Ha minden jól megy, 2022. július 1-jétől a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökségnek (MTÜ) napi szintű információi lesznek szinte mindenről, számolt be róla pár napja a 444.

"Eddig voltam fideszes, rohadékok" – össztűz alatt Orbánék, kiakadtak a vendéglátósok
Kép: Pixabay

Még június 25-én jelent meg a turisztikai törvény módosítása, amely szerint november 1-jétől már nemcsak a szálláshelyeknek, hanem a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltatási Központ (NTAK) rendszerében.

Ez őket érinti:

étterem

büfé

cukrászda

kávézó

zenés-táncos szórakozóhely

gyorsétterem

turisztikai attrakciók: múzeumok, fürdők, fesztiválok, minden, ahol jegyet kell venni

Ha valakinek nem lenne világos, hogy a kormánynak miért van szüksége például a rengeteg hazai büfé adataira, annak az MTÜ a segítségére sietett, amikor október közepén közölte:

Az átállás után látjuk a vendéglátóhelyek kapacitásait, a kihasználtságot és a főbb fogyasztási kategóriákat, mindez érdekes összefüggésekre világít rá. Az attrakcióknál látható lesz, mikor milyen típusú jegyet vásárolnak, mivel fizetnek, és a jegyet mikor használják fel.

Azt még nem tudni, hogy az éttermeknek, büféknek pontosan milyen adatokat kell napi szinten, automatikusan megküldeniük az MTÜ-nek. A napi forgalmi adatot bizonyosan be kell küldeni, de a részletesebb számok köréről később értesítik a regisztrált vendéglátókat. 

Támpontot jelenthetnek a szálláshelyek, a szállodákat és panziókat ugyanis 2019 óta rákötötték az NTAK rendszerére. Itt a legfontosabb turisztikai mérőszámokat lehet látni, azaz hogy hány turista, melyik országból, hány napot tölt az adott szálláshelyeken, milyen szolgáltatásokat vesz igénybe, mennyi pénzt költ. Tehát lehet tudni például, hogy egy 53 éves svéd állampolgár 5 ezer forintot költött a szállodai vacsorára és 15 ezer forintot a szállásra egy hajdúszoboszlói négycsillagos hotelben. De nemcsak az állam figyeli a szálláshelyeket, hanem a szálláshelyek is figyelhetik egymást:

név szerinti bontásban nem látják a riválist, de össze tudják hasonlítani foglalási adataikat más hasonló besorolású helyek adataival.

Kovács László, a Magyar Vendéglátó Ipartestület (MVI) elnöke sem tudja, hogy pontosan milyen adatokat kell beküldeni, de nem tart rendkívüli információhasználattól.

Szerinte akár hasznos is lehet a vendéglátóknak a rengeteg napi adat, például az árazásban:

egy adott étterem megtudhatná, hogy olcsóbb vagy drágább, mint a piaci átlag. Tehát a konkurencia megfigyelésében.

A vendéglátósok felháborodtak, és ismét nekiestek a kormánynak, hiszen ezek az adatok szerintük visszaélésekhez vezethetnek.

Eddig voltam fideszes, rohadékok. Most rengeteg embert vesztettek el, mert ez maga a listázás.

- írta valaki, aki fejtette, hogy attól fél, ezeket az adatokat bármikor felhasználhatják ellenük.

Minek kellenek? Mit akartok tőlünk? Nem elég, hogy majdnem kivégeztétek a szektort? Kellenek Lőrincnek a büfék?

- kontrázott rá egy másik vendéglátós. 

Sokan azt kifogásolták, hogy egy sima kicsi büfé adataira miért kíváncsi az állam, illetve mit akarnak ezekből ellenük felhasználni. 

Szánalmas

- írták többen a vendéglátós csoportokban, amikor meglátták a pontos részleteket.

Az online pénztárgépek miatt már az ország legeldugottabb szegletében működő büfé forgalmi adatairól is mindent tud a NAV, így az MTÜ biztos, hogy ennél specializáltabb részletekre lesz kíváncsi. Persze nem önkéntes a dolog:

aki nem szeretne adatot küldeni, arra a turisztikai ügynökség ráküldheti a hatóságokat, például az illetékes jegyzőt.

Forrás: 444 
Címlapkép: Pixabay

58 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
A turisztikai ügynökség is egy kib@szott közpénznyelő, ha nyer az ellenzék jövőre, azonnal el kell zárni a pénzcsapot.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Macskaszem
A turisztikai ügynökség is egy kib@szott közpénznyelő, ha nyer az ellenzék jövőre, azonnal el kell zárni a pénzcsapot.
Béla333
Az valahol azért jó dolog, ha az adóelkerülőket rákényszerítik az adózásra.
Pálinkás Pál
@KisTehen: miről beszélsz hülye? azt látja a nav, amit beütök a gépbe..remélem a büfések is készülődnek..
Pálinkás Pál
@KisTehen: te miről beszélsz nyomi, az asszonynak üzlete van...úgyhogy ne próbáld bemutatni a dolgokat..
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 19:12
Szövegértelmezésed a gazdád szavaival kampó.
Itt nem a számlaadásról van már szó.
Azért maradj meg a kis tehén világában te nagy marha.:))
Peller Anikó
@Mirabilis: Jó jó, de mia rossebet csináljanak a büfések meg a tanárok az utcán?? Együtt.

Birkapaprikást?
Peller Anikó
@Pagero: Nagyon helyes! Végleg fel kell számolni a gazdaságot. Neked meg elég a gazdád gazdagsága.
human
turisztikai ügynökség = Orbán Ráhel

A kiccsalád mindenre rá akarja tenni a kezét. Mármint amiben lóvé van.
Eladott Ország
Ez már Észak-Korea a nagy testvér figyel minket. Ennek már semmi köze a fekete gazdaság kiszűréséhez. Vajon a kaszinók miért nincsenek bekötve a NAV-hoz. Ja! mert, mert a bűnöző román cigány strómanjai a tulajdonosok.
Csizmás Kond
...vihar a biliben...újabb firkásztalálmány az egész. Igenis kell a rendszerezés, mert így esetleg azoknak is lehetőségük lesz nyilvánosságra kerülni akiket eddig elkerült a turisztikai áradat mert nem direkt zónában vannak.
justhpeter
@KisTehen: Hallgass @kulabombaafityiszre: más úgysem lehetsz, legfeljebb az ország legnagyobb marhája. Mondjuk már nem állsz messze tőle.
kulabombaafityiszre
@Pegero: ma, 20:08
Pedig a @Pagero jobb,a @Pegero olyan fidernyákosan buzis.
No de kinek milyen márkanév tetszik.
Rizikó
Egy újabb ellenzéki trükkösnek gondolt írás, hogy nyíltan szidhassák a kormányt.
Ha szétnéznénk, mi is találhatnánk olyan hozzászólásokat, ahol hazaáruló mocskoknak nevezik az ellenzéket. Na ha ebből lenne egy ilyen hangvételű cikk, kezdetét venné az ellenzéki idegroham!
Kipróbáljuk?
Qqberci
Rákosi pajtás! Sehol nem vagy a padlássöpréssel!...
magyar1
Nem értem miért terhelik még ezzel az adatszolgáltatással őket hiszen a nav mindennap látja a napi bevételt, kérjék el tőlük.
Tényleg már szarkeverés ez.
Ditrich
Amúgy meg mi a ... közük van ezeknek a patkány tolvajoknak hogy mikor és hol költi el valaki a triplán adóztatott jövedelmét!?
Maxipocak
@Macskaszem: és guller nertárssal kezdve, sittre ba***i az egész csürhét.
Gauntlet
szállodák után jönnek a vendéghelységek
Mészáros étterem! Mészáros kiülő!
Borsó
“Eddig voltam fideszes” hát ha eddig az voltál, akkor te meg is érdemled a sorsodat, világ hülyéje… a többieket azért sajnálom, akik önhibájukon kívül csúsznak egyre mélyebbre már 11 éve.
csak úgy....
@Rizikó: tibim,te annyira sokoldalú mint egy majomketrec!
simmering73
@Pegero: Ez a lófaszfigura kis csótány, ez is le van védve? Ne haragudj, de egy hányás ez a kis szar.
surdilloFUJT
@Pegero:nÉZZ TÜKÖRBE TE AGYATLAN FIDESSNYALONC!!!
human
"Eddig voltam fideszes, rohadékok"

Több van ebben a mondatban, mint elsőre gondolnánk. Tehát az illetőnek eddig jó volt amit csináltak Orbánék. Csak most hogy már őt is megérintette a NER gondoskodó keze kezd bűzleni neki a dolog. Gondolom például mikor a Kishantosi Mintagazdaságtól elvették a földjét azt mondta az ilyen, hogy helyes. Gondlom mikor Iványi Gábortól elvették az állami támogatást, azt mondta helyes. Nem érintette meg a dolog, mert nem volt érintett. (átlag magyar mentalitás)

Most, hogy már ő is célpont lett, már nem fideszes. Maradjon csak fideszes. Érezze a törődést attól a párttól akit azért támogatott, hogy ezt is megtehesse.
Gyurka80
@Macskaszem: Nem fog nyerni az ellenzék!
Nessy
Tessen mondani, a vendégekről fotó, személyazonossági másolattal, mikortól lesz kötelezően elküldendő a NTAK nevezetű sóhivatalnak?
Libbantölő
Geci faszpeller! A tetves bárcás, szopadék anyátoknál voltam most. Agyhalottak de jól szopnak! Ha most rögtön megdögöltök nem leszek morcos. Hajrá fasznácigeciszopadéktetüpeller!
K-2SO
Kétszer is covidos lettem (meg is szenvedtem - oké, lábon hordtam ki és neocitránnal, meg algopyrinnel kúráltam magam, de hát honnan is kellet volna tudnom, hogy mit is csináljak szakértők hiányában?) aztán kaptam két pfizert, és nincs igazolványom.
A kurva anyátok!
Már nem is kell, mert nem megyek sehova !!!
Tömegiszonyom van (ahogy a sok féreg zsizseg egymás hegyén hátán... Undorító!).
Jó nekem otthon - itt meg van mindenem és lesz még több is (2021 12. 08)
namihami
Na, számítógépes voksprogram, ideje felkötni a gatyát. Egyre nagyobb feladat lesz a hazai elpártolókat a határontúli ""magyarokkal"" pótolni.
division
@Pálinkás Pál: Mert hogy csal az asszony is? Nálatok ez amolyan családi örökség minden téren? Oltási oltás nélkül, stb. Ezekre te tényleg ennyire büszke vagy?
Sámannus
Mindig is a vendéglátás adta a maffia fő bevételét. Ezt biztosan nem a geci találta ki, hanem a pénzbehajtói.
Peller Anikó
@Beggeró: Egy elég szar gazdaságról beszéltem amiből kiloptátok az üzemanyagot meg az alapanyagot és elüldöztétek a dolgozni tudó és akaró munkavállalók százezreit. Ibeg ju pádn, padré.

@Libatömő: tömjél inkább libákat az való neked, az nem rizikós és nemis csikar.
magyar1
Tehát lehet tudni például, hogy egy 53 éves svéd állampolgár 5 ezer forintot költött a szállodai vacsorára és 15 ezer forintot a szállásra egy hajdúszoboszlói négycsillagos hotelben.
-ez amúgy már a személyi szabadság megsértése, ha ez a svéd állampolgár feljelentést tesz akkor mi van?
Aki ezt kitalálta az egy buta, tudatlan, unatkozó ember akinek sok pénzt fizetünk a semmittevéséért.
Azonnal el kell bocsájtani!
A bevételi adatok meg minden fogyasztás ott van a nav képernyőjén most már minden percben.. Ha meg valaki nem ad blokkot azt csak az 50 éve fennálló ellenőrzéssel tudják kiszűrni ahogy eddig is.
Rizikó
Az ellenzék hattyúdala ez. Minden mocskos eszközt megraganak a kormány elleni uszításhoz. Ettől lesznek igazán vállalhatatlanul hiteltelenek. Már a saját táboruk elégedetlen a proli stílusú politikusaik acsarkodásával és csak a legprimitívebbek maradnak mellettük. Az ellenzékben szinte nincs értelmiségi réteg, csak az ösztön lény massza és a rombolni vágyás tartja össze őket. Elvtelen, gerinctelen alakok irányítanak indulataikat kezelni képtelen dühöngőket. Nagyon kevés a józan hang azon az oldalon, ha van egyáltalán. Ebbe a bukás bele van kódolva.
karma1
A fidesz mar annyira elliustult, hogy nem ugy gyujti az adatokat, hogy melyik vendeglatoipari egysegre erdemnes szemet vetni, hogy odamennek, es mondjuk rendelnek egy puccos etelt, mikozben megfigyelik a kiszolgalast, meg azt, hogy hany ember uldogel meg rajtuk kivul az etteremben, hanem - ahogy ok is mondjak - "erdekes osszefuggesekre" fognak rajonni egy kattintassal - es maris mukodesbe lephet a fenyegeto-birsagolo kommando, vagy lehet maris maskepp tonkretennbi az uzletet, hogy meszilolo szare-hugye meg tudja venni maganak a vendeglatoipari egyseget,
Szerintem sokat tanultak abbol, hogy a trafikmutyi nem arathatott egyontetuen elsopro sikert mindenkinel, mert egy kapzsi fideszes sokkal tobbet akar kihozni egy trafikbol, mint az a szegeny csokkent munkakepessegu ember, aki addig mukodtethette az uzletet, es aki sokkal kevesebbel is beerte .
Koze nincs ennek a szamlaadashoz - kitalaltak, hogy veszhelyzet van, mindenkit minden modon megfigyelhetnek (titkosszolgalati eszkozokkel is), es mar egy egyszeru programmal a teljes halozatot megfigyelhetik akar a budin ulve is.
Ez tutira nem orban agyabol pattant ki, mint otlet, mert neki fingja sincs arrol, hogy az internet koraban milyen programokra lehetne felhasznalni a szamitogepes programokat - gondolom, ezt pont ugyanazok az emberek talaltak ki, akik mar orban megpuccsolasan dolgoznak erosen.
A kolbaszos-paleszes -gumicsizmas suttyonak mar lealdozott - a kovetkezo generacios fideszes eppen ost pusmog valahol a masik narcisztikus ex-fideszessel, mzp-vel.
verőce21
Mi van ezen csodálkoznivaló, hogy a "vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltatási Központ (NTAK) rendszerében."? - jó az, ha a közönség tájékozódhat a népszerű kiállításokról, szállásokról, éttermekről a látogatottsági adatok alapján is!

Csak örülni kellene inkább az ilyen nyilvántartásoknak...!
kulabombaafityiszre
@Pegero: tegnap, 20:38
Olyan kevés vagy mint a képeden a vitamin.
Azért te kis szarimádó egy béltükrözésre menjél el.
Eléggé fosul néz ki a kulád a fényképről.
ómió
Hát, ha adatszolgáltatás helyett inkább a bolsiknak tartanád oda a zsebeidet, akkor, hajrá, Pubi!
Gyurka80
@namihami: Látszik nem tudod, hogy a határontúliak csak 1 képviselőt juttathatnak a parlamentbe, tehát szimbolikus!
Toller Béla
NIncs vita, ez is eleme a fasizmusnak, A kényszerítés, a fortélyos megoldások egymás hátán. Vasseprúvel kell itt rendet csinálni, a fasiszták begolyóztak !
Bástya Béla Elvtárs
Jaaaaaah! Csak addig voltál FIDESZ-es?! Amíg negvehetted az üzlethelyiséget (vállakozói ingatlanvásárlás), kaptál Széchenyi hitelt,..., soroljam még! Jellemző! Na, meg a dohányboltok??? Van akinek 6 db van a családban, de már nem narancs, hanem LILA!
namihami
@Gyurka80: 09.17: De még a 49% se lett volna elég a 2/3-hoz (már ez is fideszes találmány), ha a gépkezelők, persze a Vezér utasítására, nem ""találnak"" annyi határontúli ""derékmagyart"", amennyi éppen ahhoz az 1 plusz helyhez kellett.
És már a kettő ötlete is felvetődött. Lesz itt még 20%-os voksarány mellett is minimum 51%-os fideszes túlsúllyal bíró parlamenti patkó.
Na, erre kellett a program gyors kebelbe vétele. Eddig se lehetett ellenőrizni és ez marad eztán is. Ahogy a konzultációs válaszokat is dobozszám alapján engedték. Mi volt a dobozban? Ki tudja? Ki látta?
kulabombaafityiszre
@Pegero: ma, 09:33
Elnézted a képet,mert véletlenül a reggelidet+ebédedet+vacsorádat linkelted ide.
Gyurka80
@namihami: Bizonyítani NEM tudtok csak megy a szájtépés hazudozás! Régen rossz nektek ha 2/3-al veszítetek ha 1 képviselővel is, az sokkal több mint az 51%!
kulabombaafityiszre
@Pegero: ma, 13:50
Fura egy ízlésed van,ha a kutyának a faszát eszed.:))
Te golgod.
kulabombaafityiszre
@Pegero: ma, 16:24
Mondtam én olyan buzis a neved.Ezek szerint halott gyalázó is vagy,meg a kutyák faszát eszed.Ritka vagy még a fidernyákok között is
7577
@Peller Anikó Hát pontosan ugyanazt amit a Kedves Vezető csinált 2006-ban. Megmutatta nekünk az utat. Kordont bontott a Pektu hegyen...izé,,,a Kossuth téren!. Lett is utána forradalom, a fizetett csőcselék...izé... a forradalmárok megrohamozták a Magyar Televízió épületét, igaz pár darab autót is felgyűjtottak meg betőrtek pár ablakot, megvertek pár embert de hát ahol fát vágnak ott repül a forgács, nagy költönk szavaival élve. Tessék követni a tetteit!! Ő maga mondta ""ne azt nézzék amit mondok hanem amit teszek!!""

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.