Orbán Viktor kizárta, hogy az EU jövő heti csúcstalálkozóján megvitassák az Oroszországgal szemben javasolt uniós olajembargót, ami újabb csapást jelent az Unió azon erőfeszítéseire, hogy támogatást szerezzen a mérföldkőnek számító szankciócsomagjának – írja a Financial Times.

Orbán Viktor beintett az EU-nak: vétózza az uniós olajembargót, hallani sem akar róla

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Portfolio.hu cikke szerint Magyarország miniszterelnöke levélben fordult Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez, amelyben azt írta, hogy országa nem tudja támogatni a szankciókat, ha nem kap részletesebb tájékoztatást arról, hogy az EU milyen pénzügyi eszközökkel segít Budapestnek leszokni az orosz olajról.

Mivel Orbán Viktor nem hajlandó tárgyalni a csomagról, Brüsszel tervei az orosz olajtól való függőség megszüntetésére meghiúsulhatnak – ezt már a Financial Times írta meg. 

A szankciós csomag uniós csúcson való megvitatása konszenzus hiányában kontraproduktív lenne

- írta Orbán a Financial Times által látott levélben. "Csak a belső megosztottságunkat emelné ki, anélkül, hogy reális esélyt kínálna a nézeteltérések megoldására. Ezért azt javaslom, hogy az Európai Tanács következő ülésén ne foglalkozzunk ezzel a kérdéssel"."

Az Európai Bizottság május nagy részét azzal töltötte, hogy megpróbálta megnyerni a tagállamokat hatodik szankciócsomagjának, amely az orosz olajra vonatkozó, fokozatosan bevezetendő embargót is tartalmazna. A Bizottság azonban nem tudta meggyőzni Magyarországot, hogy támogassa a csomagot, ahogyan más, az orosz olajtól nagymértékben függő, tengerparttal nem rendelkező államok is húzodoznak, , például Szlovákia és a Cseh Köztársaság.

Az FT emlékeztet: a múlt héten a Bizottság bemutatta a REPowerEU nevű, 210 milliárd eurós tervet, amely javaslatokat tartalmaz az orosz fosszilis tüzelőanyagokról való 2027-ig történő lemondásra. Orbán Viktor levelében azt írta, hogy bár a tervben vannak biztató jelek, szerinte az nem foglalkozik Magyarország aggodalmaival, mert "nincsenek [finanszírozási] keretösszegek a leginkább érintett, tengerparttal nem rendelkező tagállamok számára".

A levél ezek után úgy érvel, hogy "nincs jelzés az orosz olaj kiváltásával kapcsolatos sürgős beruházási igények finanszírozásának módozatairól és ütemezéséről". Orbán Viktor levelében arra figyelmeztetett, hogy a javasolt szankciók "súlyos ellátási problémákat" okoznának Magyarországon, aláásnák létfontosságú energiabiztonsági érdekeit, és "ársokkot" okoznának az ország háztartásainak és gazdaságának.

Orbán szerint Magyarországnak pénzre van szüksége ahhoz, hogy finomítóit nem orosz olajhoz igazítsa, és új csővezetékeket építsen, hogy alternatív szállítások érkezzenek az országba.

Forrás: portfolio.hu

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
és innen is kirugatja magát, mint az EPP-ből, de sajna ezt az ország szívja meg! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
szimplán elvenni a szavazati jogát, olyan fideszesen...
polgarb
Ki kell b@szni a Magyarokat az EU-ból!!
RonaGyuri
és innen is kirugatja magát, mint az EPP-ből, de sajna ezt az ország szívja meg! =))
gina
Undoritó egy beteg törpe, mindig vétózik harcol,már régen egy mesterlővész kellene,,,,
fergeteg
Kik vagytok ti itt rohadékok!
Anyátoktól is zárjátok el a gázt is,meg az olajat is.
Idióta UNIÓ !!!
Tetves rohadt zsiványok,basszátok az anyátok az EU -val.
csak úgy....
orbán európában a leg utolsóbb vétós, -hmm.. magyar?
szerintem, ennyi fellengzös év után meg is érdemlitek...
Jozefina
Tán orbánt ki kéne hagyni a csomagból és az EU-nak végre határozottabbnak kellene lenni!!!?? Orbán zsarolásainak nem szabad engedni 1 eurónyit sem!!!?
percsi
Júúúj de nagy szükség van arra a 15-18 milliárd Euróra. Mikor van pénz, akkor EU. Amikor nincs pénz, mert el kellene vele számolni, akkor fújj EU. Lépj már be az Európai Ügyészségbe! Ne tedd jobban tönkre az országot, a magyar emberek életét!
Az Euban is vannak okos emberek, megoldják nélkülünk is. Vitya meg hordja vissza a közpénzt, ha nem akar csődöt mondani!
csak úgy....
@percsi: soha sem lenne többé nyugodt éjszakájuk ha belépnének az eu ügyészségbe,még ha a tek.- ük is vigyázná álmukat...
jesz
hahaha...vétózza az embargót?...inkább a küszöb alatt bekúszik, és a kellő időben megnyomja az igen gombot...aztán alig láthatóan kikúszik, majd itthon elmondja, hogy megmutattam ezeknek, hogy ki is a tökös magyar...
...lelkes taps...
simmering73
Feltételezem meg fogja kapni a megfelelő választ. Remélem kemény lesz.
Gazella
Erre azt fogja lépni az EU, hogy Magyarországot megkerülve lépteti èletbe a 6 csomag szankciót.
Magyarország meg lófaszt kap pènz helyett.
csak úgy....
@Maccska: mire kell nektek a gáz ha nincs sütnivalótok?
kereső
Érdekes egy helyzet. A baltiak, a finnek, lengyelek megoldották önerőből! Felhasználták hozzá az üzemanyagok jövedéki adóját és annak ÁFA vonzatát, az energia cégek államot illető osztalékát. És kész.
Talán a magyar kormánynak sem stadiont éés templomot kellett volna épiteni a Kárpát-medencébe ezekből az adókból, hanem arra forditani, ami megoldotta volna az orosz energiától való függés csökkentését, felszámolását. Most meg orbán kénye -kedve szerint az ő elbaszott gazdaság politikáját -és pazarlását, lopását fizessék azok, akik észszerúen gondolkodtak. Persze az is lehetséges, hogy orbán nem is akarja felszámolni a putyini függést, inkább végső konfrontációra játszik az eu-val. Tudjátok ugye, hogy annak mi lesz a végeí?
kereső
@Maccska: NER hülye! Megoldották, és megoldják. A gáz ilyenkor is fogy, mert nem csak fűtésre használják a háztartásokban, hanem főzésre és viz melegitésre is.- a pékek pl. kemencéket gázzal fűtik.
puszt
emergency, emergency, fucking your mother
Maxipocak
@csak úgy...: Költözz Moszkvába fidesfasszopó, aztán ott ugass! Ja, hogy onnan ugatsz...
Maxipocak
@Maxipocak: Megint nem olvasol hülyegyerek?
Maxipocak
@csak úgy...: Sorry, megint előbb írtam ill. válaszoltam, mint olvastam.
Gazella
@Maccska: csakis az oroszoktól ! figyelj süsü és honnan lesz rá pénz? Ami nincs az államkasszában!
Gazella
@Maccska: aggódik a fene! majd lölö belenyúl a pénztárcába. De hogy az EU nem ad rá pénzt azt elhiheted nekem.
magyar1
Ne a szaudi olajat meg az amerikait részesítsék már előnyben, nekünk Európa fenntartása a fontos európai embereknek.
Ne legyen fontosabb a banán mint az alma ami itt megterem. Legyen már meg a magunkhoz való eszünk!
kereső
@Maccska: NER hülye! A társadnak is irtam- nem akartok kiszállni putyin valagából, ez itt a lényeg- a többi mind hazugság.Mert akkor kiderülne egys-más orbánról, meg a Co-ról.Valljátok már be, szóból ért a magyar ember- a hülyitést meg hagyjátok meg a 3 milliónak.
evacica
@RonaGyuri: Megérdemli ez az ország, mert a fától,nem látja az erdőt! Már rég el kellett volna zavarni ezt a korrupt bandát! De ez az ország egy birkacsorda!
ómió
Bezzeg, bolsiék Maki efftársa már rég "befeküdt volna" az Uniónak!
Nessy
@magyar1: Miután tőzsdei áron vesszük az orosz olajat, teljesen mindegy! De azért még higgyetek az "ötödáron vásárolt" olajban!
kereső
@KisTehen: Azt a 280 Ft-os különbözetet meg fizeti a gyalogos, a kerékpáros, meg a szamárháton poroszkáló is- csak azért, hogy reggel-délben-este el lehessen vinni a gyereket az oskolába, amely 250-300 méterre van. Ja, meg le lehessen ugrani a hétvégén "hovátba", hogy meg van-e a kis csónak. Meg jól járjanak a szlovákok,szlovének -mert a bolondnak is megéri Magyarországra átjönni tankolni a stop áras benzin/gázolaj +382Ft-os eur árfolyam mellett!! Tiszta "havaj", meg habzsi-dőzsi...
magyar1
@Nessy: Én nem az ötödáron vásároltban hiszek, hanem inkább a saját kontinensünket kellene fenntartani. Ebbe beletartozik Oroszország is.
kereső
@KisTehen: @KisTehen: MOL???Persze- ennyivel kevesebb lesz a jövedéki adója, +ÁFA+ nyereségadó-innentől kezdve én fizetem, meg te, meg mi mindannyian- pedig én gyalog járok+drótszamár- mert kevesebb jut oktatásra, eüre, szociális ellátásra(ami nincs egyébként sem), és munkanélküliek átképzésére, visszavezetésére munkaerő piacra. NER hülye!
verőce21
Addig mindig vétózni kell az olajembargót, amíg észhez nem térnek ezek az önsorsrontó ds-csicska eus vezetők...!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.