Inaktív lesz a teljes magyar társadalom egyharmada néhány évtizeden belül – figyelmeztet az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

Beneda Attila szerint rövid időn belül hárommillió nyugdíjaskorú és krónikus betegségben szenvedő állampolgára lesz, akiknek szociális és egészségügyi ellátását is meg kell majd oldani – tudósít a penzcentrum.hu.

Beneda hozzátette: Magyarországon, illetve az egész kelet-közép-európai régióban meg kell küzdeni az unión belüli elvándorlás azon hatásával is, ami elszívja a munkaképes és termékeny lakosság egy részét.

Az államtitkár szerint a társadalom elöregedésére folyamatosan kell megoldási javaslatokat kidolgozni, mert az látszik, hogy néhány évtized múlva a teljes társadalom harmada inaktív lesz.

"Ez azt jelenti, hogy a népesedési negatív trend mellett, amelyen ha sikerül is javítani, fel kell arra készülni, hogy rövid időn belül Magyarországon hárommillió olyan nyugdíjaskorú, nem fertőző, de krónikus betegségben szenvedő ember lesz, akiknek az ellátását egészségügyileg és szociálisan is meg kell tudni oldani"

- hangsúlyozta Beneda Attila.

82 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
Hát a bandád rátett három lapáttal hogy így legyen!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Mobil123
Hát a bandád rátett három lapáttal hogy így legyen!!
Eladott Ország
"Inaktív lesz a teljes magyar társadalom egyharmada néhány évtizeden belül." Mi leszünk a hárommillió koldus országa sajnos a múlt ismétlődik, a fideszes oligarcha meg éli világát.
quadrocopter
Nincs itt csoda, 500.000 - 700.000.es nyugdíjak viszik a lét, a többi meg kolduljon magának!
Qqberci
Mégsem volt olyan jó ötlet ellopni a MANYUP-ot...
koszpeko
Gyorsan meg kell hosszabbítani a kisvasutat és építeni még stadiont.
Eladott Ország
A csúti cigány és bandája a nyugdíjak felső korlátjának eltörlésével biztosította magának a magas nyugdíjat. Arról nem beszélve, hogy a közpénzt szivattyúzták, a gazdasági fejlődéshez egy fityinggel nem járultak hozzá. Az iskolapadból rögvest a parlament padsoraiba seggeltek bele és adják az észt, a nagy lument. A szolidaritás a szerénység az náluk ismeretlen fogalom.
quadrocopter
@Eladott Ország: Ha a hibbantnak azt mondod " munkakönyv" azt hiszi ókori görög szöveggyűjtemény!
Sziszifusz
Mivel néhány évtized múlva a mostani politikusok eltűnnek a porondról, tesznek ők arra, hogy mi lesz az akkori nyugdíjakkal. Lényeg az, hogy amíg lehetőségük van rá, addig lenyúlják azt amit lehet, utána pedig, jöhet a "télak" és a boldog élet hetedíziglen.
Perwool
Mit mondott Orbán, (Aki ugye sose hazudik.) mikor lenyúlták a MANYUP-ot? A pénz az állami nyugdíjbiztosítóhoz kerül, mindenkinek egyéni számlára.
Hol van ez az egyéni számla?
Pont akkor nyúlták le Orbánék, mikor kezdett volna a dolog termőre fordulni. Mostanában mennének nyugdíjba azok, akiknek jórészt már a MANYUP fizetné a nyugdíját. Aztán egyre több és több nyugdíjba vonulónak.Sajnos ez a vonat elment, újra ott tartunk, mint a szocializmus vége felé...
Amúgy az első Orbán uralkodás idején még nem volt baj a MANYUP-al. Kevesebb volt még a lóvé, ellen tudtak állni a kísértésnek...
25 év után ott sem tart az életszínvonal, mint a Kádár rendszer derekán.
Lehet ezt ragozni, lehet egymásra mutogatni, de a lényeg, hogy valami baszott nagy szar van a palacsintába. Nem kell ehhez se baloldalinak, se liberálisnak lenni. Elég nyitott szemmel élni.
kissé felnőttem
Tudta? szólt már a főnökének ? nem ? NEM is mer? akkor mit riogat. Megnyugtatom Beneda 20-év mulva teszek én arra mi lesz itt. 70, évemmel ha ha ha. A minimál bérből mit lehet félretenni ? Ja hogy el k... mint Gyurcsika mondta. A csapata is mert nekünk nem szavaztak meg 1,5 milliót + költségtérítést meg benzin satöbbiket. Abból tegyenek is félre mert hosszú évek lesznek pénz nélkül. Hagynak egy kifacsart citromot a husosfazék mellett. Nóta is akad hát idefigyelj Lajos , pénz nélkül mulatni bajos. megoldás ja az ötletelés szintjén. A 3 millió betegről: Akarja tudni JULIUS ÓTA majd nov 18 táján jutok be MR vizsgálatra, Megirta a századvég olvassa el miért is lett várólista??? Aztán ÉN innen Izlandra mennék legalább a gejzir mellett lehet elmélkedni. Mert Temetésre is félmilla, mi a turóból Nem értem hol élnek a bölcsivel melyik földrész melyik országában. Mert hogy itt nem az biztos vagy ha igen akkor olyanok mint a csodabogarak.
laja70
@kissé felnőttem: Azért örülök, hogy a napi gyurcsányozás megvolt. Már csak a sorosozás, migráncsozás, simonpénze, stb. hiányzik! Kérem, pótolja!
1magyar
Beb@szna a nyugdíjkatasztrófa! Ne pazarolják a pénzt, ne legyenek luxusnyugdíjak, ne lopják szét az állami vagyont, adóztassák meg a robotokat, akik a munkaalapú társadalomban elveszik az ember munkáját stb. stb.!
tothjani
Természetesen ez nem igaz hiszen a nyugdíjpénztárak felszámolásakor Orbán megígérte hogy az Állam gondoskodik a nyugdíjasokról.
Sőt nemcsak gondoskodik de visszaadja a 13. havi bért az állami alkalmazottaknak és a nyugdíjat is , de megvizsgálják a 14. havi bevezetésének a lehetőségét is.
A másik ugye 25 év múlva nyugdíjba mennek a Ratkó (Anna)gyerekek, ugyanez fog történni 65-70 év múlva amikor az Orbán gyerekek mennek nyugdíjba, persze az már nem az öreg Orbán gondja lesz, hanem az unokája szívja meg.
Törölt felhasználó
Dehogy is, majd Kovács Zoli elmagyarázza, hogy igazából Gyurcsány sípolt a nyugdíjszámítás közben...és teljesen egyértelmű, hogy nálunk 10x annyi a nyugdíj, mint norvégiában, de még emelni fognak rajta csak az ellenzék nem hagyja. Vagyis Gyurcsány nem hagyja!
kissé felnőttem
@laja70: ÉN speciel megtehetem mert semmit nem kell pótolnom: CSAK tudta ? sosem volt sehol tagkönyvem .Ellentétben a regnálók tucatjával. Bocs , a kis és nagy kiszesekkel ennyi .
korábban keljen az aki szembe akar köpni. főleg ok nélkül!
cikicakk55
@Eladott Ország: Már most 4 millió koldus országa vagyunk.Az a 2-3 millió ember aki dolgozik,már most képtelen eltartani a nyugdíjasokat, a gyerekeket és a betegeket. Nem azok tehetnek róla akik dolgoznak,dolgoztak,hogy már most semmit nem ér a nyugdíj.épp olyan mese az átlag nyugdíj 110.000ft,mint az átlagfizetés.Van pár ezer nagyon jó nyugdíjat kapó akik felviszik az átlagot.Van pár ezer nagyon jól kereső,akik szintén felviszik az átlagot.sajnos a nyugdíjasok legnagyobb része max-70-80.000ft-ot ha kapnak.Azt is azok érik el,akik már legalább 20 éve nyugdíjasok.A friss nyugdíjasok örülnek ha az 50.000ft-ot megkapják.Ha tényleg bevezetnék a politikusoknak is a bérplafont és kivágnák a sok léhűtő semmit nem csináló,de állami fizetést kapó semmit tevőket,akkor talán kicsit jobban élnénk.Természetesen a bérplafon nem az Orbánék által egyszer már elindított 2 millió lenne,hanem az átlag bér.A politikusok sem dolgoznak többet,mint a kétkezi munkások. 27 év óta nyomatja minden párt választások előtt,hogy elszámoltatás, vagyonelkobzás,börtönbüntetés vár a tisztességtelenül meggazdagodott politikusoknak,bankároknak,stb.eddig hányan kerültek rács mögé? Hánynak a vagyonát kobozták el? nem is tudnák elkobozni tőlük,mert már rég nem itt van a vagyonuk.Nagyon örülök neki,hogy nem annyi idős vagyok mint az unokáim.Annak is örülök,hogy én már nem fogom látni mennyi szenvedésen fognak keresztül menni.Elég ezt sejteni,ez is borzasztó érzés.
cikicakk55
@tothjani: Az öreg Orbán unokája semmit nem fog megszívni.Hidd el,hogy lopott már el annyit a csuti,hogy még az ükunokájának sem kell munkaviszonyt igazolni a nyugdíjához.
laja70
@kissé felnőttem: Itt senki nem akar köpködni! Fideszbirka tempó, hogy a gyurcsányozás, sorosozás, simonpénze, migráncsok, stb. naponta megjelenik.
egyvandor
Már csak 30 év áldozatot kell hoznunk és az akkorra hatvan éve pénzelt kiválóságuk és tehetségük alapján kiválasztott (mint pl mészaros) magyar tőkések megfogják oldani ezt a problémát is.
Talicskás
25 - év alatt megduplázódott az ingyen élők, akik nem végeznek termelői munkát, miért hallgatnak a politikusok uraim? Nyugdíjasokat miért nem viszik utcára a nyugdíj szerveztek, vagy őneki jó nyugdíjuk van? 2018-évben a nyugdíjasoknak nem kell szavazni, mivel nem kötelező részt venni!
kai hansen
nem kell félni kifli csücsök szenátor asszony megvédi a nyugdíjakat :) :) :)
Here Potter
@kai hansen: Én megvédeném őt, de azt nem tenné az ablakba.
vonotok
Félek, nem csak nyugdíjkatasztrófa lesz még itt.
lusta
"Ezért felhívjuk minden felelősen gondolkodó állampolgár figyelmét arra, hogy fontolja meg, hogy január 31-ig visszajön-e a biztonságot nyújtó állami nyugdíjrendszerbe, vagy pedig tovább hagyja, hogy nyugdíjforintjai tőzsdére kerüljenek, és kockázatos befektetéseknek legyenek kitéve”
„Értjük, hogy komoly érdeket sértünk, de nekünk 10 millió magyar állampolgár érdekét kell képviselnünk"
Mindezeket Selmeczi Lukhíd Kiflicsücsök szenatorinya mondá. Szóval miről is rinyál Beneda?
emerencia
A nyugdíjbefizetéseink beömlenek a nagykalapba és a vezér személyes akarata szerint vannak elosztva. Ő pedig úgy határozott, hogy egy kettős kedvezménnyel (korai nyugdíj+ még fiatalon mellé dolgozás) kivételezett réteg kivételével azok is gürizni fognak még +9-10 évet, akiknek már idősb koruk miatt esélyük sem volt a változtatásra amikor emelték a korhatárt. A magyar társadalom nem volt szolidáris anno azzal a másfél millió emberrel sem, akik utcára kerültek a rendszerváltás azon éveiben mikor még nem volt megnyitva a jóléti országok munkapiaca. (Az is előfordult, hogy közszférából végkielégítés nélkül.) Ezt használja ki Orbán és most másodszor, öregen is őket bünteti!

Nem ritka egy munkahelyen, hogy a még fiatalos, nyugdíjas hölgy rádolgozik a női negyvenre dupla jövedelmet élvezve, míg a tanultabb, nehezebb munkát végző idősebb kolléganője férfi sorstársaival egyetemben öregen próbál helytállni az egészséges fiatalokra szabott testet-lelket veszélyeztető főállású munkahelyén. A nyugdíjkatasztrófa az igazságtalanságok miatt (pl. a tömegek számára méltatlanul alacsony nyugdíj) már itt van, csak észre kellene venni. A jelen nyugdíjasaival és az idősb dolgozókkal való empátia hiánya miatt joggal aggódhatnak a mai 30-40-es korosztály tagjai saját jövőjükért, hiszen szemük előtt játszódik le az előttük lévő generáció tragédiája.
1magyar
Még a falevél gereblyézését is elvették a gépek. Levélfújó valamivel teszi 5 ember helyett 1.
De olyan hangos a város tőle, hogy egymás szavát nem érteni így ősszel amíg a levélhullás tart.
Akkor mit jelent a munkaalapú társadalom?
kukac50
Nem lenne nyugdíjkatasztrófa ha becsülettel gazdálkodnának a nyugdíjjakkal.
Számtalan ember meghal mielőtt elérné a nyugdíj korhatárt,pedig Ők is fizették a nyugdíj járulékot 30-40 éven keresztül Hol az a pénz amit Ők befizettek?.
Yoda69
Es hogy fog hianyozni a fideSS altal megvedett 3 ezer millard.
Béla333
A Fidesz azt látja, hogy ebben az országban mindent meg lehet csinálni ezzel a letompított társadalommal.
A MANYUP pénzek ellopásánál például történt bármi is? Nem!
Inkább kimegy az utcára a nyugdíjas koldulni, de a gondolkodás luxusát nem teszi magáévá: mitől is él(ünk) ilyen sz@rul?
emerencia
@Béla333: Te mit tennél egy kisnyugdíjas idős ember helyében akinek gyakorta el kell döntenie, hogy a gyógyszereit váltja ki vagy kaját vesz és rezsit fizet? Vajon azok az aktív, egészséges munkavállalók és potentátjaik akik gyakorlatilag szó nélkül hagyták, hogy a költségvetésben elherdálja a kormány a befizetett pénzeiket mit tettek azon kívül, hogy sokan elmentek a jóléti országokba dolgozni?
Béla333
@emerencia: 08.18
Én kimennék a soron következő fütyülős, cintányéros Orbán ellenes tüntetésre - nem a sípolókat megverni, hanem sípolni. Nem csak saját magamért, hanem a gyerekeink, unokáink jövőjéért.
Hogy az itt Magyarországon legyen, ne egy másik, élhetőbb Uniós országban.
Nos legalább ennyit!
emerencia
@Béla333: Nagyon sokan nehezményezik, hogy a tüntetéseken sok az idős ember minden oldalon. Mások megkérdőjelezik a választások hitelességét mondván, hogy a nyugdíjasok milliói is szavazhatnak. Kollégám éppen pedagógiát tanul, abban egyértelműen azt tanítják, hogy 65 év után már a szellemi hanyatlás következik. Ha belegondolok, hogy édesapám 72 éves korában kezdett nyelvet tanulni, a médiában pedig sok értelmes agg ember nyilatkozik, nem tudom hová tenni ennek a társadalomnak az idősekhez való viszonyát. Pedig valahol valaki azt mondta, hogy egy emberi közösséget éppen az minősít, hogy hogyan bánnak a korosabb, beteg és elesett honfitársaikkal. Magyarország sajnos ebben is alul teljesít.
eszegfu
Évtizedek óta a magyar nyugdijrendszer ugy müködik, hogy az aktiv dolgozók befizetett járulékaiból fizetik a nyugdijakat. Nem tudom megitélni, hogy a Horn kormány "zseniálisan előrelátóan", vagy milyen okból, de 1998-ban bevezette a MGNY rendszerét, vagyis a nyugdijrendszer igazi reformjának -- szerintem -- első lépését. Tehát a költségvetés "lemondott" a nyugdijjárulék egy részéről és ezt mindenki a saját számláján gyüjthette a MGNY pénztárban. Ha ilyennel rendelkező ment nyugdijba, akkor a megállapitott nyugdijának 75 %-át a költségvetés, a másik 25 %-át a MGNY pénztár fedezte volna. A törvény szerinti továbblépés, a "2. pillér" ennek az aránynak az eltolásáról szólt, pl. 50 % költségvetés, 50 % MGNY -- a pontos számokra már nem emlékszem -- és igy tovább, mig 20-30 év mulva már csak a MGNY pénztárak fizettek volna nyugdijat!! Tehát ma már féluton jártunk volna legalább a költségvetés tehermentesitésén! És ez az igazi baj!! Elindult a nyugdijrendszer reformja...most, ha azonnal lenne valami ötletük, akkor is fenyeget minket, hogy a nyugdijasok száma akár már 10 év mulva is felülmulja az aktiv keresők számát és valóban nem lesz miből fizetni a nyugdijakat. És akkor még nem vettem figyelembe, hogy a munkáltatók 24 %-os nyugdijjárulék fizetése (amiért járna a nyugdij szolgáltatás) ma már 27 % szociális hozzájárulás adó (tehát ez már adó és nem a nyugdijakra kell költeni, hiszen ezért már nem jár). Ezt tudja a kormány is, de van pofájuk kiállni azzal, hogy "megoldási javaslatokat kell kidolgozni"?! Most?! Megették, felélték a nyugdijasok jövőjét a MGNY pénzek "einstandolásával"!!
emerencia
@eszegfu: "a munkáltatók 24 %-os nyugdíjjárulék fizetése (amiért járna a nyugdíj szolgáltatás) ma már 27 % szociális hozzájárulás adó (tehát ez már adó és nem a nyugdijakra kell költeni, hiszen ezért már nem jár). Ezt tudja a kormány is, de van pofájuk kiállni azzal, hogy "megoldási javaslatokat kell kidolgozni"?! Most?! Megették, felélték a nyugdijasok jövőjét a MGNY pénzek "einstandolásával"!!"

Ez pontosan így van, ha jól emlékszem, a nyugdíjjárulék megszűnt 2012 január elseje óta. A helyette fizetett 27 százalékos szolidaritási adó kegyetlenül befolyik a nagykalapba, (költségvetés) ahonnan Orbán annyit és arra vesz ki amennyit és amire akar. Fékek és ellensúlyok/egyensúlyok már alig-alig léteznek. Ideje lenne ezt a tényt a lakosság széles rétegeivel is megismertetni.
eszegfu
@emerencia:Jól emlékszel: 2012. óta változott! Pontosan, a "rendeleti kormányzással"! Meg sem kell mondania, sőt még el sem kell számolnia mire költi, csak felszólitja Vargát: ennyi, meg ennyi pénzt teremtsen elő. Nekem az az érzésem, hogy nem lehet egyszerre a "széles réteggel" ismertetni ezeket, mert hát hol és hogyan?! Aki ezt érti, látja, annak kell a környezetének elmagyarázni és akkor talán egyre többen megértik.
emerencia
@1magyar: válasz 06:34-re. A munkaalapú társadalom a mostani rendszerben az alulfizetett, lealázott bérért rossz körülmények között betegen és idősen is dolgozók kizsákmányolását jelenti. Volt már hasonló a történelemben. Az is elbukott, de addig nagyon-nagyon sok ember élete ráment. Most sincs ez másként.
emerencia
@eszegfu: Nehéz ügy megértetni az emberekkel. Szinte minden korosztály azt hiszi, hogy ez kamu pedig sajna a valóság. Nemrégen egy idős, hetven körüli még 55 éves korában nyugdíjba vonult értelmiségi extanárnéni oktatott ki, hogy ne beszéljek hülyeségeket. Mindenki manapság minimum kétszázezret hazavisz de előbb befizeti belőle a nyugdíjjárulékot a nyugdíjkasszába. A fiatalok közül is sokan hasonlókat zengedeznek az állítólagos nyugdíjkasszáról. Ők legalább tisztában vannak a mai keresetekkel és rezignáltan hozzáteszik, hogy nekik már úgysem lesz nyugdíjuk... Ezzel a dolog el van intézve részükről.
eszegfu
@emerencia: Igen, tudom, hogy nehéz, de ez az igazi "kihivás"! Engem nem tör le, ha kioktatnak, sőt! Innen "szép a győzelem"! Addig ismételgetem, hogy legalább gondolkodóba essen! Nyilván ez attól is függ mekkora településen él az ember, egy kisebb erre sokkal alkalmasabb.
Veleda
Azon elgondolkodtam, hogy a "Ratkó gyerekek", sokan voltunk, ledolgoztuk a 40-42 év munkaviszonyunkat, mindíg munkaviszonyban voltunk. Sok adót, és járulékokat fizettünk folyamatosan az államnak.Dühítene, ha éppen rajtunk csattanna az ostor.
magyarbakancs
"Nyugdíjkatasztrófa fenyegeti Magyarországot"
Mocskos Fidesz az a dolgot, hogy meg oldjad.
Mert ti mindenkit megvétek.
Nem kell annyit szerezni, ja (lopni)
Meg stadiont építeni.
Fiataljaink a ti mocsok politikátok miatt hagyta itt a hazáját.
Az Eu-s pénzeket a saját klientúrátokra költöttétek.
Még Szlovákia, Románia is jobban teljesít.
Mocskos párt a Fidesz.
magyarbakancs
Rendszer váltás pillanatában keltet volna magán nyugdíj és EÜ pénztárt megszervezni.
Törvénybe fektetni, hogy nem lopom el az emberek pénzét.
Mint amit a Fidesz tett a magán nyugdíj pénztárakkal.
Jozefina
Mocskos selmeci gabika a szőke nagy eszű, hol van??? Megvédjük a nyugdíjakat, hazudta ország-világnak és ellopta több milliárdot.
Veleda
@Jozefina: Egy konkrét válasz a nyugdíjasok kinyírására. Ezzel a 0,9 %- ny. emeléssel végképp kihúzták a gyufát. Ha a nyugdíj értékét annyira meg akarnák őrizni, akkor minimálisan 2,4 % emelés járna.
érdekes, hogy ezt nem tudják kiszámolni:((
Eriksson
@magyarbakancs: Neked mennyiben fájt a saját magánnyugdíjad?
eszegfu
@Eriksson: Ugyan engem nem kérdeztél...de én azt mondom: nekem nem "fáj" egy fillérbe sem, hanem a költségvetésnek!! Ha "nem védték" volna meg, akkor ma 25 %-ot kapnék a MGNY-tól és csak 75 %-ot a költségvetésből, a jelenlegi 100 %-os költségvetési nyugdij helyett. Most küzdenek, mint disznók a jégen, hogy "javaslatokat dolgozzanak ki", mert hamarosan a nyugdijasok többen lesznek, mint az aktiv dolgozók.
Eriksson
@eszegfu: Így igaz. De, ha jól emlékszem befektették a lét MOL bizniszbe, s ha az bejön, akkor nagyot kaszálnak. Na de tudjuk, hogy az most nem felszálló ág.
eszegfu
@Eriksson: Ja, hogy az állam fektette be, ugy gondolod?! Az én emlékeim szerint nem "befektette" a MOL-ba -- nem részvényeket vett -- , hanem tulajdonrészt vásárolt. Most tul azon, hogy "einstandolták" a MGNY megtakaritásokat, sokkal nagyobb baj, hogy még mindig csak az államtól kaphatunk nyugdijat, holott már támaszkodhatna az állam is a MGNY pénztárakra. Ezt nagyon elcseszték a pillanatnyi "élvezetért", azaz hirtelen sok pénzhez jutottak hozzá és nem gondoltak az elkövetkező évekre: miből is fizetik majd a nyugdijakat?! Pedig ahhoz nem kell diploma, hogy a tendenciát meglássuk: évek óta egyre öregebb a társadalom!
Nessy
@eszegfu: Az ö megélhetésük biztosítva a családjukéval együtt, a többi meg így járt!
Jöhet a hozsanna!
eszegfu
@Nessy: Velősen tényleg "csak" ennyi!
solidedge
Egy közgazdász fejtette ki, hogy a nyugdíj fedezet nyugdíjjárulékból való finanszírozására hívatkozni marhaság. A GYED-et sem a kismamák befizetett összegéből fedezik. Az állami bevételeinek átcsoportosításával kell megoldani.
Eladott Ország
Pártunk és kormányunk már felkészült a nyugdíjkatasztrófára, de a nyugdíjplafon eltörlésével
a saját nyugdíjukat bebetonozták.

Az új Alaptörvényből kivették az Alkotmányos jogok közül a Társadalombiztosítást, ami azt jelenti, hogy adó formájában fizetünk nyugdíjadót és egészségügyi adót. Ezért azonban cserébe NEM JÁR semmi, sem nyugdíj, sem ingyenes egészségügyi ellátás, a kormány biztosít valamit, amennyit éppen kedve tartja: És simán megvonhatja bármikor, sőt hozzányúlhat az eddigi nyugdíjakhoz is. Nincs alkotmányos garancia semmire, nincs jogorvoslatért kihez fordulni, mert törvénysértést nem követ el a kormány. Hiszen az Alkotmányból kivették ezt a jogot.

Ergo a teljes kiszolgáltatottság állapotában teljesen védtelenek az állampolgárok. Jelenleg kb. 4,5 millió körüli érintett lehet, aki alól bármikor kiránthatja a szőnyeget a kormány.
Eriksson
@eszegfu: Úgy emlékszem, hogy az orosz tulajdonban lévő MOL részvényeket vásárolta vissza az állam.
A manyup kérdés viszont ennél sokkal bonyolultabb. Az oda befizetett összegeket államkötvénybe fektették, s ha az állam kezdi visszafizetni, tkp. akkor tudják adni a delikvenseknek. Ha nem, nem. Szóval az állam csak saját kézbe vette az dolgokat, kihagyva a pazarló manyupot. (székházak, azok berendezései, több ezer dolgozó fizetése, azok jóléti bérkiegészítése, járadékai, a vezetők többmilliós juttatásai, a hatalmas bürokratikus rendszer fenntartása, stb). Nagyon sok manyup tag bukott az üzleten, s ezzel akkor szembesült először amikor az általa konkrétan befizetett összeget visszakapta. Ill. nem kapta vissza még azt sem, nemhogy hozama lett volna.
Az egész rendszer egy kész átverés volt.
eszegfu
@Eriksson: 17:51 Ilyenkor sajnálom, hogy csak irásban tudunk beszélgetni... sokkal egyszerübb lenne! Azt látom, hogy jelen esetben nem a "tényekre" támaszkodsz, vagyis egyetlen MGNY adatait sem nézted meg -- pedig mindegyik nyereséges volt, ezt a PSZÁF rendszeresen ellenőrizte -- csak valamilyen indittatásból eldöntötted az "egész rendszer átverés volt". Nagyon elkanyarodtunk az eredeti témától és ezen már azt hiszem nincs értelme vitáznunk: Te igy gondolod, én meg máshogy. Legközelebb folytatjuk...
Jozefina
Majd előjön a kuszafugú senkigabriella és megint meg fog "védeni" minden nyugdíjat és ápolásra szorulót!!???
emerencia
@eszegfu: Azért adtam Erikssonnak az előző hozzászólására tetsziket mert szerintem sem volt ördögtől való a manyup pénzek költségvetésbe vonása, hiszen így valóban rengeteg kiadás megtakarítható. (Egy jól működő, liberális demokrata állam esetén.) Az átverés ott van, hogy szegény fiatalokat anno becsapták mert kivételezett helyzetet ígértek nekik (pl. eleinte örökölhetőség vagy az, hogy ez a pénz személyesen az övék pedig dehogy) a számukra kötelező manyup belépésért cserébe. A végén kiderült, hogy ebből semmi nem igaz, a manyuposok is át lettek verve, a pénzük másra lett költve. Én is beléphettem volna de akkor már idősebb voltam, úgy gondoltam, hogy nincs időm már 55 éves koromig megfelelő mennyiségű pénzt összegyűjteni a manyupban. Velünk is kitoltak, hiszen azóta kiderült, hogy +9-10 évvel tovább kell dolgozni, akár bírjuk akár nem. Ma már tudjuk, hogy mindnyájunk sorsáról egy kegyetlen diktátor dönt. Így van ez egy illiberális nem jóléti államban. 4-5 millió ember rossz sorsa árán szeretné a vezér és haszonélvezőinek csapata "felvirágoztatni" a gazdaságot. Nem gondolom, hogy ez hosszabb távon sikerülni fog.
magyarbakancs
@Eriksson: Szia! Én az a korosztály vagyok kinek nem érte meg átjelentkezni annak idejében.
Meggyőződésem és vallom, hogy az öngondoskodás akár nyugdíj területén akár EÜ pénztár területén fontos.
Fenntarthatatlan ez a közös lónak túrós a háta című rendszer, ami itt van nálunk.
A korrupció melegágya lásd paraszolvencia.
Állami adót levonnám és mindenki döntse el milyen biztosítási csomagot és nyugdíj csomagot tud meg fizetni.
eszegfu
@emerencia: Csak néhány gondolat, ahogy én látom... Ha belegondolsz, a nyugdijat nem lehet örökölni, tehát valóban ez "becsapás" lehetett, de hogy a pénzük egyéni számlán volt, az biztos, mert minden évben kaptak értesitést a tőkéről és annak kamatáról. Még azt is tudnod kell, hogy a MGNY pénztárak müködését nagyon szigoru szabályok (törvény) szabták meg, pl. a befolyt pénz 75 %-át csak állampapirba fektethették, vagyis semmiféle "kockázatos" befektetésről nem lehetett szó. És a legfontosabb: ezzel elindulhatott volna valamiféle nyugdij öngondoskodás, vagyis nem az állam terhe lenne a növekvő számu nyugdijak kifizetése és most nem kellene fühöz-fához kapkodni, hogy megoldják! Az pedig, hogy "rengeteg kiadás megtakaritható" már bocs., de nem igaz. Csak nézzél meg egy -- akár ma is müködő -- MGNY beszámolóját, hogy a müködési költségen felül még jó hozamuk van még a mai napig is. Végül mi lett azzal az igérettel, hogy az állam személy szerinti számlát nyit és vezet az átlépőknek... ez nem becsapás?
Eriksson
@eszegfu: Valóban eldöntöttem, hogy kész átverés só.. És Te mitől gondolod másként? Ha a manyup által államkötvényekbe fektetett pénzek ilyen jól fialtak, akkor evidens, hogy az állampénzek még jobban tudnak hasznosulni a manyup pazarló intézménye nélkül.
Eriksson
@magyarbakancs: Szia! A magam részéről inkább a nyugdíjalapú életbiztosítást preferálom. A Biztosítók sokkal megbízhatóbbak, s a pénzünk náluk valóban a mienk marad.
A manyup valakiknek a jó pénzügyi bulijuk volt.
eszegfu
@Eriksson: Csak abból, hogy a MGNY pénztáraknál a bevétel 1%-a a müködési költség, ami szerintem nem "pazarlás". A másik a hozamuk: pl. 2011. 4,28 %, 2012. 15,28 %, és a még "talpon" maradtak 2013-ban 6,58 és 10,98 % között, mig 2014-ben 9,81 és 10,91 % között volt a hozamuk. A különbség az, hogy a jelenleg befizetett nyugdijjárulékot az állam nem fekteti be, nem "fial", hanem kifizeti belőlük a nyugdijakat. Azzal pedig, hogy a MGNY állampapirokat vett, ezt ugy is felfoghatom, hogy az állam igy "könnyen" jutott hitelhez, mert kötelezte őket. És most vita nélkül: Te tudsz valami olyan adatot, ami alátámasztja a "pazarló intézmény" meghatározásodat?
Eriksson
Nem szeretem ezeket a százalék számokat, mert nem bizonyítanak semmit, csak számok. Egyébként is amit felsoroltál mind az államtól szerzett haszon volt a befektetés hasznaként. És szerinted kell közbe egy költséges láncszem? Valakik igen jól jártak a manyup rendszer létrehozásával.
a "pazarló intézmény"-ről megírtam a véleményem névre szólóan Neked, tegnap 17.51-kor.
emerencia
@eszegfu: Teljes pályás becsapásról van szó melyben szerintem irreleváns, hogy a manyup pénztárak nyereségesek voltak-e éppen akkor, mikor megszüntették őket. Emlékezz, a rendszerváltásra. A majdnem teljes magyar ipart zsebre vágták (privatizálták) azt hazudva, hogy nem voltak nyereségesek vagy nyereségessé tehetők. Függetlenül a számoktól, a nyereségesség nagyon bizonytalan fogalom. Gyakorta csak a hatalom birtokosainak érdekei határozzák meg, hogy valamit nyereségesnek vagy veszteségesnek titulálnak. Az én vastagon versenypiaci cégemnél pl. voltak idők, mikor életképesnek nyilvánították magukat gazdaságilag a külvilág előtt, a munkavállalókkal szemben pedig ezzel ellenkező intézkedéseket hoztak. Egy hajszálon múlt, hogy túléltük mert megrendült a vállalattal szembeni bizalom. Azok mentettek meg minket, akiknek nem volt más választásuk. Ha mi tönkre megyünk, ők is lehúzhatták volna a rolót. A mai pénzpiacon nincs hosszú távú biztonságos befektetés mert a politika bárhol, bármikor beavatkozhat. Nincs kontroll, én is tisztában vagyok azzal, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárba betett kicsiny pénzecskémet nem biztos, hogy visszakapom majdan. Kockáztatok de nem hülyítem magam azzal, hogy biztosan jól fogok kijönni. Azért teszem mert jól tudom, hogyha ezt az összeget most fogyasztásra költeném még a remény is elvész, hogy nyomornyugdíjasként legalább egyetlen szerény renoválás kijöjjön majd belőle. Már annyira romlott ez a rendszer, hogy lényegében tök mindegy. Ha maradtak volna a manyupok mást talál ki a hatalom a munkavállalók pénzének lerablására. Ez a lényegük, bármit mondanak vagy tesznek.
eszegfu
@Eriksson: @emerencia: "Ünnepélyesen" bejelentem: feladom... kéretik a zászlót félárbocra lehuzni... Köszönöm!:))
Eriksson
@eszegfu: Éppen javasolni akartam, mert ez már úgyis megmásíthatatlan lerágott csont. Kár rugózni rajta. Köszönöm a beszélgetést.
nemfideszes
@Eriksson: Attól, hogy nem szereted a számokat azok még hűen tükrözik a valóságot, a te állításaiddal szemben. Lehet, hogy éppen ezért sem szereted... mert érdemben nem tudod cáfolni.
Személy szerint a "pazarló intézmény"-től több hozamot kaptam a MANYUP pénzem után, mintha mondjuk a Csányi bankjában tartottam volna. Pontosan tudtam, hogy mennyi pénz van a számlán, és az mennyit is fialt az adott évben. Most viszont volt pénz, nincs pénz!
A beígért névre szóló számlákból nem lett semmi. A 3000 milliárdot pedig mind eltapsolták, többek közt MOL részvényekre. Akkor most ki is a "pazarló"? Úgyhogy kis "barátom" neked is csak azt tudom mondani (írni), mint mindenki másnak aki a MANYUP rendszert bírálja, előbb írd ide a címed, csak hogy ha majd nyugdíjba megyek, tudjam hova kell menni azokért a milliókért, amit Selmeczi Gabikáéknak annyira sikerül "megvédenie", hogy mára egy fillér sem maradt belőle.
Arról nem is beszélve, hogy jó pár fidióta ismerősöm, akik hozzád hasonlóan köpködték a MANYUP rendszert, MANYUP tag maradt, a fityesz pénzügyi zsenijeivel Matolcsy, Némethné stb. egyetemben... úgy látszik mégsem olyan rossz az a rendszer!!!
Ennyit a képmutatásról és a hitelességetekről!
nemfideszes
@emerencia: Bocs, de a MANYUP rendszer egy része még meg van. Verem is a fejem a falba, hogy hagytam magam megzsarolni. Főleg akkor amikor a kollégám, aki tag maradt, megmutatja hogy mennyi is volt az éves hozama.
emerencia
@nemfideszes: Tudom. A megszűntekről írtam.
Eriksson
@nemfideszes: Az utolsó mondatod értelmezhetetlen, a többi meg a te dolgod.
Egyébként én nem voltam manyupos, nyugdíj és életbiztosítást fizettem 60 éves koromig. Amikor elértem, megkaptam a teljes befizetett összeget s annak hozamait.
nemfideszes
@Eriksson: "Az utolsó mondatod értelmezhetetlen,"

Mégis minek neveznéd azt, amikor valaki élvezi annak a rendszernek az előnyeit, amelyet folyamatosan köpköd, ugyanakkor zsarolással veszi el a lehetőséget másoktól, hogy hozzájuk hasonlóan, ők is a rendszer részesei, nyertesei lehessenek.

"a többi meg a te dolgod"

Nem is vártam tőled más gondolkodást. Már csak azért sem mert a nyugdíjas fideszes "kollégám" is ugyan így gondolkodik. Számotokra csak az a lényeg, hogy ti most megkapjátok ami szerintetek nektek jár! Azt, hogy azoknak, akik most mindezt finanszírozzák már nem lesz nyugdíja, pedig magasról lesz@rjátok!

"Amikor elértem, megkaptam a teljes befizetett összeget s annak hozamait."

Na ez az amit egy volt MANYUP-os soha a büdös életben nem fognak tudni elmondani, és nem a "pazarló intézmények" miatt hanem miattuk:
hvg.hu/itthon/20160401_bif_schmidt_maria_allami_reszenyek
Eriksson
@nemfideszes: Nem vagy kicsit fóbiás? Pont az az eset vagy, aki mindenkire tud egy rossz gúnyát erőltetni, csak lássa meg a világ, hogy rajta kívül mindenki szarember.
Egyébként én személy szerint nem voltam se alapítója, se tagja, se felszámolója a manyupnak, fideszes sem voltam még, de ha a nemfideszesek ilyen tökfejek, akkor inkább vallásos leszek. Jónapot.
nemfideszes
@Eriksson: Már bocsánat!
Soha nem állítottam, hogy rajtam kívül mindenki "szarember" lenne, még rólad sem!
Amit én állítok az az, hogy nem csak hogy úgy kritizálsz egy rendszert, hogy még csak nem is voltál a tagja, de még kioktatva, le is szólod azokat akik, veled ellentétben, mint egykori tagok, "kicsit" hitelesebbek a témát illetően. Arról már nem is beszélve, hogy lényegében úgy értesz egyet egy rendszer megszüntetésével, hogy annak következményei téged nem érintenek, jövőbeli nyugdíjadra nincs kihatással, szemben azokkal akiket "tökfejeknek" nevezel!
Ezek alapján pedig nem hiszem, hogy kettőnk közül nekem volna "nagy arcom". Ha mégis úgy gondolod, akkor javaslom egy szakember felkeresését, ő segíthet a frusztrációk illetve a kisebbségi komplexus kezelésében.
Eriksson
@nemfideszes: Nem vitatkozhatom veled a továbbiakban, mert én mint kívül álló nem is tehetem. Igaz?
Elárulom neked, hogy mindkét gyermekem beleesett ebbe a csapdába, s ez a tény elég közeli rálátást enged a történtekre.
Nem kell az embernek szenvedő alanynak lennie ahhoz, hogy át tudja érezni, értelmezni, mi folyik körülötte.
Eladott Ország
Kedves vezetőink és csókosaik a nyugdíjplafon eltörlésével bebetonozták maguknak a magas nyugdíjat és a nyugdíjátlag kiszámításával még a külvilág felé is dicsekedve mutathatják, hogy milyen magas nálunk az átlagnyugdíj. A trükközésnél még szebb mutatót érhetnek el, ha a medián helyett a számtani átlagot számítják , fideszfalkáéknál a "FIDESZSTAT" számításnál ez belefér. Tovább a nullaegészvalahánytizedes svájci indexálás nélküli úton.
spu00
Talán jobban tennék, ha végig vennék a 45 után történteket a mai napig, akkor esetleg más lenne a véleményük.Az idióta MANYUPOT meg jó lenne már józan ésszel végig gondolni, hogy rájöjjenek annak igazi kommunista átverés voltára.Mit gondolnak a bevezetése után miből fizették a jogos nyugdíjat??? HITELBŐL!!! remélem tudják az miből áll???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.