A korábbinál sokkal gyorsabbak lettek a végrehajtási eljárások, egy ingatlant akár húsz nap alatt is el lehet árverezni. Az adósokat már a bíróság sem tudja megvédeni az esetleges végrehajtói túlkapásoktól, mert mire elbírálnák a kérelmeiket, addigra elveszthetik a házukat- írja a 24.hu.

Az új szabályokat még Völner Pál államtitkársága idején fogadta el a parlament, a javaslatnak a végrehajtókkal kapcsolatos korrupciós ügyben megbukott fideszes államtitkár volt az egyik előterjesztője.

Sokkoló: már azelőtt elveszíthetik otthonaikat a bajba jutott családok, hogy végbemenne a fellebbezési eljárás

A kép illusztráció: 123rf.com

Az adósok szempontjából sokkolóan gyorssá vált a végrehajtási eljárás: a végrehajtás kitűzésétől számítva akár egy hónapon belül elveszíthetik otthonukat a bajba került családok. Ezeket a változtatásokat még 2020 júliusában, az igazságügyi tárca javaslatára fogadta el a parlamenti többség, amikor Völner Pálnak hívták a minisztérium végrehajtási ügyekért is felelős államtitkárát. Noha az új szabályok tavaly januárban léptek hatályba, az adósok számára csak idén nyáron, az árverezési moratórium júniusi lejárta után élesedtek igazán.

„A végrehajtási törvény módosításával gyorsabbá, hatékonyabbá és az adminisztrációs terhek, költségek csökkentése okán olcsóbbá válik a bírósági végrehajtó hatáskörébe tartozó követelések érvényesítése. Módosításra kerülnek a végrehajtás során lefoglalt vagyontárgyak értékesítésére vonatkozó szabályok, továbbá határidők kerülnek megállapításra a végrehajtók számára az egyes konkrét eljárási cselekmények elvégzésére, és a javaslat további számos olyan rendelkezést tartalmaz, amely elősegíti az eljárások hatékonyabbá tételét”

– írta a törvényjavaslat indoklásábanaz előterjesztő, Völner, akit azóta hivatali vesztegetéssel vádol az ügyészség, amiért hosszabb időn keresztül alkalmanként 2-5 millió forintnyi kenőpénzt vett át a végrehajtói kar vezetőjétől, az immáron kilenc hónapja letartóztatásban lévő Schadl Györgytől.

Az ingatlanárverések korábban legalább 60 napig tartottak, de a módosítások révén akár 20 nap alatt el lehet vinni egy ingatlant.

Az adósnak 15 napja van arra, hogy a végrehajtó intézkedése ellen kifogással éljen. A kifogást a végrehajtónak kell benyújtania, akinek három napja van továbbítania azt a bíróságra. A bíróságnak pedig további 45 napja van arra, hogy elbírálja a kérelmet.

Vagyis amíg legalább 60 napig tartott az árverés, el tudtak bírálni időben minden kifogást, de az új rendszerben könnyen előfordulhat, hogy mire a bíróság esetleg dönt az adós kérelméről, addigra az árverés rég lezárult, és az adós ingatlana az árverési vevő tulajdonába került

– mutatott rá Nagyabonyi-Gondy Mónika.

A bébi esetről, ahol a helyi polgármester gyakorlatilag kihúzta egy négygyermekes család alól az otthonukat, a 24.hu cikkében olvashatnak. 

Forrás: 24.hu

57 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Giovanni Alba
Hát, kinek mit intézett a (családbarát) kormánya, ugye
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Giovanni Alba
Hát, kinek mit intézett a (családbarát) kormánya, ugye
csak úgy....
"Senkit sem hagyunk az út szélén, kiállunk minden magyarért: megvédjük a lakáshiteleseket az eurózóna válságától." (0.v ) 2011. szeptember 17.
Málna
A tartozás keletkezésétől a végrehajtásig pedig továbbra is évek telnek el...
Clavigo
A mocskos tetves qrva anyatokat ..!! Remelem,,,rengeteg fitymasz szavazó ,,érintett ..!! Nekik mindenképpen..." boldog karácsonyt ".!! Oszt jó napot ..
Néro2
Magyar vándor. Lakásból híd alá. Természetesen Siker Siker és Sikeresen és MEGVÉDVE úgy , hogy még a holdról is látszik!
De hát ezt kérték a Népek vegyék vigyék egyék. Jó étvágyat. Meg boldog karácsonyt oszt' jónapot.
Yoda69
Itt verfurdo lesz januartol, amikor megszunik a moratorium. Mar most 11.75% az alapkamat, es hol van meg az ev vege. Addig lesz ez 20% is, tehat a torlesztok is minimum ennyivel fognak emelkedni.
orban szandekosan adossag csapdaba hajszolta a magyarokat, ugyanugy mint 2001-ben a deviza alapu hitelezessel.
Yoda69
@Málna: Milyen evek? Olvasd mar a cikket figyelmesen. Mostantol 20 nap alatt lezavarjak az eljarast, es kilakoltatnak kenyszerrel. A hazat/lakast meg viszi a NER maffia.
Ezt nem a hitel felveteletol kell szamitani, hanem attol az idoponttol amikor bedoltnek szamitjak a hitelt, mert nem fizeted a torlesztest.
Yoda69
@Málna: Es a verlazito az egeszben, hogy ezt a torvenyt pont az a fideSS csicska(volnerpal) terjesztette be, aki megbukott korrupcioban, a fideSS batrak meg megszavaztak.
Nessy
Szerencsétlen fiatalok, akik felvették a kormány által támogatásként aposztrofált hiteleket. Nem Gyurcsány kormány) Babaváró, Csok, esetleg kiegészítésként plusz piaci hitelt is. Ahogy teltek az évek, egyre nagyobb lett a havi törlesztő részlet. A hitel moratórium tovább rontott a helyzeten. Most a törlesztő részletek a többszörösére nőtte, sokszor a futam idővel együtt is. Lehet, hogy meg van az állásuk, de a bér emelkedés, de az infláció, a törlesztés növekedés töredékét sem fedezi. Minderre rájön a hirtelen megugrott rezsi. Segítség helyett a kormány megkönnyítette a kilakoltatást! No comment!
134.bátor
@Yoda69: Sosem lesz vèrfürdő itt. Inkább hajlèktalanok lesznek,de a dagadt ellen nem tüntetnek a hîvei
archive
@Málna: Gondolom te még szurkolsz is.. én - mint NEM fideszes - remélem, hogy te és a családod/rokonságod/barátaid (ha vannak egyáltalán) soha ne kerüljenek ilyen helyzetbe.
Namely
Egy munkahely, egy konzervatív, családi költségvetés, egy előrelátó hitelfelvétel csodákra képes.
csak úgy....
@Namely: rajtad a szüleid sokat spórolhattak volna,szóval az óvszert is említsd meg!
:DDDDDDDDDDDDDDDDDD
Yoda69
@134.bátor: Hat erre mar nehez mit mondani.
Bar en azt mondtam, hogy amikor elloptak 3 millio ember 20+ eves nyugdij megtakaritasat, es az emberek ezt szotlanul turtek, akkor itt ezzel a neppel barmit meg lehet csinalni. Es lam...
Aki Én
@Namely: több munkahely, egy konzervatív kormány, kiszámítható családi költségvetés, egy előre látható hitelfelvétel csodákra képes.
Aki Én
Túl sok a bajba került család ahhoz, hogy ezt csak az ő számlájukra írjuk.
Annak idején a lengyelek levitték a kamatokat, mi fel. Csak egy példa.
csak úgy....
@Aki Én: magyarországon elég egy tartós betegség,hogy egy család örökre zátonyra fusson...
kereső
A tavaly felvett 20 milliós hitel visszafizetnedő összege a 11,75%-os alapkamat emeléssel 10 millióval nőtt. Ezen súlyosbit, ha valaki belépett a hitelmoratóriumba- ez még súlyosabb válság lesz, mint a "devizás" hitel volt.
kereső
@Aki Én: Ha, leviszi a kamatokat a jelen helyzetben, akkor ismét felpörög a hitelezés-ami fogyasztást generál, az meg az infláció és fogyasztói árindexek megugrásához vezet. Az ország , a kormány felelőtlen pénzügyi -monetáris- politikájának a 22-es csapdájába került. És , sajnos még nincs vége...
drrotf
Én azt gondolom, hogy a kilakoltatásról szóló cikkek nagyon egyoldalúan állítják be , ítélik meg ezeket az eljárásokat!Kezdjük ott hogy nem minden kilakoltatás azért történik mert a lakást megvásárlója nem tudja a törlesztő részleteket a banknak fizetni, és a szívtelen bank meg akarta kapni azt amiért hitelezett a lakást vásárlónak.A bank nem a saját pénzét akarja visszakapni hanem a betétesekét!Vannak más esetek is amikor egy lakásból azért kell az albérlőt eltávolítani, mert bár szerződésben vállalta hogy rendszeresen fizet a bérletért, ezt valamilyen okból még sem tette meg.A tulajdonos joggal számíthatott a bérleti díjra, mert mondjuk a megélhetését ez biztosította, de nem kapta meg és az albérlője sem adta vissza a bérelt lakást.Ilyenkor is végrehajtót kell igénybe venni, mert csak így tudja a lakását a bérbeadó ismét hasznosítani, így tudja az életfenntartását biztosítani.A jogi eljárásokban az a legjobb, hogy ha gyorsan , zökkenő mentesen folynak le és a felek önként teljesítenek.így a zűrös jogi ügy előbb befejeződik.A gyors bírói eljárás ,a gyors végrehajtással gyorsan rendezi a vitás jogi helyzetet és így a jog gyors érvényesülését.A a gyorsan befejezett bírósági és végrehajtási ügyek rendezik a jogi helyzetet, és nem kellene elfelejteni azt, hogy akinek az érdekében a végrehajtás folyik, az hosszú évek után jut esetleg a tulajdonához a végrehajtó segítségével, noha minden félnek az eljárásban az a legjobb megoldás ha önként teljesít!Végrehajtásnál szó sincs az önkéntes teljesítésről, és mindig a jog kikényszerítéséről beszélünk!Csak hát ezt a tényt általában elfelejtik az emberek.
134.bátor
@Yoda69: Igen,sajnos igazad van.
Mindig azon gondolkozom,hogy lehetett ebben az országban 1956???
Giovanni Alba
@drrotf: Tiszteletben tartva véleményed, én azt gondolom, hogy az új módi szerint a jogi eljárást annyira megkönnyítették, annyira felgyorsították, hogy egyszerűen nincs idő az esetleges jogorvoslatra. Na ez az, ami nem tetszik. Ott volt a bébi eset, amikor az asszony nem tudta már fizetni a megemelkedett részleteket, ráadásul a volt férj elmaradt gyerektartási kötelezettségét is hozzácsapták a tartozáshoz, nyilván jogszerűen, de semmiképpen sem a gyerekek érdekeit szem előtt tartva. Ráadásul az a polgi szerezte meg a házat, telket, aki -legnagyobb sajnálatára- nem tudott semmiféle segítséget nyújtani.
Külön pikantériája a dolognak a jogszabály benyújtójának a személye, az a Völner, aki összejátszott a végrehajtókkal némi kenőpénz fejében. Schadl ül, Völner vigyorog.
drrotf
Én nem a szabálytalan , a jogot kijátszó eljárásokról írtam, hanem arról, hogy a végrehajtási jog csak akkor és ott lép be ahol a kötelezett a bíróság jogerős ítéletét önként nem teljesítette.Ha mindegyik fél a jogi eljárásban aláveti magát a bírói döntésnek és úgy ahogy korábban az Alkotmány most pedig az Alaptörvény rendelkezik, hogy önként teljesít, akkor nincs is szükség a végrehajtási eljárásra, és ezért ezzel kapcsolatosan semmiféle probléma nem merülhet fel.Azt felejtik el sokan hogy végrehajtási ügyekben a végrehajtást kérő van szorult helyzetben és van szüksége a jog segítségére, és nem pedig fordítva, hogy az önként nem teljesítőt kellene a jognak védeni. Azt is elfelejtik sokan hogy egy kisebb összegű végrehajtásnál a végrehajtás költségei jelentősen megnövelik a tartozás, a kifizetés összegét, és ez is sokszor problémát okoz.
Toller Béla
Aki itt jogállamról pofázik, az egy cinikus gazember !
gina
Hajrá fidesz, hajrá kormány csőcselék, ennyit tudtok csak??? Gratulálok senkit nem hagytok az árokba, de titeket oda kivánlak patkányok
Giovanni Alba
@drrotf: ma, 18:06
Igen, a tisztességes eljárással semmi gond, de hol van már olyan manapság? A bank amikor látja, hogy a követelése reménytelen, akkor eladja a tartozást egy követeléskezelő cégnek, csökkentett áron, azzal a megokolással, hogy megmenti amit lehet, mármint a bank pénzét. Aztán a következőkben mossa kezeit, az adós magának kereste a bajt -mondják.
Volt "szerencsém" belecsöppenni egy ilyen ügybe. Nem nevesítem, de hazai nagybank követeléskezelőjével kellett tárgyalnom, bár a tárgyalás erős túlzás, amikor azt várták, hogy én tegyek ajánlatot, amit majd ők elbírálnak. Nem, egyáltalán nem alkudozás volt. Arra hajazott, ami mostanság dívik felvételkor, azaz jelölje meg fizetési igényét, amit vagy elfogadunk vagy nem, de semmi támpontot nem adunk.
Nem vagyok hajlandó sajnálkozni a pénzintézetek sanyarú sorsán akkor, amikor -ha jól tudom- a betéti kamat nem éri el az 1, azaz egy százalékot, miközben a hitelkamat mennyi is? 10-15 százalék?
csak úgy....
lassan a shikarikat is kibaxkurálják az albérleteikböl,mert ..,az a curva nagy jólét és elöre mennek,nem hátra ...
Málna
@archive: Én annak szurkolok, hogy mindenki kapja meg/vissza az őt megillető pénzt. Ha kölcsönadok valakinek, akkor én is. Ha én kérek kölcsön, akkor nekem is egyértelmű, hogy azt vissza kell adnom. Az a megdöbbentő, hogy ez nem mindenkinek egyértelmű még mindig...Persze csak addig, amíg nem neki tartoznak.:-)
Málna
@Yoda69: A 20 nap a végrehajtás kitűzésétől van számolva. Szerinted a törlesztő elmaradása és a végrehajtás kitűzése között mennyi idő telik el? Hozzál már egy példát, ahol ez egy-két hónap alatt lezajlott! 10-12 évekről lehet olvasni...A legegyszerűbb dolgokat sem értitek. Aztán csodálkoztok...
balos
Az árok alján folyik az élet!Már a vízet is kilopták belőle!
csak úgy....
@Málna: öreganyám,ha tartósan lebetegedtél,akkor neked magyarországon löttek!
-még az örököseid sem mennek el a temetésedre,hiszen minek ha az állam örököl utánnad..
Yoda69
@Málna: Adott esetben mar 1 torleszto reszlet elmaradasa eseten is megkezdhetik a vegrehajtast. Attol fugg minden hogy egy NER elvtars szemet vetett-e az ingatlanra.
Málna
@Yoda69: Nem hoztál példát. Csak fújod a hülyeségeidet.
Jozefina
Orbán csak tönkreteszi a magyar családokat!!!
Yoda69
@Málna: Ostoba vagy. A moratorium csak dec 31-en jar, utana jon az emelt kamat, es azutan a hitelbedolesek. Hogyan hoztatnek peldat egy jovobeni esemenyre?
A lenyeg hogy meghoztak ezt a torvenyt, hogy sokkal gyorsabban tudjak elvenni az adott ingatlant. Erted?
Te nem a tehen vagy egy masik nicken? Epp ugy nem tudsz szoveget ertelmezni min az a ven tyuk.
Aki Én
@Málna: Hallottál a Völner-ügyről?
Próbáld meg összerakni.
12 év alatt nem sikerült kiismernetek a rablóbandát.
Ezért vagytok rém ostobák.
Málna
@Yoda69: És januártól majd 20 nap alatt jutunk el a nemfizetéstől az ingatlan elvesztéséig? Semmit nem értettél meg abból, amit eddig beszéltünk? És még én vagyok ostoba...
Málna
@Aki Én: A Völner-ügy egy teljesen más dolog. Semmi köze ahhoz, amiről beszélünk. Próbáld meg értelmezni...:-)
Clavigo
@Málna: Ostoba vagy szamoca..csontbuta.
Yoda69
@Málna: Ertsd meg a 20 nap onnantol kegyeg, hogy az ados nem fizeti a torlesztot, es elinditjak ellene a vegelszamolasi eljarast. Ezt nem minden esetben inditjak el azonnal, ha valaki nem fizet. Altalaban van turelmi ido, vannak felszolitasok, egyezetetes a bankkal stb stb. De a lehetoseg adott, es ez a lenyeg. Peldaul ha van Balaton parti nyaralod yacht kikotovel felszerelve, de nem tudod fizetni a torlesztot, akkor merget vehetsz ra, hogy ott fognak nyuzsogni a NER lovagok hogy lecsapjanak ra, es erre lesz 20 napjuk az uj torveny szerint.
Ne aggodj, az aszallyal sulytott alfoldi vajog nyaralodad, senki sem akarja majd elvenni.
Erzed a kulonbseget?
csak úgy....
@Málna: tetvesek se a völnertöl lettetek,ti tetü bagázs,-akiket az orbán viktor füstje megcsapott.. :)
Málna
@Yoda69: A törlesztő nem fizetése és a végrahajtás kiírása nem azonos időpontban történik. De látom, egyszerűen képtelen vagy ezt felfogni...
Yoda69
@Málna: Jujj, vénasszony. Olvasd mar el amit irtam figyelmesen.
Tisztara olyan vagy mint a tehen, aki nem tud szöveget ertelmezni. Nem vagytok testverek veletlenul?
Málna
@Yoda69: Tökéletesen tudok szöveget értelmezni. Ne vagdalkozz, ez nem segít rajtad.
Yoda69
@Málna: Akkor idezd ide hol irtam azt hogy a torleszto nem fizetese es a vegrehajtas azonos idopontban tortenik. Nagyon kivancsi vagyok ra.
Szerintem nem erted amit irok, vagy csak nem hiszed el magadrol hogy nem tudsz szoveget ertelmezni. Sajnos ez egy bizonyos kor utan bekovetkezik.
Málna
@Yoda69: Tessék: "Ertsd meg a 20 nap onnantol kegyeg, hogy az ados nem fizeti a torlesztot, es elinditjak ellene a vegelszamolasi eljarast."
De itt van ez is: "Milyen evek? Olvasd mar a cikket figyelmesen. Mostantol 20 nap alatt lezavarjak az eljarast, es kilakoltatnak kenyszerrel. A hazat/lakast meg viszi a NER maffia.
Ezt nem a hitel felveteletol kell szamitani, hanem attol az idoponttol amikor bedoltnek szamitjak a hitelt, mert nem fizeted a torlesztest."
Hülyeségeket írsz.
Yoda69
@Málna: Na latod hogy nem tudsz szoveget ertelmezni, mert csak a mondat elso felet fogtad fel, a masodikon atsiklottal. Ez egy osszetett mondat es kotoszovoval, ami azt jelenti hogy mindket feltetel teljesulese utan van ervenyben az allitas. Tehat a lenyeg, ha nem fizet ES elinditjak az eljarast. Akkor kezd ketyegni a 20 nap. De gondolom meg igy se erted, tehat ha nem fizet de nem inditjak el az eljarast, vagy fizet, de elinditjak az eljarast (ami ugye nonszensz, de diktaturaban minden elofordulhat) akkor ertelem szeruen NEM ketyeg a 20 nap.
Szoval menj vissza alatalanos otodik osztalyba, ahol a szovegertelmezest tanitjak.
balos
@Giovanni Alba: Kétszer lop,ki gyorsan lop!
Málna
@Yoda69: Végrahajtást eleve csak akkor indítanak, ha az adós nem fizet. Tehát ahogy te értelmezed így utólag, úgy értelmetlen, amit írtál. És idéztem egy másik kommentedet is. Azt észre sem vetted?:-) Végig ez volt a téma, hogy évek alatt jutunk el a nemfizetéstől a kilakoltatásig vagy 20 nap alatt...Kicsit lehetnél figyelmesebb. És a helyesírásban is...
Yoda69
@Málna: As idezett masik kommentett is magyarazza az elso.
Mentehetetlenul buta vagy hogy ennyit nem fogsz fel.
A helyesirasom meg azert ilyen mert angol nyelvű laptopon dolgozom, es nincs turelem kikeresgelni az ekezetes betuket. De gondolom azert megreted igy, ha nem akkor azon vegkepp nem tudok segiteni.
Málna
@Yoda69: A másik komment is csak arra magyarázat, hogy hülyeségeket beszélsz. De legalább már félig-meddig rájöttél. A helyesírásnál meg nem az ékezetes betűket hiányolom - bár biztos, hogy ott is lenne gond, ha nem lennél lusta. De annál azért nagyobb a baj: "Ne aggodj, az aszallyal sulytott alfoldi vajog nyaralodad, senki sem akarja majd elvenni."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.