Az iskolai hitoktatás "elvonzotta" a gyerekeket az egyházi hittanóráktól; ez több felekezetnél is gond – írja a hétfői Magyar Nemzet.

A lap által megkérdezett felekezetek szerint felemás eredményt hozott a kötelező hittan bevezetése; az iskolákban ugyanis több gyermekhez érnek el, de a plébániai hittan órákra egyre kevesebb gyerek jár.

A lemorzsolódás az ország egyes részein eléri a 25 százalékot.

Így az egyházaknak most az a feladatuk, hogy visszatereljék a gyülekezetbe a lemaradókat. Ha ezt nem teszik meg, akkor az elmaradók kikerülnek az egyház látóköréből.

Negyedével, ötödével csökkent a kötelező hittanoktatás bevezetése óta a plébániákon tartott, hitoktatáson résztvevők száma – mondta a témáról Bárány Béla, az Esztergom-Budapest főegyházmegye hitoktatási felügyelője.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
Szerintem nem is az iskolákba való a hittan tanítása.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Orbánékat ennyire nem érdekli az egyházak nyomora, csak a vélt saját érdekük! =))
szaboria1
Szerintem nem is az iskolákba való a hittan tanítása.
Macskaszem
Ezek szerint a gyerekeknek és valószínű a szülőknek is untig elég az iskolai hittan, amit egyébként is csak rájuk tukmáltak.
human
Még régebben volt egy cikk amiből kiderült, hogy a "hanyatló nyugaton" a gyerekműsorban a demokráciát, az európai parlament szerkezetét is oktatják a gyerekeknek. A cikk apropója az volt, hogy Orbán rendszerén mutatták be, hogy egy ország hogy tudja leépíteni a demokratikus intézményeket és az milyen hatással van a joggyakorlásra. Orbán pedig kijelentette, hogy itt nincs diktatúra de ha valamelyik magyar csatorna adna le ilyen anyagot azonnal be is tiltatná.
36
Igazán nem értem ezt a hozzáállást egyes papok részéről. Nálunk, örült az iskola vezetése és a szülők is(persze kivétel itt is van), hogy a plébánost az iskolában is lehet látni, mint tanárt. Nem tudom, máshol hogy van ez, de nálunk, amikor bemutatkozott a plébános az első miséjén, elmondta hogy történelem és teológia tanári diplomája van. De, nem volt ezzel gond, akkor sem, amikor még fakultatív volt a hitoktatás. Az iskolában volt a gyerekek tanítása.
Béla333
Valamelyik hírportálon olvastam, hogy megkérdezték pl. a katolikus egyház vezetőit, hogy mi az egyház álláspontja az október 2.-i népszavazás kérdésével kapcsolatban, de az újságíró hiába várt bármilyen válaszra.
Lehet, hogy az iskolai hittan oktatás megszervezése leköti minden energiájukat?!
Másra már nincs is idő?!
36
Lehet, hogy hülyeséget írok, de szerintem a fővárosból, azt nem akarják látni, hogy 25%-al kevesebb a gyerek is.(Mármint a születések száma)
eszegfu
Mivel a hittant mondjuk én nem tanithatom, mert nem vagyok egyházi ember, tehát nyilvánvaló, hogy az egyházi "szolgák" tanitják. Akkor meg hogy a csudában "kerülnek ki az egyház látóköréből"?! Lehet, hogy a plébániai oktatás 25 %-kal csökkent, viszont az iskolai hitoktatás szerintem sokkal nagyobb %-ban nőtt, hiszen választható, kötelező tantárgy.
Csizmás Kond
@eszegfu: a hittant ma minden olyan egyén taníthatja akinek minimum pedagógiai képzettsége van és elvégzett valami hittudományi akármit.
Szókrakész
"Így az egyházaknak most az a feladatuk, hogy visszatereljék a gyülekezetbe a lemaradókat. Ha ezt nem teszik meg, akkor az elmaradók kikerülnek az egyház látóköréből."

És mi azzal a gond, ha kikerülnek.
Annyival kevesebb megvezetett ember lesz.
nezelodo
A tízéves unokámnak csak egy indoka volt, ami miatt nem akart hitoktatásra járni. Üvöltözik velük a hitoktató. Gondolom így ad nagyobb nyomatékot a mondanivalójának. Lehet, hogy azt hiszi ezzel nyeri meg magának a gyerekeket? Vagy jutasi őrmesternek képzeli magát...
Ludmilla
a hittanóráknak a templomban van a helye,természetesen osztályzat nélkül
Szókrakész
A hit maradjon meg mindenkinek a magánügye!
Ahhoz nem kellenek kőházak, hogy Istenben higgyek.

Előbb-utóbb mindenki szembesül Istennel.
Az ahhoz vezető út pedig a megtapasztalásé.
Mézike
@eszegfu: Jól mondja a macsek. tantárgy lett a hittan, nem kell papnak lenni hogy az iskolában óvodában órát tartson valaki.
Peller Anikó
Hahh, röhögnöm kell, nem járnak az igazi hettanórákra a gyerekekek. Mecsoda csapás.
egyvandor
Ha nincs igaz mondanivalójuk azt a gyerekek is megérzik. Másrészt mi szükség van bigott hívőkre? Nincs elég terrorista a világon?
@Ludmilla: "templomban a helye" és önkéntes alapon.
kisrigó
Most az a lényeg, hogy hol ismerkednek meg a hittannal, vagy az, hogy van-e oktatás egyáltalán? Az én unokáim az erkölcstant választották, de szívesen mennek órára, mert azt mondják sok hasznos dolgot hallanak. Lehet, hogy szerencséjük van a tanárnővel?!
eszegfu
@Csizmás Kond: @Mézike: Kösz. Nektek az információt... mindig tanul az ember!
Központi Bizottság
Erkölcsi romokba fog dőlni az ország, ha jövőnk nemzedékét nem a szent hit tanításai szerint nevelik!
Kovács Gizella
@Központi Bizottság: Nem fog. Már ott van.
7. Ne lopj ... érthető vagyok ?
Hellcat
Ez a vallás dolog ez olyan mint a pénisz...nem túl szép mikor le akarják nyomi a gyerek torkán.
Hari
@Központi Bizottság: ébresztő ! Már erkölcsi romokban van az ország, és ez csak fokozódik, mint a nemzetközi helyzet. .
Veleda
@eszegfu: 07.03. A lányom a tanítóképzőbe járt, ott az adatlapjáról kitudódott, hogy evangélikus vallású, , hónapokig könyörögtek neki, hogy válassza már legyen szives az evangelikus hitoktatói fakultációt. Nagyon nagy szükség lenne rá. De hát őneki más elképzelései voltak, így nem jött össze.
felnőttem kissé
Mi a szent ...-ért erőltették? hagyni kéne a népet, nem megbubolni és ma is meglovagolni??? se istent se márját nem ismer már a fél világ gyalog balog kakkukk sem. Amit mutatnak az 99 %-ban képmutató.Személyes belső és magánügy a vallás maradjunk ennyiben. Ma is és tegnap is sőt holnap is az lesz:
Nagy Mária
Csak az a gond a kötelezőséggel, hogy nem lehet normális órarendet készíteni. A stadionmániás 5 testnevelés órából is van, ami csak késő délutánra fér be. No de bánná a fene ezt a 6 órát, csak egy csomó tizenéves se olvasni, se számolni nem tud.
Desischado
Röhögnöm kell, mikor olyanok erőltetik a hittant, akiknek semmi erkölcsi érzékük és tartásuk sincs!
eszegfu
@Veleda: 16:40 Bennem fel sem merült, hogy pedagógusok is oktathatják a vallást, ha van valami ilyen irányu plusz képzettsége... Unokám osztályában több felekezeti hitoktatás van és ott egyházi emberek tartják az órákat... ebből indultam ki. Ha egy családnak fontos, hogy legyen a gyerekének hitoktatás, akkor szerintem mindegy: az iskolában, vagy a hitgyülekezetben kapja meg... felesleges lenne duplán oktatni. Egyébként meg örültek a kötelező hitoktatásnak, akkor most ez a baj?!
agnes200
Az egyház és az állami iskola két teljesen külön dolog kellene, hogy legyen. Csakhogy a fidesznek fontos, hogy a nagy egyházak is nekik kampányoljanak, cserébe extra normatívákat, extra 1% SZJA-t és egyéb anyagi és nem anyagi juttatásokat kapnak. Ez a hittan is egy gesztus volt a nagy egyházak részére.
Még sok ilyne öngólt kívánok a kormányunknak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.