Karácsony Gergely hosszasan ecsetelte gondolatai augusztus 20. alkalmából; nem hagyta ki, hogy odaszóljon a kormánynak.

Karácsony Gergely odavágott: Sem orosz hűbér, sem kínai vazallus – az állam ma híján van európaiságnak, híján szolidaritásnak

Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

Megtépázta a történelem ezt az ünnepet. Volt, hogy beírták a vallási ünnepek sorába, volt, hogy kiradírozták onnan. Volt, hogy kegyet gyakorolt vele az uralkodó, volt, hogy betiltotta. És miután a diktatúra saját szolgálatába állította a napot, idő kellett ahhoz, hogy augusztus 20. visszataláljon oda, ahova való, a Szent István-i hagyományhoz. Azóta ezt a hagyományt cincálja a politika: hol annak keresztényi, hol európai elkötelezettségén van a hangsúly, hol a keménykezű uralkodót láttatják, hol a nyitott szellemű vezetőt – kezdi sorait a közösségi oldalon a főpolgármester.

Számomra a Szent István-i örökség legfontosabb eleme, hogy a valódi kérdésekre, amelyek meghatározzák ennek az országnak a viszonyát önmagához, a helyünket Európában és a világban, nem adható máshogy érvényes válasz, csakis erkölcsi alapon. Ez pedig itt és most azt jelenti, hogy a „mi” és „ők” szembeállítása helyett a „jó” és a „rossz” megkülönböztetése kell legyen az állam feladata. Olyan politika, ami azon alapszik, hogy minden embert elidegeníthetetlen méltóság illet meg, és rajtunk múlik, hogy meddig lehet még emberhez méltó életet élni ezen a bolygón, ebben az országban és ebben a városban.

Szent István azzal tette a legtöbbet a magyarság megmaradásáért, hogy Európához kötötte a sorsát. Ma is úgy kell őrizni, sőt mostanság már meg is védeni európaiságunkat, ahogyan az a Szent István-i tanításból fakad. Önbecsüléssel. István nem lett hűbérese a császárnak, nem lett vazallusa a pápának sem. Úgy őrizte meg az ország szuverenitását, hogy közben bekapcsolta Európa gazdasági és kulturális vérkeringésébe. Sem orosz hűbér, sem kínai vazallus, hanem Európa értékközösségének tagjaként képviselni az önbecsülésünket – így lehet, és így érdemes ma is. Nem Magyarország vagy Európa, csakis Európa és Magyarország. Olyan ország, ahol az öntudatos európai értékválasztással együtt jár a nemzet együvé tartozásának szolgálata.

István arra intette fiát, Imrét, hogy a királynak – ma már inkább: a vezetőnek – mindig türelemmel és irgalommal kell ítélkeznie. Emberségnek mondanánk ma ezt talán, és szolidaritásnak. Az az erkölcsi parancs fakad ebből, hogy az államnak nem a kiváltságok szaporítása, hanem a közjó szolgálata a feladata. Egyértelműen következik ebből annak a gyakorlatnak az elutasítása, amikor a hatalomból pénz, a pénzből pedig még több hatalom származik.

A Szent István-i örökség magától értetődő része a változtatásra való képesség és bátorság: nem engedhetjük meg magunknak, hogy a rutinjaink, a dogmáink életünk vakfoltjaivá váljanak. Hogy ha a megszokásaink és a jövő szempontjai szembe kerülnek egymással, mindig a jövőt érdemes választani, ez az erkölcsi kötelességünk az utánunk jövő generációkkal szemben.

Amikor a Szent István által alapított állam ma híján van európaiságnak, híján szolidaritásnak, amikor az erkölcsi megfontolások helyett a megosztásra és a valósághajlításra építi politikáját, akkor a helyi közösségeknek, az önkormányzatoknak kell helyt állniuk, példát mutatniuk.

Mi Budapesten a történelmi hagyományainkat a jövő szolgálatába állítjuk, ahogyan erről a megszépült Lánchíd is mesél. Ragaszkodunk a saját erkölcsi normáinkhoz, ragaszkodunk ahhoz, hogy ennek a városnak nagyszerűségét a sokszínűsége adja. Ragaszkodunk ahhoz a hitünkhöz, hogy nekünk, akik hiszünk a demokráciában, az emberségben és a szolidaritásban, nekünk van egy jobb történetünk. És Budapesten ennek a történetnek a jegyében rendezzük be az életünket.

A városok egykoron fallal vették körül magukat, hogy megvédjék értékeiket és elveiket. Ma inkább ezeket az értékeket, a budapestiség értékeit: a szabadságot, a sokszínűséget, a szolidaritást, a jövő iránti elkötelezettséget úgy őrizzük meg, ha lebontjuk a falakat, amelyek elválasztanak. És inkább hidakat építünk – vagy újítunk fel – helyettük. Hidakat építünk ember és ember között. Ez a dolga a nemzet 150 éves fővárosának, ünnepnapon és hétköznap egyaránt.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
...hát persze hogy a baloldal sem hűbéres sem vazalus nem tud lenni...mert ő már koldus...úgy koldulták össze a választási pénzt is,... és abban látják az ország jövőjét hogy mindenben keresztbe tesznek...
Yoda69
@Shikari: Neked csak a pedofil NER elvtarsak jonnek be, ugye tibi?
Yoda69
O1G-nek semmi erkolcsi alapja sincs unnepelni Augusztus 20-at, hiszen komplett szembekopi az I.Istvan-i ertekeket, es kiarusitja az orszagot a poganyoknak es a kommunistaknak.
kereső
Gratulálok Gergely! Nagyon szép és értelmes gondolatok- méltóak a magyarsághoz, és a Szt.Istváni örökséghez.
balos
@Csizmás Kondom: Azért magától mást nem várhat 1 Ember!Remélem a nyelvét hypoval őbliti a szopás után?
kereső
Szentpéteri Nagy Richard: az ünnep terhes a kormánynak, mert nincs mondandója

"Azt, hogy mi a hazaszeretet, minden normális ember tudja. Az Orbán-kormány annyira nincs benne a magyar kultúrában, annyira nem érti a magyarságot, a magyar történelmet, hogy semmilyen állítása nincs róla.!!! Ez az igazi nacionalizmus – véli Szentpéteri Nagy Richard. Az alkotmányjogász és politológus hozzátette, a nacionalizmusnak nincs mondandója, ezért van helyette augusztus 20-án is frázisok puffogtatása, mixtúrája a néptáncnak, a magyar népviseletnek meg a Rubik-kockának.
A hazaszeretet jegyében az idén is az aktuálpolitikához igazítják az augusztus 20-i ünnepségeket?

Igazából nincs mondandója a Fidesznek augusztus 20-áról sem. Ezért van helyette a mixtúrája a Rubik-kockának, meg a néptáncnak meg a magyar népviseletnek. Ennek az egésznek így nincs is semmi értelme. Az nem hazaszeretet – mint ahogy azt Kölcsey Ferenc is mondja a Parainesisben: „ezreket fogsz láthatni, kik ajkaikon hordozzák a szent nevet; kik magasztalva említnek mindent, ami a honi föld határain belől találkozik; kik büszkén tekintenek az idegenre, s hálát mondanak az égnek, mely őket magyaroknak születni engedé.” Nem ez az a hazaszeretet, amely a történelem lapjain dicsőséggel említtetik. Nem arra kell büszkének lennünk, hogy milyen jó, hogy ezek vagyunk, és nem amazok.

Mi a hazaszeretet?

Azt, hogy mi a hazaszeretet – ragaszkodás a nyelvhez, a kultúrához, a családhoz, a tájhoz, a hagyományokhoz –, minden normális ember tudja. Maga Kölcsey is csak annyit mond erről, hogy „nem kell erre hosszú bizonyítás; tekints szívedbe, s ott leled a természettől vett tudományt, mely szerelmedet egy háznéphez s ennek körén túl egy hazához láncolja”. A hazaszeretet a magyar ember számára természetes dolog. A fideszesek azért a hitet, a hagyományainkat meg a kultúránkat emelik ki a beszédeikben, vagy épp egy hirdetésben, mert semmi más mondanivalójuk, semmi más kiemelni valójuk nincs."
rücsü41
@kereső: Azt gondolom, hogy ez a Karácsony beszéd kiemelkedett a hazai politikusok beszédeiből, mert az egységre, a dicső múltra és a múltból fakadó kötelezettségekről szól emberi hangon!Eddig a legjobb beszéd , megemlékezés volt az ünnepről!
Aki Én
@C_3PO: nem ő dönti el, ő csak kimondja.
érted már?
kereső
@sgl: A türkmén diktátort orbánék levetették az eu szankciós listáról, amelyre azért került volna fel, mert közreműködött a 700 ezer ukrán gyermek deportálásában. Ügyes?Hülye? Nem, hanem aljas , hazug erkölcsnélküli emberi hulladék.
Aki Én
@Shikari: Az a baj, hogy ugyan kisebbségben vagy, de még így is sok a buta, aljas, söpredék, hazaáruló fajtád.
Clavigo
@Shikari: Söpredék ,muszkaszopó oláhcigány vagy.Menjél haza...
human
@Yoda69: augusztus 20 az új május elseje. Kádár népének ez kell.
Yoda69
@Őrnagy: Mindenki hibas, csak mi vagyunk egyedul villamos.
Kovács Máté
odavagott keves basod odavagni hogy a fal adja a masikat ugy am basod
CsipkeRózsa
@sgl: 12:28

Szerintem, Orbán most azért hívta meg a türk bandát, mert itt is (mint mindenütt) ő akar lenni a Türk Tanács vezetője.
kereső
nepszava.us/ha-magyar-vagy-van-egy-kuldetesed-elkergetni-az-orban-bandat/
"Magyarországot vissza kell vinni a civilizációba, amíg nem késő, helyre kell állítani az EU-val, a NATO-val, Amerikával és a Nyugattal való szövetségét, vissza kell térni a liberális demokrácia, a felvilágosodás, a szabadság, az alkotmányos köztársaság, a parlamenti demokrácia rendszeréhez. Helyre kell állítani a sajtó és a demokratikus választások szabadságát.
Az országot megszállva tartó bűnszervezet éppen most vezeti ki Magyarországot az európai civilizációból és vezeti vissza Ázsiába, most számolja fel a magyar kultúrát, a magyar oktatást, most butítja el az ország népét a hitlerista-goebbelsi náci propagandával, szolgáltatja ki az országot az orosz és a kínai diktatúra vezetőinek. Orbán az, aki egy primitív szigetet csinált Magyarországból Európa közepén, elszigetelve az országot a nyugati világtól. Ezt a fasiszta és barbár szigetet, amit Orbán létrehozott Magyarország helyett, el kell pusztítani, hogy Magyarország újra létezhessen."
jáger laszló
Őrnagy úr + 1 valódi liberálisnak aposztrofálja magát 1edül a Földön!!??
Hát ehhez nagy bátorság kell mert ezt senki nem hiszi L!!
Csak 1edül ő!!!??Ez már mentális bajt jelez!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
simmering73
Csak úgy bújnak elő a fidkányok, mint a bolond gombák.
Nessy
Micsoda ünnepi, emelkedett stílus pro és kontra!
jáger laszló
Karácsony gondolatai L gondolkoztatnak
Vitára alkalmasak Aki a hidakat ostromolja a számíthat arra,hogy találkozik a Lánchíd vámpír fogú oroszlánjaival!!??
Bár erre igazán nincs szükség!! csak ennyi
barátilag J.L.
vacsi
Karácsony inkább azon gondolkodna el, hogy tehette tönkre ilyen rövid idő alatt Budapestet, Európa valaha egyik legszebb fővárosát! A 60-as években - a kommunisták alatt - olyan volt, mint egy ékszerdoboz... Rend, tisztaság, biztonság volt - és szebbnél szebb kirakatok, jó volt pl. a körúton sétálgatni iskola után!
ómió
"Meddig lehet még emberhez méltó életet élni...ebben a városban"!? Amig komplett szemétdombot nem csinálsz belőle, Mutyigeri efftárs!
CsipkeRózsa
@kereső: 17:27

Nagyon jó írás, és nagyon jó hozzászólások! (nem olvastam el az összes hsz-t, mert rengeteg).
NKF
Ki írja a süket dumákat Vigyori Gerinek?
verőce21
A Magasvékony Geri megvédené európaiságunkat...?
Ezodabasz
Karácsony jó ember! Abban a tévhitben él, hogy minden ember jó...ez az egyetlen baj vele.
C_3PO
@Aki Én: Nálunk az máshol van?! Vagy a nálatok? Helyileg???
Sámannus
@Őrnagy: A híg fos tömény értelem a moslék agyadhoz képest.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.