Míg 1980-ban még 20 65 éves vagy a feletti korú jutott 100 aktív korúra, a következő 35 évre vonatkozó becslés szerint már 53 időskorú jut 100 dolgozó korúra az OECD országokban.

Hét évvel kell emelni a nyugdíjkorhatárt, hogy elkerülhetővé váljon a katasztrófa?

Ha a foglalkoztatottság nem nő érdemben, az elöregedés jelentősen visszavetheti a nyugdíjas kori életszínvonalat. Egy friss tanulmány szerint a nyugdíjkorhatár emelése megoldást jelenthet, Magyarországon például a 2015-2050 közötti időszakban a korhatár mintegy 7 évvel történő kitolása mellett, de önmagában a korhatár-emelés kevés: jelentős változásra van szükség a munkaerőpiacon, például a nők munkaerő-piaci aktivitásának növelésével, különben marad a magasabb nyugdíjjárulék, magasabb adók és egy folyamatosan deficites nyugdíjköltségvetés.

(portfolio.hu)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

69 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Minden férfi majd a munkahelyén tartja a koporsóját. Tekintettel arra, hogy a férfiak várható életkora alig éri el a 70 évet.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Minden férfi majd a munkahelyén tartja a koporsóját. Tekintettel arra, hogy a férfiak várható életkora alig éri el a 70 évet.
Cicamama55
Erre a hírre még ennyien sem fognak itthon maradni az biztos! Menekül innen, ki merre lát!
Jozefina
"Magyarországon az alapnak vett 65 éves szintről nagyjából 7 évvel, tehát 72 évre kellene emelni a nyugdíjkorhatárt ahhoz, hogy az időskori függőségi ráta 2015 és 2050 között stabilizálódjon."
Vajon a jelenlegi egészségügyi, szociális ellátás mellett haányan élnék meg a 72 éves életkort?
Hazugság az egész kormány propaganda!!!
namihami
""Ügyes!""--mondaná Kohn bácsi.
És ezzel az egyszerű megoldással a fizetendő nyugdíjak 90% máris az államkasszában maradhatna. De legalább az ilyen ""neméljükmegnyugdíjasoknak"" az ingyenes, állami temetés járjon, állampolgári jogon.
magyarbakancs
Meg a jó kedves szülő egységedet.
Sírig fogunk dolgozni
Mi a francnak nyúltátok le a magán nyugdíj pénzt.?
Tolvaj keresztény ,nagy melldöngető G- napolsak
Eriksson
@namihami: Az ilyen "úgyseéljükmegnyugdíjasok" azok, akik nem voltak hajlandóak ny.hozzájárulást fizetni ifjabb korukban, mert az ő pénzükön ugyan ne dorbézoljon senki.
Most, hogy elérték a kort, másból se áll ki az életük minthogy jajgatóznak, hogy a nyugdíjukból nem lehet megélni.
namihami
@Eriksson: Igen, ilyen is van közöttük. De a legtöbbje (sajnos) olyan egészségi állapotnak ""örvend"" 65 éves korára, hogy örül(ne), ha befejezhetné a munkát. Az átlagmagyar, ellentétben kinti melóstársaival, nem keres a napi 8 órai munkája mellett annyit, amiből egy normális létfeltételt biztosíthatna magának. ezokból sokan még, ha van lehetősége, pluszmunkát is keres és vállal. Erre a kinti jövedelme alapján az a dolgozó nem szorul rá. És még azok se örülnének egy 72 évre emelt nyugdíjba menés korának. Ez és pont ez a rendelkezés hozza azt a helyzetet, hogy rossz esetben meg se fogja élni a 72 éves kort.
Az pedig, hogy hogyan, milyen ""emberhez méltó"" lét lesz a nyugdíj alatt, az nem mindig a befizetés vagy nem befizetésből adódik. Az adódhatott annak az egy életet ledolgozónak a társadalmi illetve lakóhelyén adódott munka- és kereseti lehetőségből is.
Persze, én is hallottam zenészek, dívák és társaik sz@r nyugdíjáról, de azért nem ezt kell alapul és átlagnak venni.
Kb. dióhéjban ennyi...
namihami
@Eriksson: És még annyit:: a mai élettempó szinte ugyanazt a teljesítményt várja el egy 60 körülitől, amit egy harmincastól. Gondolj bele, már csak a kora miatt is, de hogyan lenne erre képes? A szakmához való hozzáértés, rutin lassan sokadlagos szemponttá kezd válni
Ha pedig nem tudod, akkor ""bányaló-effektus"". Húzd a csillét, aztán dögölj meg.
Eriksson
@namihami: A mai nyugdíjasok java nem ebben a rendszerben kereste meg a "hideg vízre" valót hanem inkább akkor, amikor még nem is álmodhatott külföldi munkáról. Úgyhogy ebben az esetben sem helyénvaló hasonlítgatni, hogy milyen lenne, ha...
És nem is erről beszéltem.
Eriksson
@namihami: ... és ha külföldre mennének dolgozni, ott nem ugyanaz volna a helyzet? Gondolod, hogy a kinti munkáltatók jótékonysági intézmények? Hogy jön egy rozoga magyar, annak mindjárt ad egy semmi szakmunkát nem igénylő állást jó fizetéssel, csakhogy jó legyen a nyugdíja?
namihami
@Eriksson: Igazad van. Csakhogy amikor azt a nyugdíjat keresték, akkor azokat az árakat vették a nyugdíj arányához. Ez borult mára fel.
És azért a ""mai"" nyugdíjasok jórésze már ebben a rendszerben is lehúzott egypár esztendőt a munkában.Viszont tény, hogy a fizetése/majd nyugdíja mégsem követte a mai árakat, amik szinte teljes mértékben igazodtak, sőt néhol meghaladják a kintieket.
görbetükör
@Eriksson: Aki külföldre megy dolgozni, keres annyit, hogy öregségére ki tudja egészíteni a nyugdíját egy tisztességes megélhetéshez.
Tényleg emlékeztetni kell erre?
Eriksson
@namihami: Szerintem a nyugdíjakat nem az árak, hanem a befizetett járulékok/ledolgozott évek arányában állapították meg.
Eriksson
@görbetükör: Akkor menj külföldre és élvezd ott a nyugdíjas évek áldását.
görbetükör
@Eriksson: Nézd, én tudom, mikor hova megyek. A kádár rendszert is kibírtam. :D
Te viszont ha elküldenél mindenkit, akinek anyagi gondjai vannak, akkor ki dolgozna? Te?
Erről jut eszembe az a lehetőség, hogy hogy is lehet boldoggá tenni mindenkit.
Mindenkit meg kell ölni, aki boldogtalan. Ez a te/ti módszeretek. :(
1magyar
A robotokat nem számítják aktívnak? Azoknak meg akik ezt meg még a Bajnai kormánynak is akik emelték, 120 évre kell emelni a nyugdíjkorhatárt minimálbérrel.
1magyar
Valami nagyon okos számolja már ki azt is, hogy 1980 óta mennyi munkát végeznek robotok, gépek az emberi munkaerő helyett - akkor lesz korrekt ez a kimutatás.
advocat
Lázár et.? Miért is kellett a nyugdíjasok munkavállalását korlátozni? Értelme? Annyi mint neked!
Eriksson
@görbetükör: Csak az olyan nyugatimádókat küldeném el külföldre, akik meg vannak győződve, hogy ott a kánaán.
Aztán megkérdezném, hogy mit értek el az örökös nyavalygásukkal. (mert dolgozni ám ott is kell)
görbetükör
@Eriksson: Nem, nincs igazad. Nem nyugatimádásról van szó, hanem a lehetőségekről. Aki kimegy, nem Kánaánt keres, hanem azt, hogy a munkáját tisztességgel megfizessék. A munkától itt sem félnek, csak megélni nem lehet belőle.
Egyszer, egy évig élj meg egy intenzív osztályon dolgozó nővér fizetéséből!
Hellcat
Gondolom az sem fog segíteni hogy a drága fidesz eltapsolta a manyup pénzt meg elüldözött rengeteg munkavállalót családostól, így itt az arányok még rohamosabban romlanak. Aztán lehet verni itt a mellet, hogy dehát a nyugdíj a ledolgozott évek/befizetett járulék után kéne járnjon...járhat akármi után ha nem jut...ezért baszik a fitymasz az egészségügyre, haljon csak meg a sok idős, legalább nem kell nekik fizetni. Gusztustalan népirtó/országromboló kormány.
Eriksson
@görbetükör: Nem hiszem, hogy mindenki aki keveselli a nyugdíját, intenzív osztályon dolgozó nővér lett volna. Mert ugye, most a nyugdíjakról beszélünk.
görbetükör
@Eriksson: Én arról beszélek, hogy aki keveset keres, nem tud félretenni öregségére. Az állam meg elherdálta a nyugdíjpénzeket.
Inkább csak hallgass a témában azt javaslom, mert csak rontasz a kormány renoméján!
Eriksson
@görbetükör: Inkább te hallgass, mert csak rontod a hozzád hasonlók megítélését.
Én már ledolgoztam az időm becsülettel, tudom, miről beszélek. S gondolom még nagyon sokan így vannak vele, itt is.
cikicakk55
Már a mostani 65 éves nyugdíj korhatárt is kevesen érik meg egészségesen. Mi a Ratkó gyerekek örülünk,ha megérjük a 72 éves kort. Az újságok tele vannak 55 -75 évesen elhunyt emberekkel.Még is mikor alhat a nyugdíjas ember addig ameddig szeretne? Mikor ülhet ki a térre nézelődni? Talán ha a parlamenti nyaloncok és a családjaik nem 1 millió forint feletti fizetésért lopnák a napot,még az idős emberek húzzák az igát.Esetleg olyan munkakörülményeket biztosítanának,hogy a fiatal korosztály inkább itthon maradna. Megnézegetném én a honatyáinkat és honanyáinkat,hogy 70 évesen milyen aktivitással dolgoznának a munkahelyükön.Takarítónő,ipari méretre főző szakácsok,ácsok, lakatosok,fizikai munkások.Még az irodákban csak-csak elüldögélnének,de nem azt mondom,hogy az nem munka,de nem mindegy egy 70 éven felülinek,mit és hányszor kell egy nap megemelni és hány km-t kell megtenni.
Eriksson
@görbetükör: Én nem látok-hallokra, hanem saját tapasztalatomból beszélek. Ha te is itt élsz születésednél fogva, akkor értened kell, miről beszélek.
(jó a belinkelt képed)
cikicakk55
@Eriksson: ma 9:16
Nem tudom milyen nyugdíjasokról beszélsz? A jelenlegi nyugdíjasok legnagyobb részének nem önkéntes alapon ment a nyugdíj fizetés. Vonták a bérükből,épp úgy mint a TB hozzájárulást is. Én például egész életemben fizettem a nyugdíj járulékot. Arról nem én tehetek,hogy az akkori fizetésem X %-a csak 100 ft-ot ér ma. Nekünk annak idején bizony elég szépen megnyirbálták a fizunkat.Mi még eltartottuk anyáinkat és nagyanyáinkat,igaz az állami vezetők és családjaik nem is voltak milliárdosok. Akkor a közpénz tényleg közpénz volt.
Eladott Ország
Esküszöm, én azóta mást sem hallok, mint hogy azt a bizonyos nadrágszíjat összébb kell húzni. Na, de kérdem én, mikor engedhetjük már végre ki egy cseppet? Már annyira összehúztuk, hogy nincs is elegendő lyuk rajta az újabb összehúzáshoz. Basszameg!
Igen, így írom! Mert ez a mondat az ékes bizonyítéka annak, hogy pontosan tudják, hogy tisztában vannak vele, Magyarország nem fejlődik, a gazdaság nem dübörög, nem erősödünk, hanem pont ellenkezőleg. Gyengülünk. Napról-napra gyengébbek leszünk, csak a kormány és sleppje erősödik, mind anyagilag, mind mindenhogyan.
Eriksson
@cikicakk55: Olyanokról, akik magánvállalkozók voltak és nagyon jól éltek, de nyugdíjjárulékot nem voltak hajlandók fizetni, mert minek? Ők úgyse élik meg. Minden fiatal beszélhet így, amíg messze van a 60. éve.
szép új világ
Jellemző a NERtársakra az általuk vizionált megoldás. Gyakorlatilag megszüntetik a nyugdíjat, mindössze csak a nyugdíjkorhatárt kell az átlagéletkor fölé emelni. Hogy a nagy többség biztos ne érhesse meg, arról meg az egészségügyünk gondoskodik. Kicsit morbid, de ezektől ennyi telik.
1magyar
Kádárnál empatikusabb miniszterelnök nem lesz sosem.55 évesen küldte a nőket nyugdíjba, férfiakat 58 - ez a reális.
Hiába erőltetik nem veszik fel az 55-től felfelé kor
papa.49
A Jóanyátokkal éljetek nemi életet fütyiszek !!!
Bele lesztek baszva a Dunába szarjankók !!!
Peller Anikó
Talán nem kellett volna elrabolni a nyugdíjtakarékossággal összekuporgatott milliárdokat. A 3000 milliárd forint arra lett összerakosgatva, hogy abból legyen a nyugdíj fizetve, sokaknak.

Az ukránoknak persze futja belőle bőven azért a pár szavazatért. A magyar nyugger meg rohadjon meg.
Grafix69
Na alakul ez , remélem megszavazzák . :(((
Desischado
A manyup pénz ellopása, és a bérek a bányászbéka feneke alatt tartása, az rendben van?! Ezek milliókat visznek haza nulla munkáért, az átlag magyar, - főleg a fizikai munkán lévők - meg dögöljenek meg ugyi?! Milyen királyul ki van találva, robotoljon csak a hülye pór, amíg fel nem fordul, és máris nem kell nyugdíjat fizetni! Hogy rohadnátok meg elevenen, szemét paraziták!
1magyar
@Desischado: Ez a gazdagok gazdagodásának az egyik leghatékonyabb módszere. A lopás már jobban látszik így kitalálták ezt.
Adóztassák meg a robotok munkáját a rohadék gazdagok cégeinél és mindjárt 0-hoz tendál a szám.
Eladott Ország
A nyugdíj olyan mint, a fing. Hiába küzdesz elillan. Miért nem törli el a nyugdíjplafont az abban érdekelt nagy tudásúak ?
img.444.hu/sites/25/ny%C3%B6gd%C3%ADj.jpg
papa.49
@Eladott Ország: A képen szereplő pacák kb. 450 ezres nyugdíjjal rendelkezik mivel ,,főtanácsos,, volt mielőtt nyugdíjba ment !!!
Így könnyű ugatni !!!
1magyar
@papa.49: A Kádár nyugdíjasok" könnyen ugatnak mert nekik már megvan a nyugdíjuk 55 éves koruk óta. Többet vannak nyugdíjban mint amennyit dolgoztak.
Az a munka is sokkal könnyebb és stresszmentesebb volt mint a rendszerváltás óta megöregedetteké. Akiket a mocskos gazdagok kizsigerelnek és a kormány még segíti is őket.
papa.49
A képen szereplő faszi, már a fütyisz alatt ment nyugdíjba, ő volt az egyik plakátkép, a másik meg a ,,megtakarítós,, felesége !!!
bakegya
@1magyar: nem szégyen az ha bárki is segítséget kér-azért vagyunk mi segítők,hogy aki rávan utalva azt segítsük-ez a lényege gyakorlatilag a több éves tanulásnak és "szolgálatkészséggel végzett tisztességes munkának " amit végzünk életünk során.
Eladott Ország
@1magyar: Te a fidelitas akadémián végeztél? Íme itt az átlagos nyugdíj összege Magyarországon. Tájékoztatásul közlöm, hogy a minimális öregségi nyugdíj öszege 28.500 forint tíz éve változatlan. Ezzel a juttatással nem lehetne dicsekedni a görögországi, migránsok között sem, nem beszélve az osztrák , svéd vagy német migránsok segélyezéséről.
profitline.hu/ny/irattar/2017-07-27/117682899_65S1Nt5a.jpg
1magyar
@Eladott Ország: Én azt szeretném, hogy ma is legalább 60 évesen mindenki nyugdíjba mehessen aki akar.
Nézd már meg hol látsz 60 éven felülieket alkalmazva?!
A Parlamentben talán.
Vagy az orvosok akik már ha beteget látnak idegbajt kapnak.
36
A politikusok 40 éve ölbe tett kézzel, nyugodtan nézik, ahogy fogy az európai ember és nem születnek gyerekek elegen.
Nyugaton a jólét és a különböző egyénieskedések miatt. Nálunk pedig, a hullámzó, kiszámíthatatlan gazdasági helyzet tette ugyanezt.
"Amilyen virágot szakítottak, olyat szagolnak." Szagoljuk mi is közemberek, csak büdös.
papa.49
@Eladott Ország: Teljesen igazad van a tököm tele volt mikor megjelent ezekről a plakát!!!
A rühelke, meg a kesefanyűvő na az a csúcs a vejkó még túl tesz az apósán is !!!
emerencia
A nyugdíjkorhatár emelés Magyarországon egy hálás téma. Olyan emberek is beszélnek róla, akik még a magánéletben sem szoktak megnyilvánulni közéleti témákban. Őket lehet vele a legjobban hergelni. Arra kevesen gondolnak, hogy civilizált országokban egészen mást jelent a nyugdíjkorhatár fogalma mint az illiberális keresztény"demokrata" orbániában. A többi EU-s polgárnak vagy alacsonyabb a nyugdíjkorhatára mint a miénk vagy szabadon választhat a kora hatvanas éveiben, hogy mikor szeretne elmenni anélkül, hogy a nyugdíjából nyomorognia kellene. Az ő képükbe nem hazudják bele nap mint nap, hogy a nők elmehetnek hamarabb, az ötvenes éveikben is akár, miközben ez csak egy kiváltságos női rétegre igaz. Másrészt az sem jellemző, hogy idegen ország idegen nemzetének egy rég lejárt pártállami szerződésre hivatkozva anélkül adnak rengeteg embernek extra nyugdíjakat, hogy valaha itt dolgoztak, éltek, járulékot fizettek volna. És még nem beszéltünk az eltérő életszínvonalról, a szükségtelenül lerontott munkakörülményekről, egészségügyről, stb. Máshol sincs kolbászból a kerítés de legalább egy cseppet emberségesebb az élet. Magyarországon ebben is fordítva ülünk a lovon: minél rosszabbak az életkilátásaink annál tovább kell dolgoznunk akkor is, ha nem bírjuk.
36
Arra pedig már rég fel vagyok készülve, hogy életem végéig dolgozni fogok.-Gyakorlatilag ma is ez zajlik, a nyugdíjas foglalkoztatással- Belenyugodtam...
Csizmás Kond
..mit szarakodnak, mondják meg nyugodtan, hogy ki meddig él addig kell dolgozzon...és állják a temetést...
emerencia
@1magyar: 12:13 Látni időseket dolgozni, ha megfigyeled. A legtöbben kitartottak a fiatalabban elvállalt munkahelyükön mert új munkahelyet hatvan felett már nehéz találni. Rólam pl. sokan azt hiszik, hogy nyugdíj mellett dolgozgatok hatvankettedik évemben néhány órában, pedig még három évet kell kibírnom az életerős fiatalokra szabott munkahelyemen teljes munkaidőben, tizenórás műszakokban, ha addig nem hosszabbítják a nyugdíjkorhatáromat. Az már a mi egyéni szoc. problémánk, hogy bírjuk-e vagy az orbániai lassú genocídium keretében őfensége óhajára részt veszünk a munkahelyről a krematóriumba mozgalomban, hogy megspórolt nyugdíjainkból lehessen még több stadiont, kisvasutat, stb. építeni itthon és külföldön. Sajnos jobb egészségügy, emberségesebb szociális háló és oktatás, a már nyugdíjban lévőknek méltó életet biztosító nyugdíj ebből a pénzből a többségi belmagyar állampolgárok számára nem lesz. Ezt választottuk április nyolcadikán. Ezt választottuk április nyolcadikán???
Jóbarom
Előbb meg kellene vizsgálni, hogy milyen korig képesek az emberek egyáltalán dolgozni, szerintem csak hatvan évig, máskülönben a nyugdíjkorhatár megemelése csak nyugdíjmegvonást jelentene. Más megoldást kell kitalálni.
36
@Csizmás Kond: Igazad van, de ha ezt kimondanák, attól kezdve miből élne meg a sok statisztikus, szociológus, jövőkutató, közvélemény kutató, média?!
Az itt a helyzet, hogy a sok fehér galléros él a kék gallérosok tipródásából. Józan paraszti ésszel úgyis tudjuk mi a sorsunk és ennyi.
verőce21
Végigolvastam a kommenteket. Senki sem ír a valódi okokról, hogy a cigányság eltartása miatt kell élethosszig dolgozni a parasztoknak. :)
Rockxy
Szemünk láttára rohad a kapitalizmus, de a tömeg nem veszi észre.
Tkp mi rohasztjuk, mert kiszolgáljuk az urak elképzeléseit. Akinek inge!
Nekem csak nagyon vékonyan! :)
Pénz mindig van felesleges dolgokra, aztat kellene látni.
Foci, egyéb versenysportok viszik az ezermilliárdokat, miközben a tévé előtt ülők infarktussal haláloznak el a mozgáshiánytól.
Egyházak és pártok finanszírozása ugye fillérekbe se kerül?
Ha egy celeb - de ugye nem egy van - sikeres győzikesót alakít, sose mondja senki, hogy nincs miből kifizetni.
Igaz?
Mindenféle emlékmű, szobor, és gyászmegemlékezés viszi a milliárdokat, de arra is van pénz mindig.
Választás, népszavazás, aláírásgyűjtés, nemtom hány kibaszott kutatóintézet kutatja a szart, meg hogy neked ki szimpatikus. Pézér, persze!
Ünnepi felhajtás, tűzi és vízi játék, repülőnap viszi a lóvét és szennyezi a lelkeket és a környezetet.
A zusa soha nem mondta még, hogy na, most nem bombázzuk Szíriát, mert nincs rá pénz!

Csak abbahagyni tudom, mert szinte végtelen a lista, amire el lehet szórni a lóvét, és el is szórják.
Nemcsak nálunk, máshol is.
Bodognapotponthu! :)
emerencia
@Jóbarom: Fiatalkoromban még nekünk tanítottak biológát. Tisztában voltunk azzal, hogy a test öregszik a szellem viszont nem feltétlenül hanyatlik idősb korban. Az ötveneseknek segítettünk ahol tudtunk mert már nekik nem a régi a fizikai állóképességük. Sokszor mondják nekem manapság a fiatalok, hogy de jó neked, már csak három év van hátra, nekünk pedig 20-30. Hogy magyarázzam meg nekik, hogy ebben a korban már minden munkanap egy szenvedés és legalább úgy elfáraszt mintha anno 3 napot dolgoztam volna folyamatosan. A különbség, hogy még a az ötvenes éveim elején is kb. fél nap alatt aktívan is kipihentem magam egy háromnapos hosszú műszakos munka után. Manapság pedig egy szabadnapon vagy 1 egy hét szabin már nem tudom magamat kipihenni...
Cicamama55
@verőce21: Ha jól belegondolunk, bizony ez is hozzájárulhat...
Sámannus
Tyerekek, ezek nem adják fel a lopást!
Má a hullák sem mehetnek nyugdíjba, olyan kapzsik.
Tiszta bexarás
36
@Rockxy: Igen és tudod, azon gondolkodtam pont az USA-val kapcsolatban, hogy amikor beütött a 2008-as válság, hányszor temették a gazdaságot. A média tele volt hetente a hírrel, hogy na most megy csődbe Amerika, de teljesen és vége lesz a világnak, vegyen mindenki aranyat, mert csak azzal lehet majd fizetni és bújunk a föld alá, mert tömeglázadások lesznek és anarchia...
Ahhoz képest, a háborúk ugyanúgy folytatódnak. A katonai fejlesztések is. A fegyvert veszik mint a cukrot.

Szóval, én úgy látom, hogy a pénzhatalom, időről időre, új programokat, projekteket indít, a gazdaságon keresztül, a média segítségével felénk, fogyasztók(nem emberek) felé. Egy ideig hagy élni, majd kifoszt és ez így megy tovább, de a fegyverek, a háborúk, "szent tehenek". Érinthetetlenek.
36
@Rockxy: És az emberek egy része, tényleg fel ül az etetésnek. Egy példa: Tegnapi hír hogy mivel kezdődik a foci VB, egyre többen vesznek új, minél nagyobb televíziót! Akár erején felül is, hitelből!
A több alkohol és mindenféle junk food-nassolni való fogyasztása is az egekbe szökik természetesen.
Szóval sokan elvesztik a fejüket és pár hét fociért, akár évekre eladósodnak.:(
36
@emerencia: Erre jön a munkahelyeken a lehető legszemetebb válasz: "Nem vagy te fáradt, csak azt képzeled".
Tapasztaltam már.
Csizmás Kond
@36: ...és azért kell a nyugdíjkorhatárt emelni mert nincs fiatal aki ezeket a szaralakokat ingyen eltartaná...
36
@Csizmás Kond: A pénz, mindig a pénzhatalomnál köt ki. Az újra visszaosztást ők végzik. Mindig az emberi ösztönökre adják a legtöbbet. A zabálás, az alkohol, kényelem, háború, média, gyógyszergyártás, luxus cikkek stb.
Ezekre adnak ki de csak hitelt! mert fialtatni kell a pénzt!

És mire nem adnak ki pénzt szívesen?!
Családra, a földművelőnek, a kétkezi munkásnak, a kis-és közép vállalkozónak, a falunak, a kultúrának, a hitéletre, a hagyomány művelésre, a műemlékek rendben tartására. Ezek a pénzhatalom számára fölöslegesek. ...Sokszor gondolkodom a pénz útján és primitívnek tartom...
Csizmás Kond
@36: ..sokminden közbejön...pl hogy magánkézbe kerül valaki kínkeservesen kispórolt vagyonkája, aminek vagy van garancia a visszakapására vagy nincs...
Az állami nyugdíjrendszernek a törvény volt a biztosítása, tehát egyik legbiztonságosabb rendszer volt a világon.
36
@Csizmás Kond: Bogár László közgazdász zseniálisan egyszerűen elmondta a 2008-as történetet is. A bankok nyomták kifelé a hiteleket, fedezet nélkül, de a Svájci frankhoz kötve az árát tekintve, aztán amikor borult a bili, a bankok követelték hogy az állam segítse ki őket a dollár és euro milliárdokkal. Az államok pedig meg is tették, többek között a nyugdíj pénzek elköltésével.
Ezért is vannak most az államok eladósodva, még a leendő nyugdíjasai felé is. Szomorú...
verőce21
@simmering73: (08:06) De addig is jól teszi, ha megcsináltatja a saját sírját. Ha gondoskodik önmagáról, mert halála után már nem tudja más olyan gondosan megigazítani a fekhelyet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.