Az Európa előtt álló demográfiai kihívásról, a lehetséges családközpontú megoldásról rendeztek nemzetközi konferenciát Rigában. A tanácskozásról Novák Katalin, a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár telefonon tájékoztatta az MTI-t csütörtökön.

A konferencián a házigazda Lettországon, továbbá Magyarországon kívül képviseltette magát Észtország, Finnország, Csehország, Szlovénia, Lengyelország és Litvánia, és jelen volt az Európai Parlament egyik alelnöke is, valamint olyan szakemberek, akik tudományos szempontból foglalkoznak a kérdéssel.

Novák: azt szeretnénk elérni, hogy a fiatalok számára ismét divatos legyen a családalapítás

Fotó, címlapi kép: MTI/Vajda János

Novák Katalin elmondta, a napirenden elsősorban annak megvitatása szerepelt, hogy miként lehetne kezelni a demográfiai kihívást, amellyel egész Európa szembenéz, és hogyan lehet családközpontú megoldást találni minderre. A magyar vélemény szerint Európa igen súlyos demográfiai helyzetben van, és ehhez képest nem igazán komolyan foglalkozik a kérdéssel európai szinten. Amit sok ország a migrációval kapcsolatban képvisel, az egy rossz válasz egy soha fel nem tett kérdésre, hiszen a kérdés az, hogy miért nem születik elég gyermek Európában – mondta.

Ehelyett Európában látszatmegoldást támogatnak sokan, ez pedig a migráció, amely nem jelentheti a megoldást a demográfiai krízisre.

"Mi Magyarországon határozottan megmondjuk azt, hogy a megoldást a demográfiai válságra a gyermekekben látjuk, abban, hogy magyar gyerekek szülessenek. Támogatjuk a magyar fiatalokat abban, hogy gyerekeket vállalhassanak, hogy annyi gyerekük lehessen, amennyit terveztek, amennyit szerettek volna" – hangsúlyozta az államtitkár.

A magyar kormány célkitűzése éppen ez, és ezért Magyarország családközpontú politikát folytat nem csak a családtámogatásban, hanem a kormányzás minden területén 2010 óta. A rigai konferencián ezt elismeréssel fogadták.

Magyarországon 2018 a családok éve. Azt szeretnénk elérni, hogy a fiatalok számára ismét divatos legyen a családalapítás, akár nagycsalád alapítása is – mondta Novák Katalin.

(MTI)

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

X-ray
Pénz nélkül a divat sem megy... nemhogy a családalapítás...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
X-ray
Pénz nélkül a divat sem megy... nemhogy a családalapítás...
Nessy
Amikor minden bizonytalan, amikor naponta változnak a jogszabályok, a prioritások, amikor egyre nő a gyűlölet, amikor az elesetteket, betegeket, időseket felesleges teherként kezelik, amikor utálják a szomszédot, mert más a vallása, a véleménye, a bőre színe, akkor megszünik a legelemibb kohéziós erő, a biztonság érzet, a segíteni akarás. Akkor már csak a pénz, a hatalom a mindenható.
És ezen az erőltetett "családalapítás" sem segít!
Desischado
Ahhoz biztos megélhetés kellene, te munkakerülő, tolvaj here!
vladimir putin
Az is egy fontos cél lenne, hogy az M1, M2, M3... M500, a propeller, az origo, a tv2, a HírTV, az Echo Tv, a Ripost, a Bors, a Magyar Idők, a Magyar Hírlap, a vidéki lapok és még kábé 1000 portál hosszig sorolhatnám, hogy ezek mind megszűnjenek.
Ludmilla
hülye Novák,az nem divat kérdése,a gyerekeket el is kell tartani,te narancsködös bűnöző
Sziszifusz
A gyermekvállalási kedv fokozásának érdekében, első lépésként, be kellene vezetni, a gyermekek ellátáshoz szükséges termékek, 0 %-os fogyasztási adókulcsát.
Clavigo
Idióta tehén.. A gyerekvállalás mióta " divatkérdés " ??
nezelodo
Létre kell hozni egy családalapításban szakértő bizottságot. Javasolnám vezetőnek a nemzet bikuciját, meg a pispek urat, jól jönne egy vakkomondoros is, segíthetne a szent családokon egy alkotmányírásban jártas férfiú is, meg egy röntgengép a megtévedtek diagnosztizálására, esetleg egy extra méretű napszemüveggyártó cég.
papa.49
Ezt a spinét nagyon megsütötte a perzselő nap, hülyébb mint valaha !!!
papa.49
Mi az ,,átkosban felneveltünk 4 gyermeket, szakmát, hivatást adtunk a kezükbe, van megélhetésük, jobb, rosszabb, de mind dolgozik, de mi ezért most még megbecsülést se kapunk a hatalomtól !!!
Akkor a mai fiatalok minek alapítsanak családot, mire vállaljanak gyermekeket, a bizonytalan megélhetésükre ???
Ez a spiné még hülyébb a cser elvtársnőnél is, pedig az már csúcs volt !!!
emerencia
A divatból szülővé lett emberek örökre infantilizálódnak és ezt a mentalitást örökítik majd a gyerekeikre. Mindez kiszolgáltatottá, könnyen manipulálhatóvá teszi őket orbánék legnagyobb körömére. A sok megvezetett ember viszont nem fog tudni megfelelni a jövő kihívásainak! Demokrácia, általános jólét, biztonság, szolidaritás, szabadság, egyenlőség, normális egészségügy, oktatás, stb.. Minimum ennyi kell ahhoz, hogy a szülőképes korú honfitársaink felelős döntést hozhassanak az utódaikról. Az illiberális álkeresztény kétharmad ezt a minimumot sem képes a saját, bennszülött polgárainak biztosítani. Az egész társadalmunkat lesüllyesztik az orbáni színvonalra és megölnek mindannyiunkat a rutinjukkal. :-((((((((((((
Nessy
Valamikor voltak a "kulcsos gyerekek" ( 3 gyermek, lakás kiutalás), most jönnek a CSOK gyermekek? Csak akkoriban nem kellett mellé sok milliós hitel, ami az évek múlásával nem fogy, hanem növekszik! Volt biztos munkahely, és nem csökkent a fizetés ( cafetéria megadóztatása)
Aztán mikor a gyermek felnő, a szülő idős lesz, akkor kiderül, hogy "feléli a fiatalok jövőjét"!
Eladott Ország
Az Orbán-féle kontraszelektált politikai disznóólba kicsit is komolyan vehető, vagy magát valamire tartó személy be sem teszi a lábát. Bár ez nem biztos, hogy nemfüggő. Mert nagy kérdés az is, hogy egyáltalán érdemes-e a Fidesz-KDNP környékén rátermett, hozzáértő nőket keresni a felelősségteljes pozíciók betöltésére, amikor elég nyilvánvaló, hogy rátermett férfiak sincsenek. Novák Katalin meggyőződése, hogy jó helyen van, küldetést teljesít, nőként, politikusként jó célt szolgál. Közben nem tud róla – mert nem az a dolga, hogy tudjon róla -, mennyire vállalhatatlan dolgokhoz adja a nevét. Persze ahol az oktatási rendszer tovább rombolásáért felelős dr. Czunyiné a mérce, ott bőven elfér akárhány Novák is. Előre lehet engedni az ajtónál és fel lehet segíteni a kabátját. Emberek sorsát, a súlyos társadalmi kérdésekre vonatkozó döntést viszont ugyanúgy nem szabadna rá bízni, mint ahogy a többiekre sem szabadna. És tényleg nem azért, mert nő.
Eladott Ország
Amikor majd azt vesszük észre, hogy a mi fiataljaink mennek egy évre Londonba, két évre Bécsbe, ide pedig jönnek angol, olasz, norvég, német fiatalok, amikor fel sem tűnik, hogy az újságárus indiai, a postás dán, a pincér meg angol…akkor érkeztünk meg. De addig még újra meg kell nyitnunk Lipótmezőt (többet, egy kevés lesz), helyre kell állítanunk az igazságszolgáltatást. Azt hiszem, börtönből van elég.
emerencia
@papa.49: Ez a hatalom nem az emberek megbecsüléséről, hanem a divide et imperáról híres. Szemfényvesztésképpen lefizeti a kegyeltjeit több milliónyi jóravaló ember kárára. Csak idő kérdése, hogy egyszer a haszonélvezők is rájöjjenek, hogy ők is lyukra futottak mert a nagyszámok törvénye alapján az élet valamely területén elvesztik kiváltságaikat. A tragédia csak az, hogy mi idősebbek már aligha fogjuk megérni ezt a felvilágosulást.
Jozefina
Ez a h.p.cs tudja miről beszél?
""Mi Magyarországon határozottan megmondjuk azt, hogy a megoldást a demográfiai válságra a gyermekekben látjuk, abban, hogy magyar gyerekek szülessenek. Támogatjuk a magyar fiatalokat abban, hogy gyerekeket vállalhassanak, hogy annyi gyerekük lehessen, amennyit terveztek, amennyit szerettek volna" – hangsúlyozta az államtitkár."
Miért nem indítanak "Nemzeti" gyerekcsinálási akciót!!!??? A nemzeti egy húzós program lehetne??!! Se pénz, se posztó!!! A magyar fiatalok szülnek is, de az Egyesült Királyságban, Németországban, vagyis Hegyeshalmon túl!!!
nemfideszes
Isten barma! A családalapítás nem divat, hanem felelősség kérdése, igaz ez utóbbit hírből sem ismeritek.
nemfideszes
A családok évében sorra lakoltatják ki a családokat, miközben megszüntettétek a lakáscélú hitel törlesztés adókedvezményét, a diákhitel törlesztés adókedvezményét, a lakbér támogatás adókedvezményét, a munkáltató által lakáscélú hitel törlesztésre adható támogatás adókedvezményét!... de különben is, a jó édes anyátok szüljön nektek szolgákat!
Macskaszem
Ezek megint háttal ülnek a lovon, és csodálkoznak, hogy nem oda érkeznek, ahova menni akarnak. Fideszcsikák kampánymondataitól senkiben nem buzog fel a szaporodási kedv.
advocat
Drága Jó Katalin Asszony! Majd, ha a fiatalok havi jövedelme eléri az ön havi jövedelme negyedét! Akkor, esetleg! Mert azért vegyük figyelembe, hogy mibe kerül egy csomag pelenka, meg az ehhez használt szerek, gyerekruha, babakocsi, stb...
Nessy
TG. Álomtitkár Asszony! Lehet az ön édesanyja és ön is "divatból" szűlt gyermeket, voltunk pár millióan, akik tudatosan, felelősség vállalással , különösebb állami beavatkozás nélkül alapítottunk családot, és szültünk gyermeket.
Tudja mi a divat Kedvesem? A mini szoknya, és a disco. Meg táskába hordható mini kutya volt egy időben. Az anyaság nem divat, hanem élethosszig tartó "állapot"!
Nessy
@Nessy: Bocs! A szülői státusz nem divat, hanem élethosszig tartó felelősség, aggódás, segítés.
wagabund
..."Novák: azt szeretnénk elérni, hogy a fiatalok számára ismét divatos legyen a családalapítás"...

baszki, a családalapítás nem lehet divat, a családalapításra vágyik az ember...annak a vágynak szívből kell jönnie, nem divatból...

"ismét divatos legyen"...miért, mikor volt divatos? Ratkó idején? vagy 67-ben, amikor bevezették a gyest?
papa.49
@emerencia: A reggelire.Értem én, anyagi megbecsülés a seggnyalóinak jár a többi meg le van szarva, de a büdös kurva anyját az ilyen tetűnek, az én munkám eredménye is benne van abban, hogy ingyen tanulhatott, járhatott felső iskolába, lehetett volna ember is de CSAK SZARCSOMÓ LETT BELŐLE !!!
Commenter
@papa.49: de még mennyi munkád. Ez a bozontosszemöldökű antinő külföldön élt és tanult többek között, de csak orbánig lát. Nem lett belőle világpolgár, nem lett széles látókörű és toleráns ember. Brusztolt, magolt, van diplomája, de ettől még egy propagandát szajkózó agyatlan " az ilyen tetű".
papa.49
@Commenter: Annak idején mikor még vállalkozóként kerestem a kenyeret, a rezsi költségek levonása után, minden 100 Ft. ból 79 Ft. elvitt az állam, adóra, sztk. ra, nyugdíj jár, meg a sok ilyen,olyan 1-10 % százalékok, a legkülönfélébb jogcímeken... Ez nem változott most se...
Nem akartam én se elhinni, de mivel magam csináltam évekig az adóbevallást, látnom kellett ez az igazság ...
Commenter
@papa.49: komoly adómentesség csak bizonyos csókosoknak jár, ld. pld. a filmbiztost. A kisemberen 5 forintot is lever a NAV. Fura arányok!
papa.49
@Commenter: Ez nem a mostani állapot, 2013 feb. visszaadtam a vállalkozóit, igaz előtte 41 évig
voltam vállalkozó, iparos, maszek, szóval az egyike azoknak akik a sok ,,kampós orrút,, pl. a KIOSZ. ba !!!
Említed a ,,filmbiztost,, mai hír átutalt az Andy Vajna Amerikába Vajna András névre 500 milliót !!!
Commenter
@papa.49:melyik cser? Erzsébet vagy Ágnes asszony?
Commenter
@papa.49: olvastam az utalásról, pont ezért is írtam!
papa.49
@Commenter: Az Ágnes, vagy ahogy szoktam hívni a ,,lagymatag luvnya,, ))))))))))))
tudode
Prózai!!!
.
Elegendő a cikk címének elolvasása ahhoz, hogy MEGÁLLJON AZ ÜTŐ az olvasóban, mivel egy TÖBB GYERMEKET világra hozó Édesanya nem tudja ÁTÉREZNI azt, hogy folyónyi könnyet hullatnak azok a "FIATAL" nemtársai, akik kénytelenek voltak/lesznek a KILÁTÁSTALANSÁG, BIZONYTALANSÁG miatt keblükre ölelés helyett angyalkává, örök lelkiismeret furdalással, megválni MAGZATÁTÓL
.
Ne a fiatalokat buzerálja ez a PÁRTKATONANÉ, hanem a GAZDIJÁNÁL reklamálni amiatt, hogy a BETONTEKNŐI erdejében HÁNY GYERMEK nem születhetett meg annak tükrében, hogy legkevesebb 500 milliárd vált NARANCSKÖDDÉ, csepp a tengerben az ócsai szoc. lakótelep 2,4 milliárdjához viszonyítva, meg sem SZÜLETETT BABÁK szemfedelévé válva!
.
www.youtube.com/watch?v=z-DUAz2yG6E&t=342s
.
Arról nem is szólva, ami ELRÉMISZTŐ, hogy a kilátástalanság, bizonytalanság miatt naponta HAT ÉLETE ERŐS nem csak nő, férfi is VET VÉGET AZ ÉLETÉNEK!
.
Államtitkár asszony sem LÁTJA a FÁNKTÓL AZ ERDŐT!
papa.49
@tudode: Szerintem hályog nőtt a szemére ,,NARANCSHÁLYOG,, !!!
Commenter
@papa.49: igen, ő sem lesz már hülyébb. Ízületi fájdalmakra táncikálást ajánlott a betegeknek. Megnézném ő és a gazdái hogy táncolnak majd ha ütött az órájuk...politikai szempontból.
Commenter
@papa.49: 11 éve még kicsit másképp viselkedett és vélekedett:
"Az EDDSZ (Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete) elnöke, Cser Ágnes, feljelenti az egészségügyi minisztert, mert korábban kijelentette: Magyarországon minden ötödik beteget félrekezelnek. Horváth Ágnes azt mondta, vállalja a vizsgálatot."
papa.49
@Commenter: Ez a luvnya még akasztott ember nem volt de remélem lesz még !!!
papa.49
@Commenter: Azt a szoci egészségügyi katyvaszt se kívánom vissza soha, egy dolog volt ami értelmes, és fontos lett volna a ,,vizitdíj,, miért mert akkoriba tudott a háziorvosunk néhány készüléket venni, a rendelőben nem ültek naphosszat a vénasszonyok akkora zsivajjal, hogy az orvos kiszólt, hogy maradjanak csendben...
Még egy az adott időpontra odamentem az orvos behívott percek alatt végeztem, oszt. jónapot, az összeg meg senkit nem vágott a földhöz !!!
Most ha nem akarsz hónapokat éveket várni valami vizsgálatra, akkor fizethetsz súlyos pénzeket, a magánrendelésen !!!
papa.49
@Commenter: A Cser Ágnes az egészségügyi megfelelője a Szili Katalinnak !!!
Commenter
@papa.49: Én már csak azért sem kívánom vissza mert pont a vizitdíj farvizén evezett be a fidesz az eü-népszavazással a hatalomba, de a vizitdíj ahogy írod nem volt rossz ötlet, csak rosszul kommunikálták stb. Úgy látszik ez a vénasszony szindróma mindenütt ott van. Nálunk többször rájuk szólt az orvos, mert súlyos beteget vizsgált éppen. Biztos van, aki nem egy nátha miatt ül ott de a többség tényleg lyukat beszél egymás és az orvos hasába úgymond, és traccspartinak fogja fel a rendelést. Nem tudom megérteni őket, mert az orvos a munkáját végezné a többi beteget meg nem érdekli hogy mi a bajuk és mit főznek holnap ebédre meg hányat wczett az unoka. Ezek a dolgok nem publikusak, nem az orvosi váróba valók.Most már ha időpontra mész, akkor is órás, vagy több órás csúszás van épp tegnap tapasztaltam megint. Időpontra mentem (előbb értem oda a biztonság kedvéért) de így is egy órát vártam. Mások is várnak tudom néha jóval többet is. Ez csak egy példa volt.
namihami
Családalapítás és divat...ezt hogy sikerült összekapcsolnod? Gyerekcsinálás divatból?
Katika, ne menj a napra, árt az neked. Pláne, ha ilyen erős az UV sugárzás éri a fejedet.
@Commenter: @papa.49: És akkor a kórházak anyagi helyzetéről már ne is beszéljünk. Ezek a 300 forintok úgy kellenének a kórházak bevételeiben, mint egy falat kenyér. És akkor (ha nem is szűnne teljesen meg), de legalább csökkenne azon öregek száma, akiket a nyaralás és egyéb kikapcsolódás idejére egyszerűen betesz a család egy-egy kórházi osztályra. A tényleges betegekre költendő pénzek helyett rájuk is oszlik a kórház pénze. Azok a 300 forintok valamit javíthatnának a helyzeten.
Commenter
@namihami: ha már divat, nem figyel ez a nő hogy mit mondott a divattervező? A szegény ne divatozzon. Ugye, ugye. A gyerek pedig még állami támogatással együtt is nagyon sokba (és nemcsak pénzbe) kerül 18 éves koráig, sőt azután is, ha mondjuk nem születik egészségesnek. Vallom, hogy gyereket nem társadalmi elvárás, kormányzati elvárás! és CSOK, Cspótlék stb. alapján kell szülni. Gyereket olyan vállaljon aki úgy érzi, hogy gyerek nélkül valóban nem lenne teljes az élete, és biztonságban, jó körülmények között szeretetben, őt elfogadva tudja felnevelni.
JAJMÁR
Nocsak, nocsak. A keresztény kultúrára épülő Ner divatból jelöl alapértéket?

tzdom, zavaros a mondat, de így is tisztább, mint a Novák szlogenje! mert az hülyeség.
JAJMÁR
JÓ, bevallom, én hetente alapítok családot, mindig a legújabb divat szerint.
Remélem , hogy most már a Fiatalok is megteszik ! uncsi már, hogy csakazöregek alapítanak :)
nevemnick
Már megijedtem, hogy a vastag szemöldök legyen divatos... még férfinak is ocsmány.
karma1
@papa.49: 16.52-re: Arra lennek kivancsi, hogyha andy vajna atutal vajna andras nevre, akkor azt lenyulhatja-e az amerikai rendorseg, mint adohatralek-kiegyenlitest?
Akkor hat nem azert valtoztatott nevet vajna andras gyorgyre, mert annyira magyar, hanem azert, mert akkor az azon a ne'ven befizetett penzre nem teheti ra a kezet az amerikai allam?
Es ha kozben hoztak valamilyen uj torvenyt, mert trumpnak mindennel jobban kell a penz?
A gyerekvallalashoz felelosseg kell - szerintem mar a ciganyok sem szaporodnak olyan utemben, mint amikor a Kadar rendszer annyira vedte oket...
anima
Aztat mondják a világkutatók, hogy kevesebb gyerek szülessen, hogy megmeneküljön a föld a pusztulástól.
Akkor most mi legyen?
Szülni, vagy nem szülni: az itt a kérdés.
anima
Elfoglalják az iskolákat, és most már az óvodákat is, hogy egyre jobban elbutítsák a jövő nemzedékét.
Milyen velejéig romlott béna banda ez!?

"karvanyád"
anima
A legnagyobb baj, hogy Novák Katalin már nem is érzékeli, hogy démonokkal táncoló.
Nem fogja fel, hogy az egyik zászlóshajója a nemzeti sorsrontásban.

TI VAGYTOK A MAGYAROK GYILKOSAI !!!

2,5 millió rátok szavazott, őket szeretitek, a többi 7,5 millióra meg ellenségként néztek.
Ti nem vagytok sem keresztények, sem demokraták, csak egy nácizmusból és kommunizmusból összegyúrt húgyagyú beteg - elmegyógyintézetbe való - lelkükben megrohadt uzsorás védelmi pénzt szedő maffia banda.

Ugye nem baj, ha büszke vagyok arra, hogy nem tartozom közétek, és nem vagyok egy annyira lepukkant, agyhalott, nemzetáruló, pénzért az anyját is eladó, lelkileg erodált undorító féreg, mint ti?
Eladott Ország
Nem tudom, mit kellene még ehhez hozzátenni, hogy egyrészt ne szoruljon bizonyításra: ez az ország nem hogy kezd Lipótmezőre hasonlítani, hanem lassan egy konszolidált Lipótmezőnek tekinthető, ameddig a szem ellát. Bevallom, nekem Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára az egyik kedvencem. Amióta Selmeczi Gabriella eltűnt a színről (sajnálatosan a nyugdíjvagyonunkkal egyetemben), azóta Novák képviseli a nőiséget a kormányban. Szakmaiságot ugye nem nagyon tud képviselni, az értelem lángját se igazán tudja körbe hordozni. De kedves a mosolya és biztosan jó édesanya. Az sem mellékes, hogy nincs az az eszement baromság, amivel ne lenne hajlandó kiállni a kamerák elé és a kétség legapróbb jele nélkül felmondja a leckét. Teljesen függetlenül attól, hogy a józan ésszel, a realitással, de még a statisztikai adatokkal is szembemegy olykor a mondandó, neki a szeme sem rebben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.