Intenzív és sürgősségi osztállyal is rendelkező kórház építését tervezi Erdélyben a magyar kormány Zombor Gábor egészségügyi államtitkár szerint. Erre azért van szükség, mert a romániai magyarok sokszor a magyar egészségügyi ellátást veszik igénybe a román helyett, azért is, mert Romániában alig van már magyar orvos és ápoló, ezért a határon túliak alig tudják megértetni a panaszaikat – mondta el a Magyar Nemzetnek.

Az erdélyi kórház Romániával együtt, de magyar állami finanszírozásból működne.

A bejelentés annak fényében meglepő, hogy Zombor egy tegnapi konferencián elismerte: az Európai Unióban az egészségügyre fordított GDP-arányos költés még mindig Magyarországon a legalacsonyabb, az egészségügyi dolgozók bére az európai uniós átlag alatt van.

128 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Anna Mária
Remek ötlet.
Magyarországon az egészségügyben úgysincs több megoldandó probléma, a fölösleges pénzt sincs hová tenni már, szóval hajrá.
De a következő kórházat, ha lehet, Londonba tervezzétek. Ott legalább lesz elegendő magyarul tudó személyzet is.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Anna Mária
Remek ötlet.
Magyarországon az egészségügyben úgysincs több megoldandó probléma, a fölösleges pénzt sincs hová tenni már, szóval hajrá.
De a következő kórházat, ha lehet, Londonba tervezzétek. Ott legalább lesz elegendő magyarul tudó személyzet is.
Senara
Valakinek a magánkórháza épülne állami pénzből magyarkodásba csomagolva ?
karma1
Az idozites nagyszeru: a Janos korhaz hullahazaban tonkrement a hutes, de sebaj, mert Erdelyben majd megepitjuk az uj korhazat, mukodo hullahazzal... Ha nem lenne ilyen ketsegbeejtoen szegyenteljes ez a szitu, kinomban tan mosolyognek is,... Igy nem tudok,...:o((
stirliitz
Inkább a hazai egészségügyet kellene fejleszteni ennyi pénzből; a románok pedig röhögnek a markukban!
Aki Én
Na erről lesz vajon konzultáció?
Például, hogy
-Mit szól Ön ahhoz, hogy hazai adófizetők pénzén épüljön kórház a határon túl? Ön szerint is annyira jó a hazai egészségügy helyzete, hogy már csak erre kell költenünk?
igen:
nem:
Freewolfnak is egyet: Ha a hazának ez kell, akkor nem érdekel:
Anna Mária
@Aki Én: No persze, biztosan meg fognak interjúvolni ezügyben minden állampolgárt!:)))
A magyarkodás leple alatt muszáj valamelyik havernak építeni egy csinos magánklinikát.
Senara
@Anna Mária: Itthon meg álságos vitát folytatnak , hol legyen a szuper kórház .Szerintem csak az egyikre lesz pénz . Itthon meg folytatódik a tákolás .
Vizual
Pótcselekvés. Talán oda fognak menekülni ?
Hellcat
idehaza meg esik szét az egészségügy...ezek totál nem normálisak...napi szinten jön valami felháborító fideszes hír és még mindig nem kelt fel a nép. Borzalmas. BORZALMAS...annyira sok gané folyik a fideszből, hogy az átlag ember már hozzá szokott...ha meg tüntetés van akkor oda küld a fidesz 5 embert akik törnek zúznak majd másnap ráfognak mindent a szocikra és a tüntetés már a hitelét is vesztette. Egyre jobban félek, hogy nagyon dúrva dolgok fognak itt történni.
verum
No és a kórház mellett személyzetet is adnak?
Mert attól, hogy magyar pénzen épül kórház, mindjárt lesz ott magyar orvos és személyzet, aki megérti az ottani magyarokat?
Idehaza meg hullanak a betegek... :-(
Anna Mária
@Vizual: Oda biztos nem, Románia keményen küzd a korrupció ellen.
1magyar
@Anna Mária: Londonban legalább az ide adózottaknak épülne!
Clavigo
Vazzzze...Stadiont,,mangalica -hízlaldát,,,meg Orbán elvtárs mauzóleumát,,,,,meg a Fitymasz-kondának egy dagonyázó-gödröt is...Itthon nincs elég gond-baj ?? CC@rházi csürhe.
szaboria1
@Vizual: Igazad lehet állítólag Orbánnak ott is van már birtoka.
eszegfu
Tényleg érthetetlen! Elismeri, hogy még mindig M.o-n a legalacsonyabb az e.ügyre forditott GDP arányos költés...majd "Romániával együtt, de M.o. állami finanszirozásából" müködik a kórház. Tehát nemcsak, hogy megépitjük, majd a müködését is mi finanszirozzuk! Az meg végképpp nem világos: mit müködik közre Románia, ha M.o. fizeti?! És akkor itt van az e.ü. intézmények tartozásának átvállalása... a beszállitóknak csak egy részét tudják kifizetni, ugy, hogy a 2015. márc.31-ig lejárt tartozást lehet figyelembe venni. Kérdésem, akinek nem jut már a pénzből, vagy az ez után esedékes tartozásokkal mi lesz? Ugy is fogalmazhatunk, hogy a beszállitók követeléseiből épitik Romániában a kórházat...az idei, de vélhetően a köv. évi ktv. nem tartalmaz ilyen kiadási tételt. Bevallom, nem voltam képes megkeresni az 1900 oldalnyi ktv-ből...
Anna Mária
@Hellcat: Ne félj. A magyar nép tűr a végtelenségig, el van foglalva Alekosszal.
nyanya001
Ismét tesznek egy lapáttal arra a szakadékra, ami az anyaországi és az
erdélyi magyarok között van !
Hadd utáljuk még jobban egymást !
Persze, Orbán itthon sem tesz mást, mint igyekszik megosztani az embereket !
Gerinctelen !
Anna Mária
@Aki Én: Nagyon klassz lesz, amikor Orbánt fogják kihallgatni.
Anna Mária
@Hellcat: Van a dolognak előnye is: így nem lövik halomra az embereket.
Hellcat
@Anna Mária: Ja...megvárják míg elmennek az országból vagy éhendöglenek...az sokkal jobb.
vonotok
Ez már az őrület határát is átlépi. Nincs elég baj a magyar egészségüggyel, de Mi akarunk Románinak kórházat építeni. Aki ezt kitalálta sürgősen keressen fel egy elmeorvost, még ha sokat kel várni akkor is. Az eredménytől meg NE lepődj meg.
Omarion Nebula
Most akarják a románon nemzeti ünneppé tenni Erdély odacsatolását! Mi meg megajándékozzuk őket egy kórházzal.
Ismét egy remek ötlet ettől a balfék, degenerált bagázstól...
Anna Mária
@Hellcat: Hát persze, így tiszta marad a kezük a gyilkoskáknak.
mariaberta
És itt a románok fognak építeni kórházat? Elvégre ha ilyen jóban vagyunk?
Senara
Elmész az orvoshoz taj kártyát kér , valamim gond van vele , mehetsz a picsába vagy fizetheted ki a kezelést . Erdélyi mehet anélkül !
kicsilac
Na most aztán már tényleg tele a zacsim!
Itthon csődközeli állapotban vannak a kórházak, de a mi adóforintjainkból a határon túl jópofáskodik ez a tetű kormány! Elegem van abból, hogy Ukrajnában magyar nyugdíjat kapnak, hogy erdélyben 4 milliárddal támogatják az egyetemet, ezért a mi kölkeink csak fizetős szakora jutnak be és úgy általában tele a faxom a határon túli Magyarok folyamatos pénzzel töméséval. Ez az idióta bagázs nem veszi észre, hogy pontosan ellenkező érzést váltja ki az emberekből a határon túli politikájuk. Mi az, hogy nem tudja megértetni magát a Román kórházban az erdélyi Magyar??? Talán Romániában Nem a román a hivatalos nyelv? Ha igen, akkor tessék azt használni. A Magyarországon élő különböző nemzetiségiek is a Magyar nyelvet használják. Szóba sem állnának velük, ha pl. Szlovákul, vagy ruszinul akarná a hivatalos ügyeit intézni.
nemkati
Fű alatt észrevétlenül beszivárgunk a Trianon előtti területekre. A hülye románok majd egyszercsak döbbenten veszik észre, hogy Magyarországon vannak.
soljanka
Pont azon háborogtok, amiről szó sincs!
Maga az indoklás is tele van logikai bukfencekkel: ha nincs magyarul beszélő orvos, akkor mitől lesz, ha megépül a kórház?
Vagy, amit @kicsilac ír: minden országban a hivatalos nyelven beszélnek a beteggel. Ha a beteg nem beszéli a nyelvet akkor tolmácsolnak.

Szóval arra kell ez a hagymázas mélymagyarkodás megint, hogy állami pénzből felhúzzanak egy magánkórházat valamelyik havernak.
Lexarják ezek az erdélyi magyarokat. Csak addig kellenek nekik, amíg tolhatják maguk előtt a nagy magyar nemzeti tudatosoknál. Aztán, amikor már ott is mindent felosztottak egymás közt, majd kiderül, hogy a drága mélymagyarok itthon, meg a székelyek, csángók és társai jól beszopták.
Milyen szép is lenne, ha végre megcsillana a fény a nemzeteskedők agyában.
Anna Mária
@soljanka: Ehh, persze. A romániai magyarok tudnak románul. Aki meg nem eléggé, azt elkíséri az onoka vagy a szomszéd az orvoshoz.
Dr. Felipe
Hát nem stadiont építünk a székelyeknek? Felháborító.
Hellcat
@Anna Mária: A szememben nemannyira. Meg szerintem mások szemében sem.
levarosbukta
Nyugi! Nem lesz ebből semmi! Leteszik majd nagy csinnadrattával az alapkövet, a lozsót meg szépen szétosztják maguk közt. Mint ahogy volt már rá példa! Ki van ez kérem szépen találva jól!
glorianna
"a határon túliak alig tudják megértetni a panaszaikat" - hogy miiii???
Egyrészt románul elvileg mindenki tud (oviban napi félóra, iskolában napi minimum egy óra a román nyelv elsajátítására szánt idő, a magyar tannyelvű intézményekben), másrészt a vegyes és a túlnyomórészt magyar területen élő románok zöme - így az orvosok és ápolók is - meglehetősen jól tud magyarul (az egy másik kérdés, hogy ezzel a tudásukkal csak végszükség esetén élnek).
lampa laz
@Anna Mária: eddig hol a pi...ba gyógyultak? Csak ilyen finoman tudom kérdezni, mert nem tegnap szakadt el Erdély Mo-tól.
glorianna
@nemkati: hacsakúgynem :). Erdélyben jelenleg alig valamivel több, mint 7 millió román él. Ha mind odamegyünk, talán leszünk annyian mi is.
eszegfu
@soljanka: 12:18 Talán a Te verziód áll legközelebb az igazsághoz ...szerintem.
KERKA
Vérlázító baszom ötlet, úgy becsomagolva, hogy vagy megsajnálod az Erdélyben élő magyar ajkú embereket, vagy szitkozódni kezdesz, hogy má' megint megy a lóvé Erdélynek.
Az itt élők meg nem tudják, hogy Marosvásárhelyen tilos a magyar himnuszt énekelni, hogy a boltokra tilos magyarul kiírni, mit árulnak itt.
Hogy a sport rendezvényen 7 nyelven köszöntik a résztvevőket, még koreai nyelven is, de magyarul nem.
Ez arra jó, hogy a román elit betegye a seggét egy jól felszerelt kórházba, de ne higgye senki sem, hogy az olyan szegényeket fogják itt kezelni, akiket még a román kórház sem fogad be. Ez arra jó, hogy az itt élő tudatlanok ok nélkül szidják az ott élő magyarokat.
Mert lehet magyarkodni fekete bőrmellénybe, rajta turulos hímzéssel, meg lehet magyarkodni álszent hazugságokkal.
papa.49
Tetves xarházi banda talán előbb itthon kellene építgetni kórházat, sőt csak egyáltalán működtetni, nem gondoljátok!!!
36
@papa.49: Én úgy látom, megint megy a gyúrás 2018-ra. Onnan remélnek szavazatokat. Nem is keveset.
Feraj49
Lehet,hogy így lopja ki a kormány a milliókat a magyarok közpénzéből. Ebből is látszik.leszarják a magyar választóikat.Ha meg tüntetés van,hát kiküldik a rendőröket.Az okozók meg "elbujdokolnak ".Még egyiknek sem volt vér a "pucájában",hogy ki merjen állni a tüntetők elé,megvédeni az álláspontját.Mert a tüntetők még mindig nem tudják,nem az épület,és az utcakövek,a felgyújtott kukák és autók hozzák a döntéseket.Oda minek is mennek ? Üres épületekhez ?
nevemnick
Felmerült bennem a kérdés, hogy minek kell a menekülteket elzavarni? Így legalább lesznek képzetlen ápolók és ápolónők a külföldre távozott képzett ápolónők helyett a kórházakban, mivel úgyis az a kormány terve, hogy mielőbb kipusztuljon az öregebb korosztály. A terv gyorsan megvalósulhat, így több kórházat építhetnek külföldre... tetves banda.
KERKA
Zombor Gábornak azt kellene beismernie, hogy a szegény embereket itthon se, és Erdélybe sem fogadják be. Inkább azon gondolkodnának, hogy itthon ne kelljen éveket várni egy műtétre. Működjenek a kórházak megfelelő felszereltséggel.
Gyenge érv, hogy az ott élők nem tudnak románul. Az inkább érv, hogy a román orvos nem akar érteni magyarul.
A szegény ember itt is szegény, meg ott is.
Anna Mária
@KERKA: Talán nem kellene folyamatosan szőröstalpúzni a románokat, akkor talán szívesebben használnák a magyartudásukat is.
KERKA
@Anna Mária: Amennyi támogatást eddig kaptak tőlünk, van az a pénz, hogy tudjanak magyarul:))
Aki Én
@nyanya001: 15:24
Elképesztő pofátlan, demagóg, ferde levél.
Tehát ha a gyerekek (hormonzavaros, rossz táplálkozás, egyéb betegség...) egy része túlsúlyos, akkor nincs szegénység? Ha sok az utcán parkoló autó (ki tudja kié), akkor nincs szegénység? Ez tényleg ilyen sötét, vagy pofátlanul hülyének néz mindenkit?
papa.49
@Horizont: Nagyon jól látod, ezt hajtom én is, arra játszanak, mikor kel fel a nép, és akkor végrehajthat sok g..i dolgot, a g..i kormány...
Január
Hol lenne ez a kórház, mert Erdély nem 20 km2. Kik tudnának ott gyógyulni? Mit takar az, hogy " Romániával együtt"? A magyar finanszirozást - értem.
...és akkor a magyarországi kórházakban nem lehet romániai magyarokat gyógyítani?
Amennyiben minden marad a régiben úgy inkább a magyar kórházakat kellene fejleszteni, és ott ellátni a Magyarországon gyógyulni akarókat, ahogy eddig is volt. Itt nagyon lojálisan és korrektül ellátták a Romániában élő magyar beteget a kórházban, tapasztaltam.
Mi van akkor, ha pont a magyarok nem jutnak az erdélyi kórházban a gyógyuláshoz ilyen-olyan okok miatt?
HQ
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
kata53
Magyarországon nincs pénz a kórházakra, Erdélybe viszont a magyar adófizetők pénzéből építenének, hogy is van ez?
menasag
Üdvözlök mindenkit!
Érdekes a cikk, főleg azért mert lehetősége van mindenkinek úgy értelmezni ahogyan a szíve szereti.
Gondoljatok bele, a Magyar állam (nemcsak) adót adóra halmoz, hogy a kiadásait, költségeit valahogy meg tudja oldani, így is már majdnem lehetetlen, és akkor jön valaki és bead egy kórházépítési mesét. Lehet utálni az erdélyit, a felvidékit, a vajdaságit az ilyen beadott maszlagért de nem árt azelőtt elgondolkodni, hogy nem-e lóvá tettek és csak a buta hozzáállást próbálják veletek leíratni.
...tisztelettel...
nemkati
@menasag: Csak nem azt mondod, hogy bedobott a kormány egy álhírt, hogy teszteljen minket?
glorianna
@menasag: Nem tettek lóvá. Orbánéknak hatalmas birtokaik vannak Tusnád környékén (ma is székelyek lakta terület, a jelenlegi Romániának nagyjából a geometriai közepén), rengeteg ásványvízzel és gyógyvízzel - már "csak" egy komolyabb egészségügyi intézmény hiányzik ahhoz, hogy valódi üdülőparadicsom legyen - no, nem Székelyföld, hanem az Orbán-birtok (nem kotortam utána, hogy kinek a nevén szerepel a telekkönyvben, de a helyiek úgy vélik tudni, hogy az Orbán-családé). A kórházat bizony addig kell felépíteni, míg közpénzből teheti...
kamazuka
Oké,nem bánom!
De azt vegyétek figyelembe,hogy 7 év múlva már nem tudok adómmal segíteni ilyen alűröket!
Ugyanis kellene tisztességes nyugdíj,és el kell mennem külföldre dolgozni,hogy élhetőbb legyene a mindennapom!
menasag
@nemkati:
Csak azt gondolom, hogy senki nem nézett utána a hír eredetének, pedig az fontos.
A mai média nem arról híres, hogy tényeket közöl, hanem arról, hogy minél többet "kattintsák".
Egy kórházépítés nem holmi riport kérdés-feleleten múlik hanem valamiféle országgyűlési jóváhagyáson, de ezt ott jobban kell ti tudjátok.
menasag
@glorianna: -és ezt pont nekem mondod Csíkszeredainak ?
glorianna
@menasag: szerinted honnan kellene tudnom, hogy csíki vagy? :) Ja, tényleg, a nickedből :)
A másik: lehet, h R.-ban már eljutottak odáig, hogy valódi országgyűlési jóváhagyással kezdenek nagyobb dolgoknak - Mo-n mostanában eljutottunk oda, h OV álmodik valamit, délelőtt beterjesztik, délután megszavazzák, estére törvény. Úgyhogy bármilyen képtelen is egy hír, nem kizárt, h igaz vagy igaz lesz.
nemkati
@menasag: Szerinted mit tudunk mi jobban, mint ti ott Csíkszeredán? Ma már csak a múlt igaz, vagy még az se. :(
menasag
@glorianna: Nem az a lényeg hogy tudnod kell ki vagyok inkább az, hogy ha esetleg nem ismerem a helyzetet képes lennék elhinni azt amiket írsz, ez pedig félrevezetés, és az még egy lánytól sem szép dolog
Itt Romániában sok-minden megtörténhet de az, hogy valaki valamit ingyen adjon , hát azt már senki nem hiszi, még itt sem.
menasag
@nemkati: Gondoltam a saját törvényeiteket azért csak jobban ismeritek ...:)
menasag
@nyanya001: Szia nyanya, rég nem beszélgettünk...:)
nyanya001
@menasag: Cupp cupp ! :))))) Jól vagy ?
menasag
@nyanya001: Köszi jól...illetve lőhetnék jobban...:)
Na és te ?...látom még mindig aktívan részt-veszel a politikában...:)
nyanya001
@menasag: Jársz még gombát szedni ?
Van egy kis tablettácska, az segít a lövésbe :))))
nyanya001
@menasag: Nem nagyon jársz erre szerintem sokan nem is ismernek
pedig régi vagy itt ! :)
menasag
@nyanya001: Még járok de már annyira ijesztegetnek a medvékkel, hogy messzire nem nagyon merek menni...
...a tablettát meg egyszer tényleg ki kell próbáljam...már csak a híre miatt is...:))
menasag
@nyanya001: Alig vártam jó idő legyen, jobb a szabadban, és amíg ti itt vagytok addig lesz aki megismerjen, utána meg nem számít...:)
Anna Mária
@menasag: A hír Zombor Gábortól, a magyar kormány egészségügyi államtitkárától ered. (Ez egyébként benne van a cikkben is.)
mno.hu/ahirtvhirei/zombor-korhazat-nyitna-az-erdelyi-magyaroknak-1289371
nyanya001
@menasag: Ha csak ijesztgetnek az nem baj, akkor lesz problémáid,
ha a medve fog megijeszteni.
Azért a tablettával csak óvatosan ... :))
nemkati
@menasag: Nincsenek saját törvényeink. A kormánynak vannak saját törvényei, saját alapkatyvasza, saját nemzeti inzultációi. Ezeket erőszakkal ránk kényszeríti, és mi bambán tűrjük. De lesz ez még így se! :)
paolo006
Haverok építik(hússzoros áron) haveroknak. Milyen elmebetegek élnek ebben az országban, hogy még mindíg 27 százalék a mocskos csürhe támogatottsága???!!!
menasag
@Anna Mária: A hír az hír a határozat meg határozat, szóval egy hír soha nem jelent elhatározást vagy megvalósítást.
Valaki kérdezett valaki válaszolt. és ez lett az eredmény.
menasag
@nyanya001: Na sok-sok puszi...remélem még összefutunk...:)
A tabletta meg nem annyira sürgős, az asszonynak még van türelme...:)
menasag
@nemkati: Az nem jó...máskor el kell menni választani...:)
...további szép napot...:)
nemkati
@menasag: Szép napot! Én elmentem, de kevés voltam. :(
nyanya001
@menasag: Neked is sok puszi ! :)))))
Vigyázz magadra ! .-)
Másik
@glorianna: @Anna Mária: Nem egészen ilyen a helyzet. 2010-ben voltam Csíkszentdomonkoson, senki nem beszél románul. A Duna Tv-t nézik, mert a románt nem értik. A házigazda az egyik gyerekét megtanítatta románra, hogy legalább egy valaki tudjon, az meg "lelépett" BP-re. :)

Csíkszeredán egy nagyobb önkiszolgáló boltba mentem, gondoltam akkor nem lesznek nyelvi nehézségeim. Hát nem voltak. Pont olyan gyorsan, olyan "akcentussal" beszélt magyarul a pénztáros hölgy, mintha itthon lettem volna.

Szóval ők valahogy tényleg megengedhettték maguknak abban a nagy elnyomásban, hogy ne tanulják meg az állam hivatalos nyelvét, még mi svábok itt egy időben csak az otthon falai közt szólalhattunk meg "németül" .
bencemacska
@menasag: ma, 17:36

Ha ezt az egészségügyi államtitkár - aki ma az egészségügyi minisztérium - mondja, akkor el kell hinni. Vagy higgyük azt, hogy ő is megbuggyant?!

No ez egy olyan téma, amivel kapcsolatban nem jutnak olyan szavak az eszembe, amelyeket a modi tolerál!
Anna Mária
@Másik: Hát, elég sajnálatos, ha nem tanulják meg az ország nyelvét, ahol élnek, akár akartak ott élni, akár nem.
justhpeter
Ezzel a kórházépítési történettel várnék egy kicsit. Szerintem nincs még ez lejátszva. Az sem kizárt, hogy ez az újabb gumicsont.
simmering73
Azért kell kórházat építeni Romániában, mert az ott élő magyar nem tudja megértetni magát románul? Anyám levadászom. Csak a mieink tudnak az ország nyelvén? Svábok, szlovákok, görögök stb? Minden tiszteletem az övék.
soljanka
@KERKA: Pontosan. Ahogy írtam fentebb is: ezek xarnak az erdélyiekre is. Viszont kihasználják őket akár szavazatok szerzésére, akár ellenségeskedésre, hangulatkeltésre.
Szerintem az ott élő értelmes emberek az elejétől kezdve látták, sokan később jöttek rá.
Aztán vannak a nagy magyarszívűek, mint a mi mélymagyarjaiunk, de ők menthetetlenek. Igaz nem rosszindulatúak, csak egyszerűek.
A nagy részük viszont okosabb annál, hogy beszopja a hülyeséget.
KERKA
@soljanka: Örülök, hogy egyformán látjuk a helyzetet. Az ott élő magyarok nem olyan buták ám, mint azt sokan hiszik. Nézd meg lehet vezetni valakiket egy darabig, de aztán mindenki rájön, hogy hol is az igazság.
Én ahogy tapasztaltam, ott sokkal vallásosabbak az emberek, hisznek a jóban, összetartanak, hisznek a magyarságukban. Sokszor nem értem, miért kell kigúnyolni őket.
glorianna
@menasag: Hol mondtam én olyat, h ingyen lenne bármi is? :O
glorianna
@Másik: tapasztalatból tudom, h ha az érdekeik úgy kívánják, egyből "megtanulnak" románul - akcentussal, hibásan, de valamennyire mindenki tud, anélkül ugyanis nem lehet kijárni a kötelező 10 osztályt (40 éve ennyi a kötelező általános oktatás). Hogy nem akarják használni? Hát van olyan, nem is ritkán - mint ahogy olyan is van, h a román orvos, tanár, rendőr csakazértsem szólal meg magyarul, holott tud. Pitiáner kötélhúzás, amit azonnal felad bármelyik fél, ha komolyabb érdeke fűződik hozzá.
HQ
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
glorianna
@KERKA: Az ott élő magyarok sem nem butábbak, sem nem okosabbak, mint az anyaországiak, vagy a felvidékiek vagy a burgenlandiak, vagy a vajdaságiak, vagy a londoniak :) Tovább ragozom: a románok sem butábbak/okosabbak ... meg akarnak élni, a lehető legjobban. A nemzetiségi ellentétek nem maguktól lesznek, Mari néni és lele Maria nem kapott hajba, míg a hatalom ilyen-olyan emberei nem ugrasztották össze őket. Hosszú ideig tartó kemény munkával érte el mindkét (+ osztrák + antant+ német + orosz/szovjet - volt ám hathatós "segítség") hatalom, hogy most már a palávernek is jó kétszáz éves múltja lett, és nem tud abbamaradni, hiszen mai uraink ugyancsak szítják az ellenségeskedést :(
KERKA
@glorianna: az a megye, ahol én élek, a II. v.h. után 15 ezer székely lakost fogadott be, akiket Bukovinából és Moldvából telepítettek ide. Azóta már sokasodtak, de őrzik a hagyományaikat, visszalátogatnak vagy jönnek az ottmaradt hozzátartozók. De a kultúrájuk nagyon szép, a dalaik, meséik elbűvölőek. Én ezért ismerem kicsit jobban őket.
kkalman
Ezeknek elmentek otthonról. Nem tudom, mi értelme van összeugrasztani az itthoni magyarokat az erélyiekkel. Ez a cikk erre a legalkalmasabb. Hogyha valóban építene a magyar kormány kórházat Erdélyben, akkor megérdemeljük. El kell ezeket zavarni a fészkes fenébe, mielőtt teljesen leamortizálják az a semmit is, amit hagytak még az országból.
Anna Mária
@kkalman: De hát tudod, hogy erdélyi szavazatokat kell vásárolnunk a fidesznek, kerül, amibe kerül? :)
Macskaszem
Magyar kórházaknak meg lóf@sz esti fénnyel.
kkalman
@Anna Mária: Attól még megrohadhatna az egész fitymasz bagázs.
Desischado
Itthon le van amortizálva az egészségügy, a románok meg ingyen kórházat kapnak a MI költségünkön. Agyam dobom el! Mi kell még ahhoz, hogy elzavarjuk ez a mocskos bandát?! Itt egy cikk, olvassátok el!
karosz.hu/?modul=oldal&tartalom=1200899
1szomjas
@kkalman: Szerinted a 2005-ös népszavazás mire volt jó ? Miért úgy tálalták, ahogy, miért úgy beszélnek róla azóta is, ahogy ? Miért akkor vették elő a kettős állampolgárságról szóló kérdést, mikor a hazaárulók már elismerten foglalkoztak vele az első kormányuk idején is ? Nem ostobák ők annyira, hogy ne tudnák, mit miért tesznek... Nem csak az országon belül mélyítik a szakadékot, hanem a honi és a határon túli magyarság között is... Sőt, sikeresen közreműködtek a romániai magyarság szétszakításában, akárcsak a Felvidéken és a Délvidéken is... Sok (rosszul gondolkodó...) ember most utálja a határon túli magyarokat, a Nemzetmegvezető Viktátor és csapata meg röhögve söpri be a szavazatokat...
magyarbakancs
"Erre azért van szükség, mert a romániai magyarok sokszor a magyar egészségügyi ellátást veszik igénybe a román helyett, azért is, mert Romániában alig van már magyar orvos és ápoló, ezért a határon túliak alig tudják megértetni a panaszaikat – mondta el a Magyar Nemzetnek."
Gondolom aki Romániában él ,dolgozik annak kellene tudni Románul.
Ausztriába ,Németországba,Angliába is kellene Magyar kórház mert ott sem értik meg a magyar beszédet nem?
Vagy meg kellene tanulni az adott ország nyelvét.?
Senara
@Anna Mária: Erdélyi szavazatokról ! szekelyhon.ro/vilag/az-emnt-segitseget-nyujt-az-erdelyi-szavazatok-eljuttatasahoz/print ", de emellett munkatársaik ellátogatnak valamennyi olyan településre, amelyről sokan kérték felvételüket a választói névjegyzékbe, és segítséget nyújtanak a levélszavazatokat kísérő azonosító űrlap kitöltésében és a szavazat eljuttatásában is." SEGÍTENEK kitölteni , gondolom az irodába , ne keljen messzire menni
mate03
@Anna Mária:!Nem hiányolsz néhány ,fidesz- jobbik firkászt!?Kandúr Bandit,Rugacsot,Frevolt és társait?Ilyenkor nincs semmi mondani valójuk!?Vagy lehet hogy ezért már ők is szégyenkeznek!
volvós
@mate03: Még nem kaptak utasítást a pártközpontból !!!
De szerintük igy kerek a világ, igy van rminden endben ! :-(
Anna Mária
@mate03: Ááá, ők maguk is a haszonélvezői a rendszernek, nem szégyellnek semmit.
Bercifiu
Gáborkám! Remélem oda mész portásnak, mert másra nem vagy jó.
Dr plágium
@magyarbakancs: Igazad van, érdekes, hogy a romániában született román állampolgár nem tus románul!
Tekla
@magyarbakancs: Ezen én is ki voltam akadva, hogy ennyi év távlatában nem tanulták meg az országuk nyelvét ! Szerbiában is borzalmasan meglepődtem azon, hogy olyanok sem beszélik a szerbet , akik ott születek. Hát ne csodálkozzon, ha nem értik meg. Még jó hogy nem várja el, hogy az orvos tanulja meg az ő nyelvét. Idiotizmus.
nusika
Újra hallom, hogy Nagyváradon, Erdélyben épít a magyar állam, a mi adóforintjainkból, kórházat Románia területén, mert már kevés magyarul beszélő orvos van !!DE van románul beszélő orvos és ezt mindenki érti a román földön! Nálunk már nemsokára, még más nyelven sem beszélő orvos nem lesz! Szégyen amit ez a kormány mit megenged magának.MI meg "nézzük mint a bírkák...
Rumcájsz
Ott fizetik az adójukat, az ottani állam gondoskodjon róluk!

Jöjjenek ide--> belföldre élni és kapjanak itt olyan ellátást mint Mi kapunk!

Abszurd bolondság megint ettől az arrogáns kormánytól...
nusika
@magyarbakancs: De, ha mégis megépülne, ami remélem, hogy nem fog bekövetkezni, akkor oda csak "magyar" embereket fognak ápolni, magyar orvosokkal???Aki ott magyarul beszél, az mint magyar? Magyar állampolgárságot kaptak olyanok is akik nagyon gyengén beszéltek magyarul!!!, pedig mint román nemzetiségüek! Akkor ott hogyan fognak kivételt tenni??
magyarbakancs
@nusika: Kell az Erdélyiek szavazata.
A 80 években ahol dolgoztam rengeteg Erdélyi Magyart operáltunk.
Először nagyon sajnáltam őket.
Kis idomulva rájöttem addig haverkodnak veled míg kitudnak használni.
Személyes tapasztalatból beszélek.
Volt kollégámnak az unoka húgát hoztam át Romániából.
Majd úgy 20 év múlva ez az illető meg se ismert és nem emlékezett rám.
Ha nincs magyarul beszelő orvos,ápoló kifog abban a kórházban dolgozni?Román?
Sapiens egyetemre Erdélyben 500 egyetemista jár abból 250 Román aki a mi általunk befizetett adóból tanul.
Azért mert az egyetem nem kap Román államtól egy vasat sem.
Az engedélyt meg úgy adták ki az egyetem működésére,hogy románoknak is kell tanulni benne.
EGO
@HQ: High Quality? Or HEADQUARTERS?
Vizual
@magyarbakancs: Ja. Ide jöttek és azt csinálták amit otthon. Kihasználták az itteni magyart. Ma már épitési vállalkozok akik Erdélyből hozzák a munkaerőt. Bejelentés nélkül foglalkoztatják őket, és természetesen kifacsarják. De kit érdekelne ha ettől a magyar aki itthon állampolgár kapna munkát. De 12 óra munka vagy 14 és alig kapnak valamit. Be nem jelentenek senkit. A magyart meg kirúgják, nem foglalkoztatják, ha igen a melósok kicsinálják. A magyar erdélyi a magyar magyart.
Cicamama55
Nálunk még a dolgozók kifizetése is csak cirkuszok, tüntetések után történt meg, máshol meg kórházat építenek drága vezetőink...Netalán a bróker botrány bevételéből "fussa"?! Mondjuk erre a hírre csak azt az egyetlen szót akartam írni, hogy "beszarás"!
kukac50
A Magyar kórházakban meg 3- 4 hónapot kell várni egy emlő vizsgálatra.
Ha minden kórházba megszűnik a várakozási idő,vagy 1 hétnél nem lesz hosszabb,és nem termelődik újra a kórházak adóssága, a dolgozók orvosok fizetése eléri a Német bérek 80 % -át utána költsenek erdélyi kórház építésre.
evacica
Államtitkár Úr! talán a magyar kórházakat kéne előbb rendbe rakni a magyar adófizetők pénzén, hogy normális körülmények között kezeljék őket és aztán építeni Romániába kórházat! Persze értem én, hogy az erdélyi szavazok voksára szükségük van,de ez már még is csak sok, egy ilyen egészségügyi szolgáltatás mellett mint amilyen Magyarországon van! Nem szégyellik magukat? Persze ez a fogalom az önök köreiben ismeretlen fogalom!
Vizual
Ma hallottam, hogy valami Erdélyi potentát dobta fel a mostani összeröffenésen. És azt mondta az államtitkár, hogy csak kérés volt. Oké. Nekem meg az, hogy itthon tegyék helyre az egészségügyet, az oktatást mert ugye a gimnáziumokat meg akarják javarészt szüntetni. Hát elég hülyék vagyunk ahhoz hogy ne tanuljunk. Ha hagyjuk. Olvastam, hogy az Erdelyben megnyitott magyar iskolába kedvezményesen románokat oktatnak fele arányban. Mert a román kormány ezt akarta. Kinek épitünk akkor ? Hát azt hiszem jöjjenek ide inkább a magyarok. Seggük alá tesszük azt amit a mi seggünk alól kihúznak.
dr. prédikátor
Remélem a kórház mellé jár majd uszoda is meg stadion is!!!Itthon meg dögöljenek meg a magyar betegek!!!
Jozefina
Nem sajnálom tőlük, de előbb talán a hazai egészségügyet kéne rendbe tenni!!!
Jozefina
@Vizual: teljesen igaz!!! Ismereteim szerint is van ilyen!!!
human
Tudja jól a kormány, hogy ezzel csak szítja az ellenérzést a külhoni magyarokkal szemben. Ezzel próbálja megerősíteni a saját táborát és fenntartani azt a látszatot, hogy vannak a mélymagyarok és van a többi magyarországi lakos. Az ő táboruk valamiért szereti különbnek érezni magát a többinél. Talán itt gyökeredzik a különbség a jobb és bal oldal közt. Az egyik a különbségekre épít (vagyoni, nemzetiségi), a másik az egyenlőségre, elfogadásra.
Tényfeltáró
Hasznosabb és olcsóbb lenne, ha megtanulnának románul, ha már az az állam hivatalos nyelve. Mégis csak latin eredetű nyelv.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.