatja mi? Hát kit néztek hülyének? Bolsevik férgek.
SwordFish
@Manhattan: "állítólag demokratikus kormány" - 2010-ben meg lett választva elég meggyőző többséggel, demokratikusan.

Ezt azóta se hevertétek ki, és mivel tudjátok, többséget sem fogtok kapni, ezért vizionáltok elkergetést, meg forradalmat az emberek többsége ellen, akik nem titeket akarnak. >:-)
SwordFish
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
Manhattan
@SwordFish: Várd ki a végét! Szerintem Putyin most vett revánsot azért, hogy annak idején egy nagy hangú fiatalember azt kiabálta: "Ruszkik haza!"
nehogymá
azért nem azért ,de ha egy 3oo forintos vizitdijért és egy lényegesen kevesebb tandijért lehetett népszavazást tartani abban a rohadtemmuuuttttnyóóócévposztkommunistaszemkilövetözsidóbaráthazaárulóstbmiegyéb kormány idejében,akkor talán egy hasonlóan jelentéktelen filléres ügyben mint ez a semmiség (,hahh valami atomerömű némi komposzttal ) is lehetne,neeeem?
Dr. Felipe
@SwordFish: Kövesd a témát. Itt most az atomerőműmutyiról van szó és nem Gyurcsányról. Ha nem tudsz hozzászólni a témához csak gyurcsányozni tudsz az a te szegénységi bizonyítványod.
Nem hallottad lézer elvtársat hogy csak az menjen gimnáziumba akinek esze is van. Te nem tartozol közéjük.
JAJMÁR
Érdekes, a társadalom többsége tisztában van a feltételekkel? (Hitelfelvétel, megvalósulás, egyéb alternatív lehetőségek stb.) Ha igen, akkor én lemaradtam. Ha meg nem, milyen alapon foglalnak állást?
Nem az a kérdés, hogy akarunk-e áramot, az a kérdés, hogy így akarunk-e, és igenis van felelősségünk az unokáink felé.
kkalman
Kikből áll a társadalom többsége? Nem tudom, csak sejtem, hogy válogatott bérnyaloncok, akik akkor is üdvrivalgásban törnek ki, ha a vezír szellent egyet.
bundi
@kkalman: azért az érdekes, hogy a kubatov listásoknak is csak a 42%-a tartja előnyösnek...
kkalman
@bundi: Akkor valahogy a társadalom valós többség mégsem tartja előnyösnek.
Megint, mint mindig hazudnak. Ha másért nem, akkor azért, hogy bebizonyíthassák, az történik, amit ők akarnak.
human
Nekem van egy olyan érzésem, hogy nem lesz egy szerencsés befektetés a paksi. Szerintem a nyugat a fúziós erőművekre vár.

www.magfuzio.hu

A fúziós erőművel környezetbarát módon lehet majd kiváltani a jelenlegi atomerőműveket a teljesítmény romlása nélkül. Ez a nem is oly távoli jövő.
nezelodo
Miért az a gyanú, hogy ez nem a polgárok, hanem a dakoták nézőpontja?
Tekla
Az illúzió sem fűtésre , sem hűtésre , sem főzésre nem alkalmas!
Mivel működtetjük a globális felmelegedés hűtő eszközeit , a megnövekedett számú elektronikai gépeket. Az alternatív energia drága és kevésbé folyamatos! az emberek többségének ,józan esze van. Otthon sem akkor gondoskodunk a liszt , só stb bevásárlásról amikor az utolsó szemet is bele kéne tenni a levesbe, hanem jóval előbb!
Csizmás Kond
Bégető birkahad.
Mostanig az ötvenéves orosz metrószerelvényeket dicsértétek a siemenssel szemben most meg ellene ugattok az erőmű kapcsán...szerintem ami kevés agyatok van azt is más irányítja.
Szerintetek, bocsi az oktatóitok szerint ki csinálná meg jobban vagy olcsóbban ?...mert csak belebőgni a semmibe ahhoz tényleg nem kell nagy ész.
Vizual
Látom Lázár jól csinálja. Ha jobb oldal szintje nem éri el a középiskolát, akkor hozzájuk kell igazítani az alapműveltség szintjét. A társadalom többsége a fidesz szerint, és szerintem is az 2/3 ami volt. És az nem a társadalom többsége, csak a választok többsége.
Mert nem érti meg az CÖF agyú polgár, hogy ahhoz egy gátat is kell építeni a Dunán. És ugye ami nem érinti, láthatóan ezt a CÖF agyú polgárt, az az amit nem lát. Mert MÉG nem látja a Duna ilyen mértékű duzzasztása milyen károkat okoz lejeb.
@Tekla: Te meg pont arról beszél pártolóan ami ellen harcol az CÖF-s társaság. A multik ellen. Mert a multik képesek kiváltani a mostani energia hordozókat. Olyan sok pénz, ami csak egy globális akaratnak van. Mi magyarok, hiszed nem hiszed képtelenek vagyunk megérteni. (Tudod ! A CÖF-s agy)
És, hogy mi lesz 30 év múlva. Talán ha olvasgatnátok, ti CÖF-k egy kis gazdaságot, Világgazdaságot.!
magyarbakancs
Az az érdekes ez az ország mindig szembe megy mindig mindennel, és mindig benyal bármelyik hatalomnak ,ahogy érdeke kívánja.
Először elvtársazunk majd komcsizunk.
coyote3
Egy felmérés eredménye mindig attól függ, hogy tudjuk kit kell kérdezni...
bakegya
Érdekelne,hívták,vagy ment ?-ezt kérdeték?!!!-mert hogy senki se kűldte az biztos medvét táncoltatni!-de ő már csak olyan-előre kattan rá arra ami neki tilos-de kifizetődő!
A száguldó kutyafaxálkodás művésze a dilije-most éppen nem csak kompromittálta megintcsak a magyar államot,de le is húzta ezzel az újabb atombiztos halálra biztosítással.És A 2/3-asokkal rá is bólinttat-utólag-minden lelkiismeret furdalás nélkül!!!
Szarháziak gyülekezete-pénzért mindent!!!
karma1
Mi van, a Nezopont mar megint Rozsadombon gyujtogette az ertekes 86 %-at? Mert csak ott tudhatnak valamit, az atlagpolgar meg semmit, de meg sok szakember sem... Maga Orban Viktor se kepes felfogni, mekkora baromsagot csinalt, csak lefekszik Putyinnak... Putyinnak ugyanis egy kicsit nagyobb a birodalma, amiben diktatorkodhat, mint Vityanak, es ugyebar, jol johet egy-ket tanacs Moszkvabol... A voros csillagot mikor poroljak le orbanek?
Tekla
@Vizual: Nem a Cigány Össze Fogást támogatom ,hanem az egyetlen magyar érdeket szeme-lőt tartó pártot: a Jobbikot!
Brother Louie
@human: sajnos min szeretünk a széllel szemben pisilni.

10 évvel ezelőtt Parndorfnál a határ nyugati oldalán száz és száz szélturbina épült, amíg nálunk egy, Bábolnánál. Arra is azt mondták: nem kell mert "zajos".
Vizual
@Tekla: ne súlyosbítsd a helyzeted :) Tök mindegy.
aremy
@Vizual: a századvég is van olyan független egylet!!
aremy
@Tekla: a fűtőelem elő álítása mennyi energiát használnak fel szóval nem kéne arról tépni a szátokat hogy az atom milyen környezet barát
szablyafűrész
Egy qrwa nagy bibi van: - a" társadalom többsége" és"megkérdezettek 52 %-a" nem fedi egymást !
Nem tűnt fel ?
Dr. Felipe
Akkor miért nem engedik meg a népszavazást ha a társadalom többsége támogatja? Elvtársak itt szar van a palacsintában. Valaki nem mond igazat. Valaki hazudik elvtársak és azt is tudom hogy ki.
Loptok csaltok hazudtok buktok.
szjupermen
@SwordFish: Bár többséggel lett megválasztva, a demokratikus szó velük kapcsolatban hazugság. Vagy az a demokrácia, ha egy őrült hazaáruló egymaga dönt egy ilyen volumenü beruházásról, mint az erőmű bővítés?
mariaberta
Kell a paksi bővítés, vagy nem, elsősorban nem ez a kérdés, hanem az a mód elfogadhatatlan, ahogy a megegyezés az oroszokkal létre jött. Kik voltak a szakemberek, akikkel Orbán egyeztetett, kik hatalmazták fel arra, hogy aláírjon egy ilyen nagy horderejű hosszú évekre szóló megállapodást? Mikor tárgyalta meg az országgyűlés a ezt a tervet?
Tudomásom szerint sem a kormány-hű képviselők, sem az ellenzékiek nem hagytak jóvá egy ilyen megállapodást.
Itt mindenki félre lett lökve, és a Vezír azt hiszi, hogy ő a mindenható atyaisten, aki egyedüli döntéshozó, a többiek pedig nem léteznek számára.
Minden esetre szépen nézünk ki.
F_Viktor
@Tekla: Írod:
"Nem a Cigány Össze Fogást támogatom ,hanem az egyetlen magyar érdeket szeme-lőt tartó pártot: a Jobbikot!"

Mi a magyarok érdeke amit csak a Jobbik ...
Mesélnél a Jobbik gazdasági programjáról? Mert eddig csak a cigánykérdés megoldását hallottam tőlük.
Desischado
@Dr. Felipe: Ez jó kérdés! Vajon miért nem? De már írtam, a vezér ezt a saját, és a bandája gyarapodása érdekében csinálja! talicska lajos máris szerződött alvállalkozóként! A terv az, hogy húsz év múlva, mikor visszajön a ki tudja miféle atomszemét, addigra ők elpucolnának egy atombiztos országba! A többi meg fizessen míg bele nem döglik, és nyomorogjon egész életében, na meg forduljon fel rákban, meg az ég tudja még milyen betegségben! Egy atomtemető lesz az ország, de Hazugovicsot az nem érdekli! Eladott, és keserves halálra szánt minket, a gyerekeinket, meg az unokáinkat! Akinek halt már meg valakije rákban, az tudja, miről beszélek! És választási versenyben van még mindig, pedig már a börtönben kéne ülnie a cinkosaival együtt! Még hogy helyesli a többség! Ennyire tán nem hülyék az emberek!
excep
és ezt honnan veszik??? ja orbán mondta!!
Tekla
@F_Viktor: Keres rá a neten! Fent van . Mert nekik , van. Javaslok pár parlamenti felszólalást is megnézni , nem halvérűek , akiknek kilehet lopni a szemét.
nemsemmi
@Tekla: Ne haragudj, hogy beleszólok, de szerintem a jobbik programja nem reális.
Bezárkózni Európa közepén egy 10 milliós piacnak nem életszerű. Azt pedig, hogy majd mi diktálunk az egyész világnak az nem fog működni, még akkor sem, ha maga Vona mondja.
Egyébként nem hiteles amit mondanak. Pl. Vona a versenyszférában hol bizonyított. Honnan tudja hogyan működik a piacgazdaság.
Ő olyan bankokról álmodik, amellyek a betétek után rendes kamatot fizetnek, a hiteleket olcsón adják és ha valaki nem tudja fizetni a törlesztést akkor nem hajtják azt be.
Hát, alapítsonak ilyen bankot, de jó sok pénz kell hozzá mert erősen veszteséges lesz.
F_Viktor
@Tekla: Erre gondolsz? jobbik.hu/programunk/gazdasagpolitika
Ilyen "programot" 2 óra alatt én is összeütök, sehol egy szám, sehol egy hatástanulmány...
Ez megegyezik a fityesz 2010-es programjának 80 százalékával, láthatjuk ebből mennyit lehet megvalósítani.
Nem részletezem, de olyan, hogy "söralátét" méretű adóbevallást már hallottunk mástól is.

Viszont ettől a keleti nyitás mellett, EU ellenesség mellett nem tudok elmenni szó nélkül.
Mi a francot vártok Kínától, Indiától, Oroszországtól, Kazahsztántól, Indonéziától???
Érted te egyáltalán, hogy mit jelent a gyarmat? Szerinted majd az orosz összeborulás után bármibe is beleszólhatunk hazánk gazdaságpolitikájába? Majd lesznek képviselőink vétó joggal az orosz törvényhozásban? Mert az EP-ben, EB-okban ott vannak ám a magyar képviselők!

Vagy:
"Állami eszközökkel feltámasztjuk a magyar feldolgozó és élelmiszeripart, és az alapanyagot szolgáltató mezőgazdaságot."

O'szt honnan lesz rá forrás?
Azt gondoljátok, hogy elplántáltok a földbe egy játék traktort, vagy egy gyár makettot és egy év múlva abból termelőeszköz terem, illetve gyár nő ki?
Láthatod, hogy külföldi tőkebevonás nélkül meghal a gazdaság, állami tőkebevonás semmire nem elég. Politikátokkal pedig elijesztitek a tőkét!
Desischado
@F_Viktor: Viktor, már megint igazad van, de vastagon! Teljesen egyetértek veled, így látom én is! De Tekla, meg a Jobbik -fanok nem látják, milyen veszélye párt ez!
F_Viktor
@Desischado: Jobbik = gazdasági csőd, vagyis középkor.
Azt gondolják, hogy majd az orosz a mi drága mezőgazdasági termékeinket fogja megvásárolni?
Európában Magyarország a leggyorsabban sivatagosodó ország, én itt az ország déli részén nagyon is látom mennyire igaz ez.
Hogyan akarunk mi árban versenyezni pl. a lengyel kukoricával, vagy az ukrán búzával (2013-ban Ukrajna lett a világ második legnagyobb búza exportőre!)?
Termelőeszközünk nincs, majd adnak az oroszok? Aztán dolgozhatunk velük ingyen, mint a középkorban?

De éppen ők, a történelmet, a magyarságot oly nagyra tartók köpik szembe őseinket, történelmünket, azokat akik álma volt, hogy Európához tartozzunk, akik a vérüket ontották azért amit 2003. április 12.-i népszavazással sikerült nekünk kivívnunk.
Ezt tudatosan lerombolni hazaárulás lenne!
Macsi
annyi mindenről "nyilatkozott" már az ország lakosságának többsége... érdekes módon azonban velem, a családom tagjaival és az ismerőseimmel (pedig nincsenek kevesen) még soha, senki sem diskurált ilyen szinten. Pedig statisztikailag már össze kellett volna futnom egy kérdezőbiztossal :D Vagy valakivel, aki hallott már olyan emberről, akinek a szomszédjának az ismerősét megkérdezték :D
Macsi
Bár... az is igaz, hogy a reprezentatív minta 1000 főtől felfelé indul (pl. 1001), az meg kijön a haverokból :D
F_Viktor
@Macsi: Költséghatékonyság miatt (a Századvégnek az évi egymilliárd forint állami pénzből csak erre futja) már csak telefonon kérdezgetnek. Ha titkos a telefonszámod, akkor ne várj tőlük hívást :-)
Akinek pedig ismerik nevüket, címüket, telefonszámukat, azok nem merik megmondani az igazat.
Macsi
@F_Viktor: de még hívásról sem nem hallottam a köreimből. Se! :D
F_Viktor
@Macsi: Én sem hallottam :-)

Az is lehet, hogy telhetetlen a Nézőpont és a Századvég, s Orbán kívánságának megfelelően szerkesztik "kutatási" eredményeiket, ezért lehetséges más intézettől ilyen eredmény:

A fideszesek is népszavaznának Paksról

Az emberek fele ért egyet a paksi bővítéssel, az orosz kapcsolattal viszont csak a harmaduk. A Fidesz-szavazók többsége azt szeretné, ha a lakosság dönthetne a kérdésben.

www.origo.hu/itthon/20140203-a-fideszesek-is-nepszavazast-akarnak-paks-boviteserol.html
Desischado
@F_Viktor: Már megint magamat kell ismételnem, tejesen igazad van! Képzeld már el, Putyint, amint jóságosan "hitelez nekünk", és "épít" a kedvünkért! Egy nagy túróst! Ahogy én ismerem, nem felejtette el, "a ruszkik, haza!", skandálást! És ha leáll egy ilyen salakkal, mint Hazugovics, csak azért teszi, mert abból ÓRIÁSI HASZNA VAN! ŐT NEM ÉRDEKLI MAGYARORSZÁG! Neki van esze, nem úgy min t orbáncnak, aki csak a rabláshoz ért!
F_Viktor
@Desischado: Putyinnak is csak az a véleménye Orbánról, mint a a többi külföldi kollégájának: megbízhatatlan, kiszámíthatatlan, hazug politikus.
Én kiegészíteném a diktatórikus hajlamú, tudatlan, igazi bunkó focista jelzőkkel is.
Desischado
@F_Viktor: Viktor, mondjál már valamit, amire nem tudok helyeselni! Már unalmas vagyok, de ebben is egyetértünk! (nevet) De ez nem azt támasztja alá, hogy csak azért áll le vele, mert abból neki óriási haszna van?
Tekla
@F_Viktor: A Fidesznek ilyen 2 óra alatt összedobható programja sem volt!!!
Tekla
@aremy: Az urán bánya alkalmazottainak száma és a munkanélküliség?
F_Viktor
@Desischado: Elég megnézni mit csinál(t) Putyin Ukrajnában...
F_Viktor
@Tekla: Igazad van, 2010-ben a fityesz mindenféle programmal tudott nyerni. Ez akkor, a gyűlöletkeltés-kampánnyal lehetséges volt, de egyszer volt Budán kutyavásár.

Tekla, az uránbányászatra gazdaságot építeni nem lehet (62,5 km2-ről beszélünk!). Ennek több oka van:
- Az atomerőművek bezárásával (2 éve kis emelkedés után) újra csökken a dúsított urán világpiaci ára, jelenleg a mecsekből kitermelni nem gazdaságos,
- több 100 milliárdos beruházás lenne a bányamegnyitás, amit részben az állam, részben az ausztrál WildHorse állna,
- az uránbánya fénykorában is csak 7 000 embert foglalkoztatott. Jelenlegi tervek szerint egy bányamegnyitás 1 500 embernek tudna munkát adni,
- környezetvédelmi problémák: A tervezett évi 1,2 millió tonna érc felhozatala hatalmas ökológiai terhelést jelentene. Csak példaként mondanám, hogy az 1998-ban bezárt bánya rekultivációja 2012-ben fejeződött be, ára 30 milliárd forint volt.
Tekla
@F_Viktor: Köszönöm a korrekt tájékoztatást, így értem . Így kéne elmagyarázni az embereknek , nem hülyének nézni őket.
F_Viktor
@Tekla: Paks ügyben is csak úgy tudnának szavazni a Zemberek ha szakértők elmondhatnák szakvéleményüket, s nem politikusok feltételezései alapján erőfölény alapján (2/3) politikai döntést hoznának a törvényhozók.
aremy
@Tekla: én nem az uránbányánkról beszéltem hanem hogy milyen környezetbarát mert
az az energia amiből elő állítják az ugye szennyezi a környezetés a tárolása is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.