Egy hete hangoztatja a kormány, hogy Magyarország nem enged át a területén fegyvert Ukrajnába.

Orbán terve elbukott: rajtunk keresztül megy a fegyver Ukrajnába, és a NATO erők is jöhetnek

Magyarország nem küld sem katonákat, sem fegyvereket Ukrajnába, valamint nem engedi, hogy halált okozó fegyvereket szállítsanak keresztül az országon

– jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, előzőleg pedig Orbán Viktor beszélt arról, hogy stratégiai nyugalomra van szükség, és azzal érvelt a fegyverek küldése ellen, hogy

szomszédos országról van szó, számolni kell azzal, hogy az oda küldött fegyverekkel esetleg magyar emberekre is lőnek majd, "hiszen Kárpátalján magyarok is élnek, onnan is vonultattak be katonákat".

Annak ellenére, hogy Magyarország ugyan nem ajánl fel fegyvereket Ukrajnának, nem engedi át a területén a fegyverszállításokat, ugyanakkor részese a közös, 500 millió eurós fegyverprogramnak. 

Hétfőn délelőtt Orbán Viktor a nemzetbiztonsági operatív törzs ülése után egy Facebook-videóban megerősítette, hogy Magyarország olyannyira nem enged át a területén fegyverszállítmányokat, hogy erről meg is jelent már a kormányhatározat.

A Magyar Közlöny szövegét itt olvashatja el!

A március 7-i, Orbán által említett kormányrendeletet átolvasva azonban kiderül, hogy van egy csavar a történetben, amit viszont a miniszterelnök nem említett. A határozat szövegében valóban szerepel, hogy

Magyarország alapvető biztonsági érdekei védelme érdekében szigorúbb nemzeti politikát alkalmaz, és így nem engedélyezi (...) a halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseknek, valamint platformoknak az ukrán fegyveres erők számára való biztosítása céljából az Európai Békekeret keretében (…) Magyarország területén szárazföldi és légi úton Ukrajnába történő szállítását.

Ám a határozat 3. pontjában rögzítik, hogy az ugyanilyen, halált okozó fegyverek mégis eljuthatnak Ukrajnába Magyarországon keresztül, még ha egy kis kerülővel is. A kormányhatározat 3. pontja ugyanis így szól:

Magyarország engedélyezi a szövetséges fegyveres erők által az Európai Unió Tanácsának (KKBP) 2022. február 28. napján meghozott, a halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseknek, valamint platformoknak az ukrán fegyveres erők számára való biztosítása céljából az Európai Békekeret keretében megvalósuló támogatási intézkedésről szóló 2022/338/KKBP határozata hatálya alá tartozó eszközöknek (halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseknek, valamint platformoknak) Magyarország területén szárazföldi és légi úton más szövetséges tagállamba történő szállítását.

A kulcsszó ebben a “más tagállamba”. Ez azt jelenti, hogy mégis átengedi Magyarország a területén a fegyvereket, ha azok kerülőúton, egy másik NATO-tagállam érintésével jutnak csak el Ukrajnába. 

A kormányhatározat engedélyezi továbbá NATO “reagáló erők” Magyarország területén szárazföldi és légi úton történő áthaladását, illetve Magyarországra telepítését, noha eddigi nyilatkozatai alapján a kormány ez elől is elzárkózni látszott.

Forrás: HVG

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gazella
Nagy a nyomás zsirháj, etetni akartad a kis birkanyájadat! NATO nagy te meg kicsi vagy és rajtad keresztül osa telepedik le ahova nem akar. Te agyatlan tasli golyóállómellényes pávatáncos marha... egy senki vagy a nyugat de a kelet szemében! Trianonról ne álmodozz, már nem az a nép van mint anno 100 éve...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gazella
Nagy a nyomás zsirháj, etetni akartad a kis birkanyájadat! NATO nagy te meg kicsi vagy és rajtad keresztül osa telepedik le ahova nem akar. Te agyatlan tasli golyóállómellényes pávatáncos marha... egy senki vagy a nyugat de a kelet szemében! Trianonról ne álmodozz, már nem az a nép van mint anno 100 éve...
Namely
Látom a propeller nagyon örül annak, hogy sodródunk bele a konfliktusba. Persze ez a fajta minden háborúban örült, hiszen a vészívókat a vér élteti.
colibri
Szóval most sem arra kell figyelni, amit mond (mert folyton hazudik és változnak az események is), hanem arra ami igazából történik és más forrásból úgyis kiderül.
Néro
Ennyi Nagy Orr Bánról. Lehetne sorolni számtalant a reggel nem zárjuk be az iskolákat este már holnaptól távoktatáson át a Sikert a halottak számában mérjük ...
Zakkantja amnéziás meg nem is zavarja.
uploads.disquscdn.com/images/8b492eda80f99cba11ab482415f2c3a8803e5d069307c7203ab215b45acc9a4d.jpg
Szevasztok
Ez nem Orbán terve hanem nemzeti érdek, BARMOK:
Namely
@fideszes gyökér: magyar vagyok. Te pedig akkor legyél ennyire bölcs, amikor majd a jenki palagáz miatt minden 2x annyiba fog kerülni, vagy amikor a jenki demokráciaexport miatt kapunk egy atomot.
Peller Anikó
@Román geci: ha bárki atomot kap akkor feldughatod a bölcsességedet. De szerintem már akár most is.
Jozefina
Addig, amíg csak a terve bukik hír értékű, ha ő bukik az történelmi értékű lesz!!!???
csipetke
Na bakker! Szinte hallom,mi lesz a fidesz reakciója.- Biztos MZP intézte,hogy így legyen..
RonaGyuri
@RonaGyuri: egyébként azt sem zárhatjuk ki, hogy az elmeállapota már annyira zokni, hogy fel sem fogja! =))
Csizmás Kond
Ez most a vesszőparipa egyeseknek. Az a nató akárki vagy akármi aki ukrajnába akar fegyvert küldeni és azt úgy teszi hogy magyarországon keresztül szállítja lengyelországban csak azért teszi mert nincs jobb dolga. Eddig is hurcolták ide-oda a felszerelést, de a lényeg az hogy Magyarországról direkt nem indul semmilyen harci felszerelés a háborús övezetbe.
csak úgy....
orbán hazúgságai sorra buknak,ezt csak az agyalágyult hívei nem veszik észre!
dr. prédikátor
NEM ÉRTEM, MI A FENÉNEK KÜLDENEK FEGYVERT ODA AHOL VAN BELŐLE ÉPPEN ELÉG!!! TALÁN CSAK NEM AZÉRT HOGY MÉG TOVÁBB TARTSON AZ ÖLDÖKLÉS??? A NAGY BÉKEBARÁT NYUGAT AZ UNIÓVAL EGYÜTT ELMEHET A PICSÁBA BIDENNEL EGYÜTT!!!44
dr. prédikátor
@Horizont: LASSAN MONDOM HOGY TE IS MEÉTSD.: NEKEM N E M BARÁTOM PUTYIN!!! de ti csak tapsoljatok hogy minél több fegyvert küldjenek hogy tovább tartson a vérengzés!!!
Eladott Ország
A bűnöző román cigányt mielőbb bíróság elé kell állítani természetesen vagyonelkobzással a haverokkal együtt! Egyébként ez a dagadt tróger ( kolostordisznó) soha nem is volt normális! „Magyarország jól teljesít” amint láthatod.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/122529296_3486436688098761_122212829790597420_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-5&_nc_sid=dbeb18&_nc_ohc=CbYAjoM5icoAX_ihjVy&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT861FhtULXHmmY8msHmahMfGgozE5TmSO-rQemn-Z6uGQ&oe=624CC12E
Szervusz Báttya! Iszol te eleget, szeded a gyógyszereidet?!
c.tenor.com/mKKzFaZD4_UAAAAC/bov-orb%C3%A1n.gif
Yeromos
A NATO nem úgy működik mint az EU, hogy a törpe diktátor bármit megvétózhat. A NATO katonai szervezet ha ők döntenek valamiben a mi törpe diktátorunk csak annyit mondhat parancs értettem. Itt nem működik a pávatánc.
A tagsággal köteletségek is járnak.
RonaGyuri
@Yeromos: kösz épp ezt akartam írni én is!
Pontosításnak csak annyit; katonák ls nem reménykednek a józan észbe, mint az EU! Az EU-sok nem írják le, hogy a klubba nem szabad az asztal közepére szarni, a NATO rögzíti, sőt hozzáteszik, aki megpróbálja annak levágják a himbi-limbijét! =))
Klubtag
Azt hiszem sokkal egyszerűbb a helyzet: rászóltak, hogy porolja le és olvassa el figyelmesen (úgy is, mint jogvégzett???), a csatlakozási szerződésben foglaltakat...vagy kérje meg azt a sok milliárdért fenntartott jogászsereget, hogy hogyan kell értelmezni az abban rögzítetteket. Ha ez sikerült, akkor lejjebb lehet csavarni a hangszórót...az már nem érdekli a NATO-t, hogy a magyar közvéleményt milyen módon etetik és mivel indokolják ezt "következetes orbáni kommunikációt".
Klubtag
@sgl: ...Boris ismeri a nemzetközi szerződésekben szereplő kötelességeket és lehetőségeket, amik erre a helyzetre adaptálhatók...megcselekszi, amit kell és erre akarja rávenni a V4-eket, bár ez leginkább Orbánnak szól - hiába léptette ki Angliát az EU-ból, az orosz veszéllyel bőven tisztában van...:o)
kissé felnőttem
vitya ? semmibe vettek na lám ennyit érsz ott is
ómió
Ja, hogy kerülővel!!! Hát, ezt "efftársiasan kifelejtettétek"!
Klubtag
A kerülőút nemigen hatja meg Putyint, a listán már úgy is fenn vagyunk, pusztán abból a tényből kifolyólag, hogy Ukrajnával határos, EU-s ország vagyunk - neki ennyi elég s mint ilyen kötelezettségeink vannak a közös döntéseket illetően. A gáz, meg az olaj jöveteléért nem hiszem, hogy nagy küzdelmet kellene folytatni, mivel az érte kapott bevétel finanszírozza az orosz hadi cselekmények kiadásainak zömét - ez még akkor sem kevés zsozsó, ha csökkentett áron hajlandók belepumpálni a csövekbe. Van egy olyan érzésem, hogy ez a csökkentett ár sem olyan fix, látni kellene a szerződést, ha nem volna titkos - a sok kormányzati hazudozás közepette jogos a kétely.
Aki Én
@Namely: Nem örül itt senki. Csak megint kiderült egy orbáni hazugság, amiről tájékoztatnak.
Namely
@fideszes gyökér: na, ezzel aztán megint nem válaszoltál a felvetéseimre. Persze ahhoz agy is kellene.

@Aki Én: a cikk hangvétele egyértelműen a káröröm. Nekik mindegy, hogy mekkora az ára, csak Orbánt szidni lehessen.
Borsodi
M1 Hírtévé,hogy konferálja?Márki Zay fegyvereket szállítana.Hazudjatok vannak akik hisznek nektek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.