A pékszövetség indoklása szerint a sütőiparban növelni kell a béreket a munkaerő megtartása érdekében, várhatóan 30%-al drágulhat a kenyér – írja a hvg.hu.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke azt nyilatkozta a Magyar Hírlapnak, minden pékség maga dönti el, hogy mikortól és milyen mértékben emeli árait, amiből a januártól növekvő béreket kell kifizetniük, továbbá kezelniük kell a minimálbéremelésből és a garantált bérminimum-növekedésből fakadó bérfeszültségeket.

Az elnök azt is elmondta, hogy mintegy 3000 pék hiányzik jelenleg a szakmából, mert elmentek külföldre dolgozni.

74 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Nem kell jósnak lenni hozzá

Borítékolni lehet a dolog két következményét

Az MTI ma reggeli híre szerint: „A kenyér 30 százalékos áremelkedésével kell kalkulálniuk a fogyasztóknak januártól, mivel a sütőiparban növelni kell a béreket a munkaerő megtartása érdekében.”.
Részletes elemzés helyett a dologról két megállapítást azonnal tehetünk:
A médiában még ádázabb támadások fogják érni a saját pékséggel rendelkező áruházakat!
Illetve, az egy cseppet sem izgatja ártunk és qurmányunk potentátjait, hogy ez (is) egyértelmű bizonyíték arra, hogy irdatlan nagy pofátlanság a nyugdíjasoknak adandó 0,9%-os emelés indoklása!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Nem kell jósnak lenni hozzá

Borítékolni lehet a dolog két következményét

Az MTI ma reggeli híre szerint: „A kenyér 30 százalékos áremelkedésével kell kalkulálniuk a fogyasztóknak januártól, mivel a sütőiparban növelni kell a béreket a munkaerő megtartása érdekében.”.
Részletes elemzés helyett a dologról két megállapítást azonnal tehetünk:
A médiában még ádázabb támadások fogják érni a saját pékséggel rendelkező áruházakat!
Illetve, az egy cseppet sem izgatja ártunk és qurmányunk potentátjait, hogy ez (is) egyértelmű bizonyíték arra, hogy irdatlan nagy pofátlanság a nyugdíjasoknak adandó 0,9%-os emelés indoklása!
solidedge
Aki rendszeresen jár a boltokba az tapasztalhatja, hogy az élelmiszerek árának emelkedése permanens. Aki csak eszik és lakik (az ország fele) annak az infláció 10 % körüli. A több ezer árút tartalmazó vásárló kosár súlyozott árából számított infláció lehet, hogy 0,9 % volt.. De kevés szegény eszik OLED TV-t, aminek lehet, hogy 50 ezret esett az ára. Egy példa az élelmiszer árának emelkedésére (több tucatot tudnák fejből felhozni). A "B" rizs kilója a Lidlben egy éve 189 Ft volt, majd 229 Ft, most 245 Ft. Ez 16 %-os emelkedés. A 30-40 %-os béremelés (Varga álma) ettől nagyobb mértékű áremeléshez fog vezetni, pénzünk vásárlóértékének növekedését így rövid ideig fogjuk élvezni.
Zeta
@RonaGyuri: A többi ágazatról nem beszélve, mert mindenütt emelni kell, hogy ne menjenek még többen külföldre dolgozni. És ezt qrmányunk mondja!
nevemnick
Miért is nem csodálkozom?
Valaki észrevette már, hogy valami óccóbb lett? Véglegesen? Pl, a sertéshús, az üzemanyag, stb. és ha már a kenyérről beszélünk: az olcsóbb kenyér ehetetlen. (szerencsére még megtudom venni a maszek péktől a rozs- vagy a teljes kiőrlésű kenyeret, de csak azért, mert fehér kenyeret nem ehetek...)
emerencia
Nem kell beijedni az ilyen fenyegetésektől. Mi már nagyon régen csak a legolcsóbb kenyeret vesszük. Ha valami extrát szeretnénk, akkor sütök magunknak. Nem nagy ördöngösség. A kenyérsütő gépem már hosszú évek óta használatlan mert a gáz nálunk olcsóbb, én pedig erős vagyok és szeretek gyúrni. Ha kevés az időm, összedobok egy olcsó ír szódás kenyeret ecettel savanyított tejjel vagy olcsó spáros kávéfehérítő tejporral. Imádjuk, különösen, ha feltuingolom egészséges magokkal.
Yoda69
"Viszont a vasszeg 40%-kal occsobb let, igy nem beszelhetunk inflaciorol Magyarorszagon" orbanviktor
simmering73
Nem kell majrézni. Majd jön a rezsihuszár és jaj a renitens pékeknek.
emerencia
@Yoda69: Átlagosan már felfele megy az is, legalábbis az általam ismert vasboltban.
magyarbakancs
"Brutálisan drágulhat a kenyér januártól"
Most mi az indok?
Pattanás lett a pék seggén?
Búza szemek ferdén állnak?
Mert indok mindig van,hogy dráguljon a kenyér.
eugen4402
Értsétek meg, muszáj a forint értékét egyre mélyebbre szorítani, mert az MNB alapítványoknak is meg kell élnie valamiből. ... és az unokatestvéreknek, a barátoknak, és azoknak a lányoknak is jár némi aprópénz, tudjátok, akik kedveskednek olykor.
Nekem nem jön jól ez a manőver, mert hosszú évek alatt összespóroltam a temetésemre szánt summát, januárban lehet, hogy kapok érte másfél kiló kenyeret. Ihaj-csuhaj, sose halunk meg, mert a matolcsy elkúrta a temetésem árát. :-(
colibri
Drágul a kenyér is, mint annyi más termék a fidess kormány alatt. Persze infláció az nincs, ezzel átverhető a sok nyugdíjas, akiknek ki akarják szúrni a szemét 0,9 %-os emeléssel. Már akit lehet átverni, mert aki nap mint nap bevásárol, az látja hogyan emelkedtek az árak. Eddig is, a kenyeret kivéve is.
human
De 9%-ra fog csökkenni a nyereségadó! Ez nagyon jó lesz Orbán strómanjainak. Hogy a dolgozó ebből mennyit fog profitálni azt talán Rezsiszilárd sem tudja.
1magyar
Az inflációt is úgy számolják mint az átlagbért, az alap élelmiszerek és létszükségleti dolgok ára emelkedik minden évben míg a led tv-k ára csökken amit a gazdagok vesznek és már ki is jött az alacsony érték.
nyanya001
Ó nem csak a kenyér !
A minimálbér emelés mindent magával ránt !
( amit rég emelni kellett volna, mert az is szégyen, hogy embereket éhbért dolgoztatnak
Európa közepén a XXI.században ! )
De a kormány szerint csak 0,9 % infláció várható !
eugen4402
@emerencia: Tudom jól, nem vagyok egyedül, valahogy mégse' perdülök táncra az örömből kifolyólag. Csak a moderációs szabályok miatt nem fejtem ki a véleményemet erről a kompániáról, amúgy is van elég bajom...
Bringás
Na kizsákmányolt, éhbéren dolgoztatott közmunkások! Lehet péknek állni!
Szókrakész
Emeljetek nyugodtan.
A 0,9%-os nyögdíjemelés majd kompenzálja ezt.
perfekt
@Bringás: És te, mint hülye pék sütögeted majd a perecet!
eszegfu
@perfekt: Mintha egy cseppet felment volna a vérnyomásod ezen az agyilag alultáplált hsz-n... ha nem tévedek?!
dodóka
Van jó hírem is ! Igaz, hogy a kenyér drágább lesz január 1-től, de ennek kompenzálására viszont olcsóbb lesz a fehér cérna ! ( Majd ezt is be fogja jelenteni az a f@szjancsi rezsiszilárd...)
F_Viktor
@nyanya001: Irod:
"...rég emelni kellett volna, mert az is szégyen, hogy embereket éhbért dolgoztatnak
Európa közepén a XXI.században !"

Nyugat-Europaban, ahol 7x-10x tobbet keres egy pek a magyarnal, minimalisan magasabb csak a pekaru ara a hazainak.
Akkor miert is nem tudjak a magyar peksegek kitermelni aremeles nelkul a megemelt minimalbert?
Avagy az orban hivok altal olyannyira lesajnalt nyugati vallalkozok mibol adjak szakmunkasaiknak a nem-minimalbert??
perfekt
@eszegfu: Szia Lehetséges,,nem méregetem,de hogy néha egy egy ember hülyébb, mint a sokévi átlag.Az értetlenségem az ami nagyobb ilyenkor,a nyugalmi állapothoz képest.Értem a viccet-a más elmeállapotokat is-de van ami túllépett már a vicces kategórián.Az a hsz-az.
eszegfu
@perfekt: Teljesen megértelek, hidd el! Ebben az a szörnyü, hogy még csak nem is viccnek szánja, hanem komolyan igy gondolja. Ennyire empátia nélkül született lénnyel én még nem találkoztam! Még jó, hogy valamilyen telepatikus módszerrel nem jön át a monitoron!:))
eszegfu
@F_Viktor: Ha beleszólhatok... magas a bérek után fizetett járulék, amit nem tud kitermelni nemcsak a pék, hanem más ágazat vállalkozói sem. Minden 100 eFt bruttóból a munkavállaló nettóban 66.500 Ft-ot kap, u.akkor a munkáltató még fizet 27.500, tehát egy 100 eFt-os bruttó összes járulék+adóterhe 61.000 Ft. 200 eFt bruttó esetén a nettó 133 eFt, mig az összes teher 122 eFt... és igy tovább.
Bringás
@perfekt: Hülyének itt vagy te. Nekem elég sütögetni az elmebetegeknek!
aremy
ez minden termékre vonatkozik hogy nálunk annyiba került mint nyugaton míg a bérek 1/7.
eugen4402
Cifra világ ez: mindig azok osztják az észt, akiknek legkevesebb jutott belőle, és hogy a témánál maradjunk: azok akarnak sütögetni, akiknek nincs sütnivalója...:-)))
F_Viktor
@eszegfu: Ismerem az ado- es jarulek terheket, csak ra szerettem volna mutatni, hogy ki az igazi hunyo ;-)
Mert orban es kormanya eppen a 22-es csapdajat jatsza a magyar neppel. Megy az elvaras a magasabb berert, de az ebben a formabban lenyegesen magassabb megelhetessel jar. Ami pedig nem torvenyszeru, erre hoztam fel a peldat.
Tehat nem nehez kitalalni ki a hunyo, ki nezi megint csak hulyenek a magyar nepet.
qxy
Nyugi emberek. akkor is sok kenyér, kalács és kifli fog a kukába landolni főleg a lakó telepeken. Igaz ott állítólag a szegény réteg lakik de ha ők megengedhetik, akkor nincs itt gond.Egy évbe kétszer megyek haza de sajnos látom miket dobnak ki.Meg is kérdeztem a szomsz asszonyt. .- öt zsömle? és kuka???Igen. Mert ma frisset veszünk. .- Akkor miért nem vettél öttel kevesebbet tegnap? .- erre csak nézett mint a bírka. 16 év alatt egy szelet kenyeret sem dobtam ki igaz otthon sem, Lehet hogy ebből vettem ujj kocsit? ki tudja. De otthon ez van.- Honnan a kurva annyából van neki erre. Én egyszer válaszoltam is. Te kidobod,amit én nem is veszek meg.mert tudom mennyi elég.te gyökér.
perfekt
@Bringás: 15:15 re.mint a galacsintúró bogár aki a "gömböcskéit" hátrafelé görgeti, azt teszed te is hszek-gyanánt..Néha nem ártana pihenned-és tükrödbe nézned. Koma ,megdöbbennél a látványtól..Ott látnád azt, ki a hülye név birtokosa.
Borsodi
Legalább a kenyeret adnák olcsóban és a tejet,így is van annyi éhező ember, a gyerekek ezek után kenyeret se egyenek.A csokiról nem is beszélve,gyerek ne egyen csokit mert káros,sokan az ízét sem tudják.Magyarország a jövő országa ,de a múltban jobban éltünk.
Nessy
Nem gond! Nincs infláció! 0,9 %. Ja, hogy az élelmiszer, gyógyszer, alapvető szolgáltatások "árrendezése" helyenként két számjegyű, azt mi csak úgy érezzúk. Meg ellenzéki támadás pártunk és kormányunk ellen.
eszegfu
@F_Viktor: 17:58 Értem már...sajnálom, de nekem elsőre nem jött át a gondolatod!:(
Jozefina
Valami új évi ajándékot csak kell, hogy adjon orbán!!! Ennyire tellik neli, meg a nyugdíjasoknak a 0.9 százalékos emelés!!!
silber13
@eszegfu: tegnap 13:13-ra: Teljesen jogosan!
silber13
@Bringás: Ezek inkább legyenek péket, mint holmi bukott, állítólagos harckocsizó, akit kiakolbólítttak, mert od is alkalmatlan volt. És azóta koptatja a klaviaturát, ha egyáltalán nem más írja helyette!:-)))
papa.49
Majd az első ,,hodály ülésen,, a saját ,,tiszteletdíjukat,, felemelik 30 % kal,mert ők ,,megérdemlik,,!!!
silber13
@perfekt: Ne is foglalkozz ezzel a -saját mondása szerinti tankosból pékké redukálódott fafejűvel, aki szerintem még a lisztet sem tudja megkülönböztetni a talcumtól.:-))))
herczeg0210
Ez ám a rezsicsökkentés! Na Szilárd rezsibiztos, most mi lesz?
eszegfu
@silber13: 14:15 Szerintem is jogosan! Nekem csak azt tünt fel, hogy Perfekt nem szokta elvesziteni a higgadtságát, általában türelmes, ha őt nem bántják!
dr. prédikátor
Még ha a kenyér drágulna!!! De ezek nem kenyeret sütnek,mert másnap már ehetetlen mócsing az egész! össze lehet gyúrni oszt úgy pattog mint a gumilabda!!!
Szókrakész
@dodóka: Ez huzaVonának lesz jó hír.
Akkor a szétszakított szociális és kulturális szövetet újra tudja fércelni.
Szókrakész
Wazze!!!
Erre senki nem gondolt?!?!?!

Ha brutálisan drágul a kenyér, akkor a cirkusz mennyivel fog drágulni?!?!?!

Mert.

Kenyér és Cirkusz!!!

Akkor a fidesz milyen ár(=lopás)emelést fog eszközölni?!?!?!
namihami
Ez még bőven belefér a 0%-os, vagyis nincs, inflációba. Hiszen a kenyér nem alapvető élelmiszer,azt csak ritkán, mondhatni nagyobb, sátoros ünnepeken eszik a nép.
Igaza volt a francia királynak: Ha nincs kenyere a népnek, akkor miért nem eszik kalácsot.
A pékek is csak a kenyér árára mondták a drágulást, a kalácsról egy szó se esett.
namihami
@Szókrakész: Tökéletesen igazad van: Ráadásul a kenyér még hizlal is.
perfekt
@silber13: Szia jó az "öregebb" a háznál.Tanácsodat köszönöm,valóban -ezzel a fazonnal nem lehet konzultálni-vitatkozni pedig olyan mint "Lóval imádkozni".
silber13
@perfekt: Ne isfoglalkozz vele, mert szerintem egy félművelt " sine nobilitate" alak, aki az esetleges tudását másoktól lopja és használja sajátja gyanánt.
perfekt
@silber13: Ez a kiscsákó ott volt tüzér, ahol én vízért.Vagy :talán Tigrist- vagy T34 -est vezetett? hmmm.Az pedig-hogy annak láttatja magát-ami sosem volt, az konfabulációs betegség..
Bringás
@silber13: Álmodozz gyökér! Soha nem fogod elérni azt, amit én!
Bringás
@perfekt: Egy hülye hülyézik! Na ez a hír ütős!
1magyar
A kormány feladata,hogy minden jövedelmet emeljen meg 30%-kal ha a kenyér ára ennyit emelkedik.
A pékség tulajdonosának vagyoni helyzete kiívánja ezt?
Legyen még egy luxuslakása,jachtja?
A milliárdosok mind a többi emberek, konkrétan dolgozóik kárára lettek milliárdosok,nem a kétkezi munkájukkal. De még az eszükkel sem, mert kellett mindig hozzá olyan támogató, vagy áfa- és egyéb csalás, aki a bevételek nagyságát intézi.
perfekt
@Bringás: Jól van koma ,látom megjöttek az ápolóid. Ma Napóleonosdit játszotok --vagy az már voltál.?:-)). Olvastam kedvenc mottódat "sötétben tündöklőbb a fény"! mit mondjak?A fejedben bizonyára:), te kis zug Nobel díjas:-)) . És valószínű- üres fejednek, azért jobb az akusztikája is..Csak hajtogasd a pereceidet hülye pék.
silber13
@perfekt: Pék?:-)))) Ugyan már! Ahhoz iskola meg valamilyen tudás is kellene!:-))Hát ezeknek alaposan híjával van ez a zseb-Kutuzov!
Bringás
@perfekt: Íme az igazi libsi mentalitás! Minden alkalmat megragadni a személyeskedésre, hiszen csak fújjátok a magatokét bizonyítékok nélkül!
Órbán kergetést vizionáltok, ti szerencsétlen, senkik által nem támogatott kisebbség!
A Brexittel és Trumppal beindult a folyamat, a libsiknek leáldozott!
Megy még a sértegetés, nyüszítés, de lefelé csúszik a banda és el fog tűnni a süllyesztőben!
Sehol sem vagytok, senki nem támogat, de az erőszakoskodás és a hörgés az még megy!
Idióta pojáca libsik, kitelt a türelmünkből és a parlamentet csak látogathatjátok majd, de nem ültök benn!
Na kb ennyit rólatok!
perfekt
@silber13: tegnap:11:57 re szia Szerinted létezik ,olyan sas, ami azon töpreng, mit gondol róla a légy? Slágvortokban,ennyit nevesincsről.
perfekt
@Bringás: Segédfázisod nincs nincs ,a jelen politikai helyzetéről! Önbizalmad viszont van-fikciók vizionálása területén.Valóban sokan vagy, 6-an bizonyára,mikor azt említed "kitelt a türelmünkből"...A parlamentek látogatása mellett,meglátogatjuk az ilyen idiótákat a zárt,osztályon (ahol írtad a zárthelyidet),a büntethetőket pedig a börtönben!
Bringás
@perfekt: Az ilyen emberek úgy járnak, mint a bélyeg! Gyűjteni fogjuk őket! Össze!
Összecsomagolt bőröndön ülve lehet majd rettegni!
perfekt
@Bringás:Megint egyesszám 6. személyben tartsz itt "rettegésben embereket". Gondolom egyik szülőd fogalmazás gátlót szedett ,fogamzásgátló helyett ,ami kapitális hiba.Ami a gyűjtést illeti ficek hozzám, te gyertek:) így többesben-,garantálom a 8 napon túlit--és ,hogy több füleitek lesznek-mint fogaitok.
Bringás
@perfekt: De nagy legény lettél! Ritka libsiben az ilyen bátor gyűlölködő!
perfekt
@Bringás: látom felébresztettek az ápolóid:-)). Tudod ,én az ilyen fazonokat mint te ----sajnálom.
Bringás
@perfekt: Én nem sajnállak! Ha így születtél, viseld a sorsod!
perfekt
@Bringás: Mindenki saját sorsának "kovácsa"--én folyamatosan tanulom ezt a szakmát az élettől,te pedig csak verd szét a csórelóidat mint eddig is,és lazíts mert nagyon görcsölsz,még kiújul az arany ered!
Bringás
@perfekt: Öreg! Ha itt valaki görcsöl, az te vagy! Úgy morogsz itt mint egy palota pincsi!
Jellemzően libsi szokás intoleránsnak lenni aztán megvádolni másokat a saját hibánkkal!
Gratulálok! Szépen haladsz!
perfekt
@Bringás: koma az a helyzet-hogy te ütöd bele,mindenbe a heftidet-és nem tudsz kikeveredni belőle.Nem kell elmesélned butaságaid történetét, ahogyan most is.Én nem vádollak azzal mikor közlöm,veled,hogy elme beteg vagy.Ez tény.Én pedig biztonságosan haladok, a kutyák pedig ugatnak!
Bringás
@perfekt: Ne idegeskedj, mert megárt! Én megírom a véleményem és úgy tudom nem szóltam hozzád! Te pukkancs módjára feljogosítva érezted magad, hogy személyeskedj, mert a gondolkodásban komoly hiányaid vannak!
Majd ha felnőttél a feladathoz pubika, talán beszélgetek veled, de addig visszadobom a kis halakat! :-)))))))))))))))))))
perfekt
@Bringás: Zavaros vagy nagytudásu a -gyógyit betoltad.?Látod,széles látókörű-nem becsülöd a kicsit-pedig a német is azt mondja "Kleine Fische gute Fische! De te, ezt úgysem értheted.Igen,hiba hogy szóba álltam egy Alfa-bétával :-))
Eladott Ország
Empirikus tapasztalatok azt mutatják, hogyha adott ország nem képes kitermelni a béremeléshez szükséges erőforrásokat, akkor annak negatív következményei is lehetnek.

A remélt járulékcsökkentés üdvözölendő lépés, összességében viszont a munkára rakódó terhek még így is Magyarországon lesznek a legmagasabbak a régióban.
Varga Mihály komoly minimálbér-emelési tervet jelentett , ennek keretében a minimálbérek reálértéken 40 százalékkal emelkednének. Előre nehéz megmondani, hogy ez hatéves távlatban megvalósul-e, mert az infláció emelkedését nehéz ilyen intervallumban előre jelezni
Ilyen az ad hoc kormányzás vak vezet világtalan alapon, meg az előre jelzett, pofátlan 0
Eladott Ország
ma, 14:21 folytatása: meg az előre jelzett , pofátlan 0,9%-os nyugdíjemelés bejelentése.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.