Varga szerint a Ryanair megtévesztette a fogyasztókat.

Varga boldogan jelenti: 300 millió forintos büntetést kapott a Ryanair az extraprofit-adó áthárítása miattVarga Judit/Facebook

A Ryanair tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat, a légitársaság 300 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot kapott – közölte Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn Facebook oldalán.

Az MTI szemléje szerint a tárcavezető felidézte, hogy június 10-én Budapest Főváros Kormányhivatala fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indított a Ryanair-DAC légitársasággal szemben az extraprofit-különadó áthárítása témájában.

Szakmai irányító szervként az Igazságügyi Minisztérium végigkövette a vizsgálatot, amelynek végén a fogyasztóvédelmi hatóság hétfőn jogsértést állapított meg.

A légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat, így fogyasztóvédelmi bírságot kapott 300 millió forint értékben.

A tárcavezető hangsúlyozta: a kormány megígérte, hogy meg fogja védeni a magyar embereket, az extraprofit-különadó áthárítása esetén mindig fogyasztóvédelmi vizsgálatot fog indítani. A háborús infláció és a háborús gazdasági helyzet megköveteli, hogy amelyik multicég extraprofitra tesz szert, az vegye ki a részét a rezsivédelem és a honvédelem költségeiből.

Magyarországon a törvények mindenkire vonatkoznak. Az extraprofit-különadó megkerülését vagy áthárítását fogyasztóvédelmi vizsgálattal és bírsággal fogják büntetni a továbbiakban is – közölte Varga.

Forrás: MTI

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Az orbáni hatóság felügyelte az orbáni Fogyasztóvédelmet és hozzájárult a büntetéshez.
Jön a nemzetközi fórum és az egész bírság máris megy a levesbe!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lusta
A legröhejesebb megjegyzés: ˝Magyarországon a törvények mindenkire vonatkoznak.˝
madlaci66
Magyarországon a törvények mindenkire vonatkoznak. KIVÉVE A GYEVI BÍRÓT.
namihami
Az orbáni hatóság felügyelte az orbáni Fogyasztóvédelmet és hozzájárult a büntetéshez.
Jön a nemzetközi fórum és az egész bírság máris megy a levesbe!
csak úgy....
varga julis és a bosszú..., gondolom a ryanék nem fognap visszariadni a vétótól és a hágai bíróságtól..
sokanvagyunk
A választók tavaszi megtévesztéséért mennyit fizet a költségvetésbe a Fidesz-KDNP?
simmering73
Aha. Várjuk ki a végét, művésznő. Hosszú menet lesz ez és a végén (mint mindig), maguk fognak szopni.
Nessy
Még szerencse, hogy a koncessziók milliárdos osztalékai nem extra profitot jelentenek.
drrotf
Ismerve Varga Jucus felkészültségét , nem innék előre a medve bőrére!A hivatkozott jogszabály szerint amit a cikkekben is idéznek, az extraprofitot csak azon cégekre vetették ki ahol a rendes profit felett még külön haszon keletkezett.A jogi értelmezés első szabálya szerint, akinél nem keletkezett extra profit azokra a cégekre a szabály nem vonatkoztatható.Már pedig erre repülő társaságra a törvény nem vonatkozhat mert haszna sem keletkezett a vonatkozó években, nem hogy extra profitja.Ezek után itt van még az a szabály is , uniós szabály, hogy a repülőtársaságok az árképzésüket maguk határozzák meg , és ebbe az országoknak nincs beleszólásuk.Ezért számomra csak az a kérdés, hogy a legvégső bírói döntés ezt az EU-s szabályt a magyar törvények fölé helyezik-e vagy sem . Amikor beléptünk az EU-ba felül kellett vizsgálni a magyar törvények nagy részét, hogy azok mennyiben felelnek meg az EU jogszabályainak akkor azokat vagy módosítani vagy hatályon kívül kellett helyezni, hogy az eus szabályok és a hazai jogszabályok ne okozzanak kavarodást a jogalkalmazásban.Ilyenkor mindig az eus szabályok alkalmazását ,írták elő , mert ezek a szabályok megelőzték a magyar törvényeket.Ilyen eset állhat fenn a repülőtársaságok árképzése vonatkozásában is és ha ez így van , akkor a kivetett extraprofitra, és a büntetésre keresztet vethetünk!
Eladott Ország
"Lehet, hogy másutt képzett társadalomra, jogállamiságra, innovációra, működő piacgazdaságra építettek, és az erőforrásokhoz való hozzáférést alapdefiníció szerint nem a haveri, rokoni, korrupciós szálak mozgatják? Lehet, hogy máshol nem élték fel egy évtized alatt a jövőt? Ajánlott olvasmány Nagy Mártonnak is, ameddig megérkezik Michael O’Leary Ryanair-vezérigazgató dedikált könyve – Jaksity György: A Rezsi fiú esete Mari nénivel. Lehet, de olyan helyeken a miniszterelnökből nem válhat diktátor."
Macskaszem
@drrotf: Nem értesz te ehhez, annak van extraprofitja, akire orbán rámutat. Nem érdeklik a törvények, sem a magyar, sem az európai törvények. Ő most meg akarta büntetni azt, aki szólni mert. Mert amúgy minden cég áthárítja, de ha kussol róla, akkor rendben van. Gecisztán így működik.
Emmersson71
A Fidesz ̶m̶e̶g̶t̶é̶v̶e̶s̶z̶t̶e̶t̶t̶e̶ átbaszta a választókat! Mennyi büntetést érdemel?!
drrotf
@Macskaszem: Szerintem sem nagyon értenek hozzá, mert elég lett volna ha azt mondják hogy Te meg Te , és Te is fizetsz 300 milliárdot, mert ennyi kell nekem!Ebbe nem lehetett volna belekötni, vagy azt is mondhatta volna, hogy az A,B és C betűvel kezdődő vállalatok, intézmények fizetnek most 50
drrotf
@drrotf: kiegészítés:..50 milliárdot, mert így döntöttem.Ebbe sem lehetett volna nagyon belekötni, csak hát a lóláb nagyon kilátszott volna, hogy a pénzhiány miatt kell ilyen megszorító intézkedéseket hozni, ami az előző hónapok pénz szórása miatt következett be.Közgazdasági szempontból egyébként az az indokolt, ha a vállalkozó minden költségét amibe a vállalkozása kerül felszámíthatja, mert ez mutatja a terméknek az értékét.Egyetlen egy magán vállalkozás sem kötelezhető, hogy hiányt termeljen, mert ezzel kárt okoz magának.A bekerülési költséget és a hasznot mindig mg kellene téríteni, vagy a vásárlónak, vevőnek, vagy az államnak aki a termék, szolgáltatás legyártását , nyújtását elrendelte.A gazdaság csak így működik, ha az eredményt hoz a vállalkozónak!Ezt az igazságot még Orbanisztánban is tudomásul kell venni!
kereső
@drrotf: A légitársaságok esetében a várható, jövőbeni" extraprofit adó(fejkvóta, utasonként) került bevezetésre. Méghozzá a 2019-es adatokból kiindulva- hiszen 2020/21-ben a légitársaságok igen csak megsinylették a pandémiát, az utazási korlátozásokkat. Innen az 50 milliárd. Valahol be kell hozni az új Lady Mrd árát- ami olyan 30 milliárdit kóstál.
Néro2
Hááát sokba fog ez a Jucus fájni a Nemzethy Magyaroknak. De miért kell mindenkinek kifizetni ezeknek az állatkertlakóknak az agyatlan tombolását ?
rokker33
Nagyon helyes! A duplája is kevés lenne!
Eladott Ország
Az biztos, hogy ebből a 300 millióból egy fillért sem fog a Ryanair kifizetni és ráadásul nekünk kell fizetni a perköltséget, kártérítést, büntetést is. "Mi az? 40 kiló és legel? Holnaptól Te!" (Hofi)
uploads.disquscdn.com/images/dbc93237cf5e5ce1524f24fbfcc59b6028e187d361f29f897119feed53993dbb.png?w=800&h=115
Baljós árnyak
uploads.disquscdn.com/images/b248440dbd65d3eafdabb654eea7751052e07a45f1ca59176241d4d6b6160167.jpg?w=800&h=734
Eladott Ország
ma, 16:36 ♦ Bocs lemaradt link: Megfejtettem: Piros lett a paradicsom nem sárga, Varga Judit elmehet a p*csába.
uploads.disquscdn.com/images/dbc93237cf5e5ce1524f24fbfcc59b6028e187d361f29f897119feed53993dbb.png?w=800&h=115
A Ryanair ÁSZF-je évek óta tartalmazza, hogy az árképzésben minden esetben érvényesítik a közterhek aktuális változását is. Vagyis a megtévesztés vádja ezen a téren nem áll meg velük szemben, de persze a demagóg kormányt ez nem zavarja. Innen látszik, hogy ez egy kirakatper. - Virág Elvtárs, erre az van írva, hogy ítélet. - Pardon, összekevertük *átnyújtja a "Vallomás" feliratú mappát* "Européer man" (Hofi) Az ország megint házhoz megy a lóf@szért!
balos
A választást is megtévesztéssel húzta be a gecik nemzethy egysegge!NEM baj!A baj hogy ezt már csak akkor fogják sa gecik támogatói észrevenni,mikor talicskával mennek kenyeret venni,ahogy horti kurmányzása után!
justhpeter
Varga Judit újfent igazolta, hogy nem akármilyen hüpi.
drrotf
@kereső: Nem gondolom, hogy valaki a várható extra profitra fizetne külön adót.A várható az szerintem annyit jelent, hogy nem biztos a bevétel, és azt hogy mi a várható bevétel, és abból a haszon és abból az extra profit azt talán nem egy kívülálló intézmény tudja a legpontosabban megsaccolni.Képzeljük el azt hogy az állam egyszer csak azt mondja hogy a SZJA-t is a várható keresetek, jövedelmek alapján kell megfizetni minden embernek, vagy hogy az ide adó alapja a két évvel ezelőtti magas kereset, jövedelem , mert akkor fizetett ki a cég mindent, jubileumi jutalmat, magas év végi nyereséget , stb, stb, de az idén nem fizeti csak az alapbért ami így sokkal kevesebb mint a két évvel ez előtti jövedelem volt.Ekkor éreznék az emberek a kormány extraprofitra kivetett külön adó mértéke kiszámításának a tarthatatlan , igazságtalan minden alapot nélkülöző voltát.
namihami
@Maccska: 12.49:. Megjött. A szokott módon tesz a magyar hatóságokra. Pláne azzal a nemzetközi(!!) szerződéssel a kezében, ami mindezt még lehetővé is teszi.
Ahogy a többi légitársaság, bank és hasonló fizésrekötelezett is áthárított, csak csendesebben, a fű alatt.
Ez a hülye Kolostormalac tényleg azt hihette, hogy ezek a cégek ezt benyelik? Akkor hülyébb, mint azt az eddigi tények igazolnák.
Dr. Proktor
@namihami: Kikérem magamnak az Ő nevében is hogy hülye! A lopáshoz van esze!
kereső
@drrotf: Hiába nem gondolod, az orbán kormány a légitársaságok esetében pontosan igy határozta meg az extraprofit adó mértékét- azaz a beszedendő összeget. Egyébként ez más országokban is ismert tételes adó- eltérő mértékkel. Egyetlen kormány sem büntetett meg céget, mert az a fizetendő adót átháritotta az utasokra.
Ez olyan jellegú- mint az IFA)idegenforgalmi adó a vendégéjszakák után)- azt is a vendég fizeti, nem a szállásadó.
csak úgy....
@rokker33: 16:01 "Nagyon helyes! A duplája is kevés lenne! " :) -és csodálkozol ha a labancok is hülyének néznek.. :) vedd a cókmókod és eriggy vissza borsodba...,ott még a cigók is elnézik néked a szellemi hiányosságaidat..
Nyírfa
Ha tudja valaki, hogy mikor buknak meg végre, ne tartsa vissza az információt!
Köszi.
Apropó: a 300 milló kezdésnek jó lesz, amit a kormányváltás után lefoglalásként foganatosít majd az illetékes hatóság az összes csalótól. Ismétlem, kezdésnek.
nejlontacskó
@Maccska:, én azt a pillanatot várom, amikor is, ugyan ezen okból, a bankokat bünteti meg a fogyasztóvédelem!
terlasz
Ez ismét a hazug színjáték kategóriájába tartozik.
Nyilván tisztában vannak az áthárítás tényével minden sarc esetében, de elvárják ezektől a gazdasági szereplőktől, hogy ne verjék nagydobra a lépéseiket a nép többségének sötétben tartása érdekében.
A renitens Ryanair szerintük büntit érdemel, ami szintén a színjáték része, mert a nemzetközi jog lesöpri az asztalról.
evacica
@terlasz: Csak azt tudná, hogy a Mészáros Orbán tandem miért nem fizet extra profitot, vagy Tiborcz, Garancsi, Szijj, a kaszinók bérlői a Szerencsejáték meg a többi kutyaütő?!Jaj az Orbán familláit majdnem kihagytam!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.